Door Aryeh Loeb

Reviewer

Sid Meier's Civilization IV - Colonization

31-10-2008 • 13:29

27

Multipage-opmaak

V.O.C.-simulator

'Sid Meier's Civilization IV: Colonization' is een lange en bovenal verwarrende titel. De game had beter Colonization 2008 kunnen heten, want het gaat om de remake van het in 1994 verschenen Colonization. Verder dankt de titel zijn naam aan het feit dat dit geesteskind van Sid Meier is ontwikkeld met de Civilization IV-engine. Colonization is echter een stand-alone game, je hebt Civ IV dus niet nodig om het te kunnen spelen.

Getest op: pc (exclusieve titel)

Zoals gezegd gaat het hier om een remake en het spel is voor een groot deel hetzelfde gebleven. Vier Europese landen, Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland, zijn er op uit om de Nieuwe Wereld te ontdekken en te veroveren. Zie het als een V.O.C.-simulator, maar dan zonder schurft en rum. Het ultieme doel is gebieden in te pikken, er de onafhankelijkheid uit te roepen en de represailles die dit teweeg brengt af te wenden. Grofweg bestaat de game uit drie fasen. Als eerste dient een nieuwe kolonie te worden opgestart. Daarna moet de kolonie tot bloei komen en in de laatste fase breid je je militaire macht uit en roep je de onafhankelijkheid uit.

Sid Meier's Civilization IV: Colonization

*Stuyvesant

In de eerste fase vertrek je uit je basis, onder aanvoering van een historische leider. Elk volk heeft twee leiders om uit te kiezen. Voor Nederland zijn dit Adriean van der Donck en Peter Stuyvesant en Spanje heeft bijvoorbeeld Simon Bolivar, een van de grote Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijders. Elk land en elke leider bezorgen je een unieke bonus. Zo'n bonus bestaat er bijvoorbeeld uit dat immigranten sneller overkomen naar het nieuwe land of dat de inheemse stammen minder weerstand bieden. Met een schip, een soldaat en een pionier zoek je grondgebied en een goede plek om je te vestigen. Je sticht de eerste nederzetting en dan kan het spel echt beginnen.

Sid Meier's Civilization IV: Colonization

*Handel en wandel

Die eerste nederzetting moet groeien, wil je een kans op succes hebben. Handel en productie zijn in het begin het belangrijkst. De Nieuwe Wereld was rijk aan grondstoffen, zoals katoen en suiker, die in Europa schaars of niet aanwezig waren. In het productiescherm van je nederzetting kun je het terrein en de gebouwen beheren. Hier regel je welke grondstoffen worden opgehaald en welke er verbouwd en geproduceerd worden. Het is natuurlijk zaak om genoeg eten te produceren, zodat je meer kolonisten kunt huisvesten. Met extra mankracht werk je aan de rest van de handel en productie. Een kolonist kan houthakken of hout bewerken tot de planken die je nodig hebt om uitbreidingen voor de nederzetting te bouwen. Hier komt de inzet van specialisten om de hoek kijken. Een timmerman creëert namelijk twee keer zoveel planken, en een houthakker levert meer hout op, dan een 'gewone' kolonist. Het is een puzzel om alle poppetjes op de juiste plaats te zetten, vooral in het begin want dan kom je menskracht tekort. Gaandeweg wordt het belangrijk om de specialisten zo te plaatsen dat ze het meeste effect hebben. Naarmate de bevolking en het aantal nederzettingen toeneemt, wordt deze puzzel uitdagender en is micromanagement vereist om je nederzetting te voorzien van ruw materiaal en complete producten. Terwijl je nederzetting in ontwikkeling is, moet je voortdurend kleine wijzigingen aanbrengen. Dit is een van de leukste onderdelen van Colonization.

Religieuze onvrede

Specialisten kun je opleiden - waarover later meer - maar ze kunnen ook in de toestroom aan nieuwe burgers zitten die je kolonie komen versterken. Europeanen verlaten hun continent vanwege de religieuze onrust die er heerst. Die onrust kan door jou worden aangewakkerd, door kerken en kathedralen te bouwen zullen Europeanen zich veel sneller geroepen voelen om de grote stap naar jouw kolonie te wagen. Of er zich vissers, boeren of brouwers onder de immigranten bevinden heb je niet in de hand en het kan ook verkeerd uitpakken, want soms gaat het om gelukzoekers of criminelen die een betere toekomst zoeken. De stroom immigranten brengt ook een ander nadeel met zich mee. De koning, die is achtergebleven in Europa, ziet steeds meer van zijn onderdanen naar jouw kolonie vertrekken, terwijl er daar steeds meer stemmen opgaan voor onafhankelijkheid. Dat kan ertoe leiden dat de koning zijn grip verliest op de rijkdom in het Verre Oosten, en dat wil hij voorkomen. Langzaam maar zeker bouwt hij daarom aan een Europees expeditieleger dat te zijner tijd jouw wens naar onafhankelijk moet beteugelen.

Sid Meier's Civilization IV: Colonization

*Onafhankelijkheid

In de nieuwe wereld ontmoet je ook andere volkeren. Er zijn acht inheemse stammen en je kunt andere Europeanen aantreffen, die net als jij naar een onafhankelijke kolonie streven. Wie dat doel als eerste bereikt heeft het spel gewonnen. Naarmate het spel moeilijker wordt, en natuurlijk tijdens een multiplayer-pot, zijn de andere landen partijen waar je zeker rekening mee moet houden. Het geeft een extra dimensie aan Colonization.

Sid Meier's Civilization IV: Colonization

*Jagers en vissers

De inheemse stammen kunnen dwarsliggen of jou juist helpen. Wanneer je hun tempels en ruïnes plundert zullen ze tegengas geven, maar als je op vriendelijke voet blijft kun je van ze leren. De stamleden zijn volleerde jagers en vissers en vinden het een eer om hun kennis met je te delen. Dit is een uitgelezen mogelijkheid om simpele burgers te veranderen in specialisten. Wanneer de productie hierdoor toeneemt, neemt ook de handel toe. Schepen die heen en weer reizen naar Europa verkopen daar hun goederen en nemen sympathisanten mee terug. Helemaal zonder weerstand gaat dit niet. De koning ziet zijn kolonie floreren en zal steeds meer opeisen, belastinggeld bijvoorbeeld. Als leider van je kolonie kun je zo'n 'verzoek' weigeren, maar dan zal de koning op zijn beurt niet langer genegen zijn om jouw handelswaar te kopen. In het begin is dit een overkomelijk probleem, maar later, als de kolonie grotere hoeveelheden goederen produceert, heb je een afzetmarkt nodig. Bovendien wil je de koning niet al te pissig maken, want dan zal hij zijn troepenmacht in een hoger tempo uitbreiden. Met het geld dat je verdient koop je specialisten, militairen en schepen. Het is erg belangrijk dat je op deze manier je specialisten uit kunt kiezen, zodat je de nederzettingen kunt finetunen en jezelf kunt voorbereiden op het laatste deel van de game.

Tweede fase

We zitten inmiddels in de tweede fase. Je nederzetting loopt goed en de koning is licht wantrouwig, maar hij laat je vooralsnog met rust. Er rijst echter een probleem: je bevolking wordt onrustig en er gaan steeds meer stemmen op om de onafhankelijkheid uit te roepen. Je kolonisten zien nu immers weinig terug van hun noeste arbeid, het is vooral Europa dat er rijker van wordt.

Sid Meier's Civilization IV: Colonization

*Race tegen de klok

Het is goed om te beseffen dat je vanaf nu een race tegen de klok speelt. Vooral de eerste keren dat je de game speelt kun je hier fouten maken. Het is erg verleidelijk om te genieten van je sterke kolonie en daarbij het einddoel, het middels een oorlog uitroepen van de onafhankelijkheid, uit het oog te verliezen. De productie en handel moet zich gaan verschuiven naar militaire doeleinden. In dit stadium van het spel is je kolonie stabiel en groot, dus gebeurt het managen op een grotere schaal. Elke nederzetting moet wapens en paarden hebben om militaire eenheden te kunnen produceren. Met paard en wagen en met schepen zul je de nederzettingen met elkaar moeten verbinden en de voorraden goed verdelen. Niet elke nederzetting hoeft natuurlijk soldaten op te leveren. Met de inmiddels opgebouwde universiteiten kun je de specialisten opleiden die je nodig hebt. Het puzzelwerk houdt voorlopig nog niet op.

*Founding Fathers

Gedurende de game komen er ook nog Founding Fathers langs. Dit zijn belangrijke historische figuren, zoals kunstenaars, handelaren en militairen, die zich tegen betaling van punten kunnen aansluiten bij jouw kolonie. Je kolonie vergaart punten in vijf onderdelen: politiek, religie, militair, handel en ontdekking. Die punten worden gespaard en wanneer je een vast aantal hebt bereikt biedt een Founding Father zich aan. Iedere Founding Father brengt zijn eigen bonus mee voor je kolonie, maar hij kan zich maar bij één volk aansluiten, dus je moet zijn aanbod goed overwegen. Gebruik je de punten die je hebt gespaard meteen en ontneem je een tegenspeler daarmee een kans op de bonus? Of spaar je verder, met een specifieke Founding Father voor ogen? In een schema, dat wel wat weg heeft van een tech-tree, kun je zien voor welke keuzes je komt te staan. Het is een aardig systeem dat in multiplayer meer nadruk krijgt dan in singleplayer, waar je over het algemeen minder last hebt van de andere volkeren.

Nieuw jasje

*Onafhankelijkheid

Europa zal steeds meer druk op je uitoefenen. Er wordt steeds meer belastinggeld opgevraagd, het expeditieleger wordt groter en de handel met Europa steeds moeilijker. Jassenmakers die overkomen moeten bijvoorbeeld worden omgeschoold tot wapensmid, wil je niet met een overschot aan winterjassen zitten in het Caribisch gebied. Met wapens en paarden bouw je langzaamaan een leger op dat zich moet kunnen verdedigen tegen de wraak van het moederland. Je moet het moment kiezen om de onafhankelijkheid uit te roepen en dat is een van de lastigste opgaven in de game. Is je leger al sterk genoeg? Misschien niet, maar als je de tijd neemt om het eerst te versterken ben je wellicht te laat om het expeditieleger van de koning van de kaart te vegen. Is de gametijd afgelopen terwijl er nog één voetsoldaat van over is, dan heb je de game verloren. Het is daardoor lastig in te schatten wat het juiste moment is om de onafhankelijkheid uit te roepen.

Sid Meier's Civilization IV: Colonization

Wanneer je eenmaal de onafhankelijkheid declareert, krijg je ook de kans om een eigen grondwet te bepalen. Je wordt gedwongen om tussen verschillende staatsvormen te kiezen, en iedere vorm heeft een bepaald voordeel. Blijf je handelen met Europa of heb je liever de steun van de inheemse bevolking? Nadat je een staatsvorm hebt gekozen begint de hoofdpijn pas echt. Ongeveer twee beurten later staat namelijk het leger op de stoep, dus je moet goed zijn voorbereid op de slag die volgt - en dat blijkt een van de moeilijkste onderdelen van Colonization.

Sid Meier's Civilization IV: Colonization

Je kunt je timing en voorbereiding nog zo goed voor elkaar hebben, het expeditieleger verslaan blijft een immense opgave. Het leger komt in drie of vier golven aanzetten en landt direct naast een paar van je nederzettingen. De soldaten van de koning vallen georganiseerd aan en schromen niet om nederzettingen in te nemen. Als dat gebeurt moeten ze er weer uit worden verdreven en dat kost tijd en manschappen. Een echte veldslag wordt het echter nooit, de strijd is geconcentreerd rond een klein aantal belangrijke locaties. De overwinning is pas een feit als alle aangelande troepen zijn verslagen. Als je daarbij een paar nederzettingen kwijtraakt is dat geen ramp, het hogere doel is belangrijker dan een paar dorpjes. Zelfs op de laagste moeilijkheidsniveaus heb je een forse kluif aan dit eindspel.

Conclusie

Colonization is een old-schoolsimulatie in een nieuw jasje. De Civ IV-engine blaast de game nieuw leven in en doet dat met verve. Uiterlijk zit het daardoor eenvoudig, maar goed in elkaar. Dat de game op Civ IV lijkt is logisch, maar de menu's en uitstraling hadden wel een wat uniekere uitstraling mogen hebben. Dat geldt ook voor de gameplay, die staat - net als in het origineel - als een huis, maar je kunt je afvragen of er niet wat meer vernieuwing in had gekund. Zo is er nog steeds maar één manier om de game te winnen: onafhankelijkheid verklaren en de oorlog winnen. Misschien was een diplomatieke oplossing ook de moeite waard geweest, zeker als je bedenkt dat het eindspel nu bijzonder pittig is. Met een slechte voorbereiding ben je eigenlijk bij voorbaat al kansloos. Ondanks deze punten is deze remake van Colonization een prima game geworden.

Pluspunten:

+ Nieuw leven in een oude franchise
+ Superleuk micromanagement
+ Nederlandstalige kolonisten

Minpunten:

- Moeilijke eindstrijd
- Slechts één manier om te winnen

Cijfer: 8

TitelSid Meier's Civilization IV: Colonization
Box Sid Meier’s Civilization IV: Colonization
Platformpc
OntwikkelaarFiraxis Games
Uitgever2K Games
ReleasedatumInmiddels verkrijgbaar

Sid Meier's Civilization IV: Colonization Sid Meier's Civilization IV: Colonization Sid Meier's Civilization IV: Colonization Sid Meier's Civilization IV: Colonization Sid Meier's Civilization IV: Colonization Sid Meier's Civilization IV: Colonization Sid Meier's Civilization IV: Colonization

Reacties (27)

27
27
7
5
0
1
Wijzig sortering
Goeie review. Ik herken in deze review een aantal dingen die veel andere reviewers ook noemden, met name dat het spel eigenlijk weinig nieuws heeft maar desalniettemin erg leuk is (blijft). Echter wat ik eigenlijk voor het eerst zie is het minpunt "Moeilijke eindstrijd". Ik heb inderdaad vaker gelezen dat het behoorlijk pittig kan worden, maar eigenlijk vind ik het vrij dubieus om het dan maar als minpunt te bestempelen. Ik zou dat zelf juist een pluspunt vinden, weer eens een game die echt pittig is om uit te spelen. Het is goed te benadrukken dat het pittig is, maar het is te persoonlijk om dat ook maar als negatief of positief te bestempelen.
Het is natuurlijk wel jammer dat de eindstrijd moeilijk is. Heb je de rest van het spel lekker gespeeld, ging allemaal goed, en wordt je aan het einde hartstikke ingemaakt. Als het hele spel moeilijk was was het niet zozeer een minpunt geweest, denk ik.
Tussendoor geregeld saven en dan kun je het weer oppakken waar het beter had gemoeten.
Wat dacht ik niet bij de vorige versie kon kan nu wel, en dat is zien hoe de verhouding van jouw leger met die van het vaderland staat qua macht/aantallen.
Dat kon je in het origineel ook al hoor. Waar het precies zat weet ik niet meer, maar iig bij een van je advisors.
Wat ik nog mis in de remake is de kaart van de nieuwe wereld, zoals deze er wel was in het orgineel. Ook die heb ik namelijk veel gespeeld. Daarnaast is het spel naar mijn idee wat minder overzichtelijk (kaart) geworden, al zijn daar de meningen misschien wat over verdeeld. Heb het idee dat je sowieso wat minder ruimte hebt om te spelen. De tiles zijn groter geworden, maar de aantal tiles minder groot.

Ook vind ik het jammer dat 'prime timber' niet meer in het spel zit.

Voor de rest ben ik het eens met de review. Vooral het contact met de natives is naar mijn idee belangrijker geworden, nu er (volgens mij) geen custom-house meer is. En je zult niet altijd met europa kunnen handelen.

[Reactie gewijzigd door MCT op 24 juli 2024 00:27]

Ik mis een +, namelijk de prijs!
De onafhankelijkheidsstrijd is inderdaad best moeilijk. De eerste keer ben ik dan ook over de tijdslimiet gegaan. Maar daarna heb ik het twee keer gered (2e keer op Conquistador).

Eerlijk gezegd vind ik het opbouwen van het koninklijk leger iets te snel gaan. Maar beide keren heb ik gewonnen door (zelfs tijdens de oorlog nog) de grote schepen te bouwen en de Man-O-Wars van de koning tot zinken te brengen. Je moet natuurlijk genoeg verdediging hebben om ondertussen de legers wel tegen te kunnen houden. Maar zodra je een paar schepen zinkt wordt het al wat makkelijker.

Er zijn verschillende Founding Fathers die militaire bonussen geven. Maar wat blijkt: dat geldt alleen voor de soldaten die je in Europa gekocht hebt. En je kunt zelf helaas geen veteranen meer 'trainen', zoals vroeger. In de 3 potjes heb ik haast nooit soldaten gekocht. Ik vind dat toch zeker een gemis.

Verder mis ik de Customs House ook heel erg (die je gewoon altijd automatisch je goederen voor een goede prijs verkocht). Maar in ieder geval is er nog de tweede Warehouse uitbreiding die een teveel aan goederen voor (helaas slechts) een dumpprijs verkoopt.

Maar al in al ziet het spel er goed uit, en heb ik er vast nog vaak plezier van.
Anoniem: 231952 10 november 2008 00:27
Ik heb net voor de eerste keer dit spel gewonnen. Iets om op te letten in het eind van het spel is dat de koning in Europa waarschijnlijk 'sea superiority' heeft.

Als eerste viel hij mijn eerste stad aan waar ik al mijn troepen had verzameld. Maar zijn laatste units zette hij aan land op een ander eiland waar ik helemaal geen verdedigingen had. Daar veroverde de AI twee kleine stadjes en ging die zitten verdedigen. Ik heb nog kunnen winnen door mijn twee schepen vol wapens (van mijn overgebleven troepen in mijn eerste stad) snel naar het andere eiland te brengen. Maar op de terugweg werden die dus vernietigd door de schepen van de koning.

Maar het is me gelukt!

Er zat nog wel een rare bug in het spel. Ik had eerst alleen twee steden die allebei 100% liberty hadden, maar toch kwam ik niet boven de 46% met mijn independance en kon ik de onafhankelijkheid niet uitroepen. Misschien heb ik er overheen gelezen in de manual. Een oude savegame en twee kleine steden erbij en het lukte allemaal wel!
Anoniem: 270895 31 oktober 2008 15:20
Wat tjboschl al eerder aangaf is dat een libertybell-tactiek van enorm belang is bij dit spel. Een heleboel spelers waaronder ik wisten dit niet en werden na het inluiden van de revolutie ondergelopen door de troepen van de koning met vele frustraties als gevolg.

Het zit namelijk zo voor degenen die er niet uitkomen en makkelijk willen winnen: zolang je geen units plaatst in het "stadshuis" en dus ook geen libertybells produceert tijdens het spel zal de koning zijn legermacht niet uitbreiden. Zorg er dus voor dat je een voldoende legermacht hebt opgebouwd en ondertussen voor elke settlement 3 elder statesmen "geproduceerd" hebt (deze zijn voordelig en snel te maken m.b.v. university met alvast 1 statesman in je settlement). Als je denkt dat je de koning aankan, plaats dan de elder statesman. Bij 50% liberty verklaar je de revolutie en de troepenmacht van de koning zal zijn "Varkensbaai" krijgen... ;-)

http://forums.civfanatics...hread.php?t=294267&page=2 hier zijn nog meer goede tactieken te vinden.
Succes!
Wow, ik wist dat deze game er aan zat te komen, maar wist niet dat hij er al zo snel zou zijn.

Klinkt erg goed, vroeger erg veel gespeeld.
Nice!

Ik moest nu dosbox installeren om het op m'n quadcore te kunnen spelen, en ik zie dat de gameplay vrijwel exact hetzelfde is, alleen grafisch is het iets verbeterd :( Misschien komt er ooit een deel 2..
Grappig dat ook nu weer het eindspel zo moeilijk is als bij het origineel. Ik ben meestal een turtle-er, die dus lekker langzaam opbouwt etc en dan plotseling moet die onafhankelijkheid uitgeroepen worden. De troepen komen aan land en zo ongeveer in de eerste beurt daarvan ben je meer dan de helft van je leger kwijt... Dat vond ik altijd erg jammer. De rest van de game vind ik natuurlijk fantastisch!
Ik heb het origineel nooit (lang) gespeeld. Snapte het toen al niet. Toch geef ik niet op.
Mijn eerste game ging over de tijd heen, mijn tweede ging ik meteen libery bells produceren en ik denk dat dat de reden was dat ik een ongelovelijk leger tegenover mij had in Europa.

Nu is mijn tactiek (ook op makkelijkste niveau) om eerst religion te produceren om te groeien, en als ik niet meer kan koloniseren en mijn steden redelijk groot zijn mijn liberty bells heel snel omhoog te werken (met voldoende wapens uit Europa in mijn warehouses).

Ik moet en zal winnen op het makkelijkste niveau. Dit gebeurt mij zelfs in de normale Civ niet!

P.S. Boris van Gamekings zei dat er een tech tree was. Die is er natuurlijk niet. Je kan meteen alles bouwen en niets onderzoeken!
En voor 25 euro heb je totaal geen reden om deze niet aan te schaffen. Parel van een game!
ik heb het origineel nog !
en heb nog een oude PC waar het op draait
zie geen reden om deze vernieuwde versie aan te schaffen ...
Belangrijk extra: Multiplayer.

Dat is voor mij de echte meerwaarde.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.