Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Civilization: Beyond Earth Preview

Sid Meier gaat de ruimte in

Voorlopige conclusie

Het roer gaat in Sid Meier's Civilization: Beyond Earth flink om. De belangrijkste vernieuwingen van Civ V, zeshoekige tegels waarop niet gestapeld kan worden, zijn behouden, maar Firaxis gaat in Beyond Earth nog een flinke stap verder. De game heeft niet langer een historisch verantwoord kader. In plaats daarvan trek je naar een vreemde planeet, waar je niet alleen met andere aardse kolonisten te maken krijgt, maar ook met buitenaards leven, dat je vooral in het begin van de game flink kan dwarszitten.

Het onbekende karakter van de nieuwe, futuristische ondergrond komt ook naar voren in de technologie die je kunt onderzoeken. Die is niet langer lineair georganiseerd. Je kunt nu veel meer zelf bepalen welke techniek je wil onderzoeken, via het nieuwe Tech Web. Je kunt bovendien veel meer zelf bepalen hoe je aan het opbouwen van je buitenaardse rijk begint, door te kiezen hoe de expeditie is samengesteld.

Verder heeft de game een aantal nieuwe Victory Conditions. Je kunt nog steeds gewoon alle concurrerende hoofdsteden veroveren, maar daarnaast zijn er drie nieuwe opties, die gekoppeld zijn aan het Tech Web. Als je op die manier de game wil winnen, krijg je opeens ook een aantal quests voorgeschoteld, wat tegelijk wil zeggen dat er veel meer verhaal in de game is verwerkt.

Helaas hebben we nog weinig van de game kunnen zien, al komt daar ongetwijfeld snel verandering in, want het goede nieuws is dat Beyond Earth bijna af is. Het moet al dit najaar op de markt komen, niet alleen voor Windows, maar ook voor OS X en zelfs voor Linux.

Titel Sid Meier's Civilization: Beyond Earth
Platform Windows, OS X, Linux
Ontwikkelaar Firaxis Games
Uitgever 2K Games
Releasedatum Najaar 2014

Lees meer

2K Games kondigt Battleborn aan Nieuws van 8 juli 2014
07:20
Civilization Beyond Earth Video van 13 juni 2014
Sid Meier werkt aan Civilization V Nieuws van 19 februari 2010

Reacties (74)

Wijzig sortering
Anoniem: 552239
13 april 2014 08:08
Yes, ziet er geweldig uit en komt ook naar OS X
Anoniem: 29767
13 april 2014 09:45
Voor de mensen die niet kunnen wachten: Pandora First Contact
Klinkt goed! Ik hou wel van veranderding in een serie, weer wat anders dan game developers die hun oude titels een nieuw kleurtje geven en opnieuw verkopen..
Alpha centauri: Met een goed gemikte nucleaire bom vaagde je drie steden volledig van de kaart. Zelf units ontwerpen en uitrusten met biologische of chemische wapens en daarop volgende handelssancties van alle andere beschavingen. Nee, die tijden komen nooit meer terug. Zelfs niet met beyond earth.
Knap dat je dat al kan zeggen, kijkend naar 4 screenshots ;)

echter: http://www.civilization.com/#info

Zie ik onder andere toch staan:
  • Orbital Layer: Build and deploy advanced military, economic and scientific units that provide strategic offensive, defensive and support capabilities from orbit.
  • Unit Customization: Unlock different upgrades through the tech web and customize your units to reflect your play style.
Het customizen van units lijkt erin te zitten net zoals in SMAC. En het lijkt me ook sterk dat je geen nukes (oid) kan werpen.
Sancties van andere civ's als je nukes gebruikt (of andere onacceptabele wapens) zitten in vrijwel elke civ game (als niet elke).

Laten we dus hopen dat die tijden zeker wel terugkomen!
*edit: typo's

[Reactie gewijzigd door bskibinski op 13 april 2014 19:07]

Er is zelfs aangegeven dat de planeet en zijn aliens reageren op het gedrag van spelers; zoals de stijgende zeespiegel en de aliens die het op jou gemunt hebben zodra je nukes ging gooien.

Dat doet mij toch ook erg aan Alpha Centauri denken. (Net als vrijwel elk ander element :P)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 14 april 2014 09:49]

Anoniem: 249623
@Vayra14 april 2014 12:22
Wat is je bron dat de acties het terrein zal beïnvloeden? Overigens een mooie trailer, ik had persoonlijk liever gameplay trailer gezien, maar goed.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 249623 op 14 april 2014 12:23]

Ik heb het vroeger altijd al jammer gevonden dat de 'spacerace' juist het einde betekende van Civ (want dan had je gewonnen). En ik vond het altijd jammer dat je dan niet naar een nieuwe planeet ging. Nu blijkbaar wel en dan ook nog eens een niet-serieel technology-web.

Het grootste nadeel van deze civgame lijkt mij dan nog wel het feit dat hij nog niet uit is ;)
Anoniem: 19339
@Kees12 april 2014 18:06
Ik heb het vroeger altijd al jammer gevonden dat de 'spacerace' juist het einde betekende van Civ (want dan had je gewonnen). En ik vond het altijd jammer dat je dan niet naar een nieuwe planeet ging. Nu blijkbaar wel en dan ook nog eens een niet-serieel technology-web.
Was Sid Meier's Alpha Centauri niet het spel wat juist begon waar Civ ophield?
Nog sterker: Als ik de review zo lees is dit gewoon Alpha Centauri II. De speel elementen zijn allemaal heel erg gelijk aan dat spel:
- Je leider bepaalt een aantal van je atributen
- Research is niet lineair
- Aliens en meerdere aard-facties

Ik zie meer overeenkomsten dan verschillen in ieder geval tussen dit spel en het "oude" Alpha Centauri.

(voor mij overigens reden om dit spel blind te kopen zodra het uit is. PC spel van Firaxis én lijkt op Alpha Centauri, dat kan haast niet mis)
ik hoop ook nog op unit customization. en weer van die quotes van (onder andere) de fractie leiders bij elke research die je klaar had. daar zat ook een deel van het 'verhaal' van Alpha centauri in, en ze gaven je meer achtergrond in de denkwijzen van de verschillende fracties. daardoor gingen ze meer leven vond ik.

dingen als "Once a man has changed the relation between himself and his environment, he cannot return to the blissful ignorance he left. Motion, of necessity, involves a change in perspective"

(deze quote krijg je als Doctrine: Mobility ontdekt, en de eerste voertuigen kan maken)

edit: kom net deze tegen op de wiki

"As the Americans learned so painfully in Earth’s final century,
free flow of information is the only safeguard against tyranny.
The once-chained people whose leaders at last lose their grip on
information flow will soon burst with freedom and vitality, but
the free nation gradually constricting its grip on public discourse
has begun its rapid slide into despotism. Beware of he who would
deny you access to information, for in his heart he dreams himself
your master.
—Commissioner Pravin Lal,
“U.N. Declaration of Rights”

heel relevant nu. (spel is uit 1999 overigens)

[Reactie gewijzigd door Countess op 12 april 2014 19:01]

Sterker nog, luister naar de tekst op het moment dat je binnen Alpha Centauri The Nethack terminus als secret project hebt beeindigd. Dan is dit een akelig juiste voorspelling van wat er nu met de NSA hacks van het internet aan de hand is.

By creating a planetary network, mankind on Planet now has the ability
to share information at light-speed. But by creating a single such network,
each faction has brought themselves closer to discovery as well. At the speed of light, we will catch your information, tag it like an animal in the wild, and release it unharmed-if such should serve our purposes.

—Datatech Sinder Roze,
“The Alpha Codex”


Het spel heeft meerdere opmerkelijke voorspellende "intermezzo's" in dat opzicht.
Heerlijk spel, nog steeds mijn favoriet, zal wel aan mij liggen.
Koop al jaren geen computerspellen meer, (werk, kind enzo), maar nu zou ik in de verleiding kunnen komen. ;)

[Reactie gewijzigd door fiveagainstone op 12 april 2014 22:10]

Ik dacht pas geleden nog aan die quote van Lal bij een discussie over (verkapte) censuur onder het mom van "gekwetste gevoelens".

Ik vraag me af wie het brein is achter al die kennis en wijsheid in AC. Als ik kijk naar Spore en de andere Civ delen betwijfel ik of het Sid Meier zelf is... Brian Reynolds misschien?
Spore is door Will Wright, van SimCity en Sims, niet Sid Meier.
Whoops, sorry Sid Meier
Sid Meier, Brian Reynolds, Michael Ely en William "Bing" Gordon om precies te zijn. Sid vulde naast game design ook de rol van game director in.
Voor mij ook een reden om het meteen te kopen, maar ik ben wel verbaasd dat er in deze review (of in het stuk op Polygon) niets wordt gezegd over Alpha Centauri.
Niet zo heel erg raar. De rechten op Alpha Centauri liggen niet bij Firaxis. Als iedereen gaat zeggen dat dit de opvolger van Alpha Centauri is krijgt Firaxis een enorme rechtzaak aan zijn broek.

<legal protection>Dit is Civilization Beyond Earth, een spinoff van de Civilization branche</legal protection>
Dat Firaxis daaraan gebonden is moge helder zijn, maar het valt me tegen dat inderdaad geen enkele preview er iets over rept, terwijl de community (zoals hier blijkt) gelijk eraan denkt. 'Gagging order' voor de reviewers of gewoon jonkies die anno 1999 in de luiers liepen? :+
Bij time.com kon het ze in ieder geval niet zo interesseren of er een gag-order was of niet ;)
http://time.com/59516/sid...l-youve-been-waiting-for/
Maar hoe zit het dan met de rechten op het deel 'Beyond Earth' in de titel? De rechten van 'Earth & Beyond' zullen wel bij EA liggen door de overname van Westwood. Is wel niet exact hetzelfde, maar toch wel een opvallende overeenkomst in deze context.
Ik gok zomaar dat iets als "Beyond Earth" niet te registreren is. De term is te algemeen. En zelfs al zou "Earth & Beyond" geregistreerd kunnen worden dan is het nogsteeds niet hetzelfde.

Nee, dit is te algemeen om een probleem te vormen.
Dat was het. Alpha Centauri was "het vervolg" op Civilization 3.
Niet echt, qua tijdspad is SMAC ontwikkeld na Civ en Civ 2. Civ 3 kwam later pas, in 2001.
Hmm, er stond me bij dat het een vervolg was op 3. Naja, vervolg op 2 dan :)
Er is ooit een Civ uitgekomen (Call to Power) waarbij je via de space lift ook steden in de ruimte kon plaatsen.

Overigens kon je ook in de Oceaan steden bouwen en was er een andere oplossing tegen het unit ball probleem van Civilization 1 tm 4; armies (3 units aan elkaar koppelen voor combined tactical combat).

Space: http://www.mobygames.com/...eenshot-my-first-city.jpg
Oceaan: http://www.mobygames.com/...t-s-the-year-2280-and.png

Nieuwe Civ is altijd leuk, ben benieuwd!

Alleen mogen ze wel eerst nog even wat schandalige bugs uit Civilization V oplossen. (Waaronder de tooltip dat je luxury resources moet verbinden met een road, terwijl dat alleen in Civ 4 zo was. Worker ai bouwt ook vrolijk weggetjes naar resources toe).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 12 april 2014 18:46]

call to power. Heb deel 2 ervan nogal kapot gespeeld. Vond het veel intelligenter spelen dan de toendertijdse civs (civ 4 met een flinke dosis mods komt erbij in de buurt).

Dat wat je met armies noemt is inderdaad een mooi voorbeeld. Kwam er nogal pijnlijk achter in een van mijn eerste potjes toen ik civ style unit voor unit tegen een stad stuurde. Had betere units, maar al mijn units (cavalry dacht ik) gingen dood en hun pikemen bleven in leven. Daarna ontdekte ik pas waarom je armies wou maken. Call to power 2 had dacht ik een limit van 12 units per tile (incl steden). Met die 12 kon er dacht ik ook geen nieuw geproduceerde unit spawnen.

Wat mij in die game ook erg aanstond was hoe je improvements deed bouwen. Niet suf minuten in late-game spenderen om workers van hot naar her te sturen. Nee, gewoon een bepaald percentage van je productie reserveren voor 'public works' (net zoals je dat met treasury en science doet) en met die public works kon je improvements bouwen waar maar ook in je territorium.

Buiten die game om trok mij vooral SMAC. Wat men hierboven noemt over de duidelijk maatschappelijk-kritische toon in die game, de atmosfeer, unit customization, steden op land en in de zee bouwen. Dat waren toch voor mij enorme pluspunten. Buiten dat trokken de andere civ games mij niet echt. Ik hoop dat ze hier ook aan die SMAC diepgang gaan vasthouden, en niet een generieke setting gaan gebruiken. De atmosfeer, de storyline en de maatschappelijk-kritische teksten waren voor mij toch wel wat dat voor mij de beste civ game maakte. Ik houd mijn hart vast voor deze civ.
[...] Alleen mogen ze wel eerst nog even wat schandalige bugs uit Civilization V oplossen. (Waaronder de tooltip dat je luxury resources moet verbinden met een road, terwijl dat alleen in Civ 4 zo was. Worker ai bouwt ook vrolijk weggetjes naar resources toe).
Dit is een ander team binnen het de game studio. Sowieso is het niet zo zinnig om designers te laten luiwammesen terwijl andere mensen bugs aan het fixen zijn voor Civ 5. Niet dat dat laatste nog gebeurt. Je kan beter de Civ 5 Unofficial Patch installeren of de Communitas mod. Die laatste wijzigt de gameplay ook en maakt het spel echt 10x interessanter om te spelen.
Lijkt me niet meer dan logisch dat wanneer je nog 2 expansions uitbrengt je meteen de bugs oplost. Met brave new world is wel één schandalige bug verdwenen; submarines konden geen land units aanvallen maar wel talents daarvoor krijgen. Die talents zijn nu verdwenen voor submarines.

Ik speel Civiliation V uitsluitend online. Helaas zijn mods daardoor niet mogelijk :( .

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 14 april 2014 17:40]

Ik ben het met je eens, maar dit is geen expansion voor Civ 5. Daarnaast is niet iedereen die aan een spel werkt een programmeur en kan dus ook niet iedereen die aan dit project werkt bugs fixen. Komt nog bij dat het weinig nut heeft een engine programmer game-gerelateerde bugs te laten oplossen of andersom. Dat zijn gewoon verschillende specialismes.
Over die textuele bugs, installeer de Expanded Civlopedia Entries mod!
Dit is natuurlijk een opvolger op Alpha Centauri, maar daar heeft EA de trademarks van. Zelf nooit Alpha Centauri gespeeld, maar dit ziet er leuk uit. Heb het altijd jammer gevonden dat een Civ game vrij snel na het moderne tijdperk eindigt (ook al heeft Civ V wel die giant death robots en Xcom squads).
Een alternatief was Call to Power (uit 1999), een Civilization-kloon waarbij je nog wel een stuk in de toekomst kon doorspelen. ik vond het destijds erg mooi met War Walkers (grote robots), onderwater- en ruimte-steden en futuristische boerderijen.
1: https://www.youtube.com/watch?v=T1LOw52DlkM
2: https://www.youtube.com/watch?v=h1jxQaW5PQI

Pakt vrij goed de setting?

[Reactie gewijzigd door dirtbag007 op 13 april 2014 05:09]

Voor ons oude TBS fans is Alpha Centauri natuurlijk bekend, maar voor een hoop nieuwe Civ V spelers natuurlijk weer niet. Dan lijkt het me wenselijk dat ze gebruik blijven maken van de bekende Civilization naam/franchise, zich niet vastknopen aan alleen Alpha Centauri (als planeet) en ze hebben er toch de rechten niet voor...

Ik ben erg benieuwd, ik hoop dat ze een hele uitgebreide tech tree weten te maken, ik vind het altijd jammer van de Civ games dat de tech trees zo voorspelbaar zijn. Ik zou graag een tech tree systeem zien waar je daadwerkelijk eens door verrast wordt omdat je wat nieuws ontdekt...
Bij Civ V is het gewoon mogelijk om 2 units op een vakje te zetten hoor ;)
Ja, maar geen militaire units ;)
Ja, een militaire unit en een worker erbij, maar geen 50 zoals in IV. Dat heeft imo de combat behoorlijk verbeterd, was echt een zwak punt in Civ IV.
Binnen een stad of vliegdekschip kunnen er ook nog vliegtuigen bij!
We kunnen elke uitzondering op gaan noemen, maar het gaat natuurlijk om de verandering van oneindig naar een enkele unit (met uitzonderingen dus). Het is ook dé reden dat ik Civ V stiekem leuker vind dan deel 4, de combat is evenwichtiger.

Over Beyond Earth: ik weet het nog niet. Ben zelf nooit zo'n fan van die verre toekomstmuziek, maar als ze de setting zo weten te maken dat je echt het gevoel hebt dat je in 2100 richting de sterren vertrekt dan is dat voor mij misschien nog acceptabel. Té futuristisch maakt het voor mij al snel ongeloofwaardig.
ik was geloof ik een van de weinigen was(relatief tot de civ fans) maar ik heb alpha centary meerdere malen uitgespeeld terwijl de latere civ games me toch minder konden bekoren(na 1 keer had ik het wel gezien).

een van de leuke dingen was dat je zelf je units kon samenstellen. dat gaf altijd een hoop extra flexibiliteit. en de tech tree was goed uitgewerkt met interestante beschrijvingen en soms hele deepzinnige quotes van de factie leiders uit de game over de nieuwe techniek (of *spoiler* soms van de planeet zelf)

hoop dat deze game een aantal van de dingen die alpha centary leuk maakte ook heeft, maar hoe dan ook ga ik deze zeer zeker proberen.
Ik ben het met je eens. Alpha Centauri vond ik leuker dan Civilization. Het bouwen van eigen units was erg leuk uitgewerkt en later in de game kon het je grote strategische voordelen geven.

Ook de AI in AC vond ik erg goed werken voor die tijd. Ook de uitbreiding, met de Usurpers etc, heeft mij heel veel tijd gekost maar enorm veel spelplezier opgeleverd.

Heel stiekem hoop ik dat deze Civ gewoon AC wordt in een nieuw jasje
Ik vind Civ3 tot nog toe de beste; met name de Conquests-versie. Alpha Centauri bracht veel nieuws (3D-terrein, aanpastbare eenheden), maar miste ook veel concepten zoals strategische delfstoffen, cultuur, tijdperken, handel, ... ik heb het veel gespeeld, maar de diepgang van Civ3 wint het toch.
De diepgang van Civ 5 met alle uitbreidingen is ongeveer hetzelfde als dat van Civ 3
Ben ik de enige die de graphics ontzettend "blij" / kinderachtig vindt? Ik snap dat de game fantasie is, maar niet alles in de ruimte is knalgroen en paars. Dit vind ik erg jammer aan de screenshots.

Wat ik zeker zal missen aan deze game is een realistisch verhaal. Civ V is juist zo gaaf omdat de wereldgeschiedenis zich herhaalt met een paar andere voorwaarden. Het is herkenbaar en voor een deel op waarheid gebaseerd. In de toekomst wordt het altijd een vrij onrealistisch gebeuren, helaas. Misschien dat fantastische game mechanics en graphics (dat laatste is dus al niet het geval op dit moment) het zullen goedmaken....
Daarom is het ook geen Civ VI, ik ben blij dat ze eens meer de fictie kant opgaan, meer vrijheid en weer wat anders. Ik ben dan ook een futurisme fanaat qua games :+
Ze presenteren het nu nog als een experiment. Dat kan betekenen dat Civ VI weer lekker van oud naar nieuw is, maar dat er ook in de toekomst dingen te doen zullen zijn. Dat zou ik wel erg omarmen. Dan zou een Science / Space Victory bijvoorbeeld kunnen zijn dat je als eerste een andere planeet koloniseert.
Dat zou helemaal fantastisch zijn. Dat was ook wel een beetje een gemis. Misschien ook maar goed ook want anders hou ik nooit op :9
Klinkt veelbelovend! Vooral het concept van het tech-web spreekt me erg aan, geeft een leuke extra vrijheidsgraad.

Misschien ligt het aan mijn leeskwaliteiten, maar er is me nog wel iets onduidelijk: hoe zit het nou precies met de drie tech-web gerelateerde wincondities? Is het nou zo dat je, voor ieder van die drie wincondities een (ander) wonder gaat bouwen en op die manier wint? Of heeft dat wonder niks met de drie tech-wincondities te maken? :?
Zover ik het begrepen heb (maar mijn info is ook schaars) hoort er bij elk van de drie aan het Tech Web gerelateerde wincondities een eigen wonder dat je moet bouwen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee