De Amerikaanse telefonieprovider Verizon is door een geheim rechterlijk bevel gedwongen om alle telefoniegegevens die via het netwerk in de VS plaatsvinden door te geven aan de NSA. De gegevens omvatten onder andere IMEI-, IMSI- en telefoonnummers.
Het geheime rechterlijk bevel werd door The Guardian online gezet en laat zien dat de overheidsdiensten NSA en FBI structurele toegang hebben tot de telefoniegegevens van Verizon. Die gegevens worden 'telefonische metadata' genoemd, en omvatten telefoonnummers, imei-nummers, de tijd waarop het telefoontje is gepleegd en de duur van het belletje.
Het bevel is ondertekend op 25 april 2013 en dwingt Verizon tot het afstaan van de 'telefonische metadata' tot 19 juli 2013. Omdat het om metadata en niet om het daadwerkelijke aftappen van gesprekken gaat, is het niet nodig geweest om voor iedere Verizon-klant een rechterlijk bevel aan te vragen, maar kon de NSA met één bevel de gegevens ontvangen.
Het is onduidelijk of de locatie van Verizon-klanten ook valt onder het bevel. In 2005 werd in een rechterlijke uitspraak bepaald dat cell site location data, ofwel de dichtstbijzijnde zendmast waarmee een telefoon verbonden is, transactiedata is, waardoor het ook onder dit bevel zou kunnen vallen.
Het is onbekend of alleen Verizon de telefoniegegevens moet afstaan, of dat er meer Amerikaanse mobiele netwerken hiertoe zijn gedwongen. The Guardian heeft de NSA, Verizon en het ministerie van Justitie om commentaar gevraagd, maar alle betrokkenen weigerden te reageren.