Gerucht: Twitter overweegt overname van SoundCloud

Twitter overweegt volgens bronnen van de website Recode een overname van de website Soundcloud, waar muzikanten muziek en mixtapes kunnen uploaden. Als de overname doorgaat, wordt het waarschijnlijk de duurste overname voor Twitter tot nu toe.

Het is niet bekend of er al overnamegesprekken worden gevoerd en hoe concreet die zijn; Recode meldt enkel dat Twitter een overname zou overwegen. Een overname zou de duurste acquisitie voor Twitter tot nu toe zijn: eerder dit jaar werd de waarde van SoundCloud in een investeringsronde geschat op 700 miljoen euro.

Wat Twitter precies met de dienst zou willen bereiken, is niet bekend. Met SoundCloud kunnen artiesten hun muziek en mixtapes delen; de dienst, die is gevestigd in Berlijn, beschrijft zichzelf als de 'YouTube voor muziek'. In maart bleek uit onderzoek dat links naar SoundCloud het meest van alle muziekdiensten worden gedeeld op Twitter; vaker dan Spotify.

Twitter probeerde eerder zelf een muziekdienst op te zetten, maar Twitter Music is niet langer dan een jaar online geweest. Gebruikers kregen op basis van hun tweets suggesties voor muziek, die ze via diensten als Spotify en Rdio konden beluisteren. De dienst is in Nederland en België nooit geïntroduceerd.

Overigens was Twitter naar verluidt oorspronkelijk van plan om ook ondersteuning voor SoundCloud in Twitter Music in te bouwen, maar zag het daarvan af na klachten van platenmaatschappijen. Die waren ontevreden over het feit dat SoundCloud geen deals met de platenlabels heeft.

Door Joost Schellevis

Redacteur

20-05-2014 • 07:42

54 Linkedin

Reacties (54)

54
52
40
1
0
6
Wijzig sortering
“Overigens was Twitter naar verluidt oorspronkelijk van plan om ook ondersteuning voor SoundCloud in Twitter Music in te bouwen, maar zag het daarvan af na klachten van platenmaatschappijen. Die waren ontevreden over het feit dat SoundCloud geen deals met de platenlabels heeft.”

Dat is echt schandalig. Er staat geen illegale muziek op SoundCloud, dat komt gewoon rechtstreeks van de artiesten zelf. De platenmaatschappijen lopen die dienst dus gewoon regelrecht te dwarsbomen omdat zij geen graantje mee mogen pikken, terwijl zij daar helemaal geen recht op hebben. Het lijkt wel de mafia. Stelletje boeven, geldwolven.

[Reactie gewijzigd door Grauw op 20 mei 2014 12:22]

Anoniem: 382732
@Grauw20 mei 2014 21:33
Er staat wel degelijk andermans muziek op soundcloud. Het kan, dus het gebeurt ook.
Wat moet twitter met Soundcloud? Ik snap heus wel dat zij hun "gebied" willen vergroten maar Soundcloud en twitter worden voor twee totaal andere dingen gebruikt...
Dit soort bedrijven nemen steeds meer ander over om sterker (machtiger) te worden. Als kleintje redt je het tegenwoordig niet meer of wordt overgenomen. Nou doen natuurlijk alle bedrijven dat, maar op het ICT gebied valt het altijd wel erg op omdat dat ook vaak heel groot wordt uitgemeten in de social media.

En vaak worden er dan allemaal diensten en dingen maar meteen gekoppeld.
Bedrijven hebben (op dit moment) bakken met geld over waarvan ze niet weten wat ze ermee moeten doen. Zelf zou ik liever zien dat ze dit om hun schulden af te betalen of (nog beter) aan de werknemer of aandeelhouder uitkeren, maar je ziet steeds meer dat het voor overnames wordt gebruikt.
Ik zie ook totaal geen toegevoegde waarde van soundcloud en Twitter. Integendeel, mijn inziens is het succes van soundcloud grotendeels te danken aan materiaal dat niet helemaal koosjer is. Er staat vaak zat muziek op die opgenomen is van de radio, en er staan ook mixen waarvan de oorsprong onduidelijk is.
Als Twitter daar in gaat mengen dan is het risico op claims een stuk groter.
Dat is totaal niet mijn ervaring. Ik volg veel artiesten die via soundcloud eigen werk publiceren.
Jij volgt bekende artiesten, maar mensen zoals jij en ik kunnen ook makkelijk mixjes plaatsen. En daarvan is de oorsprong niet bekend, dus dat is wel redelijk gevaarlijk. Ben benieuwd hoe ze dat allemaal gaan oplossen, want ik ben zeer gesteld op de huidige site van Soundcloud.
Anoniem: 237962
@Krilo_8920 mei 2014 19:41
Ik vind het sowieso al zeer spijtig dat SoundCloud classic nu echt volledig is verwijderd, de nieuwe SoundCloud layout is namelijk volledig gericht op mobieltjes en zeer onoverzichtelijk. Na te zijn gedwongen om over te stappen op de nieuwe interface die mij minder goed bevalt heb ik er zo nodig nog minder vertrouwen in dat een overname door Twitter SoundCloud goed zou doen.

Ben het verder ook totaal niet eens met Iblies, de dienst heeft juist een groei doorgemaakt vanwege het delen van zelfgemaakte muziek en de community wat de intuïtieve en praktische interface van SoundCloud classic mogelijk heeft gemaakt, inclusief irritante, maar tenminste volledig leesbare comments, spotlight page optie (die in huidige vorm volledig verwaarloosd is), de mogelijkheid om te zien welke tracks artiesten die jij volgt goed vinden, de mogelijkheid om tracks te verwijderen uit je dashboard (stream), handige tabs voor 'groups', 'followers' en 'following' die direct zichtbaar waren en met een klik op de knop te bereiken waren, i.p.v. weggemoffeld zoals nu het geval is en ga zo maar door. Helaas dacht men weer dat nieuwer beter was en heeft men totaal niet geluisterd naar de wensen van de gebruikers.
Zeer vreemd. Naar mijn ervaring is Soundcloud zowat de meest koosjere website van alle muziek streaming sites. Ze scannen je tracks / dj mixes op beschermd materiaal voor je het upload. Of je nu voor die gebruikte tracks betaald hebt of niet.
Ik denk dat jij (en ik) ervan uit mogen gaan, dat die bedrijven exact weten wat ze met dat geld moeten doen.
Twitter maakt volgens mij nog steeds geen winst, of slechts een zeer kleine. De overname zal dan ook wel gedaan worden met uitgifte aandelen, maar de vraag is natuurlijk hoeveel die in de toekomst waard zijn. Ben zelf een grote gebruiker van Twitter, maar de toekomst van de dienst lijkt me nog steeds erg onzeker en ik vraag me af of een eventuele overname van SoundCloud daar verandering in kan brengen. Het lijkt mij een beetje een "desperate" actie.

[Reactie gewijzigd door MacWolf op 20 mei 2014 16:59]

Zou wel een aanvulling op Twitter zijn, Vine (voor video is dat) is ook van twitter, naast twitpic voor afbeeldingen, met soundcloud wordt twitter dus een alles in een. Wel nodig ook, want met Twitter alleen redden ze het niet. Ze beginnen geloof ik verlies te maken, dacht ik onlangs gelezenbte hebben.
Sterker nog, ze hebben in het gehele bestaan nog nooit break even gehaald. De verliezen zijn alleen toegenomen. Zie http://www.dailymail.co.u...company-NEVER-profit.html
Als je veel investeert, zoals twitter schijnbaar doet met allemaal aankopen en overnamen van bedrijven, dan ga je snel verlies draaien. Ansich is dat niet zo erg, als je als bedrijf maar kan verantwoorden dat je verlies niet permanent is en de overname nodig voor het bedrijf, in theorie dan.
Ze hebben nog nooit iets anders dan verlies gedraaid. Verder vlakt de groei van gebruikers af, dus ze hebben een levensgroot probleem.
Wat moest google met youtube dan?
/Was Youtube niet altijd al een dienst van Google (leek hierin :+ )??
Nee, Youtube is in 2006 overgenomen door Google (bron: http://tweakers.net/nieuw...-overname-youtube-af.html)

Ik denk wel dat Soundcloud en Twitter een goede combi zijn. zoals het bericht aangeeft worden er al veel links naar Soundcloud via Twitter verstuurd. De artiesten hebben veelal een Twitter en Soundcloud account en kunnen op deze manier hun fans op een eenvoudigere manier bereiken.
Google had "Google Video" maar YouTube was veel populairder.
Google nam YouTube over en Google Video werd een zoekmachine voor video's ipv een platform.
Voor betere integratie voor SoundCloud muziek misschien? Of misschien wel promotie ervan ;)
Bestaat Twitter Music dan nog?
Dat is dus een neen ;) Thanks..
Misschien de opvolger van Twitter Music, moet wel :o
Normaal reageren mag ook hoor :X
Anoniem: 524877
@Mrjraider20 mei 2014 09:16
Titter wilt een veel stereke positie op de muziek industrie. Daar is soundcloud natuurlijk een goed bedrijf voor. Ik hoop wel dat twitter indien ze soundcloud overnemen niet veranderd. Dat je alles zo zonder reclame kan luisteren is echt top. Veel beter dan youtube.
Anoniem: 382732
@Mrjraider20 mei 2014 21:32
Dat laatste lijkt me een goede stap dan. Geen enkel bedrijf wedt op 1 paard (als ze tenminste een beetje continuïteit willen hebben.
Nee, Soundcloud is een goede dienst, Twitter kan het verbeteren maar ook verergeren.

Dat laatste is meestal van toepassing bij vage overnames merk ik.
eens; overnamens zijn 9 vd 10 keer bedoeld om er zelf beter (financieel) uit te komen, niet met de oprechte intentie om het beter voor de eindgebruiker te maken. ik hoop in ieder geval dat er niet veel veranderd.
Wat is dat toch met grote bedrijven die mooie projecten kopen... :'(
Anoniem: 14038
@PerlinNoise20 mei 2014 09:13
Kwestie van aandeelhouders tevreden proberen te houden.

Was ooit een keer bij een lezing van Soundcloud toen ze net begonnen door de breken qua bekendheid. Soundcloud is nog niet zo gek lang geleden door 3 Zweden die in Berlijn leefden opgezet. Als die zich laten verleiden door met geld wapperend Twitter dan kunnen die dik cashen. Wat dat betreft zou het naief zijn om te veronderstellen dat Soundcloud van dit soort 'problemen' gevrijwaard zou blijven want de voorgangers zijn ook allemaal opgekocht.

Maar het concept an sich kan je ook gebruiken om een variant op te tuigen die wel onafhankelijk blijft. Want dat is de charme voor een muziekplatform waar je vrijblijvend je muziek kan delen zodat je als artiest kan presenteren naar de rest van de wereld. Als daar een significant commercieel gedeelte bij komt kijken dan veranderd de hele sfeer van zo'n site en dat stoot mensen af (en trekt anderen aan).
Ik zit er persoonlijk niet op te wachten maar misschien willen ze het makkelijker maken om artiesten te volgen. Dit hoeft niet verkeerd te zijn maar ik hoef geen twitter account door mijn strot geduwt te hebben.
Artiesten volgen is nu toch ook maar op "follow" klikken?
Anyways, ik ben niet heel entyhousiast over deze overname. Aan de andere kant, wat extra geld zoumisschien wel nuttig zijn voor ze, vaak loopt het streamen niet zo vlot en zijn hun servers overbelast.
Anoniem: 382732
@wvdburgt20 mei 2014 21:36
Waarom denk je dat beide diensten in elkaar worden geschoven? Daar schiet Twitter toch niets mee op?
Past goed bij twitter omdat ze ook geblokkeerd zijn in Turkije :p.
En Aston Kutcher heeft wederom een goede investering gedaan(staat op Wikipedia).
Zelf heb ik het nut van Twitter nooit gezien. Soundcloud daarentegen bezoek ik met enige regelmaat. Niet zozeer vanwege tweets, maar omdat er zat leuke artiesten zijn die daar (stukken van) hun projecten neerzetten of testen.

Wat dat betreft is het inderdaad logisch dat Twitter er interresse in heeft.
Dit vind ik zo jammer ik heb niks met social media,ik heb geen twitter en ook geen facebook en toch
heb ik het gevoel dat ook ik er niet aan ontkomt.
Maar ik hoop dat er niet zoveel veranderingen komen in soundcloud want nu ben ik er zeer tevreden over.
Ik gebruik SoundCloud Dagelijks. Ik mag hopen dat ze geen "rare" dingen met SC gaan doen. Het werkt prima zoals het is nu!
Neee blijf alsjeblieft van soundcloud af! :( #$%&Twitter kan het alleen maar erger maken, aangezien het vrijwel perfect is nu.. Je afgespeelde likes en recente geluisterd worden gebuffert op je telefoon zodat je data niet continue opgevreten wordt en de collectie aan nieuwe muziek is behoorlijk compleet! Juist de ideale manier voor minder bekende artiesten om hun muziek toch tegen een groot publiek te kunnen promoten. Ik hoop van harte dat het bij een gerucht blijft..

[Reactie gewijzigd door IceBlackz op 20 mei 2014 08:24]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee