Door Willem de Moor

Redacteur

LG Gram +View draagbaar scherm

2560x1600 pixels à gogo

11-02-2023 • 06:00

72

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Met de Gram +View heeft LG de ideale metgezel voor zijn Gram-laptops uitgebracht. Afhankelijk van het model laptop is het niet alleen precies hetzelfde scherm, maar krijg je het losse scherm er ook 'gratis' bij. De Gram +View is ook gewoon los te koop, voor ongeveer driehonderd euro. Dat is nauwelijks meer dan menig concurrerend draagbaar scherm, maar je krijgt er veel meer pixels voor terug. De resolutie bedraagt namelijk 2560 bij 1600 pixels, waar 1920 bij 1080 veel gangbaarder is. Het ips-scherm heeft een prima weergave en een handige sleeve annex standaard. Met twee USB-C-ingangen kun je nog kiezen aan welke kant je enkele kabeltje uitsteekt ook. Met zijn hogere resolutie, betere beeldkwaliteit en iets hogere prijs is het een aanrader voor wie op zoek is naar een extra scherm voor onderweg. Houd er wel rekening mee dat je instelmogelijkheden beperkt zijn.

Wie gewend is aan een werkplek met twee monitoren, zal vast even moeten wennen aan een dagje werken op een laptop met slechts één scherm. Dat is naar alle waarschijnlijkheid ook nog eens een veel kleiner scherm dan je vaste opstelling, tenzij je nog op een crt uit 2002 werkt natuurlijk. Je kunt natuurlijk je lcd meezeulen en hoewel dat soort schermen een stuk draagbaarder zijn dan crt's, is het nog niet ideaal. Gelukkig kun je ook echt draagbare lcd's kopen, die samen met je laptop je tas ingaan, zoals de LG Gram +View, waar we voor deze review naar kijken.

Diverse fabrikanten brachten al eens een draagbaar scherm met USB-C-aansluiting uit: alweer bijna drie jaar geleden zetten we er drie naast elkaar. Dat waren destijds alle drie full-hd-schermen van 1920 bij 1080 pixels. De LG Gram +View is echter een ips-scherm met 2560 bij 1600 pixels. Dat zijn twee keer zoveel pixels in een vergelijkbaar jasje. Daarmee is de Gram +View vrij uniek in zijn soort. Niet geheel ontoevallig is de Gram +View vrijwel identiek als het scherm dat in sommige Gram-laptops zit. LG prijst het scherm dan ook aan als ideale metgezel voor die laptops en bundelt het losse scherm soms zelfs met de laptops.

De +View kost ongeveer driehonderd euro, waarmee het scherm een beetje in het midden zit vergeleken met de overige draagbare schermen. Uitgerekend in prijs per pixel is het juist een van de, zoniet dé goedkoopste, want van de draagbare monitoren in de Pricewatch is het, samen met de niet in webshops verkrijgbare Intehill Studio Display het enige scherm dat boven 1080p uitkomt. Mocht je daar interesse in hebben, dan kun je de Studio Displays direct bij de fabrikant kopen.

LG Gram +View

De Gram +View

Wat krijg je voor die driehonderd euro van LG? Allereerst dus een compact scherm met een vrij hoge resolutie. Het 16"-paneel heeft met 2560x1600 pixels een dichtheid van 189ppi, waar concurrenten het met 141ppi moeten doen. Het scherm heeft de, voor wie weleens naar een portable scherm gekeken heeft, bekende opbouw. Het paneel zit in een dunne, lichte behuizing en een magnetische cover doet in gevouwen toestand dubbel dienst als voet. Zonder de cover weegt het scherm slechts 670 gram en met cover annex voet is het gewicht 990 gram. Met die cover als voet kun je het scherm onder twee hoeken, 105 en 120 graden, gebruiken én in portet- of landschapstand neerzetten. Bij ons werkte de portetstand overigens niet automatisch, maar moesten we eerst een stukje software downloaden. Daarover zo direct meer.

LG Gram +View LG Gram +View LG Gram +View LG Gram +View

Poorten

De +View heeft twee USB-C-ingangen, aan weerszijden van het scherm. Zo kun je de handigste opstelling van het scherm naast je laptop kiezen. Je kunt het scherm immers niet strak naast je laptop zetten als er een grote kabel uitsteekt, en met de ingang aan twee kanten kun je zogezegd alle kanten op. Bij de rechteringang vind je de enige knop: een 'rocker' om de helderheid in te stellen. Uiteraard is een losse voeding niet nodig, want de USB-C-kabel levert zowel de voeding als het videosignaal. Wel moet je laptop of ander apparaat DisplayPort alternate mode ondersteunen én 7,5W over de USB-C-poort kunnen leveren.

LG Gram +View LG Gram +View LG Gram +View LG Gram +View

Dat gebrek aan knoppen en opties vertaalt zich door in het aantal mogelijkheden. Er is geen powerbutton, geen optie om tussen beeldmodi te schakelen en geen contrast- of andere instelling. Behalve die helderheid is er niets in te stellen. Het is echt een scherm dat bedoeld is om een USB-C-kabel in te prikken en als tweede monitor te gebruiken, zonder poespas. Spoiler-alert: los van het softwaretooltje om automatisch roteren in te schakelen dat we nodig hadden, werkt het scherm ook zonder gedoe.

Software

Wil je toch met een paar instellingen kunnen spelen, dan raadt de handleiding aan LG OnScreen Control te downloaden. Op de supportpagina van de +View is dat echter niet te vinden, maar ook met de OnScreen Control-software van een ander scherm - wij gebruiken die van de 34UC98-W - kun je extra opties instellen. We vragen ons ten eerste wel af waarom de installer daarvan 280MB groot moet zijn en ten tweede waarom we naar een Windows XP-installer zitten te kijken. Met de software kun je bijvoorbeeld verschillende zones voor je content instellen en het scherm in twee, vier of meer segmenten verdelen. Ook ontsluit je enkele profielen met de software, waarbij je per profiel de helderheid kunt instellen.Wil je met een alternatief tooltje aan de slag, dan is ClickMonitorDDC misschien een goede optie voor je.

OnScreen Control-installer uit het jaar kruik
OnScreen Control-installer uit het jaar kruik

We hebben op die manier de volgende profielen verkregen, hoewel we in lang niet alle profielen echte verschillen in weergave zagen:

  • Bioscoop
  • FPS
  • Kleurafname
  • Lezer
  • RTS
  • Vivid
  • Aangepast

Tussen de Bioscoop-stand, Aangepast en Kleurafname zit wat grijswaarden en kleurtemperatuur betreft geen verschil, hoewel de Kleurafname-stand ervoor zorgt dat rood anders wordt weergegeven om kleurenblinden te helpen. De gamemodi RTS en FPS zijn ook niet de handigste standen; daarbij zijn de kleuren niet natuurgetrouw. Lezer levert een rustig beeld voor schermlezen op, met uitstekende kleuren, maar de helderheid wordt beperkt om prettig te kunnen lezen. Daarmee blijven de eigenlijk identieke standen Bioscoop en Aangepast als beste weergavemodi over. We hebben het scherm dan ook getest in de Aangepast-modus.

Testmethode en testveld

Portrait Displays Spectracal C6
Portrait Displays SpectraCal C6-colorimeter

We meten helderheid, contrast en kleurweergave met behulp van een SpectraCal C6-colorimeter, een X-rite i1 Photo Pro 2-spectrofotometer en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware. We testen monitors zoals ze uit de doos komen, waarbij we de helderheid voor kleurmetingen afstellen op een waarde die de 150cd/m² zo dicht mogelijk benadert. Eventuele sRGB- of Adobe RGB-modi meten we apart. Datzelfde doen we voor een eventuele hdr-stand.

Responstijden meten we met een fotosensor en de LeCroy Waverunner 6100-oscilloscoop, waarbij we de inputlag bepalen met een Leo Bodnar-tester. Om de kijkhoeken te bepalen, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van een loodrechte meting. Voor de uniformiteitsmeting kijken we naar de verhouding tussen de helderheid op vijftien meetpunten, gemeten op een volledig wit en volledig zwart scherm. Ook bepalen we de relatieve kleurverschillen langs de randen ten opzichte van het midden. Tot slot meten we het energiegebruik van de monitor, zowel op de maximale helderheid als op een vaste helderheid van 150cd/m².

Testveld

We vergelijken de +View met enkele andere, oudere portable schermpjes, al hebben we die een tijd geleden getest. Niet alle resultaten die we tegenwoordig verzamelen, zijn daardoor beschikbaar. We hebben de testdata van die oudere tests hier opnieuw gebruikt. Daarnaast hebben we de twee kleinste 2560x1440-schermen die we getest hebben, meegenomen. Omdat die twee 1440p-schermen geen Display P3 kunnen weergeven, hebben we daarnaast nog twee 24"-Philips-schermen in de grafieken voor die weergave opgenomen, zodat je iets te vergelijken hebt.

Helderheid en standaardweergave

Er is geen zee van instelmogelijkheden bij deze draagbare schermpjes; in principe is het idee gewoon een USB-kabel aansluiten en klaar. Naast die standaardweergave hebben we ook de sRGB-kleurruimte doorgemeten, indien mogelijk met de instellingen die de schermen daarop instellen. Omdat we van de schermen waarmee we vergelijken enkel ΔE 2000-testresultaten hebben, beperken we ons in deze review ook voor de LG Gram +View tot die dataset.

Standaardweergave

We kijken eerst even naar de standaardweergave, in dit geval voor de meeste schermen ook de enige mogelijke weergavemodus. Het portable AOC-scherm heeft geen instelmogelijkheid voor de helderheid; daarom is die in alle gevallen 145cd/m². Het Zenscreen kan heel donker, maar de +View heeft met een minimale helderheid van 30cd/m² en een maximale helderheid van 358cd/m² een prima bereik. Sterker, dat bereik is uitgebreider dan dat van menig 'echt' scherm. Hoewel alle schermen een ips-paneel hebben, is het contrast van het Zenscreen en de +View aanmerkelijk hoger dan dat van de overige schermen. Dat is vooral te danken aan de veel lagere zwarthelderheid die deze twee schermen produceren. Die bedraagt 0,11cd/m² voor beide schermen, waar de rest op 0,17 tot 0,25 candela per vierkante meter zit.

  • Minimale helderheid wit
  • Maximale helderheid wit
  • Contrast 150cd/m²
Minimale helderheid wit
Monitor Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Asus Zenscreen MB16AC
12,62
Asus MB169C+
28,26
LG Gram +View 16MQ70
30,42
LG 24QP750-B
56,57
AOC I1601FWUX
145,20
Maximale helderheid wit
Monitor Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
LG Gram +View 16MQ70
358,31
LG 24QP750-B
350,90
Asus Zenscreen MB16AC
210,60
Asus MB169C+
153,20
AOC I1601FWUX
145,20
Contrast 150 cd/m²
Monitor LCD-paneel Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Asus Zenscreen MB16AC IPS
1377:1
LG Gram +View 16MQ70 AH-IPS
1357:1
Asus MB169C+ IPS
886:1
LG 24QP750-B IPS
843:1
AOC I1601FWUX IPS
581:1

Als we naar de kleurruimte kijken, is die veel groter bij de +View en de andere LG, aangezien die allebei standaard in Display P3 zijn afgesteld. De overige schermen staan standaard in sRGB-modus, wat een beperktere gamut oplevert.

De kleurweergave van de +View is goed. Alleen het losse LG-scherm presteert nog iets beter, maar de andere draagbare schermen laten allemaal veel grotere kleurafwijkingen zien. De grijswaarden van de +View zijn iets minder netjes, maar nog net iets beter dan bij de andere schermen. Het 'echte' scherm laat zien hoe het eigenlijk moet, met een uitstekende grijsweergave. Bovenaan staan in het kleurtemperatuurgrafiekje is niet zo leuk als het lijkt, want met een afwijking van van dik 600 kelvin boven 6504 kelvin is het scherm veel te koel. Daar heeft het overigens in alle modi last van; alleen in de Lezer-modus is het scherm wat warmer. Logisch, want dan wordt het blauwkanaal weggedraaid.

  • Dekking kleurbereik
  • Gemiddelde kleurafwijking
  • Gemiddelde grijsafwijking
  • Gemiddelde kleurtemperatuur
  • Gemiddeld gamma
Dekking kleurbereik
Monitor Kleurruimte standaardweergave Gemiddelde gamutdekking in % (hoger is beter)
LG Gram +View 16MQ70 Display P3
98,5
LG 24QP750-B sRGB
98,2
Asus Zenscreen MB16AC sRGB
66,1
Asus MB169C+ sRGB
62,0
AOC I1601FWUX sRGB
59,1
Gemiddelde kleurafwijking
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG 24QP750-B
2,38
LG Gram +View 16MQ70
2,83
Asus Zenscreen MB16AC
6,79
Asus MB169C+
7,47
AOC I1601FWUX
8,67
Gemiddelde grijsafwijking
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG 24QP750-B
0,88
LG Gram +View 16MQ70
3,68
AOC I1601FWUX
4,74
Asus Zenscreen MB16AC
4,83
Asus MB169C+
4,85
Gemiddelde kleurtemperatuur
Monitor Gemiddelde temperatuur in kelvin (hoger is beter)
LG Gram +View 16MQ70
7.190,00
AOC I1601FWUX
6.988,00
LG 24QP750-B
6.700,00
Asus MB169C+
6.372,00
Asus Zenscreen MB16AC
6.360,00
Gemiddeld gamma
Monitor Gemiddelde gamma-waarde in γ (hoger is beter)
AOC I1601FWUX
2,30
LG Gram +View 16MQ70
2,19
LG 24QP750-B
2,15
Asus MB169C+
2,06
Asus Zenscreen MB16AC
1,96
LG Gram +View - standaardweergaveLG Gram +View - standaardweergaveLG Gram +View - standaardweergaveLG Gram +View - standaardweergave

Weergave sRGB en Display P3

SRGB-weergave

De sRGB-gamut wordt door de +View uitstekend gevuld, ondanks het ontbreken van een sRGB-modus. De standaard ingestelde Display P3-gamut omvat immers de kleurruimte van sRGB. De overige schermen, uitgezonderd de LG 24QP750 met zijn dedicated sRGB-modus, zijn een stuk minder goed in staat om alle kleuren correct weer te geven. Dat zien we terug in de forse kleurafwijkingen van die schermen, terwijl dat bij de +View een stuk beter is. De Gram +View geeft de kleuren door een hogere verzadiging niet helemaal correct weer. Een echte sRGB-modus levert echter een nog veel beter beeld op, zo laat de gewone monitor zien. Die heeft ook een keurige grijsweergave, terwijl dat bij de overige schermen te wensen overlaat, ook bij het Gram-scherm. Bij dat scherm is ook de kleurtemperatuur weer fors te 'koel', terwijl de andere draagbare schermen juist aan de 'warme' kant zitten.

  • Dekking kleurbereik
  • Gemiddelde kleurafwijking
  • Gemiddelde grijsafwijking
  • Gemiddelde kleurtemperatuur
Dekking kleurbereik
Monitor Gemiddelde gamutdekking in % (hoger is beter)
LG Gram +View 16MQ70
99,9
LG 24QP750-B
98,2
Asus Zenscreen MB16AC
66,1
Asus MB169C+
61,8
Gemiddelde kleurafwijking
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG 24QP750-B
2,38
LG Gram +View 16MQ70
4,50
Asus Zenscreen MB16AC
6,42
Asus MB169C+
6,52
Gemiddelde grijsafwijking
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG 24QP750-B
0,88
LG Gram +View 16MQ70
3,70
Asus MB169C+
4,36
Asus Zenscreen MB16AC
4,87
Gemiddelde kleurtemperatuur
Monitor Gemiddelde temperatuur in kelvin (hoger is beter)
LG Gram +View 16MQ70
7.147,00
LG 24QP750-B
6.700,00
Asus Zenscreen MB16AC
6.319,00
Asus MB169C+
6.122,00
LG Gram +View - sRGB-weergaveLG Gram +View - sRGB-weergaveLG Gram +View - sRGB-weergaveLG Gram +View - sRGB-weergave

Display P3

De draagbare schermen die we eerder hebben getest, hebben geen P3-ondersteuning. Daarom hebben we twee kleine ips-schermen aan de vergelijking toegevoegd die dat wel hebben. Met deze twee 1080p-Philips-schermen hebben we toch wat vergelijkingsmogelijkheden om de P3-weergave van de +View in perspectief te zetten.

Allereerst kijken we naar de helderheid en het contrast in deze modus. Gelukkig laten de Philips-schermen de helderheid in Display P3 wel instellen. In de sRGB-modus is dat niet mogelijk en staat het backlight voluit aan. Het LG-scherm heeft een wat hoger contrast, maar zoals bekend weer een te koele kleurtemperatuur, waar dat met name bij het Momentum-scherm keurig is afgesteld. Het gamma komt wel aardig in de buurt van de gewenste waarde van 2.2.

  • Helderheid wit 150 cd/m²
  • Contrast 150 cd/m²
  • Gemiddelde kleurtemperatuur
  • Gemiddeld gamma
Helderheid wit 150 cd/m²
Monitor Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Philips Momentum 24M1N3200ZA/00
149,8
LG Gram +View 16MQ70
149,4
Philips 24E1N5300AE/00
148,9
Contrast 150 cd/m²
Monitor Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
LG Gram +View 16MQ70
1358:1
Philips Momentum 24M1N3200ZA/00
1249:1
Philips 24E1N5300AE/00
1063:1
Gemiddelde kleurtemperatuur
Monitor Gemiddelde temperatuur in kelvin (hoger is beter)
LG Gram +View 16MQ70
7.170,00
Philips Momentum 24M1N3200ZA/00
6.546,00
Philips 24E1N5300AE/00
6.264,00
Gemiddeld gamma
Monitor Gemiddelde gamma-waarde in γ (hoger is beter)
LG Gram +View 16MQ70
2,14
Philips 24E1N5300AE/00
2,12
Philips Momentum 24M1N3200ZA/00
2,09

De LG +View heeft naast een hoger constrast ook een beduidend betere dekking van de P3-kleurruimte, wat ook een betere weergave van kleuren oplevert. Net zoals we eerder zagen, zijn de grijswaarden niet denderend. Ze zijn echter ook zeker niet slecht. Dat levert een totaalplaatje op dat redelijk goed is, maar ruimte voor verbetering laat.

  • Dekking kleurbereik
  • Gemiddelde kleurafwijking
  • Gemiddelde grijsafwijking
  • Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Dekking kleurbereik
Monitor Gemiddelde gamutdekking in % (hoger is beter)
LG Gram +View 16MQ70
98,4
Philips Momentum 24M1N3200ZA/00
90,5
Philips 24E1N5300AE/00
88,7
Gemiddelde kleurafwijking
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG Gram +View 16MQ70
2,68
Philips 24E1N5300AE/00
2,69
Philips Momentum 24M1N3200ZA/00
2,72
Gemiddelde grijsafwijking
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Philips Momentum 24M1N3200ZA/00
1,64
Philips 24E1N5300AE/00
2,01
LG Gram +View 16MQ70
3,73
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Philips 24E1N5300AE/00
2,00
Philips Momentum 24M1N3200ZA/00
2,08
LG Gram +View 16MQ70
2,76
LG Gram +View - Display P3-weergaveLG Gram +View - Display P3-weergaveLG Gram +View - Display P3-weergaveLG Gram +View - Display P3-weergave

Uniformiteit en kijkhoeken

We gaan verder met de kijhoeken en uniformiteit, waarbij de kijkhoek van boven misschien wel de belangrijkste is, omdat je het scherm wellicht net wat lager zult neerzetten dan ideaal is.

We meten de resterende helderheid en kleurafwijking van de schermen onder hoeken van 45 graden. Dat doen we voor horizontale kijkhoeken, naar links en rechts dus, en voor verticale kijkhoeken, onder en boven. Onder elke inkijkrichting is de resterende helderheid van de +View nagenoeg gelijk en behoorlijk laag vergeleken met reguliere schermen. Kijken we naar de directe concurrentie, dan is het scherm juist wat beter dan die andere draagbare schermen.

  • Helderheid: 45° links
  • -45° rechts
  • -45° boven
  • -45° onder
45° links resterende helderheid
Monitor LCD-paneel Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
LG 24QP750-B IPS
48,00
AOC Q24P2Q IPS
43,00
LG Gram +View 16MQ70 AH-IPS
25,00
Asus MB169C+ IPS
18,00
Asus Zenscreen MB16AC IPS
16,00
AOC I1601FWUX IPS
13,00
45° rechts resterende helderheid
Monitor LCD-paneel Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
LG 24QP750-B IPS
47,00
AOC Q24P2Q IPS
42,00
LG Gram +View 16MQ70 AH-IPS
23,00
Asus Zenscreen MB16AC IPS
16,00
Asus MB169C+ IPS
15,00
AOC I1601FWUX IPS
12,00
45° boven resterende helderheid
Monitor LCD-paneel Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
LG 24QP750-B IPS
38,00
AOC Q24P2Q IPS
34,00
LG Gram +View 16MQ70 AH-IPS
26,00
Asus Zenscreen MB16AC IPS
11,00
AOC I1601FWUX IPS
10,00
Asus MB169C+ IPS
10,00
45° onder resterende helderheid
Monitor LCD-paneel Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
LG 24QP750-B IPS
38,00
AOC Q24P2Q IPS
31,00
LG Gram +View 16MQ70 AH-IPS
25,00
Asus MB169C+ IPS
13,00
Asus Zenscreen MB16AC IPS
11,00
AOC I1601FWUX IPS
10,00

De kleurafwijkingen vertonen exact hetzelfde beeld als de helderheid. Die is onder alle kijkrichtingen nagenoeg gelijk en weer een stuk minder goed dan bij de gewone schermen, maar duidelijk beter dan bij de draagbare concurrentie.

  • Gem. kleurafwijking: 45° links
  • -45° rechts
  • -45° boven
  • -45° onder
45° links gem. kleurafwijking
Monitor Gemiddelde afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG 24QP750-B
15,3
AOC Q24P2Q
17,5
LG Gram +View 16MQ70
24,8
Asus MB169C+
32,1
Asus Zenscreen MB16AC
34,6
AOC I1601FWUX
35,5
45° rechts gem. kleurafwijking
Monitor Gemiddelde afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG 24QP750-B
15,5
AOC Q24P2Q
17,0
LG Gram +View 16MQ70
25,6
Asus Zenscreen MB16AC
33,7
Asus MB169C+
35,4
AOC I1601FWUX
36,6
45° boven gem. kleurafwijking
Monitor Gemiddelde afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG 24QP750-B
16,0
AOC Q24P2Q
17,5
LG Gram +View 16MQ70
26,6
AOC I1601FWUX
36,2
Asus Zenscreen MB16AC
37,9
Asus MB169C+
38,0
45° onder gem. kleurafwijking
Monitor Gemiddelde afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG 24QP750-B
15,3
AOC Q24P2Q
18,8
LG Gram +View 16MQ70
27,4
Asus MB169C+
34,8
AOC I1601FWUX
36,6
Asus Zenscreen MB16AC
38,3

Uniformiteit

  • Wit: Laagste/hoogste
  • -Gem./hoogste
  • Zwart: Laagste/hoogste
  • -Gem./hoogste
Laagste t.o.v. hoogste wit
Monitor Gemiddelde uniformiteit in % (hoger is beter)
LG Gram +View 16MQ70
87
LG 24QP750-B
84
AOC I1601FWUX
83
Asus Zenscreen MB16AC
80
AOC Q24P2Q
76
Gemiddelde t.o.v. hoogste wit
Monitor Gemiddelde uniformiteit in % (hoger is beter)
LG Gram +View 16MQ70
95
LG 24QP750-B
92
AOC I1601FWUX
89
Asus Zenscreen MB16AC
89
AOC Q24P2Q
87
Laagste t.o.v. hoogste zwart
Monitor Gemiddelde uniformiteit in % (hoger is beter)
AOC Q24P2Q
84
LG 24QP750-B
82
Asus Zenscreen MB16AC
67
AOC I1601FWUX
64
LG Gram +View 16MQ70
61
Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart
Monitor Gemiddelde uniformiteit in % (hoger is beter)
AOC Q24P2Q
91
LG 24QP750-B
90
AOC I1601FWUX
82
Asus Zenscreen MB16AC
79
LG Gram +View 16MQ70
70

Om de uniformiteit te beoordelen, kijken we naar de verhoudingen tussen de helderste en de donkerste cellen in een matrix van vier bij drie cellen. De wit-uniformiteit van de +View lijkt goed op orde, maar als we naar het schaakbord kijken, zit er flinke variatie in de helderheid, met vooral onderin beduidend minder licht dan bovenin. Ook de zwart-uniformiteit is niet perfect; daar meten we flinke verschillen tussen de hoogste en laagste zwartwaarde, en ook tussen het gemiddelde en de hoogste uitschieters. Dat wordt bij ons reviewmodel vooral veroorzaakt door een lichtere linkerbovenhoek, waar het zwart duidelijk niet zwart is.

De zwart-uniformiteit van ons scherm kunnen we mooi met een foto van het scherm tijdens zwartweergave illustreren. We hebben een foto met een belichtingstijd van vijf seconden gemaakt om de uniformiteit, of het gebrek daaraan, overdreven weer te geven.

Let wel dat het gaat om ons reviewsample; we kunnen niet extrapoleren naar alle monitors.

LG Gram +View - zwart-uniformiteit

Backlightfoto's van de LG Gram +View. De belichtingstijd is aangepast om vlekken in het backlight overdreven zichtbaar te maken.

LG Gram +View - uniiformiteitLG Gram +View - uniiformiteitLG Gram +View - uniiformiteitLG Gram +View - uniiformiteit

Uitgebreide meetresultaten van uniformiteit: zwartuniformiteit, wituniformiteit, contrast en kleurtemperatuur op vijftien meetpunten

Responstijd en inputlag

We meten van al onze schermen de responstijden en hebben dat uiteraard ook bij de Gram +View gedaan. Heel veel gewicht dichten we overigens niet toe aan deze eigenschappen voor dit scherm. Een draagbaar laptopscherm is immers niet gemaakt voor toepassingen waarbij snelle transities nodig zijn. Bovendien kunnen we ons niet al te veel scenario's indenken waarin een gebruiker naar het scherm kijkt en zou wensen dat de responstijden wat vlotter waren. Mocht je immers op je laptop gaan gamen, dan zou je dat op je primaire scherm doen, niet op een USB-scherm.

Net als bij de overige schermen valt er ook bij de LG Gram +View niets in te stellen aan de responstijden. Er zijn geen overdrivestanden te kiezen, ook niet via softwaretooltjes. We geven dus enkel de metingen weer zoals het scherm uit de doos komt. Inputlag kunnen we bij deze schermen helaas niet testen; onze testapparatuur is daar niet geschikt voor.

Uit de responstijdentests blijkt dat LG bepaald geen snelheidsmonster heeft geleverd. Met responstijden van 13 à 14 milliseconden voor de zwart-witovergangen is het al niet snel. Met grijstransities heeft het scherm zoveel moeite dat het de overgangen ondanks de kabbelende refreshrate van 60Hz niet binnen één frame heeft afgerond. Nogmaals, dat is geen ramp en zal bij wat kantoorgebruik niet storend zijn, maar een beetje peper in de pixels had wel gemogen.

  • Reactietijd OD max 0-100%
  • Reactietijd 100-0%
  • Reactietijd 20-80%
  • Reactietijd 80-20%
Reactietijd 0-100%
Monitor Refreshrate Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG 24QP750-B 75Hz
9,6
AOC Q24P2Q 75Hz
11,3
Asus MB169C+ 60Hz
12,0
LG Gram +View 16MQ70 60Hz
13,4
Asus Zenscreen MB16AC 60Hz
13,7
AOC I1601FWUX 60Hz
15,9
Reactietijd 100-0%
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG 24QP750-B
8,1
AOC Q24P2Q
8,5
Asus MB169C+
9,7
AOC I1601FWUX
10,0
Asus Zenscreen MB16AC
11,7
LG Gram +View 16MQ70
13,9
Reactietijd 20-80%
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
LG 24QP750-B
15,1
Asus MB169C+
16,1
AOC Q24P2Q
17,3
AOC I1601FWUX
18,6
Asus Zenscreen MB16AC
19,5
LG Gram +View 16MQ70
23,1
Reactietijd 80-20%
Monitor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Asus MB169C+
12,0
LG 24QP750-B
12,5
AOC Q24P2Q
13,3
AOC I1601FWUX
13,7
Asus Zenscreen MB16AC
16,8
LG Gram +View 16MQ70
18,0

Tot slot

Het is je wellicht opgevallen dat deze review geen pagina met opgenomen vermogen bevat. Dat komt primair doordat het scherm enkel via USB-C wordt aangesloten en onze meetapparaten die vermogen over USB-C-kabels kunnen meten, geen videosignaal doorgeven. Dat levert enkel een soort idle-meting van 2,3W op, maar dat is geen realistisch verbruik voor dit scherm. Volgens LG moet het opgenomen vermogen ongeveer 8W bedragen.

Wat de prestaties van het scherm betreft zijn we opnieuw wat gelimiteerd, dit keer niet door onze meetapparaten, maar door het scherm zelf. Er valt bitter weinig in te stellen aan het beeld, de beeldmodi of andere eigenschappen. Enkel de helderheid is standaard aanpasbaar, al rept de handleiding van LG wel van OnScreen Control, dat instellingen toegankelijk maakt. Met die software en ClickMonitorDDC konden we wel wat instellen, maar een vetpot is het niet. Dat geeft niets, want het hele idee van een scherm als de Gram +View is plug-and-play een scherm aan je laptop hangen.

Daarin slaagt het scherm keurig en met twee ingangen hou je het USB-kabeltje ook nog eens netjes aan de kant die het prettigst werkt voor je. Ook de sleeve die als standaard dienstdoet, werkt prettig. Het scherm staat er stabiel mee en dankzij de stevige magneten hoef je niet lang te prutsen en te zoeken naar een stabiele houding voor het scherm. Omdat een accu ontbreekt, is het gewicht ook inclusief die sleeve minder dan een kilogram, maar je laptop loopt natuurlijk harder leeg dan wanneer je scherm wel een eigen stroomvoorziening had.

De weergave is eigenlijk zo slecht niet. Sterker nog, die is vrij goed. Zeker vergeleken met de draagbare schermen die we eerder hebben getest, is de +View een duidelijke stap vooruit. De beeldkwaliteit schurkt tegen die van een volwaardig scherm aan, hoewel dat soms wordt gehinderd door het gebrek aan instelmogelijkheden. Ook de flinke stap omhoog wat resolutie betreft, is welkom: de +View heeft 2560 bij 1600 pixels, waar veel concurrentie het met 1920 bij 1080 pixels moet doen. Twee keer het aantal pixels dus, maar wel tegen een iets hogere prijs dan menige full-hd-concurrent. Er zijn maar weinig schermen verkrijgbaar met een hogere resolutie dan die 1080p, dus wat dat betreft is LG vrij uniek. Je kunt overigens wel naar buitenlandse shops als die van Intehill kijken. Daar kun je draagbare schermen met een hoge resolutie en een relatief lage prijs kopen.

Kortom, je koopt met de LG Gram +View een scherm dat een hogere pixeldichtheid bereikt dan vrijwel alle concurrenten en die pixels ook nog eens tot een prima beeldkwaliteit omtovert naast je laptop. De verkrijgbaarheid is niet denderend en de prijs is wat hoger dan die van de concurrentie, maar de prestaties en eigenschappen rechtvaardigen dat. Wie op zoek is naar een handige uitbreiding voor een krachtig mobiel werkstation, koopt met de +View een prima draagbaar scherm.

Reacties (72)

72
72
39
7
0
32
Wijzig sortering
Er is ook andere optie voor extra scherm voor laptop met hogere dan FHD resolutie: een tablet met videoingang.

Bijvoorbeeld Lenovo Yoga Tab 13, met 13" scherm en resolutie 2160x1350. Die kan bedraad en draadloos (met Lenovo laptop en Freestyle software) aangesloten worden.
Ook ingebouwd standaard is best handig.
Je kan ook een Galaxy Tab gebruiken over USB met Superdisplay app. Voor gewoon extern bij-scherm is de input lag prima. Voor tekenen met S-pen is de input lag prima voor simpele aantekeningen te doen (maar imo niet voor gedetailleerde tekeningen).

Na afwegingen heb ik het juist andersom gedaan deze keer: Asus ROG Flow X16 (grootste convertible met pen input dat onder de 2kg zit en een scherm dat geen scaling nodig heeft), plus deze monitor gekocht.

Heb geen meetapparatuur, maar de monitor raakt waarschijnlijk wel de 400 nits zoals de Gram +View. Echter kan deze ook 144 Hz weergeven. Freesync heb ik helaas nog niet werkend kunnen krijgen, en ik betwijfel of dat het mogelijk is. Dat is dan ook het enige dat mis is aan deze Aliexpress aankoop (wat opzich heel positief is). Maar de prijs is wel een stuk lager dan deze LG.

Met mijn setup zijn beide schermen even groot, evenhoge PPI, vergelijkbare Hz, vergelijkbare helderheid.
Mijn Galaxy S8 ultra doet dat draadloos in twee modi.
Tekenen/gamen voor snelle reactie.
Video vloeiender spelen.
Werkt top en natuurlijk de S pen al moeten ze daar de input lag van verbeteren.
Werk met Windows 11 insider op mijn msi Gt63 met rtx 2080. Prima combo.
De LG ziet er goed uit, maar de beeldverhouding vind ik niks.
Bedankt voor de info! Weet je toevallig of HDMI naar USB-C ook werkt? Ik wil graag mijn 7.2" telefoon gebruiken als display voor de gein en ook om het in de nacht te gebruiken maar mijn GPU heeft geen USB-C, alleen HDMI en displayport.
Ik heb die Yoga, en gebruik ‘m ook wel eens als extern scherm. Maar dan mis is USB-C wel. Die heeft de Yoga, maar daarover gaat het beeld de verkeerde kant uit. Om de monitor ingang te gebruiken moet je een aparte HDMI kabel aansluiten, naast de USB-C voor voeding (of op batterijen draaien).

Verder trouwens heel tevreden mee, prima tablet voor aan de keukentafel!
Ik hem ook paar keer geprobeerd als extra scherm te gebruiken en inderdaad voor een laptop zonder fullsize HDMI uitgang heb je een adapter nodig.
Ik had gezocht naar usb-c -> MicroHDMI kabel, maar kon niets vinden. Daarom verbind ik mijn Yoga meestal draadloos met laptop (via 5GHz WiFi), redelijk beeld voor kantoorwerk.
Ah geniaal idee. Ik heb even gezocht en het in een paar minuten draaien met Spacedesk, win -> ipad. Gratis bij 'gewoon' gebruik.
Hier nog een beetje uitleg.

Edit: zelfs touch werkt!

[Reactie gewijzigd door zaadstra op 22 juli 2024 16:58]

Wat voor delay heb je dan? Geef wel eens presentaties via een wireless beamer setup van Crestion (oid) en dat heeft een irritante delay.
Ietsjes, je merkt het wel. Voor stilstaand spul is het prima en ook scherp genoeg.
Om er intensief op te werken is het minder.
Interessant, maar ik spaar toch door voor een Razer 18 inch. Meer 18 inchers opkomst dit jaar, is een trend. Keep it simple and move on:)
Hier idem, zit te wachten op de verkoop van de Asus rog strik 18 inch of de Acer Helios 18 inch 👍😊
Bedankt voor de tip, dat wist ik niet. Ik heb een Lenovo laptop maar heb de Asus Zenscreen gekocht als extern scherm en ben ook aan het kijken voor een tablet. Nu is de Asus met 15,6" wel even groot als laptop scherm en zelfde resolutie en zou ik bij een hogere resolutie toch scaling moeten gebruiken, dus een miskoop is het niet, maar 1 device voor twee toepassingen is altijd handig.

Mooiste zou nog zijn dat het tweede scherm al in de laptop verwerkt zit. Bijvoorbeeld een dubbelgeklapt scherm die openvouwt naar twee schermen en vervolgens nog te centreren is. En dan detachable voor gebruik als tablet. 3 in 1.
Ik vind ‘t jammer dat een laptopscherm niet extern te gebruiken is. Had best nog een 2de leven voor een oude laptop kunnen zijn. Had een paar jaar terug een Asus Zenbook die amper een kilo woog die ik best had mee kunnen nemen puur als extra scherm.
dat is dus niet waar, voor de meeste laptopschermen bestaan er gewoon alternatieve controllers op sites als ali of amazon, je prikt de riboncable erin (meestal iets als LDVS) en je hebt vervolgens hdmi input.. met een 12v adaptor heb je dan voor een paar tientjes klaar ... moet je je wel nog een behuizing bedenken...

ik gok dat er voor bepaalde schermen inmiddels ook wel usb-c boards bestaan maar een beetje google-werk lost dat wel op...
Nouja ik bedoelde als externe input op de laptop zelf, zonder dus zelf nog behuizingen te moeten bouwen en allerlei third party hardware aan te hoeven sluiten. Daar zou ik persoonlijk met wat moeite nog wel uitkomen maar voor de meeste niet-tweakers is dat sowieso niet weggelegd. En voor mij is ‘t waarschijnlijk ook niet kosteneffectief als ik in plaats van te gaan hobbyen gewoon wat meer uren kan maken als softwareontwikkelaar.
ik vind dit een beetje een lastige reactie..

je hebt natuurlijk een punt zo'n tablet heeft vaak een beduidend beter scherm, heeft mogelijk zelfs touchscreen en al dat soort dingen meer...

maar 1: een 13inc 1440p (of soortgelijkscherm) is natuurlijk wel even anders dan een 14 of 15,4 inch fhd scherm. een van de voordelen van zo'n schermpje als dit is dat het in heel veel gevallen bijna identieke beldverhoudingen heeft tov: wat je al op je huidige laptops hebt...

voor iOS en android tablets en mac en windows pc's bestaan er meerdere apps die dit soort features te bieden hebben in een aantal gevallen werkt dat ook door de USB-verbdinging te gebruiken voor een host-network tussen tablet en pc - dat werkt in praktijk inderdaad net even anders dan USB-altmode of TB-docking maar biedt in de practijk prima opties. toen ik dat echter deed met mijn 11inc ipad air kwam ik al HEEL snel tot de conclusie dat de verschillen tussen mijn windows laptop en mijn ipad zo groot waren dat het in de praktijk vaak ontzettend storend was om naar te kijken... terwijl dat tussen een ipad air (portrait) en een macbook air wél heel fijn werkt omdat de beeldgrootte en de pixeldichtheid redelijk in elkaars buurt blijft...
Ik draai de app 'Duet' op mijn iPad Pro icm met een windows laptop.

Werkt super goed voor gewoon 'office' werk. Op 60 pfs met lag van 13ms, aldus het statusmenu op de laptop.
Ik kan mijn Tab 7+ ook met een capture device ombouwen tot een extern touch screen.

Het nadeel is dat omdat het Amoled scherm is, er een maximale timeout wordt ingesteld. En dat doen ze vanwege de kans op inbranden denk ik.
Misschien mis ik de use-case maar als je twee schermen goed wil gebruiken voor dagelijks gebruik dan wil je dat toch ook ergonomisch verantwoord? M.a.w. op fatsoenlijke ooghoogte. Hoe ga je dat met een dergelijk scherm doen? Voor presentaties is het te klein lijkt mij dus waarom zou je dit willen gebruiken?
Ik zie dagelijks zoveel mensen gewoon op hun laptop werken zonder standaard of los toetsenbord... Snap ik ook niet maar het gebeurt zat. Lijkt me niet dat die mensen zich wel ineens zorgen gaan maken om ergonomie als ze een tweede scherm willen.
Ik doe dat regelmatig, alles behalve prettig al is een los toetsenbord voor mij niet het grootste ongemak. Soms vergeet ik een muis mee te nemen en ben dan aangewezen op de trackpad. :X

Een trackpad werkt en daar is dan ook alles mee gezegd. Ooit hoop ik wat minder vergeetachtig te zijn. :P
Zoasl ik die uitsluitend alleen op een laptop werkt in plaats van een computer.
Een laptop is bedoeld voor 'on-the-move' (of á gogo) en dit scherm ook.

Tijdens mijn carrière als consultant had ik ook altijd een Asus extra scherm bij me, omdat ik met grote datasets/spreadsheets moest werken - maar als extern persoon op plekken werd gedumpt waar je met geluk nog net een stopcontact hebt.

Niet ergonomisch, en zeker nooit gebruikt als mijn vaste werkplek. Maar als je voor je werk 2 schermen nodig hebt, en je hebt te maken met verschillende werkplekken kan dat een use case zijn.
Hij is hier gekocht om af en toe vanuit hotel of "vakantie" plaats te werken. Qua ergonomie inderdaad niet geweldig, maar een alternatief is er ook niet echt.
We zijn allemaal jong en onbezonnen geweest als het aankomt op ergonomie :)

Vaak zie je dat ergonomie pas 'een dingetje wordt' als er klachten zijn en/of de leeftijd vordert ....

Maar inderdaad eens met je dat als je fatsoenlijk wilt werken, dit geen echte oplossing is.
Voor mijn werk ben ik 70% buiten huis en 30% in mijn thuis kantoor. Op mijn thuiskantoor heb ik een dockingstation met een ultrawide die als 3 monitoren werkt. Maar buiten huis moet ik zoveel mogelijk productiviteit in zo'n klein mogelijke formfactor stoppen, en dan is een 13/14 inch laptop met een tweede scherm de hoogste productiviteit in de kleinst mogelijke formfactor.

Als ik doceer is dit ook ideaal. Ik zorg dan dat het tweede scherm exact het zelfde laat zien als op de beamer, Hierdoor kan ik op mijn laptop scherm alles doen, zonder cursisten het zien, en op het tweede scherm zie ik precies wat de cursisten achter mij zien. Dualscreen met een laptop is voor mij de grootste productiviteitshack van de laatste jaren.
Mooie foto's. Maar een paar foto's van het apparaat met het scherm aan zou een beter beeld geven van hoe dat ding er nou een beetje uitziet. Mis ik al langere tijd in reviews. Kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die dat denkt? Of dat jullie dat zelf niet opvalt? Lijkt me ook een kleine moeite :)

Ja, kan ook naar Youtube gaan, maar dan heeft een review hier helemaal geen toegevoegde waarde meer. ;)
Ik heb toevallig een paar weken terug een vergelijkbaar 15,6” schermpje van Ali met 4K resolutie gekocht (merk Uperfect), voor ~€200. Die gebruik ik op 1440p naast mijn Surface Laptop. Daarvan zijn de kleuren best wel slecht, maar voor kantoorwerk is het te doen. Voor dat schermpje gekozen omdat ie een vesa aansluiting heeft, zodat ik een ergonomische werkplek heb met hoge pixeldichtheid.

Ik had veel liever dit LG schermpje gehad, want veel betere beeldkwaliteit, maar helaas geen vesa mount.

[Reactie gewijzigd door bas-r op 22 juli 2024 16:58]

Hoe zit je werkomgeving dan in elkaar? Ik kan me het voordeel van een portable monitor in combinatie met een vesa mount niet voorstellen.

Waarom dan geen vaste echte monitor op die vesa mount? Of heb je ook een soort portable vesa standaard waardoor je dat 2de scherm ook op andere plekken gebruikt?
Goeie vraag! Niet iedereen heeft dezelfde voorkeuren.

Ik werk 50% van mijn tijd op andere plekken dan mijn vaste werkplek. Daar altijd alleen op mijn laptop met hoge pixeldichtheid.
Als ik dan thuiswerk, wil ik die pixeldichtheid niet opgeven en heb ik een tweede schermpje met vergelijkbare hoogte naast mijn laptopscherm. Laptop staat dan op een verhoging en vesa op het tweede scherm is dan handig.

Ik gebruik een portable scherm dus helemaal niet portable.

Tijdje terug geprobeerd met een los 27” 4K scherm, maar dat scherm vond ik veel te groot en grote pixels.

Ik snap dat ik een van de weinige ben die dit prettig vindt, maar smaken verschillen;)
Misschien hele domme vraag. Maar is dit scherm ook op je telefoon aan te sluiten?
Deze werkt in ieder geval wel op mijn Xperia 5 II.
Ja, dat zou moeten werken. Beetje afhankelijk van je telefoon wat je eet vervolgens mee kan. Met Samsung Dex kan je bijvoorbeeld een soort desktop omgeving gebruiken, anders is het niet veel meer dan het opblazen van het telefoonscherm, waarbij de verhouding waarschijnlijk niet overeen komt.
Kan elke telefoon zomaar 8 watt leveren? Volgens de andere gebruikersreview moet je daar toch mee oppassen, ook bij laptops…
Zou je dan via de tweede USB C poort niet alleen een adapter aan kunnen sluiten voor de stroomvoorziening?
Volgens de andere user review dus niet helaas
8watt op een telefoon zou ik ook niet zo heel snel doen, maar 8watt op een usb-c poort is voor een laptop helemaal niks (lees: ik laad geregeld mijn telefoon op aan mijn laptop accu als ik onderweg ben en mijn opwerbank op is... dat gaat met een watt of 13 (5v 2,5a),

voor je telefoon of in mijn geval tablet ik ooit eens een usb-c dock geprobeerd... je hebt dan een dock nodig die ubc doet met PD en een enkele wall charger dan laadt je een je telefoon / ipad of laptop EN je usb-c scherm tegelijk op. dat werkte in mijn geval ontzettend prettig.
Als je telefoon DP alt mode ondersteunt: waarschijnlijk. Ik heb m’n Samsung S8 in het verleden wel eens aan een scherm gehangen voor de lol, maar Samsung market ook DeX…
Ik vind het een hele normale, en zelfs de meest voor de hand liggende vraag: "Wat kan je er allemaal mee?"
Maar het artikel gaat er niet op in, maar vertelt je wel allerlei technische info over kleurechtheid. helderheid en kijkhoeken. Waar je niks aan hebt als je hem niet kan aansluiten aan je apparaat.
Dik twee jaar geleden via Ali een 2560 x 1600, 13"IPS draagbaar scherm gekocht voor 80$. Was toen al prima leverbaar. Werkt erg fijn in onze situatie. Begrijp niet goed wat zo bijzonder is aan dit scherm. Ik zie dat dat scherm nu niet meer leverbaar is, is nu een 4k versie geworden:
https://nl.aliexpress.com...ni77&gatewayAdapt=glo2nld
Dat is wel erg goedkoop. Ben je er tevreden van? Voor die prijs zou ik toch slechte kleuren, kijkhoeken etc verwachten.
Ja, zeker tevreden over. We gebruiken het als 2e scherm bij een stream setup in een kerk. Is helder genoeg. Kleuren ook prima voor ons gebruik
Even naar gekeken, maar die waarnaar jij wijst heeft een adapter nodig, en heeft een output van 30W voor power delivery. Deze monitor wordt gepowered met USB / de laptop. Da's toch wel wat anders.
Ik heb er zo twee, deze passen perfect naast twee 16" macbook pros, en met de hoge resolutie is het daarnaast ook prettig om mee te werken.
Eigenlijk zou ik willen dat het dan een touchscreen is zodat het goed samenwerkt met mijn Surfacebook 2. Dam zou het echt wel te overwegen zijn zo'n ding te kopen.
Je hebt ook wel draagbare schermen met touch screen. Ook 4k is een optie, of oled (of oled & 4k & touchscreen, bijv. de INNOCN PU15-PRE). Ze zijn alleen vaak wat lastig in NL verkrijgbaar.
Ik ben wel benieuwd naar het effect op de accuduur van een laptop als je dit scherm gebruikt. Als in, x uur bij normaal gebruik en y uur als je de laptop met dit scherm gebruikt. Kunnen jullie dat eens meten?

Ok, even in theorie: 50wh batterij in de laptop, zeg dat die het 10uur volhoudt, dus 5w. Verbruik van scherm plus laptop is 8+5=13w. Dat zou dan 50/13=ca 4u gebruikstijd opleveren. Dat is wel flink minder zeg! Tegelijkertijd ook moeilijk te geloven dat alleen een scherm anderhalf keer zoveel verbruikt als een hele laptop…. Genoeg reden om te testen dus!
ik gebruik (werk-) dagelijks mijn nexdock 360 als tweede scherm met toetsenbord en heb de werk laptop dan op een tablet standaard van de ikea staan zodat die rechter omhoog staat.

erg fijne oplossing voor mij dit. vind het toetsenbord van die laptop van werk helemaal niets en die van Nexdock is 1000x beter.

https://share.icloud.com/photos/08bHtd0T5m0fkZdcITX2ibQIQ

[Reactie gewijzigd door hsb85 op 22 juli 2024 16:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.