Door Tweakers Partners

Speel & win: Frogger met Rijkswaterstaat, in de Queeste der Lage Landen

20-06-2024 • 08:00

30

Het is helemaal vernieuwd: ‘De Queeste der Lage Landen’, het spel dat Tweakers samen met de Rijksoverheid bouwde. Verschillende klassieke arcadegames vormen de basis van het uitdagende spel waarin de IT van de Rijksoverheid centraal staat. In dit artikel zoomen we in op Rijkswaterstaat en de game Frogger. Lukt het jou om als applicatiebeheerder een drukke weg over te steken en veilig aan de overkant te komen om de applicaties van Rijkswaterstaat weer te activeren? Dan maak je kans op mooie prijzen. Vergeet daarbij niet om de vier easter eggs te spotten.

De ‘kunstwerken’ van Rijkswaterstaat, en hun specifieke functies

In de minigame van Rijkswaterstaat is de wereldberoemde klassieke arcadegame Frogger opnieuw tot leven gewekt. Aan jou de taak om - net als in Frogger - veilig de overkant te bereiken. In drie levels ga je naar een brug, waterkering en tunnel en zorg jij ervoor dat de applicatie achter deze zogeheten kunstwerken het weer doet. Heb je alle drie de levels gehaald, dan is de challenge voltooid.

Tweakers_RIjksoverheid_DeQueesteDerLageLanden_RWS_beeld1

Scheepvaartverkeersmanagement en systeeminformatievoorziening

Als IT’er bij Rijkswaterstaat voer je werkzaamheden uit die zonder overdrijven de ruggengraat van Nederland vormen. De organisatie beheert een van de grootste ict-infrastructuren van Nederland. Denk aan de digitale bedieningssystemen van bruggen, tunnels en sluizen, of de matrixborden voor het wegverkeer.

“Het interessante aan werken bij Rijkswaterstaat is dat je je werk overal om je heen terugziet”, vertelt applicatiemanager Maria. “Ik durf te stellen dat onze infrastructuur en ons verkeersmanagement tot de beste van de wereld behoren. Het is heel gaaf om daaraan bij te dragen.” Maria werkt op de afdeling voor scheepvaartverkeersmanagement en systeemvoorziening van Rijkswaterstaat. “We ondersteunen en beheren informatiesystemen die ervoor zorgen dat het vervoer over water vlot, veilig en betrouwbaar kan verlopen.”

Automatisch Identificatiesysteem en Object Data Services

Informatiesystemen bij Rijkswaterstaat zijn bijvoorbeeld AIS en ODS. AIS staat voor Automatisch Identificatiesysteem en wordt gebruikt bij het scheepvaartverkeer. Via AIS-transponders sturen schepen berichten over hun positie, snelheid, identificatie, enzovoort. Schepen zijn zo van een afstand van een paar kilometer zichtbaar. Een schipper kan daardoor anticiperen op andere schepen en ze veilig passeren. Dit is vooral belangrijk op locaties met veel bochten en kruisingen van vaarwegen.

ODS is de afkorting van Object Data Services. Dit systeem leest en distribueert sensordata vanuit objecten zoals beweegbare bruggen, sluizen, stuwen, gemalen en tunnels. Deze data worden gebruikt om onderhoud op tijd te kunnen uitvoeren; niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat.

Maria beheert beide applicaties en is vooral verknocht aan Object Data Services: “De verzamelde data van sensoren die zich op verschillende objecten bevinden, distribueren we naar watermanagement- en assetmanagementapplicaties. Mijn takenpakket bestaat onder andere uit incidentbeheer en het verbeteren van het systeem door middel van releases. Het AIS-systeem is minstens net zo interessant. De informatie over de schepen die door het AIS-systeem wordt gedistribueerd, is essentieel voor het verkrijgen van een compleet beeld van scheepvaartbewegingen in de Nederlandse wateren. We praten dan over tienduizenden schepen binnen Nederland en in de kustgebieden.”

Tweakers_RIjksoverheid_DeQueesteDerLageLanden_RWS_beeld2

Marifonie

Maria is ook betrokken bij een derde systeem, marifonie. Deze techniek wordt al sinds 1957 gebruikt in Nederland. Marifonie is het systeem voor spraakcommunicatie tussen schepen onderling en tussen schepen en waloperators. Maria: “We werken nu aan de centralisatie van het marifoniesysteem. Dit stelt ons in staat om de sectoren die we bedienen te vergroten, en efficiënter te werken.”

“Dit zijn slechts drie van de vele informatiesystemen die er zijn”, vertelt Maria. “Al die systemen draaien op verschillende netwerken, zoals Kubernetes en Cloud Foundry. Dat ik met al die verschillende platforms werk, is wat mijn werk interessant maakt. En er vinden voortdurend innovaties plaats binnen de informatiesystemen waar we mee werken. Dat maakt het werk ook nog eens dynamisch; er is altijd genoeg te doen.”

Speel de Queeste, haal veilig de overkant en vind alle easter eggs

Ben jij als IT’er een aanwinst voor Rijkswaterstaat? Dat kun je ontdekken door de Queeste der Lage Landen te verkennen en Frogger te spelen. Kun jij bij de drie ‘kunstwerken’ komen om de storingen te verhelpen? Speel de game, laat een hoge highscore achter en maak kans op een prijs. Geef daarbij je ogen goed de kost, want in de Queeste zijn vier easter eggs verstopt. Spot jij ze alle vier? Ook dan maak je kans op een mooie prijs, te weten een Game & Watch: Super Mario Bros.

Meer weten over werken als IT'er bij de Rijksoverheid? Kijk direct bij de vacatures op werkenvoornederland.nl.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij de Rijksoverheid en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (30)

30
28
8
1
0
10
Wijzig sortering
Ik heb van de week Tetris gespeeld, maar wat een gedrocht is dat hele 'spel' zeg. Je moet op tig tekstbubbels klikken, waarbij je ook echt op de bubbel zelf moet klikken want anders werkt het niet, en het hele spel is een rare point & click die totaal niks toevoegt want er is niks te ontdekken buiten de directe activiteiten. Daarnaast ook nog flinke laadtijden voor een spelletje van niks.
De tetris zelf was ook de meest karige variant waarbij je pijltjestoetsen moet spammen omdat inhouden veel te langzaam is, en als je per ongeluk twee pijltjestoetsen tegelijk indrukt gebeurt er niks en wordt de knop die je al inhoudt ook meteen gecancelled.
Al met al echt weer een overheidsproject :+
Waarschijnlijk wordt de input processing gedaan in de cloud op basis van eerdere AI inputs en machine learning. Vervolgens worden de blokken real time gerenderd in 3D en daarna omgezet naar een 2D bitmap on the fly. Om het geheel af te maken worden al deze stappen natuurlijk voorzien van 2 lagen encryptie op basis van AES-256. :P
Je moet het ook zien voor wat het is, een spelletje om een keer te doen, vanuit dat oogpunt heb ik me wel geamuseerd. Natuurlijk gaat NES Tetris of tetr.io altijd beter zijn.
Wat is "Queeste"?
Wikipedia: Queeste (zoektocht)

"Een queeste is een zoektocht; in het bijzonder een zoektocht die het karakter heeft van een levenstaak. In verhalen gaat het veelal om een avontuurlijke, lange reis met grote hindernissen die de hoofdpersoon moet zien te overwinnen, al dan niet met hulp. Obstakels zoals wilde rivieren of andere natuurfenomenen, vijanden en monsters zijn standaardingrediënten."
De queeste naar de queeste ;)
Een niet vaak voorkomende Nederlandse vertaling van Zoektocht. (Quest)
Een missie, typisch uitgevoerd door een ridder. Het verslaan van een monster, oid.
Vaak zit er een rite of passage-element in.
Nooit Sierra games gespeed? King's Quest, Hero's Quest, Quest for Glory, Space Quest. Geeft toch een aardige indruk van wat Queeste mogelijk zou betekenen :)
Ja, te verwachten inderdaad. Daarom vond ik het zo opmerkelijk. Weet dat hoop Engelse termen ook gewoon in de Nederlandse hedendaagse taal gebruikt worden, dus vroeg me af of dit een echt woord was, of ooit een vertaalfout was, of meer een bewuste 'typo'.
Waarom geldverspilling? Rijkswaterstaat moet net als andere bedrijven investeren in het werven van nieuwe collega's. Om dat slechte wegdek te kunnen verbeteren moeten er eerst genoeg mensen in dienst zijn om dat aan te kunnen pakken. IT speeld daarbij een hele belangrijke rol. In het wegdek voorbeeld speelt bijvoorbeeld Asset Management een hele belangrijke rol. Om te kunnen bepalen waar de weg als eerste moet worden onderhouden en welk type onderhoud nodig is moeten eerst alle rijkswegen worden gemonitord. Daar is heel veel data voor nodig en dus ook IT'ers.
Omdat het aannemen van mensen een serieuze aangelegenheid is. Wat wil je voor mensen aannemen? Mensen die de hele dag zitten te gamen of gewoon hun vak verstaan? Ik denk dat we al meer dan genoeg raamambtenaren hebben die de hele dag patience aan het spelen zijn. Wellicht kun je beter eerst afvragen waarom mensen niet bij een stoffige organisatie als rijkswaterstaat willen werken. Betaalt het genoeg, wat is het imago van de organisatie enzovoorts. Dat er IT-ers nodig zijn is duidelijk maar dat je dit doet door game. kijk even naar https://ieeexplore.ieee.org/document/9582596
Even heel plat gezegd: om deze spelletjes te kunnen winnen moet je je toetsenbord beter beheersen dan "Hunt and peck", (twee vingers, "waar is ook al weer de A?") en ik neem aan dat de easter-eggs een zekere mate aan oplettendheid en vloeiendheid in het lezen van beeldscherm vereisen.

Dat is een leuke, speelse, en juridische moeilijk-als-leeftijds-discriminatie-uit-te-leggen manier om kandidaten te screenen op basale computervaardigheden.
De stereotype ambtenaar die het verschil niet weet tussen de monitor, de computer, en de muis heb je daarmee al uitgesorteerd. Om maar niet te beginnen over de categorie "ik kan niet inloggen in mijn email" (monitor is uit).
Asset Asfalt Management
Voel je vrij om eens bij je buren België, of Engeland te komen rijden. Bepaal daarna nogmaals of je wilt zeuren over de kwaliteit van het Nederlands wegennet..
KNMI: vraag 1; sleep 3 balkjes op de juiste volgorde. Vraag 2; je hebt 2 minuten om 1200 regels code door te spitten op zoek naar een foute config entry. ow ja, wat was de vraag bij deze opdracht ook alweer?. Een behoorlijke sprong in moeilijkheidsgraad....
Ben ik de enige die zich er aan stoort dat zulke 'low-res' spellen helemaal niet low res zijn?
Bij low res verwacht ik 320x200 bij misschien 256 kleuren.

Maar na 3 seconden spelen heb ik het volgende gezien:
- Fades (licht naar donker) gebeuren met 16 miljoen kleuren
- Verschillende resoluties: De pixels van de titel text ('welkom') zijn 2x zo groot als de tekst er onder, welke weer 2x zo groot is als het logo van rijkswaterstaat.
- De kaart van Nederland (na character selection) is gewoon native resolutie
- Scrollen/bewegen gebeurt gewoon in de native resolutie.
- Bij het ene scherm zijn de pixels van je karakter 3 pixels groot, dan weer 2, dan weer 4.

Als je voor nostalgie gaat, begrijp ik dat, maar als ik dit soort dingen zie dan breekt dat wel het nostalgie gevoel.
Inderdaad, ik zie dat veel te vaak. Vooral de verschillende schaling van pixelsizes, waarom is niet gewoon alles gelijk in resolutie en is alles pixel perfect. Ik ben nu bezig met een spelletje in Javascript op 2D Canvas. Het is een Shmup (voor mij nostalgie) het is super low-res en alles is pixel perfect, zo moeilijk is het niet. Het is ook best fijn werken, je rond gewoon alle floats down op het moment dat je op canvas tekent en je zorgt dat alle bitmaps (in mijn geval png) consistent zijn en gebruik ook vooral een limited kleuren pallet. Ik cheat wel een beetje met gebruik van transparancy voor particles en ik houd me niet aan een 16 kleuren limiet, ik gebruik iets van 21 kleuren, dus ja ik trek wel ergens een grens, zolang het estetisch lekker 'oldskool' lijkt en het is consistent ben ik wel echt tevreden.

Is nu nog wel een heel vroeg stadium van development, maar je krijgt een idee van de mechanics en gameplay feel. Werkt momenteel alleen met de muis. https://game.media-assen.nl/
Tjonge jonge. Je gaat toch geen code reviewen/debuggen met zulke onleesbare tekst (lettertype, HOOFDLETTERS, en beperkt aantal tekens op een regel)? Doe even normaal en laat een developer gewoon z'n werk doen, niet ingekaderd door een 'leuk ontworpen jasje'.

Wat heeft 'Frogger' hier ook mee te maken? Ik heb ongeveer 10 stappen doorlopen. De enige overeenkomst is dat je meestal van links naar rechts gaat.

[Reactie gewijzigd door ArmEagle op 22 juli 2024 21:47]

Ik gok dat je de 'verkeerde' organisatie hebt gekozen?
Bij Rijkswaterstaat is het spel net als Frogger.
Ah. Dat denk ik nu ook ja.
Het loopt blijkbaar niet zo lekker als gehoopt, gezien het hier nu al voor de derde keer tussen de nieuwsberichten staat... ;)

Het zijn dan ook wel een erg duffe spelletjes. Hopelijk niet resepresentatief voor een carriere bij onze overheid.
Interessant werkgebied. Zelf een half jaar geleden op bezoek geweest bij een bedrijf wat in veel van deze projecten zit, waarbij veel engineering maar ook veel ICT en IOT-toepassingen zit. Ook gesolliciteerd, maar helaas niet succesvol.
Het is meer Digger dan Frogger.
Bart ® Moderator Spielerij 20 juni 2024 08:15
Ha, als Rijkswaterstater kan ik dit wel waarderen :D. Mochten mensen vragen hebben over hoe het daadwerkelijk is om bij RWS te werken, laat maar weten. Ik werk alleen niet in de ICT :P.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.