Prijs van Microsofts Surface RT-tablet in Nederland daalt met 33 procent

De prijs van Microsofts Surface RT-tablet is fors gedaald. Waar onlangs nog 486 euro neergelegd moest worden voor de 32GB-variant, kan dit model nu al gekocht worden voor 329 euro. Er gaan al langer geruchten dat Microsoft binnenkort met een opvolger komt.

Microsoft Surface RTDe prijsdaling werd al eerder doorgevoerd in de Verenigde Staten en heeft nu ook zijn weg gevonden naar Nederland. De daling geldt voor alle varianten van de tablet, dus ook de versies met meer opslag en de versies die met een touch-cover geleverd worden. De Surface RT werd eind 2012 door Microsoft op de markt gebracht, maar is pas sinds medio februari ook in Nederland te koop. De tablet had toen een adviesprijs van 499 euro voor het 32GB-model.

Of de prijsdaling te maken heeft met een tegenvallende vraag is niet bekend; Microsoft geeft maar weinig informatie vrij over de verkoopaantallen van de Surface RT, waardoor geruchten gaan dat deze tegenvallen. Ook gaan al lange tijd verhalen rond dat Microsoft met een opvolger komt. Deze zou een flink krachtigere soc gaan bevatten, de Snapdragon 800 van Qualcomm, en ondersteuning krijgen voor 4g. Volgens geruchten moet de nieuwe tablet dit najaar uitkomen, gelijktijdig met Windows 8.1.

In het verleden heeft Microsoft ook al met de prijs van de tablet gestunt, vooral als onderdeel van kortingsacties voor het onderwijs. Zo kunnen studenten de tablet tot 31 augustus aanschaffen voor een prijs van 199 dollar en kondigde Microsoft eerder aan dat het 10.000 leraren van een exemplaar zou voorzien.

ModelMinimumprijs in Pricewatch (oud)Minimumprijs in Pricewatch (nu)
32GB €486 €329
32GB + Touch Cover €586 €429
64GB €586 €429
64GB + Touch Cover €686 €529

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

17-07-2013 • 11:20

99 Linkedin

Reacties (99)

99
90
65
7
0
20
Wijzig sortering
Ik heb altijd het gevoel dat in Surface RT-draadjes de meeste mensen die zich negatief uitlaten over dit apparaat (bijna iedereen :S) het apparaat niet bezit heeft of het een goede kans heeft gegeven. Ik heb veel ervaring met Apple en Android-tablets, maar uiteindelijk toch een Surface RT gekocht. Het is een geweldig apparaat en voor mij nooit meer een andere tablet dan eentje met Windows.

Veel mensen baseren hun mening toch op het feit dat ze persoonlijk Windows 8 (waarschijnlijk ook ervaren zonder touch screen) niet super vinden en gaan er maar voor het gemak vanuit dat dus ook de Surface RT niks kan zijn. Toen ik de Surface RT ging gebruiken had ik pas het gevoel voor het eerst met Windows 8 te werken, zo groot is het verschil.

De Surface RT is een tablet net zoals de iPad of een Android-tablet dat is, maar met extra's zoals Office. Alle apps die je zoekt zijn er gewoon, dus de drogreden dat het er niet 150.000+ is inderdaad een belachelijke.

Heb nu sinds een week een jailbrak draaien en draai nu ook voor ARM gecompileerde programma's, wat weer extra mogelijkheden biedt (BitTorrent, 7-zip, etc). Overigens is tezamen met een XBOX 360-controller de RT een best leuk mobiel game-station :)
ik heb niks tegen hoe de OS in elkaar steekt. Het probleem is echter dat Windows RT onder de Windows OS vlag vaart, terwijl het alleen de look en feel van een windows OS heeft. Een OS met een markt zoals die van microsoft moet gewoon aan een aantal eisen voldoen; en een van die eisen is volledige backwards compatibility met software geschreven voor de vorige OS versies.

Het probleem met Windows RT is dat het lijkt op Windows 8, terwijl het meer overeenkomt met Windows Phone.
Anoniem: 414003
@DeMoN17 juli 2013 15:04
Er staat inmiddels ook een Torrent Client in de Store (Torrex beta). Enig nadeel is dat deze actief moet blijven om te kunnen downloaden.
€ 329,- voor de basis versie is een nette prijs. Wel lullig als je er vorige week nog eentje hebt aangeschaft. Microsoft had natuurlijk wel al even de actie dat je een gratis touch/type cover bij de Surface RT kreeg. In dat geval is de prjs verlaagd van € 486,- naar € 429,-. Dat valt nog enigszins mee.

Ik snap niet dat mensen de € 329,- nog steeds te duur vinden. Die vinden waarschijnlijk alle tablets te duur, want bijveoorbeeld een Samsung Galaxy Tab 3 met 16GB opslag staat voor € 356,- in de Pricewatch. Ook de twijfels over Windows RT snap ik niet helemaal. Het is gewoon een alternatief op iOS en Android. Ik hoor de Apple lovers ook niet klagen dat er geen OSX op hun iPad's draait. De Windows Store moet zich nog ontwikkelen, net zoals iOS en Android dat ook ooit moesten doen. De koppeling van Windows RT met Windows 8 (geïnstalleerd op een PC/Laptop) is natuurlijk ideaal. De opzet van Windows RT vind ik perfect voor tablets kijkend naar de gemiddelde tablet gebruiker. Wil je meer kunnen doen dan heeft Microsoft tenminste tablets met een volledig OS, iets wat we van Apple en Google (nog) niet kunnen zeggen.
Dit zijn toch wel tekenen aan de wand. Zelfs de androidtablets (en telefoons) dalen niet zó snel volgens mij...
Maar er waren ook weinig Tegra 3 tablets zo duur, dus het verschil was te verwachten.

Zie hier: Pricewatch Tegra 3 met resoluties 720P of 768P

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 17 juli 2013 11:28]

De reden voor die prijs is dan ook altijd geweest dat Microsoft de OEMs niet te veel dwars wilde zitten; zoals die Asus (of was het Acer?) manager destijds aangaf dat ze niet al te happy waren dat MS nu in hun vaarwater ging zitten.
De Surface is altijd als Windows RT/Windows 8 Reference bedoeld, om te laten zien wat er mogelijk is. Maar omdat er zo weinig bedrijven op de trein springen met RT denk ik dat MS nu langzaamaan zijn strategie aan het herzien is richting Apple, met zijn oudere lijn (iPad2) en zijn premiumlijn (Retina). Opzich geen gek idee.
Dat de prijs (zo snel na launch) zakt, is op zich nog niet direct een teken aan de wand, al is het doorgaans geen geweldig teken. Dat de prijs zo snel zakt, terwijl Microsoft zijn kaken stijf op elkaar houdt aangaande verkoopcijfers van Surface RT producten, is zeer veel zeggend.

De laatste onafhankelijke cijfers aangaande de tabletmarkt die ik gezien heb (ergens halverwege Q2) sprak over een paar 100K Surface RT's verkocht. De Surface Pro deed het veel beter in ieder geval. Zolang Microsoft zelf geen details naar buiten brengt en de markt het moet doen van analyses van andere instanties, ga ik er van uit dat die analyses aardig in de goede richting zitten, ergo Surface RT is (tot nog toe) een grote flop.
Dat de prijs (zo snel na launch) zakt, is op zich nog niet direct een teken aan de wand, al is het doorgaans geen geweldig teken. Dat de prijs zo snel zakt, terwijl Microsoft zijn kaken stijf op elkaar houdt aangaande verkoopcijfers van Surface RT producten, is zeer veel zeggend.
Met de Windows 8 market share op tablet gebiedt loopt het super hoor daar hoef je geen zorgen over te maken. Ze hebben in paar maanden tijd meer dan 7 % marketshare te pakken.

Je moet dit meer zien als een agressieve manier van nog meer marketshare binnen halen. Microsoft kan het veroorloven om voor een lagere prijs hun tablets te verkopen. Samsung is op dezelfde manier bezig, bijvoorbeeld een 7 inch model bijna weggeven bij een ziggo abonnement.

Het RT platform is mijns inziens geen flop. De surface RT kan 10 keer meer dan een IOS of android tablet en heeft ook nog steeds 4 jaar de laatste OS en office en alle apps van de desktop draaien er ook nog eens vloeiend op. Wat wil je als consument nog meer??

Daarnaast heeft het er ook mee te maken dat er nieuwe modellen aankomen.

[Reactie gewijzigd door vali op 17 juli 2013 12:25]

Die 7% marketshare is voornamelijk dankzij de surface pro, die desktop programma's kan draaien en wel degelijk verkoopt. Microsoft heeft zelf toegegeven dat de verkoop van Windows RT tablet bijlange niet loopt zoals verwacht.

Dat de surface RT 10 keer meer kan dan een IOS of android tablet is bovendien onzin. Er zijn niet alleen veel meer diverse iOS/Android apps, ze hebben meestal ook nog eens meer mogelijkheden dan de veelal beperkte Windows 8 apps.
Dat de surface RT 10 keer meer kan dan een IOS of android tablet is bovendien onzin.
Onzin zeg je?

...................................Surface RT --------------------- iPad:

microSD and USB ports: :) -------------------------------- :(
Printen: : Meeste printers o.o.t.b. -- Alleen Air Printers
Cloud Storage : 7GB ----------------------------- 5GB
Microsoft Office : :) --------------------------------- :(
Meerdere accounts : :) --------------------------------- :(
Apps naast elkaar : :) --------------------------------- :(
Bestandsbeheer : :) --------------------------------- :(
Netwerk koppeling : :) --------------------------------- :(
Prijs : :) --------------------------------- :(
Touch/Type cover : :) --------------------------------- :(


Moet ik nog doorgaan? :O

[Reactie gewijzigd door LCP op 17 juli 2013 14:54]

Ik ben het helemaal met je eens maar een ding heeft de iPad wel:

...................................Surface RT --------------------- iPad:

Veel apps: :( -------------------------------- :)
Haha nee hoor je mag stoppen :D

Zo te zien had ik iOS beter uit de vergelijking gelaten, al twijfel ik er niet aan dat een fervent iOS-bezitter ook zo'n lijstje kan opstellen in het voordeel van de iPad. Maar mijn opmerking was eerder bedoeld over de apps: er ontbreken nog heel wat populaire apps in de store van Windows 8. En de apps die er zijn zijn vaak beperkt qua mogelijkheden in vergelijking met iOS en Android. Zelfs om gewoon muziek af te spelen is er op Windows 8 geen enkele app die nog maar aan de enkels komt tot Poweramp bijvoorbeeld.
Allemaal waar, hoewel er op alle platformen vrij makkelijk veel meer cloud storage te krijgen is. Het is maar net wie je wilt gebruiken. Daarnaast is MS Office niet noodzakelijk gebleken voor miljoenen mensen. Op alle platformen is er prima te werken met Office docs, maar dan met andere apps. Lijkt me slecht nieuws voor MS, btw...

Al met al zijn deze voordelen niet voordelig genoeg gebleken om de massa naar Windows (RT) tablets te laten bewegen. Kennelijk vindt men andere zaken belangrijker dan die je hier noemt en kiest derhalve massaal voor Android of iOS.
Ach ja. Het voordeel is dat het "Windows" is. Het nadeel is echter dat het "Windows" is.
RT is leuk als je 100% bereid bent in het Microsoft ecosysteem te stappen of er grotendeels in zit. Alle andere zaken zijn ondervertegenwoordigd. Apps zijn er niet of nauwelijks. Gebruikers van populaire iOS/Android apps moeten het stellen met brakke third party apps van een hobbyist, als die er al zijn.
De Windows store lijkt wel een spookstad. Apps hebben slechts een 3-4 tal reviews en dan spreken we over de meest besproken apps. Het gros van de apps heeft geen enkele bespreking waardoor je zelf kan gaan experimenteren en testen met het gros van hobbyisten apps die de functionaliteit van een populaire iOS/Android app proberen na te bootsen.

Al goed dat de standaard browser (IE) goed is, waardoor ik alsnog via de webapplicaties mijn favoriete apps kan gebruiken. Handig is anders omdat integratie met overige apps, zoals ik gewoon ben in Android, gewoon niet mogelijk is via de browser.

Hopelijk wordt dit nog beter, want met hun huidige catalogus aan software zullen ze consumenten niet kunnen overtuigen. Ik ben al enkele dagen uitsluitend met mijn Surface RT aan het spelen. Maar het voelt op dit moment eerder aan als worstelen met mijn Surface RT, dan spelen. We zullen zien naar verdere verloop. Ik geef het een eerlijke kans :)
RT is leuk als je 100% bereid bent in het Microsoft ecosysteem te stappen of er grotendeels in zit. Alle andere zaken zijn ondervertegenwoordigd. Apps zijn er niet of nauwelijks. Gebruikers van populaire iOS/Android apps moeten het stellen met brakke third party apps van een hobbyist, als die er al zijn.
De Windows store lijkt wel een spookstad. Apps hebben slechts een 3-4 tal reviews en dan spreken we over de meest besproken apps. Het gros van de apps heeft geen enkele bespreking waardoor je zelf kan gaan experimenteren en testen met het gros van hobbyisten apps die de functionaliteit van een populaire iOS/Android app proberen na te bootsen.

Al goed dat de standaard browser (IE) goed is, waardoor ik alsnog via de webapplicaties mijn favoriete apps kan gebruiken. Handig is anders omdat integratie met overige apps, zoals ik gewoon ben in Android, gewoon niet mogelijk is via de browser.

Hopelijk wordt dit nog beter, want met hun huidige catalogus aan software zullen ze consumenten niet kunnen overtuigen. Ik ben al enkele dagen uitsluitend met mijn Surface RT aan het spelen. Maar het voelt op dit moment eerder aan als worstelen met mijn Surface RT, dan spelen. We zullen zien naar verdere verloop. Ik geef het een eerlijke kans :)
Nogal een overdreven reactie mijns inziens. Sinds de release zijn er 100.000 apps te vinden en dit aantal wordt per maand met 2.500 verhoogd. Het heeft net als Android eventjes tijd nodig voordat bedrijven zoals ziggo een app uitbrengen. Bedoel hoelang duurde het voor android totdat ze serieus werden genomen in de tablet markt? Ze hebben pas na 2 jaar een marktaandeel van 40%

Dat je overstapt naar een Microsoft ecosysteem is niet veel anders dan ios of android. Zelf heb ik de surface RT rond een jaar in mijn bezit en ben er nog steeds erg tevreden mee. Maak mijn aantekeingen tijdens hoorcollege's ermee, pas documenten van mijn projecten zonder problemen ermee aan en kan met gemak full hd films afspelen vanaf een 3tb harddisk (of mijn server). Zelf heb ik stuk of 100 apps geinstalleerd uit de store en ieder vind ik super draaien. Natuurlijk zullen er tussen die 100.000 slechte apps tussen zitten, maar dat is bij IOS en android niet veel anders.

Tevens had je als tweaker kunnen vinden dat er een mogelijkheid bestaat om de lock eraf te halen. Hierna kan je gecompileerde ARM apps draaien.

[Reactie gewijzigd door vali op 17 juli 2013 13:33]

Nogal een overdreven reactie mijns inziens. Sinds de release zijn er 100.000 apps te vinden en dit aantal wordt per maand met 2.500 verhoogd. Het heeft net als Android eventjes tijd nodig voordat bedrijven zoals ziggo een app uitbrengen. Bedoel hoelang duurde het voor android totdat ze serieus werden genomen in de tablet markt? Ze hebben pas na 2 jaar een marktaandeel van 40%
Windows RT is hoe dan ook een beperkt OS. Natuurlijk kun je om blokkades heen, maar de gemiddelde consument zal daar niet van op de hoogte zijn.
Dat je overstapt naar een Microsoft ecosysteem is niet veel anders dan ios of android. Zelf heb ik de surface RT rond een jaar in mijn bezit en ben er nog steeds erg tevreden mee.
Het is indrukwekkend dat je al rond een jaar gebruik maakt van een product dat nog geen drie kwart jaar op de markt beschikbaar is.
Maak mijn aantekeingen tijdens hoorcollege's ermee, pas documenten van mijn projecten zonder problemen ermee aan en kan met gemak full hd films afspelen vanaf een 3tb harddisk (of mijn server).
Kun je ook gewoon met non-MS tablets doen.
Zelf heb ik stuk of 100 apps geinstalleerd uit de store en ieder vind ik super draaien. Natuurlijk zullen er tussen die 100.000 slechte apps tussen zitten, maar dat is bij IOS en android niet veel anders.
Als je een iOS fon vraagt of hij slechte apps heeft meegemaakt, zal deze waarschijnlijk ontkennen. Als je een Android fan vraagt of hij slechte apps heeft meegemaakt, zal hij waarschijnlijk ontkennen. Zeggen dat er vast wel een paar slechte apps zullen zijn, kan iedereen.
Tevens had je als tweaker kunnen vinden dat er een mogelijkheid bestaat om de lock eraf te halen. Hierna kan je gecompileerde ARM apps draaien.
En de non-tweakende consument? Daar zit dus het probleem.
[...]

Windows RT is hoe dan ook een beperkt OS. Natuurlijk kun je om blokkades heen, maar de gemiddelde consument zal daar niet van op de hoogte zijn.

Het is indrukwekkend dat je al rond een jaar gebruik maakt van een product dat nog geen drie kwart jaar op de markt beschikbaar is.
[...]

Kun je ook gewoon met non-MS tablets doen.

[...]


Als je een iOS fon vraagt of hij slechte apps heeft meegemaakt, zal deze waarschijnlijk ontkennen. Als je een Android fan vraagt of hij slechte apps heeft meegemaakt, zal hij waarschijnlijk ontkennen. Zeggen dat er vast wel een paar slechte apps zullen zijn, kan iedereen.

En de non-tweakende consument? Daar zit dus het probleem.
De gemiddelde consument zal daar geen last van hebben. Loop een elektronika winkel binnen en de verkoper zal zonder problemen het verschil tussen Windows RT en Windows 8 uitleggen. Het stuk over unlocken, dar is inderdaad meer iets voor tweakers maar dat zijn wij hier toch ook ? Zie niet in waarom dit een probleem is.

Het office verhaal, het is maar net waar je tevreden mee bent. Als ik een scriptie of een adviesrapport moet maken voor een project wil ik enige opmaak erin verwerken, een quickoffice kan mij dit nog steeds niet bieden.

Tevens heb ik nooit gezegt dat er geen slechte apps te vinden zijn, die zullen er vast en zeker zijn. Genoeg lampen en scheet apps tegengekomen waarvan ik mij afvraag waarom ze bestaan.

[Reactie gewijzigd door vali op 17 juli 2013 15:05]

Eens. Al zie ik wel progressie in de store / updates van apps, maar het gaat te langzaam lijkt het.

Ik vind de RT een prima apparaat: ik was inmiddels al zo gewend aan het gebruiken van apps op een iPad, dat ik eigenlijk de desktop functionaliteit in RT helemaal niet mis.

Het frustrerende is alleen dat de apps in de windows store inderdaad nog niet op niveau zijn. Ik hoop dat met 8.1 de tendens wat gaat omslaan: meer positieve vibe, meer interesse vanuit developers, meer (betere) apps... Het is een vicieuze cirkel!

Er mogen dan nu wel 100.000 apps in de windows store aanwezig zijn, als 99% troep is, en dat is het (net zoals op andere platformen overigens), dan moeten de goede apps ook wel echt goed zijn wil men een overstap wagen. Ik vraag me wel eens af welke apps nu 'cruciaal' zijn in dit kader...
Android tablets zijn dan ook niet gloednieuw in een markt waar hun positie nog bepaald moet worden.

Dit is de eerste Windows8 tablet die überhaupt ooit op de markt gekomen is. Nog niemand weet wat de "sweet spot" is qua prijs voor deze dingen. Wellicht dat Microsoft's eerste inschatting niet juist was. Of mischien wil men een stapeltje marktaandeel pakken door nu te kunnen zeggen "OMG DA'S GOEDKOOP". Of mischien moet men oude voorraad kwijt. Legio mogelijke verklaringen die voor Android apparaten (of Apple apparaten wat dat betreft) niet op gaan.
De tablet markt mag dan voor MS nieuw zijn (als we eerdere pogingen vergeten). De naam Windows is dat zeker niet. Blijkbaar is een met de naam Windows er op niet meer zo aantrekkelijk als dat dat ooit geweest is. En een bedrijf als MS moet tech wel de kennis hebben om de ' sweet spot' van een product te kunnen bepalen.
De prijs was gewoon te hoog. Als mensen de keus hadden voor de originele prijs dan neem je altijd een Apple iPad. Misschien is de Surface voor sommige mensen een betere keus door de mogelijkheid van Office maar de meeste mensen willen gewoon een iPad.
Ik zie juist dat sommige mensen weg gaan van ipad naar windows omdat ipad zo beperkt is en niet voldoet voor de veel eisende gebruiker, maar dat is niet de massa. De gemiddelde consument weet denk ik niet eens dat er surface bestaat, ipad is ver weg bekender dan windows op tablet, surface of windowds op zich in tablet markt zal voor massa onbekend zijn. Je mag al blij zijn dat ze weten wat andorid en ipad is, laat staan dat ze afgewogen keuze kunnen maken of bestaan weten van surface tablets. ;)

Zal nog aantal jaren duren voordat windows even bekend is onder de massa zoals android of ipad merknamen bekend zijn, geef ze dus even de kans en over paar jaar maken we de balans opnieuw op. :)

En dan hebben we ook nog prijs, kan al 1.6Ghz dual core andorid tablet kopen voor ~100 euro, dik drie keer goedkoper dus. ;)

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 17 juli 2013 13:20]

Anoniem: 499360
@mad_max23417 juli 2013 18:07
Hoe zou het mogelijk zijn dat mensen niet weten dat de surface bestaat? Ik vond dat Samsung al achterlijk veel reclame maakte voor Galaxy smartphones maar Microsoft spande toch echt wel de kroon met hun reclames voor Surface dit jaar.

Ik denk net omdat Windows zo bekend is dat het niet verkoopt. De situatie vroeger was dat je als leek geen enkele andere computer kon vinden dan een Windows computer dus was je eigenlijk verplicht een Windows computer te kopen.

Bij tablets ligt het anders, je kan bijna overal een iPad of iets anders kopen waarom zou je dan weer voor dat Windows gaan waar veel mensen slechte ervaringen mee hebben.
Ik weet niet hoe het in andere landen is, maar vooral oudere mensen, die blijkbaar een grote groep tablet gebruikers vertegenwoordigen, hebben het altijd over een IPad als ze eigenlijk tablet bedoelen. Dus in de winkel vragen ze naar een IPad. Samsung is in de meeste winkels ook zeer nadrukkelijk aanwezig en meestal goedkoper, dus vaak gaan die mensen met een IPad of Samsung naar huis.

Die groep kent de Surface in ieder geval niet. Microsoft moet dus nog meer gaan promoten willen ze hun in mijn ogen goede tablet meer verkopen.
Helemaal mee eens, zelfs m'n ma noemt d'r samsung tab een Ipad. |:(
Zelfs na herhaaldelijk vertellen.

//
zelfde: alle bubbeltjes water wordt spa rood genoemd al is het sourcy e.d.

[Reactie gewijzigd door horizon1978 op 17 juli 2013 20:53]

Daar heb je wel een punt. Net als dat ze elk navigatie systeem een TomTom noemen.
Dat komt voornamelijk door de gekte rondom nieuwe producten van Apple. Iedere lancering van een nieuw product gaat gepaard met enorm veel gratis publiciteit. Dat heb ik bij producten van bijvoorbeeld HP of Dell nog niet gezien. Mensen kennen daardoor een iPad als dé tablet.
Windows RT had gewoon niet de voordelen van een echte Windows. Was daarom alleen interessant voor mensen die de volledige MS Office op een kleine lichte tablet wilden draaien die toch 10 uur op een accu lading meeging.

Nu de gewone Windows 8 met de nieuwe Intel hardware dezelfde prestaties haalt, en is er gewoon geen plaats meer voor RT.

Ik zou nooit een RT tablet kopen, maar ik ben wel van plan binnenkort een Windows8 tablet te kopen.
Klopt. Tekenen van de komst van een nieuwe versie.

http://www.ecommercetimes...ms-the-Surface-78497.html

http://www.techradar.com/...xt-surface-tablet-1129998

[Reactie gewijzigd door UTADDICT op 17 juli 2013 11:33]

Ik denk dat Windows RT binnenkort discontinued gaat worden. Allemaal fijn en aardig dat Android op een ARM draait, maar het windows publiek zit daar niet op te wachten.

ARM devices zijn gadgets, en daar ga je geen 500 euro voor dokken.
Ik denk eerder dat het voordeel wat veel mensen zagen in Windows op tablets, namelijk normale desktopapplicaties kunnen installeren, wegvalt. x86 software draait niet op RT, kortom, een uitgeklede versie van Windows zonder de vertrouwde Apps. Ergo, weinig tot geen voordeel ten opzichte van een Android tablet...
Voordeel is wel dat je geen apps nodig hebt om je files te managen en dat office erop zit. De browser is ook een stuk beter en is gericht op desktop versies ipv mobile. (ja ik weet dat je dit kan omzetten)

RT is miscchien beperkt maar het voelt wel als een echt besturingssysteem tegenover android and iOS tablets wat eigenlijk gewoon upscaled versies zijn van een telefoon.
Maar ook dat is weer een kunstmatige beperking opgelegd door MS. Ze staan je niet toe van naar de desktop te gaan op de RT tablet hoewel het wel degelijk mogelijk is. Als ze dit zouden toestaan is het een kwestie van tijd voordat softwaremakers hun software ook porten naar ARM architectuur.
precies de achterliggende gedachte die ik had!
uhh, genoeg android tablets die wel 500 euro kosten hoor..
ja, en met android krijg je toegang tot 700.000 apps op de Marketplace. Windows RT zal niet eens 20% daarvan hebben.

Kortom: Als je op hetzelfde marktsegment als Android gaat zitten dan zie ik je toegevoegde waarde niet.
Tsja, als de hoeveelheid apps beschikbare hét criterium is......

Ik heb persoonlijk liever een AppStore met 1000 titels waarvan er 100 nuttig/zinvol zijn, dan een AppStore met 1.000.000 titels waarvan er 50 nuttig/zinvol zijn. Daarom gewoon even uit nieuwsgierigheid (ik heb geen tablet en wil er ook geen, ongeacht het platform): welke absoluut cruciale apps ontbreken eigenlijk voor Win RT?
Zowel Apple als android tablets draaien een ARM base cpu. Daarnaast geven de "geruchten" aan dat de volgende Surface serie zowel in de x64 als ARM wordt uitgebracht.
Ja, maar iPads en Apple tablets zijn ook geen producten waar het windows publiek op zit te wachten (en niet vanwege het merk hoor). Neem me niet verkeerd, ze doen prima wat ze doen, alleen ze doen vaak niet genoeg.

Wij willen x86 software draaien op een tablet, of we willen ARM varianten op onze software. Dat laatste kun je op je buik schrijven dus dan rest ons alleen nog; wij willen x86 software op onze tablet!
Wanneer je het product als tablet gebruikt voldoet Windows RT volgens mij prima. Het meeste wat ik op m'n iPad doe is een beetje internetten, blogs lezen, banksaldo checken en zo nu en dan een spelletje spelen.
Dit zijn allemaal dingen die ook op een Windows RT tablet gedaan kunnen worden. Het is inderdaad de vraag of de gebruikers van een RT tablet zich voldoende bewust zijn van het feit dat het een 'beperkte' versie van Windows 8 is.

Zodra je een RT als een laptop gaat zien zul je wellicht snel tegen beperkingen aanlopen. Dan is het inderdaad verstandiger om een Pro te kopen, aangezien die ook is bedoeld als laptop(vervanger).
Wat je beschrijft is een device dat meer als een gadget aandoet dan als een volwassen tablet. Toen Apple met de iPad kwam was mijn eerste gedachte: geweldig! nu kan ik veel van mijn productiviteit dat geen muis en keyboard vergt ook op exotische locaties doen. Echter iOS stond dat niet toe; mwa prima, had ik eigenlijk ook niet verwacht. Dus toen was het lange wachten totdat Microsoft met iets vergelijkbaars kwam. Nog heel lang getwijfeld om een Windows 7 tablet te kopen, maar toch besloten te wachten op Windows 8. Toen de Surface werd aangekondigd was het net een natte droom; maar waarom ze het misbaksel dat Windows RT heet erbij releasen... daar snap ik niks van.

Kortom; windows mensen die op de eerste windows tablet wachtten, die zaten niet te wachten op Windows RT. Daar hebben we al wat voor, namelijk Android.
Of een apparaat een gadget is hangt af helemaal van jezelf af, wat je ermee doet en waar je het voor gebruikt. Als jij bijv. Word, Excel en PowerPoint niet gebruikt voor productieve zaken maar alleen maar Angry Birds speelt op je tablet, ja dan is het een gadget inderdaad. Er zijn zat andere situaties en toepassingen denkbaar (studenten, mobiele werknemers) die wél heel veel plezier en nut kunnen hebben.
Ik zie de toegevoegde waarde van Windows op ARM niet. Windows 8 is een revelatie voor mij; tablet en pc in een. Docken als je op je eigen werkplek zit voor een prima PC, en op je schoot houden in de trein of vliegtuig als je je PowerPoint presentaties minimaal aanpast of uit je kop aan het knallen bent. Daar heb je wat aan, en daar is een (misschien wel kleine) markt voor! Echter Windows RT gaat precies op hetzelfde segment zitten waar Android nu zit. Wat is de toegevoegde waarde van RT dan aan de markt?

Windows staat bekend als volwassen OS dat je op bijna alle devices kan draaien en waar een shitload software voor is geschreven. Windows RT voldoet niet aan die beschrijving, dus dan is het niks meer dan een gadget.
Anoniem: 166774
@Epsix17 juli 2013 12:41
maar het windows publiek zit daar niet op te wachten.
Alsof het windows pulbiek uberhaupt ene reet van processoren afweet. Het enige dat ze zien is dat je niet 'de gewone apps' kunt draaien.
je bedoelt waarschijnlijk architectuur, maar ja daar draait het inderdaad wel om ja. Waarom zou je een Windows versie willen hebben waar je je "normale" software niet op kan draaien? Als ik een nieuwe laptop koop dan verwacht ik dat die alles kan wat mijn oude laptop ook kon. M'n snikkel dat die dan opeens 80% van de programma's die ik gebruik opeens niet meer draait.
Eh, en het gros van de android smartphones dan? Allemaal ARM devices, allemaal gadgets en daar word regelmatig 500 euro of meer voor betaald.
Okay misschien overgeneraliseer ik; ik zou er geen 500 euro voor dokken.
Kijk, dit zijn prijzen die het de moeite waard maken. Al mag er nog wel wat meer vanaf om dichter in de buurt van de goedkope androids te komen.

Nu hopen dat ook de Surface Pro in de aanbieding gaat anders gaat die ook niet veel verkopen ben ik bang.

Wel jammer dat ik geen student meer ben :'(
Deze prijsdaling is voor iedereen, zo veel scheelt het nu niet meer voor studenten.
En waarom zou de prijs moeten zakken naar die van goedkope Androids? De bouwkwaliteit alleen al is een pak beter (tegenover die paar Goedkope Androids die ik al gebruikt heb). + het Office pakket (met binnenkort ook Outlook). Wat niet wil zeggen dat Android niet zijn voordelen heeft natuurlijk, zij hebben veel meer apps momenteel en kunnen sideloaden.
Deze prijsdaling is voor iedereen. Studenten vissen ook achter het net omdat de meeste onderwijsinstellingen niet meedoen met de actie voor studenten. Daar komt zoveel bij kijken dat ze dat niet gaan doen, bijvoorbeeld garantie afhandeling en support omdat zij de verkopende partij zijn waar de student de koopovereenkomst mee sluit.
Inderdaad nog steeds te duur. En als hij succesvol was zag je er wel meer van. Waarom zoveel geld neerleggen voor een tablet met gehandicapte Windows als je voor het zelfde geld een high-end Android of iOS tablet hebt? De Surface Pro is wel interessant maar ook te duur.

En laten we eerlijk zijn: een tablet heb je meestal voor "erbij" of als speeltje/hebbeding. Niet om elke dag mee je werkzaamheden uit te voeren. Productiviteit zit er gewoon niet in. Als je dan in tegenstelling tot Android / iOS kiest om voor een Windows-apparaat om juist die gewenning/herkenning en productiviteit van je laptop/desktop te krijgen zal je bij RT heel snel tegen allerlei beperkingen oplopen. Hardwarematig doet Microsoft goed mee in de tabletmarkt maar ik denk toch dat ze de boot gemist hebben tegen het geweld van iOS en Android.
De boot missen? Ik vind dit altijd een kul opmerking. Het gaat alleen maar om naamsbekendheid. Een tablet wordt zo'n beejte als hetzelfde gezien als een iPad bij de "normale" consument. Voor degene die dan net wat anders willen, wordt er gekozen voor Samsung (en niet eens Android).

Dit is de realiteit van dit moment.
Leuke prijsdaling! Ik kreeg paar dagen geleden via mijn school een mailtje over de Surface RT. Voor scholieren kost deze 270 incl. toetsenbord (32GB versie). Dus voor de mensen die aangesloten zijn bij ROCWB (IT work) kunnen meegenieten van deze aanbieding
Ik probeer er één voor mijn zusje te bestellen via de Haagse Hogeschool. Ik heb 6 afdelingen gehad maar niemand kent de actie. Gaat dus niet door... Iemand een andere oplossing?
Kijk hier maar eens: \[24-6 > 31-8] MS Surface RT - Halve Prijs voor studenten

Dikke ellende met die actie, je kan op één hand tellen hoeveel scholen er wel mee willen doen. :') SurfSpot schijnt wel in onderhandeling te zijn met MS, antwoord komt deze week nog.
Anoniem: 461593
@S_Chief17 juli 2013 16:32
Kijk hier maar eens: \[24-6 > 31-8] MS Surface RT - Halve Prijs voor studenten

Dikke ellende met die actie, je kan op één hand tellen hoeveel scholen er wel mee willen doen. :') SurfSpot schijnt wel in onderhandeling te zijn met MS, antwoord komt deze week nog.
Ik sta op punt om een gepeperde rekening te sturen naar Microsoft. Met veel moeite hebben wij als school alles op poten gezet, betaling afgehandeld, bestellingen in ontvangst genomen en nu reageerd Microsoft al bijna een maand niet op de bestelling.

Er staat zo leuk "Binnen 5 werkdagen". Volgens mij kunnen ze hun beloftes niet waar maken en hebben ze het volledig onderschat. Ik ben er in ieder geval klaar mee. We gaan nu de vakantie in.

De schade gaan wij in ieder geval zeker verhalen op Microsoft :(
Dit maakt ze toch een stuk interessanter! Jammer dat de surfaces met de volledige Win8 niet (veel) gedaald zijn.

Laatst even met beide typen gespeeld @ Saturn Groningen, moet toegeven; wat werken ze heerlijk fijn. Helemaal icm die toetsenborden!

Denk dat veel mensen deze tablets onderschat.
Volgens Paul Thurrot, dé Microsoft-deskundige bij uitstek, draait de opvolger van de Surface RT op de Tegra 4 chipset: http://windowsitpro.com/p...porary-ploy-or-new-normal
Leuk dat de prijs daalt, maar ik ga toch liever voor een Surface Pro.
En op het moment zie ik geen voordeel bij een tablet van 1000 euro
tegenover een ultrabook van 1100/1200.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee