Neelie Kroes moet nu snel met actie komen om netneutraliteit in Europese regelgeving vast te leggen, vinden de Europarlementariërs: het geduld van het Europees Parlement zou op zijn. In Nederland is netneutraliteit weliswaar vastgelegd in de wet, maar in de rest van de EU nog niet.
Het Europees Parlement heeft dinsdagmiddag in totaal twee moties aangenomen waarin Eurocommissaris voor ict-zaken Neelie Kroes wordt gevraagd om met wetgeving te komen om netneutraliteit in Europese regelgeving vast te leggen. In het verleden heeft Kroes meerdere malen aangegeven dat niet nodig te vinden. Ook keerde ze zich tegen de Nederlandse telecomwet, die een wettelijke garantie op netneutraliteit bevat: dat vond ze 'prematuur'.
In een verklaring zegt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini dat het blokkeren of afknijpen van internetdiensten in Europa 'schering en inslag is'. "Vooral mobiele telecomproviders maken zich hier schuldig aan", aldus de parlementariër. "Het Europarlement maakt nu duidelijk dat zijn geduld op is. Kroes moet eindelijk met een wetsvoorstel komen dat de netneutraliteit waarborgt." Volgens Sargentini is de Nederlandse netneutraliteit 'pas echt veilig' als er een Europese bepaling komt: anders zou deze weer kunnen worden ondergraven, vreest de parlementariër. Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom noemt het aannemen van de resoluties voor netneutraliteit 'hoog tijd'.
Een van de twee aangenomen resoluties behandelde een Europese strategie voor opname van digitale vrijheid in het buitenlandbeleid van de Europese Unie. Die strategie is opgesteld door de Nederlandse D66-Europarlementariër Marietje Schaake. Ze stelde onder meer voor om in handelsverdragen altijd aandacht op te nemen voor digitale veiligheid, net als bij ontwikkelingshulp en bij onderhandelingen met landen die lid willen worden van de Europese Unie. Daarnaast moet de export van 'digitale wapens' en de handel in beveiligingsproblemen worden verboden. Het rapport werd eerder al in de commissie Buitenlandse Zaken van het Europarlement aangenomen.