Door Saskia Schoonebeek

Communitymanager

Terugblik Abodag 2022 - Tweakers verovert voor een dag het HomeComputerMuseum

22-06-2022 • 16:02

44 Linkedin

Afgelopen zaterdag kwamen we na een (veel te) lange pauze eindelijk weer eens samen met onze abonnees. Dit deden we op een bijzondere en Tweakers-waardige locatie: het HomeComputerMuseum in Helmond. Het was een geslaagde dag met veel gezelligheid, overheerlijke worstenbroodjes, ijskoude biertjes en een heuse reis door de tijd op het gebied van computers.

Voor sommigen van jullie zal het HomeComputerMuseum bekend in de oren klinken. In 2017 deed tweaker WHiZZi een oproep om geld op te halen voor de aankleding en inrichting van het museum, om vervolgens in 2018 de deuren te openen. Inmiddels is hij de sponsor van onze abonneeloterij en hebben veel abonnees al eens een ticket gewonnen en een bezoek gebracht. Het museum biedt een interactieve tijdreis door de geschiedenis van de (thuis)computer en aanverwante apparaten door kamers in de stijl van de desbetreffende jaren. De collectie omvat onder andere MSX-, Commodore-, Philips- en Tandy-computers, waarvan er veel werkend te zien zijn. Ook is er een gespecialiseerde werkplaats voor reparaties en een arcadecafé.

Ondanks de tropische temperaturen mochten we een groot aantal abonnees verwelkomen. Gelukkig was er binnen voor airco gezorgd en werd er opgelucht gezucht bij binnenkomst in de koelte. Na een vers worstenbroodje en een verfrissend drankje was het tijd voor het welkomstwoord van Moonsugar (die ontzettend blij was eindelijk weer wat abonnees in levenden lijve te kunnen zien) en kon de dag beginnen. Menig tweaker had zich waarschijnlijk uren kunnen amuseren in het museum, maar het zou niet de Tweakers Abonneedag zijn zonder een aantal speciaal geplande activiteiten.

De ingang van het HomeComputerMuseum in Helmond

Zo deelde Product Owner Sander (ook wel bekend op het forum als ikloon) onze ideeën voor een Tweakers Plus-archiefpagina waardoor er leuke en waardevolle feedbacksessies ontstonden. Elke sessie werd afgesloten met een survey waarvan we de input kunnen meenemen. Dit soort sessies zijn voor ons belangrijk om de toekomstige ontwikkelingen en verbeteringen op de site vorm te geven. Daarnaast is het natuurlijk ook tof om de gezichten achter de nicknames te zien.

De tweaker 5erveD was aanwezig om een demonstratie van extreem overklokken te geven. Gewapend met een speciaal hiervoor ontworpen Gigabyte Z690 Aorus Tachyon-moederbord klokte hij een Intel Core i9 12900KS-processor naar 6,7 tot 6,8GHz. Voor dergelijke kloksnelheden was uiteraard koeling met vloeibare stikstof vereist. In Cinebench R20 behaalde 5erveD op 6,7GHz een score van 10632 punten met de E-cores uitgeschakeld; wPrime kon zelfs op 6,8GHz worden gedraaid. Tot verbazing van menig abonnee werd de processor tijdens de overkloksessie niet alleen gekoeld, maar ook regelmatig opgewarmd met een gasbrander. Dat om de cold boot bug te omzeilen, die verhindert dat het systeem na een crash opstart als de processor te koud is.

In de directiekamer van museumdirecteur WHiZZi gaf nieuwscoördinator Olaf bij zijn presentatie een blik achter de schermen van de redactie en dan vooral hoe de redactie achtergrondartikelen maakt. De televisie waarop de slides te zien waren, was zelf een museumstuk. Het kwik steeg op deze tropische dag tot grote hoogte, in tegenstelling tot het zuurstofgehalte, maar dat mocht de pret niet drukken. Olaf vertelde onder andere hoe langere verhalen hun oorsprong hebben in kort nieuws, geconstateerde trends, puur geluk en tips van communityleden, met voorbeelden hoe dat bij gepubliceerde artikelen het geval was geweest. Na afloop van dit ‘verhaal achter de verhalen’ was er een Q&A waar ook de reviewredacteuren Jurian, Tomas en Friso bij aanhaakten. Abonnees gaven onder andere aan vaker een inkijkje te willen hebben in hoe het kantoorvolk zijn werk doet, wat waardevolle feedback is.

WHiZZi vertelt zijn verhaal over de Aesthedes 2.

Een memorabel moment dat bij velen is blijven hangen, is de speciale demonstratie die wij 's middags kregen van de Aesthedes 2, een grafisch computersysteem van Nederlandse bodem waarmee onder andere het biljet van 25 gulden en het Heineken-logo zijn ontworpen. De medewerkers van het museum hebben met hulp van buitenaf van alles gedaan om voor elkaar te krijgen dat het apparaat voor 95% functioneert. Het verhaal dat WHiZZi hierover vertelde, was net een film. Hij gaf aan dat hij nog steeds kijkt naar mogelijkheden om daar iets mee te doen.

De combinatie van alle toffe dingen die we gezien hebben met de goede sfeer tijdens de sessies en borrel, doet ons nu al uitkijken naar de abodag van volgend jaar!

Reacties (44)

Wijzig sortering
Paar Persoonlijke hoogtepunten die niet in het Artikel staan:
 • Uitval Hoofd groep tijdens de Eerste Sessie. (een Koelkast erbij, tijdens markt en met hitte was dus 1 koelkast te veel.
 • Tweakers Sticker voor op mijn nieuwe Nexdock.
 • Het Cadeautje aan het einde van de dag (nee ik ga niet verraden wat dat was).
 • De grote hoeveelheid machines met Planet X3 er op.(als original backer toch leuk om te zien)
 • De Lekkere Brabantse Worstenbroodjes
 • De Gesprekken met zowel mede Tweakers, Medewerkers HCM en de leden van Tweakers Crew.
 • En tenslotte, het kijkje in de opslag, met O.a. de Apple Lisa 1/2... en het verhaal dat er bij hoort vertelt door niemand minder dan @WHiZZi himself.
Reageer
Ongeveer de helft van het museum was inderdaad stroomloos geworden. Vreemd genoeg komt dit alleen op zaterdagen voor en het vermoeden is dat de markt hier mee te maken heeft. Nu draait ook alles gewoon en dat gaat gewoon goed.

Ook even vanaf hier complimenten aan het vrijwilligersteam dat we binnen 2 minuten weer alles online hadden. Zodra de stroom uit sprong iedereen op en regelde meteen dat alles weer snel online kon. O+
Reageer
Blij dat die Aesthedes 2 toen niet aanstond. Ik denk dat (net als vele andere apparatuur) deze niet goed tegen spanningsuitval kan.
Reageer
Ongeveer de helft van het museum was inderdaad stroomloos geworden. ...
Ook even vanaf hier complimenten aan het vrijwilligersteam dat we binnen 2 minuten weer alles online hadden. Zodra de stroom uit sprong iedereen op en regelde meteen dat alles weer snel online kon. O+
en daarom is het ook een Hoogtepunt ;)
en niet een Dieptepunt...
Reageer
Een hele mooie aanvulling op mijn verslag, dank!
Reageer
Het cadeautje, was het vooral leet. Maar helaas, niet lang genoeg om het antwoord op alles te bezitten.
Reageer
Hele leuke lokatie zo te zien. Jammer dat ik er niet bij kon zijn maar vanaf Barcelona was het toch een beetje ver :+

PS: Verkoop nou eens stickers aan ons want die zou ik ook wel willen voor op mijn laptop <3

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juni 2022 16:38]

Reageer
Oh die zijn wel heel groot. Daar heb ik momenteel geen ruimte voor op mijn laptop, er zitten al teveel anderen :'(

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juni 2022 16:43]

Reageer
Dan gaat ie maar aan de voorkant.... die is toch sticker vrij?
Reageer
Ik denk dat je bij menig evenement van Tweakers wel een sticker kan scoren. :)
Reageer
Ja maar evenementen zijn gewoon een probleem als je in het buitenland woont.

Zeker nu, ik was van plan van de zomer naar Nederland te komen maar nu met het vliegdrama weet ik dat ook niet meer zeker.
Reageer
Misschien als je @Moonsugar even een lieve DM stuurt, dat ze wel wat kan doen... ;)
Het valt te proberen. :)

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 22 juni 2022 18:58]

Reageer
Ik reageer alleen op lieve DM's! :+
Reageer
Of we doen de volgende Abodag in Barcelona. @Moonsugar dat lukt wel toch???
Reageer
Hele leuke lokatie zo te zien. Jammer dat ik er niet bij kon zijn maar vanaf Barcelona was het toch een beetje ver :+
Er zijn directe vluchten naar Eindhoven en dat ligt op zo'n 30 min rijden van het museum :P
Reageer
Erg jammer dat ik bij het inrijden van de parkeergarage af moest haken... Next time hopelijk....

edit : was niet zo spannend : poelie versleten en daardoor riem (of V-snaar) geknapt. Leek me beter om maar niet te parkeren maar even door te rijden naar een garage...

[Reactie gewijzigd door bvdbos op 22 juni 2022 18:11]

Reageer
Dit klinkt als een verhaal :+ Autoproblemen ofzo? Dan zit je bij een tweakers meeting toch wel goed denk ik.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juni 2022 16:38]

Reageer
Dit klinkt als een verhaal dat er om smeekt verteld te worden :+
Reageer
Klinkt als een verlaagde auto en een enthousiast aangelegde drempel…?? Of een Amerikaanse slee en een calvinistisch aangelegd bochtje de garage in? 🤔

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juni 2022 17:51]

Reageer
Leuk artikel en gave foto's! Ik hoop echt dat ik er de volgende abodag aanwezig durf te zijn.

Foto 11 en foto 12 zijn trouwens bijna hetzelfde. ;-)
Reageer
Tweakers bijten niet is mijn ervaring van de Tweakers Express :)

Alle evenementen waar ik bij ben geweest waren super en iedereen was geweldig!

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juni 2022 16:34]

Reageer
De Tweakers Express, dat waren nog eens gave tijden! :Y Ik kan mij een editie herinneren waarin een aantal gasten de trein rond renden verkleed als Pay Day 2 gang... :+

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juni 2022 16:56]

Reageer
Dat weet ik, daar zit het probleem ook niet. Dat ligt elders.
Reageer
Ja inderdaad 1tje minder mag wel O-) . Die met ogen dicht (de eerste) kan weg ;)

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 23 juni 2022 12:51]

Reageer
Pfew, ik ben gelukkig niet op de foto blijven plakken :D
Was in ieder geval heel erg leuk om eens bij een fysieke abodag te zijn, in plaats van digitaal!

Top organisatie en de worstenbroodjes waren erg lekker.
Reageer
Same, sta er (gelukkig) niet op. :+
Was een erg geslaagd dagje en het was erg fijn om zoveel herinneringen van vroeger weer omhoog te halen!
Reageer
Op een of andere manier mis ik een reactie van @Koffie... Heeft hij geen wildcard van de redactie ontvangen?
Reageer
De koffie was op? :+
Reageer
Leuk artikel! Uit de positieve reacties van bezoekers in diverse topics kan ik opmaken dat het een geslaagde dag was.
Reageer
Het was een erg geslaagde middag in een inspirerende (maar ook confronterende, ik merk dat ik oud wordt ;-)) omgeving. Heel erg gaaf om zoveel mooie historie te zien waar ik zelf ook een deel van heb meegemaakt en wat mij heeft gevormd in ICT landschap. De Tweakers sessies waren erg leuk en informatief, mooi om zo de 'binnenkant' te horen van dit mooie medium. Op naar de volgende keer!
Specifiek dank aan @WHiZZi voor de gastvrije ontvangst inclusief de bijbehorend brabantse worstebroodjes!
Reageer
Was een superdagje, goed georganiseerd en een feest aan herinneringen :)
Leuk om @WHiZZi een keer te zien, als mede crewmembers van Tweakers en daar mee te sparren over verschillende onderwerpen. Voor herhaling vatbaar!
Reageer
Het was een geslaagde dag, alleen voelt het toch wel weer vreemd om als 30er een jonkie te zijn.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee