De OnePlus 11 draait op een aangepaste versie van Android 13, OxygenOS. Dit besturingssysteem staat bekend om de eenvoudige, schone interface die ook nog eens licht en snel was. Het OS werd op handen gedragen door de OnePlus-community. Sinds OnePlus onderdeel is geworden van OPPO zijn er wat onderdelen veranderd. Vorig jaar schreven we al dat OxygenOS steeds meer eigenschappen kreeg van het systeem van OPPO, ColorOS. Dit jaar lijkt OnePlus daar een schepje bovenop te hebben gedaan door nog meer elementen en uiterlijke kenmerken te hebben overgeheveld naar OxygenOS. OnePlus heeft wel moeite gestoken om elementen van OxygenOS in het systeem te laten, tot de naam aan toe, maar als je even met het besturingssysteem aan de slag gaat, zie je dat het toch eigenlijk vooral ColorOS is met een OxygenOS-sausje.
Hoewel wij daar geen problemen mee hebben, horen wij nog steeds van OnePlus-fans dat zij hier niet blij mee zijn: alle mooie extra’s maken de interface minder licht en 'schoon' en de OnePlus-identiteit lijkt te verdwijnen. De uiterlijke kenmerken, waaraan je kunt zien met OxygenOS te werken, zoals het rode cijfer '1' in de klokwidget, zijn nog wel aanwezig, maar de typische ronde iconen van het oude OxygenOS zijn er niet meer en kunnen ook niet gekozen worden in de instellingen.
Wat gelukkig nog wel onveranderd is gebleven, is de weinige hoeveelheid bloatware die wordt meegeleverd. BBK heeft er nogal een handje van de toestellen van de dochterbedrijven te voorzien van aardig wat apps van derden. Bij OnePlus-smartphones viel dat altijd mee en ook in dit geval is er maar één thirdpartyapp die je op het toestel zult vinden: Netflix. Deze kan gelukkig ook nog eens makkelijk worden verwijderd. Daarnaast zijn er nog wat specifieke OnePlus-apps zoals de Store- en Community-app. Verder zijn er wat standaard Android-apps vervangen door eigen versies zoals een berichtenapp, bestandsbeheerapp, gamesapp, weerapp en galerijapp. Het zijn dezelfde apps die ook op andere BBK-toestellen te vinden zijn, maar dan met een OnePlus-sausje. Deze apps werken goed, maar veel van deze apps vragen om akkoord te gaan met de privacyvoorwaarden. Er wordt niet altijd gezegd wat voor data er wordt verzameld en een deel daarvan werkt als je deze voorwaarden niet accepteert, maar er zijn dus ook apps die je niet kunt gebruiken zonder deze voorwaarden te accepteren.
We weten niet waarom BBK het ene toestel uitrust met meer bloatware dan het andere, maar we zijn blij dat dit toestel in vergelijking met de realme- en OPPO-smartphones weinig extra apps aan boord heeft. De fabrikant heeft beloofd de smartphone vijf jaar lang te voorzien van beveiligingsupdates en vier OS-upgrades. In een tijd dat steeds meer fabrikanten drie tot vijf jaar aan updates beloven, is dat netjes. En hoewel er op het moment van schrijven nog geen customroms beschikbaar zijn voor dit toestel, ziet het ernaar uit dat deze er op korte termijn zullen komen als we de XDA-community moeten geloven.