Nvidia: Microsofts nieuwe Surface RT heeft een Tegra-soc

De opvolger van Microsofts Surface RT wordt niet aangedreven door een chip van Qualcomm, zoals door sommigen verwacht, maar door een soc van chipontwerper Nvidia. Het bedrijf zou momenteel nauw samenwerken met Microsoft aan de nieuwe tablet.

Nvidia-ceo Jen-Hsun Huang heeft tegen CNET verteld dat zijn bedrijf druk bezig is met het werk voor de nieuwe tablet. Nvidia leverde ook al de Tegra 3-chip voor Microsofts eerste Surface RT. De afgelopen maanden meldden verschillende bronnen dat Microsoft was overgestapt naar concurrent Qualcomm, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

Hoewel Huang niet de specifieke chip noemt die gebruikt zal worden in de nieuwe Surface RT, gaat het hoogstwaarschijnlijk om de Tegra 4-soc. Deze bestaat uit vijf Cortex A15-processorkernen en is significant sneller dan de Tegra 3-chip uit de eerste Surface RT, die nog op het Cortex A9-ontwerp gebaseerd was. Momenteel is er maar een klein aantal apparaten beschikbaar met een Tegra 4-soc, waaronder Nvidia's eigen Shield-handheld, HP's Slatebook X2 en enkele tablets van Toshiba.

De Surface RT was Microsofts eerste poging tot een eigen tablet en bleek geen groot succes. Een mogelijke reden waardoor consumenten niet enthousiast waren, is dat de RT-variant van Windows niet backwards compatible is met oude applicaties. Microsoft was genoodzaakt om een grote afschrijving te doen op de voorraden vanwege slechte verkopen en recentelijk werd de prijs sterk verlaagd.

Ook andere tablets die op Windows RT draaien doen het niet goed: Asus kondigde onlangs nog aan compleet te stoppen met de productie van RT-apparaten naar aanleiding van tegenvallende verkopen van zijn VivoTab RT.

Volgens Jen-Hsun Huang was het ontbreken van Outlook voor de Surface RT een groot probleem, hij ziet dat als een 'killer app'. Als de nieuwe Surface uitkomt, vermoedelijk ergens dit najaar, dan zal Outlook wel beschikbaar zijn, en volgens Huang moet dat een groot verschil maken.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

10-08-2013 • 11:45

100 Linkedin

Reacties (100)

100
95
66
12
0
5
Wijzig sortering
Ik dacht dat Windows RT compleet was afgeschreven ? Microsoft raakt een groot deel van de Surface RT hardware niet kwijt en fabrikanten zoals Asus hebben al aangegeven te stoppen met Windows RT omdat ze er geen brood in zien. De Surface RT machines die Microsoft nog heeft worden voor een scheet en drie knikkers verkocht.

Snap niet helemaal waarom Microsoft alsnog met een nieuw RT apparaat op de markt komt. Het probleem was niet zo zeer de hardware, maar de beperkingen die Windows RT oplegt.

De logica van Microsoft ontgaat me hier volledig. Een nieuw ongewenst apparaat uitbrengen terwijl je magazijn nog vol ligt met oudere RT-hardware die je aan de straatstenen niet kwijt raakt.

Raar ...
Snap niet helemaal waarom Microsoft alsnog met een nieuw RT apparaat op de markt komt. Het probleem was niet zo zeer de hardware, maar de beperkingen die Windows RT oplegt.
Toch vind ik het apart dat de beperkingen van RT t.o.v. pro een bezwaar zijn. Immers een IPad en een Android tablet hebben toch dezelfde beperkingen? Die kunnen ook geen desktop software draaien.
Het probleem is juist dat RT ook geen tablet apps draait. Open de Store eens op een RT tablet. Met uitzondering van Skype, Twitter en NU.NL kan ik geen fatsoenlijke app vinden. Dat is een kip-ei probleem waar Microsoft veel meer in moet investeren. De enige apps die een RT tablet momenteel het overwegen waard maken zijn juist Outlook (in de 8.1 Preview) en Office, beide zijn Desktop versies en geen her-ontwerp voor tablet zoals je dat bij Google en Apple ziet.
en zoals altijd ontbreken de namen van die o zo onontbeerlijke apps weer.
Wat heb je dan niet kunnen vinden?
Je weet toch hopelijk wel dat de apps in de store voor Windows 8 Pro en RT zijn? Alles wat je uit de Store haalt is voor beiden te gebruiken.
Met het voordeel voor developers dat apps die ze voor WinRT ontwikkelen ook op Win8 gedraaid kunnen worden, iets wat bij iOS en Android niet het geval is. Maar ja, het blijft een kip-ei probleem: weinig devices verkocht = weinig apps ontwikkeld, en weinig apps = weinig devices verkocht.
het is ook geen bezwaar. het word een bezwaar gemaakt om de RT tablet proberen af te kraken. merendeel van de mensen heeft daarnaast een verkeerde verwachting van de RT tablet en worden teleurgesteld als ze er mee werken. denk dat er veelmeer te halen valt met een verkoper die werkelijk weet waar de verschillen zitten, en mensen gewoon duidelijk en eerlijk vertellen wat de verschillen zijn.
Ik dacht dat Windows RT compleet was afgeschreven ?
Waar haal je dat vandaan dan? Ze zijn nu bezig met de voorraad van de vorige generatie weg te ruimen om plaats te maken voor de nieuwe generatie Surface RTs. Er is nergens iets gezegd over Windows RT?
Microsoft raakt een groot deel van de Surface RT hardware niet kwijt en fabrikanten zoals Asus hebben al aangegeven te stoppen met Windows RT omdat ze er geen brood in zien. De Surface RT machines die Microsoft nog heeft worden voor een scheet en drie knikkers verkocht.

Snap niet helemaal waarom Microsoft alsnog met een nieuw RT apparaat op de markt komt. Het probleem was niet zo zeer de hardware, maar de beperkingen die Windows RT oplegt.

De logica van Microsoft ontgaat me hier volledig. Een nieuw ongewenst apparaat uitbrengen terwijl je magazijn nog vol ligt met oudere RT-hardware die je aan de straatstenen niet kwijt raakt.

Raar ...
Ze hebben de vorige SurfaceRT voor een premium prijs op de markt gezet. Logisch, het is/was ook premium hardware met een idem OS er op. Probleem was dat er in was gezet op een verkoop die vergelijkbaar was met high-end Android en iOS aparaten, iets wat je bij de lancering van een nieuw product onmogelijk kan verwachten. Het is op verschillende websites dan ook de verwachting dat ze de nieuwe SurfaceRT voor een lagere prijs ($400 wordt genoemd) neer gaan zetten, met de Touch en Type covers als opties.

De hoeveelheid applicaties groeit gestaag, dus wie weet hoeveel er in de Store staan op het moment dat de SurfaceRT 2 gelanceerd wordt? Gecombineerd met een lagere prijs, mogelijk dat hij dan wel aanslaat. MS heeft wel wat geld over om hier tegen aan te gooien, en bij een positieve marktpenetratie levert het ze vanaf dan alleen nog maar geld op.
Sorry, maar ten tijde van launch was de Tegra 3 absoluut geen premium SoC meer en de rest van de hardware in de tablet was ook niet bepaald bijzonder. Schijfruimte is behoorlijk beperkt voor het 32GB model, wanneer vergeleken met 32GB tablets met iOS of Android.

Verder is het OS ook niet meer 'premium' dan iOS, laat staan Android. Leuk dat er standaard Office (welke je alleen voor persoonlijk gebruik mag gebruiken) op zit, maar er zijn prima alternatieven voor MS Office op tablet/smartphone werk-omgevingen.

Wat ik bijzonder vind, is dat niemand vraagtekens zet bij Jensens opmerking dat Outlook de verkoopcijfers wel eventjes een gigantische boost zal geven...
Wut, ms kwam niet met de surface om direct de competitie aan te gaan. Het was om een o standaard te zetten. Hierop hebben de meeste oems beroerd op gereageerd en heeft ms de druk wat opgevoerd. Net als ze 20jaar terug deden met muizen en keyboards.
Ik snap niet waar het vandaan komt dat Windows RT beperkt is. Ja, in vergelijking met Windows 8 is het beperkt, maar dat is elk mobiel OS dan. Windows RT meet zich meer dan prima met Android en iOS, maar heeft gewoon minder apps. Groot voordeel van RT tov Android en iOS is het grote scala randapparatuur dat je erop kunt aansluiten omdat het een volwaardige USB poort ondersteunt.

Nee hoor, beperkt is Windows RT zeker niet.

[Reactie gewijzigd door HollovVpo1nt op 10 augustus 2013 13:14]

De os zelf is niet beperkt, het is wel volwaardig win8, de win32 api is dan ook volwaardig aanwezig. Het is alleen fool proof gemaakt, iets waar mensen al sinds dos om janken dat ms hun os te open en niet average joe proof maakte, nu komen ze met zoiets, loopt alsnog iedereen te janken
Amper apps ten opzichte van iOS. Dat is wat er mis is.
Nee, inderdaad. Windows zonder de voordelen is het, en het OS is geen geheel. De Surface Pro is misschien wel leuk, maar RT zie ik echt het nut niet van in.
Vergeet niet dat de investering in RT geen korte termijn investering hoeft te zijn. Intel en Microsoft werden altijd gekscherend Wintel genoemd,
alleen al je eieren in een mandje stoppen is niet verstandig.

Windows had geen fatsoenlijk zuinig hardwareplatform wat zeer vreemd was.
Apple gebruikt al een tijd x86 en krijgt het voor mekaar vb zeer zuinige macbooks in elkaar te laten zetten die er ook heel goed uitzien. En de leverancier is grotendeels hetzelfde, namelijk Intel.

Toen de tablets in zwang kwamen, bleef Intel ook voortdurend achter, en een argument dat je nog hoort is dat de tablets van Intel nog steeds fans nodig hebben.

RT in leven houden is een prima stok achter de deur om ervoor te zorgen dat Intel door blijft gaan om een steeds zuinigere chip te ontwikkelen. MS heeft met win7 en win8 al stappen gezet om een lichter OS dat zelfs goed draait op oudere hardware, nu is Intel aan zet om aan te tonen dat ze een fatsoenlijke x86 chip kunnen leveren die maar enkele watts verbruikt.

En dan kan MS prima een mld afschrijven, maar als je daarmee voorkomt dat je een deel van de markt verliest en verder een perspectief kunt blijven bieden door aan te tonen dat je kritiek serieus neemt en aantoonbaar bezig bent met alternatieven dan is dat maar een klein bedrag voor een dergelijk groot bedrijf.
"...en krijgt het voor mekaar vb zeer zuinige macbooks in elkaar te laten zetten die er ook heel goed uitzien."

Ten eerste is Windows geen hardwareproducent, ten tweede wil ik wel eens zien of een fatsoenlijke windows 8 laptop opeens meer energie zou gebruiken dan een macbook.

En dat goed uit zien is ook maar persoonlijk, vond de macbook air best mooi, maar ik vond de sony vaio S mooier.

'en een argument dat je nog hoort is dat de tablets van Intel nog steeds fans nodig hebben."

Er zijn al genoeg intel atom tablets zonder fans.

"nu is Intel aan zet om aan te tonen dat ze een fatsoenlijke x86 chip kunnen leveren die maar enkele watts verbruikt. "

Die was eral, de Atom z2760 soc zit rond de 3/4watt compleet (inclusief geheugen controller e.d.)

Dat jij een +3 krijgt zeg....
Je vergelijkt appels met peren. Er zijn ook (gewoon) zeer zuinige Windows laptops, waarbij de leverancier dezelfde is, namelijk Intel.

[Reactie gewijzigd door MrBreaker op 10 augustus 2013 14:15]

Heb je misschien een voorbeeld? Zou graag willen weten welke 13 inch Windows laptop het 12 uur volhoud.
Ik zou liever willen weten welke laptop van 1200 Euro een scherm mee krijgt die je nog niet in een rekenmachine zou willen hebben.

Het TN paneel, met de middeleeuwse resolutie van 1400x900, is erg flets, en zelfs nog slechter dan het vorige model, dat toen ook al geen hoogvlieger was.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 10 augustus 2013 15:43]

Op 1 of andere reden is men op tweakers volledig gefixeerd op hi-res schermen terwijl het de geniddelde consument geen bal uitmaakt of het scherm 768, 900, 1080 of 1200 px hoog is. Maar weinig mensen doen AutoCAD of PhotoShop werk op een mini laptop.
Het maakt een behoorlijk verschil in het werken met een laptop. Bijvoorbeeld met een excel of word document. Als je eenmaal hebt gewerkt op een full HD scherm irriteer je je mateloos aan een 1367x768 resolutie, waarom? Omdat je niets anders doet dan scrollen van links naar rechts en boven naar onder, omdat er gewoon weg veel minder informatie op je beeldscherm komt.

Daarnaast, als we de resolutie even buiten beschouwing laten, heeft de nieuwe macbook air echt een heel slecht scherm. Het is niet eens een mat scherm, dus het scherm spiegelt op veel werkplekken, en toch zijn de kleuren heel flets. Het scherm heeft een lage brightness en heel slechte kijkhoeken. Vooral vanaf de zijkant vervormt het scherm heel snel, en dat mag je toch wel beter verwachten voor 1200 Euro.

Qua beeldkwaliteit zal de resolutie misschien wel moeten volsstaan, al werk ik zelf liever met hogere resoluties om bovengenoemde redenen, maar dan verwacht je toch minimaal een kwalitatief IPS paneel met goede kleuren, contrast en kijkhoeken. Dat dat er niet in zit voor 1200 Euro zou voor mij echt een afknapper zijn.

Ik ben overigens niet de enige die hierover valt hoor.

productreview: Apple MacBook Air 2013 13,3" 128GB review door Bigg Balls

"Minpunten

Gemiddeld tot matig beeldscherm (verwacht meer van Apple)"

http://www.onemorething.n...reid-aan-de-tand-gevoeld/

"In de zon en bij donkere scènes was de spiegeling soms te overheersend."

http://macworld.nl/nieuws...ple-macbook-air-2013.html

"Scherm: teleurstellend
Met het inschakelen van de Air kwam voor mij direct een van de grootste minpunten van het apparaat aan het licht, namelijk het scherm. Zo oogt het display erg flets en ook de kijkhoeken zijn niet om over naar huis te schrijven. Vooral bij gebruik op de bank, waar het gewicht van de laptop zich goed voor leent, leverde dit een teleurstellende beeldkwaliteit op. "
Zet je dpi lager, staat standaard op 150 of 200 bij win8 op tablets.
De meeste Haswell laptops?
Het OS is prima voor een tablet OS. Je moet het dus ook vergelijken met Android en iOS. Helaas voor Microsoft vergelijkt iedereen het met de normale Windows en dan valt het vies tegen als je ineens je programma's niet meer kan installeren. Microsoft heeft gewoon niet goed genoeg nagedacht over de naam + marketing waarmee ze het in de markt hebben gezet. Hoe het wel had moeten heten? Ik weet het ook niet. Misschien was Windows Tablet gewoon prima geweest naast Windows Phone en de normale Windows. Dit geeft alleen wel mogelijk wat verwarring voor de tablets met een normale Windows 8.
Juist als je het vergelijkt met een Android of iOS komt RT er zwak uit. Het aantal apps in de touch interface is erg beperkt en veel gewone functies, zoals bepaalde netwerk instellingen, kunnen alleen in de Desktop interface.

In de Windows 8.1 Preview zijn meer van deze functies naar de touch interface gebracht, maar nog langs niet alles. Microsoft's concept is misschien prima, maar het product is gewoon nog niet af.
Het is meer dat je voor hetzelfde geld een snellere x86 tablet met W8 koopt, die naast de Metro-only RT ook nog een desktop mode heeft voor al je Windows apps.

Windows RT is imo gewoon een Plan B geweest, voor het geval dat er geen betaalbare en zuinige x86 chips zouden komen. Die zijn er nu wel, dus ja welke voordelen hou je dan nog?
Het was ook gewoon een slechte zet, maarja MS wilde concurreren met gewicht en accuduur, en dat was met Windows 8 gewoon echt nog niet haalbaar. Inmiddels is dat wel redelijk goed te doen. RT is dan eigenlijk ook gewoon overbodig, waarom deze uitkomt begrijp ik dan ook niet.

Grappig genoeg heb ik trouwens wel zelf een Surface RT besteld met typecover (300 euro - schooldeal), gedeeltelijk omdat ik nog ga doorleren en hier een apparaat in zie die alles biedt wat ik daarvoor nodig heb, maar anderzijds ook omdat de store alleen maar zal uitbreiden, niet dankzij RT, maar wel dankzij Windows 8. Maargoed wat ik dus al zei, RT is eigenlijk gewoon overbodig.

[Reactie gewijzigd door Benjamin- op 10 augustus 2013 16:52]

Het gaat hier niet om één product, maar een product-divisie. Ze zullen echt niet uit de tablet markt stappen omdat de verkopen van hun eerste versie niet verkopen. Een bedrijf als Microsoft heeft een langere termijn strategie, en ze gaven eerder aan meer hardware uit te willen brengen.

Overigens is je statement dat het nieuwe apparaat ongewenst is natuurlijk nergens op gebaseerd. Er is nog amper iets over bekend, en ook al heb ik er een hard hoofd in dat ze dit recht gaan trekken, is er nog een hoop wat kan gebeuren.
De beperkingen die Windows RT oplegt, leggen pijnlijk bloot dat het juist géén volledige computer is, terwijl Android en iOS besturingssystemen zijn die zijn ontwikkeld voor tablets.
Als ze nou vertrouwen op die Metro interface en die "oude" windows look er uitslopen (die op een Tablet natuurlijk voor geen meter werkt), en dáár meer tijd in gaan stoppen met het ontwikkelen voor Outlook, Office, en andere programma's, dan zijn ze al ergens heb ik het gevoel.

Ik vind persoonlijk dat het besturingssysteem helemaal niet slecht is. Het probleem is dat er over een hoop is nagedacht (zoals het multitasken, wat naar mijn mening voor ligt op het gemiddelde andere mobiele os ) maar dan bijv geen screen rotation lock hebben.
Al met al denk ik dat Windows RT wel fijngeslepen wordt, maar ze moeten denk ik durven kiezen voor één OS, en niet Metro en Windows naast elkaar.
Windows RT / 8 heeft wel een screen rotation lock :)
Vanwege de klachten van verschillende fabrikanten waaronder HP en Asus had Microsoft de Surface RT nog redelijk bescheiden gehouden. Hoewel RT niet goed verkopen, is de RT van Microsoft van de beschikbare modellen wel het populairst.

Aangezien steeds meer fabrikanten afzien van een RT tablet, hoeft Microsoft dus niet meer rekening te houden met hardware fabrikanten, maar kunnen ze maximaal inzetten op hun eigen Surface RT. Overigens legt Microsoft fabrikanten bij RT geen enkele beperking op, fabrikanten zoals Asus zijn alleen te 'lui' om eigen drivers te schrijven voor een andere SoC.. Fabrikanten geloven niet echt in het RT product en dus willen ze niet al te grote investeringen doen.

Daarnaast is er nog de Surface Pro wat meer een laptop in tablet vorm is. Nu liggen de prijzen anders vanwege de dumping prijzen van microsoft, maar 6 maanden geleden was het verschil tussen een 64GB RT en een 64GB Pro iets van 150 euro. De meesten kozen toen voor de Pro omdat die 'gewone' x86 applicaties kan draaien, terwijl de RT beperkt is voor Modern UI apps.. Microsoft reed dus feitelijk zichzelf in de wielen. Nu de RT ongeveer de helft van een Pro kost, zie je ook dat de RT vaker wordt verkocht en dat men duidelijker een keuze maakt.

Daarbij is de Pro voor ruim 800 euro een zeer dure laptop/tablet. Dell heeft een XSP RT tablet vanaf 310 euro..
Feit Blijft dat als microsoft Win8 RT succesvol wilt verkopen en marktaandeel wilt winnen zij agressief het prijswapen moet gebruiken tov Android tablets. Ook blijven de Win8 pro tablets nog relatief te duur. Het lijkt wel dat de fabrikanten dezelfde dure prijzen willen vragen alsof het top notebooks zijn. Wederom Win8 pro (dwz ook normale win progs)tabletten moeten in dezelde prijs categorie te koop zijn zoals nu Win8 notebooks met prjzen vanaf +/- 350 euro tot 1000 euro of hoger....
...Snap niet helemaal waarom Microsoft alsnog met een nieuw RT apparaat op de markt komt. Het probleem was niet zo zeer de hardware, maar de beperkingen die Windows RT oplegt. De logica van Microsoft ontgaat me hier volledig...
Microsoft ziet de markt verschuiven van desktops naar mobiele apparaten, vooral tablets maar ook smartphones, ultrabooks en wat er dan binnenkort eventueel ook nog meer bedacht wordt, en wil daar op inspringen. Vandaar de verschuiving bij Windows 8 naar een touch interface en vanwege/voor energiezuinige maar minder krachtige en prijsvriendelijkere apparaten (weer vooral tablets maar dan in de lagere prijsklasse) Windows RT.

Het grote voordeel van Microsoft op de concurrentie (IOS en Android) is hun complete eco-systeem, van telefoon via console naar alle mogelijke zakelijke en consumenten handheld producten. Als ze RT laten vallen kunnen ze niet meer met IOS en Android concurreren, vandaar dat ze eraan vast moeten houden en er groot op moeten in blijven zetten om zo hun grote voordeel van "Windows op alles" vast te kunnen houden en verder uit te kunnen bouwen.

Dat de eerste slag geen groot succes was voor Microsoft betekent niet dat ze de oorlog zullen verliezen. Vergeet niet dat ze een flinke inhaalslag te maken hebben op IOS en Android. Dat doe je niet even binnen 1 product-generatie.

[Reactie gewijzigd door Yalden op 10 augustus 2013 15:05]

Is gewoon een kwestie van prijs. Nu met de lagere prijs verkoopt een Surface RT als warme broodjes.
Warme broodjes? Investeerders die daar hun geld in hebben gestopt denken daar anders over:

http://nutech.nl/mobiel/3...-geflopte-surface-rt.html
Anoniem: 318238
10 augustus 2013 12:25
Ik blijf me verbazen op tweakers over het enorme MS fanboy gehalte (het meerendeel aan de reacties is positief). Zowel Windows RT als de Windows pro tablets zijn gewoon geen goede devices waarvoor ze gepositioneert worden. De behoefte is aan lichte, snelle tablets met een lange batterij levensduur en het liefst een zo mooi mogelijk scherm. Aspecten waaraan de Windows tablets niet voldoen.

Dan kan je hier hoog en laag springen, maar als tablets falen ze gewoon. en dat is niet alleen de apps. De metro interface is niet zo fantastisch als hier word beweerd, live tiles zijn het enige unieke van de interface, en die gebruik je maar minimaal (meeste van de tijd zit je in een app). Een toetsenbord zit je niet op te wachten op een tablet, daar heb je een ander apparaat voor. Dus elke keer die positieve comments op tweakers blijven me verbazen.
Dat komt omdat niet iedereen dezelfde eisen stelt aan een tablet/laptop. Jij wil blijkbaar een lichte snelle tablet met een goede accu met een zo mooi mogelijk scherm (scherm heeft de pro ook trouwens)

Maar een ander zoekt iets wat makkelijk mee op reis kan in plaats van een laptop, en dan kom je op de zakelijke markt al snel bij een surface pro uit, want die is in vergelijking met een laptop WEL licht, en erg handig vanwege zijn formaat. Het is een heel ander soort tablet.

De Surface RT is inderdaad niet zo licht en snel als de Apple iPad of een moderne android tablet, maar om nou te zeggen dat de hele tablet faalt, nee. Want een volwaardige office is mij, en sommige anderen ook wel wat waard.
Waar komt dit nou weer vandaan? Jij kent hardware eigenschappen toe aan het OS en haalt daarmee het OS onderuit. In Windows RT wordt je zo weinig mogelijk naar het traditionele desktop gestuurd, je doet bijna alles in het "Metro" interface. Die interface is licht, snel maar ook functioneel.
Lange batterijduur is ook hardware gebonden, fabrikanten kunnen simpelweg een grotere batterij gebruiken. Wat scherm betreft sla je de plank helemaal mis, want dat is
1. Een hardware eigenschap, niet OS gebonden
2. Surface RT heeft ondanks haar relatief lage resolutie een top scherm

Wat toetsenbord betreft, het is een optie. Die optie is er omdat Surface RT een breed productiviteitspakket biedt, die je niet hoeft te gebruiken, maar er wel is. En als je dat wilt gebruiken is het gewoon handig om een toetsenbord te hebben. Ik kan niet geloven dat je meer keuze hier zit af te kraken. Je kunt wel domweg beweren dat jij niet op een toetsenbord zit te wachten op een tablet, maar dat is geen reden om de beschikbaarheid van een toetsenbord te benadelen.

Over de kwaliteit van de "Metro" interface als tablet interface zeg ik maar niks want jij hebt klaarblijkelijk nog nooit met het OS gewerkt. Het OS oogst goed, loopt goed en het is gewoon een logisch touch interface. Het grote kritiek op Windows 8 was juist dat het super werkt op een tablet, maar niet op een desktop. Het is unaniem een goede tablet interface.

Als je Windows RT/8 onderuit wilt halen is dat prima, maar doe dat aub niet op basis van natte vinger werk en onderbuikgevoelens, want jouw betoog over MS "fanboys" komt ironisch over als anti MS.

[Reactie gewijzigd door HollovVpo1nt op 10 augustus 2013 13:29]

@JayKudo Ik verbaas me ook, maar dan net andersom. Zoveel apple en android fanboys die veelal zonder ervaring denken hoe een Surface RT is/werkt. Heb jij ervaring?
Ik heb ervaring met alle drie en de metro interface zet simpelweg de telefoon UI van iOS en Android 'in de zeik' als tablet OS. De metro interface is gemaakt voor tablets. Waar Windows Phone/Android en iOS zijn gemaakt voor smartphones.

Windows tablet zijn ook licht (denk VivoTab Smart, lichter als de iPad en de meeste Android tablets) De UI is zeer snel en de accuduur is net zo lang als menig Android tablet of een iPad.
Een HD scherm is er ook. Het enige wat nog minder is, dat hoewel menig app instant start er nog te veel apps zijn die 'te lang' duren met starten. Alhoewel een app resume weer instant is. Dat opstart verhaal wordt met grote waarschijnlijkheid opgelost met snellere hardware van de Surface RT 2.
Dus ga er eens zelf mee spelen en dan zal je niet meer zo verbaasd zijn.
Ach, Apple en Samsung komen in het najaar ook weer met nieuwe tablets met nieuwe interfaces dus dan trekt Microsoft nog steeds aan het kortste eind.
Want ms heeft geen surface 2 geplanned staan om in de volgende generatie mee te doen?
Vreemd, volgens mij zijn iPad gebruikers nu juist super tevreden met iOS. Niet slecht voor een "telefoon" OS zou ik zeggen.

Ik zie niet in hoe RT de rest in de zeik zet. Het zijn allemaal app launchers. De ene een blokje, de ander een icoontje.
Ik blijf me verbazen op tweakers over het enorme MS fanboy gehalte (het meerendeel aan de reacties is positief). Zowel Windows RT als de Windows pro tablets zijn gewoon geen goede devices waarvoor ze gepositioneert worden. De behoefte is aan lichte, snelle tablets met een lange batterij levensduur en het liefst een zo mooi mogelijk scherm. Aspecten waaraan de Windows tablets niet voldoen.
Misschien is er dan toch een doelgroep waar jij niet aan hebt gedacht of waar jij niet toe behoort die wél een Surface RT (of Pro) willen? Een beetje uit je eigen comfortzone stappen kan nooit kwaad.

Ikzelf heb een Surface Pro, omdat ik geen behoefte heb aan een laptop én een tablet los. Ik wil één apparaat waar ik naar wens beide scenario's mee kan uitvoeren, zowel op m'n werk (daar vooral als testmachine), thuis op de bank (als surf/chat ding) en thuis op het bureau (als developer-bak met een ubuntu VM). De Surface Pro is hier ideaal voor. Natuurlijk, voor de meeste mensen is een iOS of Android tablet prima, maar op t.net zitten ook de wat meer veeleisende mensen die niet alleen maar consumeren met een tablet, en ook dat is een doelgroep, albeit misschien een kleine.

Om dan meteen met fanboyisme te gaan schelden, lijkt me wat overdreven.
Anoniem: 318238
@Ramon10 augustus 2013 12:49
Ik reageer zo omdat de markt dus anders reageert dan dat je zou herleiden uit de reacties op tweakers. En je kan niet zeggen dat de markt geen behoefte heeft aan tablets lijkt mij.
"De markt" reageert helemaal niet zo, er is zeker een groot deel wat niets met de RT te maken wil hebben. Mede doordat het in mijn ogen een wat lastige mix tussen een tablet en een surface Pro is. Maar ook hier zijn er wel degelijk mensen die hem hebben gekocht, en ook dit apparaat kan voor sommige mensen precies zijn wat ze nodig hebben.

Er is nergens op ''De Markt'' gezegd dat de surface Pro of RT slechte devices zijn. Nee, de surface Pro is geen dunne tablet, maar dat is niet zijn doel.
En nee, de RT draait geen volledige windows, maar dat is omdat het wél als tablet bedoeld is. Ik denk niet dat de markt er geen behoefte aan heeft, maar dat er door de media wordt vergeleken met apparaten die je er eigenlijk niet mee kunt vergelijken. De Surface lijn is in mijn ogen een hele nieuwe generatie apparaten, die je niet kunt vergelijken met een iPad of een laptop. Ze zijn bedoeld om BEIDE te vervangen, en uiteraard doe je dan concessies.
De meeste mensen die Tweakers.net bezoeken is nu nou ook niet een goed voorbeeld van het gemiddelde van de markt. Veelal worden er nu juist andere en vaak hogere eisen gesteld door het bezoek hier, er wordt veelal op een andere manier tegen een produkt aangekeken. :)
Anoniem: 318238
@_Dune_10 augustus 2013 18:01
Dat zou op zich kloppen als de verhouding een beetje scheef zit, dat zou ik best geloven. Als er een positieve reacties verhouding tot marktverhouding tot zelfs 50% scheef zou zitten (is natuurlijk al belachelijk veel), dan is het geloofwaardig. Nu is deze ratio hier 500% (als het niet meer is), en dat is gewoon totaal ongeloofwaardig. Leuk ook, die enorm fanatieke reacties op mijn betoog zonder op de kern in te gaan :).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 318238 op 10 augustus 2013 18:01]

Ik blijf me verbazen op tweakers over het enorme MS fanboy gehalte (het meerendeel aan de reacties is positief). Zowel Windows RT als de Windows pro tablets zijn gewoon geen goede devices waarvoor ze gepositioneert worden. De behoefte is aan lichte, snelle tablets met een lange batterij levensduur en het liefst een zo mooi mogelijk scherm. Aspecten waaraan de Windows tablets niet voldoen.
Dan heb jij zeker nooit een van de twee surface gezien en mee gespeeld want het zijn top kwaliteit apparaten. Ze gaan ook beide even lang mee als de gemiddelde tablet(laptop) en zitten met scherm beide in het top segment. De rt heeft wel een lage resolutie maar zoals MS zegt zijn veel andere aspecten van het scherm ook belangrijk. En dat hebben ze ook goed bewezen vind ik.

On topic :
Blij om te lezen dat er een nauwe samenwerking is tussen nvidea en Ms. Ben zelf heel benieuwd naar hoe windows het in de toekomst zal doen met RT, en of dat intel ervoor zorgt dat er geen behoefte aan is. We zullen zien.
Aarrgh! waarom heeft iedereen het toch altijd over de missende "backwards compatibiltiy" bij Windows RT? iOS is toch ook niet BC met OSX applicaties? OSX ppc apps zijn toch ook niet compatible met OSX Intel? ik snap dat Microsoft een awesome backwards compatibility track record heeft, Alleen DOS 16bit apps werken niet meer vanaf w2k, maar verder werkt bijna elke applicatie nog die voor Win3.11 is geschreven.

De Surface RT is een tablet die concurreert met de Apple iPad en een willekeurige Android tablet. NIET met de Windows 8 Pro tablets (waarvan dat trouwens de enige tablets zijn iirc die hetzelfde kunnen draaien als ultrabooks/laptops/dekstops)

moest er ff uit


ontopic: awesome die Tegra 4, de Surface RT is namelijk niet heel rap, mijn oude HTC 7 Trophy met WP7.8 en mijn nieuwe Lumia 520 met WP8 voelen sneller aan
Alleen DOS 16bit apps werken niet meer vanaf w2k
Jawel hoor, ook die nog. Tenminste, op 32-bit varianten van Windows (volgens mij zelfs nog op Windows 8, al heb ik daar nooit een 32-bit versie van gebruikt).
Dat loopt via de NTVDM: http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_DOS_machine
Okee, niet alle DOS apps werken, maar dat komt deels omdat sommige DOS apps direct met de hardware willen praten, en het is nu eenmaal een virtual machine, dus de hardware wordt deels gevirtualiseerd/geemuleerd.

Daarop worden ook de Win16 applicaties gedraaid.
In 64-bit versies van Windows is die niet meer aanwezig, dus geen DOS/Win16 support meer.
Als je upgrade vanaf Windows 1.00 helemaal naar Windows 8.1 kan je nog diverse programma's van Windows 1 gebruiken. Best wel geinig eigenlijk. :)
Ehm, Windows 1 was 16 bits geen enkel programma van Windows 1 kan dus draaien onder Windows 8.1 misschien wel programma's die er op lijken (calculator en dat soort meuk) maar dat zijn echt niet de executables die met Windows 1 werden meegeleverd.
Zie deze link die ook al door Henk Poley hieronder geplaatst was:
http://superuser.com/a/490375
In 32-bit versies van Windows 8 werken 16-bit DOS/Windows apps dus nog (al durf ik niet te garanderen of dat ook geldt voor Windows 1.x-apps).
Dat zal in Windows 8.1 vast niet ineens verwijderd zijn.
"Aarrgh! waarom heeft iedereen het toch altijd over de missende "backwards compatibiltiy" bij Windows RT"

Omdat het ding Windows heet, er uit ziet als Windows, er fysiek uitziet als een kleine laptop?

En daarbovenop komt nog de implicatie dat het veel beter is dan een iPad omdat je er PC-achtige dingen mee kunt doen, zoals randapparatuur aansluiten en Office.

Hoeveel clues moet je een consument geven? Letterlijk alles aan de RT schept de verwachting dat het een echt Windows ding is.
Omdat er een versie is (Surface Pro) die dit wel kan. Waarmee dan ook volop door Microsoft geadverteerd wordt. Het enige waar ze logischerwijs niet mee adverteren is de voor tablet begrippen torenhoge prijs.

Als de gemiddelde consument bij de Media Markt een apparaat ziet dat er 100% identiek uitziet en waarop ogenschijnlijk een 100% identiek OS draait, en welke ook nog eens een prijs heeft welke vergelijkbaar is met de iOS en Android apparaten, is verwarring dus niet zo vreemd.
Nou, dat worden dan gouden tijden voor Nvidia. What could possibly go wrong :-P
AMD heeft het slimmer bekeken met de PS4 en XBox One. Dat zijn populaire apparaten die straks met miljoenen over de toonbank gaan.

Waar komt nVidia mee aan ? Een handheld met de naam "Shield" (voor dat geld kocht ik liever een PS Vita) en een SOC in een Surface RT tablet die (bijna) niemand gaat kopen, tenzij ze voor € 250 te krijgen zijn.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 10 augustus 2013 11:55]

Cijfers NVIDIA Corporation , afgelopen boekjaar (eindigde op 27 januari 2013).

Omzet: 4,28 miljard dollar
Netto winst: 562,5 miljoen dollar

Cijfers AMD afgelopen boekjaar (eindigde op 29 december 2012)

Omzet: 5,4 miljard dollar
Netto winst: - 1,18 miljard dollar.

Dus ik denk dat AMD misschien net wat minder verlies noteert door de verkopen van de consoles.
In de resultaten van AMD zitten nog een heleboel afschrijvingen verrekend. Dus die -1.18m is vrij relatief.

Het boeit ook niet zo wat ze tot een half jaar geleden deden, maar wat ze in de toekomst gaan doen.

En iets zegt me dat miljoenen consoles van alle drie de leveranciers (sony, ms, nintendo) verkopen, toch net iets interessanter is dan de zoveelste in het dozijn ARM chip verkopen. Nota bene in een product (Surface RT) dat in zijn eerste incarnatie al volledig mislukt is (900m afschrijving op stock, fabrikanten stoppen investeringen en schrappen producten, geen software/apps beschikbaar).

[Reactie gewijzigd door Noel op 10 augustus 2013 20:15]

AMD gaat geen absurde winsten verdienen aan de deals met MS en Sony voor de consoles.
Deze deals draaien er vaak om dat je zo veel mogelijk bied tegen een zo laag mogelijke prijs.

En ja afgelopen jaar heeft Nvidia goede cijfers gehad en AMD slechte cijfers. Maar dit was niet alleen afgelopen jaar zo maar is al heel lang zo.

Ze zullen per unit echt wel geld verdienen en over de hele productie tijd zal er een leuk bedrag aan overgehouden worden maar de jaarlijkse winst hierop zal echt niet dusdanig zijn dat ze Nvidia voorbij gaan qua winst.

Telkens als AMD/ATI een grote OEM of console deal krijgt (zoals de Wii) denken mensen dat ze eindelijk eens dikke winsten gaan maken maar zo zit de markt niet in elkaar.
OEM en console deals draaien zoals gezegd erom dat jij het meeste bied tegen de laagste prijs.

Daarnaast zal de Tegra niet alleen geleverd worden voor RT tablets maar ook voor andere tablets.
Mocht de nieuwe RT tablet net als de huidige floppen dan zal dat hoogstens betekenen dat er iets minder Tegra chips verkocht worden.
De aantallen die Nvidia levert voor de RT tablets (of deze nu verkopen of niet) daar zal Nvidia voor betaald worden.

[Reactie gewijzigd door Deadsy op 11 augustus 2013 05:24]

de mobiele markt is gigantisch en Nvidia heeft al erg veel verdiend aan Tegra 3,
en als ze met 4 dat weer kunnen doen nemen ze het verlies van de consoles echt wel voor lief hoor...
Benieuwd of ze hier minder verlies gaan mee maken dan de vorige release RTs. Op zich (imo) geen barslecht toestel maar met de overspoeling van tablets/ultrabooks is het volgens mij een moeilijke markt om in te raken.
Anoniem: 143912
@Suzaku10 augustus 2013 12:02
Heb bij MM een RT tablet getest en ik moet zeggen tis geen slecht spul. Ik vind het beter dan een ipad (vlot en soepel en met sd kaart). Problemen zijn de apps en prijs. Voor hetzelfde geld is het niet concurrerend. Je moet natuurlijk een selling point hebben plus extra's om het nadeel in apps te compenseren. Als ze voor concurrerender prijzen verkopen dan Android tablet dan kan het zeker een succes worden anders moeten ze wel iets anders geweldigs bieden om hun prijs te rechtvaardigen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 10 augustus 2013 12:03]

De resolutie was te laag. En safari op de ipad werkt ook beter met schalen en slim zoomen... paginas passend maken etc... Ipad apps zijn beter doordacht. Gui werkt vlotter op ipad. Tja... Rt leuk apparaatje maar t moet hetzelfde of beter zijn. RT heeft nog niet gebracht wat zou moeten... Ms wed ook op zoveel verschillende paarden... Wankelend

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 10 augustus 2013 16:39]

iOS is per definitie ontwikkeld om vlot en vloeiend te werken, dus dan vraag ik me af of je wel een iPad hebt getest? Smaak is natuurlijk subjectief, maar dat is een ander verhaal.
Windows RT is per definitie ontwikkeld om vlot en vloeiend te werken, dus dan vraag ik me af of je wel een Surface RT hebt getest?
In mijn post heb ik het niet over Surface RT @llee heeft het wel over de iPad...
vijf Cortex A15, 4 big en 1 klein. net zoals in de tegra 3. maar in de huidige surface word de 5de core niet gebruikt.

Trouwens in de beta van 8.1 zit toch Outlook RT?

[Reactie gewijzigd door djneo-nl op 10 augustus 2013 11:50]

Ja, Outlook RT is gratis voor alle Windows RT gebruikers en wordt meegelever met Windows 8.1.

Ben erg benieuwd naar de snelheid en het energieverbruik van de nieuwe Surface. Ze kunnen het waarschijnlijk niet meer maken om gewoon continu op de big cores te draaien, omdat Cortex A15 toch een veel hoger energieverbruik heeft dan Cortex A9.
Je kan zeggen wat je wil, maar Windows RT is als OS veel uitgebreider dan de concurenten. Iets waar langzaam steeds meer mensen zich bewust van aan het worden zijn. Vergeet niet dat Microsoft voor de long run gaat en niet zozeer voor een instant hit. Dat er nog geen apps zijn is wellicht een kwestie van tijd. Wanneer er maar genoeg pioneers overstappen wordt het al een intressant platform. Het enige wat ik toch wel voorspel is dat wanneer Intel x86 chips weet te maken die net zo mobiel en zuinig zijn als ARM chips de RT versie wellicht toch overbodig wordt. De reden dat ik iig alvast voor de pro ben gegaan en niet de RT..
Leuk voorbeeld: Waarom krijgen wij op de Support afdeling bijna daaglijks te maken met mensen die een iPad hebben gekocht de vraag stellen waarom ze geen Word documenten kunnen bewerken. Veel mensen schaffen een tablet aan, maar weten absoluut niet wat zij in huis halen. Dat geldt voor Android, IOS en Windows RT.

De afschrijving van 900 miljoen is om heel andere reden en zeker niet, omdat Windows RT in verhouding met een andere mobile OS te beperkt zou zijn, want out-of-the-box heeft Windows RT weldegelijk meer in huis. Het enige probleem is dat de app-store nog wat minder gevuld is, al-hoe-wel alle belangrijke en meest gebruikte apps inmiddels ook beschikbaar is op Windows RT.

Wat mij wel steeds opvalt is dat tablets steeds weer vergeleken worden met laptops en zelfs ultrabooks, het zijn twee heel verschillende apparaten voor andere doeleinden.

Ik lees ook steeds dat de Windows RT tablets te duur zouden zijn, maar dat geldt ook voor de gemiddelde Android tablet of iPad. 400 a 500 euro voor een dergelijke apparaat wat eigenlijk niet meer dat een extra luxe apparaat is, is erg veel geld.
En wat vind je dan van de Surface PRO? Een apparaat van pricewatch: Microsoft Surface Pro 128GB Zwart € 986,00 met een achterhaalde CPU op het moment dat ie in Nederland verkrijgbaar werd; voor die prijs dus erg duur en volgens jou argumenten ook.

Die mensen die dan bij jou klagen, hebben dan misschien nog nooit de appstore gezien van iOS? Daar staan bergen apps in waarmee je Word documenten, Excel sheets en Powerpoints kan maken/bewerken. De huis-tuin-en-keuken consument weet standaard vaak al niet wat ze aan elektronica in huis halen en dat heeft niets met tablets te maken.

Dat die consumenten hun beklaag doen bij jou over tablets heeft te maken met het feit dat jij op die positie zit. Je hebt ook genoeg mensen die tegenwoordig een nieuwe televisie in huis halen, maar geen idee hebben wat die televisie allemaal kan. Hetzelfde geldt voor laptops en desktops.

[Reactie gewijzigd door Fjerpje op 10 augustus 2013 17:15]

Wat ik persoonlijk van de Pro vind, dat is makkelijk het is het beide net niet. De hardware van een Ultrabook in een tablet form. Te lage accuduur, te zwaar als tablet, maar zeker geen Ultrabook of laptop vervanger door het ontbreken van een fatsoenlijk toetsenbord, maar nogmaals dit is puur persoonlijk, ik koop liever een Ultrabook - een ander kan daar heel anders over denken, zoals ook te lezen is.

Maar.. ik vraag mij af of jij de reacties wel goed leest waar jij op reageert, want ik geef in mijn reactie al aan dat tablets over het algemeen genomen al te duur zijn en daarnaast merk ik al op dat de gemiddelde consument niet goed weet wat ze nu precies in handen heeft, jij herhaalt dit.

Naar mijn idee staar jij je zo blind op het afkraken van Windos RT, dat je zelf niet ziet/leest wat een ander in zijn reactie weergeeft.

Zo heb ik het steeds over "out-of-the-box", ik weet ook wel dat de App-store van Apple vol zit met alternatieven (waar veelal weer extra voor betaald moet worden), dat zit bij de Windows RT tablet bij de prijs inbegrepen.

Zo reageer jij elders ook dat Apple en Samsung in het najaar weer met nieuwe produkten komen, hier wordt nu juist aangegeven dat Microsoft dit ook doet. Straks krijg je ook Outlook RT wat een voordeel zal zijn op zeker de iPad alternatief, aangezien Apple nogaltijd problemen heeft om goed te kunnen synchroniseren met Exchange servers (bijna elke IOS update heeft hiervoor fixes in zich zitten) dit is iets wat wij maandelijks ook voorbij zien komen.

Android brengt weer het probleem met zich mee dat het een te kleurrijk landschap is van verschillende versies, waar te veel verschillen in aangebracht zijn en te veel verschillend shells over heen gegoten worden door de verschillende fabrikanten.

Ik zeg niet dan de een beter is dan de ander, maar om Windows RT zo af te kraken slaat nergens op, want de alternatieven behouden ook nog genoeg te wensen over. Op tablet gebied bedoel ik dan, want ik zie een laptop/Ultrabook appart van tablets de een vervangt de ander niet, beide hebben hun eigen doeleinden.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 10 augustus 2013 17:47]

Mensen mensen
de surface is/was nooit bedoelt om de concurrentie strijd aan te gaan.
was bedoelt als kwaliteit standaard, niet alsof een of ander technisch hoogstandje.
Momenteel is er slechts één apparaat beschikbaar met een Tegra 4-soc en dat is Nvidia's eigen Shield-handheld.
Ik heb hier naast mij toch echt een HP Slatebook X2 liggen, mét een Tegra 4 SoC...

Daarnaast, ik denk dat Windows RT niet meer aan gaat slaan. Ik heb enige tijd een Surface RT overwogen, na de grote prijsdaling die Microsoft vorige maand doorvoerde, omdat ik laptop voor school nodig zou hebben, maar uiteindelijk ben ik dus voor de Slatebook X2 gegaan. De reden? Voor het serieuze typewerk (verslagen maken et cetera) zal ik toch mijn desktop gebruiken, typt vele male fijner dan welke voor mij betaalbare laptop dan ook.
De Slatebook X2 voldoet prima voor het meeschrijven tijdens colleges en ook documenten, mocht er op school gewerkt moeten worden, kun je er zeker nog prima mee typen. Natuurlijk, dit kan ook makkelijk met de Surface RT (misschien zelfs nog beter), maar ik ga niet een laptop/tablet kopen voor alleen Office. Verder kun je namelijk erg weinig met Windows RT op dit moment (veel te weinig apps), en daarom denk ik uiteindelijk meer plezier te beleven aan een Android tablet, aangezien ik daar ook nog weleens een leuk spelletje op kan spelen.

Microsoft zou zich meer moeten richten op het maken van tablets die op de volledige Windows 8 draaien, en deze ook betaalbaarder moeten maken. Ik denk namelijk dat er wel een serieuze markt is voor tablets waar je je desktop-programma's op kunt gebruiken, zéker als deze tablets betaalbaar worden. Een tablet à la de Surface Pro, met toetsenbord. Dat zal de laptops op termijn zeker kunnen gaan vervangen. Maar hierin, de RT, moet Microsoft geen geld meer stoppen...

[Reactie gewijzigd door TrozA op 10 augustus 2013 12:06]

Was even vergeten dat die al uit is in de VS. Heb het zinnetje aangepast :)
Ik heb hem zelfs in Nederland gehaald ;) Heel stiekem, bij de Makro... :Y)
De Shield is niet het enige apparaat met een Tegra 4, ook de Toshiba Excite Pro is al even beschikbaar. Jammer genoeg heeft deze tablet er ook weer last van dat de SoC erg heet wordt, het lijkt er op dat Nvidia hier net als met de Tegra 3 weer problemen mee heeft.
Edit: zie dat het al is aangepast :)

[Reactie gewijzigd door luappul op 10 augustus 2013 12:05]

Ik heb een Surface RT en PRO en ik ben er nog steeds erg over te spreken. De huidige RT is lekker licht en dun en heerlijk om mee op reis te nemen voor een filmpje of om een spel erop te spelen. De PRO heb ik in gebruik voor mijn werk, daarop kan ik makkelijk de nodige applicaties kan instaleren en gebruiken of om in te loggen om mijn desktop van de zaak. De Apps in de store worden er langzamer hand ook steeds meer en ik vind het aanbod goed genoeg voor mi persoonlijkj. En ik kijk met plezier uit naar de nieuwe RT versie van Surface, want het enigste nadeel van de huidige RT Surface is dat hij soms langzaam kan zijn, dus die nieuwe snellere ARM komt als geroepen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee