België legt opzegvergoeding telco's en isp's aan banden

De Belgische overheid wil grotendeels een einde maken aan de bedragen die klanten van telecomaanbieders en isp's moeten betalen als ze hun contract opzeggen. Die kosten kunnen oplopen tot meer dan 150 euro, waar kritiek op was.

Het opzegbedrag gaat niet geheel verdwijnen: wie in de eerste zes maanden na het afsluiten van zijn contract op wil zeggen, zal zich nog wel met kosten geconfronteerd zien. Na dat half jaar wordt overstappen zonder bijkomende kosten wel mogelijk.

Het streven is bekendgemaakt door minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte. "Het is een wetsontwerp van mijn voorganger, Vincent Van Quickenborne. Het ligt nu in de Kamer en we zullen dat de komende weken bespreken. Rond half juni zou het moeten worden goedgekeurd", citeert VRT de minister. Begin juli zou de afschaffing vervolgens in werking kunnen treden. Het zou slechts een eerste maatregel zijn om de bedragen voor internet en telefonie in België terug te dringen. Telecomwaakhond BIPT gaat de prijzen in het land vergelijken met die in andere landen.

De opzegvergoeding die Belgen moeten betalen als ze voor het aflopen van hun abonnement over willen stappen is mobiele en internetklanten een doorn in het oog, blijkt uit de 6000 klachten die de ombudsman in het land er in 2011 over kreeg; dat was meer dan over welk ander onderwerp ook.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-04-2012 • 16:22

86

Submitter: Thunderhawk0024

Reacties (86)

86
84
69
11
0
5
Wijzig sortering
Jullie hebben gelijk als het gaat over nakomen van contracten. Als je je bindt voor 2 jaar dan moet je dat contract maar uitdoen. Wat niet klopt is dat na die 2 jaar je contract automatisch, zonder enige melding, met een jaar wordt verlengd, wat je dus weer voor een jaar bindt aan de leverancier. Ik vind dat je minstens tijdens die extra tijd gratis moet weg kunnen. Dit is extra time die niet echt contractueel is vastgelegd.
Soms zijn er zware maatregelen nodig om de mentaliteit van grote bedrijven hun monopolie te breken. Ik ben blij dat ze de politiek niet meer "in the pocket" hebben.
Krijgen we nu weer de melding dat in 2015 onze energierekening flink gaat omhoog gaan. Stel je voor, kapitaalkrachtige mensen investeren in "groene" energie. Nu gaan ze het inkomstentekort doorrekenen in de energierekening. Zouden jullie dit normaal vinden?

Wat internet aansluitingen, telefoon en gsm aangaat, leven jullie, Nederlanders, in een totaal andere wereld. Als jullie een contract afsluiten worden jullie vaak beloond met een gratis modem, een cadeau of heel goede prijzen. Dit kennen we in België niet. Internet installeren kost je , afhankelijk van de provider, tussen de 150 en 200€. Modem, installatie zijn helemaal niet gratis. Tenzij ze een tijdelijk actie doen om klanten van de andere provider af te snoepen.
Bovendien hebben we maar 2 grote spelers die hun prijzen op mekaar afstemmen. Van concurrentie is er dus niet echt sprake. Waarom komen die grote bedrijven die bij jullie betaalbare prijzen op de markt brengen niet naar België? Dààr moet onze regering inderdaad iets aan doen, de situatie veranderen zodat ook andere spelers op de markt kunnen meedingen.
Anoniem: 167912 @joskeelst28 april 2012 20:18
komkom, ik zit echt wel al een jaar of zo op adsl2 + gratis telefoon voor 29 euro per maand. De hollanders lachen hier wshl mee, maar het is de helft van mijn telenet contract dat ik ervoor had.
er is echt wel concurrentie, maar ge moet ook willen overstappen. Dat is het grote probleem met ons belgen.
On topic: ik heb nooit begrepen dat er niet eerder iets werd gedaan aan het automatisch verlengen van contracten met een jaar, (idem voor abonnementen op dagbladen bvb.): dat is als consument toch echt niet zelf allemaal bij te houden.
Daarom vind ik ook dat ze contracten helemaal af moeten schaffen, consumenten zijn geen zakenlieden. Net als werknemers flexibel moeten zijn tegenwoordig, hoe flexibeler hoe beter, moeten die abonnementen ook boterzacht worden gemaakt. Tenzei er een telefoon op afbetaling bijzit, natuurlijk. Kredieten betaal je af, want dat is het; je neemt een abbo+krediet op je mobiele abbo met mobieltje.
Wij krijgen nix cadeau, die dingen betalen we helemaal zelf. Sterker nog, vaak betaal je er zelfs meer voor. Aansluitkosten kennen wij ook, modem is meestal wel gratis. Decoders e.d. Ook, maar dan wel de meest rotte versie die 30e waard is.

Over je verhaal dat grote inkomstentekort rekenen: ik weet niet of je het hebt gevolgd, maar data abos hier hebben weer een limiet en als het aan de providers had gelegen, had je extra moeten betalen voor whatsapp, youtube e.d.

Waarom die grote bedrijven niet komen, weet ik niet. Miss heeft het te maken dat jullie eigenlijk twee landen zijn en sowieso kleiner. Overigens hebben wij ook maar drie telecom aanbieders, die allemaal ongeveer dezelfde voorwaarden en prijzen hanteren.
Anoniem: 119573 @joskeelst28 april 2012 20:47
hahaha, hier in Nederland is het helemaal niet zo mooi hoor. We kennen nog steeds geen concurrentie op de kabel. Die zit potdicht en zelfs rechtbanken durven hun vingers daar niet aan te branden.

Tijd dat daar eens verandering in komt, want het argument, er zijn toch alternatieve kanalen snijdt geen hout.
Anoniem: 318025 28 april 2012 16:27
Wow dat mogelijk is in België schrik ik toch best wel een beetje van. € 150 is wel veel voor het opzeggen voor een contract.

België loopt toch op bepaalde thema's achter als Europees land, maar dit had ik me nooit kunnen bedenken.

In Nederland gaat dat gewoon kosteloos je contract opzeggen.
Het is niet omdat er opzegkosten zijn voor een contract van een bepaalde duur - een bindend contract waar je voor die duur akkoord mee gaat - dat België achter staat als land :') Zo is elk land achtergesteld omdat alles niet volledig uniform is. Als je het zo gaat bekijken is ongeveer elk land achtergesteld omdat de bescherming van bronnen niet op het zelfde niveau staat als dat van België en Zweden.

Je snapt waar ik naar toe wil. :)

[Reactie gewijzigd door HuRRaCaNe op 23 juli 2024 22:00]

Anoniem: 318025 @HuRRaCaNe28 april 2012 16:59
In het artikel stond niet dat was voor contracten die je voor een bepaalde tijd afsloot.
Is er nog een andere vorm van contract? Ik ken prepaid en een contract waar je voor een bepaalde tijd aan vast zit. Bij prepaid zit je niet aan een contract vast en kan je ook dagelijks van operator veranderen. Bij koppelverkoop zit je wel vast aan je contract, daarbij kunnen de opzegkosten hoog oplopen.

[Reactie gewijzigd door HuRRaCaNe op 23 juli 2024 06:45]

De laatste keer dat ik keek, zag het er naar uit dat je altijd een gsm-contract voor minimaal een jaar moet afsluiten. Anders krijg je gewoon geen contract.

Maar na dat eerste jaar ben je vrij. Je contract loopt gewoon door met een maand iedere keer. Je kunt iedere maand opzeggen. Ik vind dat je dat eigenlijk ook gewoon het eerste jaar zou moeten kunnen doen, als de provider je niet bevalt.

Het is nog erger. Wanneer je vaste contract is afgelopen, en je contract dus per maand verder gaat, dan gaan die ratten van je gsm-provider je bellen. Om te proberen je een nieuwe contract aan te smeren. Liefst voor 2 jaar natuurlijk. Ik heb verkopers aan de telefoon gehad die me een iets duurder contract wilden aanbieden, met iets minder minuten, waar ik dan weer een jaar aan vast zou zitten. Niet te geloven. En als je ze uitlegt wat ze je precies proberen te verkopen, dan gaan ze er een beetje omheen zitten draaien, of gaan stotteren.

Ratten zijn het. Ze kunnen hun huidige praktijken alleen voortzetten omdat ze allemaal elkaar's prijzen in de gaten houden. En zorgen dat er niemand ver boven of onder het gemiddelde zit. Het heeft niets met werkelijke kosten te maken. Ze verhogen de prijzen zo dat ze het maximale uit iedere klant kunnen zuigen. Nieuwe technologie zou prijzen moeten drukken. Het kost tenslotte steeds minder om een byte over een netwerk (wired of wireless) te verzenden. Maar onze abonnementen worden alleen maar duurder.

Bedankt politiek, die privatisering and concurrentie werkt fantastisch. Prijzen gaan alleen omhoog. En als je support nodig hebt, zit je net zo lang aan de telefoon te wachten als vroeger bij de PTT. En de service is nog net zo beroerd. Tijd om de Tweede Kamer eens te privatiseren ....
je commiteert je eigen toch aan een contract voor een bepaalde tijd, zo gek is het dan toch niet dat als je eerder opzegt dat je dan moet betalen?
of wordt in belgie een hele andere contractsstructuur erop nagehouden dan in NL ?
Anoniem: 44174 @Shanquish28 april 2012 16:28
Zal wel de situatie zijn dat contractduur is verlopen en dat je naar andere aanbieder wilt overstappen, als dat niet zo is, snap ik het niet helemaal.
Het artikel is niet helemaal duidelijk. Het gaat dus over het opzeggen van een contract van bepaalde duur. De situatie is nu als volgt: je dient het aantal maanden dat het contract nog geldt maal het maandelijkse bedrag te betalen bij vroegtijdige beëindiging van het abonnement. Heb je een abonnement van 20/maand dat nog 4 maanden geldig is, dien je dus 80 euro te betalen. Je hebt dus eigenlijk geen enkel voordeel om het te beëindigen, aangezien je toch het volledige bedrag dient te betalen waarvoor je initieel had ingetekend.
Enige limiet is dat het maximumbedrag bij vroegtijdige beëindiging vastgelegd was op 150 euro, dus bij een abbo van 30 euro per maand dat nog 9 maanden duurde diende je toch maar 150 euro te betalen (dit staat in het artikel dubbelzinnig tot foutief vermeld, de kosten lopen niet op tot meer dan 150 euro, 150 euro is het maximum)

[Reactie gewijzigd door Lulukai op 23 juli 2024 22:00]

Dit maakt het wel veel duidelijker, en vind ik (vanuit Nederlands opzicht) wel een beetje vreemd, een 24 maanden contract zegt dan eigenlijk dus ook weinig? Zeker voor dingen als telefoons die toch al gouw 20 a 30 euro per maand kosten.
Anoniem: 449030 @Dannisi29 april 2012 16:42
Het is zo dat als je bvb bij belgacom een verandering doet aan je contract je opnieuw een jaar vast hangt. Ik had een abbo voor internet en 1 voor telefonie, Belgacom stelt voor dat in een pack te steken waardoor ik een aantal euro's minder moet betalen per maand maar wat lees ik dan in de kleine lettertjes dat ik minstens 1 jaar ga moeten blijven. Terwijl ik al jaren klant ben bij hun en opzich er niets gaat veranderen in de diensten die ik krijg van Belgacom. Dus kan ik niet opzeggen zonder kosten.
klopt, ze maken een nieuw contract voor een jaar op, overigens is dat bij mij altijd netjes verteld tijdens de uitleg van de aanpassing van mn packs.
Belgen krijgen, of althans kregen tot een tijdje terug (niet zeker of dat nog zo is) geen telefoon bij hun abbo omdat dat koppelverkoop is die verboden is door de Belgistaanse wet.
De dure smartphone hebben ze dus zelf betaald.

Overigens vind ik het dan nog raar dat je afspreekt 12 maanden klant te gaan zijn, na 6 maanden opzegt, en dan verwacht dat dat zonder bijbetalen zomaar gaat.
Ik weet niet of het nog steeds in de wet staat dat koppelverkoop niet toegestaan is maar dit wordt het laatste jaar niet meer nageleefd. Ook de wet knijpt hier een oogje voor dicht.

Zo zie je nu veel abbonementen waarbij je een gsm goedkoper kan aanschaffen.
Zo had Telenet een abbo voor je iPhone waarvoor je uiteindelijk maar 1 euro hoefde te betalen voor de iPhone zelf (maar die je dubbel en dik betaald in het abbo zelf :p )
Koppelverkoop is al sinds september 2009 toegestaan (nieuws: Belgische provider verkoopt telefoons voor euro bij abonnement.

Waar dit artikel over gaat is dus eigenlijk de halvering van de contracttijd. Wanneer je een contract van 1 jaar afsluit, kan je kosteloos al na 6 maanden je opzeggen. Dit klinkt natuurlijk wel leuk voor de mensen die hun verbruik verkeerd inschatten en zo dus een verkeerd abbo afsluiten. Echter denk ik dat het effect op lange termijn niet zo heel bijzonder groot zal zijn.

Het zal waarschijnlijk niet zo lang meer duren voordat de meeste abbo's tijdens de 1ste 6 maanden een pak duurder zullen zijn en nadien wat goedkoper worden zodat het niet meer de moeite is om over te stappen, maar je over de gehele lijn waarschijnlijk evenveel betaald als voordien.
Contracten worden in België vaak stilzwijgend verlengd met een jaar. Indien je dat niet wenst moet je vaak een aantal maanden voor het einde van je contract, je contract opzeggen. De meeste mensen vergeten dat dus waardoor ze opnieuw vast zitten aan een contract van een jaar. Opstappen heeft dan weinig zin omdat de kosten te groot zijn.

Met de nieuwe regeling zouden klanten kosteloss kunnen overstappen wanneer de stilzwijgende verlenging in werking getreden is. De bedrijven zullen met andere worden geen misbruik meer kunnen maken van de vergetelheid van klanten. Lijkt mij een goede zaak.
Nee, contracten worden net NIET stilzwijgend verlengd in België. Volgens de wet marktpraktijken en consumentenbescherming is dat namelijk niet toegestaan. Als je dus een contract van bepaalde duur hebt, zeg 24 maanden, dan gaat je contract na 24 maanden over in een contract van onbepaalde duur en kun je op elk moment kosteloos opzeggen.

Dat geldt trouwens voor alle contracten van bepaalde duur in België voor diensten zoals bv. telecom. Uitzonderingen hierop zijn niet toegestaan.
Alhoewel je een punt hebt, ligt de Belgische wetgeving niet zo eenvoudig als je stelt.

Letterlijk van mijn Electrabel-factuur:
U hebt Electrabel OptiBudget-contracten afgesloten voor elektriciteit en aardgas. Deze contracten worden voor één jaar stilzwijgend verlengd, tenzij u ten laatste één maand of wij ten laatste 2 maanden voor de afloop van de lopende periode, de overeenkomst schriftelijk opzeggen. De huidige lopende periode eindigt op ...
Letterlijk van mijn Belgacom-factuur:
Indien u uw contract niet voor de vervaldag opzegt, zal uw contract van bepaalde duur automatisch voor een onbepaalde duur worden verlengd. U kunt het dan eender wanneer en zonder vergoeding opzeggen mits het naleven van een opzegtermijn van minstens één maand. De opzegging dient te gebeuren met een aangetekende brief.
Er is dus wel degelijk sprake van stilzwijgende verlenging en een opzegvergoeding als je deze wilt verbreken (Belgacom: één maand). En de twee voorbeelden die ik hier aanhaal hebben dan nog de betere verbrekingsmogelijkheden. Er zijn er een pak slechtere.
Maar het is toch logisch als je een contract tekent voor, laten we zeggen 1 jaar, dat je kosten voor eigen rekening krijgt als je vroegtijdig wil beëindigen? Je bent immers akkoord gegaan voor de looptijd van het contract.

Of begrijp ik iets niet?
Anoniem: 398412 @Cybergamer29 april 2012 15:05
Het probleem zit hem in de communicatie van die contracten. Je moet echt een heel pak lezen voor je weet wat je echt betaald. De meeste formules worden geadverteerd als €10 per maand maar dat blijkt eigenlijk €20 per maand te zijn waarvan de eerste 6 maanden maar €10 per maand dient betaald te worden.Meestal zitten er in zo'n abonnement nog wel een paar van die promoties verborgen waardoor mensen met een veel hogere factuur komen te zitten dan ze initieel verwachten.

Je moet echt goed lezen voor je een abonnement kan afsluiten en van mensen die Tweakers bezoeken kan je dat wel verwachten maar dat kan je echt niet van iedereen verwachten. Deze maatregelen zijn dan ook genomen als reactie op de onduidelijke tarieven die de providers hanteren. Al jaren vraagt men om duidelijke tarieven maar de providers blijven steeds afkomen met abonnementen die niet overzichtelijk zijn en worden afgesloten voor 24 maanden terwijl er eigenlijk geen voorwaarden aan zo'n abonnement zijn verbonden die zo'n lange termijn kunnen verantwoorden.

Je kan de situatie in België echt niet vergelijken met Nederland. Abonnementen waar je bvb een telefoon bij krijgt zijn zeldzaam in Belgie. Ze zijn er wel maar vermits de Belg er niet mee vertrouwd is kopen wij nog steeds ons toestel los van een abonnement.

Ik sta bijna op het einde van mijn contract en ben dus ook al eens gaan kijken wat de mogelijkheden zijn en kan enkel vaststellen dat de formules in de laatste 2 jaar inderdaad ondoorzichtelijker zijn geworden. Het is echt moeilijk om een abonnement te kiezen dat echt bij me past. Ik vind het dan ook een goede zaak dat je na 6 maanden kan opzeggen want dat zal de providers er toe aanzetten betere formules op te zetten zodat niet iedereen om de 6 maanden wegloopt naar een andere provider.
lijkt me ni echt haalbaar dat ze met zo'n constructies geen last zouden hebben van concurrentie
Niet in België nee... Hier is geen concurrentie

En de (kleine) concurrentie die er is wordt opgekocht door Belgacom/telenet vanaf ze iets of wat groter worden...

Bovendien wordt bijvoorbeeld het telefoonnetwerk door Belgacom beheerd. Klanten van belgacom krijgt altijd voorrang, de rest kan wachten. Dus basicly heb je geen keus :)

[Reactie gewijzigd door Wim Marien op 23 juli 2024 22:00]

Een opzeg vergoeding is niet het grote probleem, Deze is alleen wat groot in verhouding.
Eenmaal je onder contract zit, ben je in een ijzeren greep.

Ikzelf zit hier op te wachten. Ik ben als enkele jaren bij dezelfde provider, maar door het continu wijzigen van van de abonomenten en de voorwaarden, ben je steeds verplicht een abonomentswijziging te doen en dan zit je weer een jaar vast.
Als de provider de voorwaarden wijzigt kan je sowieso zonder vergoeding opzeggen imho.
niet alleen in jou bescheiden mening, dat is zo. Als voorwaarden wijzigen mag je besluiten per direct het contract te ontbinden. Maar wat Jetro ook al zegt. Het hele probleem is dat je dan meestal direct weer voor een jaar vast zit.

In NL zijn een aantal (vooral) prepaid(-like) aanbieders hier al op teruggekomen. Je kunt dat zelfs na 1 maand al stoppen met het abbo. Concurrentie op de sim-only's is daardoor ook al stukken groter. Nog lang niet zo groot echter als bij de abo's waar telefoons gratis bij worden weggegeven.
Prima... maar je hebt toch een contract? Vreemde situatie, ik kan mij voorstellen dat een dergelijke regeling zou moeten bestaan voor mensen die het gewoon niet kunnen betalen, maar het artikel haalt ook expliciet het overstappen naar een andere provider aan... dat is vreemd, contract is contract, jammer dat het waarschijnlijk ergens beter is maar je hebt nu eenmaal getekend. Dat het klanten een doorn in het oog is die vast zitten aan zo'n contract is niet meer dan logisch toch?
Als je een huurcontract voor een huis of appartement hebt voor een bepaalde duur, dan kan je dat toch ook opzeggen wanneer je wil. Situaties veranderen nu eenmaal. Dat je daar een bepaalde (beperkte) vergoeding voor moet betalen is normaal. Maar nu moet je de volledige resterende maanden betalen, terwijl de provider niet meer de kosten heeft van jou als klant.
Kortom, dit lijkt op het lease van een telefoon..
Wat heeft je telefoon met je service contract te maken?
Ah just, we zijn nog maar één van de weinige landen waar die koppelmiserie nooit van de grond is gekomen, houden zo zou ik zeggen. :Y)
Eh nee, dat kan niet zomaar. Tenzij het contract specifiek vermeldt dat het tussentijds opzegbaar is, ben je gebonden aan de looptijd.
veel klanten weten niet dat ze aan een contract zitten; na 1 jaar contract loopt de dienst gewoon verder voor onbepaalde duur. Belgacom bijvoorbeeld geeft elk jaar 6 euro korting. Als je deze 6 euro niet betaalt ga je akkoord met de kleine lettertjes en teken je automatisch opnieuw een contract voor 12 maanden. Veel consumenten beseffen dit niet en gaan akkoord met de korting maar willen dan plots overstappen, regelen alles en bij het opzeggen van Belgacom krijgen ze een aardige onverwachte rekening.

Ik vind dit ook wel wat belachelijk, een contract is een contract en je moet de kleine lettertjes maar lezen. Het is niet zo dat telco's schurken zijn zoals vaak op fora afgeschilderd wordt. "ik moest 150 euro betalen omdat ik wilde veranderen", maar blijkt dat het gewoon hun eigen schuld was en ze de kleine letters niet gelezen hadden.
graag ga ik vanuit Nederlands perspectief op je verhaal in (per stukje)
veel klanten weten niet dat ze aan een contract zitten; na 1 jaar contract loopt de dienst gewoon verder voor onbepaalde duur.
dit lijkt me een (on)redelijke aanname, vooral het stukje dat ze niet zouden weten hoe lang ze aan een contract zitten, lijkt me vreemd.
Belgacom bijvoorbeeld geeft elk jaar 6 euro korting. Als je deze 6 euro niet betaalt ga je akkoord met de kleine lettertjes en teken je automatisch opnieuw een contract voor 12 maanden.
dit was eerst in nederland ook zo, maar daar hebben wij nu 'min of meer' een verbod op, stil zwijgend verlengen kan bij ons tegenwordig enkel nog per maand meen ik tenzei je fysiek of digitaal, een nieuw jaar contract aangaat. maar dat moet dan wel met opnieuw een al dan niet digitale ondertekening. <ik ga accord>
Veel consumenten beseffen dit niet en gaan akkoord met de korting maar willen dan plots overstappen, regelen alles en bij het opzeggen van Belgacom krijgen ze een aardige onverwachte rekening.
dit probleem kende wij in nederland ook, en het antwoord daarop is altijd 2ledig, 1: had je maar op moeten letten, 2: waarom maak je een situatie expres zo ingewikkeld dat een bepaald deel van de mensen je niet meer snapt, heb je soms iets te verbergen?
Ik vind dit ook wel wat belachelijk, een contract is een contract en je moet de kleine lettertjes maar lezen. Het is niet zo dat telco's schurken zijn zoals vaak op fora afgeschilderd wordt. "ik moest 150 euro betalen omdat ik wilde veranderen", maar blijkt dat het gewoon hun eigen schuld was en ze de kleine letters niet gelezen hadden.
als je naar mijn stukje hier direct boven kijk zul je al een deel van mijn antwoord kunnen verwachten, "waarom niet gewoon een mailtje sturen naar je klanten, en ze die korting specifiek aanbieden, klik <hier> om te zien hoe u &xx,- euro korting kunt krijgen op uw aansluiting bij telenet",
of een regels als; "door uw abonement met 1jaar te verlengen geven wij u de mogelijkheid tot de korting van wel __% "

mijn vraag is dus niet of je het probleem moet oplossen, maar hoe, en dan kom ik toch snel tot de conclusie dat de belgen iets minder veruitdenkend handelen in deze (maar ik kan het mis hebben), en meer aan symtoonbestrijding doen dan aan, probleemoplossing.
Dit lijkt me juist eerder probleemoplossing (klanten kunnen nu niet meer gestrikt worden in een lang contract) dan symptoombestrijding (providers verplichten van op bepaalde manieren mails op te stellen omdat het anders misschien verwarrend kan zijn, of providers verbieden om 6€ korting te geven terwijl ze die korting als stilzwijgende verlenging beschouwen, wat telkens twee specifieke gevallen zijn die tot hetzelfde resultaat moeten leiden).
Dit is een structurele oplossing die er gewoon voor zorgt dat providers geen trukken meer kunnen uithalen. Lijkt me dat je de twee landen hebt omgedraaid in je vergelijking hoor.
Maar waar komt de verantwoordelijkheid van de consument dan terug? Jij bent degene welke een abonnement vrijwillig aangaat voor een periode. Normaal is juist voor de wet (rechter) een contract bindend tenzij in strijd met de wet.

Maar mag een werkgever een werknemer met een jaar contract dan ook kosteloos na 6 maanden ontslaan? Werkgevers klagen namelijk ook steen en been dat ze zo moeilijk werknemers kunnen ontslaan.

Daarbij hebben consumenten in België nog nooit van een agenda gehoord? Dat is echt een fantastische uitvinding joh! Als je vandaag een nieuwe abonnement afsluit, kun je een agenda punt aanmaken voor laten we zeggen 15 februari 2013 als reminder dat je je abonnement moet opzeggen! Tip!

Ik ben bang dat dit heel erg tegen de consument gaat werken op de lange termijn. Of abonnementen zijn binnenkort beperkt tot 6 maanden of consumenten mogen in de eerste 6 maanden dubbele lasten dragen. In Nederland is er juist een trend dat je voor een kwart van je abonnementsduur slechts de helft van je abonnement betaald..

Daarbij is het gewoon erg raar dat een contract voor 12 maanden niet meer 12 maanden betekend. Boekhoudkundig is het helemaal een drama. Een providers kan jouw namelijk nu nog maar voor 6 maanden opnemen als inkomen omdat de rest niet gegarandeerd is.

Overigens als jij een abonnement afsluit voor 12 maanden voor 20 euro en na 8 maanden wilt opzeggen en daarna een rekening krijgt van 80 euro is dat *GEEN* boete. Zou je standaard 50 euro + de resterende maanden moeten betalen, dan kun je spreken van een boete wegens contract breuk..
En jij vindt het beter dat je de eerste maanden minder betaalt in plaats van omgekeerd, met het eerste kan je mensen lokken, met een slogan als, het kost hier zoveel, en vanaf 6 maand kost het minder, daar lokken ze geen volk mee hoor. Er wordt graag geschermd met, dit product kost maar zoveel per maand, en dan in de kleine lettertjes staat hoeveel per maand het eigenlijk is nadat een bepaalde periode gedaan is. Dat ze nu ineens het omgekeerde zouden doen zie ik echt niet gebeuren.

De verantwoordelijkheid van de klant bestaat nog altijd, maar je hebt hier een david vs goliath verhaal. Alles staat op de papieren, maar je moet echt beginnen zoeken voor je het juiste verhaal helemaal doorhebt. Ik doorzoek dat, veel andere mensen ook, maar er is effectief een grote groep mensen die daar niet mee bezig is. Die willen zo snel mogelijk het goedkoopste en missen dan al snel iets, want ze moeten ook een elektriciteitscontract, een energiecontract enzoverder afsluiten. Dat duidelijke regels zoals deze het in een niet-vrije markt eenvoudiger maken lijkt me niet slecht.

Daarbij is het wel een boete, want je stopt je contract waardoor je geen diensten meer krijgt, maar je moet nog wel hetzelfde bedrag betalen dat je normaal had betaald moest je de dienst gehouden hebt. DIt maakt het in een niet-vrije markt gewoon nog moeilijker om ook maar een beetje concurrentie te verkrijgen.
Ach ja, de verantwoordelijkheid van de burger. Een gretig (mis)gebruikte kreet. Alsof de kennis van de gemiddelde burger maar enigsinds kan tippen aan de geslepen sales-afdeling van menig bedrijf.

Werkgevers vs werknemers haal je erbij, totaal irrelevant en niet te vergelijken. Dit gaat niet over mensen maar over een simpel abonnementje.

Wat die agenda betreft; ook al zo lullig. He! we hebben computers tegenwoordig, waarin je niet afhankelijk bent van een maand of een weekje om een abonnement t elaten stoppen. De regel: u moet in die week of laatste maand opzeggen vind ik daarom gewoon onzin, totaal overbodig. Als ik drie maanden vantevoren al weet dat ik niet meer verder wil, moet je dat anno 2012 gewoon direct kunnen melden zonder al die rare termijntjes. Computers kunnen dat, echt !

Dan begin je weer angst te kweken, als andere argumenten falen halen we die dooie mus weer eens uit de kast.

Als jij die vier maanden gewoon door moet betalen, terwijl je er niets voor terug neemt/krijgt, word dat zeker als boete gevoeld. Ben al blij dat ze het stilzwijgende verlengen hier al aan banden gelegt hebben.

Er is geen goede reden te bedenken dat een bedrijf niet wat meer coulance zou kunnen betrachten, die vier maanden bijv. dat je al weg ben, maken ze NUL kosten voor je. Dat je dan de volle mep mag blijven betalen steekt.
een contract van onbepaalde duur wil zeggen dat de dienst doorloopt en dat je kan opzeggen wanneer je wil, mits 1 maand op voorhand verwittigen. Kort daarna krijg je een telefoontje van Belgacom met de vraag of je geen nieuw contract aan wil gaan voor 12 maand, hiervoor wordt je beloond, je krijgt namelijk 6 euro. Op de volgende factuur wordt een korting van 6 euro verrekend. Betaal je het nieuwe bedrag, dan ga je akkoord. Betaal je 6 euro extra, dan ga je geen nieuw contract aan. Je geniet wel nog van de diensten.

Dit wordt allemaal helder gezegd en dit staat ook duidelijk op de papieren die je ontvangt maar de doorsnee consument wil blijkbaar niet luisteren; "het was mijn vrouw die toegezegd had en niet meer weet waarover het juist ging" is iets dat je wel eens op een forum zou durven tegenkomen.

[Reactie gewijzigd door flamingworm op 23 juli 2024 22:00]

Beetje vreemde gang van zaken dat je op die manier "verlengt"... als je 6 euro minder betaald (het bedrag van de rekening) ga je akkoord. Dat vind ik misleiding.

Je moet heel duidelijk, op voorhand, te horen krijgen en digitaal of op papier een handtekening zetten dat je akkoord gaat met die verlenging van een jaar.
Een contract met een looptijd dat *stilzwijgend* verlengt wordt is dan toch geen contract met een vaste looptijd meer? Volgens mij kun je daar althans in Nederland dan gewoon afstand van nemen met een redelijke opzegtermijn (een maand dacht ik?)

Als dat niet zo is is het inderdaad wel ergerlijk dat je forse kosten krijgt door kleine lettertjes. kleine lettertjes zijn sowieso evil, daar wil je niet aan betalen :)
De regel is inderdaad in NL sinds kort ook anders: je mag 1 contract met langere tijd afsluiten met een consument (1 of 2 jaar, bijvoorbeeld), na die tijd is het contract per maand opzegbaar.

Het artikel is echter niet helemaal duidelijk. Als ik het goed lees, mag je straks na 6 maanden zonder kosten overstappen. Dat is raar, want je gaat initieel een contract aan met een bepaalde looptijd. Dat ze, net als in NL, iets willen doen aan het stilzwijgende verlengen na die looptijd, is logisch.
Klopt niet helemaal hoor. Ik ben ook Belg. Bij mijn vorige provider had ik een contract van 2 jaar. 3 maand voor het eindigen van het contract contacteerde een andere provider mij om over te stappen naar hen. Ze wilden zelfs mijn opzeg betalen. Dat was 3 maand voor het einde nog altijd 150€.

Enige voorwaarde was dat ik het zelf eerst betaalde en dat ze dat bedrag dan als korting op mijn komende facturen gaven.
Er worden enorm veel mensen via telefoon "ingeluisd" om een contract af te sluiten of voor 2 jaar te verlengen. Zonder dat je echt akkoord gaat sluiten ze het toch voor je af, en als je dan een volgende factuur betaalt zonder goed te lezen wat er bij gekomen is hang je er aan vast.

Tuurlijk kan er misbruik van gemaakt worden, maar dat doen de operators even goed.
Er worden enorm veel mensen via telefoon "ingeluisd" om een contract af te sluiten of voor 2 jaar te verlengen
Is correct en het zijn veelal de zwakkeren uit onze samenleving die men bewust opzoekt.

Sommige praktijken zijn misselijkmakend. Zo gaan ze soms bewust een sociale woonwijk in en probeert men onder het mom van - u hebt een prijs gewonnen - contracten af te sluiten.

Er is enkele jaren geleden zo'n pipo van Proximus (Belgacom) die deze tactiek toepaste in onze wijk en waar enkele mensen zich hadden aan laten vangen. En Belgacom moet zich eigenlijk niet van de domme gebaren op dat vlak want de man ging bewust op zoek naar klanten die een prepaid abonnement hadden van Belgacom/Proximus.
Stel dat je internet van Belgacom in huis neemt. Als je dat aanschaft dan zit je gelijk vast aan een contract van 12 maanden. Indien je na een periode toch van plan bent Telenet te nemen (Dus binnen die 12 maanden) dan moet je een bedrag van al gauw 150 euro of meer betalen. Weliswaar is het na die 12 maanden gewoon maandelijks opzegbaar.

Nu willen ze ervoor zorgen dat mensen na zes maanden al kosteloos kunnen opzeggen. Uiteindelijk wil een provider zeker zijn van een klant voor een bepaalde periode, vaak 12/18/24 maanden naargelang de producten maar indien men gewoon na 6 maanden kosteloos kan opzeggen dan lijkt het mij beter om ook contracten van 6 maanden aan te bieden aangezien het toch geen verschil maakt.
Ontopic
Ik vindt het idd frapant dat ze dit willen afschaffen voor abonnementen waarbij je bijvoorbeeld gratis een telefoon of iets dergelijks krijgt.
Voor sim-only abonnementen vindt ik het een ander verhaal. (ondanks de geldende wetgeving in nederland m.b.t. contratuele verplichtingen)
Het is wel handig dan om straks een galaxy VIII of Iphone12 in belgie te bestellen en na 6 maanden het contract op te zeggen en voila een goedkope top notch smartphone :9
(snap dat ISP's/Telco's hun voorwaarden zullen aanpassen als deze wetswijziging er door komt)

Offtopic
Weet iemand of het praktisch uitvoerbaar en juridisch haalbaar (lees in strijd met de grondwet) is om in Nederland of Europa een lobbyverbod in te voeren voor (commercieel ingestelde) lobbyorganisties (m.a.w. dus enkel burgerinitiatieven de mogelijkheid geven om te lobbyen bij overheden)

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 23 juli 2024 22:00]

Anoniem: 318025 @eL_Jay28 april 2012 16:31
In België kon je toch niet een zogenaamde gratis telefoon krijgen?
Sinds geruime tijd is het verbod op koppelverkoop opgeheven. Hoewel gratis toestellen niet mogeijk zijn kan je al wel toestellen krijgen voor een symbolische euro bij ondermeer Telenet. Ik denk wel dat deze wetgeving dat soort deals nu weer gaat laten verdwijnen of dat men anders de abbonementskost omhoog zal jagen.
De abbo's met telefoon bij kun je ook gewoon kosteloos opzeggen. Al moet je dan wel het toestel terug betalen aan de prijs die op de factuur gerekend wordt.

Dus hier zou niets aan hoeven te veranderen.
of men zegt in het contract dat het toestel pas je eigendom wordt na de 12/24 maanden. Indien je dan eerder opzegt moet je nog steeds het toestel teruggeven/betalen.
In nederland kan je je contract afkopen en dan betaal je je abbo kosten dus gewoon in 1 keer.

Misschien word er in België nog extra kosten voor gevraagd en willen ze dat afschaffen.
Anoniem: 297472 @eL_Jay28 april 2012 18:17
Nergens krijg je een "gratis" telefoon of iets dergelijks...
Ik heb zelf een abo met een "gratis" Galaxy S maar de telefoon wordt pas je eigendom na 2 jaar.
Evenzo was dit bij mijn Tele2 abo waar je een Acer Aspire One erbij kreeg. Ook hier wordt deze pas na 2 jaar je eigendom.
Eerder opzeggen = volle mep terug betalen.
Anoniem: 297472 28 april 2012 16:27
Dat is niet het enige probleem met Belgische ISP's... ik had een fiber pakket van 80 euro per maand maar een cap van 250 MB per dag en als ik er over heen ging werd mijn internet terug gebracht tot 384 kbit/s.
Wat is het doel van een 120 mbit verbinding als je niets aan die snelheid hebt?
Ja België loopt een beetje achter op dat gebied. Je zou bijna een kabel van een Nederlandse ISP over de grens trekken.

Toen ik verkering had met een Belgische, toen was dat ook al en als ze er over heen was dan zat ze op smallband.
of ze lopen precies goed kijk maar naar mobiel internet in nederland.
zou mij niks verbazen als straks iedereen een 50 gig cloud heeft en continu up en download en 100 gig per maand gebruikt dat er dan ineens limiten komen hier in nederland net als met mobiel internet.
misschien op xDSL en/of coax, maar bij glas neuh - er zijn zoveel verschillende 'kleuren' dat je behoorlijk kunt schalen op glas, en dan hebben we het nog niet over de puls die sneller kan in de toekomst. en zelfs als je al per TB data vebruik moet betalen over kabels, dan is dat nog bijna niets, kijk maar wat je in data centra betaalt per 1000gb data is nauwelijks duurder dan de stroom die het kost om het te verzenden.
Hmm, dat is wel vervelend. Ik weet niet bij welke maatschappij je zit maar het klopt wel dat Internet hier redelijk duur. Ik herinner me wel dat het 2-3 jaar geleden echt niet te doen was.

Op dit moment heb ik Fibernet 50 shake waar je 54.99 (+15.20 kabel) betaalt voor Internet 50Mbps, Vaste Telefonie (met gratis bellen in de avond) en Digitale TV+HD Digicorder.

Met 100GB per maand kom ik altijd perfect rond (tenzij het steam sales zijn natuurlijk maar dan download ik de games de volgende maand) De Snelheid is via draadloos sneller (N) zelfs sneller dan die 50Mbps. Via Origin bijvoorbeeld haal ik soms (bepaalde tijdstippen) 8MB/s want overeenstemt met 64Mbps. Ik ben dus ook tevreden van de snelheid.

Een daglimiet hebben met zo'n hoog bedrag is wel veel. Misschien is het dan beter om Fibernet 100 bij Telenet te nemen waar je ongelimiteerd 100MBps krijgt.
250MB per dag? Ik mag hopen dat je over 15 jaar geleden bezig bent? Voor dat geld heb je al lang praktisch onbeperkt internet, of je hebt je laten rollen zonder onderzoek te doen, (voor 80€/maand mag je toch wel een beetje onderzoek verwachten, niet?)
Mag je me eens vertellen welk pakket dat was?
In Belgie "krijg" je geen mobieltje bij je abo.
Als je heel goed zoekt krijg je misschien een minieme korting op je phone als je een abo neemt.

Alsook hang je bij de kleinste wijziging aan je abo (bijvoorbeeld extra smsjes bijkopen) opnieuw 2 jaar vast aan je abo.

De prijzen in Belgie voor mobiel (en vast internet) zijn nog belachelijk hoog.
(Mijn vriendenkring bijvoorbeeld durft geen internet op hun mobiel te gebruiken omdat ze bang zijn voor de factuur)

Ik ben onlangs 2 weken in de US geweest. Ik kreeg een factuurtje van 300 euro omdat ik elke dag eens op Google Plus keek.

imo een goede zaak dat ze er iets aan proberen te veranderen.
Ik ben onlangs 2 weken in de US geweest. Ik kreeg een factuurtje van 300 euro omdat ik elke dag eens op Google Plus keek.
En dit vind je gek? Dit heeft niets met BE te maken... als je al buiten België gaat kun je dit al krijgen...

Persoonlijk vind ik 5 euro voor 50 mb niet heel veel voor de telefoon... ik bedoel je moet geen gekke dingen doen maar ik ga niet over de 30 mb (kijk elke dag enkele keren mijn mails na, brows een beetje).

Verder vind ik het een goede zaak. Dit zal zeker concurrentie brengen op de markt. Vaste klanten zijn ALTIJD in het nadeel bij providers omdat opzeggen te duur / niet aantrekkelijk is. Zonder deze kosten zullen er dan ook ipv enkel nieuwe klanten aanlokken met nieuwe acties ook vaste klanten eindelijk eens iets leuks voorgeschoteld krijgen.
15€ voor 2Gig is niet te veel, in plaats van te zanikken misschien overstappen van provider? Dat is de enige manier om die mannen te laten luisteren, er is concurrentie, kijk gewoon een beetje uit.
Anoniem: 318025 @Amigoo28 april 2012 16:57
Nou dan krijg je in Nederland wel hogere facturen als je mobiel internet gebruikt buiten Europa.
Dus met andere woorden kan ik een abbonement nemen met een iphone 4s erbij en dan na 6 maanden kosteloos opzeggen? Goedkope iphone dan!

@Amigo, je hoeft maar 1 euro voor een iphone te betalen bij de duurdere abbonementen.

[Reactie gewijzigd door Eazymaantje op 23 juli 2024 22:00]

het gaat hier om opzeggingskosten, je moet je normale kosten nog wel gewoon betalen.
Waar jij naar verwijst, is het Telenet abbonement van 2 jaar aan 75 euro/ maand. Daarvoor krijg je 400 minuten of 500 smsjes en 1GB internet/maand. Mijn prepaid optie van 15euro/maand biedt mij meer -_- Over 2 jaar kost je dat dus 1800 euro, en jij noemt dat een voordelig iPhone? Voor de helft van de prijs heb ik ongeveer hetzelfde ...

Daarnaast kijk je even in de voorwaarden van Telenet:

1.3. Indien u de overeenkomst opzegt tijdens de minimumcontractduur en voor activering in het geval van Walk & Talk met aankoop van gsm of na activering in het geval van
Walk & Talk zonder aankoop van gsm, rekent Telenet u een opzeggingsvergoeding aan van minimum € 150 en maximum € 450, afhankelijk van de waarde van de gsm.
1.4. Indien u de overeenkomst opzegt tijdens de minimumcontractduur en na activering in het geval van Walk & Talk met aankoop van gsm, rekent Telenet u een
opzeggingsvergoeding aan ten belope van de abonnementskosten voor de nog resterende maanden tot het einde van de minimumduur.

Je betaalt nu dus een vrij forse prijs om je abbonement te annuleren. Denk je echt dat ze dit zullen aanpassen zodat je jouw plan kan uitvoeren? Je zal hoogstwaarschijnlijk je toestel zelf moeten betalen bij opzegging.
tja nu worden gewoon de contracten zelf duurder we weten allemaal hoe dit gaat.

als je boetes uitdeeld of bepaalde kosten verbied moet je ook voorkomen dat het er elders bijgeteld word nu worden abbos in belgie gewoon duurder.

verder is het natuurlijk niet meer dan normaal dat je je volledige contractsduur betaald je heb immers getekend.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 23 juli 2024 22:00]

En dan stappen nog meer mensen over naar andere providers die zo'n kosten nooit in rekening hebben gebracht...
Dit wordt tijd. Ik wil mij best binden maar dan wil ik ook ten alle tijden de beste vw. En niet zoals het nu is. Eens je gebonden bent aan een vaste periode krijg je zelfs bij de provider zelf moeilijk nieuwere betere vw te pakken. Er heerst nogal wat willekeur.
Andersom zijn ze een stuk flexiblerer als het hen uitkomt.
Nu zeg je gewoon op en je neemt nieuw abo met betere vw, zelfs bij dezelfde operator...
Het gaat om additionele kosten, die verdwijnen. De "nog openstaande maanden" moet je blijven betalen. Die voorwaarde zullen ze nooit verbieden, dan hebben langlopende contracten namelijk helemaal geen zin meer.

Het automatisch aangaan van een nieuwe contract termijn als je delen van je abo wilt veranderen/toevoegen is natuurlijk het slechtste wat je kunt bedenken, maar dat kennen we hier in NL ook m.b.t. kabelaars.
Er zijn nu wel veranderingen geweest de laatste tijd. Extra pakketten in NL zijn voor een maand, en dus iedere maand opzegbaar.
Ik heb een paar jaar geleden mijn mobistar abonnement opgezegd om naar een mobile vikings abonnement (je hangt echter niet vast) over te stappen. Ik zat toen wel aan het plafond van 150 euro, mij is het niet echt duidelijk hoe dat nu in de toekomst gaat zijn.

Voor de mensen die el-cheapo iphones zien komen: ik heb dat vroeger al eens opgezocht, bij het abonnement opzeggen moet je je telefoon betalen, staat in de voorwaarden. Je komt misschien 50 euro goedkoper uit op het toestel zelf.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.