Eurocommissaris Neelie Kroes van ict-zaken wil toch in de hele Europese Unie netneutraliteit garanderen. Eerst vond Kroes dat niet nodig; ze noemde de Nederlandse wettelijke netneutraliteit zelfs voorbarig. Daarnaast wil Kroes een einde aan roaming binnen de EU.
In een toespraak tegenover het Europees Parlement donderdagmorgen zegt Kroes toch iets te zien in netneutraliteit. "Ik wil dat jullie kunnen zeggen dat je het recht van burgers op een open internet hebt kunnen redden, door netneutraliteit te garanderen", aldus Kroes tegenover de Europarlementariërs.
Woordvoerder Ryan Heath van Kroes zegt dat de politica van mening is veranderd omdat 'ze advies en feedback heeft gekregen dat het makkelijker kan worden gedaan met de harde hand dan met de zachte hand'. "Ze heeft altijd al een open internet gewild, en snel ook", aldus Heath. "Als dat alleen via wetgeving kan gebeuren, dan moet dat maar", zegt hij. Wat ook meespeelt, is dat het Europarlement Kroes daarom heeft gevraagd.
De Nederlandse Eurocommissaris zei eerder dat ze het te vroeg vond voor netneutraliteit; ze noemde de in Nederland wettelijk vastgelegde netneutraliteit 'voorbarig'. Nog geen jaar geleden verklaarde ze opnieuw in een toespraak niet van plan te zijn om providers netneutraliteit op te leggen. "Het is aan internetgebruikers om met hun voeten te stemmen", aldus Kroes in die toespraak. Kroes is nu van plan om rond Pasen volgend jaar met voorstellen voor Europese wetten te komen.
De politica steunt verder het plan om een einde te maken aan roamingkosten binnen de Europese Unie, waarover het CDA in het Europarlement woensdag al een balletje opgooide. Dat betekent dat EU-burgers hun bel-, sms- en databundel in andere EU-landen kunnen gebruiken. "In de telecomsector is geen plaats voor grenzen", aldus Kroes in haar toespraak. "Het heet niet voor niets het wereldwijde web!" Eerder al bracht de Europese Unie de prijzen voor roamen in het buitenland omlaag. "Zelfs Eurocritici zijn het erover eens dat de Europese Unie dat goed heeft aangepakt", aldus Kroes.
In mei vorig jaar werd netneutraliteit definitief vastgelegd in de telecomwet, nadat de Eerste Kamer het wetsvoorstel goedkeurde. Een jaar eerder verleende de Tweede Kamer al zijn fiat. Door het aannemen van netneutraliteit mogen internet- en telecomproviders internetdiensten, zoals Skype of WhatsApp, niet apart belasten of belemmeren. De wet geldt niet voor uitspraken van de rechter: het verbod van The Pirate Bay werd met de wet dus niet ongedaan gemaakt. Nederland is na Chili het tweede land ter wereld met netneutraliteit.
Update, 11:37: Reactie van Kroes-woordvoerder Heath toegevoegd.