Netflix: Belgische isp's zijn sneller dan Nederlandse providers

Belgische providers blijken bij de maandelijkse snelheidsmeting van Netflix gemiddeld een hogere snelheid te bieden dan isp's in Nederland. Daarnaast bestaat de top vijf van isp's uit kabelaars. De metingen van Netflix laten verder zien dat Noord- en Zuid-Amerika achterblijven.

Netflix is in België pas sinds 19 september actief, maar het bedrijf heeft toch al cijfers van de grote Belgische providers verzameld. Daaruit blijkt dat Telenet en VOO, beide kabelproviders, een gemiddelde snelheid van 3,86Mbit/s scoren. Dit is wereldwijd goed voor een tweede positie. Zwitserland voert de 'ranglijst' aan.

Nederland bezet de vierde plek op de lijst en moet naast België en Zwitserland ook Oostenrijk voor laten gaan. Ziggo, volgens Netflix de snelste isp in Nederland, scoort gemiddeld 3,81Mbit/s. In december vorig jaar werden de Nederlandse isp's nog als snelste gekwalificeerd in de landen waar de streaming-videoaanbieder actief is.

Uit de cijfers blijkt ook dat kabelaars het gemiddeld beter doen dan aanbieders die glasvezel en/of dsl aanbieden: de top zes bestaat uitsluitend uit kabelaars. Ook maakt UPC een flinke stijging door: in december scoorde UPC gemiddeld 2,64Mbit/s, tegenover 3,68Mbit/s in september.

Vergeleken met de andere landen waar Netflix actief is, scoort West-Europa bovengemiddeld goed. De VS en Canada vallen in de middenmoot en de verbindingen in Zuid-Amerika zijn relatief laag met Peru - goed voor 2,15Mbit/s - als hekkensluiter.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

14-10-2014 • 16:31

192 Linkedin

Reacties (192)

192
189
146
7
1
15
Wijzig sortering
Moet je allemaal met een korreltje zout nemen, in andere test staat nl op 3de plek op weer andere eerste op weer andere 10de etc etc.
Heel grote korrel zout. Laten we eerst eens kijken naar wat Netflix eigenlijk meet:
*These ratings reflect the average speed for all Netflix streams (Mbps) from Nov. 2012 through Sept. 2013 and average speed during prime time starting in Oct. 2013.
Woha! Dat is niet de internet snelheid, dat is de gemiddelde bitrate die Netflix levert. Maar welke birate levert Netflix dan?
0,5 megabit per seconde - Vereiste snelheid van breedbandverbinding
1,5 megabit per seconde - Aanbevolen snelheid van breedbandverbinding
3,0 megabit per seconde - Aanbevolen voor SD-kwaliteit
5,0 megabit per seconde - Aanbevolen voor HD-kwaliteit
25 megabit per seconde - Aanbevolen voor Ultra HD-kwaliteit
Dat betekend dat als een flim niet in HD beschibaar is dat ze sws niet hoger leveren dan 3,0 Mb/s. En die 5,0 helpt nou ook niet echt het gemiddelde op te hogen, en in Ultra HD kijkt nog bijna niemand. Als 50% in HD gekeken wordt en 50% in SD, dan is de gemiddelde bitrate 4,0 Mb/s.

Oftewel: Die snelheidsmetingen van Netflix slaan helemaal nergens op. Het geeft weer dat de gemiddelde bitrate die zij leveren x Mb/s is.

Laatste voorbeeld: Google Fiber, waar onomstotelijk constant meer dan 900Mb/s mee wordt gehaald, heeft een gemiddelde snelheid van... 3,54 Mb/s.
Precies! Als de gemiddelde gemete snelheid rond de 4 mbit zit dan betekend dit dat iedereen in Belgie en Nederland naar hartelust netflix kijkt in de kwaliteit die beschikbaar is zonder onderbrekingen. 4 mbit is namelijk een zeer degelijke bitrate voor 720p kwaliteit en ook 1080p komt er goed mee weg. De gemiddelde kijker kijkt dus niet op 25 mbit en ook niet op 5 mbit maar iets daar onder. Dat wil niet zeggen dat zij die naar een 25 mbit stream kijken opeens happeringen hebben omdat hun provider kut is. Nee, het wil alleen maar zeggen dat als je alles bitrates bij elkaar optelt en deelt door het aantal kijker, gemiddeld de mensen 4 mbit GEBRUIKEN! Gebruiken, als in ... meer hebben ze niet nodig. Er zijn waarschijnlijk ook mensen die naar netflix kijken op smartphones en apparaten die niet meer als 1 of 2 mbit nodig hebben omdat hun scherm de hogere resoluties niet ondersteunt. Dit haalt de gemiddelde bitrate nog wat naar beneden.

Dit is echt een zeer dom artikel totaal tweakers onwaardig. Het is om van te huilen.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 14 oktober 2014 18:02]

Goede info en daardoor wordt het artikel een stuk duidelijker. Wat ik me wel afvraag, als jij dit kan vinden, waarom de redactie van Tweakers dan niet? Beetje journalist doet toch onderzoek en vindt dit dan ook lijkt me.
Hier is nog wat meer gecopypaste van de site:
The average is well below the peak performance due to many factors including the variety of encodes we use to deliver the TV shows and movies we carry as well as home Wi-Fi and the variety of devices our members use. Those factors cancel out when comparing across ISPs, so these relative rankings are a good indicator of the consistent performance typically experienced across all users on an ISP network
Lijkt me dat ze het toch wel hebben over de download snelheid en niet de gemiddelde bitrate.
Houdt er ook rekening mee dat het gaat om streaming. Dat houdt dus in dat een film niet aan full speed wordt gedownload maar volgens de snelheid die nodig is om het zonder happeringen te kunnen afspelen en dat is dan weer afhankelijk van zowel de bitrate (wat het volume bepaald) als de download snelheid.
Dit zijn natuurlijk sowieso wat vage tests. Er wordt gekeken hoe hard jij gemiddeld een stream naar binnen trekt. Dit hangt sterk af van welke apparaten je gebruikt om Netflix te kijken. Ik heb een prima 90 MBit verbinding van Ziggo maar mijn Chromecast over wifi op zolder gaat dat bij lange na niet halen natuurlijk. Er zijn gewoon heel veel factoren die het omlaag trekken.

Dat verklaard ook de lage waardes. Zelfs het goedkoopste Ziggo abonnement levert nog 30 MBit/s downloads (en meestal kom je wel in de buurt).

Dit onderzoek zegt dus meer iets over de manier waarop mensen Netflix streamen dan over hun internetverbinding an sich.
Wat je zegt... sowieso moet Netflix nog met een stream komen die mijn lijn volledig kan belasten, ook gezien hun methode van bufferen zal de snelheid sowieso altijd beperkt zijn want Netflix buffert maar een korte tijd vooruit, als de nodige 'blocks' snel klaar staan door een rappe lijn gaat de snelheid ook niet omhoog voor nog meer blocks. Gezien Netflix beweerd dat er voor de hoogste kwaliteit stream ca. 15Mb/s nodig is lijkt mij dat ook een gezonde aanname in maximale snelheid die Netflix zal vragen.
Gecomprimeerde films. Ga maar eens een echte HD film van 50gb streamen.
Maar zouden er per land (of per ISP) grote verschillen zijn op de wijze waarop mensen streamen dan? Het lijkt mij niet dat er (bijvoorbeeld) zoveel meer Belgen via de PC op vaste kabel kijken en dat Nederlanders dan massaal op slecht wifi streamen. Zelfde geldt voor gebruikers binnen één land bij verschillende ISP's.

Bij de grote aantallen die Netflix hiermee bekijkt lijken me die verschillen te verwaarlozen.
Het enige dat ik me kan voorstellen is dat Netflix in Belgie nog vrij nieuw is. Dus mensen zitten nog in de probeerfase en gebruiken daarom nu vooral hun PC om te kijken of Netflix wat voor ze is. In NL is Netflix al wat langer beschikbaar en hebben mensen misschien dedicated hardware gekocht om Netflix op te kijken, zoals Chromecasts, Media Streamers. of nieuwe TV. Ik behoor in ieder geval wel tot die groep.
Anoniem: 432173
@sys6473814 oktober 2014 17:01
Idd en aan een gemiddelde heb je nix zolang je de spreiding erop niet kent...
De titel moet zijn, belgische internet gebruikers hebben beter wifi dan nederlandse gebruikers. Volgens speedtest.net ligt de gemiddelde snelheid van NL bijna 10mbit boven die van belgie - en in beide gevallen ligt de snelheid ver boven wat netflix aangeeft.

http://www.netindex.com/download/map
Dit is net als die snelheidstest die Kassa toen deed en daarna tot de conclusie kwamen dat half NL de door de provider beloofde snelheid niet haalt terwijl men massaal die test met een tablet of telefoon via een brakke wifi verbinding deden die sowieso al nooit boven de 10 mbit uit zou kunnen komen.

Deze test zegt dus inderdaad helemaal niks over de ISP, er zijn teveel andere factoren.
Neen, de tests worden gedaan naar de Upload speed die de ISP's aan Netflix aanbieden, want Netflix heeft natuurlijk een internetconnectie nodig om de stream tot bij jou te krijgen.

Maar ik kan natuurlijk ook fout zijn ...

[Reactie gewijzigd door wiellinator op 15 oktober 2014 13:53]

Welke andere tests zijn dit dan?
Terwijl Nederland 10 maanden geleden nog de snelste internetverbindingen van Netflix had...
nieuws: Netflix: Nederland heeft snelste internetverbindingen

Staat Nederland nu op nummer 5 van europa (is niet gesorteerd op snelheid)..
http://ispspeedindex.netflix.com
Netflix heeft de laatste maanden een introductie gemaakt in heel wat andere landen; Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, België, Luxemburg & Frankrijk. Die landen waren tien maanden geleden nog niet in de lijst met metingen van Netflix terug te vinden. NL staat op nummer 4, achter landen waar Netflix dus pas in september geïntroduceerd is.

[Reactie gewijzigd door Teun_2 op 14 oktober 2014 17:13]

Hadden ze in België niet een data limit? Tenminste laatste keer dat ik checkte tijdens mijn verblijf in België was het zo (15gb = maand) zodra de limit overschreden wordt krijg je internet van 8kb/s...

Daarmee bedoel ik dat is wel leuk dat ze paar onmerkbare kbs per seconde sneller zijn maar ik heb liever dat ik limietloos kan downloaden / uploaden...

[Reactie gewijzigd door Noob_Saibot op 14 oktober 2014 16:49]

Valt wel mee. Vrij veel abonnementen hebben een FUP waarbij je pas rond 120-300GB op smalband gezet wordt. De grens hangt af van of je tijdens piek- dan wel daluren data verbruikt hebt.
'pas' omfg :(
Ik zit hier voor 45 euro P/M met een 100/100 abbo en alleen al mijn Tor relay doet per maand gemiddeld 6TB up/down, en nog nooit geen ene klacht gehad!

Ik ben _zo_ blij dat ik niet in Belgie woon
Haha, dan moet je ook geen TOR relay zijn.
Alleen" al mijn ... ~ ... 6 TB up down
Ik weet niet 6TB is in mijn optiek erg veel. Ik ben dan benieuwd wat je dan nog meer aan het doen hebt als je andere praktijken nog meer verbruikt.
Wij zitten hier in een huishouden van 4 op gemiddeld 240GB per maand en dat wordt al door veel mensen als "veel" gezien.

Edit: Ik bij sommige opmerkingen dat 6TB niet veel is en dat je de keuze moet hebben om zoveel te verbruiken. Echter is dit niet eerlijk t.o.v. de gemiddelde gebruiker. Die moet dan meebetalen aan de infrastructuur omdat iemand een TOR-relay wil zijn. Ik woon zelf in Nederland, maar volgens mij is het heel goed mogelijk om in België een Tor-relay te zijn, zolang je binnen je data limiet of FUP blijft.
Ook vergeten veel lezers hier dat het nog maar twee jaar geleden was, dat Telenet een datalimiet van 50GB voor een regulier abbo hanteerde: nieuws: Telenet schroeft datalimieten 'oude abonnementen' flink op Zelfde geld voor Belgacom: nieuws: Belgacom verhoogt snelheden en limieten internetabonnementen.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 15 oktober 2014 16:48]

6TB is helemaal niet zo veel hoor... en 'veel mensen' zegt niet echt wat. Als 'veel mensen' allemaal op de noordpool wonen en met een 1mbit satelliet lijntje zitten te internetten is 6TB veel ja.

Wij zitten hier met 4 mensen op een 50/20 VDSL lijntje en trekken ±20GB per dag, elke dag. We zitten voor deze maand op het moment op 272GB gebruikt. We doen ook niet echt veel spannende dingen, wat YouTube, een beetje Netflix, en verder websites en software. HD TV draait op een apart niet-gemonitord subnet, dat komt er dus ook nog bij als we dat als internet zien.
20gb x 31 dagen is 620GB
je moet dus dagelijks 200~GB verbruiken om aan die 6TB te geraken..
of m.a.w zou jij toekomen met 6TB voor 300~ dagen.
Dan vind ik 6TB/maand ook veel voor Nl/Be :+

Moest Telenet het optrekken naar minimum 1TB/maand dan zou ik al heel blij zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 533275 op 15 oktober 2014 15:39]

Volgens mij kan een provider beter gewoon een FUP hanteren waarbij ze excessief gebruik dat belastend is voor andere klanten pas inperken. Het is eigenlijk onzin dat er vooraf al bepaald wordt wat je wel of niet kan als het bekend is dat het netwerk beperkt is maar niet bekend is wat iedereen gebruikt.

Stel dat je op een 50/1 overboeking zit, maar 49 mensen alleen een beetje mailen, dan maakt het voor die overgebleven persoon niet veel uit als die 10TB per maand heen en weer schuift, gezien de rest er dan toch geen last van heeft.

Zomaar wat ambigue limieten naar je klanten smijten is gewoon totaal technisch ongegrond en lijkt een beetje op geldklopperij en onkunde (of de wil het netwerk niet te verbeteren).
Lijkt mij wel veel.Met streaming kom je lang niet in de buurt dus wordt er toch behoorlijk wat gedownload.( zonder tv meegerekend)

[Reactie gewijzigd door Boppers op 15 oktober 2014 02:53]

Wij zitten hier in een huishouden van 4 op gemiddeld 240GB per maand en dat wordt al door veel mensen als "veel" gezien.
Kijken die mensen nooit naar bv. YouTube dan? Zelfs met die waardeloze bitrate — zelfs op 720p — zit je echt zo aan de 100GB.

Ik weet nog dat een paar jaar terug mensen zeiden van "hoe kom je ooit aan de 30GB?" Je luistert eventjes naar de radio en je zit al aan 30GB.

Het lijkt me trouwens wel eens leuk om te zien hoeveel het gebruik van mensen die zulke dingen zeggen zou zijn als Belgacom en Telenet hun tv-zut zouden meetellen. Maar nee, die 200 tot 300GB van mij, da's veel zeker. :P

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 14 oktober 2014 21:01]

Niet overdrijven hé. YouTube draait hier makkelijk 2u per dag. Daarnaast nog 2u streaming tv. Haal zelden boven de 50 gig.
Wel, eens zien. 30 min 720p op YT is pakweg 500MB.* Makkelijk twee uur per dag is dus 600 * 2 * 30 = 37GB. Tel daar nog 20% overhead bij op waar je niks van terugziet, maar die Belgacom wel meerekent is dat zo'n 45GB. Dan nog 2 uur per dag streaming tv erbij en jij komt zelden boven de 50 gig? Jij overdrijft duidelijk ook, of je kijkt enkel op 360p. :P

\begin{rant}
Maar goed, je hebt gelijk dat ik dat iets beter had kunnen verwoorden. Als je enkel YouTube zou kijken op 720p is 100GB nog wel te doen. Maar als je Internet snel genoeg is voor 1080p, en dat is het tegenwoordig bij bijna iedereen, waarom zou je geen 1080p kijken? Juist, enkel om een datalimiet. Hoe dan ook, dankzij een half uurtje tot een uurtje 720p YouTube per dag begin je toch echt al flink in het gedrang te komen. Je hebt ook rustig een paar 100 MB aan podcasts per dag, om zomaar iets te noemen. Als dat alles was zou dat nog niet zo erg zijn, maar natuurlijk heb je nog allerlei "onverwachte" dingen bovenop die paar gigabyte die je dagelijks gebruikt. Ik heb vandaag bv. een paar pagina's in een boekje gescand. Da's ook 600MB. Ja goed, ik zou die TIFF-bestanden op een trage prutscomputer in PNG om kunnen zetten zodat het iets minder ruimte in beslag neemt, of ik zou moeilijk kunnen doen met USB sticks. Maar een datalimiet is wat mij betreft de enige reden om dat überhaupt te overwegen. En de volgende dag upload jij of je echtgeno(o)t(e) een paar gigabyte aan foto's.

Op zich zou een 100 GB/maand limiet min of meer leefbaar kunnen zijn, maar enkel als het overschot mee zou worden genomen naar de volgende maand. Een datalimiet betekent niet gemiddeld 100 GB, maar de ene maand gebruik je 60 GB en de volgende maand zit je na drie weken aan je limiet. Gelukkig heeft Belgacom ook de unlimited optie.

Bedenk je ook dat met 70 Mbit, als je zomaar op iets klikt waarvan het niet direct duidelijk is hoe groot het is, je voor je het in de gaten hebt ook weer honderden megabytes binnenhaalt. (En let's face it, je wilde dat ingescande boek van archive.org sowieso bekijken, maar met een datalimiet had je zoiets banaals moeten inplannen voor de volgende maand.) Op die manier is 100 GB op 70 Mbit ook significant minder dan op 2 Mbit.

tl;dr 100 GB is niets als je 20+ Mbit hebt.
\end{rant}

* Bron. Je kunt iets lager vinden, maar ook makkelijk hoger. Ik heb geen idee wat het gemiddelde is, maar dat hangt natuurlijk ook af van de video's die je kijkt.
Nuja, welk kalf gaat ook naar belgacom, als er een deftige ISP als telenet is ;)
Een "deftige" isp als telenet? Een bende leugenaars ja.
Ben telenet op zo veel mogelijk plaatsen aan het buitensmijten eigenlijk.
Digitale TV: weg sinds netflix er is
Internet: al jaaaaaaaren weg, haal met dommel over VDSL2 toch wel 70 megabit (wat meer dan genoeg is, over die belgacom lijnen).
Telefonie? 20 euro (of meer) gewoon al om het te hebben, zonder dat je zelfs belt, + nog vastzitten aan connectiekosten en betalen per minuut. Bij OVH betaal je 1.19 euro per maand en bel je gratis de hele dag door, iedere moment, naar europa, met voicemail en alles er bij zonder 5 euro extra te moeten geven voor die functionaliteiten...

Qua uploadsnelheid zit telenet ook steeds achter.

Plus dan nog het feit dat ze bij telenet durfden te antwoorden dat "Het illegaal is en daarom niet mag gegeven worden" toen ik hen vroeg waarom zij geen usenet (nieuwsgroepen) toegang meer voorzien. En dit terwijl de meeste xDSL providers dit wel perfect mogen doen ;)

En inderdaad de limieten op sommige abonnementen (vooral telenet, DSL providers zitten hier al jaren vaak boven).
Dommel heeft bijvoorbeeld al bijna 8 jaar denk ik ONGELIMITEERD. Dus géén FUP zoals telenet, want dat is allesbehalve ongelimiteerd.
Toen ik in 2007/2008 ongeveer 1,5 TB afhaalde op een maand waren daar nooit klachten over en kreeg ik dus ook nooit een verlaagde bandbreedte.
En dit mét gratis vast ip adres, in tegenstelling tot de extra kosten die je daarvoor moet maken bij telenet.

Achterlijke bedrijven leggen nog steeds achterlijke voorwaarden op, en qua services en regels staat Telenet wel op plaats 1 van die ranglijst ;)

[Reactie gewijzigd door Ali3nSt0rmz op 15 oktober 2014 10:49]

Omdat niet iedereen in Belgie de kabel ter beschikking heeft? Dus zijn gebonden aan zéér trage ADSL verbingingen
waarom youtube niet in 1080p kijken? ik kijk youtube zelden of nooit fullscreen, waarom zou je 1080p downloaden om het daarna in een venstertje te bekijken?
(het is ook beter voor het milieu, maar dat zegt velen niet zo veel)
De business abonnementen van telenet kosten nauwelijks iets meer dan de particulier abo's maar je krijgt er 2TB of 4TB voor, doe dit nog eens maal 2 indien je jouw verkeer naar de daluren verplaatst.
26€ voor basic internet versus €47 voor goedkoopste business.
Volgensmij is op 1080P de audio kwaliteit beter, als je bijv van die muziek channels luisterd.
Ok, fair enough. Ik kijk dus wel fullscreen. Naja, ik kijk ook genoeg in een venstertje of soms op mijn telefoon, dat soort dingen zijn dan weer wel 360p or 720p natuurlijk. Maar ik heb het over series die ik volg bv. van Geek & Sundry, Tested.com, Foodtube, enz.
Vooral mijn vrouw kijkt veel YouTube. De meeste video's zijn niet eens beschikbaar in 720p.
Veel video's die ik bekijk ook niet (documentaires, video courses...).

En als je niet full-screen kijkt, is het inderdaad niet erg.

Yelo TV van Telenet is zeer laag in kwaliteit, dus daar ook geen last van.

Voor 70-80% van de doorsnee gebruikers is 100Gb ruim voldoende hoor.
Dat een "doorsneegebruiker" geen gigabytes over SSH trekt en geen broncode downloadt kan ik nog inkomen, maar enkel e-mail is al zoveel GB per maand. En ook geen Dropbox?* Skype?** Bing/Google Maps? Streetview? Google Earth? join.me?*** En gebruikt die "doorsneegebruiker" dan ook geen IPTV? Gemiddeld meer dan 3 uur per dag meen ik. Dan heb je het dus over minstens 8 Mbit voor 720p, niet die erbarmelijke bitrate van 3 à 5 Mbit voor YouTube 1080p video's. Als je à la een provider het gros van het gebruik niet meetelt, tja… 8)7

* Ik probeer m'n Dropbox relatief klein te houden en dan nog schrik je ervan…
** Een half uurtje videobellen gebruikt 500 à 700 MB. Bovendien kan ik me niet voorstellen dat een "doorsneegebruiker" Skype's bandbreedte zal limiteren zodat het op lagere kwaliteit springt. En ik herhaal, tenzij je een datalimiet hebt, waarom zou je dat überhaupt willen? Goed, het milieu is aangehaald. Ik zou zeggen, zet je computer uit als je hem niet gebruikt. Dat zal heel wat meer uithalen dan het gebruik van een server en van je eigen computer een Watt of twee te verminderen terwijl-ie sowieso aanstaat.
*** Allemaal random doorsneezut die data vreet.

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 17 oktober 2014 19:02]

Lol, de gemiddelde gebruiker heeft echt geen GB aan mail hoor. Een paar facebook statusmeldingen en wat reclamemails. Ik zie het regelmatig als ik ergens weer eens wat probleempjes mag gaan oplossen.

IPTV? Wat bedoel je daarmee? Digitale TV zit sowieso niet in je internetbundel hé. Dus dat verbruikt niets. En voor de rest kijkt de doorsnee gebruiker niet veel, behalve wat YouTube.

En wat zet de doorsnee gebruiker dan op dropbox? De meesten typen zelden of nooit iets in word. Behalve wat foto's op Facebook plaatsen, wordt er ook al niet veel gedaan.

Over welke type gebruikers heb ik het nu? Degene die ik regelmatig zie:
- oudere personen met weinig pc-kennis: wat surfen en hooguit een paar mailtjes per dag en internetbankieren. Af en toe een youtube-filmpje
- doorsnee huisman/vrouw: facebook, paar mailtjes, youtube en internetbankieren
- jonge gastjes: wat online spelletjes en facebook, youtube

Ik kom zelden iemand tegen die (behalve dan zakelijk) regelmatig dropbox, google drive... gebruikt en daarbij grote datavolumes verbruikt. Behalve de foto-adepten die dan weer meer geïnteresseerd zijn in de cloud (soms).

Ikzelf ben toch wel een redelijk intensieve computergebruiker en gebruik zowel dropbox als Google Drive. Beide hebben toch wel enkele GB aan data staan, maar die down/upload je niet elke dag hé. Enkel de wijzigingen (paar kb/mb).
Moet toegeven: ben geen foto-freak, maar doe alles wel in de cloud.
IPTV? Wat bedoel je daarmee? Digitale TV zit sowieso niet in je internetbundel hé. Dus dat verbruikt niets.
Dat zeg ik al sinds mijn eerste reactie. De gemiddelde meer dan 3 uur per dag tv kijkende mens trekt dus laten we zeggen 500 GB per maand binnen over zijn VDSL lijntje. Ons gebruik deze maand is volgens Belgacom op dit moment 97 GB (volgens mijn eigen router 15 GB minder; overhead waar je niks aan hebt meetellen is ook een kunst). En die "97" GB, dat is het, punt uit. Ik heb geen verborgen gebruik dat creatief niet wordt meegeteld. Is dat dan geen netneutraliteit i.v.m. Netflix?
Over welke type gebruikers heb ik het nu? Degene die ik regelmatig zie:
- oudere personen met weinig pc-kennis: wat surfen en hooguit een paar mailtjes per dag en internetbankieren. Af en toe een youtube-filmpje
- doorsnee huisman/vrouw: facebook, paar mailtjes, youtube en internetbankieren
- jonge gastjes: wat online spelletjes en facebook, youtube
Gewone lui in hun twintiger/dertiger jaren. Overigens trekken die jonge gastjes waar je het over hebt volgens mij makkelijk 50 GB of meer per week aan demo's van Steam/Xbox Live als je ze laat begaan. Anyway, de meesten nemen een pack en dan heeft Internet Start opeens een limiet van 150 GB. Dat is wel net genoeg.
Ikzelf ben toch wel een redelijk intensieve computergebruiker en gebruik zowel dropbox als Google Drive. Beide hebben toch wel enkele GB aan data staan, maar die down/upload je niet elke dag hé. Enkel de wijzigingen (paar kb/mb).
Ik toch echt wel regelmatig. Ik "drop" bv. een scan van laat ik zeggen 20 pagina's (300 MB?) via m'n netbook op Dropbox en dan komt alles automagisch op m'n desktop terecht. Daarna verdwijnt het al snel van Dropbox en integreer ik de TIFF's ofwel in mijn echte Unison-synchronisatie in de vorm van flink kleinere PNG's of verwijder ik ze volledig. Mijn bestanden staan kortstondig op Dropbox, maar ze vreten wel data. En dan heb je ook al die dingen die je nauwelijks gebruikt, zoals Windowspartities. Als je dat eens opstart trekt dat voor je er erg in hebt ook weer direct 4 GB aan nieuwe data binnen.

Dit is een vorm van comfort natuurlijk, waar ik in de jaren '90 nauwelijks van durfde dromen. Ik zou mijn gegevens ook puur via mijn thuisnetwerk kunnen overbrengen, of met een 8-inch floppy/USB-stick/SD-kaart. Maar de rode draad door mijn verhaal blijft hetzelfde: wat heeft een mens aan sneller internet als er een datalimiet in de weg staat van nieuwe dingen doen, i.p.v. enkel dezelfde dingen die je in de jaren '90 deed maar dan net iets sneller?

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 19 oktober 2014 12:50]

Hmm, net even naar mijn verbruik gekeken, dat is lang geleden omdat ik dat bij unlimited niet nodig is in mijn ogen. Wij zijn klant bij Scarlet. Tussen 5 oktober en vandaag zit ik aan 113GB. Dit is puur YouTube, Netflix en game-updates op Xbox One in een gezin van 4 mensen waarvan er 2 enkel hun mail eens controleren op de gsm. Het verbruik gaat sneller vooruit dan je denkt. En er is sinds de release van Netflix niks meer gedownload want Netflix heeft voorlopig genoeg om te kijken.
Hier tot nu toe deze maand 200GB, dus zal rond de 400GB uitkomen deze maand. Dat is dan zonder downloaden van films en zo...
Grootste verbruikers: Netflix, online backup, online sync, YouTube.
Streaming audio is ook goed voor een tiental GB per maand.
Ik heb zelf een Telenet abbo met FUP. Ik kan makkelijk per maand er 300 a 400 GB doorjagen (das vooral piekvebruik met een beetje daluren verbruik) en ik heb nog nooit een waarschuwing gehad dat ik teveel verbruik.
Zal is gaan meten denk dat wij hier op dubbele Mey vier mensen uitkomen
Mensen moeten zelf kunnen bepalen of ze een Tor relay willen zijn. In Belgie heb je die keuze niet.

Het is raar om te zeggen dat je niet X of Y moet doen met je internet verbinding omdat je anders een uitzondering zou zijn, een internet verbinding is juist bedoelt om zelf te bepalen wat jij ermee doet, je provider hoort daar gewoon niks over te kunnen zeggen, op wat voor manier dan ook.
En hoeveel doe je gemiddeld zonder Tor relay? :+
Die 300-1500GB FUP valt echt goed mee als niet heel je gezin veel GB's opslurpt elke dag.
valt echt goed mee als
Alles valt goed mee 'als'... zo ken ik er nog een paar. Geen internet valt ook echt goed mee als je geen internet gebruikt. En een telefoonmodem valt ook wel mee als je alleen maar telnet gebruikt. En een zwart/wit tekst terminal valt ook wel mee als je geen graphics wil zien. En geen stroom valt ook wel mee als je in de middeleeuwen leeft.

Het is gewoon onzin dat providers nog met limieten komen als je voor een normale internetverbinding betaalt. Stel dat je heel weinig zou betalen voor een of andere 1/100 overboekte verbinding, of ze geen glasvezel tussen hun POP's hebben liggen, of slechte peering contracten hebben en buiten hun eigen AS geen goedkope traffic kunnen doen. Maar dat lijkt me bij een normale ISP tegenwoordig toch niet meer het geval mag ik hopen?
Start zelf een Provider bedrijf op zou ik zo zeggen.
Alles kan altijd beter en goedkoper, maar het blijven bedrijven en dan is deze 300-1500GB al een heel stuk beter dan een jaar geleden.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 14 oktober 2014 23:27]

Ik heb geen probleem met mijn verbinding, het is vooral dat ik naar de Belgische ISP's en hun klanten zit te kijken en me afvraag waarom de dienstverlening zo belachelijk is.
Met normaal gebruik (met Netflix) zit ik toch ruim boven de 300GB per maand (ongeveer 400 zoals ik hierboven al aanhaalde), en het overgrote deel daarvan is tijdens de piekuren, aangezien ik we 's avonds Netflix aanhebben en niet wanneer we slapen.
Men moet zelf kunnen bepalen wat ze doen met hun internet verbinding, inclusief of misschien JUIST veel gebruik ervan maken. Daar past geen 'als' in. Als je hele gezin veel GB's wil opslurpen, dan moeten ze dat lekker kunnen doen.

Het goedpraten van praktijken als deze die in de rest van de wereld al een taboe zijn ruikt in mijn ogen naar stockholm syndroom. Jij weet net zo goed als ik dat geen limiet beter is dan wel een limiet, ongeacht hoe jouw persoonlijke ervaring uitwijst dat het 'best wel mee valt hoe erg het allemaal is'.
Ik ben _zo_ blij dat ik niet in Belgie woon
als belg kan ik zeggen: wij ook! ;)
Ik ben _zo_ blij dat ik niet in Belgie woon
Want Telenet is de enige aanbieder? "Vrij veel" != "alle"…
Jij bent dan ook duidelijk geen doorsnee consument :/
MIjn housemate en ik zitten rond de 300-350 GB / maand en downloaden vaak, gamen veel en zien veel 1080p streams.
wij zijn ook blij dat je niet in Belgie woont :)
En dat vind jij normaal persoonlijk gebruik?

(retorische vraag)
6TB per maand?
Dat zou betekenen dat je elke seconde van de maand minimaal 19Mbs zou gebruiken! Nou is dat natuurlijk mogelijk, maar zo te zien heb je glasvezel, en dus iptv wat gemiddeld ook 10Mbs gebruikt per tv. En natuurlijk al je eigen data! Dat bij elkaar en je isp zeurt niet over FUP??

[Reactie gewijzigd door renceww3 op 15 oktober 2014 16:07]

Nope Nederland heh ;) Wij hebben geen data limieten :P
Ik kijk trouwens geen TV, geen kwalitatief goede programmas enzo.

Maar ik doe inderdaad minimaal 20 mbit/s up en down continu vanwege mijn tor relay die ik draai omdat ik die verbinding nou eenmaal heb en omdat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen aan dissidenten wereldwijd om een ongecensureerd web te bereiken.

Daarnaast komt nog mijn eigen data, de servers die ik draai youtube en noem het maar op. De grap is dat tor waarschijnlijk wel rond de 80% van mijn verkeer is ;)

Graph van mijn traffic van de afgelopen 24 uur:
http://munin.heteigenwijs...it=&size_x=800&size_y=400

[Reactie gewijzigd door terror538 op 15 oktober 2014 15:33]

Ik betaal iets in de 70 € en heb Digitale TV, 160/10 internet met gegarandeerde snelheden (die lager zijn uiteraard) en telefonie naar heel de wereld. Mijn madelijks volume is 4TB en voor mij is dit genoeg. Moet wel zeggen dat dit een zakelijk abbo is.
dus het antwoord is ja. Zeg dat dan gewoon in plaats van het te bagataliseren. On terecht ook , want het is dus wel degelijk een reële beperking die, bij groei van netflixpopulariteit en afname tot lagere gemiddelden (kan) leiden....
Dat moet wel al even geleden zijn dan?

Bij het 160/10 (whoppa/internet 160) abbo van telenet heb je 300GB per maand en wat je download in de daluren**, wordt maar voor een 5e meegeteld (wat dus eigenlijk maximaal 1500GB in theorie is).

Als je daar alsnog boven gaat, zit je op de smallband van 5mbps down en 1 mbps up tijdens de piekuren, tijdens de daluren heb je volledige snelheid en nog steeds onbeperkt downloaden.

Bij het 60/5 abbo zit je vast aan 150GB per maand gelijk wanneer. (geen idee wat de snelheid dan is, als je daar boven gaat)

**daluren:
Weekdagen: tussen middernacht en 16 uur
Weekend: tussen middernacht en 12 uur ’s middags

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 14 oktober 2014 18:06]

Dan zit er toch alsnog een limiet aan als je max 300gb per maand hebt op volle snelheid?

Ik vind het maar een raar systeem. Vind het al irritant voor mn mobiel, zou er niet aan moeten denken dat ik dit op op internet thuis zou hebben. Zou leuk zijn, House of Cards in 4k streamen via Netflix om vervolgens afgeknepen te worden 8)7
Ja, inderdaad, maar Audipower had het nog over 15GB limit en smallband van een paar kb toen hij in België was, het is belange zo erg niet meer :P

Zelf geraak ik niet aan die 300-1500GB FUP, maar lijkt me wel irri als je met een heel gezin allemaal op internet zit.. dan zit je elke avond en ook middag in het weekend op 5mbps voor iedereen tot het einde van de maand (daluren dan wel weer volledige snelheid) :/

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 14 oktober 2014 20:48]

De daluren verschillen bij een abbo met een FUP en met vast volume.
De daluren die jij zegt zijn de daluren van het abbo met FUP.
En bij een abbo met vast volume wordt je volume maar voor 50% aangerekend ipv 20% zoals bij FUP.

Daluren vast volume:
Middernacht en 10u smorgens

Bron
Hadden ze in België niet een data limit? Tenminste laatste keer dat ik checkte tijdens mijn verblijf in België was het zo (15gb = maand) zodra de limit overschreden wordt krijg je internet van 8kb/s...

Daarmee bedoel ik dat is wel leuk dat ze paar onmerkbare kbs per seconde sneller zijn maar ik heb liever dat ik limietloos kan downloaden / uploaden...
Ik zit in belgië bij dommel en haal op m'n speedtest 25-30 mbps (in theorie zou 70mbps mogelijk zijn dat zou ik willen zien :) )
Maar ja het punt is dat ik helemaal geen limiet heb of fup dus kan ik altijd de maximume snelheid gebruiken
Natuurlijk hangt dat af van je abo mijn zus heeft bij haar thuis een limiet van 30 gb is een stuk goedkoper maar ja daar kom ik denk ik nog niet eens een weekendje mee door
Wat voor soort abonnement heb jij dan bij Dommel? Op hun site is de snelste verbinding die ze aanbieden 24 mbps theoritisch?

Maar goed, ik zelf dus ook geen limiet, en ik zit op 30 mbps VDSL bij Snow. Daar vragen ze 40 euro/maand (inclusief TV en telefoon), wat bakken goedkoper is dan Telenet. Daarvoor ga ik wel even wat boodschappen doen of zo terwijl ik een game van Steam binnen trek.

Waar ze wel bij Snow aan moeten werken is de kwaliteit van hun digitale TV Set top box, maar dat terzijde.
Wat voor soort abonnement heb jij dan bij Dommel? Op hun site is de snelste verbinding die ze aanbieden 24 mbps theoritisch?

Maar goed, ik zelf dus ook geen limiet, en ik zit op 30 mbps VDSL bij Snow. Daar vragen ze 40 euro/maand (inclusief TV en telefoon), wat bakken goedkoper is dan Telenet. Daarvoor ga ik wel even wat boodschappen doen of zo terwijl ik een game van Steam binnen trek.

Waar ze wel bij Snow aan moeten werken is de kwaliteit van hun digitale TV Set top box, maar dat terzijde.
Ik heb er een speedpack bij genomen anders is de max snelheid 12mbpsik betaal 4,99 extra
Ik haal (in geraardsbergen, in de stad zelf) de volle 70 megabit ^^
70 is echter het maximum momenteel (tot g.vector enzo geactiveerd zal worden) en is niet overal mogelijk momenteel.
dat is al jaren voorbij. limieten zijn er nog, maar als je een beetje rondshopt, kom je wel limietloze abo's tegen.

De mindere snelheid en soms inferieure support moet je er wel bijnemen.
mag ik even rechts inhalen met mn Gigabit Up/down en onbeperkt data voor 79 euro?
Laatste keer dat jij in België was, was 10 jaar geleden? 8)7
Niet echt relevant imo.
Belg hier, ik heb het "basis" Telenet abbo (~45 euro/maand), en ik krijg daarvoor 150GB/maand aan volle snelheid en eens die limiet overschreden is word ik op "smalband" geplaatst.

Smalband is echter geen 8kb/s, surfen en gamen lukt nog altijd prima, zolang je bij 1 verbonden apparaat blijft.

Zwaardere abbonementen komen met een fair-use policy en kunnen meer downloaden, maar voor mij is 150GB prima.
Bij belgacom is small-band wel iets anders. Met een 64k-modem ben je waarschijnlijk nog rapper xDD. Ook overgestapt naar telenet btw.
Waarom zou je van Belgacom overstappen naar Telenet?

Ik down/upload gemiddeld 2 terrabytes per maand en nooit doen ze er moeilijk over.
Voor de snelheid?
Een spel binnenhalen van steam/origin/uplay van 35GB aan 150Mbps vind ik belangrijker dan een hoog limiet te hebben waar ik nooit aan geraak die veel trager is :+
bij mij speelt prijs ook wel mee. internet start(25,5) + pack unlimited(7.5) = 33€. niet slecht voor unlimited. snelheid bij belgacom is zowiezo altijd afhankelijk van de afstand van de kast.
jezus christus....en hier in Australie moet ik het doen met 50 GB per maand,buurten worden per provider opgekocht dus geen zeggen in welke je wilt en tegen prijzen rond de 60 euro.
unlimited bestaat niet eens,grootste pakket dat ze hebben is 500 GB en je krijgt maar 250 on-peak en 250 off peak...
Wees maar gewoon blij dat Nederland zo klein is en super goed internet heeft.
Erg slecht geregeld hier inderdaad. Ik woon op dit moment dicht bij het centrum van Sydney en we hebben ADSL2+. Met drie andere huisgenoten 10Mbps delen...

Zo slecht heb je het echt niet in België. In Nederland gelukkig geen data limiet.
Bij Belgacom is unlimited ook écht unlimited.

Je krijgt per default een beperkt volume (500GB voor mijn abbo) maar kan volledig gratis extra volume blokken bij krijgen. En deze volumeblokken vervallen niet op het einde van de maand. Ze worden gewoon over weken, maandan of jaren aangesproken als je default 'limiet' voor die maand op is.

Zo heb ik aardig wat TB beschikbaar na een nachtje een script te laten draaien dat die blokken activeerd. Ook heb ik al eens zowat een TB gedownload in een enkele maand zonder klachten.

Nee, als je unlimited wil is Belgacom écht unlimted.
Mag ik die scriptje ook eens? }>
Ff vlug: je hebt niet het basis abo maar Internet 60. Basis abo is 30Mbps en 100GB limiet.

Bij smalband kom je op 1 Mbit.
Bedankt voor de rechtzetting.

Ik volg eigenlijk al lang niet meer de veranderingen van Telenet's aanbod, ik zit op het ding waar ze mij op overgezet hebben nadat ExpressNet stopte te bestaan.
Zelfs al zouden ze zelf die tests nu weer doen waarschijnlijk.
Lijkt allemaal aardig in de "fout-/toevalligheidsmarge" te liggen.
Vandaag 3.86Mbps, morgen 3.68Mbps, de dag er op weer 3.75.

Wat een rare ranglijst.
Vandaar dat Tweakers 'em ook tussen aanhalingstekens zet. ;)
Anoniem: 80466
@HMC14 oktober 2014 16:59
Ik denk ook dat de eerste overstappers naar netflix betere apparatuur en verbindingen zullen hebben dan de gemiddelde inwoner van een land en daarmee het gemiddelde van de streams om hoog zullen trekken.
Naar mate er een grotere gebruikersgroep komt zal de aangesloten apparatuur meer een doorsnee vormen van de bevolking en daardoor zal de snelheid relatief dalen tov andere landen.
Landen die dus net netflix gekregen hebben zullen relatief goed scoren op de ranking maar vervolgens wat zakken als er meer gebruikers komen.
Dat betwijfel ik. Als ik kijk naar mezelf en directe omgeving, toen Netflix in Nederland online ging was ik ook, samen met enkele vrienden, een van de eerste en we hadden allemaal een Ziggo Alles-In-Een Basis abonnement.
Een ziggo alles in 1 basis abbo is al van zichzelf veel sneller dan deze snelheden. De snelheid wordt dan dus vooral beperkt door de devices die je gebruikt.
Netflix op een full HD tablet of full HD telefoon pakt veel meer bandbreedte dan een telefoon met lagere resoluties.
Een ziggo alles in 1 basis abbo is al van zichzelf veel sneller dan deze snelheden. De snelheid wordt dan dus vooral beperkt door de devices die je gebruikt.
Netflix op een full HD tablet of full HD telefoon pakt veel meer bandbreedte dan een telefoon met lagere resoluties.
.... verder zit je nog met slechte wifi verbindingen en andere internet gebruikers,

in dat opzicht denk ik dus dat je wel gelijk hebt met je redenatie, early aptopters zullen toch al snel computer-fanatiekelingen zijn die relatief meer geld uitgeven aan computers en aanverwante aperatuur.
Als ik het zo bekijk zijn dit meetwaarden die je tegenkomt bij matige wifi verbindingen; dat is sowieso niet representatief voor de werkelijk haalbare snelheden.
Dit dus,

Ik weet niet hoe ze dit middelen hoor, en hoe netflix aan hun data komt.

maar als ik met 180 Mbit/s een netflix verbinding heb (en ja ik haal die 180 Mbit bij ziggo gewoon als de andere kant snel genoeg is) dan mogen 60 mensen een abbonement hebben van 0 mbit (dus daar werkt het niet) om op een gemiddelde van 3 mbit uit te komen.

Ik heb het gevoel dat deze graffieken laten zien wat het maximale is wat netflix verstuurd in plaats van het maximale wat de ontvanger kan ontvangen.

edit:
ik heb gelijk, netflix meet wat ze versturen, die een post hieronder, waar je bij HD op 5 mbit zit en bij sd op 3 mbit en bij ultra hd(wat niemand gebruikt) 25 mbit.

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 14 oktober 2014 18:36]

in andere test staat nl op 3de plek op weer andere eerste op weer andere 10de etc etc.

Zeker ook omdat dit enkel Netflix betreft. De manier waarop netflix van 'server naar huiskamer' gaat verschilt per regio/land. In sommige regio's op aarde is de bottleneck niet de ISP, maar Netflix zélf ...

Dit is dan ook onderdeel van de Grote Strijd tussen Netflix en ISP's. Immers men hoopt dat als een ISP hier 'laag' staat, men actie gaat ondernemen.
Vergeet niet dat Netflix praktisch nooit de Vmax van je verbinding nodig heeft en deze cijfers dus ook niet hoger kunnen zijn dan die 3.8mbit. Wat dus kan zijn is dat in NL veel mensen SD kwaliteit producten bekijken terwijl in Belgie mensen meer HD bekijken (Voor sommige films/series is er geen HD bijv). Hierdoor alleen krijg je al een vertekend beeld. Zolang Netflix niet normaliseerd voor de max bitrate mogelijk vs de verkregen bitrate zeggen deze nummers niets.

Zie bijv hun eigen FAQ tussen 3 en 5 mbit is SD en HD:

0.5 Megabits per second - Required broadband connection speed
1.5 Megabits per second - Recommended broadband connection speed
3.0 Megabits per second - Recommended for SD quality
5.0 Megabits per second - Recommended for HD quality
25 Megabits per second - Recommended for Ultra HD quality

[Reactie gewijzigd door swtimmer op 14 oktober 2014 17:16]

En jij gelooft echt dat echte ultra hd met 25Mbits toe kan? Sterk gecomprimeerd!
" Uncompressed, a 20-minute broadcast would require roughly 4 TB". "4K Blu-ray Disc will have a data rate of at least 50 Mbit/s" en op blu-ray/4k blu-ray is het zelfs nog gecomprimeerd!

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 14 oktober 2014 17:41]

Niemand heeft het hier over Blu-ray, HD of 'echte' ultra HD, wat dat wezen mag. Hij 'quote' enkel de vereisten van Netflix, de aanbevolen snelheid van de internetverbinding. Zie onderstaande link;

https://help.netflix.com/nl/node/306

Als ik via Plex een bestand vanaf mijn laptop op de chromecast wil afspelen dan komt er ook transcoding/compressie aan te pas. Kan het bestand links wel 10/20 GB zijn, maar onderweg wordt het door hammers plat geslagen en komt het er als een te behappen chromecast bestand uit.

De nieuwe standaard H.265/HEVC zorgt er natuurlijk ook voor dat de bestanden dezelfde kwaliteit behouden bij een kleinere omvang of hogere kwaliteit bij dezelfde omvang. Tot een 50% t.o.v. H.264.

Zie overigens onderstaand verhaal waarin het één en ander uit de doeken gedaan wordt;
http://nl.hardware.info/r...komst-profielen-en-levels

Laat daar nu net bij het kopje 'profielen en levels' bij level 5 in de tabel de vereiste '25 Mbit/s' voor 4K vermeldt staan ;)
Naar ongecomprimeerd moet je natuurlijk niet kijken. Dan heb je 60 losse afbeeldingen per seconde, met 60MB per stuk, of iets in die richting. Dan wordt er zelfs geen lossless compressie toegepast, welke je niet terug kan zien (daarom heet het ook lossless, je verliest geen kwaliteit). Maar ja, 4K Blu-Ray geeft al een betere indicatie.
Dit inderdaad.

Zat er ook al over na te denken, maar in principe zal er geen verschil in kwaliteit/laad snelheid bij Netflix moeten zijn in het geval van een 30 of 120 mbit verbinding. Als een dienst niet meer dan 5 of 10 mbit vraagt, dan heeft alles er boven eigenlijk amper functie.

Een snelle verbinding komt eigenlijk alleen nog aan bod met downloaden, en ook dan is het van belang dat het wel 'snel' genoeg aangeboden kan worden. Met een 100 mbit nieuwsgroepen account kan je je 200 mbit verbinding ook niet legen. Het is natuurlijk wel prettig enige reserve over te hebben naarmate het aantal gebruikers of apparaten.

Eigenlijk is iedereen meer dan afdoende bedient met een 50 mbit verbinding. Het is eigenlijk te triest voor woorden hoe bijvoorbeeld UPC zijn internet snelheden afspiegelt met de blauwe index/prestatie balkjes waar het snelste pakket natuurlijk een 100% ervaring biedt. Als goed-gelovige moet je eigenlijk verwachten dat je met het 50 mbit instap pakket de mails door de lijn moet drukken en de opgevraagde pagina's eruit, met recht behelpen.

Clichés als 'lekker snel internetten' blijven dan nog op de plank liggen. Ik heb tegenwoordig met 4G een hogere upload snelheid op mijn telefoon dan thuis via de kabel. Het is echter nog steeds de 'latency' die er voor zorgt dat ik thuis vlotter browse/internet.
Maar de vraag is hoeveel films en afleveringen je kan bekijken voordat je aan je datalimiet zit ;)

Edit: dit gaat trouwens vast weer over peering, daar de langszaamste ziggo verbinding (en ik neem aan bij de andere kabelaars ook) vele malen hoger is dan deze 3,8 mbit.

[Reactie gewijzigd door Knobby op 14 oktober 2014 16:36]

Valt goed mee. Heb de 4 seizoenen van Walking dead bekeken op High quality + Orange is the new black + nog een paar films + normale surf gedrag en wat online gamen en zit aan 250GB en beschik over 350GB (Telenet XL). Maar nu ik netflix gebruik volg ik het wel een beetje op om te zorgen dat ik niet boven de 350GB uit kom.
Anoniem: 126717
@Knobby14 oktober 2014 16:37
De wat??? ;)

Ben ik de enige die deze gemiddelden erg laag vind? Het laagste dat Ziggo aanbied is 30 mbit maar de meeste mensen hebben het middelste pakket.
http://ispspeedindex.netflix.com/country-averages

Hier staat het volgende onder de grafiek:
The average is well below the peak performance due to many factors including the variety of encodes we use to deliver the TV shows and movies we carry as well as home Wi-Fi and the variety of devices our members use. Those factors cancel out when comparing across ISPs, so these relative rankings are a good indicator of the consistent performance typically experienced across all users on an ISP network. - See more at: http://ispspeedindex.netf...ages#sthash.UmvxDX7r.dpuf
Dit gaat om de snelheid waarmee je daadwerkelijk Netflix kan downloaden. De beperkende factor daar is blijkbaar niet het abonnement maar de snelheid waarmee de ISP's data van het Netflix op hun netwerk toestaat. De overeenkomst over data volume en snelheid tussen onderdelen van het internet is de zogenaamde peering overeenkomst. Netflix publiceert deze cijfers om klanten bewust te maken van het feit dat het haperen van streams komt door hun ISP en de manier waarop zei netflix data toelaten.

In de VS maakt Verizon bijvoorbeeld goede sier met 50Mbit internet !!!1one maar vervolgens throttelen ze content van YouTube, Netflix en eigenlijk alles behalve de speedtests zodat je er geen reet aan hebt. Deze rapporten maken dit inzichtelijk en beiden overheden zoals de onze de mogelijkheid netneutrality te enforcen. (een wet zonder info kan je immers niet handhaven)
In Nederland is dit absoluut niet het geval, het is zelfs bij wet verboden. Dat zou namelijk ingaan tegen het princiep van netneutraliteit. De beperkende factor is hier vooral de slechte kwaliteit van de meeste interne netwerken. Denk bijvoorbeeld alleen maar aan het gebruik van WiFi.

Overigens @Tittah;
Vreemde conclusie wel van Netflix, wellicht is het door Telnet meegeleverde modem wel gewoon iets beter dan het modem van ziggo. Dat kan het geringe snelheidsverschil prima verklaren.

[Reactie gewijzigd door 2fastTG op 14 oktober 2014 17:23]

In Nederland mag je binnen je eigen netwerk bepaald verkeer niet voortrekken op ander verkeer. Je kunt echter alsnog bewerkstelligen dat Youtube niet goed werkt en Netflix wel, bijvoorbeeld door met Google op een 1Gb poort te peeren en met Netflix op 40Gb. (Dat hoeft niet eens opzettelijk - als je de toename niet goed anticipeert loopt je vanzelf tegen dit soort dingen aan.)
Wauw! inkoppertje hoor! hahaha
OT: had toch verwacht dat wij bovenaan zouden staan met onze lijntjes.
Geeft niets, volgend jaar weer een meting!
Inderdaad - Ziggo's bundels zijn allemaal 30 Mbps of hoger. Vind de resultaten dan ook opvallend laag eigenlijk. Hoe meet Netflix de internet snelheid? Is het 't afspeelapparaat dat de meting doet? Dus bijvoorbeeld een app op je smart-TV die gaat proberen de kabel vol te trekken (wat dus nooit lukt vanwege te weinig rekenkracht in de PC)..?
Ook de plotselinge sprong van UPC lijkt vreemd. Ik kan me niet voorstellen dat UPC ineens zoveel in haar netwerk heeft geinvesteerd. Wel zijn er meer Netflix kijkers bij gekomen zodat de metingen over een grotere userbase wordt uitgesmeerd.
Maar goed - twijfelachtige getallen.

Edit: ach kijk - Netflix zelf geeft al een soort verklaring in de vorm van een disclaimer:
The average is well below the peak performance due to many factors including the variety of encodes we use to deliver the TV shows and movies we carry as well as home Wi-Fi and the variety of devices our members use. Those factors cancel out when comparing across ISPs, so these relative rankings are a good indicator of the consistent performance typically experienced across all users on an ISP network.

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 14 oktober 2014 16:41]

Volgens mij gaat dit over Kabel/Glasvezel.
Ik begrijp niet goed waarom glas niet goed scoort. Weet iemand wat daar de reden van is?

Edit: ik weet het al. Omdat de meetmethode helemaal NERGENS op slaat, zoals in meerdere posts al wordt gezegd.

[Reactie gewijzigd door Miks op 14 oktober 2014 20:41]

Misschien zijn die providers te klein of leveren die providers in andere gebieden ook ADSL verbindingen die de statistiek negatief beinvloeden.
Caiway staat toch vrij hoog in de lijst, nummer twee van nederland. En caiway is de enige grote kabel/glas combi provider. Daar knal je lekker met 400 mbit je internet je huis binnen.

Zoals al vaker gezegd is wifi de grootse afknijper in de snelheid van het internet.
Gokje: Glasproviders hebben kosten moeten maken voor het aanleggen van de "last mile", traditioneel het meest kostbare deel van het netwerk. Daardoor hebben ze minder geld voor de backbone en/of uplink, die dan relatief krap uitvalt ten opzichte van de providers met een klassieke (=afbetaalde) last mile.
Eigenlijk moet de titel zijn; Belgische netflix abonnees hebben een snellere internetverbinding dan Nederlandse netflix abonnees ;) Maarja, dat is zo lang!
Lijkt me niet. Het zijn gemeten snelheden die Netflix gebruikers hebben, maar zeer waarschijnlijk zullen gelden voor alle gebruikers.
De titel moet zijn, belgische internet gebruikers hebben beter wifi dan nederlandse gebruikers. Volgens speedtest.net ligt de gemiddelde snelheid van NL bijna 10mbit boven die van belgie - en in beide gevallen ligt de snelheid ver boven wat netflix aangeeft.

http://www.netindex.com/download/map
Het is meer: Netflix levert in Nederland een lagere gemiddelde bandbreedte dan in België.

De metingen liggen ver onder wat via kabel,DSL of glasvezel mogelijk is en zeggen dus niets over de daadwerkelijke internet verbinding van de gebruikers. Als de verbinding niet de beperking is en de verschillen tussen de gebruikers wegvallen door het grote aantal gebruikers (dit is een aanname die Netflix doet) kan de oorzaak dus logischerwijs enkel aan de Netflix kant liggen. Denk dan aan peering of simpelweg het gebruik van een codec die meer bandbreedte nodig heeft voor het zelfde resultaat.
Leuk als ik dit is vergelijk met de geadverteerde snelheden ;)
Let wel dat het hier gaat om megabytes /s en niet megabits per seconden!
Bij Ziggo komt het neer op 30,45 mbps. Terwijl het traagste abonnement bij hun 30 mbps is.

Zelf krijg ik bij Ziggo ongeveer 4 mbps MEER dan mij beloofd wordt.

Cross that;

Toch mbits... Wel heel toevallig dat je dan toch op 30mbps komt...

[Reactie gewijzigd door Coffee op 14 oktober 2014 16:40]

Inderdaad, geadverteerde snelheid van het 'slechtste' Telenet abonnement ligt maar liefst 15 keer hoger. Het beste abo 40 keer sneller..
Jammer dat er geen verklaring is gegeven voor het feit dat kabelaars het beter doen. DSL begrijp ik nog, maar glasvezel?
Er staat volgens mij geen enkele glasvezel ONLY provider tussen en dan nog, deze data is afhankelijk van veel meer factoren dan enkel je internet snelheid. Als je bijvoorbeeld netflix kijkt op je tablet die via een crappy wifi verbinding door 3 lagen beton gaat naar je zolderkamer dan haal je waarschijnlijk niet eens 1mbit.
Precies, daarnaast zou je kunnen stellen dat mensen die glasvezel hebben deze ook snel(ler) internet 'nodig' hebben, en deze verbinding dus meer (kunnen/zullen) belasten en er dus minder voor (bijvoorbeeld) Netflix overblijft.
Mjah... vraag het me af, ik heb zelf een 50/50mbit glasvezel verbinding maar als ik die 24/7 plat trek... jemig dan praatje over meer dan 500 gigabyte per dag.
Maar uiteindelijk kun je nog altijd een vorm van QoS aanzetten, maar zodra je (wetende of onwetende) tegen de beperkingen van technologie zoals wifi of trage crappy hardware aan loopt houdt het gewoon op.

Conclusie van dit onderzoek zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de meeste netflix gebruikers in Nederland te beroerd zijn om utp kabels te trekken naar hun netflix devices.

Of dat de meeste belgen netflix kijken op de pc en de meeste Nederlanders het alleen op hun mobiel/tablet kijken.

Uiteindelijk weet niemand het juiste antwoord zolang er niet meer informatie op tafel komt.
Uiteindelijk weet niemand het juiste antwoord zolang er niet meer informatie op tafel komt.
Exact, en daarom vind ik dit persoonlijk dan ook een vrijwel waardeloos statement van Netflix. Het is te algemeen om er iets mee te kunnen doen.
Ik snap de grafiek niet. Het voor 99% van Nederland toch mogelijk om breedband internet te hebben inclusief minstens 10 mbit lijntje? De stream van Netflix heeft dat toch niet eens nodig (4K uitgesloten).
https://help.netflix.com/nl/node/306
Wil dit nou zeggen dat de ISP's de verbinding knijpen? 5 mbit is niet meer van deze tijd. Thuis heb ik 150/150 en op kamers 30/3.. het minste abo.
Eigenlijk zegt netflix dat de gemiddelde stream niet hoger is dan X Mbit.
Heeft meer met de gekeken content te maken dan met de snelheid van de internet verbinding.
  • Als in Belgie meer naar nieuw HD series wordt gekeken dan is het gemiddelde ook hoger.
  • Als in Nederland meer met de telefoon of tablet gekeken wordt dan in belgië...
  • Vul hier nog maar 10 redenen in.
Dit zijn dus niet de internet-snelheden die gemiddeld door Nederland, België, etc. gehaald worden.
Die liggen vele malen hoger.
Ahzo, maar dat zie ik niet in hoe relevant dat is voor de ISP's, zij kunnen hier (in Nederland) toch weinig aan doen wanneer zij voor het overgrote deel makkelijk die HD content kunnen laten streamen? Het enige wat ik hier uit kan halen is dat Nederlanders schijnbaar meer gebruik 'zouden kunnen maken' van een lagere bitrate doordat ze op mobile devices zitten of 3G (in geval van in ieder geval Ziggo).
Klopt,

Daarom zeggen deze cijfers meer over het kijkgedrag van de gebruiker dan van de "maximum" snelheden die een provider aankan.
Ruim te weinig voor een 4K stream.
Ach, zelfs te weinig voor een fatsoenlijke FullHD stream...
Netflix slikt bij ons dan ook meer weg dan 4 Mbps. Met speedtest kom ik 25 MBps lager uit als netflix aan staat.
België sneller dan Nederland? Spoel enkele jaren terug en ze verklaarden je gek. Persoonlijk ondervind ik ook geen problemen met Netflix maar op mijn 160mbps downstream zou dat al helemaal erg zijn. (Om maar te zwijgen van de statistische irrelevantie van één persoon.)
De titel moet zijn, belgische internet gebruikers hebben beter wifi dan nederlandse gebruikers. Volgens speedtest.net ligt de gemiddelde snelheid van NL bijna 10mbit boven die van belgie - en in beide gevallen ligt de snelheid ver boven wat netflix aangeeft. Belgie is dus niet sneller.

http://www.netindex.com/download/map
Ja en dat is weer helemaal geen gekke gedachte omdat de huizen misschien meer van beton en minder van hout zijn in Nederland, ik noem maar iets.
"..belgische internet gebruikers hebben beter wifi dan nederlandse gebruikers. "

Eeh, wat is dit? Heb je Tweakers.net in je adresbalk getikt ipv speld.nl? Of rare dingen gerookt :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee