Nvidia introduceert GTX 780 Ti

Nvidia heeft de GeForce GTX 780 Ti-videokaart gepresenteerd. De videokaart moet sneller zijn dan AMD's R9 290X en de GTX Titan uit eigen stal. Daartoe worden alle streamprocessors van de GK110-gpu ingezet. Uit benchmarks van Tweakers blijkt dat de kaart inderdaad erg snel is.

Nvidia's GeForce GTX 780 Ti moet de GeForce GTX Titan opvolgen als snelste videokaart van Nvidia. De 780 Ti beschikt over dezelfde gpu als de GTX Titan, maar dan met alle 15 smx-units geactiveerd, goed voor 2880 cudacores. Bij de GTX Titan waren 14 van de 15 smx-units actief, waardoor deze videokaart op 2688 cuda-cores uitkwam.

De klokfrequentie van de gpu is ten opzichte van de GTX Titan ook opgeschroefd; de gpu tikt op 876MHz en de boostsnelheid bedraagt 928MHz. Daarnaast is de geheugensnelheid ook opgevoerd; van 6Gbit/s naar 7Gbit/s. De geheugengrootte is echter gehalveerd; van 6GB naar 3GB. Uit benchmarks van Tweakers blijkt dat de GTX 780 Ti over het algemeen sneller is dan AMD's R9 290X en de GTX Titan. Daarnaast liet de gpu zich eenvoudig 250MHz overklokken, goed voor een prestatiewinst van ruim 18 procent.

GTX 780 TiGTX Titan
Gpu GK110 GK110
Cuda-cores 2880 2688
Klokfrequentie / boostsnelheid 876 / 928MHz 837 / 876MHz
Geheugenbus 384bit 384bit
Geheugengrootte 3GB gddr5 7Gbit/s 6GB gddr5 6Gbit/s
Tdp 250 watt 250 watt

Prijstechnisch moet de 780 Ti ook aantrekkelijker zijn dan zijn voorganger, die voor 850 euro in de Pricewatch staat. Nvidia hanteert een Europese adviesprijs van 660 euro.

Door Jelle Stuip

Redacteur

07-11-2013 • 15:42

45 Linkedin

Reacties (45)

45
40
23
8
0
7
Wijzig sortering
Bijna iedereen kijkt naar de 780Ti vanuit het perspectief van een gamer, maar er is ook een ander perspectief, namelijk die van ontwikkelaars die berekeningen uitvoeren op die kaarten en ik ben een van die ontwikkelaars.

Er is een fundamenteel verschil tussen de 780 en de Titan en dat is double precision performance. Die is 1/24 bij de 780 (en zeer waarschijnlijk ook bij de 780Ti) en 1/3 bij de Titan t.o.v de single precision performance. Dat is dus een factor 8 lagere performance bij de 780(Ti) en voor mij dus niet interessant. Voor het spelen van spellen gebruik je geen DP floating point getallen dus is het totaal niet relevant voor gamers.

Jammer dat er niet bij wordt vermeld of de Ti ook kreupel is wat betreft DP performance.

[Reactie gewijzigd door Oguz286 op 7 november 2013 16:32]

Anoniem: 471038
@Oguz2867 november 2013 16:46
Anandtech schrijft:
Meanwhile GTX Titan will be remaining at $999, despite the fact that it’s now officially dethroned as the fastest GeForce card (GTX 780 having already made it largely redundant). At this point it will live on as NVIDIA’s entry level professional compute card, keeping its unique FP64 performance advantage over the other GeForce cards.
...
Jumping into compute, we’re entering the one area where GTX 780 Ti’s rule won’t be nearly as absolute. Among NVIDIA cards its single precision performance will be unchallenged, but the artificial double precision performance limitation as compared to the compute-focused GTX Titan means that GTX 780 Ti will still lose to GTX Titan whenever double precision comes into play.
Dus inderdaad, de 780Ti heeft niet de volledige DP performance.
Ik zou er wel van uitgaan..

FP64 is ook lang niet altijd nodig. Videobewerken of 3D renderen gaat gelukkig prima zonder.
Mss niet nodig... maar de die zou het kunnen. daarom vind ik het zonde dat ze het uitschakelen... ik nu het gevoel krijg de retarded little brother te kopen van een quadro.

De kaart is mss cutting edge technologie en presteert ook fenomenaal... maar net doordat ze dat deel uitschakelen is dit gevoel van spits technologie helemaal weg bij mij.

doe mij maar de R9 290X. die stofzuiger is mss luid... maar die 512bit bus vind ik prachtig in elkaar steken :)
AMD capped FP64 ook, daar is de r9 290x zelfs trager dan de 280x. Het is iig niet uitgeschakeld.

Ze kunnen het allebij wel, alleen ze zijn gecapped in snelheid omdat ze anders concurrentie vormen voor Firepro's, Quadro's en Tesla's.
ha :p ok... da heb ik precies gemist... damn... dan is het dus een trend... niet goe :p dan zal ik maar terug de review in duiken :p
Dat wel ja, maar is dat een hardwarematige "instelling" of low-level op BIOS/driver niveau? Ik had namelijk ergens gelezen (videocardz.com geloof ik) dat via een driverhack de FP64 performance van een 780Ti kon worden opgekrikt, maar dat kan net zo goed een gerucht zijn natuurlijk. Ik twijfel eraan of dat zo "makkelijk" kan.

Maar inderdaad, ik vind het ook matig dat iedereen altijd maar kijkt vanuit de ogen van een gamer. Er zijn ook nog genoeg andere opties te bedenken waar je de benchmark graag wil zien voor specifieke applicaties. De wereld bestaat niet alleen uit gaming... ;)
Ik weet niet of het een instelling is dat hardwarematig is bepaald of dat het via de BIOS aangezet kan worden. Ik ben bezig met onderzoek om delen van de Tesla K20(X) BIOS te reverse engineeren en er zijn 'straps' die instellingen van de kaart wijzigen. Het zou dus best kunnen dat het kan.
Anoniem: 64119
7 november 2013 16:03
"Prijstechnisch moet de 780 Ti ook aantrekkelijker zijn dan zijn voorganger, die voor 850 euro in de Pricewatch staat. Nvidia hanteert een Europese adviesprijs van 660 euro."

Wellicht nuttig om erbij te vermelden dat de R9 290x te koop is vanaf 475 euro....... (30% voordeliger)
Anders hebben we dadelijk weer zo'n eenzijdig Intel/Nvidia = beter maar kost wel 1100 euro meer verhaal.
Het noemen vd prijs vd concurrentie plaatst alles weer even in het juiste perspectief..... :F

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 7 november 2013 16:33]

Klopt is wel handig voor de lezers om de vergelijkingen er ook bij te zetten.
En om iets bij tevoegen op jou reactie, volgens LinusTechTips draaid de 290x nog niet vollop omdat de stock kooling deze niet bij kan houden.
volgens LinusTechTips draaid de 290x nog niet vollop omdat de stock kooling deze niet bij kan houden.
Da's ook een interessante manier om het uit te leggen :)
Ja, met een betere koeler kun vrijwel je altijd verder overklokken. Maar die stock koeler van de 290x is al geen misselijk ding. Die van de 780Ti zal niet veel beter zijn (misschien zelfs minder), dus AMD is de GPU al aardig naar de grenzen aan het pushen met de default settings, waar nVidia iets meer marge houdt (terwijl jouw uitleg eerder het omgekeerde impliceert).
snap niet waarom je weggemod word er lijkt namelijk gewoon nog ruimte te zijn in de mhzen van deze chip.
de stock cooling kan het wel gemakkelijk bijhouden, hij draait slechts op maximum 40%
met amd powertune kun je ervoor zorgen dat hij op 50% draait, dan blijft hij nagenoeg altijd op maximale clockspeed
het probleem is dat de stock cooling op 50% enorm luid is, daarom staat die standaard op 40%, wat overigens nog best veel geluid maakt
Ach ja, zo kun je altijd een stapje verder gaan he? Want dan moet je van de Nvidia fans ook zeggen dat de AMD kaart meer herrie maakt, en dan moeten ze van de AMD fans weer zeggen dat mantle goed gaat werken met BF4 en... anyway, je snapt mijn punt hoop ik. Het artikel bevat nauwelijks een waardeoordeel en wil je dat wel dan ga je naar de review.
Het blijft mij verbazen hoe de mannen en vrouwen van Nvidia 2880 cuda's in een GPU chip kunnen proppen. Want in de 500 serie (Jaartal: 2011) waren wij al blij toen we boven de 500 cores kwamen.

[Reactie gewijzigd door Ins0mniA op 7 november 2013 16:02]

Het is minder knap dan je denkt. Sinds de nieuwe Kelper architectuur zijn de CUDA cores namelijk in 4 delen op de videokaart geplaatst. Dit weet ik omdat ik met mijn video bewerkings programma moeite heb. Sony Vegas herkent maar een van de vier CUDA banks ( om het zo maar even te noemen) het gebruikt er ook maar een waardoor het renderen langzamer wordt. De eerdere architectuur Kermi had alles inderdaad op 1 plaats ondergebracht. tegenwoordig zijn de cores verdeeld over 4 plaatsen op videokaart. Zo speciaal is dat dus niet het is alleen iets meer proppen. ;)
En de gk110 chip was eigenlijk in maart 2012 bedoeld voor de gtx680 - maar ja... we kennen allemaal de geschiedenis hiervan ;)
Ik vind het eigenlijk niet zo netjes dat ze de titan zo snel voorbij streven, dat was hun top kaart met een aanzienlijke prijs tussen de 900 en 1000 in..en nu is de 780ti hun huidige top kaart voor een aantrekkelijkere prijs. Tuurlijk leuk voor diegene die nog de beste single gpu nog wilt aanschaffen maarja ..
De TITAN was niet alleen ontwikkeld voor de gamers. Het is een ''goedkopere'' alternatief op de Quadro maar met de TITAN kun je ook nog eens fatsoenlijk een game spelen en hij is 4K ready door 6 GB geheugen. Echter zijn potentie is pas nuttig met SLI tech.
Als alternatief voor de Tesla bedoel je. Met Quadro's kun je best ok gamen trouwens.
op zich is er nog best een markt voor de titan. voor de fotobewerkers etc onder ons die ook een gamekaart willen hebben is die titan met zn 6GB natuurlijk wel fijn.
ook 4K zie ik niet gebeuren met 3 GB.
maar enigszins gelijk heb je natuurlijk wel.
kan twee dingen betekenen,
De Titan was safe gespeeld / er is geen moeite gedaan om het maximale eruit te halen.
Of ze hebben geleerd van de Titan en weten dat ze deze kunnen verbeteren.

Verder kwam dit als eerste in mij op.
"AMD heeft de grootste piemel, Nvidia schrikt; NEE!! die heb IK, kijk maar hier"
het spelletje wie heeft De Grootste is juist datgene wat de mart vooruit duwt. alle topkaarten zoals de titan tengewoordig en enkele decennia aan voorgangers zijn altijd alleen op de markt gezet zodat ze De Kaart te koop hadden, dat niemand dat ding koopt doet niet ter zake.

het spelletje is grofweg hetzelfde als de EE/Extreme processors van intel. het topmodel kost altijd 1000 euro bij hun, ondanks dat een iets minder snelle versie de helft of minder kost.
Maar zoals ik al zei, aan deze snelle release is echt te zien dat het om wie heeft de grootste kwestie gaat anders was deze kaart met deze specs. al uitgebracht onder de naam Titan..

Vind het een beetje raar over komen net alsof ze het verwachte en daarom de Titan niet tot op de top hebben afgesteld om er zo voor te zorgen dat ze na de aankondiging van AMD snel weer de troon konden pakken..
Het lijkt mij niet erg slim om nu een gk aan te schaffen aangezien de prijzen en prestaties bijna elke week beter worden.
En wanneer is volgens jou dan wel de tijd rijp? Als je iets elektronisch in de winkel koopt is het al verouderd als je de deur uit loopt.
Sterk punt!
Of je moet heel veel geluk hebben met een goeie aanbieding/prijs daling
Wat ík prettig vind is om een grafische kaart te kopen die in de mid range zit, zeg maar de x60 (en x staat dan voor de serie) segment van nvidia. Zo blijft het betaalbaar en kun je elke twee jaar voor relatief weinig geld mee blijven doen. Ooit eens een miskoop gemaakt door de 8800 ultra te kopen voor 700 ballen om vervolgens na 1,5 jaar al problemen te ondervinden met de nieuwe DirectX (Windows Vista kwam uit), slecht verkoopbaar (iedereen wilde laagste prijs) en een hoog verbruik.
Tja, da's nu eenmaal de vloek van de snelle ontwikkeling die GPU's nog steeds maken, hoewel het voornamelijk evolutonair is gaan de stappen nog steeds vooruit en bijna ieder kwartaal is er een nieuwe iteratie. Gelukking mogen we nog altijd zelf bepalen wat voor ons het beste compromis of gewoon het snelste is.
Ik vind het juist niet snel gaan. Titan is er ook even bij gekomen na 780 dus je je kan gemakkelijk een paar jaren vooruit refeshes overslaan en nextgen kan even ook geskipt worden.

Ik heb nu een GTX580 en 5870 systeem en die kunnen nog steeds goed mee.
Op CPU gebied schiet het ook niet op mijn i920 doet ook nog steeds lekker mee.
Voor gamen.

Het is goed als je even kan wachten een kwartaal of twee. Op een moderne lichting. Zoals wachten op maxwel of AMD 20nm GPU.
Of nu ivm een musthave titel in volle glorie dat je toch wat eerder voor de 28nm refresh gaat.
Zal de GTX 790 in de toekomst twee 780 gpu's betvatten of 780 ti gpu's?
misschien een 790 en 790TI en als er erg eel ruimte is en het nodig is lijkt er nog een mogelijkheid te zijn voor een 795ti omdat deze chip niet op max geclocked lijkt te zijn.
Ik heb hem vrjidag gekocht... de EVGA gtx780 TI Superclocked en ik moet zeggen ..heerlijke kaart!!
Games lopen soepel, heb ook gelijk mijn hele pc opnieuw gebouwd :)
Maar ben er zeer tevreden mee!!

Een aanrader imo }>
zit er ook aan te denken om een pc te bouwen en deze videokaart te nemen :)
hoor alleen maar goeie dingen dus word hem denk ik wel
Hoe lang moeten we wachten om de prijs van de GTX680 en 770 nog meer te zien gaan zakken?
Zo! Nvidia wil wel heel graag de snelste videokaart hebben!

[Reactie gewijzigd door BenjaminvSoest op 7 november 2013 16:05]

Ehm, Tweakers heeft ook een review dude.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee