Mmorpg World of Warcraft overschrijdt 'wellicht een grens' als het gaat om ethische verantwoordelijkheid voor gameverslaving. Dat zegt de branchevereniging Dutch Games Association. De game-industrie zou moeten kijken of ze meer kan doen tegen verslaving.
De Dutch Games Association vindt dat verslaving aan games een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de overheid, verslavingsklinieken, gezondheidszorg en game-industrie. "Het zou goed zijn om hierover met elkaar in gesprek te gaan en uit te zoeken hoe groot het probleem is, welke factoren een rol spelen bij verslaving, welke spellen het meest verslavend zijn en wat we eraan kunnen doen", zegt voorzitter Horst Streck tegen de NOS.
Streck kijkt daarbij vooral naar spellen als World of Warcraft, waarbij spelers bij het afhaken teamleden kunnen benadelen. "Met de meeste games is niets mis, maar bij spellen als World of Warcraft, waar de sociale druk groot is om te blijven spelen, wordt wellicht een grens overschreden."
Het aantal gameverslaafden dat zich meldt bij een kliniek is in de afgelopen jaren sterk toegenomen, blijkt uit een rondgang van de NOS bij acht klinieken met een jeugdafdeling; het zijn vooral jongeren die zich melden met een verslaving aan games. Het aantal steeg in twee jaar met meer dan 50 procent naar 429 verslaafden. Daarmee is verslaving aan games relatief nog altijd een klein probleem; er worden bijvoorbeeld veel meer verslaafden aan alcohol en drugs opgenomen. Verslaafden spelen vaak tot 18 uur per dag. Er zijn in Nederland naar schatting rond 12.000 gameverslaafde tieners.