Advertorial

Door Tweakers Partners

Frontend development bij a.s.r.: "Het is hier echt pionieren"

17-06-2022 • 11:53

46

De programmeerwereld staat nooit stil. En Senior Front-End Developer Maarten PetietMaarten Petiet a.s.r. ontwikkelt mee. Bij a.s.r. ontwikkelt en optimaliseert hij functionaliteiten voor verschillende websites, waardoor onder meer klanten van de financiële dienstverlener zoveel mogelijk zelf kunnen doen. "Mijn werk is heel visueel. Ik sprak bijvoorbeeld laatst iemand die een product van a.s.r. wilde afsluiten. Ik kon precies laten zien welke onderdelen ik gebouwd had. Dat vind ik kicken."

a.s.r. is op 23 juni aanwezig op de Tweakers Developers Summit in Utrecht, waar meer dan vijfhonderd developers samen komen voor inspirerende keynotes en tech talks. De financiële dienstverlener gaat de komende tijd nog meer werk maken van de perfecte klantbeleving. Van de ruim vierduizend medewerkers zijn er meer dan zeshonderd IT'er. Zij geven samen vorm aan de digitale agenda, die ambitieus is. Eind 2023 moet er één online omgeving zijn, waarin klanten direct toegang hebben tot hun persoonlijke producten en relevante informatie ontvangen. Het grootste deel van de klanten moet dan 'digitaal aangesloten' zijn; communicatie wordt digitaal ingericht met selfservice waar het kan en persoonlijk waar het nodig is.

Als Front-End Developer op de afdeling Klant & Digitaal is Maarten continu bezig met de digitalisering van a.s.r. "Ik ontwikkel en optimaliseer functionaliteiten voor de websites van a.s.r., die we zelf hebben gebouwd en onderhouden. Momenteel werk ik bijvoorbeeld mee aan het ontwikkelen van de ‘mijn’-omgeving voor Schade, waar klanten makkelijk digitaal hun zaken kunnen gaan regelen. Ik draag direct bij aan een betere klantbeleving."

Agile werken en experimenteren

a.s.r. behoort tot de top 3 verzekeraars van Nederland en biedt via de merken a.s.r., Ditzo, Europeesche Je bouwt continu aan nieuwe en bestaande functionaliteiten, apps, portals en websites. Verzekeringen, Ardanta en Loyalis producten en diensten aan op het gebied van verzekeren, pensioenen en hypotheken voor consumenten en MKB. Daarnaast is het bedrijf actief als vermogensbeheerder en belegger. Om te zorgen dat er op al die gebieden stappen worden gemaakt, werkt men binnen de ICT-functies vooral agile. Als UX designer, developer of tester bouw je - steeds in sprints - continu aan nieuwe en bestaande functionaliteiten, apps, portals en websites.

Voor de verschillende platforms gebruikt a.s.r. onder andere Vue.js, .Net core, Sitecore headless, Dynamics 365, Azure data diensten en Outsystems. De pipelines worden geautomatiseerd voor software en infrastructuur met Azure Dev/Ops. Ontwikkelteams krijgen de ruimte om te experimenteren en dit werpt duidelijk zijn vruchten af. De cloudinrichting van a.s.r. kreeg van Microsoft als eerste in Nederland een best practice score. En in de afgelopen jaren heeft a.s.r. met de a.s.r. Vitality app en de chatbot op www.asr.nl laten zien dat ze over digitaal lef beschikt.

Met de neus in de boter

Maarten kwam bij a.s.r. binnen als developer voor een lowcode platform om bedrijfsprocessen te structureren en automatiseren. Toen het ontwikkelwerk binnen dit platform steeds meer afnam, ging hij op zoek naar een andere rol binnen a.s.r. Hij solliciteerde voor de functie van Front-End Developer voor de nieuwe website van a.s.r. en viel met zijn neus in de boter, omdat op dat moment net was gekozen voor een chatbot als basis voor de nieuwe website. "Bij de ontwikkeling ervan waren we echt aan het pionieren; we werden gestimuleerd om te experimenteren en te innoveren."

Van zijn werk geniet Maarten nog altijd. "Wat ik doe is heel visueel en de impact direct zichtbaar. Ik sprak bijvoorbeeld laatst iemand die een product van a.s.r. wilde afsluiten en wist dat ik bij a.s.r. werkte. Hij liet me de pagina van a.s.r. Vitality zien en ik kon precies laten zien welke onderdelen ik gebouwd had. Dat vind ik kicken." De stimulans om te experimenteren en te innoveren ervaart hij elke dag op zijn werk. "Ons team is snel gegroeid en we hebben de afgelopen tijd meerdere grote en interessante projecten opgepakt. Zo heb ik bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van de werkenbij-site."

Ruimte om te blijven groeien

"Ik ben vooral trots op mijn werk als het echt goed gebouwd is: als alle code op een goede manier geschreven is en er uniformiteit is op en tussen de verschillende websites van a.s.r." Om deze uniformiteit te bereiken zijn goede afspraken nodig over hoe functionaliteiten eruitzien en hoe onderdelen gebruikt mogen worden. Daarom werkt Maarten met collega's aan een design system. "Daarmee stimuleren we alle designers en ontwikkelaars, verspreid over meerdere teams, om dezelfde generieke componenten te gebruiken. Daarvoor moeten we best wat werk verrichten, maar dat is een uitdaging waar ik blij van word."

"Ik werk hier nu al acht jaar maar ik heb nooit het gevoel dat ik meer dan een jaar hetzelfde doe"In de tijd die Maarten nu werkt bij a.s.r. heeft hij veel ruimte ervaren om goed te kunnen werken en groeien. "Ik werk hier nu al acht jaar, maar ik heb nooit het gevoel dat ik meer dan een jaar hetzelfde doe. Het vertrouwen en de vrijheid die ik vanaf het begin kreeg, hebben daaraan bijgedragen. Ik zie dat in mijn huidige Scrumteam ook terug. We werken in sprints van twee weken, waarin we zelf aangeven hoeveel werk wij kunnen verrichten. Daar komt nog bij dat er veel speelruimte is om onze expertises in de praktijk te brengen." Het gevolg is dat Maarten grip heeft op zijn werk en ook op zijn eigen ontwikkeling. "Afgelopen januari heb ik een promotie gemaakt en ik ben nu precies waar ik wil zijn. Ik kan me voorstellen dat ik in de toekomst meer richting de architectuur ga, maar voor nu vind ik ontwikkelen nog veel te leuk!"

Benieuwd geworden naar IT bij a.s.r.? Bezoek dan ook de stand van a.s.r. Tweakers Developers Summit op 23 juni in Utrecht. Meer info over het event, waaronder tickets, tijden en het programma, klik hier.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij a.s.r. en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (46)

46
46
21
1
0
13
Wijzig sortering
Pionieren? Wat doen jullie dan wat nog nergens anders gebeurd? Alles wat ik lees gebeurd bij 80% van de IT bedrijven. Sterker nog, een hoop komt nogal beginfaserig over.
Pionieren betekent niet altijd iets doen wat niemand anders doet. Ik denk dat in deze context bedoelt wordt: nieuwe technieken omarmen waar binnen de agency nog niets mee is gedaan, of zelfs op persoonlijk vlak.

[Reactie gewijzigd door TimmiX op 25 juli 2024 01:23]

In dat geval snap ik dit artikel nog minder, maar goed. Ze zullen wel trots zijn dat ze nu ook doen wat de rest van de wereld al 10 jaar doet :-)
Bij mijn bedrijf ook, dit doen we ook al 3+ jaar op eenzelfde manier. Enige duidelijk pluspunt wat ik zie, je krijg veel ruimte om dingen uit te proberen.
Pionieren betekend niet altijd iets doen wat niemand anders doet.
Ik moet met 'pionieren' altijd denken aan scouting, met een touwtje en een paar balken/bomen een keuken in elkaar flansen...

Bedoelen ze dat ze hier voornamelijk houtje-touwtje oplossingen bouwen? ;-)
Tis een advertorial he, ze konden moeilijk zeggen eigenlijk doen we hier de meest saaie shit en sterf je langzaam van binnen bij elke regel code die je van je baas weer moet uit poepen. Maar hey als die senior frontend guy ze baan maar kicken vind toch.
Ik ben dan wel benieuwd naar het pionieren aspect. Nagenoeg alle bedrijven werken tegenwoordig agile met zelfsturende DevOps teams, bedrijven die dat niet doen noemen we al legacy-IT.

Wat bestaat het pionieren uit voor Maarten? Welke world-first is door a.s.r. geleverd? :)
Dit staat er wel:
voor een chatbot als basis voor de nieuwe website. "Bij de ontwikkeling ervan waren we echt aan het pionieren; we werden gestimuleerd om te experimenteren en te innoveren."
Chatbots zijn notoire wielen die al duizenden keren heel erg slecht zijn uitgevonden, en de goede open-source varianten worden over het algemeen niet gebruikt door developers die het wiel graag zelf opnieuw uitvinden. Het is bijna altijd een waardeloze oplossing voor klanttevredenheid waar mensen de bot vooral zo ver proberen te krijgen om een mens de telefoon op te laten pakken.
Het nieuwe in dit geval was dat de chatbot de centrale interface was van hun website. Dat is best gedruft, want het kan indien slecht geïmplementeerd veel klanten ook afschrikken. Ik heb dat destijds bij geen enkele Nederlandse website zo gezien. Inmiddels hebben ze chatbot een minder prominente plek gegeven (onderaan de homepage). Dit geeft mijn inziens aan dat het experiment gedeeltelijk mislukt is.

[Reactie gewijzigd door PV85 op 25 juli 2024 01:23]

Dat is niet helemaal waar. Bij veel bedrijven die geen zaken verkopen is het doel juist om minder telefonische vragen te krijgen. Denk hierbij aan pensioenfondsen en Internet providers. Elke beller kost namelijk vooral geld.
Je mist mijn punt, klanttevredenheid verkrijg je niet door bots in te zetten. Dat gaat enkel om bedrijfstevredenheid ;)
Bots werken niet.

Klanten die zover zijn dat ze bellen of mailen of chatten zijn ook zover dat ze niets hebben aan een de voorgeschotelde antwoorden van een halfbakken fuzzy zoekmachine.
Tja.. het kan je juist veel opleveren. Maar oh nee, een bellende klant. Denk voor al internet providers of pensioenfondsen;)
Een chatbot centraal zetten bij het ontwerp van een website? Dan heeft er een Linux-nerd / commandline-addict een te dikke vinger in de pap gehad bij het opstellen van de user stories.

Gooi maar jaren aan UX/UI overboord, wat nou je site en menu's visueel navolgbaar en logisch gestructureerd inrichten, laat de bezoeker maar intypen wat ze zoeken!

En dan een chatbot die overduidelijk aan substring-vergelijking doet met een zeer beperkt vocabulaire. Hier is waarschijnlijk een inhouse DSL voor ontwikkeld, om zoektermen te koppelen aan pagina's, al dan niet met vervolgvragen, maar dan wel van hooguit één niveau diep, want bij elke tweede antwoord is hij weer kwijt waar het over ging.

Het resultaat is dat de beheerders van de inhoud van de site nog steeds niet kunnen beheren welke chattermen tot welke pagina's leiden, dus moet er voor elke wijziging nog steeds een developer worden ingeschakeld.

En dat heeft dan zo'n, gokje, 400 uur aan ontwikkeltijd gekost, terwijl iets bestaands van de plank trekken en de keywords van de betreffende pagina's daaraan koppelen ongeveer tien keer sneller klaar was geweest met een bevredigender resultaat.

Behalve voor de developer uiteraard, en als wij ergens goed in zijn, dan is het wel werkverschaffing voor onszelf. ;)

[Reactie gewijzigd door CodeCaster op 25 juli 2024 01:23]

Goede vraag. Het las allemaal wel redelijk "cookie cutter".
Ik heb ergens wel bewondering voor mensen die het 8 jaar lang bij 1 bedrijf volhouden.
Ik werk meer dan 20 jaar voor hetzelfde bedrijf en ga nog steeds met plezier.
Wow, respect voor je. Het langste wat ik ooit heb vol gehouden is 7 jaar en 7 maanden.

Serieus uit interesse, hoe krijg je dat voor elkaar? Ik ga mij meestal na een jaar of 3 a 4 vervelen bij een bedrijf.
Ik werk niet in de ICT, maar in het onderzoek van planten. Dat is een wereld die continu in beweging is.
Lijkt me een groeisector. Sorry.

Persoonlijk merk ik dat van hobby werk maken voor mij zo werkt; als ik veel technisch werk doe, dan zit ik in mij vrije tijd dingen te organiseren. Moordspellen, mystery diners, vrijwilligerswerk, dat soort.

En als ik in mijn werk, zoals nu, meer management ben, dan ben ik in mij vrije tijd vooral bezig met technische dingen, 3d printen, houtwerken, lasergame bouwen, lassen. Zo blijft het een beetje in balans.

Maar, deze vacature, is buzzword compliant alsof het ISO is. Jemig. Ik denk dat je wel leuker frontend werk kan doen dan de zoveelste cookie-cutter internetbank-site bouwen.
Van je hobby, je werk maken, elke dag met plezier naar het werk ;)
Ondertussen al ruim 22 jaar geleden van mijn hobby mijn werk gemaakt.
Mijn hobby is puzzelen op technische problemen en weer verder gaan.
Tot je de hobby beu raakt natuurlijk, dat kan zelfs met de grootste passies gebeuren, zeker als je er dag in dag uit mee bezig bent. En dan zit je met hetzelfde. Maar daar is natuurlijk ook niets mis mee, het kan ook wel eens verfrissend werken als je een "switch" maakt.
Als je het naar je zin hebt? Gezellig team hebt, tevreden bent over het salaris, bepaalde waardering krijgt uit het bedrijf, is er naar mijn idee niks mis mee.. en geen reden om te gaan switchen.
ASR is een prima werkgever om voor te werken.

Ik werk zelf als acceptant en er kan zeker een hoop gedigitaliseerd worden. Aanvragen kunnen digitaal, maar het proces daarachter, zit nog heel vaak handwerk achter.
De bedrijfsmatige verzekeringen staan nog echt in de kinderschoenen qua digitalisering, mede omdat zakelijke verzekeringen maatwerk betreft.
Ja, een front-end developer krijgt 8 jaar geleden in de Randstad ongeveer €3500 als nieuweling. Laten we zeggen dat hij er gemiddeld +3% per jaar bij krijgt (soms helemaal niks, soms ietsje meer) en dan zit je na 8 jaar op €4433 per maand.

Een goede senior met 8 jaar ervaring zou ergens anders makkelijk €8000 tot €10.000 of meer kunnen krijgen. Ikzelf zat al op €12.000 als senior front-end developer, en als freelancer is dat ergens rond de €20.000.

Als het om geld gaat: Loyaliteit loont niet.

Maar er zijn meer aspecten aan werk dan alleen de financiële beloning :)

[Reactie gewijzigd door Blue-eagle op 25 juli 2024 01:23]

Leuk voor je, ik zie die bedragen anders nergens langskomen; misschien voor een van de top beursgenoteerde bedrijven uit de VS? Maar daar kom je niet zomaar tussen.
Nee hoor. ABN Amro en Booking bieden dit soort salarissen ook zonder al teveel problemen :)
Wel dom dan dat ze deze bedragen niet noemen in hun vacatureteksten, https://www.werkenbijabna...enior-front-end-developer

Je kunt op interim basis en bij consultancy bedrijven of als zzp'er best 12k bruto per maand krijgen, maar je stelling dat het gemakkelijk en bij tientallen bedrijven mogelijk is, is volgens mij gewoon niet juist.

Ik kan op de grote vacature platformen, nergens een vacature vinden waar gesproken wordt over deze bedragen, zeker met de huidige tekorten lijkt me het lager voordoen van de financiële beloning niet erg logisch.

Als je het nu over een Senior Java Developer had dan wordt het al een heel ander verhaal.
Ze lopen niet te koop met die salarissen omdat ze dat geld kost. Hun salarissen staan ingesteld op een range van, laten we zeggen, €5000 tot €9000 voor een senior front-end developer. Als jij als een blij ei de baan neemt voor €5500 per maand dan is iedereen happy, als jij diezelfde baan onderhandelt voor €9000 dan is de grote bank net zo happy.

Het is gewoon een kwestie van onderhandelen.

En ik blijf erbij dat je dit kan krijgen bij tientallen bedrijven in de randstad. D'r zijn genoeg start-ups en scale-ups met goede investeerders waar ze gewoon goed personeel zoeken en, tja, geld overtuigt. Aandelen vaak ook.

Bij bedrijven als Meta gaan front-end developers richting de €400.000 per jaar, exclusief aandeelopties. En een lead bij Uber komt boven de €200.000 per jaar uit.

Mensen laten zich veel te makkelijk wegzetten voor slechte informatie uit de markt. Men moet leren onderhandelen. Want ja, ik ken genoeg loyale seniors die voor €5000 per maand hun trucje doen, en dit jaar netjes +1,56% erbij krijgen (want moeilijke tijden hé), terwijl ze met een paar sollicitaties ergens anders zonder al teveel moeite €7000 per maand gaan krijgen.
Gaat dit over een maandelijkse bruto loon?
1) Als je start met 3500 en je krijgt 8j na elkaar 3% opslag, kom je belange na niet aan jouw 6478€
2) Jij hebt/had een bruto loon van 12.000 per maand?
Je hebt gelijk, aangepast :) Ik rekende met +8% in plaats van +3%. Het moet €4433 zijn na 8 jaar. Dank!

En ja, dat had ik.
Jeetje wat een grote rekenfout voor zo'n dure developer. :+
Vandaar ook dat laatste zinnetje:
En ja, dat had ik.
:P
Ach ja. Jobs come and go :) Straks terug naar freelance en dan weer lekker €100 tot €120 per uur factureren :7
Bugs horen bij het vak :+
Je moet wel je eigen werk in stand houden }>
Ik haalde er geen geld bij, heb gewoon bewondering voor mensen die het zolang vol houden bij een bedrijf.
Bewondering vooral omdat het mij niet lukt.
Maar dat heeft denk ik ook met mij als persoon te maken, dat ik mij niet graag verveel.
Mja, 8 tot 10k in loondienst zal je vooral ophalen bij bedrijven die een enorm nijpend personeelsprobleem hebben en dan maar met geld gaan strooien. Voor kleinere bedrijven zijn dat soort salarissen sowieso niet te betalen. Het nadeel van zoveel geld bieden is dat je ook veel mensen aantrekt die voor het geld komen. Die zijn dan meestal na het eerste belletje van een recruiter weer vertrokken. Dat is prima, als dat je ding is.
Nee hoor, Uber, Meta, Booking, ABN Amro, start-ups, scale-ups, internationals, etc. Er zijn in de randstad tientallen bedrijven waar dit salaris haalbaar is.
2 seconden elements zappen op glassdoor zodat je fatsoenlijjk kan zoeken en je kan uitvogelen dat dit lariekoek is. Geen van die bedrijven heeft dit in een recente advertentie staan voor met ~10j ervaring (cap ligt rond de 6k). Extreem dom als het zo is van deze bedrijven, aangezien je dan zeker talent misloopt. Effectieve range ligt rond de 4k-5k wat in lijn is met de verwachting. Voor jouw ABN staan de vacatures voor "Senior" FE developers ingedeeld in hay 9 tot 11 wat overeenkomt met ... je raad het nooit 4k-5k, plus minus een paar honderd.

Ik ben het met je eens dat developers onderbetaald worden in Nederland maar dit soort bedragen zijn dan ook weer een beetje te veel van het goede voor een fe-developer met 10+j ervaring ("senior" zegt helemaal niets in deze context, er zijn vele invullingen aan te geven).

Er is geen enkele start up die een 10k/m developer gaat inhuren, dan huur je er twee net uit de uni en krijg je meer voor elkaar. Doe je dat wel dan gaat de geldschieter wel zeuren. Als je het hebt over fake-startups bij "innovation" afdelingen van grote bedrijven is het wat anders maar dat zijn andere zaken, die hoeven niet na te denken over geld.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 25 juli 2024 01:23]

Lariekoek? Ik heb een aanbod liggen van Booking waar ik €130.000 per jaar kan verdienen. En ik heb toch echt een salaris van €9000 bruto per maand bij ABN Amro gehad als senior front-end developer in 2021. Dat heet "onderhandelen", de aangeboden salarissen zijn onderhandelbaar :)

[Reactie gewijzigd door Blue-eagle op 25 juli 2024 01:23]

Ik weet niet precies hoe jij compound interest berekend maar volgens mij iets anders dan de meeste mensen, van 3500 naar 6478 met 3% verhoging per jaar duurt ongeveer 20,5 jaar.

Na 8 jaar zou je met jou getallen op ongeveer 4500 bruto moeten uitkomen.
€3500 * 1.03^8 = €4434
Ja, een front-end developer krijgt 8 jaar geleden in de Randstad ongeveer €3500 als nieuweling. Laten we zeggen dat hij er gemiddeld +3% per jaar bij krijgt (soms helemaal niks, soms ietsje meer) en dan zit je na 8 jaar op €4433 per maand.
Er vanuit gegaan dat je na 8 jaar nog dezelfde functie hebt die je als nieuweling had ipv dat je een functie met meer verantwoordelijkheid hebt gekregen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.