Door Jeroen Brouwer

Manager Marketing

Development-round-up - Iteratie #70

23-06-2015 • 12:39

84 Linkedin

Iteratie #70, waarin we een totaal van 71 tickets hebben weggewerkt, is afgerond. In de vorige iteraties legden we telkens de focus op één groot project, zodat de devvers en productmanagers geconcentreerd aan een onderwerp konden werken.

Zo hebben we onder andere gewerkt aan het karmakoningproject, de abonnementen en de gebruikersprofielen. We hebben ervoor gekozen om een minimum viable product op te leveren of nog niet te releasen en de ontwikkeling in een apart project te doen. Dat stelde het team in staat om verder te luisteren naar feedback, de kans op bugs te verkleinen en op de achtergrond te werken aan verbeteringen. In deze iteratie konden we veel van die verbeteringen en de nieuwe profielomgeving vrijgeven.

Karmasysteem

Verder hebben we in iteratie #70 doorgewerkt aan het finetunen van het nieuwe karmasysteem. Vanaf heden kun je de karmaranglijst raadplegen op de overzichtstab, indien aanwezig, van categorieën, merken, series, producten en tags. Zo is het een stuk makkelijker geworden om op te zoeken welke gebruikers karmakoning zijn op een onderwerp en hoeveel karma je zelf op een onderwerp hebt verzameld. De makkelijkste manier om een onderwerp te vinden is via de search op de frontpage, maar je kunt ook via de Pricewatch naar een categorie of product navigeren.

Om te voorkomen dat er karmabadges worden uitgedeeld voor ongepaste onderwerpen hebben we de mogelijkheid toegevoegd om onderwerpen te blacklisten. Voorbeelden van dergelijke onderwerpen zijn dierenmishandeling en Tweakers, maar ook voor bepaalde categorieën, zoals Aanvullende componenten, is het niet zinvol om badges uit te delen. Verder hebben we de forummoderators de mogelijkheid gegeven om de onderwerpkoppelingen van een forumtopic op slot te zetten, zodat gebruikers ze niet meer kunnen aanpassen. Als je toch wijzigingen in de koppelingen wil aanbrengen kun je deze doorgeven via een topic-report.

We hebben belangrijke wijzigingen aangebracht in de manier waarop karmabadges worden toegekend. Voorheen werden er karmabadges verstrekt voor de duizend populairste onderwerpen van het afgelopen jaar. Dat leidde tot wat onduidelijkheid omdat voor niemand zichtbaar was welke onderwerpen tot de top duizend behoorden. Als een onderwerp daarbij hoorde, werd er altijd een top vijf met badges uitgedeeld, ongeacht de hoeveelheid karma die de gebruikers in deze top vijf op het onderwerp hadden verzameld. Een paar honderd punten kon al genoeg zijn om een badge te verdienen op een nicheonderwerp waarover weinig wordt geschreven.

Om te voorkomen dat je met een minimale inspanning al een badge kunt verdienen hebben we een minimum van 750 punten ingesteld voor het krijgen van een badge. Dit betekent dat de top vijf niet bij alle onderwerpen gevuld is. Elk onderwerp, ongeacht de populariteit in het afgelopen jaar, heeft een ranglijst, mits er een gebruiker is die minimaal 750 karmapunten op het onderwerp heeft verzameld en het onderwerp niet op de eerder genoemde blacklist staat.

Om de bereikbaarheid van de badges op populaire onderwerpen te vergroten werken we nu met een top tien bij onderwerpen waarvoor in totaal meer dan een kwart miljoen karmapunten zijn verzameld. Ruim 300 onderwerpen komen voor deze kwalificatie in aanmerking.

Ben je benieuwd welke karmabadges jij hebt binnengesleept? De devvers zijn in de afgelopen iteratie bezig geweest met verbeteringen aan het gebruiksprofiel en een van de wijzigingen is dat de karmabadges vanaf nu in je profiel zichtbaar zijn.

Ten slotte hebben we de karma-faq herschreven. Hierin vind je alle informatie over de werking van het nieuwe karmasysteem. Een link naar de karma-faq vind je in de karmaranglijsten.

Gebruikersprofielen

Zoals in de vorige .plan aangekondigd, kunnen we de nieuwe omgeving voor het gebruikersprofiel en de profielinstellingen presenteren. We hebben een aantal flinke wijzigingen uitgerold en zijn nog bezig om de styling van de formulieren te verbeteren. Een van de grootste wijzigingen is dat je nu al je profieleigenschappen in één formulier kunt bewerken; voorheen moest je een paar dingen nog via het forum aanpassen. Verder vind je alle voorkeuren en instellingen nu in hetzelfde menu gegroepeerd, zodat je niet meer hoeft te raden of iets nou onder instellingen of onder voorkeuren valt. Mocht je bugs tegenkomen in de profielvernieuwingen, dan horen we dat graag in dit topic.

Naast de voorgaande wijzigingen aan je profiel en instellingen, hebben we ook enkele aanpassingen gedaan aan de weergave van je profiel. Om er een paar te noemen: de V&A-beoordeling staat nu in de header, je kunt meer socialemediagegevens toevoegen en de styling is wat bijgewerkt. Overigens kun je van die socialemediaplaatjes geen cookies krijgen, die staan domweg gehost op de servers van Tweakers. :)

En verder

Naast de grote projecten hebben we een behoorlijke lijst met kleine bugs geplet en verbeteringen doorgevoerd, waaronder:

 • De cookiewall is op diverse plekken, voor sommige specifieke browsers en voor bepaalde soorten requests, uitgezet om zo wat bugmeldingen te voorkomen.
 • Verder hebben we onderhuids veel gewijzigd aan de manier waarop e-mails verzonden worden. Als het goed is merk je hier niets van, hooguit dat een afzender (naam of adres) iets kan zijn veranderd. Mocht je er toch iets van merken, bijvoorbeeld doordat je verwachte mail niet hebt ontvangen, dan horen we dat graag in het bugforum.
 • De wachtwoord-niet-sterk-genoeg-melding is inhoudelijk verbeterd.
 • Veel oude code rondom de abonnementen is herschreven.
 • De schaalverdeling van de prijsgrafiek op de pricelisting is mooier gemaakt.
 • Productreviews bij bijna alle categorieën worden per product gegroepeerd. Bij tablets lieten we al langer reviews van bijvoorbeeld de 32GB-versie zien bij de 64GB-versie van dezelfde tablet. Deze bredere manier van reviews aanbieden hebben we nu op bijna alle categorieën toegepast. De uitzonderingen zijn videokaarten, laptops, televisies, voedingen, pc’s, servers, barebones en ssd's. Voor deze categorieën vonden we de groepering niet logisch, omdat de losse uitvoeringen te veel van elkaar verschillen.
 • De weergave van de inhoudsopgave is verbeterd voor de single-pageweergave van reviews. Deze weergave is nog in bèta en daardoor alleen beschikbaar voor Plus- en Elite-abonnees. Hieronder zie je een sneak peek.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

En last but not least verwelkomen we Kaz in het developmentteam van Tweakers. Kaz heeft tien jaar ervaring als allround webdeveloper en was toe aan een nieuwe uitdaging. "Vrijwel dagelijks bracht ik Tweakers.net wel een bezoekje en ik kwam zo ook op de vacature terecht. Ik dacht, zou het niet tof zijn als ik mijn hele werkdag op Tweakers mag zitten, in plaats van alleen in de pauzes :D."

Tijdens de afgelopen iteratie hebben de andere devvers hem ingewerkt, onder andere door hem diverse (eenvoudige) tickets te laten oplossen. Voor de komende iteratie gaat hij proberen 'gewoon' mee te draaien, hoewel we natuurlijk nog niet verwachten dat hij al op volle kracht meedraait. Met zijn komst zal het developmentteam van Tweakers in elk geval weer op volledige sterkte komen.

Reacties (84)

Wijzig sortering
Blijf dat dat hele karma koning systeem brak vinden, ten eerste kan het niemand ontgaan zijn dat nul07 80% van de labels heeft, wat op zn minst gek is te noemen, maar ik had er laatst ook een gekregen, en echt totaal onterecht.

Had gereageerd op een paar video's (3 geloof ik) van de E3, geen bijzonder nuttige reply's ofzo, maar omdat ik 'snel' was kreeg ik opeens karma koning voor de E3 2015... alsof ik zoveel over de E3 weet omdat ik op wat videootjes reageer, klopt natuurlijk van geen kanten he.

Meteen gestopt met reageren, ik vind het inderdaad raar dat nul07 zoveel van die labels toegekend krijgt (waarschijnlijk dus omdat ie vaak vroeg reageert) maar begrijp me niet verkeerd, ik hoef ze zelf ook niet, zeker als ze onterecht worden toegekend.
Dit zijn ook dingen die we aan het finetunen zijn. Vanaf nu moet je minimaal 750 karmapunten hebben om karmakoning te kunnen zijn. Dat was zo te lezen bij jouw E3 2015 tag niet het geval en zou je met de nieuwe situatie daar nu dus geen karmakoning van zijn geweest. Als ik je profiel bekijk zie ik ook geen labels, dus dat lijkt nu goed te werken ;)
Dat werkt niet goed. Zie Phusebox en zijn tag "Fanatec Porsche 911 Turbo S Wheel Zwart". Hij heeft 700 karmapunten en is koning. Dit is overigens een willekeurig voorbeeld. Ik heb simpelweg gezocht naar een tag die vrij zeldzaam is.

Nog een voorbeeld: SinergyX met de tag "World of Warcraft Burning Crusade, Collector's Edition, PC". Ook maar 700 karmapunten.

[Reactie gewijzigd door 3raser op 23 juni 2015 14:10]

Dat komt omdat de weergegeven karma daar naar beneden wordt afgerond op honderdtallen. Hij zal bijvoorbeeld dus 760 karmapunten hebben en voldoet aan de eis van 750 karmapunten.
Persoonlijk vind ik die afronding op honderdtallen voor kleinere karmahoeveelheden ook helemaal niet duidelijk. Hier veroorzaakt het nu verwarring, maar ook in de ranglijsten vind ik het niet duidelijk als er meerdere gebruikers staan met 700, 800 of 900 karma.
Ik snap dat het druk wordt als je het volledige getal laat zien, maar kunnen de totalen onder de 1000 niet afgerond worden op tientallen? Dat geeft tenminste nog een beetje onderscheid.

[Reactie gewijzigd door Dirk op 23 juni 2015 15:11]

Is het niet duidelijker dan om de scheidingslijn op 800 te zetten? Dan voorkom je dit soort 'rare' gevallen. Een andere optie is om beter af te gaan ronden (760 wordt dan 800, ipv 700).
Dat komt omdat er iemand meer dan 750 karmapunten heeft op die onderwerpen. Dit activeert de top vijf of tien.

Staat ook in de post:
Elk onderwerp, ongeacht de populariteit in het afgelopen jaar, heeft een ranglijst, mits er een gebruiker is die minimaal 750 karmapunten op het onderwerp heeft verzameld en het onderwerp niet op de eerder genoemde blacklist staat.
Top :P
Vroeg reageren zou zover ik weet toch echt niet meer karma moeten op leveren hoor~ Uiteindelijk gaat het vooral zover ik weet om de uiteindelijke score van je posts. En als ik kijk naar de dingen waar ik Karmakeizer in ben dan zijn dat ook daadwerkelijk de dingen waar ik de meeste +2's en +3's in scoor.
En daarom hebben we nu dus ook ingesteld dat je een minimale hoeveelheid karma ervoor moet hebben. Nul07 is er ook een heleboel 'kwijt' geraakt hierdoor.
Volgens mijn profiel ben ik niet karmakeizer bij Besturingssystemen, maar volgens de fly-out die opent als je erop klikt ben ik dat wel. En dat is zo bij meerdere gevallen:

http://www.imgdumper.nl/u...b/55894d76e913d-fout1.png
http://www.imgdumper.nl/u...3/55894da947173-fout2.png
http://www.imgdumper.nl/u...7/55894d8e4b146-fout3.png
http://www.imgdumper.nl/u...9/55894d9d137af-fout4.png

In die screenshots zie je trouwens ook dat er, om een of andere reden, 2 verschillende "Microsoft Windows 8"-categorien zijn, allebei met een andere top.
We hebben een bugje ontdekt dat bekend is bij development :) .

Windows 8 is zowel een serie als een product. In de serie zitten producten zoals Windows 8 Pro, Windows 8 RT en de basisversie van Windows 8, die gewoon Windows 8 heet en dezelfde naam heeft als de serie. Niet super onlogisch maar wel een beetje verwarrend :) .
Is het niet logischer dat te combineren? De badges dienen uiteindelijk toch om aan te duiden hoe goed men de kennis heeft over een product, waarom dan onderscheid maken tussen de serie en de producten? Bij sommige dingen is het misschien wel degelijk logisch, maar bij een OS niet (het is niet alsof je kennis van Windows 8 voor de Core versie anders moet zijn dan voor de Pro). Ik weet niet waar dit nog zo is, maar als de kennis van een serie en een product uit die serie een aparte badge hebben maar zo dicht bij elkaar liggen als dit voorbeeld, lijkt het me logischer ze te combineren.
De scope van een productserie varieert nogal. Bij de iPhone zijn de iPhone 3GS, 4, 4S, 5, 5S en 6 losse producten die onder de serie iPhone vallen. Nog breder is de serie Sony Bravia, waaronder alle Bravia-tv's vallen. Het is daar wel zinvol om badges op productniveau te hebben. Het verschil tussen de producten uit de Windows 8-serie is kleiner dan bij de Bravia's en iPhone's. Het karmasysteem heeft daar echter geen bewustzijn van.
Een andere oplossing is om er gewoon de editie bij te zetten? Ik veronderstel dat een van die twee staat voor "Microsoft Windows 8 Core"? Dat zou het ook al minder verwarrend maken.
Die gaat bij mij ook bij de nodige nog wel een beetje fout. Ik heb niet alles doorgelopen, maar bijv moederborden is bij mij grijs, terwijl ik daar ruim 100K punten boven de nummer 2 sta.
Zelfde verhaal. Was hier al een bugreport van toevallig? Een hoop grijze keizers etc.

Vind het overigens wel erg leuk die badges te zien, niet verwacht dat het er zo veel zouden zijn. Je koopt er weinig voor, maar ik vind ze stiekem wel charmant :D Vind de profiellayout bij o.a. Danny en ikzelf met een enorme bak aan badges wel erg onoverzichtelijk. Iets van een sortering als tags / merken / productcategorie, waarna specifieke producten onder een drop-down vallen ofzo?
Heb dat zelf ook zitten, zo ben ik de eerste in de categorie België maar staat deze op mijn profiel als koning ipv keizer (hoewel ik zeker geen staatshoofd wil zijn ;) ).
Dat hele nieuwe Karma Systeem vind ik maar merkwaardig. Ik snap de gedachte er niet achter, ben je dan een karma koning als je veel kennis hebt van een bepaald onderwerp of als je veel reageert in een bepaald topic over dat onderwerp? Dat laatste lijkt mij merkwaardig maar wel voor te komen.
In principe het eerste, maar wij weten niet hoe we daadwerkelijk betrouwbaar 'veel kennis' kunnen meten... dus in de praktijk komt het vooral neer op het laatste. Waarbij (door bezoekers) hoger gewaardeerde bijdragen wel zwaarder wegen, voor zover bijdrages te beoordelen zijn (wat we voor het forum dus nog willen ontwikkelen).
Is het misschien een idee om ofwel het aantal tags te verminderen ofwel Karmakoning tags niet meer weer te geven als iemand al tientallen keren karmakeizer is?

Ik vind de profielen van sommige tweakers met veel Karma er nu wel heel rommelig uitzien met 50+ tags tbh. Voorbeeld. Nog een voorbeeld.

Tweede puntje is dat sommige tags wel heel specifiek zijn, ik ben zelf nu karmakeizer m.b.t. ASUS GTX780 DC2(omdat ik een +3 review heb geschreven voor die kaart neem ik aan). Maar is een tag voor één specifieke Aftermarket versie van één type videokaart niet een beetje overdone qua detail? Dit ligt ook aan de basis van het probleem aangehaalt in mijn eerste alinea, een groot deel van de tags in de voorbeelden zijn opnieuw een heel specifiek product

Edit:
Sorry was niet als reactie op jouw bedoelt, wou het gewoon in de mainthread plaatsen |:(

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juni 2015 14:06]

Ik vind de profielen van sommige tweakers met veel Karma er nu wel heel rommelig uitzien met 50+ tags tbh. Voorbeeld. Nog een voorbeeld.
Er zijn niet zoveel gebruikers die tientallen badges hebben. Vooralsnog hebben we daarom geen functie gemaakt om badges uit- of in te klappen.
Tweede puntje is dat sommige tags wel heel specifiek zijn, ik ben zelf nu karmakeizer m.b.t. ASUS GTX780 DC2(omdat ik een +3 review heb geschreven voor die kaart neem ik aan). Maar is een tag voor één specifieke Aftermarket versie van één type videokaart niet een beetje overdone qua detail?
Het kan zeker wel nuttig zijn om op productniveau te zien wie de experts zijn. Bij een vrij obscure videokaart is dat wellicht minder relevant maar wel bij producten zoals populaire smartphones. Je ziet de badges ook alleen maar op de profielpagina's van de gebruikers die de badge hebben en als het onderwerp van de badge gekoppeld is aan de content die je bekijkt.

Momenteel is het mogelijk om met één zeer uitgebreide +3 review meteen het minimum van 750 punten te scoren om een badge te verdienen op een product. Ik vind het zelf niet per se onwenselijk maar de verhoudingen tussen de prestaties de de gebruiker heeft moeten leveren om een badge te winnen zouden wel duidelijker zichtbaar mogen zijn. Voor een badge op een populaire onderwerp moet je een veel grotere prestatie leveren dan een badge van een obscuur product. Dat zou zichtbaar mogen zijn.
Het kan zeker wel nuttig zijn om op productniveau te zien wie de experts zijn. Bij een vrij obscure videokaart is dat wellicht minder relevant maar wel bij producten zoals populaire smartphones. Je ziet de badges ook alleen maar op de profielpagina's van de gebruikers die de badge hebben en als het onderwerp van de badge gekoppeld is aan de content die je bekijkt.
Kan dit op profielen van gebruikers in een toekomstige release niet uitgesplitst worden? Dus de Productgroepen(Videokaarten, CPU's, SmartPhones), merken(Asus, Apple, Microsoft) en specifieke producten.

Bij Videokaarten lijkt me een detaillering tot de 3D chip toch wel voldoende(GTX970, R290) en niet tot het precieze type. Bij SmartPhones zou ik persoonlijk ook geen onderscheidt maken tussen bijv. de S6 met 32GB en die met 64GB. Maar snap je punt wel.
Momenteel is het mogelijk om met één zeer uitgebreide +3 review meteen het minimum van 750 punten te scoren om een badge te verdienen op een product. Ik vind het zelf niet per se onwenselijk maar de verhoudingen tussen de prestaties de de gebruiker heeft moeten leveren om een badge te winnen zouden wel duidelijker zichtbaar mogen zijn.
Dat een +3 review al genoeg punten kan geven voor een badge is op zich prima(je hebt dan namelijk wel behoorlijk wat kennis van het product en er ook aardig wat tijd ingestopt). Persoonlijk zou ik hier wel graag een uitsplitsing zien, stel iemand heeft 4.000 karmapunten voor product X, het lijkt mij dan wel interessant om te zien hoeveel van die punten van reviews komen, hoeveel van Forumreacties en hoeveel van de FP.

Als ik bijvoorbeeld zie dat iemand heel veel Karma heeft voor een bepaald product en hij heeft een review erover geschreven zou je ook gelijk vanaf het schermpje wat je ziet als je op een badge klinkt door moeten kunnen klikken naar zijn review.
Kan dit op profielen van gebruikers in een toekomstige release niet uitgesplitst worden? Dus de Productgroepen(Videokaarten, CPU's, SmartPhones), merken(Asus, Apple, Microsoft) en specifieke producten.
Het lijkt me makkelijker om een x aantal badges gesorteerd op karma die de gebruiker op de badges heeft verdiend direct te tonen op je profiel en de rest uitklapbaar te maken. Je ziet dan altijd de belangrijkste badges van de gebruiker. Als een gebruiker veel badges heeft zullen de onbelangrijke badges van nicheproducten vanzelf minder zichtbaar worden.
Dat een +3 review al genoeg punten kan geven voor een badge is op zich prima(je hebt dan namelijk wel behoorlijk wat kennis van het product en er ook aardig wat tijd ingestopt). Persoonlijk zou ik hier wel graag een uitsplitsing zien, stel iemand heeft 4.000 karmapunten voor product X, het lijkt mij dan wel interessant om te zien hoeveel van die punten van reviews komen, hoeveel van Forumreacties en hoeveel van de FP.

Als ik bijvoorbeeld zie dat iemand heel veel Karma heeft voor een bepaald product en hij heeft een review erover geschreven zou je ook gelijk vanaf het schermpje wat je ziet als je op een badge klinkt door moeten kunnen klikken naar zijn review.
Ik vind het leuke suggesties. Ik weet niet hoe makkelijk het is om lijstjes te maken van content over een onderwerp maar ik wil wel eens informeren wat er mogelijk is.
+1Anoniem: 463321
@!mark23 juni 2015 15:26
Ik vind de profielen van sommige tweakers met veel Karma er nu wel heel rommelig uitzien met 50+ tags tbh. Voorbeeld. Nog een voorbeeld.
Zo zeg, dat is echt niet normaal meer. Zet ze dan allemaal onder een drop down menuutje of zo.
Ik heb in elk geval die badges en carmacards uitstaan middels css. Ik vond een paar cards al storend. Buiten dat kan het me sowieso niet boeien of iemand nu ergens meer verstand van zou hebben of niet. Geen behoefte aan voortrekkersrollen. Alsof reacties van anderen opeens niets meer waarden zouden zijn. Ik heb dat karma gedoe nooit gesnapt en dat het nu zo ver naar de voorgrond wordt gedrukt begrijp ik al helemaal niet. Schaf het toch lekker af.
Het heeft in de huidige implementatie idd weinig met kennis nodig. De posts met het hoogste niveau vind je vooral op het forum in grote topics. Maar er zit in zulke topics alleen een tag aan het topic en het komt dan heel vaak voor dat die bepaalde post weinig tot niks met die tags nodig heeft.

Zo'n post kun je dus moeilijk terug vinden, omdat er geen tag aanhangt en ook krijgt de post niet meer waardering als een even lange flut post.

Eigenlijk moet je dus een "bedank" knop hebben zoals je ziet op heel veel andere forums, eventueel met een mogelijkheid er een tag aan te hangen. Neem bijvoorbeeld deze post: http://gathering.tweakers...message/44359417#44359417 erg leerzaam, maar de juiste tag is DX12, maar die zit al niet aan het topic gekoppeld.

Ander probleem nu is dat je karmabadgets krijgt van onderwerpen, waarvan je echt totaal geen kaas gegeten hebt. Ik ben bijvoorbeeld nu karmakoning van "Ideazon", terwijl ik eerst moest Google wat het überhaubt was. Maar het is dus een merk van mechanische toetsenborden. Aan de andere mensen te zien met deze tag zal dit komen door oude BBG topics maar dat neemt niet weg dat ik er totaal geen verstand van heb.

Dus in de huidige situatie voegt het vaak naar mijn idee nog maar weinig toe.

Passieve tags en tags per post vergelijkbaar idee hier.

Nog een paar extra voorbeelden:
Als ik iets wil weten over bijvoorbeeld de pricewatch: Samsung 850 EVO 250GB dan wil ik eigenlijk een monstor post in Het grote SSD topic ~ Deel 9 als resultaat hebben waarin alles wordt verteld over de SSD. En niet de DAA topics waar vooral wordt gezegd ja/nee je moet het wel/niet nemen want ik heb hem ook/niet.
Of bij bijvoorbeeld een videokaart pricewatch: MSI R9 380 Gaming 4GB dan wil ik eigenlijk in CJ's AMD Radeon Info & Nieuwsdiscussietopic - Deel 130 uitkomen, want in die TS staat veel info.
Of de pricewatch: Cooler Master GM G550M dan wil ik Voeding advies en informatie topic - Deel 30 daar komen want in de TS staat veel info over deze voeding.

Dit zijn van drie willekeurige producten de populairste en bij al deze onderwerpen kom je hooguit ergens uit waar nog een topic staat met een onderbouwing zoals "ik heb hem zelf ook". Terwijl de juiste topics er echt wel zijn, maar die mogen niet er aan gekoppeld worden, wat sowieso natuurlijk extreem vreemd is.

[Reactie gewijzigd door -The_Mask- op 23 juni 2015 14:21]

Het heeft in de huidige implementatie idd weinig met kennis nodig. De posts met het hoogste niveau vind je vooral op het forum in grote topics. Maar er zit in zulke topics alleen een tag aan het topic en het komt dan heel vaak voor dat die bepaalde post weinig tot niks met die tags nodig heeft.

Zo'n post kun je dus moeilijk terug vinden, omdat er geen tag aanhangt en ook krijgt de post niet meer waardering als een even lange flut post.
In de praktijk worden er niet zoveel lange flutposts geschreven in topics uit techforums. Gebruikers die herhaaldelijk lange posts schrijven zijn bijna altijd mensen die inhoudelijk wat te melden hebben. Neemt niet weg dat het beter kan. We hebben een thumbs up voor forumposts in de planning die ons gaat helpen om karma voor nuttige posts te boosten.

Verder wordt het bovenstaande probleem ook deels veroorzaakt door de verzameltopiccultuur op het forum. Veel topics zijn nodeloos generiek zijn maar bevatten wel hele specifieke informatie die niet terug te vinden is. Topics opsplitsen in specifiekere topics in combinatie met een mogelijkheid om topics over een onderwerp makkelijk te kunnen volgen (net zo makkelijk als een verzameltopic) zou de vindbaarheid van informatie op het forum enorm kunnen verbeteren. Topics zijn dan korter en de topictitel is specifieker over de inhoud.
Eigenlijk moet je dus een "bedank" knop hebben zoals je ziet op heel veel andere forums, eventueel met een mogelijkheid er een tag aan te hangen. Neem bijvoorbeeld deze post: http://gathering.tweakers...message/44359417#44359417 erg leerzaam, maar de juiste tag is DX12, maar die zit al niet aan het topic gekoppeld.
Er komt dus geen thumbs up :) . Ik betwijfel of het taggen van posts op grote schaal gebruikt zal worden. Het kan zeker nuttig zijn (bijv. terugvinden in welke posts een bepaald product genoemd werd) maar lijkt me ook nogal bewerkelijk.
Ander probleem nu is dat je karmabadgets krijgt van onderwerpen, waarvan je echt totaal geen kaas gegeten hebt. Ik ben bijvoorbeeld nu karmakoning van "Ideazon", terwijl ik eerst moest Google wat het überhaubt was.
Dat komt doordat er specifieke onderwerpen aan generieke topics gekoppeld worden. Aan een bbg-topic horen geen producten gekoppeld te worden die door gebruikers worden voorgesteld. Het topic gaat immers niet over dat product maar over de configuratie van en bepaald systeem. Koppelen op postniveau zou in dat geval nuttiger zijn.
Dit zijn van drie willekeurige producten de populairste en bij al deze onderwerpen kom je hooguit ergens uit waar nog een topic staat met een onderbouwing zoals "ik heb hem zelf ook". Terwijl de juiste topics er echt wel zijn, maar die mogen niet er aan gekoppeld worden, wat sowieso natuurlijk extreem vreemd is.
Als je informatie zoekt over een bepaald product is het net zo goed een drama om terecht te komen in verzameltopic dat generiek is voor de hele productcategorie en bestaat uit dertig delen van evenzoveel pagina's. Verzameltopics zijn handig voor regulars en voor vraagstellers die even een vraag droppen en het checken daarna een paar keer checken. Later bepaalde informatie uit het topic halen is niet te doen, tenzij het verwerkt is in de topicstart.
Jij ziet grote topics dus als een nadeel? Ik zie dat dus precies andersom. In de grote topics verzamelen de mensen met verstand van het onderwerp zich. Heb je dus een moeilijke of simpele vraag krijg je bijna altijd antwoord van iemand met veel verstand van het onderwerp. Zo'n persoon weet waar die over praat en zo'n antwoord is dan meestal ook gewoon goed.

Wat je ziet bij kleine topic is dat mensen met verstand van het onderwerp het vaak niet terug vinden, willen opzoeken of iets dergelijks. In deze topics zie je dat vaak dat het niveau erg laag ligt en de antwoorden niet bevrediging zijn. Ga je grote topics zoals je die bijvoorbeeld hebt in Videokaarten & Beeldschermen sluiten. Dan lopen de mensen met verstand van videokaarten en beeldschermen hoogstwaarschijnlijk allemaal weg. Ze gaan dan opzoek naar een ander forum welke nog wel deze topics heeft en waar nog op hoog niveau gediscussieerd wordt.

Wat dan overblijft is gewoon een heel laag niveau wat alleen steeds maar achteruitgaat tot je op een moment alleen maar noobs, fanboys, trolls, etc overhoud. Je ziet dit ook bij andere forums voorkomen en op zo'n moment worden de deuren vaak gesloten en dat zou zonde zijn natuurlijk.

Je ziet bijvoorbeeld nu ook dat mensen in de AMD en nVidia nieuwsdiscussie en ervaringtopics gaan vragen naar aankoopadvies, omdat ze de antwoorden in CAA en DAA schijnbaar niet bevredigend vinden.
Jij ziet grote topics dus als een nadeel? Ik zie dat dus precies andersom. In de grote topics verzamelen de mensen met verstand van het onderwerp zich. Heb je dus een moeilijke of simpele vraag krijg je bijna altijd antwoord van iemand met veel verstand van het onderwerp. Zo'n persoon weet waar die over praat en zo'n antwoord is dan meestal ook gewoon goed.
Op de korte termijn werkt dat inderdaad goed: de vraagsteller heeft snel zijn antwoord. De kennis die hiermee verzameld wordt kan echter moeilijk gedeeld worden met andere gebruikers die op een later tijdstip dezelfde vraag hebben. Dit zou een stuk beter gaan als vragen en antwoorden op een fatsoenlijke manier opgeslagen worden en doorzoekbaar zijn. GoT bevat een enorme berg ontoegankelijke informatie wat zonde is.
Wat je ziet bij kleine topic is dat mensen met verstand van het onderwerp het vaak niet terug vinden, willen opzoeken of iets dergelijks.
Dat is inderdaad het probleem waar we en oplossing voor moeten vinden. Verzameltopics worden nu gebruikt als een soort tijdlijn/stream van posts over een bepaald breed onderwerp. Leuk voor mensen die zo'n tijdlijn willen bijhouden maar onwerkbaar voor mensen die er later informatie over specifieke subonderwerpen uit willen halen (bijv. een probleem met een bepaalde voedingen binnen het almachtige voedingentopic).
Van daar dat ik zei, koppel een (of meerdere) tags aan een interessante post. :Y)
En nog een voordeel van de grootte topic. Die hebben vaak ook nog een topicstart die wel eens gelezen wordt en veel informatie bevat.

Kun je wel een FAQ schrijven voor losse topics maar die gaat echt niemand lezen. Zelfs de tekst die je krijgt te zien in het berichtveld bij het openen van een nieuw topic in DAA of CAA wordt vaak genoeg niet eens gelezen of wat mee gedaan.

Daarom doe mij maar grootte topic, het advies niveau met de oude BBG aanschaf topic lag ook veel hoger.
Vind het dan een systeem wat dan te voorbarig is geïntroduceerd. Zeker nu je aangeeft dat vooral het tweede punt voornamelijk van toepassing is.
Daarnaast heeft het hele karma systeem weinig toevoeging. Nu neigen al die badges naar "pronken" met je karma..
In de praktijk is er een sterke correlatie tussen veel over een onderwerp posten en er veel vanaf weten. Een gebruiker die niets over een onderwerp weet en er niet geïnteresseerd in is gaat nu eenmaal niet veel tijd spenderen aan het schrijven van reacties over dat onderwerp.

Bij populaire onderwerpen werkt de top vijf of top tien nauwkeurig. Bij minder populaire onderwerpen waar niet zoveel over gepost wordt is de nauwkeurigheid lager maar zie je badges ook weinig. De ondergrens van minimaal 750 punten zorgt ervoor dat het binnenhengelen van een badge op een niche onderwerp niet super hoogdrempelig is en het een achievement is waar je naartoe kunt werken als je dat zou willen. Eventueel kunnen we de grens van 750 punten nog verhogen als de consensus is dat badges te makkelijk verkregen worden.

[Reactie gewijzigd door Femme op 23 juni 2015 13:53]

Ben ik met je eens, ik vind het behoorlijk overengineered, met een uiterst beperkte meerwaarde. Het moet telkens bijgeslepen worden om het uberhaupt halfwerkend te krijgen, en waarvoor precies?

Het idee lijkt me om een soort van "authoriteit" bij een persoon neer te leggen, maar ik zie dat nog steeds niet werken. Zo zie ik diverse personen die simpelweg regelmatig ontopic op een onderwerp reageren meteen als karma-koning, inclusief mijzelf, terwijl ik helemaal niet als authoriteit of ingewijde in die onderwerpen beschouw. Om die reden kan ik eigenlijk geen enkele badge serieus nemen.

Daarentegen heb ik er uiteraard ook geen grote last van, ik vind het slechts een vreemde prioriteit om hier zoveel moeite in te steken maar andere dingen te laten liggen.
We hebben ervoor gekozen om het karmasysteem agile te ontwikkelen. Dat betekent dat we niet vooraf het ultieme karmasysteem hebben uitgedacht en dit met één grote waterval hebben opgeleverd maar zijn begonnen met een minimum viable product dat op basis van feedback van de gebruikers en ervaringen uit de praktijk wordt uitgebouwd naar een completer systeem. Dat het karmasysteem bijgeslepen zou moeten worden was dus voorzien :) .
De wijze van implementatie was niet mijn kritiek, meer dat de feature veel tijd kost om te implementeren tegen geringe waarde (naar mijn mening).
Vind dat badgesysteem nog steeds maar erg ingewikkeld : -). Zo begrijp ik nog steeds niet hoe sommigen aan enorm veel karmabadges komen en anderen niets. Maargoed, zal wel aan mij liggen :).
Ben je benieuwd welke karmabadges jij hebt binnengesleept? De devvers zijn in de afgelopen iteratie bezig geweest met verbeteringen aan het gebruiksprofiel en een van de wijzigingen is dat de kamabadges vanaf nu in je profiel zichtbaar zijn.
Waar dan precies? Zie zowel bij mijzelf als anderen niets staan. Of is de hele categorie onzichtbaar als je geen badges hebt?

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 23 juni 2015 12:49]

Wat is er niet helder aan de onderste zin? Er staat toch duidelijk in je profiel?
Nee dat is niet duidelijk, want als je er dus geen één hebt, zie je helemaal niets. Bijvoorbeeld ook niet van "Je hebt geen badges". :)
Dat is bewust gedaan. Als er iets niet is gaan we niet tonen dat dat er wel zou kunnen staan. Dan krijg je van de ms outlook perikelen waarbij overal knoppen en teksten staan van "hier heeft u geen permissie voor" of "u heeft nog geen bewaarde berichten" laat het dan weg :) zeker op Tweakers zou het dan een stortvloed aan berichtgeving teksten worden.
Je bedoelt net zoals de reacties op je profiel? Zodat er ook geen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst
komt te staan? :Y)
Exact :p dat is oude profiel code wat nog gerefactored zal worden :)
En zoals
Profiel
Er zijn geen (zichtbare) persoonlijke gegevens opgegeven.
en
Het is niet mogelijk om te reageren op de gallerypagina van
:Y)
Zie voor uitleg over het karmasysteem de nieuwe faq: http://tweakers.net/info/faq/karma :)
Kan steam niet bij het social gedeelte? Voor de gamende tweaker is dat denk ik wel gaaf...
We hebben het nieuwe social gedeelte zo gemaakt dat nieuwe diensten makkelijker kunnen worden toegevoegd. Steam lijkt mij ook een goede kandidaat om toe te voegen, maar dat zou ons product team moeten besluiten. Je kan in Mooie Features een topic openen met je suggestie. Ons product team leest dat regelmatig en maakt indien nodig tickets aan.

[Reactie gewijzigd door koku op 23 juni 2015 13:31]

Is er hier nu ook iets vertraagd? Ik las je reactie al eerder, maar ik zag net (5s geleden) de melding dat je had gereageerd), ik heb ook nog geen melding dat @Femme had gereageerd (screenie) :3

edit: wauw, er gaat hier iets mis o.O http://i.imgur.com/s4L8QYB.png
Als ik op jouw bovenste reactie druk (die overigens ook op 13:30 staat) dan gaat hij anchor naar jouw reactie /|\

[Reactie gewijzigd door Joostlek op 23 juni 2015 14:04]

Er lijkt met het versturen van de DM's iets niet helemaal goed te gaan. We zijn ermee bezig, bedankt voor het melden en de screenshots :)
Steam toevoegen lijkt mij ook wel leuk en nuttig. Ik heb er een ticket voor gemaakt :) .
Is het ook mogelijk om vanuit je karma-overzicht naar alle topics te gaan met deze tag? Ik zie er aantal tussen zitten die ik niet helemaal kan plaatsen.

Terw_dan verslagen :P
SinergyX is karmakeizer van 19 onderwerpen en karmakoning van 53 onderwerpen

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 23 juni 2015 13:05]

Niet helemaal, als je op zijn profiel kijkt (ipv de screenshot) zie je:

TERW_DAN is karmakeizer van 162 onderwerpen en karmakoning van 67 onderwerpen

Dus je moet nog even ;)
Het zou inderdaad handig zijn als je op een of andere manier ook direct naar de omgeving van dat onderwerp kan. Daar kan je dan bijvoorbeeld onder de forum tab zien welke topics het betreft. Ik heb daar een ticket voor aangemaakt :)
Kan ik het laten zien van badges ook ergens uitzetten? Ik vind het idee best wel grappig maar het zorgt voor een hoop visuele afleiding en een rommelige look voor iets waar ik verder nooit aandacht aan besteed.
Nee dat is niet mogelijk. Maar als je wilt kan je het wellicht met custom css oplossen.
Inderdaad. Is zelfs maar een regel css:
.karmaCards {display: none;}

[Reactie gewijzigd door hylke94 op 23 juni 2015 13:30]

Dat kan ik inderdaad doen, bij voorkeur had ik graag een instelling gehad ;)
Om te voorkomen dat er karmabadges worden uitgedeeld voor ongepaste onderwerpen hebben we de mogelijkheid toegevoegd om onderwerpen te blacklisten. Voorbeelden van dergelijke onderwerpen zijn dierenmishandeling en Tweakers (..)
Is het dan niet überhaupt een goed idee om deze tags te weren?
Soms heeft een tag wel nut, en de badge niet, "Tweakers" bijvoorbeeld. Dat is een valide tag. :)
Dat is een valide tagmerk. <- ftfy ;)
Is het geen leuk idee dat je karma punten krijgt voor een nieuws submit?
misschien voor een nieuws submit die het effectief haalt, anders zullen ze nutteloze nieuwsberichtjes binnenkrijgen :P
Ja als ze geplaatst zijn bedoel ik dan ook. En dat je dan karmapunten krijgt voor de tags van het artikel.

[Reactie gewijzigd door xyouri op 23 juni 2015 19:09]

Cookie wall staat nog steeds aan voor Google Translate, waarom is deze ook niet aan de uitzonderingen toegevoegd?

Bijv. https://translate.google....n.html&edit-text=&act=url

Werkt niet meer
Dan kunnen we blijkbaar die requests (nog) niet onderscheiden van gewone requests...

Edit: blijkbaar wordt er alleen een (via translate.google.com) toegevoegd aan de originele user-agent string waar we het aan zouden kunnen herkennen. Ik heb daar even een notitie van gemaakt. We moeten intern nog even kijken hoe belangrijk we dat vinden.

[Reactie gewijzigd door crisp op 23 juni 2015 13:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee