Advertorial

Door Tweakers Partners

De Queeste der Lage Landen is terug! Duik in de 8bit-wereld van de Rijksoverheid

22-05-2023 • 08:00

38

Dol op retrogames? En voel je je geroepen om Nederland dagelijks veilig te houden en efficiënt te laten draaien? Dompel je dan onder in de uitgebreide versie van de Queeste der Lage Landen, een prachtige, pixelated point-and-click-game die Tweakers samen met de Rijksoverheid heeft ontwikkeld.

Voor soepel lopende rechtspraak zorgen, een stabiele werkomgeving voor tienduizenden collega’s creëren, eindexamens van scholieren nauwkeurig registreren, of adviseren over complexe security-vraagstukken van de Rijksoverheid ... het is alleen mogelijk dankzij goed functionerende informatietechnologie (IT). Om te ontdekken of jij het in je hebt om bij te dragen aan bovenstaande zaken, kies je in de game een personage en neem je een kijkje bij de IT-organisaties van het Rijk.

De Rijksoverheid heeft een groeiende behoefte aan IT-personeel, en de vraag naar experts op verschillende gebieden is groot. Denk daarbij aan architecten, developers en cybersecurityspecialisten. Daarnaast is er een enorm aanbod aan bijzondere vacatures waarbij je als IT'er niet alleen talloze technisch interessante uitdagingen krijgt voorgeschoteld, maar ook een belangrijke bijdrage levert aan het oplossen van actuele maatschappelijke vraagstukken. Na het spelen van de game - uiteraard pas wanneer jij je skills hebt bewezen - kom je daar alles over te weten.

Expansion pack met nieuwe organisaties

In september 2022 lanceerde Tweakers samen met de Rijksoverheid de Queeste der Lage Landen. Daarmee konden spelers zich virtueel voor de goede zaak inzetten bij het KNMI, de Justitiële Informatiedienst (Justid), Logius en de AIVD. In dit expansion pack van de game zijn daar vier nieuwe IT-organisaties bijgekomen: het Rijks ICT Gilde (RIG), Shared Service Center ICT (SSC-ICT), IVO Rechtspraak, en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hierdoor komt het totaal aantal organisaties in de 8-bitgame nu op acht.

Beschik jij behalve over specifieke vakkennis en ervaring op het gebied van software, data en/of security over een goede dosis flexibiliteit, durf en lef? Dan ben jij misschien wel geschikt om bij een van de projecten van het RIG het verschil te maken. Andere uitdagingen vind je bij de hightech werkplekken voor maar liefst zeven ministeries bij SSC-ICT, een van de grootste IT-dienstverleners van en voor de Rijksoverheid. Je kunt er ook voor zorgen dat de digitale systemen van de Nederlandse rechtspraak op rolletjes blijven lopen bij IVO Rechtspraak, of een kijkje nemen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) - de belangrijkste IT-organisatie op het gebied van onderwijs en ontwikkeling in Nederland.

Laat je knowhow zien

Wanneer jij je favoriete 8-bit character eenmaal hebt gekozen, breng je bijvoorbeeld een virtueel bezoek aan het Rijks ICT Gilde (RIG), een organisatie vol ervaren tech-specialisten die op diverse projecten binnen de hele Rijksoverheid hun expertise delen. RIG heeft behoefte aan tech-consultants op het gebied van data, software en security/privacy, met een brede scope en aandacht voor de samenleving. Steeds verschillende en cruciale tech/data-vraagstukken binnen de Rijksoverheid maken het werk zinvol en gevarieerd. Zit het met jouw IT-kennis wel goed en heb je veel knowhow opgedaan in je projecten? Dat kun je dan mooi laten zien aan al je collega’s, in de speciale Rijks ICT Gilde Pubquiz.

Veilig werken voor 40.000 ambtenaren

Pak je de zaken graag groots aan? Dan biedt SSC-ICT, een van de grootste IT-dienstverleners van en voor de Rijksoverheid, misschien wel jouw ultieme queeste. Met haar uiteenlopende IT-diensten zorgt deze organisatie ervoor dat ruim veertigduizend ambtenaren van zeven ministeries hun werk in dienst van de samenleving altijd, overal en veilig kunnen uitvoeren. Ook in de game staat veiligheid hoog in het vaandel, en SSC-ICT is maar wat blij als jij meespeelt. Het is namelijk doomsday: meerdere systemen liggen plat. Het is aan jou om de oorzaak van het probleem te achterhalen en het te verhelpen. Wellicht kun je achterhalen of een ddos-aanval heeft plaatsgevonden.

Orde in de zaal! Het recht zegeviert

Klopt jouw hart sneller als het om rechtvaardigheid gaat? Ook bij IVO Rechtspraak gloort een IT-avontuur. Als IT-dienstverlener voor de Rechtspraak helpt IVO Rechtspraak rechters en andere rechtspraak-medewerkers hun werk zo goed mogelijk te doen, door in slimme en veilige digitale systemen te voorzien. IVO Rechtspraak zorgt er echter ook voor dat iedereen die met de Rechtspraak heeft te maken eenvoudig toegang krijgt tot de nodige informatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan advocaten, opsporingsdiensten en burgers. In de Queeste der Lage Landen heeft ook deze organisatie te maken met een pittige uitdaging. Het rechtssysteem ligt namelijk stil en alleen jij kan ervoor zorgen dat de rechters weer aan de slag kunnen. Lukt het je om in het devops-team een aantal cryptische vraagstukken op te lossen en het recht weer te laten zegevieren?

Tweakers_RIjksoverheid_DeQueesteDerLageLanden.

Hongerig naar kennis

Een voorliefde voor onderwijs en een leven lang leren? Breng dan zeker een bezoekje aan DUO. De grootste IT-organisatie van het Noorden ontwikkelt eigen maatwerkapplicaties en heeft een grootschalig en complex IT-landschap. DUO voert verschillende wetten en regelingen uit op het gebied van onderwijs. Zo verstrekt DUO studiefinanciering, erkent het diploma’s en organiseert het staats- en inburgeringexamens. In de game gaat het goed mis op de Facet-afdeling. De cijfers van schoolexamens vallen veel hoger uit dan zou moeten. Er zitten blijkbaar fouten in de code. Weet jij ze te vinden en op te lossen?

Speel de Queeste der Lage Landen

Wil jij weten met welke IT-vraagstukken de Rijksoverheid dagelijks te maken heeft en hoe jij hier een essentiële rol bij kunt spelen? Of wil je gewoon eens een kijkje nemen bij de verschillende rijksorganisaties? Speel dan nu de Queeste der Lage Landen en ontdek het zelf. Wees scherp en wellicht vind je wel een aantal easter eggs. Vind je ze allemaal? Dan maak je zelfs kans op een toffe prijs!

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij de Rijksoverheid en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (38)

38
37
12
1
0
16
Wijzig sortering
Hoe meer IT-specialisten de overheid heeft, hoe meer veel te complexe systemen ze kunnen maken die hoogopgeleiden bevoordelen en de zwakkeren in de samenleving op achterstand zetten. En hoe meer ze de samenleving op slot zetten.

Los daarvan is de overheid ook zwaar incompetent wanneer het gaat om het uitvoeren van IT-projecten, wat niet bepaald leuk is wanneer je als IT'er op een project wordt gezet dat is gedoemd te falen.
Stel je zelf eens de vraag waar de echte oorzaak ligt.

A: Bij de IT specialisten die er lol aan hebben alles zo en onbeheersbaar mogelijk te maken
B: Het immer wijzigende beleid vanuit politiek Den Haag waar de uitvoerende instanties zich in bochten moeten wringen om hals over kopp nieuw beleid en regelgeving in de bestaande systemen te knutselen.

[Reactie gewijzigd door NatteKrant op 22 juli 2024 16:06]

C. De voortdurende eisen van de belastingbetaler dat alles snel, goed en zo goedkoop mogelijk wordt waardoor beleid met regelmaat aangepast moet worden naar de waan van de dag.
Ja geeft de belastingbetaler lekker de schuld, alsof die verantwoordelijk is voor de incompententie van de overheid.
Zolang de overheid monopolist is in overheidszaken, is de overheid ook de enige verantwoordelijke.
Ja geeft de belastingbetaler lekker de schuld, alsof die verantwoordelijk is voor de incompententie van de overheid.
De belastingbetaler is ook de schuldige. Die stemt nl. op te rechtse partijen
De kwaliteit van politieke partijen is sowiezo ondermaats, zowel links als rechts. Links belooft te veel gratis geld aan de burger. Rechts belooft te veel gratis geld aan bedrijven. Ze zijn vooral bezig met hun eigen succes en het burgerbelang wordt gezien als vervelend gedoe.
Op deze manier gaan we problemen niet oplossen maar zijn we vooral problemen aan het veroorzaken.
De kwaliteit van politieke partijen is sowiezo ondermaats, zowel links als rechts. Links belooft te veel gratis geld aan de burger. Rechts belooft te veel gratis geld aan bedrijven. Ze zijn vooral bezig met hun eigen succes en het burgerbelang wordt gezien als vervelend gedoe.
Op deze manier gaan we problemen niet oplossen maar zijn we vooral problemen aan het veroorzaken.
Het is een keuze die je maakt: Links = zo goed mogelijk met aardse bronnen omgaan, zodat de mensheid langer kan overleven. Rechts = zo snel mogelijk alle aardse bronnen opmaken, zonder te kijken naar de gevolgen voor klimaat en milieu - en daarmee zonder te kijken voor het nageslacht na ons. Rechts = korte termijnpolitiek; niet de kunde hebben om na te denken over de lange termijn. Of nog erger: er geen zier om geven.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 22 juli 2024 16:06]

De overheid is monopolist is overheidszaken.

Ik denk niet dat je concurrerende politiekorpsen, legereenheden of waterbedrijven wil. Sterker nog: op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en wegenbouw is het eigenlijk al een brug te ver, naar mijn mening.

Doordat de kiezer de ene keer voor partij X stemt en de volgende keer voor partij Y, zwalkt het beleid want iedere partij wil zijn eigen stempel drukken. Gevolg is dat daardoor eisen aan ICT ook veranderen. Waardoor projecten gestopt worden of uitlopen.
Ik geef de IT-specialisten zelf niet de schuld van de keuzes die gemaakt worden, maar ze worden natuurlijk wel geacht om uit te voeren wat de leiding wil en ze maken die foute keuzes wel mogelijk.

Daarmee hebben ze wel degelijk een morele verantwoordelijkheid. Ik geloof niet in 'Befehl ist befehl,' waar uitvoerders zich kunnen verschuilen achter de beslissers.

[Reactie gewijzigd door Ludewig op 22 juli 2024 16:06]

Het idee dat 'de overheid (...) zwaar incompetent (is) wanneer het gaat om het uitoeren van IT-projecten' is wel echt een extreem achterhaald denkbeeld.

Denk eens aan de Corona App (wat je ook mag vinden van de inzet ervan, het werkte als een trein) of DigiD (nooit gekraakt, geweldige uptime). Op die schaal zijn alle projecten extreem complex. Dat is Champion's League.
Ja natuurlijk als ik alleen de krenten uit de pap pluk lijkt het heel wat maar als je naar het hele plaatje kijkt zie je dat het een waterig zooitje is waar maar zeer weinig krenten in zitten.

Kijk naar de horror verhalen over het belastingdienst project waar bij de uitvoerders iedere 4 jaar een nieuwe richting uit moeten en men letterlijk en figuurlijk de berekeningen lieten zien aan de verantwoordelijke zo als deze in de op dat moment gebruikte tooling bestond en te horen kreeg dat het helemaal fout was. Dit terwijl de belastingen voor zeer veel entiteiten in Nederland op met deze tooling berekend werd. En natuurlijk wist niemand wat dan wel juist was.
Kijk naar de geweldige openbaar vervoer onzin waar Osama Bin Laden maanden lang door Nederland reisde zonder dat het iemand opviel, en de extreem goed beveiligde kaartjes die er bij hoorde die binnen de kortste keren gehackt waren.

De overheid is extreem slecht in ICT projecten, ja af en toe lukken sommige projecten wel meestal is dat omdat er zeer weinig input van uit de ambtenaren nodig is en de uitvoering vrijwel geheel door de ICT aannemer gedaan kan worden zonder dat er veel ambtenaren zijn die er wat van moeten vinden. Met dat de overheid zelf er bij betrokken is gaat het veel al ernstig mis.

Nu is dat natuurlijk niet vreemd dat is niet anders in welk ander land dan ook. Ik heb het "geluk" dat ik met redelijk wat (semi)overheidsdiensten mag werken en helaas is het beeld vrijwel overal het zelfde, ja er zijn goeden mensen die heel erg hard werken en erg hun best doen maar voor elk van hen is er vaak een klein leger aan mensen die op z'n zachts gezegd niet veel positieve invloed hebben op het project.
Nu is dat zo af en toe ook zo bij veel al middel grote bedrijven al zie je het daar wel een stuk minder. Bij de hele grote bedrijven zie je eerder dat de rechterhand niet weet wat de linker doet en andersom en dat kan leiden tot allerlei onzin en dus is de scope van een project niet zelden beperkt tot een van de business units en is het zeer uitzonderlijk dat het voor het hele bedrijf bedoeld is. Zelfs als dat zo is dan is het niet ongewoon dat bepaalde business units redenen vinden om hun eigen oplossing te vinden en de corporate instructies gewoon aan de kant schuiven.

Ik zeg dus niet dat het totaal ongewoon is wat er binnen de overheid gebeurt. Het is wel meer frequent dat er iets mis gaat. En omdat het een overheid is zijn er geen echte consequenties en kan men na een jaar of wat gewoon weer een nieuwe poging wagen met de lessons learnt in een la van een belangrijke bobo en zelfs als deze dat document opgraaft is de kans dat het deze keer wel lukt klein omdat voor het grootste deel de zelfde mensen op de zelfde stoelen zitten.
Uiteraard gaat niet alles mis, maar door heel selectief alleen te wijzen op projecten die wel goed gaan geef je natuurlijk geen eerlijk beeld. De Corona App was trouwens ook een mini-projectje van 5 miljoen ontwikkelkosten. Er zijn projecten waar alleen al de budgetoverschrijding 40 keer zo groot is als het hele ontwikkelbudget van de Corona App:

https://www.agconnect.nl/...projecten-van-de-overheid
Goed artikel maar wel gestoeld op aantal pikante aannames zoals dat overschrijdingen deel zijn van slechte inschattingen maar dat die overschrijdingen wel dé metric zijn om naar te kijken of een project 'faalt'. Ook zijn dit allemaal megaprojecten, die je beter kunt vergelijken met het vervangen van de ICT infrastructuur bij ABN AMRO dan het opleveren van een app. Het soort projecten dat vaak uitloopt en overschrijdingen oplevert door function-creep (niet door incapabel zijn).

Natuurlijk gaat er veel mis maar ik vind die 'Overheid ICT projecten' kaart echt een ouwe koe.
Gefeliciteerd, je hebt 2 van de 8 succesvolle projecten successvol geraden....je gaat door naar de volgende ronde..

De projecten waar jij het over hebt zitten mooi in elkaar omdat ze juist niet megacomplex zijn en zeker niet complexer dan noodzakelijk (want dan gaat het altijd fout)

En ga het nu niet hebben over championsleague....dat zou betekenen dat ik ook championsleague ben (jaren ervaring bij mijnoverheid/digid/etc) maar ik ben gewoon een doorsnee programmeur . Championsleague bij de overheid is echt bullshit.
Dus aan de ene kant zijn er projecten bij de overheid die 'megacomplex' zijn en aan de andere kant is het niet 'championsleague'. Aan de ene kant kom je met weer een random "2 van de 8" maar weigert om met cijfers over de brug te komen. Dan heeft het eigenlijk bar weinig zin om hierover in gesprek te gaan toch?
Hoezo weiger ik om met cijfers te komen. Heb je daar dan om gevraagd? Welke cijfers wil je hebben?
Als het niet uitmaakt heb ik het cijfer 6 voor je. Als je het vriendelijk vraagt mag je 4 ook hebben.

[Reactie gewijzigd door veltnet op 22 juli 2024 16:06]

Anoniem: 420148 @Ludewig22 mei 2023 23:56
Dan mag je toch zelf ook per direct stoppen?Jij bouwt ook systemen die door leken waarschijnlijk niet begrepen worden. Er stond een aantal jaar geleden vast ook een mannetje zoals jij naar de stoomlocomotief te kijken en te vloeken dat de "zwakkeren" in de samenleving nu niks meer aan hun duur gekochte paard en wagen hadden...
Je reactie zit vol met fout aannames die nergens op gebaseerd zijn.

Het systeem waar ik aan werk vergroot juist het welzijn van mensen met beperkte vermogens. Ik heb niet de behoefte om dingen over mijn identiteit publiek te maken door verder in detail te gaan.
Je hebt de kip en het ei verkeerd om. Onze overheid maakt wetten die onuitvoervaar zijn zonder complexe ict systemen. Dan moet het ambtenarenapparaat samen met leveranciers gaan hollen om iets voor elkaar te krijgen terwijl het kabinet telkens de wet en eisen blijft aanpassen.
Dit is geen probleem wat veroorzaakt wordt door IT, maar door de incompetentie van de volksvertegenwoordigers die we zo graag kiezen.
Onze overheid maakt wetten die onuitvoervaar zijn zonder complexe ict systemen
Dat komt omdat veel politici teveel ad-hoc denken/doen. Dat komt omdat kiezers niet stemmen op partijen die het beste voor de mensheid zijn. Wil je dat het beter gaat, dan moet men stemmen op partijen die goed zijn voor de mensheid. Bijv. PvdD.
Hoewel ik heel graag zou willen dat het zo simpel zou zijn, is dat niet hoe het werkt. In de realiteit worden de mensen die niet willen meewerken gedwongen om mee te werken, hoe goed hun adviezen ook zijn, of het wordt zo vervelend dat ze zelf vertrekken of ze worden ontslagen.

Je hebt het maar uit te voeren. Roeiend met de riemen die je hebt probeer je nog zo goed en kwaad als het kan te zorgen dat je de wet zo kunt uitvoeren dat de inwoners van Nederland er zo weinig mogelijk last van hebben, of in het uitzonderlijke geval er profijt van hebben.
Exact, dus dat is een reden om helemaal niet voor de overheid te gaan werken.
Zo is het maar net....alsde opdracht onduidelijk is of onuitvoerbaar dan geef je deze terug aan je opdrachtgever.
Maar daar heb je soms lef voor nodig. Ambtenaren met lef zijn schaars. Ik ben er wel eens 1 tegengekomen

[Reactie gewijzigd door veltnet op 22 juli 2024 16:06]

Ambtenaren met dat soort lef zijn er niet.
Er zijn ambtenaren en er zijn mensen met het lef er tegenin te gaan, maar die zijn binnen no-time geen ambtenaar meer (hetzij gedwongen, hetzij door eigen keus)
Gelukkig hebben we nog de beste stuurlui aan wal zoals u! _/-\o_
(Wel heel gek, daar kom je er nou wel weer heel veel van tegen)
Huh, ik heb daar jaren lang gewerkt. Dus ik weet niet waar u die kennis op baseert.
Het spel zal vast zoals het echte leven vol met cheats zitten en onwettige procedures. Leer afluisteren en zet een sleepnet op en blijf uit handen van burgerrechtenorganisaties. Raak bonnetjes kwijt en zap zo af en toe een minister zodat ie z’n ‘actieve herinnering’ verliest….
Dat is de DLC die je er los bij aan moet schaffen (als je het kan betalen natuurlijk) :+
… en bezuinigen op alle overheidsdiensten als sidequest.
… en bezuinigen op alle overheidsdiensten als sidequest.
De uitgaven stijgen toch elk jaar (gemiddeld, over middellange termijn)?
Om te ontdekken of jij het in je hebt om bij te dragen aan bovenstaande zaken, kies je in de game een personage en neem je een kijkje bij de IT-organisaties van het Rijk.
Ik denk dat velen hier het wel in zich hebben om bij te dragen aan deze zaken, maar dat het gros geen interesse heeft om dit te doen bij een incompetente, logge en veel te snel van beleid wisselende werkgever.

Zeg ik als oud-werknemer van twee overheidsorganisaties waar verandering doorvoeren zo traag ging dat zodra de aanpassing was gedaan er alweer minstens drie andere nodig waren doordat het beleid ondertussen was aangepast.
Inderdaad, De afgelopen 30 jaar heb ik meer dan 15 jaar voor de overheid/overheden gewerkt. Ik was toch altijd weer blij als ik daar weg was. Je hebt daar toch altijd het idee dat je in cirkels aan het lopen bent van 4 jaar.
Grappig dat ze ook gelijk het probleem illustreren in die video.

Die nerd komt binnen in een kamer met allemaal militairen in unform en helmpjes enzo. Daar zie je de cultuurclash al meteen. Een nerd laat zich niet afblaffen door iemand met minder kennis die toevallig een hogere rang heeft. En gaat ook niet vrijwillig in uniform aan het bureau zitten.

Leuk dat ze zo proberen het werven wat populairder te maken (want dat is zo te zien wel gelukt, dit ziet er heel leuk uit!) maar het probleem dat ik zie ligt eerder bij de cultuur op de werkvloer. Voor cyber heb je gewoon een wat creatievere instelling nodig en zelfdenkend vermogen en het hele principe van het militaire apparaat (en in mindere mate dat van de overheid) is om dat zoveel mogelijk uit te blussen. Want die cultuur is heel erg top-down "doen wat je gezegd wordt". Dat botst enorm.

De overheid buiten het militaire lijkt me ook geen fijne werkomgeving. Ministeries zijn heel erg politiek en ik vind nu de 'office politics' al een belemmering genoeg in het werk. In het bedrijfsleven is het normaal dat je met manieren komt om dingen simpeler te doen. Kan dat bij deze organisaties ook? Ik verwacht van niet.

Ik zou best aan zo'n spelletje meedoen maar er over denken om er te werken? No way. Het lijkt erop dat ze denken dat het wervingsproces niet 'leuk' of zichtbaar genoeg is om goede mensen te kunnen krijgen. Maar dat lijkt me zelf helemaal niet het probleem. Wij IT'ers weten best dat die banen er zijn. Maar ik wil daar niet werken. Wat ze eigenlijk moeten doen is de werkomgeving beter aanpassen aan het soort mensen dat ze nodig hebben.

Dit kan voor de henzelf ook tot verbetering leiden. Immers we hebben het er allemaal over hoe de overheid zo slecht is in IT projecten. Dit komt juist door die cultuur.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 16:06]

Met hulp van chatgpt de token kunnen laten ontcijferen. Gelijk een keurige uitleg erbij gekregen hoe hij/zij/het dat doet.
Het is gewoon een standaard Base64 code, niets ingewikkelds aan hoor.
Dat zal heus als het je vak is of je interesse heeft. Geef mij maar een groep vmbo leerlingen op de piek van hun puberteit.
Ook niets ingewikkelds aan ;-)
Een deel van de problemen komt door continue wisselend beleid; ad-hoc beleid. Dat komt weer door het korte-termijn-denken van de meeste kiezers. Maak nieuw beleid, met als basisuitgangspunt het klimaat en het milieu, en daarmee ook het leefmilieu/welzijn. En verander de termijn van de verkiezingen van 4 naar 6 jaar, zodat er minder vaak iets in de software hoeft te worden aangepast. En gebruik traploze formules, i.p.v. te moeten berekenen 'als ik 27 cent per uur extra loon krijg, krijg ik 48 cent per uur minder huursubsidie'. Waanzin, doordat de formules niet traploos zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.