De Nighthawk RAXE500 is een van de stevigste routers uit het assortiment van Netgear en komt dan ook in een grootformaat, in full colour bedrukte doos. De router die in de ‘eierkartonnen’ inlay ligt, is verpakt in een plastic zak, evenals de adapter, die dankzij de twee bekende opzetstukjes geschikt is voor alle Europese stopcontacten.
De adapter is ook groot in formaat; hij levert dan ook maximaal 60W op 19V. Ook de dimensies zijn stevig; met het verkeerde verlengblok ben je zomaar een extra stopcontact kwijt, omdat de adapter verticaal is georiënteerd ten opzichte van de stekker. Bij dit soort grote voedingen is het fijner als je ze niet direct in het stopcontact hoeft te steken, maar met een aparte stekker aansluit, zoals bij veel netspanningsadapters van bijvoorbeeld notebooks. Met een snoerlengte van zo’n 180cm ben je daarentegen niet erg gebonden aan de locatie van een stopcontact voor de plaatsing.
Netgear stopt de dikste Nighthawk-routers sinds enkele jaren traditiegetrouw in een fantasievolle behuizing, in een vorm waarvan we ons afvragen of die moet lijken op een rog, een ruimteschip uit een scifiserie of een object dat ontstaan is na uren testen in een windtunnel. Er zijn wat kleine wijzigingen aan de behuizing doorgevoerd; een deel is gespoten met hoogglanslak met een glittertje dat in mijn ogen een geslaagde toevoeging is aan het al bestaande design.
Afgezien van wat diagnoselampjes op de bovenzijde geeft de RAXE500 geen rgb-lichtshow, zoals je vaak ziet bij routers in het duurdere segment. De 'flappen' aan de zijkant waarin zich de antennes bevinden, zijn gemonteerd op scharnieren, zodat je ze in- en uit kunt klappen. De antennes zijn niet te richten; de vleugels vergrendelen zichzelf enkel in de uiterste standen. Ze doen dat met een klik die aanvoelt alsof dit mechanisme niet het eeuwige leven heeft, mocht je de behoefte voelen om de router vaak in te vouwen als je 'm niet gebruikt.
In het midden van de bovenzijde bevindt zich een ventilatierooster waarachter een klein ventilatortje de binnenzijde van een koele luchtstroom voorziet als dat nodig is. Verder vinden we centraal geplaatst de knoppen om de alarmlichten het wifinetwerk en de WPS-functie in- en uit te schakelen.
De ventilator aan de bovenzijde is goed te horen als je de router inschakelt, maar stopt na het starten weer met draaien. Als hij continu zou draaien, zou het niet prettig zijn om direct naast het apparaat te werken in een stille ruimte. Bij normaal alledaags gebruik is de router gelukkig geluidarm en staat de ventilator stil.
De achterzijde van de router is gevuld met een schakelaar voor de diagnoseleds, een resetknop, twee USB 3.0-aansluitingen, vijf 1Gbit/s-aansluitingen, een 2,5Gbit/s-aansluiting, een aan-uitschakelaar en een adapteraansluiting. Een van de netwerkaansluitingen is geel gemarkeerd en standaard aangewezen als wan-aansluiting, maar er zijn verschillende opties mogelijk, zoals aggregatie (het combineren van verschillende poorten), waar we dieper induiken in het hoofdstuk over software.
De binnenzijde
Binnen in de RAXE500 vinden we een vrij krachtige set-up. De basis wordt gevormd door de Broadcom BCM49408-chipset, die een 1,8GHz-Arm-processor met vier rekenkernen bevat. Hieraan heeft Netgear 512MB werkgeheugen en 1GB flashgeheugen toegevoegd voor de opslag van de firmware. De chipset biedt naast vijf eigen 1GBit/s-aansluitingen ook ondersteuning voor een extra 2,5Gbit/s-controller, waarvoor de Broadcom BCM54991L is gekozen.
V.l.n.r: de BCM49408 'hoofd'chipset, de BCM54991L voor de 2,5Gbit/s-poort en het flashgeheugen van Winbond
Alle operaties aan de wifizijde worden verzorgd door drie dezelfde radiochipsets die elk hun eigen radioband verzorgen. Hiervoor heeft Netgear gekozen voor de Broadcom BCM43684-chip, die ondersteuning biedt voor maximaal vier streams, 160MHz bandbreedte en uiteraard de 6GHz-band. Welke radio-frontendmodules er zijn gebruikt, wordt niet helemaal duidelijk uit de foto's die de FCC heeft gepubliceerd.
:fill(white):strip_exif()/i/2005734008.jpeg?f=imagemedium)
Verder zien we op de foto's dat niet alle combinaties van radiochipsets en frontendmodules (signaalfilters en versterkers) naast elkaar geplaatst zijn. In deze gevallen zijn ze onderling verbonden met coaxkabels en u.fl-antenneconnectors op het pcb.
Wifichipset en kabelspaghetti rondom de frontendmodules. Foto's: FCC