Belgische telecomwaakhond bindt strijd aan met illegale repeaters

BIPT gaat optreden tegen illegale repeaters omdat hier een vergunning voor nodig is. De Belgische telecomwaakhond waarschuwt dat mensen niet zomaar op eigen houtje een gsm- of umts-repeater mogen inzetten om de ontvangst te verbeteren.

Hoewel de signaalversterkers op diverse plekken gewoon vrij te koop zijn, is het installeren van een gsm- of umts-repeater niet zomaar toegestaan. "Mobiele operatoren zijn de enige die dergelijke repeaters mogen installeren", stelt BIPT in een eerder deze week uitgegeven verklaring.

"Repeaters 'herhalen' de gsm- of umts-frequentie", licht de toezichthouder toe. "Ze zenden het ontvangen signaal na versterking opnieuw uit. Voor het gebruik van deze frequenties hebben de mobiele operatoren een vergunning verkregen, die een aantal strenge voorwaarden bevat, onder andere op het gebied van dekking."

Volgens BIPT is het dan ook niet zomaar mogelijk zelf een repeater in gebruik te nemen. "Het op eigen initiatief installeren en gebruiken van repeaters is verboden tenzij het toegestaan wordt door de betrokken operator. Gezien de operatoren verantwoordelijk zijn voor de uitbouw van hun netwerk moet de repeater geïnstalleerd worden door of onder de verantwoordelijkheid van deze operator."

Het BIPT geeft aan dat verkopers en gebruikers van 'illegale repeaters' zullen worden aangepakt. Handelaren moeten een vergunning hebben om de signaalversterkers te mogen verkopen en moeten maandelijks verslag doen van al de verkopen.

Als BIPT illegaal gebruik constateert zal de repeater eventueel in beslag worden genomen en kan er een juridische procedure worden gestart. BIPT roept iedereen op die zelf een repeater in gebruik heeft genomen om 'deze onmiddellijk uit dienst te nemen en onbruikbaar te maken'.

Door Conan Zijm

Stagiair

27-07-2012 • 09:51

61

Submitter: bresjt

Reacties (61)

61
61
50
6
1
7
Wijzig sortering
Ik snap eigenlijk niet zo goed wat hier tegen is. Natuurlijk heeft de provider allemaal rare contracten en dergelijken, maar als klanten hierdoor een beter signaal hebben, zonder dat zij hiervoor hoeven te inverteren, waarom niet?
Repeaters hebben de nare eigenschap de "upload" naar de GSM antenne te oversturen. Tevens worden deze repeaters te vaak slecht geïnstalleerd, waardoor er allerlei bijeffecten voor de gebruiker ontstaan, zoals een instabiele GSM dekking aan de secundaire zijde. Ook kan de secundaire zijde interferen met de provider zijde, wat erg vervelend is voor de GSM mast in de buurt en kan dan andere mensen treffen.

Dus ik kan me wel voorstellen dat providers er niet happig op zijn om deze repeaters in te zetten. Echter is tegenwoordig het ontvangst in gebouwen zo extreem slecht dat er soms niet anders opzit om een repeater te gebruiken.

Verbieden is geen vaak geen oplossing, men vind toch wel een weg en reguleren werkt altijd beter dan verbieden. Laat ze hierdoor een IP versie / Femtocell/Picocell inzetten die je thuis kan installeren (zie FiPo). Een gebouw (vooral de moderne) heeft een zwaardere demping op hoogere frequenties (zoals 1800MHz (GSM) en 2100MHz (3G)). Waar je KPN of Vodafone met vaak goed binnen kan bellen (zet je 3G maar uit), lukt dat slechter met de hogere frequenties van T-Mobile of de 3G van alle providers.

Een ontvangst gerelateerd probleemgebouw waarin je een slecht ontvangst hebt en houdt kun je herkennen aan:
  • Dikke betonnen muren (hoge demping en kooi van Faraday)
  • Datacentre (EMC "proof" en Kooi van faraday)
  • Veel (dubbel) glas (vaak gecoat en HR+ of HR++ glas)
  • GSM / 3G antenne op het dak (masten kunnen waak hun signalen niet naar onder (of boven) afgeven)
  • Veel hoge gebouwen rondom het probleem gebouw (naburige gebouwen dempen ontvangst of reflecteren signalen)
  • Je gebouw is hoger dan 12 verdiepingen (boven de GSM masten)
  • Tijd van de dag (rondom bepaalde uren wordt het netwerk meer gebruikt)
  • Geografische problemen (Snelwegen, Stadions, Stations, ed. waar veel mensen samen zijn)
Die laatste twee zijn lastiger te herkennen en zijn niet altijd een probleem. De meeste masten stralen hun signalen ca 3x 120 graden rondom, maar rondom speciale plaatsen, wil men dit wel eens anders doen. Denk aan de zee of aan een landgrens. Er zijn vast nog wel veel meer factoren te bedenken waarom je een probleem hebt met je ontvangst. Het beste is dan ook een lijst maken en dan alle factoren die je uit kan sluiten door te strepen.

Last but not least. Providers hebben de "plicht" voor het verzorgen van dekking in de openlucht. Inpandig valt hier dus niet onder en de gebruiker wordt in een probleem geval aan zijn lot overgelaten. Hierdoor ontstaat die impasse. Jammer dat de providers ons als "klant" niet wat meer tegemoet komen.

Edit: bullets

[Reactie gewijzigd door shadowrune op 22 juli 2024 18:54]

wat je nog aan je lijstje kunt toevoegen zijn:
- diepe kelders, putten en tunnels
(waarin om b.v. veiligheidsreden GSM beschikbaar moet zijn)
en hoogspannings kabels
Het gaat vooral om vergunningen. Deze vergunningen zorgen ervoor dat je aan een aantal eisen moet voldoen + dat je aansprakelijk gesteld kan worden. Als iedereen zo'n ding thuis heeft staan en daarmee het signaal van een ander wegdrukt, wordt het lastig om nog aansprakelijk te zijn. Ik kan me nog herinneren hoe zend- en ontvangstvergunningen in de jaren 80 enkel voor de toenmalige PTT beschikbaar waren, wat er voor zorgde dat je bijvoorbeeld geen draadloze camera mocht gebruiken. Chriet Titulaer klaagde er in zijn programma "De wondere wereld" minstens 3x per aflevering over :X

offtopic
Trouwens verplicht kijkvoer voor iedere tweaker onder de 30 jaar :Y)
zeg maar gerust onder de 40, want een kind van 4 had er toen toch nog nix van begrepen
Nou, nou. Ik ben 34 en ken de wondere wereld ook nog. Jammer dat zoiets niet meer op de TV is :) Werd volgens mij de hele 80tige jaren uitgezonden.
Omdat de providers en de overheid veel tijd en geld in het netwerk gestoken hebben, en iemand dan ineens even een mastje erbij zet. Mocht het daardoor niet goed werken, dan krijgen de providers op hun kop. Ze zijn gewoon deels de controle of het netwerk kwijt, en dat lijkt me niet de bedoeling.
hadden de providers maar moeten investeren in meer van die masten, als ik bij mij thuis sinds de vf storing van begin dit jaar tegenwordig geen tot nauwelijks dekking heb, en zo'n repeater zou dan helpen, denk je dan echt dat ik ga zitten wachten tot zo'n mega toko besluit om wat te doen...

je hebt 2 oplossingen. 1 je doet het gewoon zelf paar honderd euro lichter en- einde verhaal
2 je probeert een provider ertoe te dwingen - dat gaat vermoedelijk via de rechtbank, vergt aanzienlijk hogere investeringen (in advocaat kosten) en de uitkomst is aanzienlijk minder zeker.

wat zou jij doen????
alleen zet een provider vandaag niet zomaar een mast meer neer, vaak te veel protest van buurtbewoners en ook lokale overheden zien ze niet graag komen.
andere provider nemen.
Het klinkt mooi en als het goed gaat is het prachtig.
Maar wat doe je als een versterker ervoor zorgt dat het signaal verstoord word? Jouw versterker zend dusdanig uit dat mijn telefoon frequentie gestoord word? (versimpelde
voorstelling, maar elke zender zend niet op 1 frequentie uit, maar op een band die uitstraalt naar andere frequenties)

Die wir war van zenders, repeaters en frequenties willen ze voorkomen want als het niet werkt krijg de telecom provider de zwarte piet toegeschoven.
En zonder die versterkers krijgen ook wel de zwarte piet doorgeschoven, want zonder die versterkers heb je in veel gevallen dus geen of een slechte verbinding, en maar klagen bij de provider die vervolgens er niets mee doet, zodat je met een slechte verbinding blijft zitten. Dit is geen grill van mensen, maar in de meeste gevallen uit nood geboren omdat ze bij de provider op hu klachten 0 op het rekest kregen.

En die zullen bij BIPT aan de bel hebben getrokken omdat ze die versterkers opmerken in hun netwerken....

[Reactie gewijzigd door cHoc op 22 juli 2024 18:54]

Anoniem: 445817 @R0elr27 juli 2012 10:02
Het begint met een domme repeater. Dan een repeater / "huis" centrale waarmee de hele buurt elkaar gratis kan bellen en voor je het weet is er een wildgroei aan mobiele netwerkjes. Zelf zou ik het toejuichen maar ik snap wel dat overheden en telecombedrijven dat niet zien zitten.
Kleine correctie, het eindigt met een wildgroei waardoor de hele buurt niet meer kan bellen ..
Straling? Sommige mensen willen niet ongevraagd gebombardeerd worden met NOG meer straling voor iets simpels als een telefoongesprekje.
o jee wat een ramp extra geluids-stralingen die je niet eens hoort....
ik leef nu al 22 jaar met stralingen om mij heen nergens last van en slaap prima

ik heb meer last van auto's die in mijn straat rijden
Geluids-straling? We hebben het hier over GSM signalen, geen ambient noise zoals auto's op straat.
Anoniem: 167912 @R0elr27 juli 2012 10:13
Ik snap eigenlijk niet zo goed wat hier tegen is. Natuurlijk heeft de provider allemaal rare contracten en dergelijke
het heeft niks met de providers te maken maar alles met de belgische wetgeving.
de vergunningen voor het installeren van gsm masten zijn voor heel veel geld en onder strikte voorwaarden verkocht.
Het is een reactie, op een oplossing die de rechtmatig verantwoordelijke verzuimen.
Gaan we weer de gebrekkige oplossing de schuld geven, of gaan we iets verder kijken naar de gebrekkige verantwoordelijkheid meneer de regering?

De laatste tijd valt me zo vaak op dat de industrieen van nu, steeds vaker de grootste moeite hebben om vooruitgang bij te benen. En men daarom regels en wetten op stelt om innovatie tegen te houden van de slimmere en efficientere gebruiker.

Rare wereld dit aan het worden. Sinds ik beide kanten compleet begrijp


Edit:
Eerlijkheid gebied mij het volgende dan toch erbij te vermelden.
nieuws: Vodafone belooft minder storingen en betere dekking

[Reactie gewijzigd door CozNL op 22 juli 2024 18:54]

Anoniem: 467696 27 juli 2012 12:49
Repeaters op zich zijn het probleem niet. Een repeater brengt het gsm signaal van buiten naar binnen toe. Een repeater is een probleem wanneer deze of van slechte kwaliteit is, of zodanig geïnstalleerd dat deze storing veroorzaakt op het netwerk, bijvoorbeeld dat de buitenenantenne het signaal van de binnenantenne opvangt (oscilleren). Wanneer er gebruik gemaakt van kwalitatief goede repeaters (deze zijn niet goedkoop) en deze volgens de handleiding geïnstalleerd worden zijn er geen problemen, en zijn ze zelfs voor het agentschap telecom en de BIPT lastig te vinden.

KPN én Vodafone maken zelf ook gebruik van gsm repeaters om het signaal inpandig te verbeteren. KPN maakt er gewoonte van geen toestemming te geven aan klanten omdat ze zelf deze oplossingen aanbieden, en er toestemming van de provider nodig is. Echter kiezen veel mensen in nederland dit te negeren omdat de indoor afdeling van kpn log, traag en duur is.

Verder mogen gsm repeaters in de eu vrij verhandeld worden, mits deze voorzien zijn een ce markering met !. Het aan banden leggen van de handel door de BIPT is dan ook tegenstrijdig met eu-wetgeving.
Providers zouden beter zelf zogenaamde femtocellen ter beschikking stellen van gebruikers. Met de nieuwe isolatie standaarden in Belgie word er gewoon een kooi van farraday gecreeerd aangezien de isolatie langs 2 kanten aluminium folie bevat, waardoor gsm ontvangst binnen vaak onbruikbaar laag is.

Dan kan ik wel begrijpen dat mensen zelf repeaters beginnen plaatsen. Zelf ben ik ook al op zoek geweest naar een hier bruikbare femtocell maar niet meteen iets gevonden buiten wat oudere artikels dat ze eraan zouden moeten komen.
Ze zouden beter toestaan dat als je thuis bent, je gsm-verbinding (as in telefoon service) via je eigen wifi gaat, en dat hij direct overschakelt, veel minder miserie if you ask me.
Ik vraag me al 15 jaar af waarom we dat is door genomen. Zodra je thuis komt schakelt je telefoon over op DECT en kun je bijv. ook bellen via de vaste lijn met je mobiel....

Misschien dat iemand een antwoord heeft op de vraag waarom dit nooit is doorgekomen?
omdat dat de providers niks oplevert.
Anoniem: 266395 @sirono27 juli 2012 13:22
Maar de providers zijn andere bedrijven dan de telefoonfabrikanten?
De concurrentie tussen de fabrikanten zou er toch voor moeten zorgen dat er eentje zo'n toestel uitbrengt waarna de rest ongetwijfeld zal volgen?
Welke wapens hebben de providers in handen waarmee ze dit blijkbaar kunnen voorkomen?
Het zou in principe wel mogelijk kunnen zijn om als je thuis komt, je mobiele telefoon te laten luisteren naar inkomende gesprekken op je vaste nummer, en uitgaande gesprekken ook via dat nummer te laten verlopen. Bedenk wel dat je dan een extra radiochip nodig hebt om op de DECT frequentie te kunnen uitzenden. Ook moet er naast een GSM stack een DECT stack worden ingebouwd, met andere communicatieprotocollen, authenticatie en audiocompressie. In oudere telefoons was dit grotendeels geïmplementeerd als hardware die de telefoonmakers niet altijd zelf produceerden. Hoe zorg je dan dat alles seamless overschakelt wanneer jouw DECT netwerk binnen bereik is? (maw: hoe laat je je applicatielaag netjes praten met totaal verschillende netwerklagen?)

Dat klinkt al als een lastige feature. Een feature die ik eigenlijk helemaal niet zo aantrekkelijk vind klinken. Want om dit "15 jaar" geleden zo te bouwen dat je gelijktijdig gesprekken kan ontvangen op je mobiele nummer lijkt me nog lastiger.

Dan maar gewoon een extra telefoon, niet? :)
de providers hebben de macht. laatst nog een stuk gelezen over de opkomst van de Iphone. dit was niet gelukt zonder steun van een operator en heeft gezorgd dat de telefoon markt is veranderd.
Whatapp is er ook gekomen en daar verdienen telecom aanbieders ook niets aan. Ik zelf woon ook in een gebied waar KPN nauwelijks bereik heeft, Vodafone nagenoeg niet en maar niet te spreken over T-Mobile. Je zou haast zeggen dat ik op het platte land of de Veluwe zou wonen... Zelf naar zo'n repeater zitten kijken. Niet eens bij stil gestaan dat het illegaal was. Het was meer de prijs dat mij ervan heeft weerhouden (toch iets anders dan een WiFi repeater)
Dat is maar hoe je het bekijkt. je heb namelijk wel een internet verbinding nodig.
Gezien het ook data verbruikt betaal je dat ook (vanuit je bundel of los)
Dat het minder is als een sms is een andere zaak.
Ik snap wat je bedoeld, maar er zijn al telefoons met een dergelijke functionaliteit maar dan via Bluetooth:
http://gigaset.com/nl/nl/product/GIGASETS800H.html

Mobiele telefoons uitrusten met DECT is natuurlijk nog veel slimmer, maar zoals al gezegd is verdienen de providers daar natuurlijk niks aan dus dat doen ze niet.
Anoniem: 116947 @herbalx27 juli 2012 11:11
Telenet heeft hier jaren geleden testen voor uitgevoerd, sindsdien heb ik er niets meer over gehoord.

Ik heb het even opgezocht, blijkbaar was dat in 2007... http://www.standaard.be/a...l.aspx?artikelid=Q51G3GSC
Anoniem: 161878 @herbalx27 juli 2012 13:33
Jaren terug waren ze bezig met UMA (niet met DECT maar wiFi), zie ook dit artikel nieuws: Nokia start roamingtest met WiFi en gsm.
Ook zie ik dat in Amerika T-mobile dit aanbood voor Android telefoons (http://www.wificalling.net/). Maar het gaat niet als een lopend vuurtje, terwijl consumenten er volgens mij wel op zitten te wachten. Volgens mij ligt het ook niet aan de providers, want het signaal zal bij verlaten internet toch via de provider gaan ( http://www.umatechnology.org/overview/.), dus ze kunnen altijd meer geld vragen voor deze mogelijkheid.
Dat het niet van de grond komt is vermoedelijk vanwege de techniek die nog niet optimaal is.
Hier nog een artikel over de app Signal Boost voor Orange UK. http://www.mobilechoiceuk...%20%20Signal%20Boost.aspx

Het lijkt erop dat het wel eraan zit te komen.
Ik heb daar jaren (+- 5) geleden met BT (UK) en Orange (FR) inderdaad wat rond gewerkt, mijn stuk was meer rond firewalling/vpn terminatie.
Vandaag heeft BT volgens mij wel iets dat noemt "Bluephone" wat inderdaad is dat je "binnen" dus over Bluetooth kan bellen en zo over het "fixed line" netwerk van BT werkt en buiten schakel je over...
Omdat je op DECT niet dezelfde faciliteiten hebt, dat werkt anders. Geen SMS bijvoorbeeld.

Op zich is het hele femtocell idee wel een goed idee (en dit gebruikt trouwens de DECT guard band, de ruimte tussen DECT en GSM-1800 frequenties). Alleen ik vind het een beetje flauw dat de meeste aanbieders (bijv. Vodafone met Sure Signal) als je via je eigen femtocell belt, nog steeds dezelfde gesprekskosten rekenen. Want je gebruikt dan wel je eigen ADSL bandbreedte en eigen basisstation.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:54]

Daarom slaat het denk ik niet aan. Jij doet een investering omdat het netwerk van je provider niet toereikend is. Als je korting zou krijgen als je thuis belt op je eigen femto cell dan zou het veel meer aanslaan, en het scheelt de telco's ook masten plaatsen lijkt me.
Zie http://www.themobilerevol...s-bel-zo-goed-als-gratis/ voor een mobiele operator die dit in België doet.
mjah... dan kan je beter doen als ik;

via gsm gewoon met je provider bellen; heb je ergens wifi, dan bel je gewoon via voip... een pak goeiekoper (nog goedkoper dan mobile vikings)
Dit. Maar dit zou mobiele providers degraderen tot een 'domme' internetverbinding, en dat willen de meesten net niet: ze willen zoals in amerika een 'experience' leveren, geen kale internet-service.

Lees: ze willen alle macht: enkel op hun netwerk (dat hebben ze hier al), en liefst ook enkel hun services (dat wilde KPN met de whatsapp-heffing bereiken: het pushen van mensen naar hun duurdere, slechtere smsdienst), en als het kan ook enkel hun toestellen. Nadruk op hun: zij bepalen wat je kunt en doet met je toestel (in Europa valt het nog mee: simlocks zijn hier eigenlijk geheel aan het verdwijnen, maar in de VS is je toestel ge simlockt en de software is dusdanig door de provider verkracht dat het om te huilen is. Hier mogen we ons gelukkig prijzen dat Android-phones ' enkel' door fabrikanten worden volgeduwd met rommelsoftware, ind e VS doen eerst de fabrikanten dat, maar daar bovenop morrelen de providers er ook nog eens aan. tijdige updates kun je al helemaal vaarwel zeggen dan)

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 18:54]

Dit is het pricipe dat door providers in de pico/femto cellen wordt gebruikt. Alleen wordt dan je ADSL verbinding (of andere connectie naar je provider gebruikt).

Voor bedrijven zijn de WiFi oplossing er al wel, alleen zijn ze nog duur omdat ze GSM, Wifi, Voip (SIP) en IP met elkaar combineren. Het is geen pretje om deze apparatuur te configureren.

Wanneer je zelf VoIP gebruikt op je smartphone kun je dit zelf al testen thuis. Hierbij werkt dat behoorlijk, maar maak je geen gebruik van de spraak kanalen van 3G of GSM.
Kooi van Faraday door isolatiemateriaal? Jij hebt geen ramen in je woning zeker?
HR++ glazen zijn ook slecht voor de ontvangst :(
Bijna per definitie vrees ik...warmte is tenslotte ook straling, net als je GSM signaal, dus als je isolatiemateriaal plaatst om de warmte binnen te houden, dus straling tegen te houden, zal dit natuurlijk ook op andere straling zijn invloed uitoefenen...voor een goed geisoleerd raam geld natuurlijk hetzelfde...
Met de nieuwe isolatie standaarden in Belgie word er gewoon een kooi van farraday gecreeerd aangezien de isolatie langs 2 kanten aluminium folie bevat, waardoor gsm ontvangst binnen vaak onbruikbaar laag is.
Er is maar 1 merk dat isolatieplaten met 1 laag (geen 2) aluminium heeft en dat is recticel eurowall pur platen. Alle andere isolatieplaten op markt hebben dit niet.
Lage GSM ontvangst ligt dikwijls meer aan het gebruik van gewapend beton in welfsels en kolommen. Ook zonnewerend glas en stalen balken hebben een negatieve invloed.
Recticel heeft (of had) ook isolatieplaten met aan beide kanten een (vrij dikke) laag aluminium. Ik heb er 4 jaar mijn vakantiejob gedaan en ik heb genoeg snijwonden gehad van die krengen:( Ik kan me wel voorstellen dat dit de straling toch serieus afzwakt.
Maar als ik het goed herinner werden die platen niet voor de woningbouw gebruikt maar enkel voor industriële doeleinden. De standaard platen gaan inderdaad weinig verschil maken.
Anoniem: 154887 @Apache27 juli 2012 10:30
Providers stellen dit ook gewoon ter beschikking... Beter jezelf eens informeren

Ik heb hier een femtocell van Mobistar. Ze hebben verschillende oplossingen. De andere providers zullen dit ook wel aanbieden.

Verder treedt het BIPT al langer streng op. Mijn buurman had de politie en BIPT aan huis gekregen omdat hij een illegale had geinstalleerd. De provider kon dit blijkbaar zien en ze hebben alles geconfisceerd en hij moet voor de rechter verschijnen. Daarom heb ik maar gewoon vie de provider aangekocht.
Vroeger mocht je in België ook geen (mini) FM uitzender bezitten om bijvoorbeeld je autoradio te gebruiken om muziek van je mp3-speler te beluisteren. Sinds een paar jaar is het dan wel weer toegestaan.

In welke zin verschilt dit zoveel van het amplifiën van signalen, dit zorgt alleen maar voor een betere dekking. Een van de redenen kan wel zijn dat het schadelijk ZOU kunnen zijn voor de mens al die signalen maar daar heeft niemand nog sluitend bewijs over.
Anoniem: 310408 @alopex27 juli 2012 10:07
Die dingen voor in je auto hebben een zeer laag vermogen en worden gebruikt in de auto waardoor veel straling naar buiten vermeden word. Ik kan tween meter buiten mijn auto al niets meer ontvangen. De repeaters waar we het hier over hebben zijn vele malen krachtiger.
Dit is toch echt hilarisch.
De repeaters waar ze nu tegen gaat strijden, vermoedelijk niet onterecht (storing, straling, ...à zullen eerder te vinden zijn bij particulieren en kleine(re) bedrijven. Daar wil het BIPT wel tegen optreden.
In tussentijd wordt er niets gedaan aan het duopolie Belgacom - Telenet. In tussentijd wordt er niets ondernomen tegen de terminatietarieven. In tussentijds wordt er niets ondernomen tegen de vrijmaking van de kabel. De grote spelers blijven, onder politieke druk, buiten schot, maar de kleine garnalen mogen het gelag betalen.

Als je u met zo'n zaken bezighoudt, zorg dan dat de grote dossiers ook vooruitgang boeken.
alsof er geen pogingen ondernomen worden tegen het duopolie ... alleen worden ze altijd teruggefloten. En de terminatietarieven bijv. zijn wel degelijk opgelost op dit moment. Kijk bijv. eens naar NL, ook daar lukt het niet om de kabel vrij te maken.

En kleine dossiers zijn even belangrijke als grote.
Volgens BIPT is het dan ook niet zomaar mogelijk zelf een repeater in gebruik te nemen. "Het op eigen initiatief installeren

nou ja blijkbaar dus wel :) gebruikers gaan het bereik verbeteren? ze zouden ook dankbaar kunnen zijn ipv deze manier
Anoniem: 179216 @yucatan27 juli 2012 11:05
Stel even dat jij de netwerkbeheerder bent bij een bepaald bedrijf. Zou jij dan dankbaar zijn omdat een aantal van je gebruikers beslissen om een repeater te installeren om de WiFI dekking te verbeteren, zonder dat je weet waar die staat, of die wel goed geïnstalleerd is, of die wel veilig is, enzoverder?
Kunnen andere gebruikers in de buurt ook gebruik maken van die GSM en UMTS signalen? Als dat zo is, zie ik alleen maar voordelen voor de provider die daarmee hun dekking (binnenshuis) voor buurt verbeterd?

Wat zijn dan de nadelen hiervan?
Anoniem: 80487 27 juli 2012 10:29
Als het ontvangst dermate belabberd is dat Jan met de pet op gaat investeren in een repeater, want ik kan me niet voorstellen dat je zo'n ding bij de plaatselijke handyman koopt voor een tientje, dan moet er nodig eens gekeken worden wat er gedaan kan worden dit probleem op te lossen op professioneel niveau.

Edit: Voor thuis/kleinzakelijk gebruik heb je ze vanaf zo'n 450 euro zie ik. Inderdaad niet niets dus.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 22 juli 2024 18:54]

Ik vind dat een klant van de provider prima in zijn recht staat als het ontvangst dusdanig beroerd is dat je niet eens een fatsoenlijk gesprek kan voeren. (mits er echt geen andere alternatieven zijn)

Hier heb ik toevallig zelf ervaring mee:

Op Ameland hebben wij op ons vakantieadres(waar wij echt vrijwel elke maand zitten) buitenniet eens GSM bereik, laat staan UMTS. Na meerdere klachten naar Vodafone gestuurd te hebben, heb ik uiteindelijk schriftelijk een klacht ingediend. Wat is het antwoord van Vodafone? Vraag de campingeigenaar maar of we daar een mast mogen plaatsen, dan gaan wij kijken of dat haalbaar is.

Sinds wanneer is dat de verantwoordelijkheid van een klant?
Na dat antwoord ben ik dus op zoek gegaan naar een eigen oplossing; een UMTS en/of GSM repeater.
Ik ben nog niet overgegaan op aanschaffen aangezien ik eerst schriftelijk een verzoek ingediend heb bij Vodafone om een dergelijk apparaat te gebruiken, echter als het antwoord nee is, vraag ik me wel sterk af of ik me daar aan moet gaan houden.

Het is toch belachelijk dat ik elke maand een X bedrag moet betalen en eigenlijk eerst boven op het dak moet gaan staan om een gesprek te voeren. Wat is er dan op tegen om een eigen oplossing te realiseren? Het is niet dat Vodafone(en dit geld gok ik voor elke provider) ook maar een vinger uit zal steken om jouw tegemoet te komen.

Ik snap de mensen wel die dit gebruiken want een dergelijk slechte verbinding is enorm frustrerend!
Anoniem: 386726 @Jeroen228931 juli 2012 10:33
Had het zelfde probleem met KPN in Haarlem. Ik moest in de tuin staan voor een beetje bereik. Antwoord van KPN: de tuin is ook thuis succes ermee. Eigenlijk wel irritant.
Eeuwige problematiek: Technisch is werkelijk alles mogelijk, organisatorisch verlaagt men zich tot het verbieden.

Soms (heel soms) gaat men over tot reguleren. Echter, dan is de klant waarschijnlijk weer kind van de rekening. Je 'krijgt' zogenaamd een repeater maar je staat er nog voor te betalen als die al lang op de schroothoop ligt. Langzamerhand wordt de techniek steeds beter en verfijnder en zijn in feite alle in het verleden liggende problemen volkomen opgelost maar mag je je als consument niet vergrijpen aan dergelijke apparatuur i.v.m. de opgelegde regulering.

Gezellig!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.