Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

T-Mobile G1: de eerste Android-telefoon

16-01-2009 • 15:15

107

Singlepage-opmaak

Werken met Android

De G1 is meer dan slechts de volgende smartphone onder de vlag van de provider. Het toestel herbergt voor het eerst het mobiele besturingssysteem van Google en de partners van de Open Handset Alliance: Android.

De op de G1 gebruikte versie van Android, 1.0, is al een prettig werkend OS. Het kost even tijd om alle functies te vinden, maar wie er een paar minuten mee wil spelen, zal al grotendeels zijn weg weten te vinden.

Een Google-account is vereist tijdens de setup van Android op het toestel: direct na het opstarten vraagt Android om met een bestaand Google-account in te loggen of een Google-account aan te maken. Dat account wordt ook gebruikt voor de Gmail-applicatie. Contacten op de telefoon worden daarnaast gesynct met dit account, waardoor de contacten ook in Gmail zichtbaar zijn. Dat gebeurt snel: binnen een minuut na het toevoegen van een contact in Gmail verschijnt dit contact ook op de telefoon. Een internetverbinding is daarvoor uiteraard wel vereist.

Bellen in Android gaat via het Dialer-menu. Dat staat in het hoofdmenu, maar is op de G1 ook bereikbaar via de belknop onder het scherm. Naast een onscreen numeriek toetsenbord staan daar ook een Call Log, Contacts-lijst en een lijst met favoriete contacten. Contacten kunnen als favoriet worden aangemerkt door op het sterretje te drukken.

Het thuisscherm van Android, op de G1 altijd te bereiken door de thuisknop in te drukken, doet sterk denken aan de desktop op een desktop-pc of een laptop: in rijen staan diverse items gerangschikt. Die rijen zijn volledig te personaliseren: door een snelkoppeling in het menu vast te houden, kopieert het systeem die automatisch naar de desktop. Op dezelfde manier - een item aanklikken en vasthouden - kunnen ze worden verplaatst of op een andere manier worden gerangschikt. Ook favorieten die in de browser zijn toegevoegd, kunnen op de desktop worden geplaatst.

G1 desktop

Het thuisscherm valt uiteen in drie delen. Het meest opvallend is het 'middenscherm', dat een standaard aanwezige analoge klok als blikvanger heeft. Door met een vinger naar rechts te vegen, schuift het beeld naar links en komt een volgend scherm tevoorschijn. Ook rechts van het middenscherm bevindt zich een scherm, met daarop standaard een Google-zoekbalk.

Door vanaf de bovenkant van het scherm met de vinger naar beneden te vegen, verschijnt een notificatiebalk, met daarin de naam van de provider en eventuele meldingen. Die meldingen betreffen niet alleen gemiste oproepen en nieuwe sms'jes en e-mails; meldingen over downloads en nieuw geïnstalleerde applicaties verschijnen in die balk. De balk kan vanuit elke applicatie met de veegbeweging tevoorschijn worden gehaald.

De opzet met de notificatiebalk heeft als nadeel dat, als er geen signaleringsgeluid is ingesteld, sommige notificaties al snel ongemerkt voorbij zullen gaan. Bijvoorbeeld, een nieuw mailtje wordt aangegeven door een klein apenstaartje links in de balk. De gebruiker zal eraan moeten wennen dat die kleine dingen verklappen dat er bij het naar beneden trekken van de balk iets nieuws te bekijken is.

G1 notificatiebalk

Het andere belangrijke item op het thuisscherm is het flapje voor het menu, dat in landscape-mode rechts en in portrait-mode onderin het scherm staat. Door dat 'uit te trekken' verschijnt het menu, waarin alle applicaties staan. Ook de instellingen zijn daarin te vinden.

G1 menu

De instellingen van de telefoon kunnen via Settings gewijzigd worden. Onder de naam van het submenu staat een korte beschrijving van de instellingen die via dat submenu gewijzigd kunnen worden. Dat is geen overbodige toevoeging, want in Android staan niet alle instellingen op de plek waar de meeste gebruikers ze zullen verwachten. Zo staan de gps-instellingen niet onder Wireless Controls, maar onder de combinatienaam Security & Location.

G1 settings

Android doet nog schepje bovenop de normaal aanwezige beveiliging. Het betreft de beveiliging voor het deblokkeren van het toetsenbord. Deze deblokkeringsbeveiliging is op alle mobiele telefoons aanwezig, hoewel deze meestal is uitgeschakeld. Normaliter werkt deze beveiliging met een pin-code, maar bij de G1 werkt het deblokkeren met 'patroonbeveiliging': om het toetsenbord van de blokkering te halen, moet de gebruiker op een raster van negen punten een patroon 'tekenen'. Dit patroon kan, in Settings-Security & Location, door de gebruiker zelf worden ingesteld en mag elk willekeurig patroon betreffen, zolang het maar meerdere punten omvat. Op het eerste gezicht lijkt deze patroonbeveiliging misschien minder veilig dan een pin, maar in werkelijkheid is het omgekeerde het geval: het patroon biedt veel meer combinaties dan de tienduizend mogelijkheden van een viercijferige code.

G1 lock pattern

Na het deblokkeren springt een eventueel openstaande applicatie terug naar het punt waar deze was gebleven toen de toetsblokkering werd aangezet. Was de gebruiker toen bijvoorbeeld net aan het browsen, dan zal de laatst geopende site tevoorschijn worden gehaald.

In de Settings kan uiteraard nog veel meer aangepast worden, zoals geluiden, belinstellingen en synchronisatieinstellingen. Ook wifi, bluetooth en gps worden daar aan- en uitgezet. Android licht toe waarom de gebruiker een functie aan- of uit zou willen of moeten zetten. Bijvoorbeeld, wie gps wil aanzetten, doet dat door te klikken op een veld met daarin onder andere de tekst 'requires more battery plus view of sky'. Uitzetten kan via het veld met de tekst 'deselect to conserve battery'.

De 1.0-versie van Android vereist naast een touchscreen ook een aantal hardwarebuttons. De menu-knop, vlak onder het scherm, wordt gebruikt voor het weergeven van opties. De ophang-knop is nodig voor de toetsblokkering en het ophangen: dat kan namelijk niet via het touchscreen, maar alleen door via Menu een contextmenu op te roepen en dan op End Call te drukken.

Android, een consumentengericht platform, heeft een ingebakken muziekspeler. Deze werkt overzichtelijk: bij het opstarten verschijnt een scherm met vier keuzes om de muziek gerangschikt te laten zien: artiest, album, songs en playlists. De bediening spreekt voor zich en werkt makkelijk. De hoesjes van de albums worden weergegeven, al is dat op een klein gedeelte van het scherm.

G1` G1

Lees meer

Huawei gaat T-Mobile G3 maken
Huawei gaat T-Mobile G3 maken Nieuws van 7 april 2009
T-Mobile begint voorverkoop G1
T-Mobile begint voorverkoop G1 Nieuws van 19 januari 2009