Onderzoekster hackt Tamagotchi en draait eigen software

Een Canadese onderzoekster heeft een Tamagotchi gehackt en is erin geslaagd om er eigen software op te draaien. Complicerende factor was het gebrek aan documentatie en rekenkracht. Ook was het moeilijk om de software op de Tamagotchi te krijgen.

De Canadese onderzoekster Natalie Silvanovich, in het dagelijks leven beveiligingsonderzoekster bij BlackBerry, presenteert de resultaten van haar hackpogingen zondag op de CCC-hackersconferentie in Hamburg. Vorig jaar gaf Silvanovich daarover ook al een presentatie, maar in het afgelopen jaar is ze er voor het eerst in geslaagd om software te draaien op de Tamagotchi's. "Als kind speelde ik veel met Tamagotchi's en als volwassene dacht ik: ik kan ze natuurlijk ook gewoon hacken", zo zegt de onderzoekster tegenover Tweakers.

De apparaatjes hebben geen beveiliging aan boord tegen het uitvoeren van software van derden, maar toch was het moeilijk om eigen software op het apparaat te draaien. "Het was heel veel trial and error", zo zegt Silvanovich. "Er is geen debug-mogelijkheid, dus je weet niet waarom wat je doet niet werkt." Ook is er geen documentatie over de werking van de Tamagotchi's, waardoor Silvanovich van alles moest uitproberen totdat haar software werkte. "Er is niets gedocumenteerd over de werking van de microcontroller of over de werking van de poorten", aldus Silvanovich. Daarnaast is de rekenkracht beperkt.

Ook het plaatsen van de software op de Tamagotchi was moeilijk. Uiteindelijk gebruikte ze daarvoor een accessoire, waarin ze een beveiligingsprobleem had gevonden. "Ik heb een bordje ontworpen waarin je het accessoire kunt stoppen, waarna mijn software op het accessoire wordt geplaatst", aldus Silvanovich. Door daarna het accessoire in de Tamagotchi te plaatsen en een spelletje te starten, werd haar code uitgevoerd. Op dit moment gaat het enkel nog om proof of concepts, zoals afbeeldingen en animaties, en nog geen bruikbare software.

De code bleef niet permanent aanwezig op de Tamagotchi; technisch gezien is het niet mogelijk om software naar de rom weg te schrijven. "Mijn code blijft aanwezig op de software nadat het accessoire weer is verwijderd, maar niet na een reboot", aldus Silvanovich. "Reboots komen echter niet vaak voor, meestal pas na enkele weken." Om de code permanent op de Tamagotchi te plaatsen, zou de hardware moeten worden gewijzigd.

Nieuwe Tamagotchi's zijn een stuk uitgebreider dan die van een decennium terug, die in Nederland populair waren, maar ze zijn nog steeds niet erg krachtig. "Een Tamagotchi heeft 512 of 1024 bytes aan intern geheugen", aldus Silvanovich. "De code draait rechtstreeks vanuit het geheugen, waardoor het snel vol raakt." Daardoor is de functionaliteit van zelfgeschreven programma's beperkt. Desondanks zou het werk van Silvanovich kunnen leiden tot homebrew-software voor de Tamagotchi.

De software schrijft ze in machinecode. Nu Silvanovich weet hoe ze eigen software moet draaien op de Tamagotchi's, heeft ze plannen voor uitgebreidere software. "Ik wil nu bijvoorbeeld een tv-afstandsbediening van mijn Tamagotchi maken", aldus Silvanovich. "Technisch gezien kan het, maar ik moet de code nog schrijven." Volgens Silvanovich is ze zelfs al benaderd door hackers die cryptografie willen implementeren op de Tamagotchi. "Al weet ik niet zo goed waarom", zegt ze. Geïnteresseerden kunnen de ontwikkeltools die Silvanovich heeft gemaakt downloaden van Github.

tamagotchi

Links: een proof of concept van Silvanovich; rechts: het bordje dat Silvanovich ontwierp voor het flashen naar het accessoire.

Door Joost Schellevis

Redacteur

28-12-2013 • 17:15

63 Linkedin

Reacties (63)

63
61
42
4
1
4
Wijzig sortering
Vorig jaar had ze ook al een presentatie op de CCC over het hacken van Tamagotchi's. Best interessant .
http://www.youtube.com/watch?v=WOJfUcCOhJ0

De presentatie van morgen is vanaf kwart over vijf ('s middags) hier live te zien (In saal 1) en is later vast ook wel te vinden op YouTube.
Leuke interessante video @Vihaio! :*)
Ik ben nu bij 13:30min van het filmpje. :) Je merkt dat ze heeeeel erg zenuwachtig is, maar de manier waarop ze het verteld met enthausiasme maakt het leuk :P Nu even eten en daarna verder kijken.

Kudos +2
Anoniem: 512552
28 december 2013 17:20
Knap gedaan, ik ben benieuwd wat voor type software ze nu aan de praat heeft gekregen, dat staat niet in het artikel.
Tweakers waardig...
Inderdaad Tweakers waardig! Dit is het soort artikelen waarvan ik vreesde dat ze nooit meer zouden komen, om dat het hier vooral over android smartphones en games lijkt te gaan, en vrijwel nooit meer over tweaks...

Maar er is natuurlijk veel meer te hacken! Het leukste zijn natuurlijk de dingen met een display zoals een tamagotchi, maar er zijn ook apparaten met een microcontroller die dat niet hebben, maar wel een stuk goedkoper zijn (om bijvoorbeeld als low-end sensor processor te gebruiken die dan weer zou kunnen communiceren met iets duurder waar dan een netwerk stack in zit).

Meest praktisch is natuurlijk als het klein is en by default al battery-operated, een laserprinter kan je natuurlijk ook prima hacken en zelf wat op draaien, maar niet heel erg prettig om mee te sjouwen :p
Niet dat ik hier reclame probeer te maken maar als je van dit soort hacks houd moet je eens kijken op hackaday.com daar staan altijd van dit soort hacks op.
Ah, hackaday ja die bezoek ik zelf ook graag.
Gebruik de site vaak als ik me verveel en wat inspiratie zoek, om iets te gaan bouwen. met op de achtergrond dickbest.nl om alvast m'n onderdeeltjes te bestellen

Vroeger gebruikte ik daarvoor vaak T.net & GoT forum maar afgelopen jaren is dat een stuk minder geworden. Spijtig enigszins

[Reactie gewijzigd door osmosis op 28 december 2013 21:43]

Die ken ik ja, het punt is ook dat ik voor mijn dagelijkse portie hacks en tweaks eigelijk al niet meer naar tweakers ga...
Ik gebruik www.tweakers.net ook niet meer voor mijn dagelijkse '(tech)nieuws. Wat mij betreft is het veel copy/paste werk van de bekenede (US-)tech sites. Als je deze vertraging accepteert, dan krijg je wel een nieuws-item in je eigen taal.

Gelukkig is Tweakers veel meer dan nieuws. De pricewatch bv. is goed en ik hoop dat deze nog veel verbetert.
Ik kom inderdaad ook nog vooral voor de pricewatch langs, en soms heb je dat er nog eens wat leuks tussen zit bij het nieuws.

Tweakers is inderdaad veel meer dan nieuws, maar het is minder tweakers dan het ooit was.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 28 december 2013 19:48]

Je hebt gelijk. Het is een beetje een review/price/nieuws site geworden.

Maar voor mij nog steeds erg handig soms.
lijkt me wel wat om mijn wasmachine te hacken en hem een zelda deuntje te laten spelen als ie klaar is....
Dat zijn de leukste hacks ;)
Op dit moment gaat het enkel nog om proof of concepts, zoals afbeeldingen en animaties, en nog geen bruikbare software.
Het artikel is een beetje verwarrend geschreven. Er lijkt helemaal geen software op de Tamagochi te draaien, maar op het accessoire dat gebruikt wordt om code naar de Tamagochi te sturen.
Er wordt wel degelijk software op de tamagotchi gezet, namelijk in het werkgeheugen. Dat er nog geen software op is gezet komt vooral doordat je behoorlijk weinig geheugen hebt: 1KB voor je complete software.

Ik vermoed dat de originele code on demand uit het ROM geladen wordt (bijvoorbeeld voor de verschillende spelletjes), om geheugen te sparen. Aangezien je daar niet aan kunt komen heb je dus alleen het beperkte werkgeheugen tot je beschikking. Als je permanent nieuwe dingen erop wil zetten zal je het ROM moeten vervangen.
Gefeliciteerd met je fipo, je hebt het artikel dus écht niet gelezen:
Op dit moment gaat het enkel nog om proof of concepts, zoals afbeeldingen en animatie, en nog geen bruikbare software.
Jij was 10 jaar geleden niet Tweakers waardig geweest, tegenwoordig pas je uitstekend in het profiel voor reclame-uitingen van deze site. :D

Het type software dat ze gebruikt heeft is machinetaal, staat toch vrij duidelijk in het artikel. Welke hardware ze al kan aansturen (aan de praat heeft gekregen) is mij nog wat onduidelijk. In ieder geval erg leuk dat iemand dit überhaupt probeert en doorzet tot het ook daadwerkelijk lukt. Mooie hobby!
Had eigenlijk verwacht dat de software van Tamagotchi niet heel erg lastig zou zijn, maar blijkbaar schijn bedriegt. Ben wel benieuwd waarmee mensen gaan aankomen als source beschikbaar is.
De software is opzichzelf niet moeilijk maar het is een gesloten systeem waar je niet bij kunt. Het is haar gelukt om eigen code uit te voeren door plaatjes en data aan te passen in die externe figuurtjes (die geen code kunnen uitvoeren) Dat vind ik heel knap.

De Sources zijn beschikbaar: https://github.com/natashenka/Tamagotchi-Hack

Jammer dat er bij het artikel geen links zijn geplaats naar haar site: http://natashenka.ca/
presentatie van vorig jaar: http://www.youtube.com/watch?v=WOJfUcCOhJ0 of dat je haar presentatie morgen live kunt volgen om 17:15 op: http://streaming.media.ccc.de/ (saal 1 link)
Mischien een update mogelijk?
Vergeet overigens niet dat de Tamagotchi al 13 jaar oud is, of zelfs ouder. Voor veel apoaratuur bestond nog geen eigen OS, waarvoor nu veel Linux voor wordt gebruikt.

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 28 december 2013 17:39]

voor veel apparaten is ook geen volledig OS nodig zoals we dat gewoon zijn, maar slechts een heel beperkte instructieset gebaseerd op de functies die vereist zijn.
Dat ze hiervoor niet de moeite gaan doen om het te beveiligen is niet meer dan logisch, zo was een van de eerste cheats/hacks die ik kende een plaintext bestandje waarin de highscores van mijnenveger stonden opgeslagen.
Voor 1024 Byte systeempje heb je geen ruimte voor OS je budged is beperkt dat elke code en runtime memory foot print puur voor de toepassing gebruikt word met meer nadruk op compacte en functionele code.
Waarom zou je dit willen op zo''n ding? Probeer me echt voor te stellen wat het nut is maar kan het maar niet zien bij dit artikel.
Gewoon fascinatie van de techniek denk ik. Als klein kind gefascineerd door de tamagotchi en als oudere benieuwd of het kan..
Ja maar om er dan een presentatie slot voor toe te wijzen op een conferentie...
Heb je dat soort presentaties eens bekeken? Het onderwerp mag dan weliswaar loos zijn, maar alle technieken voor het reverse-engineeren van een onbekend black-box-systeem komen langs: van het checken van bugs in het (ir-)protocol tot het decappen van chips en het glitchen van processors. Het is extreem interessant om te zien wat op zo'n el-cheapo embedded ding allemaal werkt en niet werkt. Ik heb bij de presentatie van deze dame op de CCC een jaar terug gezeten en ondanks dat ik weinig met Tamagotchis heb vond ik het een van de meest interessante talks op het event.
Ha, lachen, het is een 6502. Alleen al om te zien wat voor processor er in zit, was deze hack het waard. :) Jammer dat er maar 1K ram in zit. Dat was in 1980 al weinig.

Hacken begint met de niet te onderdrukken wens om alles open te schroeven om te zien hoe het werkt.

[Reactie gewijzigd door RetepV op 28 december 2013 22:10]

Dat was in 1980 al weinig.
Als het speelgoed werkt met dit grootte, waarom dan kosten maken om er nutteloos meer in te doen?
Wat is de reden dat iemand een HD 7990 over wil klokken?! Juist, ontwikkeling door middel van proberen.
Eigenlijk hebben we het allemaal zo geleerd, of niet?
De reden om een videokaart over te klokken is voor betere prestaties...
Anoniem: 233094
@jmjap29 december 2013 09:26
voor jouw misschien wel ja, maar voor anderen dan weer niet.
Ik begrijp wat je probeert te stellen maar het overklokken van een videokaart heeft een duidelijk voordeel.
Omdat het kan. Dat is voor velen reden genoeg.
In het geval van een Tamagotchi is het nut praktisch niks. Het gaat in dit geval mogelijk meer om dat hackers het het een sport vinden om te kijken of het ze lukt om een apparaat te hacken om zo bijvoorbeeld eigen software uit te kunnen voeren. Maar soms ook voor de meer snode plannetjes.

[Reactie gewijzigd door Toet3r op 28 december 2013 17:35]

Anoniem: 558882
@jmjap28 december 2013 17:29
Uitdaging... ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 558882 op 28 december 2013 17:29]

Dit bewijst toch weer: "Alles in te hacken." :D
Hoewel het nut toch enigzins beperkt is, vind ik het wel erg leuk om te zien dat het kan.
Het enige wat dit bewijst is dat Tamagotchi's te hacken zijn. "Alles is te hacken" is een populaire maar ook veel te boude uitspraak waarvoor ook geen bewijs te leveren is.
Anoniem: 233094
@pe1dnn29 december 2013 09:27
behalve dan het feit dat zo goed als alles word gehacked.

hoeveel keer is er al iets geweest waarbij steeds word bewezen dat het niet te hacken valt?
hackable untill proven otherwise
Een leuke actie, maar ik betwijfel dat er een homebrew-community zal ontstaan rond de tamagotchi. Nog maar weinig mensen hebben zo'n ding en door de verhouding van rekenkracht tot afmetingen is het vrijwel nutteloos allemaal behalve het gimmick-gehalte.

Dit alles was in principe waarschijnlijk ook al mogelijk toen die dingen nog wel populair waren, en toen was het veel waardevoller geweest. Beter kun je gloednieuwe apparaten gaan hacken.
Om dan een groot tech bedrijf achter ja aan te krijgen ? Deze onderzoekers zijn niet opzoek om je illegale games te laten draaien op je nieuwe PS4. Maar zijn gewoon geïnteresseerd hoe het werkt en hoe/of ze het kunnen aanpassen. Zoals reeds gezegd, het gaat niet om de tamagotchi, maar om de technieken om tot deze "hack" te komen. Net dat ze dit haalt met de tamagotchi, een belachelijk klein microcontrollertje zonder enige informatie of community, toont talent.
Het toont zeker talent, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Daar doe ik geen afbreuk aan, maar praktisch levert het niks van nut op. Dat talent kun je ook voor andere dingen inzetten, zeker niet alleen het mogelijk maken van illegale backups op game consoles.

Draai eens code op bijvoorbeeld smart meters en thermostaten, of ga iets doen met de tal van wijd open platforms waar juist toepassingen voor gezocht worden zoals smartwatches of dingen als OUYA of RPi. Een tamagotchi is qua hardware bijzonder saai dus als je wil dat mensen enthousiast worden over je hackprestatie zelf, en niet alleen waardering hebben voor het proces wat ertoe heeft geleid, dan moet je een ander platform zoeken.
Het toont zeker talent, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
uit het artikel
"De Canadese onderzoekster Natalie Silvanovich, in het dagelijks leven beveiligingsonderzoekster bij BlackBerry"

Ik denk dat het talent al wel gebruikt wordt.
En niet iedereen heeft als hobby modelauto's of nutteloze commentaren leveren over anderen.

Deze dingetjes zijn dan misschien (nu) 'nutteloos' op gebruikersniveau, maar als ze het presteren om andere leuke dingen te ondersteunen zal je zien dat de verkoop wéér omhoog schiet.

Ik vindt het veel leuker om te zien dat ze inderdaad een jaren '80 gadget oppakt, en ermee werkt.

* pakt de c64 van zolder vanavond !
Ja het is maar wat je hobby is. Een simple erg basic vermoedelijk 8bit microproscessor. Uitzoeken welke of wat het is en er software voor maken wat het kan draaien. Nou de meest simple is ook het meest ideale om als blackbox uit te zoeken.
En ja zelf ook met machine code gekloot op 6800 controler en asembler voor Z80 based controler. Maar ja dat is leuk zoon low level taal met beeperkte low level tech.
En uiteraard gewoon bekend en datasheet beschikbaar.

Om ook die ZX81 weer een aan te zwengelen met 1K. Nou nee.
Maar ik heb meer zin om op mijn W8,1 systeem met visual studio 2012 in C++ te klooien zonder limieten.

Ik kijk meer uit naar programeren voor wat grotere toepassingen. En dan wordt een low level taal wat onhandiger en speeld software architectuur steeds zwaarder mee.

Hacken is niet mijn ding.
Dat zijn allemaal "open" systemen, waar documentatie en community's voor bestaan, het "nut" is het tonen hoe je een gesloten systeem toch kunt manipuleren. Of het gesloten systeem nu een koffiemachine of een tamagotchi is maakt niet veel uit, voor kinderen zal de tamagotchi gewoon veel boeiender zijn, dan de led van je koffiemachine te laten "blinken".

Maar zoals bij vele hacks is er weinig "nut" aan, dat klopt.
Is toch wel wat moeilijker dan ik ook zelf had bedacht! Wel knap zeg! :*)

Off-topic:
Mijn Tamagotchi is weer boven water, moest even graven uit een 20cm stoflaag ergens in een hoekje :9 Heb de oude 512/1024 Bytes nog haha :P
https://dl.dropboxusercon...2013-12-28%2017.36.41.jpg
Pas op met vuurwerk he ;)
Scherp opgemerkt :P
Zeer leuk en hoog omdat het kan gehalte, maar echt een nut heeft het verder niet lijkt me.

Toch wel lollig om te lezen dat zoiets als een tamagotchi nog best lastig te kraken is.
Ik begrijp hieruit dus dat ze de 'programmageheugenchip' heeft weten te overschrijven? Ik ga ervan uit dat dat niet een simpele read-write eprom was dan. Los van dat het lastig is om dan de rest aan te sturen, bij gebrek aan beschrijving.

Of heeft ze een eigen programmachip geïntroduceerd, met daarop een programma dat simpelweg het lcd aanstuurt? Dat is een stuk eenvoudiger lijkt me.
Volgende stap, GameBoy Advance want daar heb je flink wat meer rekenkracht ter beschikking.
Is al homebrew voor. Echter heb je daar nog speciale cassettes met USB of MicroSD kaart voor nodig.
het moet ook mogelijk kunnen zijn om zonder spelkaart homebrew te draaien.
er zit al een primitieve vorm van download-play in die code kan binnenhengelen via een link cable.
Dat zou natuurlijk veel makkelijker zijn.
Ikzelf heb een Nintendo DS met R4 kaart voor homebrew.
Een GBA is dan ook gemaakt voor het draaien van externe code ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee