Vodafone maakt paraplu met zonnelader en signaalversterker

Een docent aan de University College London heeft een paraplu ontwikkeld die niet alleen een mobieltje kan opladen via zonne-energie, maar met een ingebouwde signaalversterker ook de mobiele ontvangst in de directe omgeving kan verbeteren.

De paraplu, die vanwege sponsoring door Vodafone de Voda Booster Brella is genoemd, is ontwikkeld door dr. Kenneth Tong, die zich gespecialiseerd heeft in antenne- en microgolftechnologie. Tong heeft in de punt van de steel van de paraplu een antenne verwerkt, tezamen met een repeater. Deze versterkt het mobiele signaal in de directe omgeving van de uitgeklapte paraplu.

Naast de signaalversterkingsfunctie biedt de paraplu ook een oplaadfunctie. Daarvoor is boven op de paraplu een aantal zonnecellen in de vorm van thin film vastgenaaid. De steel bevat een dock waarin een smartphone geplaatst kan worden. Verder kan de paraplu door een aantal geïntegreerde lampjes ook als mobiele verlichting dienen.

De ontwerpers werken inmiddels aan een mogelijk nieuw ontwerp van hun vinding, waarbij de zonnecellen in de baleinen zijn verwerkt en de benodigde elektronica beter geïntegreerd wordt. Ook moet de paraplu lichter worden ten opzichte van de huidige 800 gram. Tot die tijd zal Vodafone de paraplu op een aantal Britse popfestivals tonen, volgens de uitvinders bij uitstek een omgeving waarbij het 'high-tech'-regenscherm nuttig kan zijn.

Voda-brella

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

14-06-2012 • 13:53

108

Reacties (108)

108
102
40
5
1
37
Wijzig sortering
Wat een onzin-product weer...! Want als het regent, dan schijnt de...
Ieder kind weet, dat je als een hobby solar-paneeltje hebt, in de zon gewoon normale spanning eruit kunt halen en als het bewolkt is, nog geen ledje wil branden...wegens gebrek aan UV-licht. Wolken staan erom bekend UV-licht tegen te houden, dus wat een zinloos gebeuren dit.
Een gadget dat eigenlijk geen gadget mag heten is gewoon NERDS.
Maar: negatieve aandacht bestaat niet, dus reclame is het wel :)
Heb jij zonnepaneeltjes die (alleen) op uv-licht werken?? Meeste zonnepanalen werken juist op infrarood en zichtbaar licht en juist niet op UV-licht.
Natuurlijk. Klopt helemaal wat je schrijft, maar in het ultra-violet-spectrum zit de meeste energie. Ik heb een eco-watch horloge 2 jaar in de kast laten liggen, accu leeg die erin zit, deze laadt zich normaliter op d.m.v. een solarcel. Ik kan hem weken laten liggen in normaal daglicht (uit de zon) voordat hij gereanimeerd is, of hem 5 min. onder de UV-lichtbak die ik gebruik voor het belichten van printplaten en hij loopt weer.
Gangbare zonnepanelen geven de meeste energie af, in het UV-spectrum (en vangen het IR-spectrum ook op, maar kunnen er minder goed mee overweg.)
Waar jij infrarood panelen vandaan haalt etc. is mij een raadsel- de meesten slagen er juist niet in om infrarood licht om te zetten in elektriciteit.
http://www.scientias.nl/n...len-nog-effectiever/26033
Zonnecellen die -speciaal ontwikkeld worden overigens- op het IR-gebied gericht zijn, hebben meestal een bijzonder toepassing, zoals militair, onder water etc.
http://tweakers.net/nieuw...ermische-zonnecellen.html
Zo onzinnig vind ik het niet... Ik weet niet wat voor solar paneeltje jij dan gebruikt, maar ik heb hier een accu liggen met en solar paneeltje. Hij laad zich prima op in huis, ondanks het bewolkt is. Het duurt wellis waar bijna 3 dagen maar het werkt wel.

Tevens is dit concept ook goed te gebruiken in de tropen. In Azie is het haast normaal om met een paraplu te lopen bij zonnig weer.
Is het ook water bestendig? Anders heb ik er nog niets aan :P
Ziet er een beetje maf uit, zodra de zon lekker schijnt met een paraplu lopen van vodafone.. ftw

[Reactie gewijzigd door xheroxkefx op 24 juli 2024 01:50]

waarom kiest met dan voor dit verouderde model? zijn inmiddels paraplu's die nauwelijks omslaan bij sterke tegen wind, dit model kun je na 3x gebruik weg flikkeren.

laat ze liever hun centen in R&D steken, of concurrentie positie verbeteren door prijzen te verlagen

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 24 juli 2024 01:50]

Aan het plaatje is duidelijk te zien is dit een dubbel laags paraplu met carbon stokken betreft.
Dit model overleeft zelfs windkracht 12 met gemak.

Ben benieuwd welk ontwerp jij in gedachte had?
Denk dat hij doelde op de Delftse Senz umbrella. Dat ontwerp is inderdaad gepatenteerd.
Is dat windbestendige model ook niet gepatenteerd? Dit is mogelijk ook nog maar een proefversie, zo je kan lezen zijn verbeteringen al onderweg.
Is het ook water bestendig? Anders heb ik er nog niets aan :P
Lijkt me wel.
Verder kunnen de meeste zonnepanelen ook zonder zichtbaar zonlicht energie opnemen, waardoor dit in landen met wisselvallig weer, zoals Nederland en Engeland nog niet eens zo'n heel gek concept is. ;)
Anoniem: 83718 @KirovAir14 juni 2012 14:58
Het concept is misschien niet gek,
het is echter wel weer een complete verspilling van grondstoffen.
Zonnecellen, die een terugverdientijd van plm. 10 jaar hebben, plakken op een gadget dat binnen een jaar kapot is!

Ecologisch ook niet verantwoord, deze plu zal na overlijden in het normale afval verdwijnen. (Of zie je iemand dit prul naar de recyclingstraat brengen, samen met zijn blokker zonne-lampjes, solar telefoon-oplader, fladderende vlindertjes etc.)
Terugverdientijd bij gewone zonnecellen is ongeveer 10 jaar.
De energetische terugverdientijd van gewone zonnecellen is ongeveer 3 jaar.

Dit zijn thin film cellen en daar weet ik niet van of dat hetzelfde is.

Vraag je je bij een ander gadget ook af of het zich dat ooit terugverdient? En of iedereen de batterijen die onderhand overal in zitten wel netjes in de recyclebox doet?
Bovendien gaat het hier ook helemaal niet om terug te verdienen, maar om het hebben van energie op plekken waar je even niet zo snel (of veilig) je telefoon aan een stopcontact hangt.......
Anoniem: 83718 @eymey14 juni 2012 16:55
neem je 4 (oplaadbare) batterijtjes mee,
1 zo'n setje batterijtjes levert waarschijnlijk al meer energie dan die paraplu gedurende zijn hele leven zal leveren, en zijn ietwat compacter.

Dat hele argument van gadgets die dan opeens niet terugverdient hoeven worden,
omdat het gadgets zijn, is een van de redenen dat de halve wereldbol onderhand vol ligt met afval.
Alle natuur wordt verwoest voor grondstoffen!

Volop verspilling, die ons de komende 30 jaar de das om gaat doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 24 juli 2024 01:50]

Die batterijen verdien je ook niet terug.

Je moet de kosten wel afzetten tegen de kosten die je voor een vergelijkbare oplossing moet neerleggen. Dus zonnecellen op het dak vergelijken met groene stroom uit andere bron (van een energieleverancier ofzo) en een paraplu met zonnecellen met een zo'n zonne-telefoon-oplader, bijvoorbeeld.
Anoniem: 83718 @XBL17 juni 2012 07:19
Ok, vergelijk de kosten dan...Een zonnepaneel op een dak, met een minimaal 8 uur per dag bestraling tegenover een paraplu!!!!! notabene (iets voor slecht weer) hooguit 10 minuten per dag (gemiddeld) bestraling.
Thin Film...is een term, uiteindelijk minder opbrengst...maar 't gaat het om langjarig rendement!

Die batterijen....verdien je zeker wel terug....een setje (zelfs aldi) batterijen kan ik 400 keer opladen, voor een aanschafprijs van 3.95!
Na 10 x opladen ben je al uit de kosten!

(in mijn gedachte qua batterijen heb ik zelfs eens 20 Aldi Penlight batterijen gebruikt voor mijn elektrische fiets, en Wie schetst mijn verbazing....het werkt.....
Helaas, na 1 maand houd het op en zijn die batterijen na op-en afladen kompleet uitgeput,
maar....niet slecht voor 20 penlightjes!
Een goede paraplu kan echt wel langer mee gaan dan een jaar hoor, ik heb zelf een paraplu (toevallig ook van Vodafone :Y) maar dan gewoon promotiespul) die mij al minstens 5 jaar droog houdt, inclusief een aardig aantal keren in wat ruiger weer.
Verder denk ik niet dat het hier nou zo zeer gaat om stroombesparing.
Ik ga er vanuit dat dit kunstof zonnecellen zijn deze zijn heel erg goedkoop en de terugverdientijd kwa energitsche kosten is hiermee ook erg laag. Deze films hebben een rendement van 4~8% maar.

Als het monokristallijn is hebben normale zonnecellen trouwens een energetische terugverdientijd van 1 jaar. en normale terugverdientijd voor een gebruiker van +/-6 jaar met de huidige zonnecellen Maar het watt piek gehalte is hier ook meer van. Maar geen toepassing voor op de paraplu hier.
Anoniem: 83718 @xtinction!15 juni 2012 14:38
Moet je natuurlijk wel 12 uur per dag met je parapluutje open lopen (zomers)
Wat een onzin. Bovendien nog gevaarlijk ook.

Handige Harrie en Japie zien je op kilometers afstand al aankomen met zo'n rode paraplu. Die weten dus meteen dat daar mogelijk een telefoon aan vast hangt die gejat kan worden.

Vodafone heeft wel veel vertrouwen in haar eigen netwerk als je al met zo'n gedrocht aan komt zetten.
Elke debiel heeft tegenwoordig een telefoon op zak...
Ja, maar deze vol in het zicht aan een paraplu hangen ? Je kunt het lot ook tarten natuurlijk. Bovendien vind ik het slechte reclame voor Vodafone. Zo lijkt het of hun netwerk zo bagger is dat je een signaalversterker nodig hebt.
Maar.. wat nu als de zon niet schijnt tijdens het gebruik van een paraplu? Volgens mij niet een geheel ondenkbaar scenario.
volgens mij kunnen zonnecellen ook zonder waarneembaar zon gewone licht opvangen.
sterker nog meeste zonne panelen worden met specs aan gegeven voor de volle zon en meestal dat je die niet krijgt lees geen optimale hoek een wolk ertussen.
desalniettemin denk ik dat deze paraplu ook in niet optimale situatie veel kan leveren er is namelijk een behoorlijk oppervlak aanwezig. wat maakt dat het waarschijnlijk nog genoeg kan leveren bij bewolkt/regenachtig weer. mijn gok is dat er zelfs dan nog iets van 5V 750mA kan worden opgevangen(gebaseert op het oppervalk wat ik gok van de foto en hoe optimaal de panelen zijn). en in volle zon denk ik dat je misschien zelfs 3A haalt en dat zijn waardes waarmee je kan werken
Nog sterker ... veel zonnepanelen geven verre van optimale prestaties bij volle zon.

Gewoon omdat de panelen te warm worden.
Anoniem: 399803 @chime14 juni 2012 14:53
Gat in de markt!! Warmtewisselaar en zonnepaneel in 1!!!!
Dat gat is gedeeltelijk al gevuld. Er zijn op dit moment al daken waar PV cellen op / in de dakbedekking is verlijmd. In de isolatie van het dak zitten leidingen in verwerkt. Door een vloeistof door die leidingen te doen worden de PV cellen gekoeld en blijft het rendement ook in de volle zon nog goed. Daarnaast wordt de opgewekte warmte hergebruikt met behulp van een warmtepomp.

Hier een fabrikant: http://www.energiedak.nl/nl/energiedak-plus

Edit: Net even een paraplu gewogen en die woog maar 250 gram. Dan is die 800 toch behoorlijk wat om vast te houden. Als ze het gewicht flink omlaag krijgen wordt hij vast wat handelbaarder. Echter denk ik niet dat ik er ooit mee zou lopen. Dan lijkt me een los accupack wat makkelijker.

[Reactie gewijzigd door MrvdB op 24 juli 2024 01:50]

Altijd leuk om dat uit te leggen aan solar freaks... Je laat ze de specs zien en de temperatuurcoëfficiënt en dan kijken ze je nog aan alsof ze water zien branden...
@golfdiesel
En altijd leuk om uit te leggen aan negatievelingen over zonneenergie. Die roepen altijd dat zonnecellen alleen energie opleveren als de zon schijnt. Meestal geloven ze me niet als ik zeg dat zonnecellen gewoon photovoltaïsche cellen zijn.
Ik vind het doorschieten van de bedachte oplossingen vaak grappiger hier.

Er wordt een gadget getoond, in ontwikkeling, en direct laten ze de "reken en uitleg" nerds los
Hele discussie over opbrengst en kosten, terwijl het een concept is, wat getest gaat worden.

Sinds wanneer is "omdat het kan" afgeschafd ?
volgens mij kunnen zonnecellen ook zonder waarneembaar zon gewone licht opvangen.
Volgens mij is de energie hoeveelheid marginaal te noemen ivm volle zon....
Denk haast dat daglicht al wel genoeg is, als zonnepanelen alleen maar werken als er directe zon op schijnt schiet het niet op lijkt me.
Het is gewoon 2-in-1. Een paraplu én een parasol. Misschien kunnen ze een paar paarse broeken huren die een marketingtechnisch kek naampje bedenken.
Zoals mensen hierboven al zeggen: hoe moet dit werken tijdens een regenbui, de situatie waar je het in gaat gebruiken...

Beetje onzinnige vinding dit, dan kun je nog beter een soort van jas/vest/jack maken met zonnepanneeltjes op de schouders ofzo...
Beetje onzinnige vinding dit, dan kun je nog beter een soort van jas/vest/jack maken met zonnepanneeltjes op de schouders ofzo...
Hoe wordt je telefoon dan opgeladen als je een paraplu draagt? :+
Anoniem: 330244 @Giesber14 juni 2012 15:40
en wie draagt er nu een jas/vest/jack als de zon schijnt
Paraplu is wel leuk en aardig, maar hoe goed werkt het als je de paraplu gebruikt in de situatie waar het gebruikt gaat worden...in de regen?

Een parasol is denk ik handiger 8)7

[Reactie gewijzigd door mvveen op 24 juli 2024 01:50]

Op festivals regent het toch altijd? ;)

Het standaard signaal is uit zichzelf al beter als het zonnig is, juist bij regen kan een versterker wel handig zijn.
Op festivals regent het toch altijd? ;)
Misschien gek gedacht, maar juist voor evenementen zou het zich enorm lonen om dit soort dingen grandioos op te schalen.

Meestal zetten we dan feesttenten neer met de nodige kilometers aan zeil op het dak, als die tenten via een slimme manier voorzien kunnen worden van PV, zou dat niet alleen milieuvriendelijker zijn, maar de organisatie ook nog eens behoorlijk geld schelen in de liters diesel die door een aggregaat heen moeten.

PV leggen op feesttenten is nu nog niet echt handig te doen omdat die panelen loodzwaar en massief zijn. Als dit soort thin-film panelen een beetje doorzetten, dan kunnen ze makkelijker in een (oprolbaar) tentdoek worden verwerkt.

Vooral met de systemen die je tegenwoordig kan kopen op het gebied van licht- en geluidstechniek (klasse D geluidsversterkers, line arrays en LED verlichting) wordt de podiumtechniek ook nog eens een stuk zuiniger dan ie nu is.

Als je ook bekijkt hoe veel parasols en vierkante kilometers aan zeildoek er op een gemiddeld festivalterrein worden opgespannen (om nog maar te zwijgen van de hekken) dan kom je al gauw op een punt waar je voor het hele festival geen aggregaten meer nodig gaat hebben.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 24 juli 2024 01:50]

Gebruik je een paraplu niet meestal als het regent en dus de zon niet echt schijnt ? :p

Had dit beter op een parasol kunnen doen voor op het strand, dan heb je veel zon en vaak slechter bereik omdat je verder uit de stad zit, is het gewicht van het ding ook niet echt een probleem meer..

Desalniettemin een goed idee !
Loop jij met een zaklamp rond als het regent?
Ik loop zo goed als altijd met een zaklamp op zak.
Zoveel prik zal ie niet leveren lijkt me, normaal gezien schijnt de zon niet echt fel als je een paraplu nodig hebt.
Hadden ze hiervoor niet beter een 'storm paraplu' kunnen gebruiken? Als je nu een windvlaag eronder krijgt is je high-tec plu rijp voor de prullenbak. Niet echt wenselijk lijkt me. Verder een leuk idee maar ik kan me niet voorstellen dat hier echt marktvraag naar is.
Zou handiger zijn geweest als het in een parasol was verwerkt denk ik...ideaal op het strand...zeker met accuduur van smartphones tegenwoordig.

Zie mezelf nog niet zo gauw door de regen lopen met mijn tel in de dock...en ga ook niet met een paraplu lopen als het mooi weer is :-)

Voorlopig dus maar gewoon met deze paraplu naar het strand :+
voor de tropen is het een handig ding, daar lopen ze ook met paraplu's om zich tegen de zon te beschermen..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.