Als Senior Test Analist bij het Openbaar Ministerie heeft Chi-Wai Hung een uitdagende en veelzijdige baan. Hij kan er zijn voorliefde voor techniek in kwijt en probeert bij te dragen aan een betere, veiligere samenleving. Hij geniet veel vrijheid, kan zijn eigen tijd indelen en er is veel ruimte voor zelfontplooiing. Zo 'programmeert' hij als het ware zijn eigen baan.
Chi-Wai Hung werkt nu ruim 15 jaar voor de overheid. Na een jaar als technisch documentalist bij een werktuigbouwkundig bedrijf en met een achtergrond in elektronica en informatica (Communication & Multimedia Design), komt hij bij het OM terecht. Dit resulteert in een rol als functioneel beheerder, een functie die basiskennis van IT vereist en veel interactie met eindgebruikers inhoudt.
"Na vijf jaar als functioneel beheerder, waarbij ik me vooral met de productiekant van IT bezighield, heb ik de overstap gemaakt naar testanalist. Deze functie, die ik nu al tien jaar doe, richt zich meer op de ontwikkelkant van IT. Het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten, met het oog op de impact op de gebruikers, maakt dat alle facetten van IT samenkomen", zegt Chi-Wai.
Werken voor de overheid versus het grote geld van de private sector
De vraag is natuurlijk waarom Chi-Wai voor de overheid kiest in plaats van het 'grote geld' bij een commerciële organisatie. Het antwoord is klip-en-klaar. Niet zijn salaris, maar het streven naar tevreden eindgebruikers staat voor Chi-Wai centraal. Of hij nou een ticket afsluit of zorgt voor de correcte oplevering van requirements in een release, het is belangrijk dat alles werkt zoals bedoeld en toegankelijk is voor de gebruikers.
"Bij het OM werken we met verschillende bedrijfskritische applicaties, bijvoorbeeld de applicatie GPS, dat staat voor Geïntegreerd Processysteem Strafrecht. Deze gebruiken we voor de registratie en het beheer van strafzaken. Zowel medewerkers van het OM als De Rechtspraak maken gebruik van deze applicatie. Het is natuurlijk cruciaal dat deze applicatie goed werkt en voor de juiste mensen toegankelijk is", aldus Chi-Wai.
Testen onder tijdsdruk
Chi-Wai, testanalist in een Scrum-team, richt zich op de gebruikersacceptatietest (GAT). In een vierwekelijkse cyclus worden in de eerste twee weken user stories verfijnd en ontwikkeld, gevolgd door systeemintegratietests (SIT). In de vierde week worden functionaliteiten samen met gebruikers getest. Chi-Wai controleert de voortgang, beoordeelt ontwerpen en werkinstructies, voert impactanalyses uit, spoort fouten op, registreert bevindingen, doet hertesten en begeleidt gebruikers bij het testen.
"Door de jaren heen is mijn kennis van IT en development enorm gegroeid, vooral door praktische ervaring."
"Door de jaren heen is mijn kennis van IT en development enorm gegroeid, vooral door praktische ervaring", zegt Chi-Wai. "Dankzij de samenwerking met verschillende professionals binnen de organisatie en ontwikkelteams heb ik ook inzicht gekregen in technische aspecten zoals elektronisch berichtenverkeer en datamanipulatie. Dit helpt mij bij het opzetten van complexere testcases en om eindgebruikers te ondersteunen bij de testuitvoering."
Chi-Wai vindt het tijdig opsporen van fouten, het valideren van de bruikbaarheid en het vaststellen van de kwaliteit van een product of dienst zijn grootste uitdaging. Hij is trots op een project waar hij in het verleden aan heeft meegewerkt, waarbij een applicatie die DNA-onderzoeken vastlegt en communiceert met het Nederlands Forensisch Instituut succesvol geïmplementeerd is ondanks de snelle oplevering en beperkte documentatie.
Tooling en veilig werken
Binnen het OM wordt momenteel gebruikgemaakt van Application Lifecycle Management, ofwel ALM, voor het registreren van projecten, schrijven van testgevallen en het rapporteren van bevindingen. Maar … "Er wordt momenteel gekeken naar modernere tools, zoals Xray voor Jira, die meer aansluiten bij agile werken", zegt Chi-Wai. Daarnaast werkt en experimenteert hij met tooling als Toad, Selenium en Be Informed.
Selenium is een opensource testautomatiseringstool die vooral wordt gebruikt voor het automatiseren van webtoepassingen voor testdoeleinden. Het biedt een set tools en bibliotheken die ondersteuning bieden voor de automatisering van webbrowseractiviteiten, zoals het invoeren van tekst in velden, het selecteren van waarden uit keuzelijsten en het klikken op knoppen. Selenium is ontworpen om de interactie van een gebruiker met een browser te simuleren en is een populaire keuze voor het uitvoeren van geautomatiseerde crossbrowsertests.
Zo maakt WebDriver het mogelijk tests uit te voeren op verschillende browsers en ondersteunt het meerdere programmeertalen. Selenium IDE is een extensie voor eenvoudige record-and-playbacktests. Selenium Grid maakt parallelle testuitvoering op meerdere machines mogelijk. Relatieve Locators in Selenium 4 verbeteren de selectie van elementen op basis van hun positie. Netwerkinterceptie maakt het aanpassen van netwerkverzoeken mogelijk voor beveiligingstests. De Actiesklasse biedt nauwkeurige methoden voor gebruikersinteracties zoals klikken en slepen.
Ook Xray voor Jira biedt de nodige voordelen, zoals het creëren en beheren van handmatige en geautomatiseerde testcases, die overzichtelijk te organiseren zijn in mappen en testsets. De tool maakt testplanning mogelijk door testuitvoeringen te plannen en testplanningen te definiëren, waarbij tests gekoppeld kunnen worden aan releases of sprints.
De tool ondersteunt zowel handmatige als geautomatiseerde testuitvoering en integreert naadloos met tools zoals Selenium, Jenkins en Bamboo. De resultaten worden direct in Jira vastgelegd. Xray biedt gedetailleerde rapportages en zorgt voor end-to-end traceerbaarheid van vereisten, tests en defecten, wat essentieel is voor het voldoen aan audit- en compliance-eisen. Bovendien bevordert Xray de samenwerking door een gemeenschappelijke omgeving te bieden waarin alle testgerelateerde informatie beschikbaar is. Ook integreert het met andere Atlassian-tools zoals Confluence en Bitbucket, wat weer bijdraagt aan een geïntegreerde DevOps-omgeving.
Hoewel tools nog zo goed kunnen zijn, is veilig werken cruciaal tijdens het testen. Chi-Wai: "Bij testen wordt gewerkt met geanonimiseerde data om ervoor te zorgen dat er geen gevoelige informatie wordt gelekt. Dit betekent dat testomgevingen gevuld zijn met dummydata om realistische scenario’s na te bootsen zonder risico op datalekken. Vanuit security wordt er nauw toezicht gehouden op het naleven van wet- en regelgeving en het beschermen van gegevens."
Voordelen werken overheid: balans werk-privé en carrièremogelijkheden
Wat maakt uiteindelijk nog meer dat Chi-Wai kiest voor zijn huidige baan en niet verleid wordt om over te stappen naar de private sector?
Chi-Wai benadrukt om te beginnen de flexibiliteit van werken binnen de Rijksoverheid. Hoewel er soms van bovenaf bepaalde richtlijnen zijn, biedt hybride werken veel vrijheid. Medewerkers kunnen hun werkweek indelen zoals zij dat willen.Medewerkers kunnen hun werkweek indelen zoals zij dat willen.
"Ik werk bijvoorbeeld vier dagen van negen uur, waarbij ik één à twee dagen per week op kantoor ben. Afhankelijk van de werkzaamheden ben je soms meerdere dagen per week op kantoor, maar er zijn ook weken dat je volledig thuiswerkt. Zo kun je bewust kiezen voor een goede balans tussen werk en privé. Er is veel mogelijk qua indeling van mijn eigen werktijden. Zolang ik het maar overleg en mijn werk binnen de gestelde uren gedaan krijg. Vaak wordt alles bijgehouden in een gezamenlijke agenda, waarbij je ook privéafspraken openbaar kan zetten om voor iedereen de planning inzichtelijk te houden."
"Bovendien zijn er volop opleidingsmogelijkheden en workshops om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen", vult Chi-Wai aan. Basiscursussen, zoals TMAP voor testcertificering, worden voorgeschreven. Daarnaast worden cursussen op het gebied van DevOps en agile werken aangeraden. We hebben ook de vrijheid om ons verder te specialiseren of om te scholen, zolang het raakvlak heeft met ons werk. Dit kan zelfs in deeltijd, zoals een hbo-opleiding in deeltijd."
Chi-Wai omschrijft de werkomgeving bij het OM verder als dynamisch en als een omgeving die ruimte biedt voor persoonlijke en professionele groei. "Maar uiteindelijk gaat het om mensen. We dragen niet alleen bij aan technische oplossingen, maar vervullen een maatschappelijke rol door te werken aan projecten die direct impact hebben op de samenleving. Wij werken aan een veilige en rechtvaardige samenleving. Dit maakt het werk betekenisvol en uitdagend. Door te werken in verschillende ontwikkelteams en samen te werken met verschillende disciplines leer je heel veel."
"Het leuke is dat je samenwerkt met collega’s van andere rijksinstanties binnen de strafrechtketen, zoals de politie en de rechtspraak, maar ook met de Belastingdienst, Douane, CJIB, de Raad voor de Kinderbescherming en ga zo maar door. Het voelt soms gewoon als één grote familie."
Ben jij klaar om de code van je eigen toekomst te schrijven? Bekijk de mogelijkheden en solliciteer vandaag nog!
Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij de Rijksoverheid en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].