Google voegt 'Chrome OS'-modus toe aan Chrome voor Windows 7

Google heeft in de laatste experimentele Canary-release van Chrome voor Windows 7-gebruikers een vereenvoudigde Chrome OS-modus ingebouwd. Of de feature op termijn ook in stabiele builds beschikbaar komt, is nog niet duidelijk.

In Chrome build 39.0.2144.2 is het op Windows 7 mogelijk om in het hoofdmenu de optie 'herstart Chrome in Chrome OS-modus' te activeren. De browser activeert na de herstart een gemaximaliseerd venster en toont dan een interface die vrijwel identiek is aan Googles desktopbesturingssysteem Chrome OS. Zo is een applicatielauncher te zien waarmee verschillende Google-diensten gestart kunnen worden. De Windows-taakbalk blijft overigens wel zichtbaar.

Volgens Google biedt de Chrome OS-modus van zijn desktopbrowser een 'prettige gebruikerservaring' in Windows 7. Onduidelijk is of Google de experimentele feature uiteindelijk ook zal doorvoeren in een latere stabiele release van de browser.

Google activeerde een soortgelijke modus al voor Windows 8. Chrome maakt daarbij gebruik van de mogelijkheid om de browser te starten in de Modern UI-omgeving, eerder bekend als Metro. De gebruiker moet dan wel Chrome als standaardbrowser geactiveerd hebben.

Chrome OS-modus in WIndows 7

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-09-2014 • 12:54

91

Reacties (91)

91
89
32
4
0
47
Wijzig sortering
Wat gaaf, twijfel al een tijdje of ik genoeg ga hebben aan een Chromebook en dit is een geniale manier om daar achter te komen.
Voor on the go lijkt het me een leuke en tegenwoordig zeer goedkope oplossing.
Documenten bekijken en bewerken, internetten en films /series bekijken is voor mij voldoende.
Video editing, photoshop en gamen daar heb ik mijn desktop voor :)
Hoe ga je die series/films bekijken though? Meeste Chromebooks hebben niet erg veel ruimte en een 720p aflevering van 45min is al snel 1GB. Beetje redelijke kwaliteit film kan gemakkelijk 4GB+ zijn. Er zitten in de meeste Chromebooks 16GB oid (OS en andere apps er nog niet afgehaald)? Ik zou er zelf weinig zin aan hebben om elke keer misschien een handjevol afleveringen te verwijderen en te syncen/downloaden (en dan vooral via wifi)
Een Chromebook is niet voor de diehard user ontworpen maar voor de huis tuin en keuken internet gebruiker.

Zat mensen die alleen mail checken, bank zaken regelen, facebooken, googlen. En als je zo graag films kijkt ga je dat toch niet als liefhebber dat op een laptop zitten doen?
Maak van "huis tuin en keuken" maar "school, plein en kantine", Gartner kwam onlangs met hun analyse van de Chromebook verkopen en ~85% ervan gaat naar Amerikaanse scholen.

http://www.gartner.com/newsroom/id/2819917

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 05:44]

Niks mis mee toch over een paar jaar is Windows passee en ChromeOS de standaard. Mensen houden niet van knoeien met computers en daarnaast is ChromeOS redelijk onderhoudsvrij.

Nou ja knoeien een deel van de "tweakers" houd van knoeien met een computer dat is namelijk hun enige hobby.
1 groot voordeel van Windows: Office 2013.
Zonder gekkigheid: dat verhoogt de productiviteit.
Dus Windows is minder passé dan je denkt, wellicht.
Office bij wat voor prehistorisch bedrijf werk je? 9 van de 10 bedrijven schrijven geen brieven meer handmatig naar klanten. Dat is allemaal geautomatiseerd dmv CRM software die op het eind een export maakt naar DOC/PDF. Of je werkt bij een klein bedrijf zonder CRM pakket dan heb je natuurlijk wel Office nodig, aangezien die nog meestal antieke software pakketjes draaien en geen budget hebben voor nieuwe innovaties anno 2014. Heb zelf nooit bij een klein bedrijf gewerkt. Enkel bedrijven met minimaal 1 miljoen omzet per dag.
Windows passé? Er is anders voor MS met Windows nog voldoende groei te halen in verschillende segmenten. Sinds MS Windows with Bing lanceerde, is er veel potentie voor OEMs om nu apparaten te produceren met vergelijkbare prijzen als de Chromebooks. Daarnaast gaat het gerucht rond dat MS een cloud versie van z'n OS ooit mogelijk wilt introduceren. Zodra dat er is, heeft MS exact hetzelfde concept als Google te pakken. Ook is er uiteindelijk voor MS de mogelijkheid om Windows Phone weg te doen, en gewoon Windows op de Lumia's te zetten. Zo'n uitgebreid OS is voor smartphone gebruiken overbodig, maar link de telefoon draadloos aan een laptop (die geen eigen CPU en dergelijk heeft) of draadloos aan een monitor + toetsenbord, en je bent voorzien.
Klopt je hebt gelijk Windows heeft potentieel om groter te worden mits ze het goed aanpakken maar als je een beetje naar het verleden kijkt zie je dat het Microsoft nu niet bepaald goed afgaat. Dus het potentieel van chromeOS om te groeien is in mijn belevingen velemalen groter dan dat van Windows. Windows is namelijk een gedwongen keuze voor vele enterprise toepassingen, maar veel enterprise meuk gaat over op webbased dus dan is inderdaad Windows geen vereiste meer en kan dus Windows aan de kant worden geschoven. Het enige topproduct van hun hebben ze laatst afgesloten MSN messenger. Geloof mij over 5 tot 10 jaar is Google de grootste speler in de markt. Windows zal op de duur de ramen moeten sluiten wegens gebreken aan goed management en product innovaties. Microsoft is zo iets als euro98 nu over een decade kent niemand Microsoft meer.
Wij draaien ons hele bedrijf op chromebooks en ben zelf google apps script/JS developer. Nu wil ik het geen die hard noemen maar een CB is een serieus werkpaard. Heb de chromebox i5 ervoor.
Wat voor soort bedrijf is het? Wij hebben een engineeringsafdeling die zie ik nog niet zo snel op Chrome OS draaien nl.
IT en automatisering, Google Apps resellers ;)

[Reactie gewijzigd door RielN op 23 juli 2024 05:44]

Top om te lezen bedoelde met diehard de "tweaker" die alles moet kunnen met de computer. Denk dat het wel heel wat ellende scheelt qua support gok ik zo?
Nu is het zo dat we vrijwel alleen gebruik maken van webbased applicaties. Dat scheelt een hele hoop in IT-overhead... poe! Moet wel toegeven het heeft ook wat effort gekost de juiste webbased manier te vinden om je werk gedaan te krijgen. Maar absoluut mogelijk.

Sinds kort is de Chrome Dev Editor uit, een Chromebased-IDE die direct met GitHub koppelt. Daarnaast zijn er voor Drive ook diverse interessante IDE's beschikbaar.
Met 32GB is er genoeg ruimte voor een paar seizoenen van een serie en dit kun je eventueel uitbreiden met een SD kaartje als er een SD kaart lezer in zit waarbij het kaartje weinig uitsteekt. Een usb stick is natuurlijk ook een mogelijkheid aangezien we er hier (denk ik) allemaal wel één dagelijks bij ons hebben.

Een yify 720P rip is ongeveer 700mb en een 45 min aflevering van een serie in 720p is ook ongeveer zoiets.

Ik denk dat je met 1GB/uur content wel in de goede richting zit, dat zou dus 8-10 uur content op een 16GB chromebook zijn en een stuk meer als je 32/usb/sd gebruikt/hebt.

Edit: even een source gezocht voor hoeveel ruimte je op een 16GB chromebook over hebt: http://www.chromestory.com/chromebook-questions-answered/

[Reactie gewijzigd door mauritso op 23 juli 2024 05:44]

Streamen (bijvoorbeeld Netflix), met chromebooks doe je al alles in de cloud, het bewerken van documenten, versturen van mails etc...
Anoniem: 420148 @merccy4 september 2014 15:59
On the go Netflix streamen? Aannemend dat je dan vaak op 3/4G zal zitten of op kreupele wifi van de McD, dan ga je daar geen stream mee kunnen volhouden.
Hoevaak kijk jij films bij de mac donalds?
Wel realistische scenario's schetsen hè :)
bij Mc donalds niet, maar op de trein kijk ik heel veel tv series
Op 3g is prima te netflixen...
betaal jij mijn data abbo? Je moet wel realistisch blijven... Ik ga niet beginnen metdagelijks netflix te streamen via een mobiele verbinding...
Zolang Chrome OS geen h264 met AC3 en ondertitels ondersteund koop ik nog altijd geen chromebook
ik heb wel meer te doen dan dagelijks onderweg te netflixen :p
Maar dat zou mijn dataabbo wel trekken.
wel ik niet, ik kan mij op de trein toch niet concentreren en zo veel schoolwerk heb ik ook niet. Daarbij is er geen enkel data abbo die dat kan trekken, heb je al minimum 100gb data voor nodig
met 8Gb kan ik op 3G zo'n 10uur netflixen.
jij hebt magische netflix? Die moet je mij wel is tonen 10 uur netflix is ongeveer 16,5 GB aan data.
Daarbij is 8Gb aan mobiel internet als student onbetaalbaar (ik denk zelf dat het maximum abbo in belgie 5 GB is).
Trouwens waarom zou ik geld uitgeven aan een duur abbo, als ik met een windows pc gewoon elk video formaat lokaal kan afspelen, dan wordt die chromebook ineens heel duur?
Ik vind opzich het concept van een chromebook wel leuk, maar zolang ik vanalle toegevingen moet doen is het voor mij geen interessant product.

Zoals ik al zij, vanaf chromebooks ondersteuning hebben voor video's met AC3 audio en ondertitels koop ik er de volgende dag één.

Ik twijfel wel nog over de toshiba chromebook met full HD ips, omdat ik daarop misschien nog linux met vlc kan instaleren
OP 3g is verbruik zo'n 700Mb per uur. Geen HD in dat geval.
Je kunt op Chromebooks altijd Linux installeren.
werkt niet op een chromebook
Geen enkele fork van beschikbaar? Misschien moet ik er eentje maken :D
ik denk dat er velen je dankbaar zouden zijn :p
Anoniem: 432173 @TijmenK4 september 2014 13:02
nja, ik ben meer voorstander van echt een live-usb stick te gebruiken zoals dat kan bij de meeste linuxdistro's. Je processor moet nog steeds je host blijven draaiende houden waardoor je niet de beste gebruikerservaring hebt...
Zijn de chromebooks vaak niet een stuk lichter qua processorkracht dan de gemiddelde laptop/desktop? Dan is het namelijk geen issue, en kan de gebruikerservaring kan dan zelfs nog beter zijn :)
Opnieuw opstarten van USB stick om een eerste ervaring met ChromeOS op te doen als je ook Chrome even opnieuw op kunt starten? Ieder zo z'n ding zullen we maar zeggen.
Ik zou er niet om geven, pc start op in 10 seconden... moest dat nu 2 minuten duren zoals in de goeie oude tijd zou ik je gelijk geven.
Maar ik denk dat je meer wint, met een eerste ervaring die draait op de volledige kracht van de machine als een eerste ervaring die maar 1 core ter beschikking heeft, waarbij internet via virtuele koppeling met netwerkkaart moet, die maar over een deeltje van de grafische kaart beschikt....

Ik heb in mijn studententijd af en toe windows virtueel moeten draaien op mijn dualcore 2GHz met 4GB ram. Ik zou het niemand aanraden om daar echt op te werken ;)
Ik mis even waarom je over virtualizeren begint? Chrome draait zo goed als overal native en een Live USB behoeft geen virtualizering?
Ik dacht eerst dat men chrome os virtualiseerde in de browser. Maar bij het herlezen van het artikel ben ik daar niet zo zeker meer van.
In het slechtste geval is het maar een afgeslankte kloon van chromeOS met weinig functionaliteit.

Bij mij houdt een eerste ervaring altijd een dag werken op het nieuwe systeem in. Dan krijg je toch een klein idee van de mogelijkheden en beperkingen tov je huidige systeem.

En trouwens, op een live stick heb je geen virtualizering nodig... Je draait gans het boeltje alsof je usb stick je hdd is...
Jammer alleen is dat de gros van de mensen nog geen eens weten wat een Live Usb stick inhoud, of laat staan hoe je er een moet maken!
Ik hoop dat dat inderdaad snel uitkomt een standalone versie of sublieme stick heerlijk ChromeOS op een oude laptop klappen en gaan ;)
Same here, gauw thuis installeren en uitproberen als ik weer internet heb :)
Nu een Windows / x86 laptop EUR 100,00 goedkoper is dan een vergelijkbare Chromebook (bijvoorbeeld de HP Stream van EUR 199 vs een HP Chromebook 14 van EUR 299) en deze Chrome OS draait, en Windows en eventueel Linux, zie ik de markt voor chromebooks toch wat minder positief in.
Maar Chrome OS draait veel sneller op dezelfde specificaties dan Windows. Verder denk ik dat mensen ook snel zullen kiezen voor gebruikersgemak en simpelheid. Bij Chromebooks heb je bv. geen kans op virussen.
Chromebooks zijn compatibel met Android-apps, Windows is dat niet. Da's toch wel een voordeel voor Google totdat Microsoft eindelijk hun Windows-appstore op orde krijgt.
Chromebooks compatibele met Android apps? Dat zou ik even nakijken als ik jouw was...
Helaas is dat nu nog niet, en gaat dat ook niet werken voor alle apps. Google heeft een tijdje terug een formulier online gezet waarin je kon zeggen welke apps je graag op Chrome OS wilde zien.
Veel android apps hebben tegenwoordig een webversie of een alternative windows app dus bluestacks is dan overbodig. of je moet willen gaan spelen met whatsapp op je computer.
Klopt, maar ik reageerde op iemand die aangaf dat je geen android apps kan draaien op Windows
Daar zit je naast. Whatsapp draait nog steeds niet op Windows. Dmv bluestacks emuleer je een omgeving waar Android draait. (Net als bijv. Linux op vmware).

De apps zelf draaien nog steeds binnen Android. Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds niet mogelijk (naar mijn weten in ieder geval)

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door iskelmaikel op 23 juli 2024 05:44]

Dat is precies wat ik zeg, misschien had ik 'tenzij' moeten gebruiken in plaats van 'of'.
ja, maar maakt dat iets uit voor de gebruiker? Het leuke is, je kan dus wel de darvik virtual machine van Android draaien op Windows en daarmee zo goed als alle apps op Windows draaien, maar niet andersom.
tja, je kunt ook android applicaties draaien onder windows..
Photoshop zal niet beter draaien, want het draait niet op ChromeOS, en zo zijn er een hoop applicaties die gewoon niet werken..
Hoe vaak gebruik jij Photoshop of VMware op een Windows laptop van 200 euro?
Het waren maar voorbeelden, Photoshop gebruik ik trouwens best wel regelmatig op al mijn machines, en Firefox ook. VMware Workstation wel steeds minder door Client Hyper-V.

Mijn opmerking gaat trouwens over een laptop die EUR 100 goedkoper is, en veel meer kan, inclusief alles dat chromebook zou kunnen. Ik verwacht dat die markt daarom minder interessant zou zijn.
Anoniem: 470811 @Herautr4 september 2014 15:24
De disucssie gaat niet over of een Chromebook meer of gelijk kan zijn aan Windows. Het gaat er om of een Chromebook genoeg kan. Dat is een vraag die voor iedereen anders is. Potentieel voor de massa schat ik in dat het genoeg is. Heb zelf een Chromebook overigens, maar ook een Windows laptop :).
De opmerking was dat een Chromebook sneller was dat een Windows laptop. Ik vroeg waarmee dan?
Anoniem: 470811 @Herautr4 september 2014 15:43
Zelf wil ik niet zeggen dat het perse sneller is. Start snel, snel login (ook context aware straks met een smartwatch bijv.), en snelle upgrades without hassle.

Maar een Windows met SSD kan ook ontzettend snel zijn. Echter wanneer een goedkope Windows laptop geen SSD heeft en geen 6GB+ geheugen, verwacht ik niet dat deze sneller is dan een Chromebook.
Misschien prevaleren mensen gemak boven snelheid. Ik heb een jaar geleden een chromebook gekocht en kan daar privé eigenlijk alles wel mee afkaarten. Probeer Pixlr ipv photoshop, misschien is dat al afdoende. Er zijn meestal wel online equivalenten van bekende standalone programma's welke kunnen voldoen. Een professionele fotograaf zal niet voor Pixlr kiezen misschien maar een thuisgebruiker misschien wel...

Probeer het eens met deze nieuwe W7 mogelijkheid zou ik zeggen...
Ik heb zelf een Chromebook. De tablet raak ik om deze reden nauwelijks nog meer aan :).
Als dit een beetje snel werkt kan je van een oudbakke laptop simpel ene Chromebook maken.. Das mooi :)
Dat zal wel tegenvallen, Windows draait immers ook nog gewoon. Lijkt me dat het niet sneller wordt van het tegelijk draaien van twee operating systems
Chrome os is feitelijk niks anders dan een Linux bootloader voor een fullscreen Chrome. Dus als je in Windows dan fullscreen "chrome os" gaat draaien heb je exact hetzelfde.
Maar eht grote voordeel van ChromeOS was altijd dat het licht was. Nu draai je Windows met alle achtergrond taken ed + Chrome. Je hebt nog steeds je virusscanner, windowsupdates en al dat soort dignen die volgens de Chromebookclub het einde van de wereld zijn. Ik vraag me nog steeds af wat het nut is. Vooral omdat de taakbalk nog gewoon in beeld blijft.
Anoniem: 80487 @907104 september 2014 13:32
Hoe kom je er bij dat dat exact hetzelfde is?
Een bootloader die een uitgekleed Linux platform inlaad is zeker niet hetzelfde als Windows 7 booten en daar bovenop een interfacelaagje plakken.
ik heb voor mijn MSI wind netbook een versie van Chrome OS gevonden die vanaf een 4GB SD kaart draait. Dat is heerlijk en werkt best fijn, helaas zijn er geen "maak je eigen bootable chromeos" pakketjes.

heel veel laptops zouden een goed 2e leven kunnen krijgen als chrome OS machine.

Helaas doen ze dat niet ze willen je liever een nieuwe machine verkopen :)

als alleen quakelive het maar deed op chrome OS dan was ik klaar geweest :)
Kun je dan niet beter een lichtgewicht versie van een linux distro gebruiken?
Daar heb je een grotere kans met quakelive gok ik zo maar.
Vraagje: waar heb je die versie gevonden, dat lijkt me wel wat. :)
Mij ook! (ik abonneer me met deze reactie)
ik heb hier gekeken voor info over chrome os op een netbook klikker de klik

En de twee verschillende distro's hadden verschillende voor en nadelen.
zover ik weet is chrome OS een lightweight linux distro.

[Reactie gewijzigd door 4play op 23 juli 2024 05:44]

Schiet Google zichzelf hiermee niet in de voeten? Als je deze herfst voor nog geen 200 euro een volwaardige Windows 8.1 laptop kan kopen zie ik geen meerwaarde in een Chromebook. Je hebt met deze update met een Win 8.1 machine immers een desktop, touch tablet + potentieel chrome OS..

[Reactie gewijzigd door FoggyFreek op 23 juli 2024 05:44]

Voordelen kunnen zitten in onderhoud, gevoeligheid voor malware en meer van dat soort zaken.

Wat Google met deze zet doet is juist Chrome nog meer overal op elk platform te laten komen. Platform is straks niet meer relevant. Maar toegang tot webapps via een browser wel. Althans, dat is de visie van Google (en die van mij overigens).
Ja, ik deel die visie wel. Graag zelfs! Denk je niet dat platform onafhankelijkheid iets is wat vooral voor de consument fijn is? Ik denk dat platform eigenaren (Google, Amazon, Apple, en mindere mate Microsoft, Linux, etc..) hier heel anders over denken. Google wil vooral dat je Google spulletjes gebruikt :)
Klopt, maar vior Google is het juist goed die diversiteit. Google wilt dat haar diensten op alle platformen draait. Overal bij je Gmail enz..

Android en Chrome zetten ze in om markte te creëren of te veranderen. Android de mobile markt, Chrome de desktop (maar ook mobiel) en Cast voor de TV. Dit naast wearables, TV en Car.

Heb zelfs eens gelezen dat ze Chrome apps ook via de mobiele browser willen gaan ontsluiten.
Het grootste voordeel van Chrome OS is dat het een relatief licht besturingssysteem is dat snel opstart en weinig resources gebruikt. Op het moment dat je een pseudo Chrome OS onder Windows draait heb je juist dubbele resources in gebruik (die van Windows en die van Chrome) en vervalt het grootste voordeel. Ook het voordeel dat je bijna niks fout kan doen in het systeem vervalt, evenals de gesuggereerde veiligheid t.o.v. Windows (je draait immers Windows op de achtergrond).

Dat ik zelf ook liever een volledig functionele W8 laptop zou hebben dan een Chromebook staat hier buiten. De mensen die voor een Chromebook kiezen, doen dit vanwege redenen die in dit geval niet meer van toepassing zijn.
Juist door mensen Chrome OS 'gratis' te laten proberen en ze eraan te laten wennen wordt de drempel om over te stappen naar een Chromebook lager.
Het risico is dan weer dat mensen (die weinig technische kennis hebben) denken dat de snelheid en opstarttijd in dit geval hetzelfde zijn als bij een echte Chromebook en dan concluderen dat het niks sneller is dan W8 (aangezien ze ook W8 draaien op de achtergrond).
Dat zat toch al windows 8.1 versie?
Daar kwam ik nu net ook achter. Ik vind het wel handig eigenlijk. Als je één van je monitoren gebruikt (of splitst) in deze Chrome OS modus, heb je twee verschillende taakbalken;
Eén voor je Windows apps (je standaard taakbalk dus) en één voor je internet stuff.

Goed bezig, Google :D
Best wel handig voor als je even compleet in de cloud moet werken.

[Reactie gewijzigd door icter-tje op 23 juli 2024 05:44]

Google activeerde een soortgelijke modus al voor Windows 8.
Uit het artikel. Dus ja. :+
hahah ja las het heb het aangepast 8)7
Welke cloud? DE cloud? iaas, paas, saas cloud? Wat is dan 'best wel handig' aan Chrome OS in vergelijking met een ander OS om even 'compleet' |:( in de cloud |:( te werken?
Nou, ik gebruik voor als ik snel even wat op moet zoeken een chromebook en alles werkt gewoon vlekkeloos, ik hoef hem maar 1x in de 3 dagen op te laden en hij gaat 10 uur mee. Alles wat ik op mn chromebook doe kan ik meteen zien op mijn MacPro en MacBook pro.
En hoe relateer je dat aan 'even compleet in de cloud' :?

Niet om het één of ander hoor, maar wat je net noemt is verre van uniek hoor, die beleving heb ik al geruime tijd, zonder chromebook en Apples...
Ik heb het nu op mijn laptop uitgeprobeerd, en ik weet niet waarvoor, maar de laptop reageert heel veel sneller dan de normale Chrome en de Chrome Canary
Anoniem: 423914 4 september 2014 13:20
Dat wordt uitgebreid testen :*)
Erg leuk! Al zou ik het nog liever zien als stand-alone OS die iedereen op zijn/haar laptop kan installeren dan wel kan draaien vanaf een USB-stick. Een tijdje Chrome OS vanaf een stickje gedraaid en dat werkte toch echt goed op een Netbook. Ik heb nog nooit zo'n lange accuduur gezien op mijn oude Netbook. Het jammere is dat je nu bent toegewezen op unofficial builds die je ook niet up-to-date kan houden. Dat maakt het, voor mij, wat minder bruikbaar.
Dit lijkt me weinig meer dan een slimme manier van Google om mensen aan Chrome OS te laten wennen, zodat zij in de toekomst gemakkelijker zullen kiezen voor een systeem/apparaat dat draait op Chrome OS (in plaats van Windows).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.