Door Sven Koene

UX Designer

Toestelabonnementen - Development-iteratie #125

14-02-2018 • 11:11

44 Linkedin

Onze developers hebben opnieuw een nieuwe iteratie opgeleverd. De focus lag in deze iteratie op de nieuwe vergelijker voor abonnementen in combinatie met een smartphone.

Toestelabonnementen vergelijken

In de afgelopen sprints zijn we achter de schermen druk bezig geweest met het verbeteren van de vergelijker van toestelabonnementen in de Pricewatch. Door de jaren heen is gebleken dat het niet eenvoudig is om een goed overzicht te bieden van alle verschillende mogelijkheden die op het gebied van toestel-abonnementcombinaties worden aangeboden.

In deze sprint releasen we daarom een volledig nieuwe toestelabonnementenvergelijker. De vergelijker is ontwikkeld met de hulp van een externe partner die is gespecialiseerd in telecomproviders.

In de vergelijker krijg je nu geen lange lijsten meer van alle combinaties. In plaats daarvan krijg je de goedkoopste combinaties per provider te zien, gebaseerd op de gemiddelde prijs per maand. Per provider kun je dan ook nog andere combinaties bekijken. Bij elke combinatie kun je alle webshops die dit aanbieden, bekijken door dit open te klappen.

De gemiddelde prijs wordt berekend aan de hand van de totaal te maken kosten en de eventuele korting die je krijgt, gedeeld door de contractduur. De thuiskopieheffing is hierin nog niet meegenomen.

Home cinema en audiosets

Home cinema en audiosetsBij onze vorige release hebben we uitleg gegeven over onze nieuwe werkwijze voor het importeren en matchen van nieuwe producten. Deze iteratie hebben we dit ook voor Home cinema en audiosets toegepast. Als bij een product de specs 'Soort audioset', 'Totaal speaker vermogen (RMS)' en 'Speaker kanalen' zijn ingevuld, zal dit meteen verwerkt worden. Hierdoor komen nieuwe producten voor deze categorie sneller in de Pricewatch terecht.

Default topictype kunnen instellen

De forumadmins hebben de mogelijkheid gekregen om het standaard topictype - vraag of discussie - per forum in te stellen. Bij het aanmaken van een topic kun je dit dan nog wel aanpassen, maar het scheelt weer een klik ;)

topictype

Bugfixes en kleine verbeteringen

 • De pop-up van de prijsalert was niet volledig in beeld op mobiel.
 • Het aantal reacties op een video was slecht zichtbaar in de videoportal.
 • Het abonnementstype kon niet gewijzigd worden tijdens het bestelproces in de aboshop.

Reacties (44)

Wijzig sortering
De vergelijker is ontwikkeld met de hulp van een externe partner die is gespecialiseerd in telecomproviders.
In welke zin is deze vergelijker beter dan die van de partner zelf en dan andere vergelijkers?
In dit voorbeeld is het belangrijkste voordeel dat je natuurlijk via alle reguliere routes binnen Tweakers bij een specifieke telefoon uit kunt komen (search, op categorie met spec-filter, vanuit het forum of artikelen) en dan die vergelijker kunt krijgen, net als voorheen.

Op zich verschilt deze aanpak weinig van de oude situatie. Maar als het goed is nu wel met informatie die vaker correct en actueel is dan met wat wij zelf deden.
dit is een beetje de vraag die mij ook overblijft. Wat denkt Tweakers toe te kunnen voegen in het vergelijken van abonnementen? Evenals de reeds aanwezige vergelijkers (alles-in-1, energie, sim-only) ontgaat mij de toegevoegde waarde op het huidige aanbod van vergelijkers.
vergelijk het met de Intermarché in Frankrijk en de Walmart in de usa. Als je er toch al bent voor je dagelijkse boodschappen koop je net zo goed wat nieuwe mokken en een paar sokken. Als je naar de PW gaat om een nieuw moederbord uit te zoeken kom je volgende keer wellicht terug voor je smartphone.
Ik snap je redenatie wel en dat zal ook zeker een beetje het idee zijn van de Persgroep, maar ik vind het een beetje verspilling van resources. Belsimpel, mobiel.nl, typhone doen dit allemaal al jaren en met succes en ik zie Tweakers ze niet van de troon stoten.
Die drie voorbeelden zijn natuurlijk specifieke winkels, deze vergelijker vergelijkt winkels onderling.

En aan de hand van je reactie heb ik het idee dat je niet helemaal door hebt/had dat wij al een soortgelijke vergelijker hadden... maar dat het de informatie erin vaak achterliep of niet helemaal klopte. Het weghalen van die oude versie en naar een externe partij uitbesteden is ten opzichte van zelf alle problemen oplossen dus juist een besparing van resources ;)

Verder is het niet erg nuttig om de naam van ons moederbedrijf in je 'beschuldiging' mee te nemen, dat soort beslissingen worden gewoon binnen het bedrijfsonderdeel Tweakers genomen :)
Er wordt in het artikel gesproken over een abonnementenvergelijker en niet een winkelvergelijker, maar fair enough. Jammer dat een mening direct als een beschuldiging gezien wordt. Ik zie dit onderdeel gewoon geen succes worden.
Daarom stond het ook tussen aanhalingstekens :)

Ik weet niet zo goed wat een andere term er voor zou zijn, maar begrijp dat je het ook niet zo hard bedoelde.

Desalniettemin is dit voor ons nu relatief weinig inspanning, de oude - niet goed werkende - functionaliteit moesten we toch wel verwijderen. Dat vervangen door een implementatie die aan onze kant veel eenvoudiger is, was voor ons alsnog een interessante optie.

Het was namelijk ook weer zo dat we voldoende klachten op de oude situatie kregen, dat daaruit wel bleek dat er blijkbaar wel interesse was :)
Ik begrijp je vraag helemaal. Natuurlijk maken we het liefst met alles wat we doen het verschil, door iets beters neer te zetten dan de rest van de markt. We realiseren ons inmiddels ook , dat dat in het geval van toestelabonnementscombinaties een enorme opgave is. We wisten er niet in te slagen zelf een degelijke vergelijker neer te zetten, terwijl de behoefte aan deze vergelijker er wel is. In dit geval was de keuze of we doen het niet of we roepen hulp in. En met die hulp kunnen we iets veel beters neer zetten dan de oplossing die we ervoor boden.
Voorheen was het niet mogelijk om de enorme lijst van verschillende variaties van een abonnement te splitsen. Nu heb je één resultaat per provider wat je met de filters kan beïnvloeden. Wanneer je klikt op meer van de provider krijg je alle variaties per provider te zien. Geen hele lijsten met b.v. Tele2 maar gewoon alle providers op 1 rijtje met relevante informatie.
Ik gebruik expres de vergelijkers van Tweakers zodat ze wat extra inkomsten genereren. Als ik toch vergelijk, waarom dan niet meteen Tweakers steunen? Ik vind het een fijne toevoeging. Recentelijk nog een nieuw energieabo afgesloten via Tweakers.
Zo denk ik er ook over. Normaal stap ik via gaslicht.com over (nadat ik een vergelijking deed bij andere vergelijkers), maar afgelopen zomer deed ik de overstap via Tweakers. Hiermee heb ik dezelfde actie als alle andere sites, maar Tweakers kreeg die extra commissie.

Ik zal deze nieuwe prijsvergelijker vaker toepassen en blijven kijken of ik dan nog steeds op de beste prijzen uit zal komen. Een integratie met combinatiekortingen zou mooi zijn, maar in de praktijk zitten wij voor 2 jaar vast aan een smartphone abonnement en wil ik elk jaar controleren of ons alles-in-1 contract nog steeds voldoet en voor de beste prijs wordt aangeboden. Ik zou mezelf en ons gezin een beperking opleggen als ik die 2 abonnementen zou koppelen. Daardoor ben je eerder geneigd om voor dat duurdere abonnement te kiezen voor extra's die je niet altijd nodig hebt, maar wel "gratis" wordt aangeboden.

Tot op heden zijn we goedkoper uit door die 2 zaken gescheiden te houden.
Wat mij nog een interessante toevoegen lijkt in de vergelijker voor toestel+abonnement is de totale prijs die je over de gehele contractperiode betaalt (zowel voor toestel als voor abonnement).
Dit zou je ook kunnen afleiden om de gemiddelde prijs per maand door te rekenen. De totaalprijs is vaak niet het bedrag waaraan je refereert om te bepalen of een bepaalde combinatie duur is of niet. De maandprijzen vergelijken is dan makkelijker. In vergelijking met een SIM-only is dat wel handig, maar dat kan (nog) niet in deze vergelijker. We geven in ieder geval alle feedback mee aan de externe partij.
De vergelijker ziet er super strak uit! Complimenten daarvoor.

Ik ben natuurlijk ook maar n=1, maar ik maak die vergelijking wel. Zeker nu de BKR registratie om de hoek komt kijken bij toestelsubsidies >250€. De rekensom bijbetaling + aansluitkosten + abonnement gedurende looptijd lijkt mij heel waardevolle informatie (zeker wanneer je kunt zien wat aanschafprijs los toestel + sim only zou kosten). Zou top zijn als dit in de pricewatch automatisch kan.
Eens dat in een vergelijking met SIM-only dit een waardevolle toevoeging zou zijn. BKR registratie gaat, zoals je al aangeeft, over toestelsubsidies > €250,-. In de pop-up als je klikt op de gemiddelde prijs, zie je bij "Betaling smartphone" een bedrag staan. Je kunt de filter bijbetaling toestel natuurlijk zo instellen dat dit bedrag altijd onder 250 euro blijft bij een specifiek toestel, maar ik begrijp natuurlijk dat een instelling / snelle filter dit makkelijker kan maken.
Het werkt andersom. Het maandbedrag toestelbundel mag niet meer zijn dan € 20 (12 maanden) of € 10 (24 maanden). Dus de bijbetaling kan dan veel hoger zijn. Daar kan je helaas nog niet op filteren.

Je zal de prijs per maand dus op moeten splitsen in een abonnement- en toesteldeel wat je kan kiezen. Of je maakt een 'BKR-vrij' knop waardoor hij hier automatisch rekening mee houdt, afhankelijk van de looptijd.
We hebben over hetzelfde. Ik doelde namelijk op "Betaling smartphone" onder het kopje "Totale maandelijkse kosten" in de pop-up. Als dat bedrag onder de 250,- blijft, resulteert dat in dezelfde bedragen per maand die je noemde. Dat een filter hiervoor handig is, eens. Deze feedback zal meegenomen worden in de evaluatie.
Het is in Nederland wettelijk niet meer toegestaan om andere tarieven te hanteren voor sim only + toestel of abonnement + toestel.
Wijs die eens aan? Want je kan een Sim-Only afsluiten bij A en een toestel kopen bij B. Dat kan voordeliger zijn dan de abonnementen.
Als je een abonnement + toestel koopt dan zijn de kosten voor je toestel en de kosten van je abonnement gesplitst. Je ziet precies wat je koopt. Op een willekeurige bestelpagina bij een telco of een tussenpartij zie je een krediettabel waar de waarde van het toestel wordt verdeeld over de looptijd van het toestel. En dat weer afhankelijk van je bijbetaalprijs. De waarde van het toestel kan fluctueren. Zit die onder een losse verkoopprijs dan heb je voordeel t.o.v. sim-only + toestel dan niet. Het is bijna ondoenlijk om deze prijzen gelijk te houden, omdat het prijsspel met losse toestellen heel anders werkt dan dat van met abonnement. Wat je kan doen is de sim-only vergelijker gebruiken van b.v. http://www.beladvies.nl/ en dan combineren met de pricewatch.
Je kunt natuurlijk de vergelijking ook zelf maken. Zou mooi zijn als Tweakers die berekening voor ons maakt.
Daarom nemen we alle feedback ook mee in vervolgontwikkelingen :)
Top, laten we dan van deze nieuwe toevoeging in de pricewatch eveneens de beste van het land maken.

in 1 keer een onpartijdige (geen idee wie jullie partner is) overzicht krijgen van de mogelijkheden. De andere abbo/phone sites zijn alles behalve onafhankelijk.
De partner is The Dutch Selection. De api wordt verder ook gebruikt op beladvies.nl (demosite van de api)


Ten minste, dat is wat ik kon opmaken uit de code.

[Reactie gewijzigd door i7x op 14 februari 2018 15:46]

Zolang die niet gesponsord worden door onze providers, helemaal prima. De overige bel vergelijkers worden namelijk wel gesponsord.
Wil je het goed vergelijken moet je een sim only vergelijke met abbo met toestel en de losse prijs van een abbo.

Op die manier kun je zien op sim only abbo en los toestel goedkoper is dan abbo met toestel.
Zal alleen complexer zijn om zo een vergelijking te maken.
Als je op de gemiddelde maandprijs klikt zie je het overzicht, en de totale prijs.
Bedankt, had ik inderdaad niet gezien. Dat is precies de info die ik nog miste.
Mooi werk! Komen er meer toestellen bij voor de vergelijker? Zoals de iPhone?

Oh, en wellicht is het tof om te laten zien hoeveel het 'scheelt' als je het toestel los zou kopen met een SIM only abbo? (met vergelijkbare specs natuurlijk als de abbo-variant)
Mooi werk! Komen er meer toestellen bij voor de vergelijker? Zoals de iPhone?
Sterker nog, ze staan er allemaal al in ;)
pricewatch: Apple iPhone X 64GB Grijs
nice! Ik had dat nog niet gezien :)
Dit werkt voor de meest recente toestellen, dus een iPhone zou moeten werken. Naar welke uitvoering ben je op zoek?
Ik kan nu niet zo snel teruglezen of een mogelijke combinatiekorting meegenomen wordt in de vergelijking?
Een vodafone abbo scheelt mij 5 euro in de maand en dubbele data dankzij mijn ziggo abbo. (waar ik helaas toe verplicht ben vanwege de kabel)
Hier wordt helaas nog geen rekening mee gehouden. Je feedback geven we wel mee aan de externe partner.
Dank voor je reply en verduidelijking! Succes met de ontwikkeling :)
Anoniem: 372172
14 februari 2018 11:27
Keep up the good work :)
Goed bezig! Het zou waanzin zijn om die vergelijker zelf te gaan ontwikkelen. :)
Dat zijn weer een aantal hele mooie verbeteringen en toevoegingen!

Keep up the good work!

[Reactie gewijzigd door rens-br op 14 februari 2018 12:01]

Ziet er weer goed, fijne update! :Y
Vlamingen zijn uiteraard weer niet belangrijk. :(
De vergelijker is ontwikkeld met de hulp van een externe partner die is gespecialiseerd in telecomproviders.
Wellicht dat er gewoon geen partner is gevonden voor Vlaanderen.
Even geduld.

Ze hebben namelijk gewoon het product van The Dutch Selection geïmplementeerd. Daar is ook een Belgische variant van, dus die zal binnenkort wel komen.

http://www.thedutchselection.com/demo/price_comparator
Waarom wordt de thuiskopieheffing niet meegenomen? Het is van tevoren bekend bij welke hoeveelheid opslag welk bedrag berekend moet worden en afgedragen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee