Door Olaf Weijers

Redacteur

ASUS TUF-AX3000v2 Review

Nuttige router voor gamers?

30-09-2022 • 06:01

63

Singlepage-opmaak

Software

Een gamingrouter koop je niet enkel voor het ‘stoere’ uiterlijk; hij moet wat toevoegen aan je game-ervaring. Het echte onderscheid met een normale router is voornamelijk te vinden in de software. Naast de normale functies die in elke router terug te vinden zijn, is er bij gamingrouters vooral meer aandacht voor functies als QOS en portforwarding, die invloed kunnen hebben op de prestaties van het spel. Met de opkomst van cloudgamingservices als Stadia, GeForce Now en Xbox Game Pass speelt gegarandeerde bandbreedte ook een belangrijke rol. Voor een goede gamingrouter moet het kinderspel zijn om bovenstaande zaken goed voor elkaar te krijgen in je netwerk, ook als je minder handig bent met het instellen van routers.

Zoals eerder genoemd heeft ASUS twee verschillende stromingen in zijn gamingsegment: ROG en TUF. Bij deze routers worden de bijbehorende accentkleuren, rood en geel, samen met het TUF- of ROG-logo doorgevoerd in de interface van Asuswrt, zoals ASUS zijn firmware gedoopt heeft. Je ziet bij het inloggen op de AX3000V2 dan ook direct dat je hier niet op een ‘normale’ router inlogt, maar dat het een TUF-gamingrouter betreft. Toch wijkt de interface niet geheel af van die van een normale ASUS-router. De indeling en diepte van de instellingen zijn nagenoeg hetzelfde, maar er zijn wel wat gamingspecifieke elementen aan de functionaliteit toegevoegd.

ASUS TUF-AX3000 V2 - InterfaceASUS TUF-AX3000 V2 - Interface

Gamingfuncties

Veel gamespecifieke functies zijn ondergebracht in het Gameboost-menu. Hier vinden we Gear Accelerator, Mobile Game Mode en Open NAT. Met Gear Accelerator is het mogelijk een apparaat aan te wijzen dat prioriteit krijgt op het netwerk en de internetverbinding. Hier kun je eenvoudig een aangesloten apparaat selecteren, waarna de router er automatisch alle relevante opties voor instelt in de QOS-sectie van de router.

Mobile Game Mode is, zoals de naam al aangeeft, de methode om smartphones prioriteit te kunnen geven op het netwerk. Hoewel hier een sectie voor is aangemaakt in de webinterface, is deze functie enkel te beheren vanaf de mobiele telefoon die prioriteit moet krijgen. Vanuit de webinterface is enkel een QR-code beschikbaar om de ASUS Router-app direct te kunnen vinden in de Play Store of App Store.

Asus TUF-AX3000V2 Mobile GameboostAsus TUF-AX3000V2 Mobile GameboostAsus TUF-AX3000V2 Mobile Gameboost

Zoals de ASUS Router-applicatie in het algemeen flashy is, is de Gameboost-optie dat ook. In elk geval doen de animaties en het design hun best om je het gevoel te geven dat je daadwerkelijk een boost geeft aan je wifiverbinding met deze app en er verschijnen enkele statistieken die aangeven hoe de kwaliteit van de verbinding voor de smartphone op dat moment is.

De derde functie die je onder het Gameboost-menu treft, is Open NAT. Dat is een beetje dubbelop, omdat deze functie ook al is ondergebracht onder het hoofdmenu aan de linkerzijde. Open NAT biedt de mogelijkheid om op een makkelijke manier poorten te forwarden. Dit doe je door te kiezen uit een lijst van games en vervolgens het apparaat te selecteren waarmee je die game speelt. Op zichzelf zijn dat maar een paar stappen minder dan handmatig configureren, maar het scheelt een Google-zoektocht naar de juiste poort en maakt het instellen iets eenvoudiger voor gamers die niet dagelijks met routers spelen.

ASUS TUF-AX3000 V2 - GamingoptiesASUS TUF-AX3000 V2 - GamingoptiesASUS TUF-AX3000 V2 - Gamingopties

Maken die gamingopties deze router nu echt onmisbaar voor elke gamer? Het antwoord daarop is dat dat eigenlijk niet voor elke gamer zo is. Als je een beetje handig bent met het instellen van je thuisnetwerk of niet bang bent om wat te speuren op Google en wat bij te leren, kun je met elke router die goede trafficshaping-opties biedt, wel uit de voeten. Aan de andere kant bieden de gamingopties veel instelgemak, waardoor je bij ‘netwerkgedoe’ met je spelletje sneller weer aan het gamen bent. Ook voor de onervaren gebruiker met netwerkgerelateerde klachten kan een gamingrouter eenvoudiger verlichting brengen, mits deze natuurlijk gerelateerd zijn aan drukte op het netwerk of nat- en firewallinstellingen.

Naast de gamingspecifieke elementen vinden we in de interface natuurlijk ook de normale instelmogelijkheden die bij Asuswrt over het algemeen vrij uitgebreid zijn. Deze router beschikt ook over ouderlijk toezicht, Adaptive QOS, AiMesh-ondersteuning om de router te combineren met andere ASUS-accesspoints tot een meshnetwerk, Aiprotection, dat het netwerk analyseert en de uitgebreide Traffic Analyzer, die het netwerkverkeer van alle clients logt, analyseert en onderverdeelt in verkeer per applicatie.

ASUS TUF-AX3000 V2 - OverigASUS TUF-AX3000 V2 - OverigASUS TUF-AX3000 V2 - Overig

De router beschikt over een USB-poort waarmee er via de USB-Application-optie allerlei mogelijkheden zijn om de poort in te zetten, zoals het delen van de USB-opslag in het netwerk of zelfstandig bestanden downloaden op de USB-opslag, zodat daarvoor geen complete desktopcomputer aan blijft staan.

De poort kun je ook gebruiken om een 4G-USB-modem aan te sluiten om het internet een back-up te geven of als primaire verbinding te gebruiken. Wat ons op de Dual-WAN functie brengt, waarmee je die internetback-upfunctie bedient. De opties die geboden worden, zijn nog iets uitgebreider, want naast de mogelijkheid om de wanpoort of een USB-modem in te zetten, kun je ook de eerste lanpoort opofferen door daar een extra bedrade internetverbinding op aan te sluiten. Je kunt van deze drie verbindingsmogelijkheden er maximaal twee selecteren en een primaire en secundaire rol toewijzen. Bij het verbreken van de internetverbinding zal de AX3000V2 omschakelen naar de andere verbinding.

Wat hierbij wel afwijkt van duurdere ASUS-modellen, is dat de de 2,5Gbit-poort in geen enkele van deze scenario's toe te wijzen is aan het interne netwerk. Dat was fijn geweest, om een bijvoorbeeld een nas met 2,5Gbit/s-ondersteuning aan te kunnen sluiten als de internetsnelheid de 1Gbit/s niet overstijgt.