Elke internetgebruiker moet veilig kunnen communiceren op het moment dat hij of zij dat wil. Dat stelt de ontwikkelaar van de versleutelde-berichtendienst Cryptocat. Momenteel werken hij en zijn team aan mobiele versies van de chatdienst.
"Ik wil dat iedereen in de wereld op het moment dat hij of zij dat wil een privégesprek kan hebben, daar en op dat moment", zo zegt Nadim Kobeissi in een gesprek met Tweakers op de CCC-hackersconferentie in Hamburg. Kobeissi is de bedenker en hoofdontwikkelaar van de versleutelde-berichtendienst Cryptocat. "Ik wil Cryptocat naar het grootst mogelijke publiek brengen", zo zegt de ontwikkelaar.
"Mijn doel met Cryptocat is dat dat veilige alternatief bestaat, dat het goed werkt en dat gebruikers weten hoe ze het moeten gebruiken. En het liefst ook nog in hun eigen taal", aldus Kobeissi. Laagdrempeligheid is daarbij belangrijk. "Het is belangrijk om te begrijpen dat het in onze kringen misschien heel normaal lijkt dat mensen veel van computers weten, maar dat is in de rest van de wereld niet zo."
Momenteel werkt de ontwikkelaar samen met zijn team samen aan mobiele versies van de apps. "Een iOS-versie is al ingediend bij Apple en zou binnen twee weken moeten verschijnen", aldus Kobeissi. "Een Android-versie komt later." Ook heeft een onafhankelijke ontwikkelaar al een Windows Phone-versie gemaakt. "Maar ik weet niet hoe goed die werkt ", aldus Kobeissi.
Volgens Kobeissi is zijn opensource-chatdienst ondanks de op handen zijnde mobiele apps geen concurrent voor andere chat-apps als WhatsApp en Facebook Messenger. "Die apps hebben een ander doel dan Cryptocat", aldus Kobeissi. "Zij hebben bijvoorbeeld user-accounts, waardoor gebruikers vaker zullen terugkeren. Voor Cryptocat hoeven gebruikers geen account te hebben."
Bij Cryptocat kiezen gebruikers een chatroom en een gebruikersnaam, waarna ze veilig kunnen communiceren. Zelfs Cryptocat zelf kan berichten van gebruikers niet lezen, benadrukken de ontwikkelaars, omdat de tekst ervan in de browser zelf wordt versleuteld. Op dit moment is de dienst beschikbaar als browser-extensie of standalone-OS X-app.
Deze zomer kampte Cryptocat met een beveiligingsprobleem waardoor gesprekken redelijk makkelijk, binnen twee uur, waren te ontsleutelen. Dat terwijl de dienst werd aangeprezen als veilige chatdienst. Volgens Kobeissi zijn er maatregelen genomen om te verzekeren dat dat niet nogmaals gebeurt. "Zo laten we nu door een team cryptografie-experts nogmaals een audit uitvoeren", aldus Kobeissi.