De gebruikersinterface van de Xperia 1 IV voelt snel en licht aan. Daarnaast heeft hij veel overeenkomsten met die van de Google Pixel. Toen het toestel uitkwam, was het uitgerust met Android 12. Inmiddels is het besturingssysteem bijgewerkt naar versie 13. Aan het uiterlijk zul je dat niet zien; de grafische gebruikersinterface van Sony ziet er niet anders uit en is nog steeds even snel en licht als bij Android 12.
Het systeem bevat aardig wat extra apps, maar de apps van Sony zijn vooral applicaties die als uitbreiding van de standaardfunctionaliteit van het toestel kunnen worden gezien in plaats van als vervanging van Google-apps. De enige standaardapp die niet van Google is, is de muziekapp. Naast de standaard muziekapp is er nog een speciale Music Pro-app. Deze is vooral voor het opnemen en bewerken van audio en heeft ondersteuning voor studiobestandsformaten van Sony. Er zijn speciale filters aanwezig om vacuümbuismicrofoons en Sony Music-studioreverb te simuleren. Verder is het mogelijk om realtime geluidsfilters toe te passen en verschillende geluidssporen tegelijk te bewerken, met een maximum van tien. Let wel op dat je voor sommige functies in deze app een abonnement moet afsluiten bij Sony. Ook de camera-apps zijn zeer uitgebreid; die hebben we al besproken in het hoofdstuk Camerafeatures.
Net als andere smartphones heeft de Xperia ook een app voor het verbeteren van gameprestaties. Net als de apps van concurrenten geeft die je de mogelijkheid gebruik te maken van een gamehub en overlay. Je kunt prestatie-instellingen aanpassen voor elke game en bijvoorbeeld de schermverversingssnelheid instellen op 120Hz, ook als de game dit niet ondersteunt. Er zijn schuifregelaars voor de touch-responsesnelheid en touch-trackingnauwkeurigheid. Als je de 240Hz-instelling gebruikt, wordt tussen elke twee 120Hz-frames een zwart frame toegevoegd om blurring te verminderen. Met de H.S.-energiebeheeroptie wordt voorkomen dat de telefoon onnodig warm wordt als hij is aangesloten en wordt de smartphone niet opgeladen.
De Sony-app biedt daarnaast extra functies, zoals het direct streamen van gameplay naar YouTube. Je kunt zelfs je frontcamera gebruiken om anderen te laten zien hoe je aan het gamen bent. Met behulp van een capturekaart en headset kun je nog meer streamingfuncties toevoegen. Deze zijn overigens niet te vergelijken met die van de camera-apps.
Het is helaas niet mogelijk om vanuit de gameverbeteringapp te streamen naar een andere dienst dan YouTube. Hoewel er verschillende conflicterende berichten over online zijn te vinden, konden wij met geen mogelijkheid kiezen voor een andere dienst. De app waar sommige andere bronnen naar verwijzen, is een andere dan degene die op deze smartphone staat en lijkt niet meer te bestaan. Wij hebben dit nog even gedubbelcheckt bij Sony en het klopt inderdaad dat de nieuwe Gameverbetering-app alleen YouTube ondersteunt.
Een andere softwarematige functie die al sinds jaar en dag op Sony-toestellen aanwezig is, is de mogelijkheid apps te openen met de powerknop. Dat kan een app zijn die je vaak gebruikt. Het systeem voorspelt dan welke app dat is en door twee keer te tikken op de powerknop wordt hij direct geopend. Ook de 'App-paar'-functie is weer aanwezig. Je kunt met deze functie twee apps tegelijk openen en die onder elkaar weergeven als splitscreen of als één fullscreenapp met een app die in een zwevend venster wordt weergegeven. Mocht je de powerknop daarvoor niet willen gebruiken, dan kun je ook een virtuele knop instellen die deze functie activeert.
Het zijn een hoop extra’s en handige functies die deze smartphone bezit. Hierdoor vind je wat meer icoontjes op je homescreen en appdrawer dan je misschien gewend bent van een smartphone. Dat is niet erg, want het zijn functies die bij dit toestel horen. Wat wel jammer is, is dat er ook wat bloatware wordt meegeleverd. Gelukkig kun je voorkomen dat de meeste extra apps tijdens de eerste configuratie van het toestel worden geïnstalleerd. Net als bij Samsung en Xiaomi kun je aanvinken welke extra apps meegeïnstalleerd worden en welke niet. Denk aan apps als Booking, Amazon, de Sony News-suite en Imaging Edge. Als je alles uitvinkt, krijg je echter nog steeds Facebook, LinkedIn, Tidal en Netflix voor je kiezen. Deze apps kunnen niet worden verwijderd, alleen verborgen. En in het geval van LinkedIn en Facebook is dat extra vervelend, omdat deze apps zo nu en dan met notificaties komen om je over te halen ze te gebruiken. We begrijpen dat fabrikanten zulke reclamedeals sluiten om de prijs van het toestel te drukken, maar voor zo'n dure smartphone als de Xperia vinden wij dit eigenlijk niet kunnen.
Wat we ook niet vinden kunnen, is de korte softwareondersteuning. De smartphone heeft twee jaar ondersteuning en aangezien deze smartphone vorig jaar al op de markt kwam, krijg je dus nog maar updates tot juni 2024. Dat is in onze ogen echt veel te kort, zeker voor een toestel dat bij introductie bijna 1400 euro kost. Gelukkig doet Sony niet moeilijk over het ondersteunen van customroms en het openstellen van de bootloader. Bedenk alleen wel dat de cameratechnologie niet wordt vrijgegeven; de kwaliteit van de foto’s zal minder goed zijn als je met een customrom aan de slag gaat.