Door Olaf Weijers

Redacteur

Goedkope Wi-Fi 6-routers Round-up

Betaalbaar en snel draadloos netwerk

Conclusie

We hebben in dit artikel naar zes Wi-Fi 6-routers gekeken van, op een na, minder dan 100 euro en het blijkt dat je voor dat geld een prima router kunt kopen. Het betekent niet dat alle routers uit deze test even goed zijn; de AX10 van TP-Link vinden we namelijk geen aanrader. Hij is weliswaar goedkoop, maar de langzame 2,4GHz-chipset is een rare keuze en heeft tot gevolg dat de router achterblijft in prestaties, zeker als het bereik wat minder is. Daarnaast verbruikt deze router redelijk veel energie als het apparaat niets doet. Ook de Linksys MR7350 en D-Link X1860 vinden we geen aanraders. De software van de Linksys is erg beperkt instelbaar en tijdens het testen liepen we soms tegen vreemde foutmeldingen aan bij het veranderen van instellingen. De D-Link X1860 presteert op zich niet slecht, maar is wel de op een na duurste en blinkt bovendien nergens in uit. Voor dit geld bieden de concurrenten ook meer extra functies, zoals een USB-poort en een vpn-serveroptie.

De Netgear RAX10 presteert vooral goed als we het signaal steeds verder dempen. De webinterface biedt veel instellingen, maar is wel een beetje rommelig. Hij is bovendien met een prijs van 120 euro fiks duurder dan de TP-Link AX55 en ASUS AX53U. Dat zijn wat ons betreft dan ook de winnaars in deze test. Wil je weinig instellen en een veelzijdige router hebben die ‘gewoon werkt’, dan is de TP-Link Archer AX55 een goede keuze. De prijs is goed en hij laat in geen enkele test die we doen, steken vallen. Hij biedt veel functies en is gemakkelijk instelbaar met een app. De AX53U is de router waarvan we verwachten dat tweakers hem het interessantst vinden. Zijn zwakke punt is de omgang met 802.11g-clients, maar in de andere tests is hij steeds in de buurt van de AX55 te vinden. Vooral de uitgebreide instelbaarheid is een feestje en daarmee onderscheidt ASUS zich echt van de rest.

Update: 5 mei 10:30: Audione0 wees ons op de plek waar de uitgebreide instellingen van de Linksys-router zich bevinden. We testen de router op dit moment opnieuw en updaten de review zodra we de resultaten hebben.

Reacties (149)

Wijzig sortering
Vind het wel apart dat bij de Netgear wel over E waste gesproken wordt en dan uiteindelijk de routers met Excellent aanduiding het hoogste energie verbruik hebben. Terwijl de Netgear uitstekende prestaties heeft met een veel lager energie verbruik.
Nog sterker, wat ik verderop in de reacties aangeef, is dat de Netgear t.o.v. de TP-Link Archer AX55 zoveel minder verbruikt, dat de meerprijs te rechtvaardigen is (er van uitgaande dat de router normaliter 24/7 ingeschakeld is). Dit kan zomaar €10 tot >€30 per jaar schelen, afhankelijk van je kosten per kWh.
Het zou veel beter zijn niet de prijs maar de total cost of ownership leidend te laten zijn.
En dan wordt het plaatje heel anders.

Uitgaande van de vuistregel: 1 jaar = 10000uur (afgerond) en een stroomprijs van 25ct, is 1watt standby extra 2,50 per jaar.
Bij een levensduur van 7 jaar is dat 17,50. Het verschil in standby verbruik is 6 Watt. Daarmee is de één ruim honderd euro duurder in gebruik dan de ander. Lijkt mij een no brainer. En dan heb ik milieu impact niet eens genoemd....
Uitgaande van de vuistregel: 1 jaar = 10000uur (afgerond) en een stroomprijs van 25ct, is 1watt standby extra 2,50 per jaar.
Die vuistregel is denk ik niet meer actueel. "Vroeger" ging ik uit van €2 per jaar, op basis van €0,20/kWh, maar de prijzen zijn nu gestegen. Als ik hier kijk, dan zijn de prijzen grofweg tussen de €0,40 tot €0,80 per kWh. Dat is gemiddeld een kleine €0,60 per kWh.

Dat zou uitkomen op €6 per 24/7 watt idle verbruik, maar ik ben uitgegaan van €5 per jaar. Niet iedereen heeft namelijk de meest recente prijzen. Zo betaal ik ~€0,30 per kWh (excl leverings/netbeheerkosten). Dus ik zou persoonlijk moeten uitgaan van €3 per jaar, maar ...

Dat is niet relevant: ga ik uit van €5 per jaar, dan zie je al dat de Netgear al snel economisch rendabel is. Ook bij €0,40 per kWh, en zelfs bij €0,30 per kWh en het is ook te verdedigen bij €0,20 per kWh.
Strekking van het verhaal: zelfs al betaal je weinig voor stroom, de kostenimpact van (idle) verbruik wordt snel onderschat. Al voordat de stroomprijs hoog was, maar nu al zeker in individuele gevallen.
Met de de router die wordt aangeraden, de AX55, geef je jaarlijks bij 25 cent per kWh, en de meesten betalen meer dan dat, 15 euro jaarlijks méér aan stroom dan de gemiddelde andere geteste routers.

Persoonlijk kijk ik meer naar verbruik bij spullen die 24\7 aan staan dan of ze een bitje meer of minder verstouwen per seconde.
@test panel
Volgens mij is de stelling dat er bij de linksys MR7350 niets in de stellen valt niet waar. Als je ingelogd bent en je klink rechts onderin op "CA" krijg je alle verborgen instellingen te zien. En dan valt er te "tweaken" zoals kanalen e.d
Althans is bij mijn MR9600 zo.

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 30 april 2022 16:06]

Welk van deze routers is te flashen met openwrt ?
Dat heb ik voor het produceren van het artikel wel uitgezocht maar uiteindelijk niet vermeld. Geen van de routers in deze test wordt ondersteund door OpenWRT. Voor de Asus is ook geen Merlin ondersteuning. Helaas zul je hiervoor vooralsnog in het hogere segment moeten shoppen. Het gebrek aan ondersteuning komt door de beperkte specificaties in werkgeheugen en opslag bij deze routers.

[Reactie gewijzigd door OlafWeijers op 29 april 2022 17:22]

Jammer, OpenWRT is voor mij persoonlijk een vereiste tijdens de beslissing om een router te kopen. Ach ik wacht wel tot 6Ghz wat meer standaard aanwezig is.
Misschien een leuke tip van @Joseph op een andere locatie in de comments is de Mi AIOT AX3600. De kwaliteit en werking hiervan kan ik niets over zeggen, maar dit is wel een router in deze prijsklasse met OpenWRT ondersteuning. De gebruikersreviews zijn redelijk positief al blijkt wel dat het bereik kennelijk niet iedereen bevalt. Uiteraard moet je daarbij altijd bedenken dat elke situatie weer anders is, wellicht heeft deze gebruiker een storing in het spectrum, door het gebrek aan reviews kun je er in elk geval nog niet een patroon in herkennen.
Op Youtube zag ik in de panelen de Belkin RT3200 aangehaald worden, hiervan zijn geen gebruikersreviews beschikbaar dus over de kwaliteit en werking kan ik niet veel zeggen maar in de pricewatch lijkt er een positief beeld te bestaan bij de reviews van andere belkin routers.
Helaas maar waar. Er wordt door OpenWrt nog maar 1 chipset ondersteund voor 802.11ax (namelijk de mt76xx) en dat op een beperkt aantal apparaten. Zie https://openwrt.org/toh/views/toh_available_16128_ax-wifi

Broadcom ondersteuning is altijd al beperkt geweest, door het gesloten ecosysteem moet dit door reverse engineering uitgevonden worden.

Qualcom is een ander verhaal. De ath11k wifi driver heeft nog veel bugs en geheugenlekken waardoor die niet echt bruikbaar is. Daarnaast moet een apparaat minimaal 512MB geheugen hebben. Maar de ipq80xx en de nog recentere ipq50xx chipsets worden ook nog amper ondersteund. Die is voor enkele modellen (waaronder de xiaomi ax3600) op z’n best experimenteel.

Dus ondanks dat er al een paar jaar “ax” routers bestaan en nu ook betaalbaarder worden, is het wel een tijd wachten op OpentWrt ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door Anton op 30 april 2022 18:35]

mediatek soc's zijn door linux/openwrt developers graag gezien, doordat mediatek goed meewerkt en erg open is in de informatievoorziening. Een heel andere houding dan bijv. qualcomm en (nog erger) broadcom.

De reden dat alternatieve firmware ddwrt wel broadcom ondersteuning biedt is doordat ze een nda met broadcom hebben getekend. Daardoor hebben ze toegang tot closed source drivers en firmware.

ath11k is sowieso een drama, door de grote hoeveelheid binary blobs. qualcomm heeft steeds meer de neiging veel in firmware te doen, wat allemaal closed source is, waardoor er weinig valt te "open sourcen". Dit is bij ath11k nog erger dan bij ath10k(-ct).

ipq80xx word vrij goed ondersteund, zoals de ipq8064 al drie jaar openwrt supported is, en nu zelfs steeds beter werkt door de candelatech driver (ath10k-ct).

Bovendien is de meerwaarde van "wifi-6" vrij beperkt. Van wat ik er van meekrijg zijn ze er bij openwrt ook niet erg van onder de indruk.
Veel belangrijker is goede software support, iets wat bij mediatek veelbelovend is, in mindere mate bij qualcomm, en dramatisch is bij broadcom.
Ik heb een Linksys MR9600, uit het hogere segment, maar is vooralsnog nog niet met OpenWrt te flashen. Komt denk ik indd door Broadcom.
Hier tevens een Tp-link Archer AX50 (AX3000) met intel chip die wordt ook nog niet ondersteunt terwijl intel erg opensource friendly schijnt te zien. Er bestaat een Open Source Code voor Programmeerders (GPL) maar ik weet alleen niet of Openwrt hier al iets voor aan het programmeren is?

https://www.tp-link.com/n...oad/archer-ax50/#GPL-Code

Voorlopig moet ik nog maar even met de TP-link Archer C7 op Openwrt doen

@test panel
Volgens mij is de stelling dat er bij de linksys MR7350 niets in de stellen valt niet waar. Als je ingelogd bent en je klink rechts onderin op "CA" krijg je alle verborgen instellingen te zien. En dan valt er te "tweaken" zoals kanalen e.d
Althans is bij mijn MR9600 zo.

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 30 april 2022 20:10]

Volgt er een test met devices in het midden segment en het hoogste segment?
Werkgeheugen en opslag zijn bij deze routers meer dan voldoende voor OpenWRT. Het begint met support voor de chipset en dan het specifieke device.
De MediaTek MT7621A chip wordt ondersteund door OpenWRT in bijvoorbeeld de Totolink X5000R met slechts 258MB RAM en 16MB flash. Dus de kans is groot dat nog meer MT gebaseerde routers gaan volgen.
In het algemeen is het wel goed om te zien dat er nu betaalbare routers komen die wireless in de buurt van of beter dan een gigabit Ethernet presteren. Het wordt dan ook tijd om de testen te gaan uitbreiden met testen die meerdere (alle!) gigabit Ethernet aansluitingen van de router gebruiken. Want het gedrag bij meerdere streams begint een belangrijke factor te worden in de aankoop van een router.
Mediatek is door hun opensource vriendelijkheid op het moment dan ook erg in trek bij openwrt devs. Meer nog dan qualcomm atheros, die juist steeds minder "open" zijn.

"betaalbare" gigabit wirespeed capable routers ga je niet vinden. Een mooi artikel hierover op het openwrt forum:

https://forum.openwrt.org...ter-read-this-first/90305
De belangrijkste reden van beschikbaarheid van OpenWrt is of de chipsetdrivers open-source zijn, of niet. Dit is bij Mediatek het geval, vandaar dat de Xiaomi AX-3600 en de Belkin RT3200 OpenWrt ondersteuning hebben. Let op bij de Xiaomi AX-3600: lang niet alle versies zijn te flashen naar OpenWrt.
Dan zou ik een Belkin RT3200 nemen. Ik heb er zelf ook twee en deze worden goed ondersteund met OpenWrt. Initiële installatie is wel even opletten.
Waar heb je die vandaan? Amazon? Is volgens mij nauwelijks ergens te krijgen.
Ik wil hem ook, beste OpenWRT router verkrijgbaar op het moment (naast zijn Linksys broertje dan), beest van een CPU waarmee je echt SQM kunt doen tot zo’n 500 MBit.
Amazon.de is nog steeds het goedkoopst volgens Hagglezon.

NB: ik gebruik ze alleen als toegangspunt; heb een Protectli met OPNsense als router/firewall.

[Reactie gewijzigd door Videopac op 30 april 2022 12:06]

Opnsense/PFsense vind ik voor thuisgebruik eigenlijk net weer effe overdreven, hoewel ik zakelijk meer dan10 (virtuele) PFsense bakjes beheer.
Dan heb ik naast een kabelmodem in bridge een losse router én een access point in de meterkast als stroomslurpers. Ik heb al 2 losse access points voor elke verdieping in huis.
En daar heb je eigenlijk geen rt3200 voor nodig met zijn al zijn CPU power.
Die kan als router met zijn snelle CPU behoorlijk zware OpenWRT paketten aan als SQM, Adguard Home, WireGuard etc.
Toevallig deze week de oefening wifi6 + openwrt gedaan. Uitgekomen bij Ubiquiti Unfi U6 lite en U6 LR. Die eerste is niet zoveel duurder dan het €100 budget; beiden zijn moeilijk verkrijgbaar op dit moment. Als hij geïnstalleerd en getest is post ik misschien eens iets op GoT.
Oh daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Mijn UniFi AP bevalt prima, ik hoef geen router maar wil ooit wel eens naar WiFi 6 upgraden.
Hier ook een UniFI U6 Lite. Gebruik hem op zolder dus kan weinig zeggen over bereik maar snelheid is dikke prima.
OpenWRT ondersteunt heel weinig Wifi 6 routers en AP's.
Als aanpassen je doel is, waarom dan niet PcEngines? Kun je mee doen wat je wil. Moet je helaas alleen een mini-pcie kaartje vinden voor je wifi (meestal wel Compex), maar die hoef je dan later alleen te vervangen als je nieuwe wifi wil.
AsiaRF verkoopt ook MTK Wifi 6 kaarten die hiervoor werken. Draai dit zelf in een aantal oude Aerohive AP330's en werkt perfect. stuk goedkoper dan Compex ook.
Waarom hebben jullie de Mi AIOT AX3600 niet meegenomen? Kan je OpenWRT op flashen en heb je vrijwel onbeperkte vrijheid wat instellingen betreft.
Ik heb ook naar deze gekeken maar hoe ik het begreep waren maar bepaalde versies te flashen. Nieuwe versies na sept 2021 oid waren niet meer te flashen (iig op dit moment)
Die is zo te zien wel heel beperkt leverbaar?
Xiaomi = chinees. Persoonlijk probeer ik dictatoriale regimes wat minder te steunen. Belkin is Amerikaans en de RT3200 is gemaakt in Vietnam. Mocht je toch een Xiaomi AX3600 willen:
https://www.pbc-store.com...00?variant=41217090814129

Overigens is het, als ik het goed heb, lastiger om er OpenWrt op te zetten.

[Reactie gewijzigd door Videopac op 30 april 2022 12:48]

Ik vraag me af: waarvoor zou je de USB aansluiting op je router gebruiken? Ik ken alleen mensen die of een dedicated NAS hebben of mensen die helemaal geen storage op hun netwerk hebben. Wat zou een use case zijn voor een "tussenoplossing" als deze?
1) 4G/5G USB dongle als backup indien je WAN verbinding via kabel/glasvezel eruit ligt.
2) simpele storage voor een klein budget
3) voeding voor Raspberry Pi, Sterling Home Hub, etc
1) is meestal niet echt een succes, ik heb dual wan op ASUS routers geprobeerd maar de implementatie laat erg te wensen over, fail over - fail back werkt niet altijd soepel en als je de beide verbindingen wilt combineren heb je vooral minder snelheid dan meer. Ik zou er op een budget router niet te veel van verwachten.
Je zou een alternatieve firmware kunnen proberen, die willen soms iets beter werken voor weinig gebruikte features. Weet niet hoe lang geleden het is dat je het hebt geprobeert - de afgelopen paar jaar is de Asus firmware wel enorm verbeterd. Via de snb forums kan je Asus ook bereiken om issues te melden.
Was een half jaar geleden ofzo, uiteindelijk vond ik wat informatie in een forum (geen idee meer waar) waarin uitgelegd werd dat de implementatie van ASUS verre van optimaal was en je beter een andere router kon kopen als je dual wan echt efficiënt wilde inzetten.
Ik heb 1 router en 1 AP met USB poorten. Aan de één hangt een CO2 meter, aan de andere een raspberry Pi ;)
Heb er nooit storage aan gehangen. Maar ze zijn dus toch handig gebleken ;)
Verliest die poort power gedurende een herstart van de router? Anders wordt het extra opletten dat je de pi eerst afsluit voordat je de router herstart.
Als je geen duurdere NAS wil aanschaffen, waar ook nog wel wat extra energieverbruik bij om de hoek komt kijken, en je eisen vrij laag zijn op functie- en prestatiegebied kan het een prima oplossing vormen.

Verdere use cases zijn denk ik meer sporadische zaken als een enkele keer met een downloadclient (zoals de Asus heeft) een grotere download laten managen door de router zodat je zware computer 's nachts uit kan blijven staan. Of houtje-touwtje even een bestand van een USB-stick overhengelen naar een smartphone als er even geen andere apparatuur om handen is.
Tja ik denk er serieus over na bij een volgende router.

Nu een Synology DS213+ staan eigenlijk alleen voor de af en toe backup en DS Photo vanaf de iPhones als backup. Die laatste loopt geregeld vast op specifieke bestanden dus dan loopt het alsnog achter.
Een gewone netwerkschijf zou voor ons thuis ook prima functioneren.
Ik gebruik (tijdelijk) de USB functie van mijn ASUS router met een usb3.0 externe HDD als storage voor Plex. Voor gemiddelde 1080p files is dat snel genoeg, maar bij 4k of x265 zijn er wel beperkingen. Al weet ik niet zeker of x265 door die HDD wordt beperkt of dat dat meer aan mijn Nvidia Shield ligt.
De shield pro lijkt daar geen problemen mee te hebben. Bij haperingen zijn het meestal netwerk/transfer issues is mijn ervay.
Naast de op opslag of stroom gerichte oplossingen die anderen al noemen, is er vaak ook nog de mogelijkheid om printers aan te sluiten.

Wij hebben een Dymo LabelWriter 450 Twin Turbo (hele mondvol), maar het ding heeft alleen een USB aansluiting en driver-ondersteuning in print servers is er niet, want Dymo heeft een eigen CUPS driver. Ik had hem een tijdje op een Raspberry Pi aangesloten en via CUPS gedeeld, maar dit werkt eigenlijk alleen fatsoenlijk op macOS en de Dymo software. Ik gebruik de printer weinig en de rest van het gezin gebruikt Windows en wil wel eens wat daarmee printen.

AVM heeft een functie waarmee je via een driver voor Windows een apparaat wat op je FritzBox is aangesloten als een native USB apparaat kan benaderen, een beetje zoals een usbip server maar dan van AVM zelf. Dit kan dus de Dymo zoals hierboven zijn maar je zou in theorie alles wat USB gebruikt kunnen aansluiten. Op je computer op één knop klikken en je bent verbonden.
Het nadeel is dat maar één gebruiker tegelijkertijd dit apparaat kan gebruiken, en ook alleen maar op Windows. Maar voor deze use case werkt het perfect.
hier ook .

router en printer(op ethernet) staan in de garage
en daar staat ook de dymo labelwriter op usb op de router.
Ik heb zelf al jaren een icy box 4 Bay aan de usb 3 poort hangen van de router werkt uitstekend(voor media gebruik).

[Reactie gewijzigd door nervwrecker op 29 april 2022 17:17]

om je raspberry PI "P1 monitor, of Pi-hole" van stroom te voorzien?
Ik gebruikte het wel eens bij offline lan-parties voor een quick'n'dirty "NAS" met spellen.
Ik vind het juist wel handig. Heb een 2TB schijf aan mijn Asus hangen en een appje op de fire stick die via samba files kan aflezen. Geen losse NAS nodig dus. Doet tevens ook nog time machine backups, heel handig.
Ik heb er een USB-stickje ingedaan om de bestanden van de scanner daar naartoe te sturen.
Ik heb al jaren aan mijn Asus RT-AC68U een externe harde schijf die vanuit de router instellingen is ingesteld om toegankelijk te zijn vanuit de main desktop en vanuit waar alles van de schijf te streamen is naar de televisie. Materiaal als gedownloade films, eigen beeldopnames en dergelijke, zijn handig daar op te zetten zodat het makkelijk toegankelijk is om te kijken. Werkt handiger dan telkens met een USB slepen :) .

Ik ben wel benieuwd of wifi 6 een meerwaarde heeft als je al een degelijke, recente router hebt staan voor thuisgebruik, ondanks de vele huishoudelijke apparaten die met wifi verbonden zijn. Ik merk nog geen problemen vanwege veel verkeer.

[Reactie gewijzigd door DaemonReem op 29 april 2022 19:07]

Ik heb wat extra software op mijn router draaien, dat draait vanaf usb stick die dus in mijn router zit.
Welke router en welke software als ik vragen mag?
Ik heb een USB stok zitten in OpenWRT, waarmee ik regelmatig automatisch een kopie schrijf van de vnstat database. Deze blijkt leeg na een herstart van de router. En nu wordt deze bij herstart gelijk weer opgehaald en zijn er geen gegevens weg.
Ik heb een zigbee usb led strip er op zitten (toevallig in die hoek)
Ik heb al jaren een ssd aangesloten op mijn r7800 (met OpenWRT). Ik zou niet weten wat ik met een aparte nas moet.
Instap NAS?

heb zelf mijn router een jaartje of anderhalf zo gebruikt, 4TB schijf er aan gehangen en als netwerk opslag / media server gebruikt....al werkte het niet echt super en toen de hoeveelheid media bestanden boven de 5000 uit kwam werkte het helemaal niet meer >.>

nu maar gewoon een 2 Bay NAS werkt echt veel betrouwbaarder >.< en is onderand al overkill voor wat ik er mee doe mja...die van de router werkte voor geen meter meer >.<

wel knap dat de Netgear het zo goed doet zal dan wel een zijn zonder DrumaOS of ze hebben het eindelijk goed werkend gekregen (op mijn XR500 was het na 2 jaar nog om te janken onstabiel met dagelijkse restarts/issue's waardoor je verbinding weg viel)

[Reactie gewijzigd door anub1s17 op 30 april 2022 10:53]

Fijne review, twee tips;
-Als je het filmpje op pauze zet om een grafiek te bekijken, krijg je een band met YouTube suggesties door je scherm 'More videos from Tweakers Tech Hub". Niet handig.
-Het zou fijn zijn dat elk type router het zelfde kleurtje heeft in alle grafieken, dat leest wat makkelijker.
Die band of dat lint kun je in youtube toch wegklikken? Ik zie die band overigens niet, ik open youtube altijd buiten Tweakers om, in incognitomodus, om de privacy wat beter te beschermen.

Tweakers, fijn dat jullie het idle verbruik hebben gemeten, dat is één van de meest onderbelichte aspecten van een router naar mijn idee. Ik heb zelf thuis geen hele vreemde setup, maar ik gebruik twee routers (mesh) en twee switches. Ik ging altijd uit dat (bij €0,20 per kWh) elke watt 24/7 €2 op jaarbasis kost. Bij mijn vorige router had ik al de keuze gemaakt om het model te nemen dat idle 5 watt minder verbruikt. Die was ook nog flink goedkoper, en in 5 jaar heb ik in totaal €100 minder uitgegeven.

Met de huidige energieprijzen zou ik zeggen dat elke watt 24/7 €5 per jaar kost als stelregel (ja, dat kan voor jouw situatie verschillen, maar ik denk dat het gemiddeld genomen geen gek bedrag is). Je ziet in deze test dat de TP-link AX55 €30 lager in aanschaf is, maar het verschil in verbruik in idle en load is ~5,5 tot 6,5 watt. Als ik uitga van 5,5 watt verschil gemiddeld (dus in het voordeel van de TP-link), dan bespaar je met de Netgear al €25~€30 per jaar. Ergo: de TP-Link Archer AX55 lijkt de betere keuze gezien de aanschafprijs, maar in de praktijk zal de Netgear binnen twee jaar goedkoper zijn.

Zelfs al zouden de energieprijzen dalen naar €0,20 per kWh, dan bespaar je met de Netgear t.o.v. de TPlink AX55 €11 per jaar, dus dan is het binnen 3 jaar al de betere keuze, financieel gezien.
@OlafWeijers Ik denk dus dat je niet kan stellen dat de Netgear buiten de prijzen valt, op basis van de aanschafprijs. En daarom denk ik dat verbruik het meest onderbelichte verbruik is bij routers ;)

[Reactie gewijzigd door Nas T op 30 april 2022 09:49]

Zelf al een paar maanden de Huawei AX3 quad core variant. 1 via Amazon uit Spanje en 1 bij Huawei online gekocht. FW versies zijn niet gelijk te krijgen dus toch verschillende uitvoeringen. Staan in wired mesh. Handige web interface en nog niets gemist in functionaliteit. Smart home met veel wifi maar super stabiel en goed bereik. De quad core was toen €60 en de dual core was nog goedkoper maar ik ben voor de quad core gegaan

[Reactie gewijzigd door superduper1969 op 29 april 2022 20:53]

Ik heb de quadcore ook. Heeft eens per maand een herstart nodig maar verder perfect. Zeker voor dat geld (60 euro) een aanrader.
Als ik iets eens per maand moet herstarten geef ik liever iets meer uit voor een stabiel product.
Met een tijdschakelaar opgelost. Maar niet iedereen heeft er last van dus wellicht een combinatie met de clients. De Apple router die ik daarvoor had gaf nooit problemen tot aan het einde.
Bij een beetje router kun je een reboot interval in de UI plannen...
Ik heb er 2 van, staan in mesh mode, prima apparaatjes. Heb ze al een jaar en nooit herstart. Geen problemen mee. Mijn standaard ISP router liet pakketjes vallen deze zijn een stuk beter met de quad core.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 30 april 2022 17:28]

Ik heb er drie - nooit herstart nodig. Laten we even via pm’s wat info uitwisselen
Ben wel benieuwd, ontvang je updates voor beide? Of alleen de versie die je direct bij Huawei hebt gekocht?
Het blijken 2 verschillende modelcodes te zijn, en firmware is niet onderling uitwisselbaar ondanks dat de versienummer opbouw gelijk lijkt.
De ene heeft 10.0.5.33 en is laatst bijgewerkt op 14-8-2021 (Geleverd via Amazon)
De andere is heeft 10.0.5.27 (SP2) Direct bij Huawei
Luister het opperhoofd van China dan gratis met je mee met zo'n Huawei?
Feit is dat hard is aangetoond dat juist de VS verschillende backdoors heeft. Om maar 1 programma van de NSA te noemen die hard bewezen is: PRISM.

Soortgelijke programma's van China zijn tot nu toe nog altijd pure (Amerikaanse) speculatie.

Dus je opmerking kan ook gelden voor elk product met een Broadcom, Qualcomm etc modem :)
Ik sluit me hier volledig bij aan. Indertijd op iBood een eerste set van 2 gekocht om de bekabelde mesh uit te testen, en was er zo tevreden van dat er ondertussen twee extra bijgekomen zijn. Eentje op de bovenverdieping is zelfs via wireless mesh verbonden, en ook daar haal ik meestal nog een stabiele 100-150Mbps. Voor de prijs zijn dit wat mij betreft echt onovertroffen routers, zeker door de mesh-uitbreiding die zowel bedraad als draadloos (en gemixt) kan gebeuren.

Instellingen zijn niet heel uitgebreid, maar voor mij zeker voldoende (kanaal-instellingen, vaste IP's toewijzen, VPN, DNS, apart gast-netwerk, apart legacy-netwerk voor oude apparaten die wifi6 niet herkennen, etc.). Ze zijn bij mij ook echt retestabiel, ondertussen 412 dagen uptime en die onderbreking toen was zelfs door een aanpassing in de meterkast.

Ik zou deze graag ook eens zien terugkomen in de nieuwe Tweakers-test. Ben er vrij zeker van dat ze ook hier goed uit zouden komen. Enige nadeel dat ik voorspel (ik zou het ook zelf kunnen testen): De bakjes worden en blijven wel voortdurend relatief warm, dus ik kan me voorstellen dat ze qua stroomverbruik tegenvallen.
Ben zelf benieuwd wat de huawei mesh 7 routers doen..
Voor die prijs moeten ze echt wel super-duper goed zijn om de moeite te zijn... Je kan er namelijk 7x een AX3 voor kopen, waarmee je toch een "iets" grotere dekking zou moeten halen dan met twee Mesh 7's. :+

Ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom een NOG grotere wifi-bandbreedte in normale thuis-settings nodig is. Heb nog geen enkele keer meegemaakt dat de wifibandbreedte van de AX3 Pro's ontoereikend was (met goed bereik welteverstaan), en de echt snelheid-kritische dingen (desktop PC, NAS, multimedia-streamer, etc.) sluit ik sowieso bekabeld aan. Daar halen de AX3's al het maximum van hun gigabit-ethernet, dus de Mesh 7 zou niet veel toevoegen. :O

Eerlijk: Ik ben zo tevreden van m'n huidige setup (4x AX3 Pro,3x bedrade mesh & 1 wireless backhaul) dat de volgende upgrade er pas komt als Wifi7-toestellen wat meer mainstream geworden zijn. En dan nog alleen maar als het merkbaar beter zou zijn.
Wat ik zelf heb meegemaakt is dat de AX3 (3x bedraad) onderuit gingen tijdens een feestje met veel gasten... Ik vermoed dat de channelbreedte lager gezet had moeten worden. Hoe dan ook, momenteel ondersteund de AX3 alleen UNII-1 op 5GHZ - het zou een hoop schelen als ze UNII-2A en 2C zouden ondersteunen (dat doen mijn oude Asus RT-AC68U's namelijk wel).

Maar het klopt wat je zegt.. voor dit geld zijn de AX3's onverslaanbaar.

Terzijde: Kijkende naar de tabel hieronder zou je bijna je router op "india" als locatie zetten :-)

https://en.wikipedia.org/...nformation_Infrastructure

[Reactie gewijzigd door Pasc66 op 2 mei 2022 12:26]

Voorlopig weinig problemen gehad met meerdere clients (meestal 20-30 connected, al zijn die natuurlijk niet allemaal 4k video aan het streamen ofzo), al hangt het er natuurlijk wel vanaf hoeveel "veel gasten" was. Huawei spreekt zelf van 128 concurrent devices, kan me wel voorstellen dat het eerder misloopt. Begin juni komt er hier ook een test, dan hebben we een feestje met toch zeker 40 gasten (bovenop de eigen toestellen). Zal het dan weten te zeggen of ze er ook uitklappen.

Dat hun zendvermogen beperkt is tot UNII-1 vind ik zelf minder problematisch. Het hele idee van een mesh is meerdere AP's verspreid over de oppervlakte, die dan eigenlijk net beter een lager zendvermogen hebben om mekaar niet te veel te overlappen. Hoe meer zendvermogen hoe meer ze in de weg zitten en zelf storing ondervinden van andere wifi-netwerken natuurlijk.

Interessante theorie van India. Hoe hard zou de lokale politie hier toekijken op de "juiste/toegelaten" frequenties? :+

Edit: Hmm, als ik in de instellingen van 5Ghz-wifi kijk kan ik ook kanalen 52-64 (UNII-2A) & 100-112 (UNII-2C) selecteren. Kanaal 100 is ook wat ik hier thuis gebruik. Misschien maken ze verschillende hardware-modellen?

[Reactie gewijzigd door darkjeric op 3 mei 2022 11:14]

Jammer, ik mis toch minstens 1 Ubiquiti product in de lijst.
Of avm, deze is natuurlijk niet "goedkoop" maar voor de vergelijk.

[Reactie gewijzigd door DutchBee op 29 april 2022 17:05]

Niet enkel goedkoper, maar ook 1 van de weinige merken die op het VDSL netwerk van Proximus in België toegelaten zijn. En gezien de fiber hier nog maar in de kinderschoenen staat, is dat vaak wel wat de gemiddelde belg heeft. (of kabel natuurlijk)

Ubiquity snap ik wel, het artikel gaat over goedkoop, en hoewel ik deze niet echt duur vindt, zitten deze niet onder de 120€. AVM / Fritzbox is goedkoop te bestempelen omdat de gemiddelde Belg soms geen andere keuzes heeft.
Hoe bedoel je toegelaten? Zover ik op de hoogte ben zijn er een aantal routers die geverifieerd zijn te werken op die lijnen. Heb zelf een jaar lang een MikroTik router gebruikt op een Proximus lijn en weet zeker dat die niet op die lijst staat.
Indien je niet de juiste modem + firmware versie gebruikt, val je terug op een fall-back profiel dat vele malen trager is. Ik weet niet exact welke snelheden, maar meen me iets te herinneren van 30/6.

Misschien staat er meer in deze posts:https://tweakers.net/nieuws/149016/proximus-certificeert-fritzbox-7590-en-7530-modems-van-avm.html?showReaction=12595114#r_12595114


Momenteel is overigens de officiële lijst (naast Proximus hun eigen b-box en soortgelijken)
  • FRITZ!Box 3490 (firmware FRITZ!OS 6.52, 7.01, 7.12, 7.28, 7.29 en 7.30)
  • FRITZ!Box 7360 (v1 firmware FRITZ!OS 6.31, v2 firmware FRITZ!OS 6.52)
  • FRITZ!Box 7430 (firmware FRITZ!OS 6.52, 7.01, 7.21, 7.28 en 7.29)
  • FRITZ!Box 7490 (firmware FRITZ!OS 6.52, 6.53, 7.01, 7.12, 7.28 en 7.29)
  • FRITZ!Box 7530 (firmware FRITZ!OS 7.02, 7.03, 7.12, 7.13, 7.28 en 7.29)
  • FRITZ!Box 7530 AX (firmware FRITZ!OS 7.28 en 7.29)
  • FRITZ!Box 7590 (firmware FRITZ!OS 7.01, 7.12, 7.13, 7.28 en 7.29)
  • FRITZ!Box 6890 LTE (firmware FRITZ!OS 7.01, 7.03, 7.12, 7.13, 7.28 en 7.29)
  • Draytek 2862
  • Sagem Fast 3464 (GEEN VECTORING => Traag)

[Reactie gewijzigd door Prince op 29 april 2022 21:31]

Maar dat gaat over modems niet routers. Heb zelf een oude Proximus modem 2dehands gekocht en mijn MT router daarachter gehangen. Deze zetten ook de PPPoE verbinding op.
Deze Fritz toestellen zijn all-in-one toestellen.
Het klopt dat je qua router mag gebruiken wat je wilt, maar mijn punt is dat qua modem je moet zien wat je koopt. Ofwel is dat een b-box die in bridge staat, maar als je bvb naar een EDPnet of andere provider gaat die het kopernetwerk van Proximus gebruikt, dan kan je al moeilijker een b-box vastkrijgen. 2de hands kan wel, maar dan moet je ook zien dat je de juiste vast krijgt en dus volledige VDSL2 support heeft met vectoring etc...
Daarnaast kan je een Fritz kopen; deze werken ook zonder problemen tenzij je deze in bridge wilt zetten.
Ik heb ook een Fritz, maar deze ondersteunde pas bridge op een nieuwere firmware die door Proximus niet ondersteund werd. Dit had dus redelijk wat voeten in de aarde om dit werkende te krijgen.

Los daarvan zal de gemiddelde consument geen afzonderlijke modem/router/switch/ap/firewall draaien. Deze koopt een toestel dat 'alles' kan. Ben je Belg en gebruik je de b-box niet, dan zit je eigenlijk vast aan een Fritz.Wil je dus Wifi6 hebben, dan moet je de Fritz 7530 AX kopen.
Daarom dus zonde dat deze niet getest werd.
No worries, na deze eerste roundup zijn we inmiddels bezig met de volgende tests. Stay tuned! :)
Fijn. Routers onder de 100 euro zijn leuk, maar je ziet vaak dat de betrouwbaarheid nogal inzakt onder zware load (veel clients, die gaan torrenten, bvb. dan is het hard werken om de NAT-tabel bij te houden)
Als jullie meer roundup's gaan doen, dan is het misschien een idee zeker als de doelgroep is:
..tweakers die wachten tot er een goed aanbod is op 6GHz-gebied, maar nu even een tussenstap maken naar een tijdelijke, simpele Wi-Fi 6-router totdat het aanbod 6GHz-wifirouters wat groter is...
Om ook te kijken welke modellen goed kunnen omgaan met alternatieve firmware zoals de alom bekende OpenWRT of Fresh Tomato.
Het feit dat ze goedkoop zijn en met dit soort firmware toch meer features kunnen ondersteunen dan out-of-the-box maakt ze juist wel of niet aantrekkelijk(er) voor tweakers.

EDIT:
wat ik zo kan zien zijn al deze geteste routers niet geschikt voor OpenWRT. Maar de Xiaomi Mi Router AX3200 wel en is deze rond de €70,- momenteel in de pricewatch de betere keuze.

[Reactie gewijzigd door sweetdude op 30 april 2022 19:57]

Neem je dan ook de huawei mesh 7 router mee in de test?
Ben zelf meer asus/netgear fan maar sinds asus de parental contrils verkloot heeft & erg veel geld voor hun spullen vraagt ben ik overgestapt op 3x huawei ax3. Niet optimaal maar doet het gewoon voor de fractie van de asus en consorten prijzen…
Eric - kan je ook een load test doen? Bij mij ging het hele netwerk onderuit tijdens een feestje (75 mensen op bezoek). Ik zat wel binnen de limiet van de router qua aantal users maar het zette me wel aan het denken over specs vs realiteit…
No worries, na deze eerste roundup zijn we inmiddels bezig met de volgende tests. Stay tuned! :)
Kan er ook een hoofdstuk/sectie opgenomen worden, waarin een vergelijking gemaakt wordt tussen de verschillende merken, mbt de pro-activiteit van de merken met firmware updates ?

Merk na jaren ervaringen met verschillende merken, dat speciefieke merken een router op de markt dumpen, maar daarna bijna niet meer omkijken naar firmware updates, om bekende veiligheids issues op te lossen.
Volgens mij heeft Ubiquiti geen op zichzelf staande routers die WIFI-6 ondersteunen, of heb ik dit verkeerd?

https://tweakers.net/mode...-iyxBygYUqGRgbG5kqxtbW1AA
Aha, maar dat staat dan ook weer in ander prijssegment.
https://eu.store.ui.com/c...les/products/dream-router

Is alweer iets goedkoper, alleen even afwachten tot deze beschikbaar komt uit EA.
Toen de prijs van ~€90 naar €216 sprong kwam hij uit EA...
Volgens mij was het nog een beta product toen hij zo goedkoop was. Nu heeft hij de normale prijs en voor wat je krijgt is dat volgens mij niet zo duur. Dat ding is volgens mij niet te vergelijken met een budgetrouter qua doorvoer, power en mogelijkheden.
Doorvoer is volgens mij juist een beperking van dit apparaat. Voor zover ik begrijp is de CPU fors trager dan de voorganger, wat de bottleneck zou vormen waarbij de doorvoer op zo’n 700mbps blijft hangen. Vroege reviews hebben mij doen besluiten dat ik het vooralsnog zonder dream* apparaat ga doen.
Wat beschouw je dan als de voorganger? De Unifi Dream Machine? Want volgens mij had Ubiquiti eerder niet een complete router in de Unifi lijn, je moest altijd meerdere apparaten kopen.
Dream Machine inderdaad: het apparaat dat er hetzelfde uitziet, volgens mij grotendeels vergelijkbare functies combineert, maar dan met Wifi5.

Volgens mij las ik het hier. Ik weet niet hoe goed deze bron is, maar ik vond het er overtuigend uitzien.
https://set-inform.com/20...fi-disappointment-router/. UDR is prima voor de early acces prijs, maar niet voor de volle mep.
Lijkt erop dat je gelijk hebt. Ik heb zelf de UDM en die bevalt zeer goed, maar lijkt op dit moment niet meer leverbaar, dus UDR zal dan inderdaad de opvolger zijn, maar niet een erg goede opvolger. Jammer...
Je hebt ook de AP welke wifi-6 ondersteunen, hoef je ook niet perse een server naast te draaien dacht ik.

https://eu.store.ui.com/products/unifi-ap-6-lite
Maar een AP is geen router. In deze tests zijn alleen routers getest met ingebouwde WiFi 6 AP. De UniFi AP 6 Lite is dus een ander soort apparaat dan de apparaten die hier getest zijn.
Hoewel een vergelijking tussen WiFi 6 APs mij ook erg interessant lijkt en in zo’n vergelijking zou je ook best routers met ingebouwde AP mee mogen nemen. En in zo’n test mag de UniFi lijn uiteraard niet ontbreken.

[Reactie gewijzigd door Hathi op 29 april 2022 17:52]

Zoals genoemd zou UniFi mee moeten dingen met de nieuwe dream router, die op basis van prijs buiten de boot valt (inmiddels verlopen early acces prijs niet meegenomen).
De nieuwe Dream Router is misschien ook een leuk product om in het Unifi ecosysteem te stappen.
https://eu.store.ui.com/c...les/products/dream-router
Ubiquiti heeft geen Wi-Fi 6 routers op het prijspunt van deze test (plm 100 euro max).
Maar wel een WiFi 6 AP rond de 100,-
Komt er ook een keer een test tussen verschillende WiFi 6 APs? In deze test hebben jullie ook met name de AP functionaliteit getest van deze “all-in-one” apparaten namelijk. Dat een AP niet kan routeren mag duidelijk zijn, maar de hele routing functionaliteit is niet eens meegenomen in deze test (begrijpelijk ook wel, verwacht daar ook weinig spannends in deze prijsklasse en is ook niet wat voor de doelgroep van deze apparaten interessant is denk ik).
Dus volgens mij moet een test tussen verschillende WiFi 6 APs niet zo moeilijk meer zijn. De apparatuur en meetmethodes hebben jullie wel en daar zelfs al een heel artikel aan geweid.
Misschien niet geheel on topic, maar kent WiFi 6 geen DFS channels? Zo niet dan zie ik het voordeel van WiFi 6 ook wel voor consumenten.
Kan wel, maar ze zijn te beroerd om het te implementeren. Ik heb daar met mijn AX3 ook last van.

[Reactie gewijzigd door Pasc66 op 29 april 2022 17:12]

Ik ga er vanuit dat je het 6GHz spectrum bedoelt dat bij Wi-Fi 6E beschikbaar komt. In Europa krijgen we 480MHz bandbreedte beschikbaar, minder dan de 1200MHz die de standaard in totaal kan bieden maar voldoende voor drie 160MHz brede wifinetwerken.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee