Het is helemaal vernieuwd: ‘De Queeste der Lage Landen’, het spel dat Tweakers samen met de Rijksoverheid bouwde. Verschillende klassieke arcadegames vormen de basis van het uitdagende spel waarin de IT van de Rijksoverheid centraal staat. In dit artikel zoomen we in op Rijkswaterstaat en de game Frogger. Lukt het jou om als applicatiebeheerder een drukke weg over te steken en veilig aan de overkant te komen om de applicaties van Rijkswaterstaat weer te activeren? Dan maak je kans op mooie prijzen. Vergeet daarbij niet om de vier easter eggs te spotten.
De ‘kunstwerken’ van Rijkswaterstaat, en hun specifieke functies
In de minigame van Rijkswaterstaat is de wereldberoemde klassieke arcadegame Frogger opnieuw tot leven gewekt. Aan jou de taak om - net als in Frogger - veilig de overkant te bereiken. In drie levels ga je naar een brug, waterkering en tunnel en zorg jij ervoor dat de applicatie achter deze zogeheten kunstwerken het weer doet. Heb je alle drie de levels gehaald, dan is de challenge voltooid.
Scheepvaartverkeersmanagement en systeeminformatievoorziening
Als IT’er bij Rijkswaterstaat voer je werkzaamheden uit die zonder overdrijven de ruggengraat van Nederland vormen. De organisatie beheert een van de grootste ict-infrastructuren van Nederland. Denk aan de digitale bedieningssystemen van bruggen, tunnels en sluizen, of de matrixborden voor het wegverkeer.
“Het interessante aan werken bij Rijkswaterstaat is dat je je werk overal om je heen terugziet”, vertelt applicatiemanager Maria. “Ik durf te stellen dat onze infrastructuur en ons verkeersmanagement tot de beste van de wereld behoren. Het is heel gaaf om daaraan bij te dragen.” Maria werkt op de afdeling voor scheepvaartverkeersmanagement en systeemvoorziening van Rijkswaterstaat. “We ondersteunen en beheren informatiesystemen die ervoor zorgen dat het vervoer over water vlot, veilig en betrouwbaar kan verlopen.”
Automatisch Identificatiesysteem en Object Data Services
Informatiesystemen bij Rijkswaterstaat zijn bijvoorbeeld AIS en ODS. AIS staat voor Automatisch Identificatiesysteem en wordt gebruikt bij het scheepvaartverkeer. Via AIS-transponders sturen schepen berichten over hun positie, snelheid, identificatie, enzovoort. Schepen zijn zo van een afstand van een paar kilometer zichtbaar. Een schipper kan daardoor anticiperen op andere schepen en ze veilig passeren. Dit is vooral belangrijk op locaties met veel bochten en kruisingen van vaarwegen.
ODS is de afkorting van Object Data Services. Dit systeem leest en distribueert sensordata vanuit objecten zoals beweegbare bruggen, sluizen, stuwen, gemalen en tunnels. Deze data worden gebruikt om onderhoud op tijd te kunnen uitvoeren; niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat.
Maria beheert beide applicaties en is vooral verknocht aan Object Data Services: “De verzamelde data van sensoren die zich op verschillende objecten bevinden, distribueren we naar watermanagement- en assetmanagementapplicaties. Mijn takenpakket bestaat onder andere uit incidentbeheer en het verbeteren van het systeem door middel van releases. Het AIS-systeem is minstens net zo interessant. De informatie over de schepen die door het AIS-systeem wordt gedistribueerd, is essentieel voor het verkrijgen van een compleet beeld van scheepvaartbewegingen in de Nederlandse wateren. We praten dan over tienduizenden schepen binnen Nederland en in de kustgebieden.”
Marifonie
Maria is ook betrokken bij een derde systeem, marifonie. Deze techniek wordt al sinds 1957 gebruikt in Nederland. Marifonie is het systeem voor spraakcommunicatie tussen schepen onderling en tussen schepen en waloperators. Maria: “We werken nu aan de centralisatie van het marifoniesysteem. Dit stelt ons in staat om de sectoren die we bedienen te vergroten, en efficiënter te werken.”
“Dit zijn slechts drie van de vele informatiesystemen die er zijn”, vertelt Maria. “Al die systemen draaien op verschillende netwerken, zoals Kubernetes en Cloud Foundry. Dat ik met al die verschillende platforms werk, is wat mijn werk interessant maakt. En er vinden voortdurend innovaties plaats binnen de informatiesystemen waar we mee werken. Dat maakt het werk ook nog eens dynamisch; er is altijd genoeg te doen.”
Speel de Queeste, haal veilig de overkant en vind alle easter eggs
Ben jij als IT’er een aanwinst voor Rijkswaterstaat? Dat kun je ontdekken door de Queeste der Lage Landen te verkennen en Frogger te spelen. Kun jij bij de drie ‘kunstwerken’ komen om de storingen te verhelpen? Speel de game, laat een hoge highscore achter en maak kans op een prijs. Geef daarbij je ogen goed de kost, want in de Queeste zijn vier easter eggs verstopt. Spot jij ze alle vier? Ook dan maak je kans op een mooie prijs, te weten een Game & Watch: Super Mario Bros.
Meer weten over werken als IT'er bij de Rijksoverheid? Kijk direct bij de vacatures op werkenvoornederland.nl.
Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij de Rijksoverheid en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].