€ 94,99 bij NBB.com

Review door de redactie

Benchmark - Zo testen we voortaan processorkoelers - Van geluidsmeting tot warmtetest

In dit artikel presenteren we ons nieuwe testplatform voor processorkoelers.

40 25 feb

4 van 5 sterren
3 van 5 sterren
2 van 5 sterren
1 van 5 sterren

be quiet! heeft met de Dark Rock Pro 5 een gewaagd, herontwerp van de populaire Pro 4 op de markt gezet. Hij oogt modern, strak, maar toch compact voor zo'n 'massieve' koeler. Ik kan de review alleen maar schrijven uit mijn eigen ervaring op het AM4 platform. Hier is het misschien wel allerbeste luchtkoeler die je kan kopen.

Als het je puur gaat om 'waar voor je geld' als het op performance neerkomt, dan zijn er betere alternatieven zoals de Thermalright Phantom Spirit. Met de Dark Rock Pro 5 krijg je daarentegen een product van Duits ontwerp en zeer hoge kwaliteit.

Pluspunten

• Zeer robuust gebouwd
  • Ultieme performance op AM4
  • Erg makkelijke installatie met duidelijke handleiding (+ Installatievideo)
  • Innovatieve center fan met magneten
  • Voorste fan gemakkelijk van hoogte verwisselen
  • Voelt compact: compatibel voor veel SFF kasten
  • 'Quiet' en 'Performance' mode switch
  • Lange schroevendraaier meegeleverd

Minpunten

• Niet-standaard 135mm fans
  • Niet-standaard 5-pins aansluiting voor de Y-splitter for de CPU_Fan header
  • Heeft zeker custom fan-curve nodig om het beste eruit te halen
  • Prijzig
  • 'Slechts' 3 jaar garantie t.o.v. 6 jaar van sommige concurrenten

Product gekocht 0

Prima cooler voor een mooie stealth build, mooie prestaties en lekker stil.

Pluspunten

• Robuust gebouwd
  • Mooi zwart
  • Makkelijke installatie
  • Goeie instructies
  • Tools inbegrepen
  • Ingebouwde switch voor silent en performance mode

Minpunten

• Gevoelig voor vingerafdrukken
  • ingebouwde splitter enkel te gebruiken met meegeleverde 120mm fan

12 augustus 2025 Rapporteer

be quiet! Dark Rock Pro 5

Mijn vorige pc builds werden altijd opgezet met een toenmalige Scythe Mugen. In vergelijking met deze Scythe Mugen luchtkoelers was de installatie van deze Dark Rock Pro 5 kinderspel.

Ik heb de papieren quickstart handleiding die er bij zat niet gevolgd, maar heb de instructies opgedaan via het zeer duidelijke installatiefilmpje op het officiële Be Quiet! Youtube-kanaal: https://www.youtube.com/watch?v=CP0AVkjDHSg

Na het opstarten van de pc valt het op hoe stil de werking van deze processorkoeler wel is.
De onderdelen zijn kwaliteitsvol en komen niet goedkoop over, zeker in vergelijking met een Scythe Mugen.

Het was een bewuste keuze om voor deze RGB vrije koeler te gaan en ben dus zeer tevreden met het zwarte magnetische deksel dat de heatsink verstopt.

Pluspunten

• Stille en goede koeling
  • Kwaliteitsvol
  • Installatiegemak
  • Meegeleverde lange schroevendraaier
  • Magnetisch deksel die heatsink verstopt

Minpunten

• Duur
  • Papieren quickstart handleiding

be quiet! Dark Rock Pro 5

Super simpel te installeren doordat de fans voorgeïnstalleerd zijn.

Pluspunten

• Looks
  • Magnetische cover bovenkant
  • Installatie

Minpunten

• Geen

17 maart 2024 Rapporteer

be quiet! Dark Rock Pro 5

Deze product-serie gebruiken we al enkele jaren voor onze pc's, weinig op aan te merken, ook bij dit model.

Alleen de bovenkant is in het nieuwe model niet meer geborsteld staal, maar bevat een plastic afwerking. Echter kan je hiermee wel de fan net iets makkelijker plaatsen.

Pluspunten

• Hoge kwaliteit
  • Nog meer koelblokken dan Dark Rock Pro 4
  • Makkelijker te plaatsen
  • Uiteraard stil.
  • Extra schroevendraaier included

Minpunten

• Bovenkant paneel ziet er qua design wat goedkoper uit

26 januari 2024 Rapporteer
Hands-on

be quiet! Dark Rock Pro 5

Hele (vooral) mooie upgrade vanaf de Pro 4, deze is wat ronder gemaakt, niet zo hoekig, je haalt hier ook niet zo snel je vingers aan open ;)
Mooi design, en zeer goede prestaties.
Deze gebruikt voor een klant systeem icm Intel Core i9 14900K (MSI Z790 Tomahawk moederbord settings 253W) en houd hem keurig op max 84 graden tegen 253W verbruik in Cinebench R23 (gemeten via hwmonitor).
Nadeel aan het design is meer plastic look en feel.
Prima prijs voor deze prestaties en makkelijk te installeren (sneller en makkelijker dan de Pro 4) !

Pluspunten

• Goede kwaliteit en prijs
  • Zeer goede prestaties 270W TDP
  • Stil
  • Ziet er goed uit

Minpunten

• Veel plastic
7 december 2023 Rapporteer

be quiet! Dark Rock Pro 5

Na een aantal jaren groot fan (no pun intended) te zijn geweest van Zalmann, ooit de overstap gemaakt naar Noctua. Alhoewel mijn vorige CPU cooler (de Noctua NH-D15 Chromax Black) meer dan prima beviel, vind ik de steeds hoger wordende prijzen wel een ding. Kom op, meer dan 100 euro voor een CPU cooler...

Deze BeQueit Dark Rock Pro 5 is een stukje vriendelijker geprijsd. Omdat de verhalen over de Pro 4 erg lovend zijn, dit maal de stap maar gewaagd en deze Pro 5 gekocht. Erg tevreden over de bouwkaliteit; dit voelt zeer degelijk aan. Ook de koelprestaties zijn top ; hij weet mijn 7800x3d prima te koelen.

Pluspunten

• Krachtig koelvermogen (Tot 270 watt TDP)
  • Voel erg Robuust
  • Prachtige afwerking

Minpunten

• Handleiding met betrekking tot installatie op het moederboard was niet even duidelijk. Goed kijken naar de volgende stappen hielp

27 oktober 2023 Rapporteer

be quiet! Dark Rock Pro 5

Koelblok met 2 fans (120mm front, 135 center). De bovenkant (frontje) is van metaal en zit met magneten vast. De voorste fan kun je in hoogte verstellen. Kabel voorste fan is 8cm en kun je aansluiten op de kabel (20cm lang) van de middelste fan, deze gaat in het mobo. Het middelste deel is (op 2 gaten aan de onderkant na, rubber) geheel van plastic. De gaten aan de onderkant vallen precies in de schroeven van de mount en zorgen ervoor dat de fan in het midden van de vinnen blijft. Aan de bovenkant druk je hem in 4 klik geleiders (plastic). Er zit een fysieke schakelaar op (Q)uite, (P)erformance, onder het magnetische top cover. Spuitje met koelpasta (ong genoeg voor 1.5x) en je ontvangt een lange schroevendraaier. Wordt vervolgd...

Pluspunten

• TDP W270
  • Goede bouwkwaliteit
  • 2 fans (120/135)

Minpunten

• Onbekend merk koelpasta
  • Prijs

Heb jij ook een be quiet! Dark Rock Pro 5?