CBS: bijna helft Nederlanders gebruikt voip-software

Bijna de helft van de Nederlanders gebruikt voip-software als Skype om via internet te bellen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook meldt het onderzoeksbureau dat de internetvaardigheden van Nederlanders boven het EU-gemiddelde liggen.

CBS logoBellen via internet door middel van een voip-verbinding is in opmars in Nederland. Circa 46 procent van personen van 16 tot en met 75 jaar gebruikte in 2013 bijvoorbeeld Skype om te communiceren. Dat cijfer lag in 2010 nog op 31 procent. Steeds vaker loopt ook een vaste telefoonlijn via een ip-verbinding, maar aangezien 'internetvaardigheden' de insteek van het CBS-onderzoek was, is niet waarschijnlijk dat ook dit automatische gebruik van voip onderdeel van de cijfers uitmaakt.

Uit het CBS-onderzoek blijkt verder dat ook steeds meer Nederlandse internetgebruikers onderling bestanden met elkaar delen: circa 31 procent van de ondervraagden deed dit vorig jaar tegenover 25 procent in 2010. Andere populaire bezigheden online zijn het communiceren via e-mail, het raadplegen van zoekmachines en chatten. Het ontwerpen van een webpagina neemt in de CBS-cijfers als enige online-activiteit af.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft ook gekeken naar de internetvaardigheid van de Nederlandse bevolking. Deze ligt hoger dan het gemiddelde in de EU en Nederland scoort samen met Finland, Zweden en Denemarken het hoogst. België is in de middenmoot te vinden.

Opvallend is dat de toegenomen internetvaardigheid onder 65-plussers het hoogst is. In 2013 kon 75 procent van de ouderen overweg met internet tegenover 57 procent in 2010. Het CBS verklaart deze snelle groei niet alleen door de instroom van 'jongere ouderen' die over meer vaardigheden beschikken, maar ook dat ouderen over de gehele linie meer zijn gaan internetten. Ook onder 65-plussers is het gebruik van voip-technologie overigens flink toegenomen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-05-2014 • 14:34

44

Reacties (44)

44
44
17
1
0
25
Wijzig sortering
Het lijkt mij van cruciaal belang om te weten of automatische gebruik van voip onderdeel van de cijfers uitmaakt, persoonlijk lijkt het mij dat die 'auto-voipers' wel degelijk meegeteld zijn, de helft van de Nederlanders is nogal een forse hoeveelheid. Zelf zie ik niet de helft van mijn omgeving bewust voip gebruiken maar als je de auto-voipers daarbij optelt zou het veel aannemelijker worden.
Dat was ook mijn gedachte, maar nee, het gaat echt om vaardigheden van Nederlandse internetgebruikers. Dat is wellicht iets anders dan 'alle Nederlanders'.
http://www.cbs.nl/nl-NL/m...ief/2014/2014-4066-wm.htm
Uberhaupt zorgwekkend als Nederland zo hoog scoort op 'internet vaardigheden'. Dat zegt iets over de rest. Mij valt het juist op dat de gemiddelde gebruiker, of dat nu mensen zijn die prive het internet gebruiken of vanuit hun werk, meestal geen idee hebben wat ze aan het doen zijn en wat de gevaren ervan kunnen zijn. Zeker de prive gebruikers hebben ook nogal eens problemen, bij de professionele gebruikers is dat minder indien er een goed functionerende IT afdeling is die de boel voldoende dichttimmert.

Ik merk ook bij mijn zoontje op school (2 HAVO) dat men weinig tot geen tijd besteed aan kinderen wegwijs maken met internet en wat het met zich mee brengt. Leerkrachten zijn zelf vaak de domste figuren op internet die je tegen kunt komen. Er heerst onder gebruikers toch wel een 'als het werkt is het goed toch?' gedachte zonder na te denken over gevolgen, zowel op gebied van privacy als security.

Als wij dan zo hoog scoren maak ik me zorgen over de andere landen...

Qua voip, ik denk dat veel mensen die skype gebruiken zich niet eens bewust zijn dat het voice over ip is. Het is gratis en dus moeten we het hebben. Net zoals Whatsapp in rap tempo sms voor een groot deel vervangen is. Ik denk dat er weinig mensen zijn die persoonlijk echt voip gebruiken ism een sip trunk en een nummer. Bij bedrijven kom je het wel behoorlijk veel tegen, het biedt een stuk flexibiliteit wat je normaliter alleen in hele dure centrales tegenkomt.

[Reactie gewijzigd door mxcreep op 31 juli 2024 02:56]

Anoniem: 572916 6 mei 2014 14:35
Toch werkt het niet ideaal.
Op een telefoon zeker niet. (hoge battery drain,bij skype/viber)
En af en toe vertraging (lag).

Voordelen zijn er wel.
-Lage of geen kosten nationaal
-Video toevoeging aan het bellen.
-Meer privacy
-Lage of geen kosten internationaal
-Drukkend effect op andere beltarieven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 572916 op 31 juli 2024 02:56]

En nog een voordeel:

-groepschat zonder extra kosten
Yep, sinds kort zelfs gratis met Skype inclusief beeld.
Meer privacy? Dat is echt onzin. Er is zelfs minder privacy omdat je diensten gebruikt die in het buitenland zijn gevestigd (US) en daar zich niet aan de Nederlandse wet hoeven houden.
Om nog een nadeel van VoIP te noemen:

Geen goede controle op geluidskwaliteit. VoIP verbindingen naar vergadersystemen die afhankelijk zijn van DTMF en een storingsvrije verbinding voor tijdens de vergadering schieten vaak te kort: DTMF codes worden niet herkend en tijdens de vergadering is de VoIP beller vaak een stoorzender of slecht te verstaan. Boven VoIP kan je beter GSM/3G verkiezen, en daarbovenop POTS/ISDN.
Anoniem: 382732 @The Zep Man6 mei 2014 18:49
GSM/3G is geen VoIP....
Er bestaan tegenwoordig ook telefoons, die met een snoer van stroom worden voorzien (zogenaamde "POTS" telefoons). Dan heb je geen last van battery-drain, sterker nog je mobieltje gaat langer mee op een accu, omdat je m simpelweg niet gebruikt.
Zo eentje gebruik ik icm een DSL modem met ingebouwde VoIP ATA (en Rebvoice als VoIP provider).
Van lag merk ik niks, de kwaliteit is beter dan mobiel over 2G bellen.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 31 juli 2024 02:56]

Verreweg de meeste problemen met VoIP liggen aan foutieve instellingen aan de klantzijde of slechte apparatuur van de VoIP-provider. Als je bijvoorbeeld een slechte codec gebruikt is het niet wonderlijk dat de kwaliteit bagger is. Een ander bekend probleem is dat klanten VoIP gaan gebruiken op een verbinding die overbelast is met ander verkeer. Er zal dan verkeer worden gedropt, en je hebt een gesprek dat wegvalt.

Conclusie: vaak wordt er niet voldoende nagedacht over de implementatie, zowel aan de kant van een klant als de provider. Dat is tenminste mijn ervaring bij mijn werkgever :) (VoIP leverancier)
Als dat echt veel problemen geeft door gebreken aan de klantzijde geeft het vooral aan dat de boel nog lang niet volwassen is. Een gemiddelde gebruiker moet een device aansluiten en dan moet het gewoon goed werken. Je moet dit niet van een klant verwachten.
Als je als eindklant VoIP afneemt in combinatie met bijvoorbeeld je internetverbinding, moet het inderdaad zo zijn dat het een kwestie is van je toestel aansluiten en alles moet goed werken. Het is dan aan de ISP, die het modem beheert die het daadwerkelijke gesprek opzet, om te zorgen dat jij goed kan bellen m.b.v. bijvoorbeeld QOS en de juiste codecs.

Als je als klant bij partijX een VoIP-dienst afneemt is het er helemaal van afhankelijk hoe die dienst is ingeregeld. Zij zouden voor jou een toestel/PBX kunnen inrichten, wat al een hoop kan helpen. Echter kunnen ze natuurlijk niet je router beheren, waardoor er alsnog problemen kunnen ontstaan als je zwaar gaat downloaden.
Een andere optie is dat de leverancier je alleen een SIP account geeft en een overzicht van de instellingen, dan is het toch echt aan de klant om enige know how te hebben. Als je goede support wil hebben (als niet deskundige) zal je daar ook voor moeten betalen ;)

VoIP gaat vaak nou eenmaal over een gedeeld medium: het internet. Zolang je de verbinding moet delen kun je last hebben van congestie zolang dit niet goed is ingeregeld. Het is tegenwoordig zeker een volwassen alternatief voor een analoge lijn, er moet echter wel goed over na worden gedacht. Als je er weinig verstand van hebt: besteed het gewoon uit aan je ISP.
Helemaal mee eens bel al bijna 10 jaar via voip en had alleen in de eerste 2 jaar ellende met kwaliteit. Nu weet ik niet beter of het werkt atijd even goed mits er uiteraard internet is. Wel heb ik QoS ingesteld zodat ten alle tijden mijn voip verbinding voorang heeft op ander internet verkeer.
Hangouts heeft geen batterij drain in stand-by, bel kwaliteit is top, alleen hij gaat niet zuinig met de accu om als je belt.
Anoniem: 572916 @calvinturbo6 mei 2014 16:21
Hang-outs is supermooi op android, maar wel een app die niet altijd even soepel werkt op andere platforms.
Als je op reviews zoekt van de voip functie kom je dit tegen:
Hangout requires a substantial amount of system resources; on my MacBook Air, it slowed all my other apps considerably and crashed once. One person with whom I was chatting tried to use a netbook, but it continually crashed, and she had to switch to a more powerful system. (She had no trouble using the netbook with Facebook's video chat.)
http://www.computerworld.com
Whenever I call anyone from the hangout app on my Chromebook with video (haven't tried just audio) I get huge video and audio lag (2+ seconds) most of the time. I have tried it with both zRam on and off. Right now hangouts is unusable for me because of the lag.
during my first session with Hangout, I found both the video and audio to be quite problematic. At times, the video lag was so bad that it looked like a series of still images. Audio would cut in and out rather than be a steady stream. I also experienced an odd audio problem -- at times, a few seconds after I would speak, I would hear my voice coming to me in the background from the person with whom I was chatting.http://www.computerworld.com
  • The more apps a user adds to his/her Hangout, the slower the connection gets. High-need apps, like those that project funny hats on participants’ heads, can cause dramatic lag and even frozen screens.
  • While the video quality is good, it isn’t as good as Skype’s.
  • Because Google Hangouts provides for multiple participants, it doesn’t allow for single-click conferencing. A user must create a Hangout, invite participants and then begin the conference.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 572916 op 31 juli 2024 02:56]

Ik herken me niet echt in die ervaringen, ik heb ook een Chromebook en ik heb één keer een storing gehad met Hangouts maar toen zat ik op het alpha/dev channel van Chrome OS.. Daarna nooit meer die klachten gehad.

Overigens is VOIP audio-bellen en niet video-bellen :P
Skype heeft geen batterij drain in stand-by. Hoe kom je erbij dat Skype dat wel zou hebben?

Gtalk/hangout weet ik niet, want ik ken niemand die het gebruikt.
Skype heeft wel battery drain, MS heeft onlangs nog notificaties voor groepsgesprekken uitgezet omdat de batterij anders té erg draint op mobiele apparaten.
Nope. Geen battery drain. Niet met Windows Phone en tablets in ieder geval. Wellicht op android, maar die heeft standaard wel een achtergrond app die zich niet lekker gedraagt. Dat hoor ik tenminste van collega's. Over Skype op android hoor ik geen klachten.
Ik vind dat voip een melk koe is van de providers.
Ik snap dat het van oudsher is gegroeid maar het is toch raar dat je van Voip naar Voip nu nog moet betalen! Voorbeeld: dat Ziggo-klanten onderling weer moeten betalen is apart te noemen.
Voor email betaal je ook niet meer per email/mb.

Zelf maak ik ook gebruik van externe voip diensten om de kosten naar mobiel en vast te reduceren.
Voip van de provider gebruik ik nu alleen nog voor inkomende gesprekken en als backup.
Ik vind dat voip een melk koe is van de providers.
Als je belt via VOIP (Skype etc) via WiFi ziet je mobiele provider geen cent.
het is toch raar dat je van Voip naar Voip nu nog moet betalen!
Skype, Facetime etc zijn gewoon gratis?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 31 juli 2024 02:56]

Klopt. Maar bellen naar telefoonnummer doe ik toch nog vaak omdat het toch wat handiger is.
Ik gebruik zelf ook Skype om naar familie te bellen die dat ook hebben of tijdens het gamen met vrienden. Maar deze zijn ook niet altijd thuis dus wordt het toch het oude vertrouwde telefoonnummer gebeld.
Ik heb het nu, naar volle tevredenheid, op de SMART tv staan.
Bellen met mijn vrouw als ze in het buitenland werkt, samen met ons kind op de bank naar mama kijken. :*)
Vrij logisch lijkt me, in de meeste gevallen gratis zoals Skype, Viber of FaceTime en daarbij hebben de meeste mensen toch wel een laptop of tablet met ingebouwde camera die dit makkelijk maakt. Ik gebruik vooral FaceTime en Skype, ben er blij mee!
Ik neem aan dat alle alles-in-één afnemers en zakelijke bellers hier bijgeteld zijn? Anders lijkt dat percentage me behoorlijk aan de hoge kant, zeker met alle mobiele bellers in het achterhoofd.
Zal dit niet ook onder andere komen doordat MSN en Skype zijn samen gegaan? Met MSN had je 'vroeger' al veel webcam gesprekken etc, maar nu MSN niet meer bestaat is dit overgegaan naar Skype. (gezien de fusie) en ik denk dat er toch zeker onder de jeugd een zeer grote groep MSN gebruikers was
Ik gebruik al jaren Teamspeak samen met vrienden, want vroeger (weet niet of het nu nog zo is) was het zo dat als de groepsleider in Skype wegging, iedereen elkaar weer moest gaan bellen enz. Daarnaast was Teamspeak met voice activation en minder geheugengebruik een stuk aantrekkelijker tijdens het gamen.

Ik vraag me dan ook af of dingen als Teamspeak en Mumble enz. ook meegenomen zijn in dit onderzoek?
Anoniem: 256386 6 mei 2014 14:41
Wanneer whatsapp ook voip ondersteunt zal dit alleen maar toenemen.
Daarom is onbeperkt data via de telecomproviders nog ontzettend duur.
Daarom is onbeperkt data via de telecomproviders nog weer ontzettend duur.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 221563 op 31 juli 2024 02:56]

Skype is ook gewoon heel handig inzetbaar voor meetings waarbij niet iedereen op locatie is.
Zie ook steeds meer mensen die voor overleggen Skype en andere gelijksoortige software gebruiken.

Teleconference call is vaak kostbaar of niet eenvoudig even op te zetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.