€ 42,99 bij Amazon.nl

ASUS RT-AX53U (MO3510) Review

10 juli 2022, laatste update op 10 juli 2022, 771 views Rapporteer

Veel features en mogelijkheden in een toffe interface. De router is vrij gemakkelijk opgezet (inclusief firmware update) en beschikt de mogelijkheid tot een complexe configuratie. Een uitgebreide configuratie kan tijdrovend worden omdat het verwerken soms lang duurt. De betrouwbaar- en snelheid moet zich de komende tijd nog gaan bewijzen.

Pluspunten

• Veel instellingen
  • Kwalitatieve uitstraling
  • Uitschakelen van LEDs
  • Prijs en kwaliteitsverhouding
  • Uitdagende interface

Minpunten

• Verwerken configuratie duurt lang
  • Asus account integratie / telemetry?
  • Veel features die toegang tot privacy vereisten

Voor een aangenaam bedrag de router kunnen bemachtigen. Eerste indruk is dat de router redelijke kwalitatief oogt. De router kan bereikt worden aan de hand van een url (router.asus.com) wat in mijn ogen apart is. Enerzijds hoop ik dat dit een DNS record is om de toegankelijkheid van de router te verbeteren, aan de andere kant zou het kunnen betekenen dat de admin-panel extern gefaciliteerd wordt. Dit zou ik nog moeten testen door het netwerk verkeer enkel lokaal plaats te laten vinden.

Tijdens de setup wordt geboden om het netwerk en login direct te configureren, waaronder de mogelijkheid om dit op basis van een Asus account af te handelen. Vervolgens wordt er een scherm getoond met de (netwerk)configuratie. WPA versie 3 wordt gelukkig ook ondersteund.

Na de setup wordt aangeboden om de laatste firmware automatisch te installeren (wat overigens vrij goed is in mijn ogen). Dit zorgt er voor dat de laatste beveiligingspatches direct worden toegepast voor gebruik.

De setup biedt enorm veel settings, een van de redenen waarom ik voor de router gegaan ben, waaronder VPN ondersteuning en WoL. Wat mij al vrij snel is opgevallen, is dat het opslaan van instellingen vrij tijdrovend kan zijn (per pagina). Door de uitgebreide configuratie kan daar dus best wat tijd in gaan zitten. Een verrassende feature is de security assessment. Ik schakel WPS bijvoorbeeld direct uit, de tool toont dan ook dat hier bijvoorbeeld risico's in zitten om dit actief te houden.

Wat netwerk snelheid en stabiliteit betreft moet ik mijn review over een maand voor aanvullen. Momenteel heb ik een gelimiteerde netwerkverbinding 55/15 (DL/UL). Straks met 1 Gbps glasvezel is de potentie beter te meten.

Al met al weer een leuke technische aanwinst waar ik tijd in kan stoppen en veel van kan leren (nieuwe mogelijkheden). Als de tijd het toelaat, zal ik de review verder uitbreiden.

Heb jij ook een ASUS RT-AX53U (MO3510)?

Bevalt dit ding met 1gbps glasvezelverbinding?
Hey Zork!

In principe ervaar ik geen issues. Over ethernet kabels (Cat 5) krijg ik gemiddeld 850/900 dl/up vanuit mijn glasvezel verbinding die ik bij Glasnet afneem. Daarbij moet ik zeggen dat mijn infrastructuur thuis niet exact optimaal is (hier zit een MoCa 2.0 adapter tussen en nog een DrayTek draytek 2135(F)vac modem voor.

Over de WiFi haal ik ongeveer de helft (500-550 mbps) en is de sterkte / afstand redelijk goed. Op de 1e etage haal ik doorgaans 300-400 mbps. Echter verlies je redelijk wat signaalsterkte bij veel muren. Daarnaast heb ik geen gewapende vloer maar bestaat deze voornamelijk uit planken / hout. Dus hierbij zou ik je adviseren om dit voor je eigen situatie te beoordelen (en hoeveel belang de WiFi heeft).

Kwalitatief heb ik geen klachten m.b.t. de stabiliteit / doorvoer. Ik had een tijd waarbij de router onstabiel leek en vaak instortte qua snelheid. Dit bleek achteraf aan een brakke UTP kabel te liggen.

Succes met je zoektocht / aankoop!