Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Samsung QD-oled en qled 2023 Preview

Extra heldere oleds en qleds met hoger contrast

07-01-2023 • 07:30

87

Samsung QD OLED en QLED 2023 Preview

Samsung laat op de CES zijn nieuwe high-end tv’s voor 2023 zien. Naast de eerder besproken ultra-dure microledmodellen die dit jaar ook in kleinere beeldmaten beschikbaar komen, toont Samsung ook twee nieuwe QD-oledtelevisies, de S90C en S95C, en de topmodellen uit de 8k- en 4k-lcd-reeks, de Neo QLED QN900C- en QN95C-televisies. De lagere qled-modellen worden op de CES nog niet getoond en over deze televisies is nog weinig bekend.

De nieuwe 2023-modellen maken gebruik van Tizen 7.0 als besturingssysteem. Hoewel de interface niet wezenlijk verandert lijkt te zijn ten opzichte van vorig jaar, heeft Samsung wel een aantal nieuwe features toegevoegd. Zo geldt – in ieder geval voor de nu aangekondigde televisies – dat deze voorzien zijn van een ingebouwde SmartThings Hub met Zigbee- en Thread-radio’s en ondersteuning voor Matter. Daarmee kunnen de nieuwe televisies dus dienstdoen als hub in een smarthome. Ook nieuw is ondersteuning voor 144Hz-refreshrates. De high-end modellen van vorig jaar konden dat in de praktijk ook al, maar Samsung zet het nu ook officieel op de specslijstjes. Daarnaast voegt Samsung ondersteuning voor HDR10+ Gaming toe. Deze uitbreiding van de HDR10+ standaard zorgt ervoor dat de tv communiceert met de pc of console over de maximale helderheid van het scherm, waarna de bron zijn signaal daarop afstemt voor een optimale hdr-ervaring. HDR10+ Gaming wordt in eerste instantie alleen ondersteunt door Nvidia videokaarten, maar volgens Samsung volgen binnenkort meer aankondigingen, waaronder voor consoles. Wat Samsung helaas nog steeds niet heeft is Dolby Vision, en dat is toch écht wel jammer gezien de populariteit van dit hdr-formaat bij alle grote streamingdiensten.

Tweemaal QD-oled

De S95B QD OLED die vorig jaar in april werd geïntroduceerd, krijgt dit jaar twee verschillende opvolgers die behalve in 55” en 65”, nu ook in 77” verkrijgbaar zullen zijn. De modelnamen van alle 2023-modellen eindigen op een C, en de nieuwe oleds hebben als typeaanduiding S90C en S95C. Hoewel de naamgeving anders doet vermoeden, is de S90C daarbij eigenlijk de opvolger van de S95B uit 2022, terwijl de S95C wat hoger gepositioneerd lijkt te worden en waarschijnlijk dus ook een hogere prijs zal krijgen. Waarschijnlijk, want Samsung heeft nog geen prijzen bekendgemaakt voor de nieuwe televisies.

S95C

De S95C heeft een wezenlijk ander ontwerp dan de S95B van vorig jaar. De tv beschikt in tegenstelling tot de S95B over een One Connect Box, een extern kastje met daarin de voeding en alle aansluitingen, die met één dunne kabel met het scherm van de televisie verbonden is. De One Connect Box van de S95C kan achterop de voet van de televisie gemonteerd worden, maar je kunt hem ook in een audiomeubel uit het zicht wegwerken. Voordeel is dat er in dat geval maar één kabel naar de tv loopt voor voeding en het mediasignaal, in plaats van meerdere hdmi-kabels en een losse stroomkabel. Omdat alle logica in de One Connect Box is ondergebracht, is het scherm zelf heel erg dun en kan het waarschijnlijk vrij vlak tegen de muur gehangen worden.

Opvallend is niet alleen dat de S95C nu een One Connect Box heeft gekregen, maar vooral ook dat het topmodel uit de QLED 4K-range, de QN95C, die One Connect Box juist níet meer heeft. Vorig jaar positioneerde Samsung het topmodel uit de QLED 4K-lijn nog boven de S95B QD OLED, dit jaar komt daar gezien de wissel van de One Connect Box mogelijk verandering in, ook qua prijsstelling.

Het belangrijkste wapenfeit van de S95C is dat deze beschikt over een tweede generatie QD-oledpaneel, waarbij Samsung Display erin is geslaagd om de efficiëntie van de blauwe oleds te verhogen, waardoor de helderheid van de tv in het geheel toeneemt. QD-oledschermen gebruiken namelijk alleen blauwe oleds, waarbij een deel van de subpixels voorzien is van quantum dots die het blauwe licht omzetten in groen en rood licht.

Hoe die verbetering van de oleds precies tot stand is gekomen, wordt uit de beschikbare communicatie niet helemaal duidelijk. In een persbericht van Samsung Display wordt gesproken over een nieuw ‘HyperEfficieny EL’ materiaal dat verantwoordelijk zou zijn voor de verbeterede helderheid. Samsung Display claimt daarbij dat de nieuwe panels een piekhelderheid behalen van 2000 cd/m². Dat is ongetwijfeld bij de eigen kleurtemperatuur van het paneel. Eerste metingen van HDTVtest laten zien dat de helderheid na kalibratie uitkomt op ongeveer 1300 cd/m², een duidelijke verbetering ten opzichte van de circa 1000 cd/m² die de S95B van vorig jaar behaalt. De full-screen helderheid lijkt echter niet of nauwelijks toegenomen, al is het op basis van deze eerste tests met vroege hardware moeilijk om definitieve conclusies te trekken. Wel lijkt het erop dat de nieuwe QD-oleds van Samsung en de nieuwe woleds met micro lens array van LG Display aan elkaar gewaagd zullen zijn als het om helderheid gaat.

Zichtbaar feller

Samsung toonde de S95B van vorig jaar en de nieuwe S95C van 2023 in een sessie achter gesloten deuren naast elkaar. Daarbij was heel duidelijk zichtbaar dat de nieuwe tv in de highlights helderder is dan zijn voorganger. Dat zal deels komen door het nieuwe panel, maar mogelijk ook omdat Samsung de hdr-tonemapping dit jaar heeft verbeterd. Uiteraard moeten we hierbij als slag om de arm houden dat we niet weten hoe beide televisies afgesteld waren. Wat ook opviel is dat de S95C wat minder last heeft van hinderlijke schitteringen, wat te danken is aan een nieuwe antrireflectielaag.

Hoewel de S95C heel dun is, is de tv wel voorzien van een uitgebreid audiosysteem met zes mid/hoog-luidsprekers achter het scherm en maar liefst acht mini-woofers. Wij hebben de tv niet kunnen beluisteren, maar gezien de geringe dikte zou het ons verbazen als die woofers écht wezenlijke basweergave weten te realiseren. Net als bij televisies van voorgaande jaren kan de tv wel samenwerken met sommige Samsung soundbars, waarbij de luidsprekers in de tv samen met die van de soundbar worden ingezet om zo een ruimtelijker geluidsbeeld te maken.

S90C QD OLED

De S90C QD OLED-televisie lijkt in alles op de S95B van vorig jaar. Het design is vrijwel gelijk; het enige verschil dat wij konden ontdekken is dat de platte voet die achter het scherm omhoog krult nu overgaat in twee pootjes met een gat daartussen, terwijl de S95B een geheel gesloten voet had. Het lijkt er ook op dat de achterzijde van de tv een iets donkerdere afwerking heeft, verder zijn beide modellen uiterlijk gelijk.

De S90C maakt gebruik van aansluitingen achterop de televisie zelf, de tv heeft net als de S95B van vorig jaar geen externe One Connect Box. Onduidelijk is welk panel de S90B bevat, we hoorden hier verschillende geluiden over. Eén woordvoerder liet weten dat de S90C minder helder zou zijn dan de S95C, terwijl een andere dat betwiste. Maar omdat er maar één fabriek is waar Samsung Display oledpanelen voor televisies maakt en de S90C ook in de nieuwe 77” beeldmaat beschikbaar komt, ligt in ieder geval niet voor de hand dat Samsung twee generaties panelen naast elkaar zal blijven produceren. De S90B krijgt sowieso de nieuwste versie van Tizen, en zal dus ook een SmartThings-hub met ondersteuning voor Zigbee, Thread en Matter krijgen.

Neo QLED QN95C

In onze review van de Neo QLED QN95B-televisies van vorig jaar schreven we dat we het één van de beste televisies vonden als je vooral tv kijkt in een ruimte met relatief veel omgevingslicht. De tv produceert namelijk een zeer helder beeld en dankzij een miniledbacklight met 720 zones in het geval van de 55”-versie, is het contrast ook prima. De belangrijkste verbetering bij de nieuwe QN95C is dat deze ‘bijna tweemaal zoveel’ local dimming zones heeft. Het exacte aantal zones verschilt net als bij de modellen van vorig jaar afhankelijk van de beeldmaat, maar de 55” QN95C zou mogelijk dus zo’n 1400 zones krijgen.

Tijdens een demo achter gesloten deuren toonde Samsung de QN95B en QN95C naast elkaar met beeldmateriaal waarbij zeer heldere elementen zichtbaar waren op een donkere achtergrond: de achilleshiel van lcd-televisies met local dimming, waarbij snel blooming zichtbaar is. Bij deze head-to-head was duidelijk te zien dat de local dimming van de nieuwe tv verder verbeterd is en dat de QN95C bovendien minder schaduwdetails lijkt te verliezen door overenthousiaste dimming. Volgens Samsung is de helderheid van de nieuwe QN95C niet hoger dan die van het model van vorig jaar, de verbetering in beeldkwaliteit zit hem hem vooral in het aantal dimmingzones.

De beeldverwerking van Samsungs 2023-modellen is naar eigen zeggen ook verder verbeterd. Buzzwords als AI en machine learning horen we al jaren bij alle fabrikanten, en ook Samsung claimt deze technologieën dit jaar wederom beter in te zetten. Dat heeft voor de 2023-modellen onder andere geresulteerd in een nieuw algoritme dat sdr-beelden omzet naar pseudo-hdr. Hoe goedt dit werkt durven we nog niet te zeggen, we hebben de technologie nog niet in actie gezien.

8k-tv’s ook te koop in de EU?

Samsung liet ook de QN900C zien, het nieuwe topmodel in de QLED 8K-lijn. Ook deze televisie profiteert van het nieuwe 2023-platform en demo’s van de tv zagen er érg goed uit. Onduidelijk is echter of de nieuwe 8k-televisies in alle beeldmaten in de EU verkrijgbaar zullen zijn. Het is voor 8k-televisies lastig om te voldoen aan nieuwe regelgeving op het gebied van energieverbruik die vanaf maart ingaan. Doordat 8k-televisies in vergelijking met even grote 4k-modellen kleinere pixels hebben die minder licht van de backlight doorlaten, ligt het energieverbruik hoger. Vooral voor de kleinere beeldmaten waarbij de nieuwe regels extra streng zijn, zou het daarom problematisch kunnen worden om hieraan te voldoen.

Samsung Neo QLED 8K QN900C

Reacties (87)

87
86
52
0
0
31
Wijzig sortering
Het enige wat men wil weten (denk ik): kan de S95C ook eindelijk Dolby Vision weergeven? Dat kan de S95B niet, wat voor velen een deal-breaker was.
Ga er maar van uit van niet. Samsung commit aan HDR10+ alleen dat wordt maar weinig gebruikt.
Als je ook DV wilt kan je naar Sony TV's kijken die hebben QDOLED en Dolby Vision.

Daarnaast zijn de kleuren en helderheid van Sony TV's ook veel natuur getrouwer. Samsung blijft er een handje van houden om de helderheid en kleuren op te pompen voor meer wow effect. Bij veel mensen werkt het en daar kopen ze de tv op. Ik kan er zelf echt niet naar kijken ik zie het meteen dat het gras en de lucht kleurrijker zijn dan in het echt. Dus ik laat Samsung zelf graag links liggen en kijk liever naar Panasonic, Sony of LG. Die doen dat een stuk beter. (ook na Kalibratie is een Samsung niet altijd accuraat ze blijven soms toch dingen qua EOTF tracking en niet netjes de industry standard curve volgen na calibrate).

Als je dat niet erg en belangrijk vind zijn het mooie TV's voor mooie prijzen. Maar anders kan je misschien beter verder kijken.
Daarom moet je je aankoop ook niet baseren op basis van wat er bij de Mediamarkt staat opgesteld. Die zetten tvs in belachelijke "vivid" settings die de kleuren gigantisch opblazen tot onrealistische niveaus.

Maar de Samsung S95B kon gewoon een extreem accuraat beeld weergeven hoor. Kijk maar naar de rtings review die hem flink door de mangel heen heeft gehaald.

https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/s95b-oled

Dus doen alsof Samsung TVs per definitie een onnatuurlijke weergave van kleuren hebben is onzin. Dat hebben ze alleen als je zelf voor een dergelijke picture mode kiest.
Dit is zeker geen onzin, het is wel genuanceerder.

In SDR zijn de kleuren sinds een aantal jaren goed ingesteld in de juiste modus, in HDR kiest Samsung er bewust voor om flink af te wijken van de PQ curve. De QLED modellen laten schaduwdetails in HDR beelden te helder zien, en kloppen de highlights ook niet. Dit was ook het geval bij de S95B, na veel ophef heeft Samsung dit met een firmware update rechtgetrokken en volgt de S95B de PQ curve netjes.

Verder kiest Samsung bij de QLED modellen voor een agressieve local dimming algoritme, hierdoor gaan schaduwdetails verloren.
Het klopt dat dit in eerste instantie niet klopte, maar zoals je aangeeft is het rechtgetrokken met een update. Het ligt daarom in de lijn der verwachting dat ze met toekomstige QD-OLED's niet dezelfde fout zullen maken want dan kunnen ze het later weer rechtzetten, en het doet natuurlijk ook niet veel goeds voor je merknaam.

Mijn punt is dat het beeld schetsen dat als je een accuraat beeld wil op je t.v. je geen Samsung t.v. moet kopen, niet (meer) klopt.
Zoals je kunt opmaken uit mijn vorige reactie geldt jouw punt enkel voor de QD-OLED modellen van Samsung, merkbreed is dit onjuist en heeft Samsung er nog steeds een handje van om het 'mooier/ indrukwekkender' te willen maken.

Daarnaast is het gemis van Dolby Vision voor een ieder die iets om een accurate weergave geeft wel degelijk aanwezig. Veruit de meeste HDR films en series worden in DV gemasterd, wanneer de tv hier geen ondersteuning voor biedt zoals bij alle Samsung modellen het geval is. Schakelt de tv automatisch naar HDR10, hierdoor mis je veel dynamische metadata waarbij het verschil goed zichtbaar is in de highlights/ details en kleuren.

Ben je je hier niet bewust van en hecht je minder waarde aan een accurate weergave? Dan zal HDR10 al voldoende spectaculair zijn, in alle andere gevallen biedt Dolby Vision wel degelijk een meerwaarde.
dolby vision is net zo overrated als filmmakermode. Dolby vision heeft geen zin op een 10 bit paneel kerel.Dolby vision is leuk voor tv`s die niet teveel nits hebben. tv`s met veel nits zoals de samsung s95b geven een veel betere hdr weergave weer. samsung s95b is veel meer mindblowing ook met hdr films. zet netflix film op in vision in dolby vision op de lg g2 en op de samsung s95b. en je zal zien dat de lg g2 in het niet valt!
Is niet helemaal waar kijk ook de video's van HDTVTest maar eens zelfs na calibratie bleef samsung zelf dingen bij sturen op een manier waar niet om gevraagd werd. Daar hebben ze gewoon een handje van. Er zijn genoeg merken die dat veel beter doen.

Samsung koop je gewoon niet voor Extreem Accuraat beeld. Dat is nooit zo geweest en so far lijken ze daar niet veel aan te veranderen wat erg jammer is. Aan de andere kant de doelgroep die dat zo belangrijk vind is maar relatief klein.
`Is niet helemaal waar kijk ook de video's van HDTVTest maar eens zelfs na calibratie bleef samsung zelf dingen bij sturen op een manier waar niet om gevraagd werd. Daar hebben ze gewoon een handje van. Er zijn genoeg merken die dat veel beter doen.`

Dat is later opgelost met een firmware update.

Zie de review van Rtings

https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/s95b-oled

Of de review van Tweakers zelf

product: Samsung OLED QD S95B (2022)

Waar de tv juist geprezen wordt voor de nauwkeurige kleurweergave: ik quote: "De S95B is Samsungs eerste QD-oled-tv. Het toestel combineert een hoge helderheid met een perfect contrast, uitstekende kijkhoeken en een nauwkeurige kleurweergave"

Dus het klopt, in ieder geval voor dit model gewoon niet wat je zegt.
De kleurweergave zegt niet per se iets over de nauwkeurigheid van het volgen van de picture curve (' PQ EOTF') qua helderheid, dit is het punt waar Samsung expres van afwijkt en dingen helderder weergeeft dan oorspronkelijk:
Unfortunately, in the 'Movie' Picture Mode, as of firmware 1211, most scenes aren't displayed at the correct brightness level. It varies depending on the window size used for measuring. Most scenes are far too bright when sending a non-standard window size, like the 18% window used for our measurements.
Overall, the Samsung QD OLED is about as bright in 'Game' Mode as it is in 'Movie' Mode, but real scenes are slightly dimmer. It doesn't track the PQ EOTF well, though, as most scenes are terribly over-brightened
. Maar een andere modus doet het wel naar behoren:
The 'FILMMAKER' HDR Picture Mode doesn't have this issue, and it tracks the PQ EOTF almost perfectly regardless of the window size. There's a smooth roll-off near the TV's peak brightness, so highlights aren't clipped in most scenes, either.

[Reactie gewijzigd door apis29 op 22 juli 2024 17:22]

Wat een gelul. De kleuren zijn gewoon als in reallife! https://www.youtube.com/watch?v=t-bu0-OeApQ
Heb je zelf beide tv's gehad dan?
Hdtvtest deelt die mening ook dat qdoled meer kleur volume heeft.

Beide tv's kunnen nog niet het volledige rec 2020 spectrum weer geven en menselijke ogen kunnen meer dan dat spectrum waarnemen.

Het verlies in kleur volume bij de LG tv's treed alleen op bij hogere helderheid omdat dan de witte subpixel het meeste moet doen aan aan de hoge helderheid te komen. Waar een qdoled rgb gebruikt om alle kleuren te maken doet de LG dat met rgb + w waardoor je in de situaties waar wit hard mee moet doen altijd wat kleur volume in levert waar je vooral veel rood, oranje en gele kleuren hebt slaat dat bij een lg bij Bv 1000 nits meer wittig uit dan op een QD Oled of goede LCD TV.

Als je niet weet hoe het er uit hoort te zien merk je het mogelijk niet maar als je het wel weet of je ziet ze naast elkaar is het verschil in bepaalde scenes duidelijk te zien.
In low apl scenes zien ze er als ze beide gekalibreerd zijn er hetzelfde uit. Maar bij 800+ nits hights is het steeds beter te zien.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 17:22]

Nee bij een kennis van mij gezien. De s95b is echt prachtig. Maar door de firmware update is die dimmer geworden. Ik wacht nog even af met de reviews van de lg g3 en samsung s90c. Lg g3 nog steeds een woled tv, maar door de mla techniek zou het minder licht moeten tegenhouden. Maar het blijft een woled. Dus ik denk dat ik toch voor de s90c ga. Is hetzelfde als de s95c alleen dan betere speakers in de tv en connectbox. tv geluid gebruik ik niet aangezien ik een goeie installatie hebt staan van 4000 euro. Maar als ik hem koop wacht ik wel eerst af wat die firmwaredates gaan doen. want de s95b was geweldig bij launch, na updates minder helderheid. misschien gedaan om inbranding te voorkomen? blijft toch best schandalig als je meer als 2000 euro uitgeeft. Oplossing is dan wel, om een firestick in je samsung te pluggen zodat je tv niet verbonden is met internet en je gewoon je netflix en videoland e.d via je firestick kunt kijken via draadloos internet. Maar dit is eigenlijk niet de bedoeling natuurlijk!
S95B had @ launch had deze tv vekeerde PQ EOTF tracking misschien hebben ze dat gefixt zodat hij netjes de officiële curve volgt en daardoor minder helder is? Eerst werd het hele beeld opgeblazen.

Er is vast een setting voor Gama of zo waar door je dit weer wat kan opblazen mocht je dat zelf mooier vinden.
Dat denk ik niet de s90c is weer feller als de s95b. op de ces 2023. Maar ik wacht het af. Weinig zin om 2800 euro uit te geven en dat ze met updates de motion en helderheid weer minder maken.
Dat is logisch de C generatie heeft een 2e generatie QD Oled paneel wat verbeterd is tov de eerste generatie.

Jij had het er over dat de B minder fel was geworden na software updates.
Het is de vraag of hij ook echt minder fel is. Ik vermoed dat alleen bepaalde content minder fel is vanwege de correcte tracking maar de piek helderheid en full field helderheid niet norms waardig lager zijn dan bij de originele firmware dat zou wel heel raar zijn. En als dat zo was hadden we daar al lang veel berichten over gelezen.

Ik neem aan dat je het zelf niet nagemeten hebt met een meter om te bevestigen dat de piek helderheid achteruit gegaan is?
Opgeblazen is onzin, daar hou ik ook niet van. qd oled heeft gewoon een betere kleurengamut dan dat van de reguliere woleds.
Dat is zeker geen onzin kijk de filmpjes van oa hdtvtest maar en Vincent is een van de grote namen als het gaat over tv calibrate. Dus dat is geen onzin wat hij verteld hij levert het bewijs ook door de metingen te laten zien.
Klopt, maar die man wordt betaalt door lg. Bedankt laatst ook nog lg, die een mooie hotelkamer voor hem regelde. En is geen onzin, iedereen zegt dat door die laatste updates de tv minder is geworden. brians tech therapy ook en stop the fomo etc. zijn ook geen domme jongens. en op avsforums etc. Daarbij heb je ook van die clowns die een vergelijkings video doen door de samsung in vividmode te zetten, logisch dat die kleuren oversatured zijn, is bij elke tv, de lg ook. gewoon netjes in filmmakermode of standaard mode de beste tv modes voor mij persoonlijk.
Een keer een sponsored video hebben en betaald worden door LG is even wat anders.
Zijn revieuws zijn gewoon objectief en in lijn met wat andere zien. Hij prevereerd ook de QD Oled tv's voor het best mogelijke beeld waarom. Zou hij dat doen als hij zogenaamd biased zou zijn richting LG? Dan zou hij de LG moeten prefereren dat doet hij niet.
Hij was overall Heel positief over de S95B en vooral de A95K qua beeld kwaliteit. Maar in het begin was de eotf tracking gewoon niet goed zelfs na kalibratie bleef de tv dingen bijsturen ipv te doen wat gevraagd is. Meerdere bronnen melde dat. Zou heel goed kunnen dat dat inmiddels opgelost is met Firmware updates. Maar toen was dat een ding. Dat melden betekend niet dat je biased bent. Mensen hebben in mijn ogen vooral de pick op hem omdat hij zo bekend geworden is. Dan krijg je altijd mensen die het nodig vinden om een ander af te kraken dus zou niet alles geloven wat je dan leest of want andere jaloerse youtubbers zeggen en dan eerst zelf opzoek gaan naar de feiten.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 17:22]

Is ook zo. Je hebt altijd al personen die blijven haten op samsung. Zonder de tv zelf in de huiskamer gezien te hebben en gekalibreert. Ik ben overigens ook wel benieuwd naar de testen van de lg g3. Het blijf een wrgboled maar door de mla panelen, zou het meer kleuren en licht moeten doorlaten. Benieuwd wat het verschil in kleuren en nits gaat zijn in vergelijking met de samsung s90c. Voor welke tv ga jij dit jaar?
Geen de tv die ik heb is nog prima en pas net een jaar oud :)
Ik ga pas weer upgraden als 95/97"+ betaalbaar is of de beeldkwaliteit heel veel beter geworden is.

Ze zijn nu wel iets beter dan de 83A90J die ik heb maar niet zo veel dat het de moeite is om te upgraden.
ok nice. qd oled is echt wel een stuk beter dan de a90j. Ik heb nog de lg cx. Normaal koop ik elke 2 jaar een nieuwe tv. Maar omdat lg niet met een qd oled kwam heb ik er geen gehaalt. Nu ook weer geen qd oled maar mla techniek. Kijken hoe het uitpakt. Denk nog steeds dat kleuren van een qd oled gewoon beter zijn. Omdat ze geen gebruik maken van witlicht
Vind het van Lg ook wel weer raar dat ze niet gewoon qd oled schermen gebruiken. En mla enkel in de g3 gebruiken. Lachwekkend Ik wil mijn tv niet ophangen, dus moet dan weer een stand er apart voor kopen als ik voor de g3 zal gaan. Had gewoon ook de c3 voorzien van een mla paneel.
Hier 1 van de tig duizenden die niet tevreden is over de updates van de s95b! In the past weeks I have seen Samsung messing around with 3 totally different firmwares for the S95B.
The final result at this point in time (fw 1302) is the S95B got nerfed by 500 nits brightness capability (1000nits now i/o 1500) and Filmmaker Mode is buggy again ... FMM was perfect with the previous fw 1211 btw.
You can only call this a scam for achieving overwhelming reviews in the beginning and now after some weeks owners have a quite mediocre tv sitting in their homes ... at least not what they thought they have bought.

To be honest: besides Samsungs scam ... the S95B is a "first year product" using a "first year technology" ... this carries a high risk I would never except for myself hence I also wouldn't recommend it to others ... but that's just MY point of view.
QD-OLED tvs from my point of view maybe finished and known for what they REALLY offer (all pros, cons and failures) in 2023 or 2024 ... no earlier I would buy one.

The C2 on the other side is an over the past 9 years thoroughly improved product carrying no surprises at all ... firmware updates are always making it even better as you can see from recently released new firmwares for BX, CX, GX, B1, C1 and G1 ... and not worse ... as happened with the S95B.

My real recommendation would be the G2, because it has some important advantages over the C2 ... and at my location the price premium is between 0 and around 300€ only ... depending on screen size. It also outperforms the S95B in every aspect except pure colour brightness (but which is not required by regular content anyway...)
Advantages vs C2 are:
1. G2 has a heatspreader the C2 doesn't have ... there are several important advantages coming along with a heatspreader in an OLED tv
2. the G2 uses the latest 2022 "EX" panel vs the C2 uses last years "EVO" panel
3. the G2 can got up to 38% brighter (also colour brightness) ... which is driven by 1. + 2.
4. the G2 has a 5 year warranty ... the C2 two years
If you do not want to wall-mount the G2 ... this is no problem as you can get 3rd party stands using the VESA mount of the tv e.g. from Amazon ... and these are about $50 only with a nice black glass base plate. (that's what I did with my 77G2)
Dat is wel apart ja. Ik dacht uit het hoofd dat de S95B 1200 nits deed geen 1500.
S9ny heeft vanaf het begin bij de A95K een lagere brightness gehad ondanks ze ook een heatsink gebruiken. Echter is die tv wel. Super constant en heeft hij veel minder tot bijna geen last van ABL. Dat is ook wel fijn en een groot voordeel. Ik merk dat verschil met de A9G vs de A90J ook al goed. Die laatste heeft daar minder last van, dat moet bij de A95K helemaal geweldig zijn.

Als die 1000 nits zo zou blijven is dat wel naar voor S95B kopers. Aan de andere kant als de tv's kapot gaan door de oude brightness niveaus is dit misschien wel beter. Maar dan kan Samsung misschien wel claims verwachten vanwege het terug draaien van mogelijkheden die er eerst waren en ook zo zwaar als voordeel in marketing slides gepushed werden.
Dit lijkt helaas nog steeds niet het geval. Is inderdaad jammer want het zou de Samsung tv’s meteen een enorme meerwaarde geven.
Een enorme meerwaarde valt wel mee denk ik, hangt misschien af van je gebruikersscenario. Het lastigste met de verschillende HDR-standaarden is dat er weinig tot geen garantie gegeven wordt wat je daadwerkelijk te zien krijgt.

Hetzelfde met 4K/UHD. Ik heb verschillende UHD bluray schijfjes, maar de kwaliteit qua resolutie is sterk wisselend. Ik heb de volledige set van Harry Potter en de eerste films zijn duidelijk opgeschaald, waarbij je gevoelsmatig naar een 1080P signaal kijkt, met veel ruis. Ik heb net de LOTR UHD HDR versie bekeken en daar speelt (in mindere mate) hetzelfde, zeker nu ik direct daarna de Hobbit bekijk.

HDR en UHD bieden potentie, maar garanderen het niet.
En 8K is denk ik verre toekomstmuziek. Ik ben opgeschaald van 55"naar 65", omdat ik 4K op 55" niet tot zijn recht vond komen, ik wilde altijd dichterbij het scherm zitten (zit op zo'n 3 meter afstand), met 65" heb ik dat niet. Ik denk dat bij 8K ik naar 130" wil, wat voor nu (veel) te groot is in de woonkamer.
Als het een feature is dat er bij zit, prima. Maar als ik er meer voor zou betalen, verwacht ik niet echt interesse te hebben op dit moment.
Ik begrijp Samsungs op zich overwegingen om geen Dolby Vision in te bouwen. Samsung is een merk voor de massa, dat veel televisies in het prijsbereik €500-€1000 verkoopt. Dure licenties kun je daarbij missen als kiespijn. Samsung wil Dolby Vision niet alleen op de goedkope modellen weglaten, maar zijn marktaandeel gebruiken om amusementsaanbieders iets anders te laten gebruiken, zodat de druk om Dolby Vision te ondersteunen geheel wegvalt.

Dat gezegd, begint het bij de QD-OLED-televisies behoorlijk te knagen: Als je televisies hebt die de allerbeste HDR kunnen weergeven, maar dat vanwege een licentieprobleem in praktijk niet vaak zullen doen, dan ondermijnt dat het apparaat.
Dat gezegd, begint het bij de QD-OLED-televisies behoorlijk te knagen: Als je televisies hebt die de allerbeste HDR kunnen weergeven, maar dat vanwege een licentieprobleem in praktijk niet vaak zullen doen, dan ondermijnt dat het apparaat.
Dat is voor mij een redelijke no-go. Ik zie het als vorm van verkapte oplichting.
Ik geniet oprecht van een mooi beeld, bezit daarom ook OLED en koop daarom ook UHD bluray schijfjes.
En ook al sluit UHD/HDR niet aan bij de verwachtingen die het zou moeten scheppen, Dolby Vision is nu eenmaal één van de bestaande standaarden en het niet kunnen supporten betekent denk ik dat je terugvalt op SDR.

Ik noem het dan verkapte oplichting omdat je wel een topmodel toestel koopt, maar niet met toptoestel-mogelijkheden (terwijl je dat redelijkerwijs wel mag verwachten). Hetzelfde geldt voor een t.v. van €4.000 die reclame weergeeft in de menu's |:( . Dan neem je jezelf en je klanten niet serieus.

Ik vind het ook een gemiste kans dat moderne toestellen ook geen 3D meer ondersteunen. Ik ben bewust overgegaan van een LG 55OLEDE6V naar een OLED65C6V, omdat ik nog 3D schijfjes heb en ook nog best wil aanschaffen. De reden dat OLED van 3D afstapte is omdat de extra toegevoegde laag de maximale helderheid tegenwerkte. Maar nu met de toegenomen maximale helderheden zie ik liever dat ze dit weer toevoegen ...

Het is daarom lastig wat ik hierna zou kopen. Misschien een QD-OLED of microled, als ik voor een fatsoenlijke oplossing maximaal €1.000~€1.500 kwijt ben en dat eventueel combineren met een beamer, die wél 3D kan weergeven.
We zitten momenteel in een wapenwedloop wat betreft degene die de helderste TV heeft. Omdat steeds meer mensen het idee krijgen dat ze lasbrillen op moeten zetten en zonnebrandcrème op moeten smeren om televisie te kunnen kijken, denk ik niet dat die wapenwedloop nog lang gaat duren. En dan komt er misschien weer wat ruimte voor 3D.
Lukt ze anders niet. DV is bij verre marktleider. HDR 10 + is amper te vinden anders dan Prime en sinds kort Apple TV
lg is ook massa, wat een dom gelul zeg. je hebt ook goedkope lg`s s95b is gewoon high end tv. en was bij launch 2699 euro. Meeste massa hebben dat geld niet. Daarbij ruil ik elke 2 jaar mijn tv in. En geloof me dolby vision het verschil zie ik niet, dolby vision is voor 12 bit panelen. dolby vision film wordt gewoon hdr 10 weergegeven op de samsung s95b en ziet er geweldig uit, indrukwekkender dan dolby vision film op een lg g2! En ik kan het weten, want heb beide tv`s
Nee. Het is met de Harry Potter films andersom. Voor films 1-2 zijn de fysieke 35mm filmrollen opnieuw in 4k resolutie ingescand. De rest van de films zijn een digitale upscale van full-hd. De ruis die je ziet in de eerste twee films zijn gewoon de natuurlijke korrels die in filmrollen aanwezig zijn, wat juist een gedetailleerde en scherpe look geeft in 4k. De 'gladde' digitale uitstraling van de latere films is juist vanwege de digitale full-hd naar 4k upscale. Natuurlijk ruis van 35mm filmrollen (die ongeveer een resolutie van iets meer dan 5k hebben) is meestal juist wenselijk.

Als je filmrollen op hoger dan 4k resolutie zou inscannen dan is er ook ruis. Heeft niets met resolutie te maken. Het lijkt erop dat je een digitale upscale meer 4k vindt lijken dan een echte 4k filmscan.

Lord of the Rings is ook een nieuwe 4k film scan, niet een upscale (behalve voor de vfx shots), maar zij hebben op digitale wijze ruis verwijderd waardoor detail verloren gaat.
The Hobbit is daarentegen met digitale camera's gefilmd en hebben dus minder natuurlijk ruis.
De ruis die je ziet in de eerste twee films zijn gewoon de natuurlijke korrels die in filmrollen aanwezig zijn, wat juist een gedetailleerde en scherpe look geeft in 4k. De 'gladde' digitale uitstraling van de latere films is juist vanwege de digitale full-hd naar 4k upscale. Natuurlijk ruis van 35mm filmrollen (die ongeveer een resolutie van iets meer dan 5k hebben) is meestal juist wenselijk.

Als je filmrollen op hoger dan 4k resolutie zou inscannen dan is er ook ruis. Heeft niets met resolutie te maken. Het lijkt erop dat je een digitale upscale meer 4k vindt lijken dan een echte 4k filmscan.

Lord of the Rings is ook een nieuwe 4k film scan, niet een upscale (behalve voor de vfx shots), maar zij hebben op digitale wijze ruis verwijderd waardoor detail verloren gaat.
The Hobbit is daarentegen met digitale camera's gefilmd en hebben dus minder natuurlijk ruis.
Ik heb het idee dat er een aantal dingen niet kloppen. De eerste twee films geven echt géén gedetailleerde en/of scherpe look. Van de films die ik heb (10~15 stuks schat ik), zijn ze qua resolutie het minste. En dat is niet omdat de andere films zo goed zijn. Ik heb ook 2001: A Space Odyssey in 4K en die ziet er beter uit, al is die opnieuw gescand van 70mm analoge film.

Digitale upscales zijn niet per definitie beter. Op youtube is filmmateriaal te vinden wat van zwart-wit film naar 4K kleur is aangepast. Dat ziet er wel significant beter uit dan het bronmateriaal, maar vaak klinisch. Dus als er opgeschaald wordt, zou ik zelf willen zien dat er geavanceerde technieken gebruikt worden, op basis van machinelearning bijvoorbeeld. Doel zal altijd moeten zijn dat het eindresultaat niet klinisch of minimaal klinisch wordt.

Qua ruis verwijderen zou ik dat wel doen, maar in beperkte mate. Bij het nabewerken van foto's verwijder ik ook altijd ruis, maar in een bepaalde mate. Vaak is er veel qua ruis te winnen zonder dat er (zichtbaar) details verloren gaan.
Ruis is simpelweg storend.
Klopt helemaal wat jij zegt. Meeste 4k is niet eens native maar gewoon omgezet. Lucy 4k blijft echt geweldig mooi en is ook native. En die film met Will Smith ook, weet even de naam niet. Maar is 4k60fps en vind dat wel een beetje raar kijken. Maar de 4k is echt native en zo hoort een blu ray te zijn
Dit lijkt helaas nog steeds niet het geval. Is inderdaad jammer want het zou de Samsung tv’s meteen een enorme meerwaarde geven.
Persoonlijk vind ik het verschil tussen SDR en HDR "enorm". Sterker nog, ik denk dat een doorsnee film op full HD met HDR er beter uitziet dan op 4K met SDR.

Hoe dan ook, ik denk dat we wel kunnen stellen dat HDR meerwaarde heeft. Echter, welke HDR versie maakt me weinig uit. Het standaard HDR10 ziet er prachtig uit. Op papier zijn Dolby Vision en HDR10+ beter, maar ik zou wel eens willen weten wie dat in een "blinde test" zou kunnen herkennen!
Ben het met je eens dat het verschil tussen SDR vs HDR overduidelijk is echter resolutie verschil wordt meer duidelijk naarmate je een groter scherm gaat gebruiken.
Alleen hebben de moderne tv's tegenwoordig allemaal goede upscaling algoritmes aan boord en dus valt dat niet goed op omdat fullhd prima upscaled naar 4k blijkbaar.
Dat klopt.

Met een 40" tv op 3m kijkafstand zie je duidelijk het verschil tussen HD Ready en FHD. Een hogere resolutie is zinloos (icm schermgrootte en kijkafstand).

Met een 65" tv op 3m kijkafstand zie je waarschijnlijk het verschil tussen FHD en 4K, maar je ziet zeker het verschil tussen SDR en HDR. Een hogere resolutie (8K) is imho compleet zinloos.
Je kan er altijd een HDFury tussen hangen ;)
Werkt dit serieus goed ja? Heb er wel eens wat over gelezen maar altijd getwijfeld of het goed werkt.

Ik wil wellicht dit jaar ergens mijn c9 upgraden naar een G3 of een QDOLED paneel van Samsung, maar zou erg graag DV behouden.
Je krijgt met de HDFury echt niet ineens wel DV op samsung tv’s …. HD fury veranderd de signaal edid. Zodat je twee apparaten kunt gebruiken waar een andere edid voor nodig is. BV een hue sync box voor 4K DV @120. Dat gaat niet maar de HD fury kan een signaal downscalen naar 1080p @ 120. En het andere signaal puur houden. De samsung echter kan niet ineens een DV signaal op scherm toveren helaas
Toch wel hoor. Met LLDV (player led) zorgt de speler voor de tone mapping. Als de speler via de edid denkt dat de tv dolby vision ondersteunt gaat deze gewoon de benodigde dynamic tone mapping toepassen, net zoals bij een dolby vision tv.
Dat is nog steeds geen dolby vision helaas
Wat is Dolby Vision dan nog meer dan dit volgens jou?
Dolby vision is een standaard dat ook al gekalibreerd is met jouw scherm ICm een apparaat als zender. Samsung ondersteund dat niet en alleen HDR 10 +. Dat is 10 bit. DV is 12 bit. Dat wil niet zeggen dat een scherm 12 bit hoeft te zijn overigens. Dolby vision zoals op 4K blurays kunnen nooit worden geconverteerd. Behalve terugvallen naar HDR 10. Low latency dolby vision kan wel worden geconverteerd met bv een HD fury maar zal nooit dolby vision zijn op de tv. Het wordt geconverteerd. De HD fury zorgt er enkel voor dat een zender denkt! Dat dolby vision(low latency) wordt ondersteund door de edid van de HD fury.

Niets anders dan een 4K zender laten denken dat 4K ondersteund wordt door de HD fury op een 1080p tv. De tv kan echt niet ineens 2160p aan. Het wordt geconverteerd. Het grote voordeel van een edid hack is om twee apparaten aan een zender te hangen die verschillende specificaties hebben. HDMI valt altijd terug op de laagste classificatie. Dit komt door de HDCP controle oa. Een edid hack kan dit omzeilen en zo tegelijk twee verschillende zendende signalen sturen. Zoals bv een hue sync box die enkel hdmi 2.0a ondersteund en toch een hdmi 2.1a signaal naar een tv kan sturen.
Btw. Dolby vision low latency is niet echt dolby vision. En dolby vision ll converteren naar dynamic HDR kent heel veel problemen. Kijk naar hdtv test. Hij kan het precies uitleggen.

[Reactie gewijzigd door LockeNL op 22 juli 2024 17:22]

In welke gevallen is dat een gemis?
Zijn er streamingdiensten of zenders die dat uitzenden? Of speelt dat alleen bij het streamen van eigen media vanaf een NAS of BR?
Alleen Amazon prime gebruikt HDR+. De rest dolby vision. Ook de xbox gebruikt dolby vision. Dus ja een enorm gemis.
De rest being Netflix, Disney, Hbo etc.?
Wat als je een Google tv gebruikt voor die streamingdiensten, is dat dan de beperkende factor?
Ja idd Disney Apple TV+ HBO max etc. Ik gebruik geen google tv (om dat google hier niet in huis komt) maar gebruik wel een Apple TV. Die ondersteunt dit jaar HDR 10 + voor samsung gebruikers. MAar dolby vision content wordt altijd gedownscaled naar het minder imposante HDR 10. Dat is het grootste probleem. DV is zeker superieur aan HDR 10 + echter niet zoals het verschil tussen de tee meta dynamische formaten tegen standaard HDR 10. Kortom zeer spijtig dat samsung niet DV ondersteunt want alles wat DV is wordt HDR 10. Dat is het zelfde ongeveer als bv atmos wordt 5.1 etc. Zo ook DV 4K blurays. Je verliest de potentiële kwaliteit

[Reactie gewijzigd door LockeNL op 22 juli 2024 17:22]

Samsung weigert licentie voor Dolby Vision af te nemen: https://androidtvnews.com/dolby-vision-on-samsung-tvs/
In het artikel staat:
“However, no TV currently offers both HDR10+ and Dolby Vision.”

Dit klopt niet. Panasonic en Philips ondersteunen HDR10, HDR10+, Dolby Vision en HLG.
Yes, Panasonic gaat zelfs all-the-way met HDR10+ Adaptive en Dolby Vision IQ, weet alleen niet of ze voor geluid naast Dolby Atmos ook DTS ondersteunen..
Worden alleen niet verkocht in Amerika (al neem ik in eerste instantie aan dat dit artikel al een aantal jaartjes oud is)
Toch ga ik er vanuit dat androidtvnews.com niet alleen op de VS is gericht. Ze zouden dan op z’n minst moeten vermelden dat dit alleen voor de VS geldt want hier in Europa kun je met Panasonic en Philips alle HDR-formaten zien.
Is het echt zo'n enorm probleem? Ik heb wel eens video's gezien waar puristen helemaal los gaan over de voordelen van HDR content waar metadata gebruikt kan worden (Dolby Vision, HDR10+) vs 'normale' HDR content (HDR10).

Maar wat nuchtere analyses waar ze naast elkaar worden gezet komen toch vaak tot de conclusie dat de gemiddelde gebruiker het verschil amper zal zien. Het kan zelfs voorkomen dat men de 'normale' HDR weergave als prettiger ervaart om naar te kijken ook al is deze minder accuraat.
De gemiddelde gebruiker heeft 0 verstand van tv’s en instellingen. Alleen de sprong naar DVD kwaliteit (480p) en daarna naar HD zal ook de gemiddelde gebruiker ooit wel opgevallen zijn. Het feit dat heel veel mensen standaard een vorm van beeldinterpolatie aan hebben (of laten) staan bij het kijken naar films en series zegt genoeg.
Vreemd eigenlijk, het is niet echt iets bijzonders. Nog een hdr standaard meer, waar je ook nog eens zo'n €150 tot €250 voor betaald.
De extreem hoge helderheid en kleurenbereik zijn fantasie, dat gaat nooit gebeuren. Inmiddels mastert men zo laag als 1000nits of mss 2000nits, niet 10000nits.
Dat kunnen tv's en straks misschien bioscopen, daadwerkelijk weergeven.

Een extra hdr standaard masteren, lijkt ook niet heel veel aandacht te krijgen. Soms is het anders maar te donker, soms te licht en vaak zie je het verschil niet aldus vergelijkingen te vinden op het interwebs diepe zucht.
Het hopen op een echt high end 48" scherm is bij alle fabrikanten ook dit jaar weer tevergeefs. Is er echt zo weinig interesse in een wat minder groot scherm?
Ik neem aan dat je bedoel dat ie veel feller moet worden dan de huidige C2. Volgens mij is het lastig om de hitte op te vangen met de pixeldichtheid van de 48 inch oled
Ik vermoed dat het ook meet met de productie kosten te maken heeft en dat het verschil op die manier tov de 55" dan zo klein is dat het niet de moeite is.
Alleen in bepaalde fabrieken met bepaalde glas formaten kunnen ze die schermen goedkoop genoeg maken.
Zie bv LG waar de nieuwe MLA panelen er ook niet in alle formaten zijn. Alleen 48 tm 77" op dit moment. (ik weet niet of de twee nieuwe 8K modellen van 77 en 88" ook MLA hebben).

Maar de 42, 83 en 97" krijgen die behandeling nog niet. Ik vermoed dat die fabriek waar die formaten gemaakt worden nog niet om is naar deze nieuwe techniek en dat die volgend jaar misschien zal volgen.
Ook opvallend: Vorig jaar mocht het woord OLED niet genoemd worden, het was een "QD-Display". Die term lijkt als ik het zo bekijk afgevoerd te zijn, nu open en bloot OLED onder de televisies in grote letters.
Je hebt twee soorten Samsung QD schermen, een met minileds en een met Oled.
Weet ik, de eerste werd tot nog toe aangeduid met "QLED Neo" en de tweede met "QD Display".
Nee QD-OLED zo is het vanaf dag 1 genoemd. Zo staat het in de officiele naamgeving en aankondiging en zo staat het op de doos en zo staat het letterlijk in elke webshop en elke review...

https://www.samsungdisplay.com/eng/tech/quantum-dot.jsp
https://www.samsung.com/n...k-smart-tv-qe55s95batxxn/
review: Samsung S95B - QD-oled voor de prijs van een normale oled-tv
https://www.google.com/search?q=samsung+s95b

Ben wel benieuwd wie die term QD display gebruikt en wie dat volgens jou andere zou opdringen te gebruiken? Voorbeelden/onderbouwing is wel gewenst als je zo stellig bent tegen letterlijk alles wat je online kan vinden in.

Het is wel vaker QD OLED genoemd dan OLED, maar dat is simpelweg om onderscheidt te maken dat het wel OLED is maar niet hetzelfde als OLED die al op de markt was.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 17:22]

Dan heb je een slecht geheugen. Kwestie van een beetje graven in het nieuws van die tijd:
Samsung noemt de technologie overigens ‘QD Display’, er is geen vermelding van het woord OLED. Dat is vermoedelijk een gevolg van de jarenlange rivaliteit tussen Samsung QLED tv’s en LG OLED-tv’s.
https://fwd.nl/beeld/alle...-zijn-de-voor-en-nadelen/

En in een video van Tweakers zelf:

https://www.youtube.com/watch?v=AZGVFBeuxQs&t=150s
"Waardoor je minder last hebt van hinderlijke reflectie"
1:04, ik zie in dat rechter scherm nog een stevige reflectie.
Anti-reflectie coating my ass.
Tja een donkere scène op een oled in een felle ruimte. Wat wil je. Mijn C9 is net een spiegel dus dit ziet er in vergelijking super goed uit.
Terwijl de kleuren met een glossy scherm er toch beter uit komen dan met een anti glare coating. Mensen moeten gewoon hun tv niet tegenover een raam zetten, maar overdag kun je inderdaad ook de verlichte muur zien.
Die Energieverbruik richtlijn is toch onhoudbaar voor de individuele gebruiker die al zijn benodigde energie (via PV) zelf opwekt en kan opslaan?
Of je het zelf opwekt of niet maakt toch niet uit? Alles wat jij niet verbruikt kan door iemand worden gebruikt die geen mogelijkheid heeft tot zonnepanelen. Of je het nu zelf opslaat of niet, uiteindelijk heb je over. Die apparaten moeten gewoon zuiniger zodat we met die energie meer kunnen doen. Vooralsnog wekken we namelijk nog niet genoeg duurzame energie op om aan al het jaarverbruik te voldoen.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 22 juli 2024 17:22]

Volgens mij bestaat onze samenleving doordat energie goedkoop en veel aanwezig is. Energie dient daarom goedkoop te blijven en als het even kan zo schoon mogelijk. Ga je voor minder of duurdere energie dan zal deze samenlevening zoals we dat kennen stoppen. De eerste tekenen zijn al daar: sluitende bedrijven, sluitende horeca, steeds meer mensen die eindjes niet elkaar kunnen knopen en vertrekkende bedrijven. Wiebelstroom is natuurlijk geen oplossing, maar hoofdingredient voor een zeer grote catastofe. Helaas kan daar nog steeds geen open discussie over gestart worden. En aantal partijen hebben hun bestaansrecht daar op gebouwd.
Afgelopen weekend in Ruhrgebiet zal geen uniek event blijven, maar één van vele excessen van dit beleid, dat vooral gestoeld is op wensdenken.

[Reactie gewijzigd door gepebril op 22 juli 2024 17:22]

Valt me op dat je bij de S90C QD OLED, de speakers aan de achterkant niet ziet. Waar zitten de speakers bij die tv?
OLED én de One connect box! Samsung take my money :)
Ik wacht uiteraard even op een mooie prijsdaling eerst. Nee maar even serieus dit is wel iets waar ik een tijdje op wacht. Denk dat dat wireless verhaal van LG niet veel meer toevoegt. Of je nu de 1 kabel van de One connect box hebt of of de power kabel in geval van LG kom je toch op hetzelfde neer of zie ik iets over het hoofd? Daarnaast is de draadloze technologie van LG pas over een paar jaar betaalbaar voor de normale consument.
Helemaal mee eens. Ik heb een Panasonic die zo’n 15 jaar oud is. Ik denk dat ik eindelijk een nieuwe tv zal aanschaffen die ik aan de muur kan hangen, met de kabel in de muur. OLED en One Connect, ik zat er ook op te wachten. Moet zeggen dat ik de Sony OLED’s heel mooi vind, maar die hebben geen One Connect.
Mooie ontwikkeling en deze schermen gebruiken ook veel minder stroom.

De grote vraag is, wat is de levensduur van zoon scherm.

Ze zijn hier al jaren mee bezig en enkele jaren geleden was de levensduur van de blauwe OLED pixel nog een probleem.

Hebben ze dit probleem dan inmiddels opgelost?
Van LCD schermen weten we uit ervaring dat deze langer dan 10 jaar mee kunnen gaan van OLED is dit nog maar de vraag "we weten het niet"

Toch een mooie ontwikkeling hoopvol zijn alle kinderziektes er uit.
"niet wezenlijk verandert lijkt te zijn ten opzichte"
DT-fout
Dat soort er dingen zet je in het feedback-topic.

On-topic: vooral het energieverbruik van de QN900C is wel een dingetje. Je vraagt je dan überhaupt af of dat soort 8K tv's een toekomst heeft op de Europese markt. Nog los van het feit dat er bijna geen content is in 8K en of er wel eens de behoefte is aan 8K op de consumentenmarkt, behalve dan wellicht een niche.
Een 8k consumententv lijkt mij nu en de komende jaren volstrekt zinloos. Los van het energieverbruik van het toestel zelf kost ook het bekijken van 8k content heel veel energie door de opslag van die 8k content in datacenters. De meeste mensen zien (igv series en films) al geen verschil tussen full hd en 4k, in zoverre is 4k in veel gevallen ook nutteloos.
Anoniem: 25993 @BertNL7 januari 2023 13:51
Een 8k consumententv lijkt mij nu en de komende jaren volstrekt zinloos. Los van het energieverbruik van het toestel zelf kost ook het bekijken van 8k content heel veel energie door de opslag van die 8k content in datacenters.
Volkomen mee eens!
De meeste mensen zien (igv series en films) al geen verschil tussen full hd en 4k, in zoverre is 4k in veel gevallen ook nutteloos.
Dat ligt toch echt aan de afmeting van de TV en hoever je er vandaan zit. Als ik een 4K serie bekijk op mijn Philips 65OLED705 vanaf 2 meter dan zie ik in full HD de details in een close up van een gezicht nog wel enigszins blurry door de compressie terwijl ik in de 4k modus elk pukkeltje en bobbeltje in iemand gezicht zie (of je dat fijn vindt is natuurlijk een heel andere discussie :D ).
Bijvoorbeeld "The wheel of time" was rete scherp op 4K.
Hoge resoluties zijn vooral interessant bij ver af shots. Dichtbij is het effect vele malen minder.
Nee hoor precies andersom. Hoe dichter bij je zit hoe eerder je de pixels gaat zien.
Dat bedoelde ik niet. Gaat om vaste kijkafstand kijker naar scherm.
Er zullen altijd mensen zijn die vinden dat ze het verschil écht wel kunnen zien. Van mij mag er best een wettelijk maximum aan het energieverbruik zitten, ook als dat betekent dat de ergste patserproducten daardoor de facto verboden zijn.
Kijk maar uit met de S95 serie.
De firmware is om te huilen en dit heeft direct resultaat op de dagelijkse gebruikerservaring.
Ze hebben nog heel veel te fixen als het gaat om de S95B en gezien de geschiedenis van Samsung en TV firmware is het nog maar de vraag of het gefix't gaat worden.

Gelukkig zit ik nog op 1211, wat mij betreft tot heden de beste is.
Met de 13xx serie schroeft Samsung doodleuk de geadverteerde 1500 nits terug naar 1000.
Dit merk je en heeft alles behalve alleen met de onjuiste en herstelde gamma curve te maken waardoor het beeld helderder leek.
Dan is er nog de 14xx firmware series (waar we nu mee zitten) VRR flickering issues en is ook de helderheid van Game modus een stuk minder.

Ook wel nasty:
Veel maar dan ook veel gebruikers die klagen omtrent de auto update functie, welke toch nog je firmware update ondanks dat je de auto update uit hebt gezet.
En ja, er is echt goed gekeken dat mensen geen gekke dingen aanklikte of dat familie lief naar de TV kijkt en een firmware pop-up per ongeluk accepteert.
Velen hebben de S95B alleen daarom al dan ook compleet van het internet losgetrokken.

Dit is mijn eerste smart TV ervaring en heb daarvoor alleen plasma televisies gehad. Tizen is ook ontzettend traag, ook na firmware updates.
(Het lijkt allemaal sneller als de TV een verse start heeft gehad, wacht maar een week of paar...)
Wat een verschrikking. Wist niet dat het nog zo'n bende was in deze wereld, in de praktijk.

[Reactie gewijzigd door Darkwolf_1982 op 22 juli 2024 17:22]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.