Voor een aangenaam bedrag de router kunnen bemachtigen. Eerste indruk is dat de router redelijke kwalitatief oogt. De router kan bereikt worden aan de hand van een url (router.asus.com) wat in mijn ogen apart is. Enerzijds hoop ik dat dit een DNS record is om de toegankelijkheid van de router te verbeteren, aan de andere kant zou het kunnen betekenen dat de admin-panel extern gefaciliteerd wordt. Dit zou ik nog moeten testen door het netwerk verkeer enkel lokaal plaats te laten vinden.
Tijdens de setup wordt geboden om het netwerk en login direct te configureren, waaronder de mogelijkheid om dit op basis van een Asus account af te handelen. Vervolgens wordt er een scherm getoond met de (netwerk)configuratie. WPA versie 3 wordt gelukkig ook ondersteund.
Na de setup wordt aangeboden om de laatste firmware automatisch te installeren (wat overigens vrij goed is in mijn ogen). Dit zorgt er voor dat de laatste beveiligingspatches direct worden toegepast voor gebruik.
De setup biedt enorm veel settings, een van de redenen waarom ik voor de router gegaan ben, waaronder VPN ondersteuning en WoL. Wat mij al vrij snel is opgevallen, is dat het opslaan van instellingen vrij tijdrovend kan zijn (per pagina). Door de uitgebreide configuratie kan daar dus best wat tijd in gaan zitten. Een verrassende feature is de security assessment. Ik schakel WPS bijvoorbeeld direct uit, de tool toont dan ook dat hier bijvoorbeeld risico's in zitten om dit actief te houden.
Wat netwerk snelheid en stabiliteit betreft moet ik mijn review over een maand voor aanvullen. Momenteel heb ik een gelimiteerde netwerkverbinding 55/15 (DL/UL). Straks met 1 Gbps glasvezel is de potentie beter te meten.
Al met al weer een leuke technische aanwinst waar ik tijd in kan stoppen en veel van kan leren (nieuwe mogelijkheden). Als de tijd het toelaat, zal ik de review verder uitbreiden.