Nvidia kondigt GTX 780 TI-videokaart aan

Nvidia heeft op een evenement in Canada een nieuwe videokaart aangekondigd. De GTX 780 TI volgt de GTX 780 van eerder dit jaar op. De fabrikant gaf nog weinig details vrij over de nieuwe videokaart. Hij moet evenveel gaan kosten als de GTX 780.

De GTX 780 is voor prijzen tussen 550 en 650 euro te koop in Nederland, en de GTX 780 TI krijgt volgens Anandtech dezelfde adviesprijs van 649 dollar, wat zich meestal vertaalt in prijzen rond 650 euro. Hoewel veel details ontbreken, zei Nvidia wel dat de nieuwe videokaart vanaf november verkrijgbaar moet zijn.

Anandtech gaat ervanuit dat de TI-variant net als de GTX 780 weer een GK 110-gpu aan boord heeft, maar dan op een hogere kloksnelheid. Ook zouden er wellicht meer smx-units aanwezig zijn in de gpu om betere prestaties mogelijk te maken. Vermoedelijk zullen dat er 2688 zijn, net als in de Titan. Het verschil met de duurdere Titan zou dan onder meer zitten in minder werkgeheugen. Het is onduidelijk wanneer Nvidia meer details bekend zal maken van de nieuwe videokaart, maar gezien de release in november zal dat snel moeten gebeuren.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

19-10-2013 • 09:05

55 Linkedin

Reacties (55)

Wijzig sortering
De Titan heeft ten opzichte van de GTX780 behalve meer SMX-units en twee keer zoveel geheugen, een acht keer zo grote FP64 performance en ondersteuning voor 4-way sli, zaken die alleen interessant zijn voor mensen die de compute power nodig hebben (en een Tesla-kaart te duur vinden) of puissant rijke enthusiasts.

Omdat Nvidia aangegeven heeft dat de GTX780 ti hun beste gaming kaart tot nu toe gaat worden, lijkt het logisch dat er gebruik gemaakt gaat worden van een fully enabled GK110 GPU, met meer SMX-units dan de Titan, maar met dezelfde beperkingen als de GTX780 (3GB Vram, 1/24 FP64 tov FP32, max. non oem 3-way sli).
ook zijden ze tijdens de QnA dat ze op 5 tflops zitten terwijl de titan maar op 4.5 zit, misschien dat ze omhoog hebben afgerond of de ti zit op 5 wat dan dus idd waarschijnlijk een volle GK110 is.
Titan is heel snel double precision.

Dat is voor gpgpu geniaal.
Voor wie is nu zo'n videokaart uberhaut te betalen? 700 euro gemiddelt voor een videokaart die een paar mhz is over geklokt. De verschillend zijn niet erg groot! het word snel tijd voor een nieuwe techniek waardoor hij niet overgeklokt gaat worden maar helemaal nieuw is.. Tegenwoordig word je gewoon bedonderd door oude kaarten een mhz boost te geven!
Er zijn momenteel maar twee videokaarten die de GK110 chip gebruiken. De 780 en de TITAN. Dat had je kunnen weten. Dat dit NVDIA's antwoord is op de R9 290x, niets mis mee. Dan kan NVIDIA in ieder geval weer bijbenen en heeft AMD niet de snelste kaart.

En €700, ik heb op de launch €629 neergelegd voor m'n GTX780, reference. Dit jaar ben ik niet op vakantie geweest. In 2012 wel. Toen heeft mijn vakantie me zo'n €800 gekost. Een kwestie van keuzes maken. Dit jaar heb ik me een GPU gegund.

Wat een geweldige investering. Als fanatiek gamer kan ik hier alleen maar warm van lopen. Een 120Hz scherm in combinatie met een GTX780 of een kaart die iedere game op High/Ultra helemaal kapot maakt is hemels. Ik heb nog nooit, maar dan ook nog nooit zo fijn kunnen gamen.

Je post slaat kant noch wal. De markt is er, er zijn voldoende consumenten die zoiets kunnen betalen, in het verleden waren de echte topkaarten ook extreem duur. Ik zie het probleem niet. Je krijgt dan ook het neusje van de zalm. En ik kan bevestigen dat deze kaart zijn geld dubbel en dwars waard is.
Vrij belachelijke prijzen inderdaad, maar er zijn altijd wel mensen die er het geld voor over hebben

3-4 jaar geleden kocht ik een complete pc inc monitor voor zo'n 750 euro, en ik speel er nu nog steeds de meeste games op Full HD en Max settings... af en toe moet er wel eens een setting omlaag om dips te voorkomen

als je daar aan denkt, vind ik deze prijzen echt van de zotte..
Onzin.
3 jaar geleden was er de GTX480 bij nVidia, die kwam voor 500 euro in 2010 op de markt. Daarmee speel je nu echt geen Crysis op z'n hoogst in HD resolutie, ook niet met 1 setting wat lager. Dat ding draaide Metro 2033 net met 30fps gemiddeld op 1920x1200.

De prijzen van de high end videokaarten zijn altijd al hoog geweest en er is niets belachelijks aan. Wil je dit niet uitgeven, dan koop je een GTX770. Als je die een OC geeft kan je bijna de prestaties halen van een GTX780.
Dat laatste beetje winst aan performance kost gewoon steeds meer geld, niet alleen bij videokaarten maar ook bij auto's bijvoorbeeld.
Helemaal geen onzin, en waar heb ik Crysis of Metro genoemd? ik zeg de meeste games, niet alle games en dat is gewoon de waarheid

AMD Phenom II X4 965
4GB geheugen
AMD 6950 1GB

Dit in combinatie met een Full HD monitor en HDD, koste me minder als 800 euro en ik speel er vandaag de dag nog de meeste games mee op Full HD en max settings

True story.

[Reactie gewijzigd door Sinester op 21 oktober 2013 12:03]

700 euro gemiddelt voor een videokaart die een paar mhz is over geklokt
Nee, je betaald 650 euro (dezelfde adviesprijs als de huidige 780) voor een volledige kaart, niet voor een paar losse mhz'en. Van bedonderen is absoluut geen sprake, hij is sneller, kost hetzelfde, en heeft zelfs dezelfde productnaam, met enkel een toevoeging.
De 780 (OC) is vaak al beter dan de titan, en het verschil tussen een normale 780 en een titan is miniem. Waar willen ze deze dan proppen, of gaan ze de titan er misschien helemaal uit halen?
Ik vermoed: Titan mogelijk weg. 780 Ti op hetzelfde prijsniveau als de 780. En de 780 en 770 in prijs laten zakken. Wie weet zelfs nog een 760 Ti erbij.
Dit vermoeden heb ik ook.
Titan zal wss wel blijven gezien deze vooral nutig is door zijn 8x hogere fp64 performance (niet gekortwiekt) daarom is hij vooral nuttig voor simulaties (daarom ook de 6gb aan geheugen)

deze kaart kan best een vollegide gk110 zijn dus niets uitgeschakeld, en dus sneller, maar voor bijv wetenschappelijke berekeningn of simulaties ed blijft de titan veel sneller.

de 1000$ is daarom ook niet overpriced, ja als je ermee gaat gamen, maar het is in feite een quadro/tesla kaart, en 1000$ daarvoor is een koopje.
kortom Titan blijft nog wel even, hopelijk drop de 780 iets in prijs, en wordt deze een volledig ge-unlockte gk110. er gebeurt eindelijk weer eens wat in videokaartland.
idd dit klopt.
De 780Ti zal naar verluidt ook de uitgeschakelde shaders ook gebruiken. De gk110 chip bestaat uit 15 (SMX-Units) x192 shader units. Hiervan gebruikt de titan er naar verluidt 14 SMX-Units ingeschakeld en de 780 heeft er 12 ingeschakeld. Echter op de 780 waren ze nipt hoger geklokt (zonder OC dan). Het idee van uitschakelen van een SMX-unit is om de minst presterend uit te halen. Vermoedt wordt dat 780Ti nu dezelfde specs heeft als de titan met voordeel dat er geen extra hoge prijs betaald moeten worden voor simulatie performance. Daarbij wordt vermoedt dat het niet zoals titan aan een vast referentie koeler geleverd wordt maar dat leveranciers vrijheid krijgen om hun koeler op te plaatsen en te spelen met de frequenties. Dus lijkt me dat ze de performance van een titan voorbij gaan.
Al zou het altijd nog kunnen afwijken.

[Reactie gewijzigd door comitatus op 19 oktober 2013 23:58]

Als preview benshmarks van de R9 290X een indicatie zijn voor meer games dan hebben ze dit ook wel nodig. Want die 290X kan zich vaak met Titan meten voor een lagere prijs. Op deze manier kan nVidia ook op prijs weer mee doen.

Ik vraag me af of ze ook een Titan TI of iets dergelijks gaan uitbrengen met een hogere TDP cap en alle 15 SMX units. Maar kan zijn dat dat echt Tesla / Quadro only blijft.
Vermoed zelf op 14 SMX units aangezien de laatste waarschijnlijk de minst efficiënt is en het snelst op warmt. De 780ti gaat gewoon titan zijn met hogere clocks of gelijkwaardige. De titan was verder gelockt op maximaal verbruik van 250 watt. Dit zou eventueel nog wat verhoogt kunnen worden. Met betere koelers en een OC kan de 780ti toch nog wel bijna 10% meer prestatie leveren. Daarbij zou het vermoedelijk geen titanprijs kosten. Kortom geduchte concurrentie voor 290X.
Ik zie niet in waarom die 15e SMX sneller opwarmt dan de rest. Ik denk dat het meer met Yields te maken heeft en dat ze de goed werkende liever als een 4000 euro tesla verkopen dan een 1000 euro desktop kaart.

Titan had ook geen 1000 hoeven kosten. Dat is gewoon wat nVidia er van gemaakt heeft omdat het kon. Nu is die tijd voorbij.
15e SMX is minder efficient hierdoor warmt die sneller op bij dezelfde clocksnelheden op andere SMX units.
Wat is er dan anders aan die SMX? zo ver ik weet zijn het identieke SMX clusters?
klopt het zijn identieke cluster maar de kwaliteit kan net zoals elke chip variëren. Zo bevatte 7870 XT van amd waarschijnlijk een kapotte SMX-units deze werden dan uit gezet maar je zag dat de algemene kwaliteit van de chip stuk minder deugdelijk was. Produceerde vaker coilnoise, verbruikte aanzienlijk meer stroom dan 7950

Theoretisch zit er geen verschil maar in praktijk wel degelijk. Er bestaan geen ideale processen waarmee je alles in perfectie uit voert. Je hebt gewoon bepaalde toleranties waar in je werkt. Hoe dichterbij die toleranties komt hoe slechter die werkt.

Ander voorbeeldje misschien in 760-770-670-660ti en 680 zitten allemaal gk104 chips in. Toch kunnen ze niet allemaal dezelfde frequenties aan. De beste werden gebruikt voor 680 inmiddels 770. De andere gingen naar 660 ti en 670 en inmiddels 760. Tijdens het bakken van chips wordt het bakken geperfectioneerd. Hierdoor hebben meer chips de beoogde kwaliteit. Vandaar dat 770 net iets beter presteert dan een 680 of een 760 als 660ti.

Het zou ook kunnen zijn dat ze alle 15 SMX units gebruiken echter hebben ze dan maar een klein percentage waarvoor het daadwerkelijk winst oplevert.
Dat is dus wat ik zeg het heeft met de Yields te maken en niet met het ontwerp.
Coilnoice komt door PWM componenten niet door de chip zelf. Het ligt er aan wat de partners aan componenten gebruiken voor het PCB.

Ik weet heel goed dat het aan het productie proces ligt maar zoals jij het zij leek het alsof het iets in het design van die laatste SMX was maar dat is dus niet zo.
nee het ligt totaal aan productie van proces. Echter er zit stuk koppeling tussen die de minste eruit haalt waar dat precies zit weet waarschijnlijk alleen nvidea. Coilnoise komt inderdaad door componenten omheen maar heeft ook wat te maken met stroom verbruik. Wanneer door de gpu ineens veel meer stroom moet gaan lopen dan eigelijk de bedoeling was kun je dit gemakkelijker krijgen.
zag een test titan tegen sli opstelling gtx770 waarbij de sli opstelling de titan de baas was, en de sli opstelling is goedkoper.
Wat een doorzichtige poging om snel even iets buiten te gooien om mensen weg te sturen van een AMD R9 290x :O

Aangezien de R9 290x tussen de 780 en Titan zat moesten ze snel bij Nvidia een kaart bedenken die noch 780 is , noch Titan dus dan zet je snel Ti achter je 780 model omdat mensen hier goede ervaringen mee hebben dmv de 560/660 Ti.
Ja, en AMD heeft dit ook vooral niet gedaan met de 7970 en de 7970 GHz edition..
En daar voor dan? Toen deed Nvidia het al, die hebben al sindsde GTX 5xx serie de "TI" versie's van videokaarten. :)

Waar doen we moeilijk over jongens?
Sterker nog, nVidia heeft al Ti modellen sinds de GeForce 2 serie. (http://nl.wikipedia.org/wiki/GeForce_2-serie)
Ik meende al dat het nog eerder was maar ik durfde het niet met zekerheid te zeggen, thanks!
Zelf een bezitter geweest van geforece 2 ti, 4200 ti ( geforece 4 ) geforce 3 hadden ook ti versies.
Anoniem: 471038
@w4v3g0d19 oktober 2013 11:24
Heh, de Ti bestaat al sinds de GeForce 2 hoor: http://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_2_Series
Toen had je al de GeForce 2 Ti, later de GeForce 3 Ti 200 en Ti 500, toen de GeForce 4 Ti 4x00... en ga zo nog maar even door.
Waar doen we moeilijk over jongens?
Ach, zeiken omdat men wat te zeiken moet hebben.

Als de prijs inderdaad gelijk is aan de standaard 780 lijkt me dit een mooi product. Gratis prestatiewinst kan je toch alleen maar toejuichen? Lijkt op een Titan maar dan voor een 'prikkie', wellicht dezelfde GPU maar minder Vram dan de Titan erop.
Ja het is ook nooit goed :)
Het tick/tock van Nvidia na een paar maanden wat xtra umphff voor hetzelfde of soms zelfs iets minder , goed voor een ieder
Ti(tanium) lichter en sterker dan staal
Hm als ik het artikel goed begrijp krijgen ze diezelfde advies prijs, de normale gtx780 is inmiddels al een stuk lager qua advies prijs. De gtx 780Ti zal dus een stuk duurder zijn dan de huidige gtx780 (als je de prijzen nu vergelijkt dan en niet de advies prijzen bij release)
ja. maar je komt over alsof dit iets verkeerds is?
dat is dan toch mooi.
welkom bij de werkelijkheid waar marketing gewoon inspeelt op de massa :) zo gaat dat nou eenmaal, de kleine groep die dit door heeft of er werkelijk wat om geeft is niet interessant.
De kleine groep die dit doorheeft? Je doet alsof het al vast staat dat deze kaart niet de beste keuze gaat zijn. Als Nvidia met deze update nog een concurrerend prijs/prestatie niveau kan bieden ten opzichte van het nieuwe aanbod van AMD vast, dan is het toch goed? Ik snap niet waarom er dan over marketing gezeurd moet worden.

Zelf zou ik overigens zelfs als ze even duur zijn en de 780Ti biedt wat minder prestatie dan de R9 290x toch voor de Nvidia gaan, puur vanwege de mijns inziens veel betere drivers (qua betrouwbaarheid en features, bv adaptive vsync), maar dat is persoonlijke voorkeur. Ik hoop echter de boel nog even uit te kunnen zingen met mijn 560Ti tot Nvidia werkelijk met een nieuwe architectuur komt (al ben ik aan het overwegen een 120hz 2560x1440 panel te importeren en dan trekt die kaart het echt niet meer).
Ik bedoel dat meer in het algemeen, dat die rebranding voor 99% gewoon marketing is die de massa volgt en de mensen die een dieper inzicht hebben een relatief kleine groep is waar ze weinig op richten.
Bedenken ? Denk je nu echt dat ze dit in 1 maand hebben ontworpen, bedacht en geproduceerd ? Ze hadden dit waarschijnelijk al meer dan een jaar klaar hoor. Net als dat AMD de nieuywe kaarten ook al lange tijd klaar had liggen... Zulke bedrijven investeren miljoenen in research en zitten nooit stil, als ze dat doen dan zal dat het einde betekenen voor dit bedrijf.
Dit wordt ook wel ''concurrerend blijven'' genoemd. Bedrijven willen namelijk winst maken voor het geval je dit nog niet wist.
ik weet echt wel hoe bedrijven werken en inspelen op concurrentie....

Ik vond het gewoon grappig dat dit bericht vd 780Ti uitkomt 1 week na de R9 290x benchmarks, die vooral op 1444p beter runnen dan een 780 in games, hence de reden dat ik het een vrij lame release vind, en het feit dat hij niet beschikbaar is de komende 4 weken speelt gewoon in op het feit dat Nvidia niet veel dacht van AMD.

Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, en dat was de mijne :)
De GTX 780 TI volgt de GTX 780 van eerder dit jaar op.
Ik denk dat de GTX 880 de opvolger van de 780 wordt, deze 780 Ti draait alleen op een iets hogere kloksnelheid. Dat hij dezelfde prijs krijgt als de 780, betekent niet automatisch dat hij de opvolger is.
Als de productie van de 780 stopt en men alleen nog maar de 780 Ti produceert is het wel degelijk de opvolger.
Om de trend hier maar weer voort te zetten: WOW TITAN KILLER!!!!
En dan nu ontopic... Met een adviesprijs van 650 euro zie ik niet zo goed in wat deze kaart toe te voegen heeft. Volgens de geruchten en voortschrijdend inzicht zal deze kaart sneller zijn dan de Titan en vergelijkbaar met de r9 290x, echter blijft de 7990 sneller (vergelijkbaar met de gtx690) tegen een behoorlijk lagere prijs. Feit blijft dat je met een 780ti of een 290x de snelste single gpu kaart in huis hebt, maar voorheen waren zelfs die goedkoper dan de dualgpu varianten... (Het volledig overpricete prestige project Titan buiten beschouwing gelaten)
amai wat een soep zeg
eerst was ik van plan om een 780 lightning te gaan
dan kwam de R9 290X er een stokje voor steken (afwachtend op benchmarks)
en nu gaan ze een 780TI lanceren
ik weet het even niet meer eerlijk gezegd :?
maar één groot voordeel aan dit is dat je nu betere prestaties krijg voor een goedkopere prijs :)

(beetje offtopic)
eerlijk gezegd allemaal goed en wel maar waar blijven de vooruitgangen op laptop GPU's ?
daar is het al een hele tijd stil ;( ik zou daar graag ook wat beweging zien
Ik kan dit alleen maar toejuigen...."laat maar komen".....hier worden de wat oudere top modellen alleen maar goedkoper van }>
amd kan zo niet lang genieten van de 290 als er nu al weer aan antwoord op is. Die 2 frames verschil met de normale 780 is ook niet echt overtuigend.
Ondertssen verliest NVIDIA de mid-high segment aan AMD door de 280x, waarvan veel versies beter presteren als de 770.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee