Google rolt KitKat-update uit naar Nexus 7 en Nexus 10

Later op woensdag begint Google met de uitrol van Android 4.4 KitKat naar zijn Nexus-tablets, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. De Nexus 4 volgt binnenkort. De nieuwe versie van Googles besturingssysteem werd twee weken geleden aangekondigd.

Google deed de aankondiging dat de wifi-versie van de Nexus 7 en Nexus 10 op woensdag een update zullen krijgen op Twitter. Daarbij gaat het zowel om de nieuwste versie van de Nexus 7, die dit jaar uitkwam, als de versie uit 2012. De Nexus 4 krijgt de update 'binnenkort', meldde het Android-twitteraccount. De nieuwste telefoon onder de Nexus-vlag, de Nexus 5, kreeg de nieuwste Android-versie standaard al meegeleverd.

Volgens Google is het geheugenverbruik in Android 4.4 verbeterd, waardoor de os-versie beter moet draaien op toestellen met 512MB aan werkgeheugen. Ook zijn er grafische wijzigingen: zo is de notificatiebalk nu transparant, evenals de knoppen onderaan het homescreen. De statusiconen in de notificatiebalk zijn nu niet langer blauw, maar wit, en veel iconen van apps zijn aangepast. Een enigszins omstreden noviteit is de uitbreiding van nummerherkenning met informatie uit Google+.

Door Joost Schellevis

Redacteur

13-11-2013 • 07:44

122 Linkedin

Reacties (122)

122
120
56
8
0
38
Wijzig sortering
Ik heb hem net binnen. Hij download nu. Ik kreeg geen melding, maar na google service framework gestopt te hebben, en gegevens gewist te hebben, kreeg ik hem binnen.
Dat werkt hier niet op me Nexus 7 (2013) hoor... Helaas
Ook niet op de 2012 versie bij mij.
Het lijkt er op dat de OTA-url van de Android 4.4-update voor de Nexus 7 zojuist is opgepikt.

Download signed-razor-KRT16O-from-JSS15R:Android 4.3 (JSS15R ) is vereist voor deze update.

[Reactie gewijzigd door laserboy op 13 november 2013 10:48]

Als je de screenshots bekijkt op http://www.androidpolice....us-4-and-nexus-7-3g-soon/ lijkt het erop dat alleen de Nexus 5 transparante statusbalk krijgt. Die zit namelijk in de Google Experience Launcher welke vervolgens alleen op de Nexus 5 zit...
Niet helemaal juist. De transparante statusbalk zit gewoon in Android 4.4 en kan door alle ontwikkelaars gebruikt worden. Ik vermoed echter dat de Google Experience Launcher gewoon niet beschikbaar is en de transparante statusbalken nog niet geïmplementeerd zijn in de 'oude' launcher.

Ik heb er zelf al wat mee zitten prullen in Eclipse, transparante statusbalken zijn niet zo heel moeilijk te implementeren in je app. Je layout loopt gewoon door en er komt wat padding bij op het root-element.
Is het sowieso niet zo dat KitKat een api heeft om met deze balken te werken en daarmee ook andere launchers de mogelijkheden geeft om hier aanpassingen aan te maken ipv dat het puur en alleen kan worden aangepast door custom/manufacturer roms?
Dat is net wat ik bedoel! Het is gewoon een nieuwe modus voor de SystemUI!
Was meer als vraag bedoeld ook :P Ik vroeg me af of de api ook door andere launchers zomaar gebruikt kon worden of dat ze nog steeds vast zaten aan de (manufacturer)rom. Dat deze optie nu dan 'vrij' komt vind ik behoorlijk prettig aangezien op sommige apparaten de zwarte balken best wel zwaar uitzien (transparant ziet er beter en rustiger uit).
De transparante statusbalk werkt ook op mijn Galaxy Note 8, met Android 4.1...

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 13 november 2013 12:47]

Google heeft al laten weten dat de Experience Launcher exclusief is voor de Nexus 5, dus de visuele wijzigingen hoef je niet te verwachten, misschien op een later moment.
Die je alsnog op de nexus 4 werken krijgt, niet dat ik het ga missen.
Nova Launcher is nu bezig met beta versies die dit ook hebben.
Opvallend dat het deze keer bij release van een nieuwe versie niet direct voor alle Nexus apparaten beschikbaar was. Wel mooi uiteraard dat het toch vrij snel beschikbaar is.

Ik overweeg een Nexus 7 dus misschien eerst nog maar eens aandachtig KitKat reviews doorlezen.
Nou het aparte is dat er nieuws sites zijn die de bericht van Tweakers bevestigen, maar er zijn ook sites die zeggen dat nexus 4 ook vandaag een update krijgt.

Lekker verwarrend...
Het officiële twitteraccount meldt dat de Nexus 4 update er binnenkort aan komt. https://twitter.com/Android/status/400441209841135616
Ik vind het nog steeds erg jammer dat de Galaxy Nexus de update niet krijgt. Dat was de perfecte showcase geweest voor Kitkat-performance op "verouderde hardware" (hoewel hij zeker niet verouderd aanvoelt), wat toch een van de speerpunten van Kitkat is :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 13 november 2013 08:57]

Dat had inderdaad beter geweest. zeker als showcase.

De reden dat de galaxy Nexus geen update krijgt is niet omdat de hardware niet sterk genoeg is, maar omdat de SoC geen ondersteuning meer heeft (TI maakt geen chips meer).
De huidige community Kitkat versies voor de Galaxy Nexus vertonen problemen rond de grafische verwerking. Waarschijnlijk zaken die fout zitten bij de GPU driver.
Ongetwijfeld zal er iemand wel met oplossingen komen, maar ik kan mij wel inbeelden dat je hiermee geen commercieel product kan ondersteunen.
Een Galaxy Nexus op 4.3 werkt immers ook uitstekend
Nee, Google geeft zelf aan dat het maar 18 maanden zijn nexustoestellen ondersteunt. Dat er geen drivers meer zijn, is bijkomstig en wordt zelfs door Google niet als reden gegeven.
Why isn’t Galaxy Nexus receiving the update to Android 4.4?
Galaxy Nexus, which first launched two years ago, falls outside of the 18-month update window when Google and others traditionally update devices
https://support.google.com/nexus/answer/3468085?hl=en
Anoniem: 463321
@Teun_213 november 2013 11:10
Als het daadwerkelijke argument is dat er 18 maanden verstreken zijn, waarom dan nog komen met het verhaal dat er geen geschikte driver beschikbaar is en dat de update daarom niet mogelijk is. Dat is dan toch een compleet onzinnige aanvulling.

Ik vind 18 maanden veel te kort. Zeker in het geval van hun eigen Nexus-lijn (toch hun showcase modellen). De Galaxy Nexus mag inderdaad wat verouderd zijn maar ging het bij KitKat niet om ondersteuning en prestatieverbetering van de oudere modellen? Ze kunnen dan met hun eigen oudere Nexus mooi laten zien wat voor voordelen er nog behaalt kunnen worden met een update naar versie 4.4.
Google komt niet met het verhaal dat er geen geschikte driver is, dat doet de media, dat is net mijn punt. Google geeft gewoon eerlijk toe dat het na 18 maanden geen ondersteuning meer biedt, net zoals dat het geval was bij alle voorgaande Nexustoestellen.
De 18 maanden zijn zeker te kort. Een product gekocht in Nederland heeft normaal gesproken 2 jaar garantie (even daar gelaten wie de garantie moet verlenen). Slechts 18 maanden na introductie in het buitenland stopt Google volledig met support. Veiligsheidslekken en actuele problemen worden niet meer opgelost, zelfs als ze nog geintroduceerd zijn bij de laatste update.
De KitKat update zal mogelijk ook de voorlaatste update zijn voor de Nexus 7 waarvan de support dus stopt in januari 2015. Ik vind dat dit soort magere supportpraktijken zwaarder moeten meewegen in de reviews van dergelijke producten. Mensen worden gelokt door de "lage" prijzen maar zijn uiteindelijk best wel duur uit.
Anoniem: 115951
@Teun_213 november 2013 12:09
nochtans is mijn galaxy nexus maar 14 maanden oud. Zou zouden beter zeggen dat ze enkel de laatste 2 generaties ondersteunen.
Ik vermoed dat google die 18 maanden niet laat ingaan op het moment dat jij je telefoon gekocht hebt.
Ik las van de week nog ergens dat TI een nieuwe driver vrij zou geven. In dat geval zou het argument van zwakke hardware niet meer op gaan. Het is trouwens ook niet de hardware die zwak is maar de driver die niet goed is.
Gaat ook niet om zwak, het gaat om niet meer ondersteund.
Als ze nog een driver vrijgeven is dat erg netjes, maar in principe maakt TI geen SoC's meer.
Ze hoeven ook geen SoC's meer te maken, het gaat om de driver ondersteuning. En het blijkt nu dat ze daar wel degelijk nog mee door gaan.
De driver update (en de commits) zijn verre van officieel. Trouwens is dit niet gegarandeerd een oplossing tot het probleem.

Edit:

de commit is van 2012. De driver mag dan een nieuwe versie zijn t.o.v. wat er nu op de GNEX staat, toch is de support wel degelijk niet hervat.


committer Eric Luong <x0119002@ti.com>
Mon, 5 Nov 2012 16:34:22 +0000 (10:34 -0600)

[Reactie gewijzigd door awenmaek op 13 november 2013 13:14]

Dat is vreemd, aangezien de enige bron het officiële Twitter-account van Android is, en die bron zegt dat de Nexus 4 de update later krijgt. Waar de andere websites hun informatie dan vandaan halen?
Het zal niet de eerste keer zijn dat de dame die de tweets verstuurt andere informatie krijgt dan insiders die informatie naar grote blogs lekken.

Kan mijn inziens dus nog beide kanten uit.
Oa gsmarena meldtndat nexus 4 de update krijgt.
Er moesten wrs nog drivers gemaakt worden, en ik mag toch hopen dat er enigzins fatsoenlijk getest wordt. En dat kost tijd. Vooral fatsoenlijk testen kost nou eenmaal een hoop tijd als het om een heel OS gaat.
4.2 en 4.3 kwam ook pas na enkele weken vrij voor de Nexus 4 en 7 hoor, dat is nu dus niet anders.
Spannend! Wel vreemd dat de 4 nog even moet wachten. Is dat nou zo'n andere architectuur?
Er moet ook gewerkt worden aan een radio die het ook goed doet icm virtuele providers, en die goed inhaakt op kitkat. Dat zal wel de vertraging zijn.
Die fix hebben ze al lang staan, Google wilde m alleen niet los uitbrengen, maar hij zit al in 4.4. Ik wacht er al vrij lang op, want elke 10 minuten je netwerk kwijt raken is vrij klote..
Die fix is bevestigd te zijn opgenomen in 4.4, zie https://code.google.com/p/android/issues/detail?id=58317 post #218

Zou ook echt wel eens tijd worden zeg... wat een bagger customer service van Google... simpele ' sorry for the wait ' zou op zijn plaats zijn...
Ik kan me voorstellen dat een telefoon meer test-werk nodig heeft dan een tablet, door de verschillende telefoon netwerken in landen.
Die fullscreen modus lijkt verdacht veel op die wat al een tijdje in Paranoidandroid zit. Vet om te zien dat innovaties uit de custom scene worden meegenomen door Google. Misschien kunnen ze ook het nieuwe HALO notificatiepaneel overnemen, werkt perfect.

Het enige negatieve punt dat ik heb kunnen zien in het filmpje (eerste beelden die ik zie van 4.4) is dat de icoontjes wéér groter gemaakt worden. Het is ongelooflijk. Heb je telefoons met een Full-HD of meer resolutie, maken ze de icoontjes groter!

Google zou eens na moeten denken aan een soort installatiescherm als je Android installeert waarin je de grote van de tekst en icoontjes even op de gebruiker aanpast. Een jong iemand zonder leesbril heeft natuurlijk andere behoeftes dan iemand van 50+ met zo een telefoon.
Het enige negatieve punt dat ik heb kunnen zien in het filmpje (eerste beelden die ik zie van 4.4) is dat de icoontjes wéér groter gemaakt worden. Het is ongelooflijk. Heb je telefoons met een Full-HD of meer resolutie, maken ze de icoontjes groter!
En bij Windows werd altijd geklaagd dat als de resolutie omhoog ging de icoontjes kleiner werden.
:)
Daar hoor je mij niet over klagen... Ik snap het nut van die enorme iconen niet op zo een goed scherm.
Full screen mode zit gewoon in stock. Alleen uitzetten zou ik liever een toggle/switch-snelkoppeling hebben dan daarvoor de aan/uit knop te gebruiken.
Android 4.4 KitKat bevalt mij wel op mijn Nexus 5 (top toestel voor midrange prijs) Mijn Nexus 7 toont wat haperingen in snelheid. Hopelijk zal deze verholpen worden na deze update. -Bedankt Wout jouw nummer en die van Arnoud's had ik nog niet. ; - P

[Reactie gewijzigd door Elwin op 13 november 2013 08:00]

Viel mij op de Nexus 7 van een vriend van mij ook al op. En die had er nog nauwelijks apps op staan. Scrollen door de interface loopt gewoon nét niet soepel.
Geen dealbreaker voor mij, maar wel een beetje storend en niet iets dat je verwacht bij een apparaat met dergelijke hardware.

Zit echt te denken om mijn Transformer Prime van de hand te doen en dit kleine snelheidsmonster aan te schaffen...
Op mijn oude, nu verkochte Nexus 7 (2012) had ik geen last van haperingen en die voelde raar genoeg wat sneller aan. De N7 2013 heeft wel een veel hogere resolutie van 1920x1200 en dat zie er wel geweldig uit.
Bij KitKat een Nexus 7 gewonnen :9 en moet zeggen, hij loopt constant vloeiend. Heb er diverse games op gezet (en van m'n Xperia S telefoon afgehaald, daar draait het allemaal niet zo lekker meer) en mag niet klagen! Ook nog geen crashes gehad.
Ligt zeer waarschijnlijk aan een of meer apps en niet aan Android
Klopt, dat heb ik ook met mijn 2012 nexus7, en ik heb het op meerdere gezien. Met name de 4.2.x update was voor mij om te huilen. Pas toen 4.3 uitkwam was het ding weer enigzins bruikbaar. Andere Android tablets van mij hebben hier geen last van gehad.

Persoonlijk vind ik stock Android al erg lelijk en verwarrend, laat staan die shells die eroverheen gegooid worden, als de GUI dan ook nog continu hapert blijft er helemaal niets van je ervaring over.
Dat was een bekende bug met het flashgeheugen, dat met 4.3 gefixt werd. Ben de naam even kwijt
mischien overtollige apps uit je geheugen mikken endless
ik heb zelf ook de nexus 7 en hij werkt prima
op een crash van apps na af en toe
gewoon es taskkiller app downloaden kijken wat er aan staat en uit kan of de app het laten doen
2de pagina geheugen beheer ff nakijken , dan zal je geen vertragingen meer zien
Taskkiller app?? wow, voor Android 4.0 was dat inderdaad nodig, nu geeft zo'n app juist alleen maar ellende
Zo'n app gaf al ellende in 2.3 Gingerbread.
Voor een analyse is een taskmanager wel handig. Daar gebruik ik zelf Clean Master of Android Assistant voor. (GSAM Battery ook handig) De enige app die echt ongewenst startende apps onder controle krijgt is Greenify. In plaats van uitgeschakeld of in quarantaine kun je de apps wel gewoon gebruiken met Greenify. Met Xposed kun je ook onbelangrijke systeem apps (vooral Google apps) greenify-en. Mijn Nexus 7 Flo is van ruim 10 naar ruim over de 12 uur actieve scherm aan accutijd gegaan. (Slaapstand gebruikt 0 procent hele nacht van 8 uur)

Ik wacht dus nog even op een update van Xposed voor ik KitKat ga updaten. Ook voor andere toffe modules.

[Reactie gewijzigd door Juliatan op 13 november 2013 08:52]

Wie zegt dat ik veel apps gebruik/heb? Want dat is niet het geval.

[Reactie gewijzigd door Elwin op 13 november 2013 08:05]

Ik moet nog even wachten op 4.4 voor m'n HTC One Google Play Edition. Deze zou volgense de eerste aankondiging toch ook nog deze week moeten komen dacht ik hé?
Binnen de 90 dagen na aankondiging.
Nee, dat is Sense Android 4.4. Ik geloof dat 30 dagen stond voor de GPE.
Op Engadget zeggen ze toch 15 dagen.

http://www.engadget.com/2013/10/31/htc-one-android-kitkat/

Dat zou dan toch nu komende vrijdag zijn, niet?
waar heb je die htc one google play edition gekocht als ik vragen mag ;)
Heb een gewone HTC one gekocht bij CoolBlue en dankzij deze guide een officiele Google Play Store Edition ROM met OTA's geïnstalleerd.

http://htc-one.wonderhowt...very-ota-updates-0148068/

Vermits ik voor de upgrade naar 4.3 ook gewoon de update OTA heb kunnen installeren veronderstel ik dat dit met 4.4 niet anders zal zijn :)

Werkt supper in alle geval. (Mijne is wel niet geroot)
Ik hoop dat het het batterijprobleem oplost. Met 4.3 is mijn nexus7 naar een paar uur stand-by altijd leeg.
Wifi-locatie (draadloze netwerken gebruiken) uitzetten.
In grijze Google app, locatiegeschiedenis en Locatiemelding uitzetten.
Dat doet wonderen.
De standby van mijn Nexus 7(2012) is hiermee van 25%/nacht naar 5%/nacht gegaan.
Aanvulling: de Nexus 7 (2013) LTE krijgt de update ook later.
Danku, hier zit ik op te wachten!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee