Vodafone overweegt introductie simkaart tegen pesten

Vodafone overweegt om in Nederland simkaarten te gaan leveren waarmee ouders de telefoon van hun kinderen op afstand kunnen besturen via een webinterface. De provider begint in het Verenigd Koninkrijk met de verkoop van zulke simkaarten.

Met de simkaarten kunnen ouders via een webinterface voorkomen dat telefoons van kinderen verbinding hebben via mobiel internet, of sms'jes kunnen ontvangen en versturen. Daardoor moet digitaal pesten worden ingeperkt, zegt de provider. Het Britse initiatief is maandag aangekondigd, meldt BBC.

Vodafone Nederland zal naar aanleiding van de ervaringen in het Verenigd Koninkrijk beslissen of de simkaart ook in Nederland zal worden verkocht, zegt woordvoerder Bart Bakker tegen Tweakers.net. "We volgen het met grote interesse en gaan kijken hoe het loopt bij onze Britse collega's."

Bakker ziet een grote interesse voor dergelijke zaken. Vodafone heeft al een app met ongeveer dezelfde functionaliteit. Zodra het kind de app uitschakelt, krijgt de ouder een sms'je. Een verschil met de simkaart is dat het kind deze laatste niet kan uitzetten. De app van Vodafone is in Nederland 30.000 keer gedownload, claimt de provider.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-05-2012 • 14:32

97

Reacties (97)

97
96
46
7
0
44
Wijzig sortering
Tja zoals gewoonlijk zijn er weer genoeg mensen die niet of nauwelijks kunnen nuanceren of op hun antwoord niet goed kunnen beargumenteren.
Even een paar punten die nogal een verschil (kunnen) maken in de discussie:

- Leeftijd van een kind, een kind van 10 jaar zal minder moeite hebben dat vader/moeder mee kan kijken dan een kind van 16 die zich (mogelijk) vooral afzet tegen zijn/haar ouders.

- Geschiedenis van een kind, stel je voor dat het kind in kwestie zich schuldig heeft gemaakt aan digitaal pesten/bedreigen/etc? Misschien willen de ouders dan juist toezicht houden om te voorkomen dat het kind weer de fout in gaat (ouders blijven tenslotte verantwoordelijk). Of een kind wat al jaren gepest wordt, krijgt een mobieltje voor zijn/haar verjaardag, dan wil je als ouder misschien juist je kind beschermen.

- Redenen genoeg waarom een kind juist wel of juist geen mobieltje zou moeten hebben, eigenlijk is het geen discussie meer aangezien een groot deel van onze huidige maatschappij steeds meer draait op apps en mobiel internet, dat zal in de komende jaren niet minder worden. Er zijn nu al scholen waarbij gebruik gemaakt wordt van een tablet (ik meen apple) volledig geintegreerd met het smartboard, ebooks etc.
Ik heb destijds hele discussies gehad met mijn ouders over het hebben van een C64 (en dus een TV!) op mijn kamer toen ik 12 was en een Sony sport walkman toen ik 13/14 was want dat zou mij afsluiten van de maatschappij. De enige zinvolle discussie zou men kunnen houden over wanneer een kind oud genoeg is en functionaliteit van het mobieltje voor kinderen.

- Overbezorgde/manipulatieve/controlfreak/misbruikende/etc ouders kunnen hier ook weer een negatieve rol spelen waarbij kinderen moeilijker los komen van hun ouders, of onmogelijk vrijuit hun hart (digitaal) kunnen luchten aan een vriend/vriendin etc.

Zo zijn er nog vele aspecten die de discussie voor/tegen nuanceren, de wereld is niet zwart / wit maar in kleur (Full HD zelfs tegenwoordig) en laat gelukkig heel veel ruimte voor discussie.
Ik zie ook inderdaad de link naar het pesten niet, dit is meer om je kinderen te controleren. En als kinderen niet op internet mogen, geef je ze een prepaid sim kaartje en stel je zelf in je routeer in wanneer ze wel of niet op wifi mogen... en sms berichtje.... goh daar is een telefoon toch voor bedoeld? Ik zie dit meer om je kind te pesten dan het pesten te voorkomen.
en toen zaten ze thuis achter de pc en gingen ze gewoon verder. Kunnen ze beter de ouders opvoedcursussen geven.
Anoniem: 126717 @Tha_Butcha22 mei 2012 16:15
Ik geloof niet dat er veel mensen zijn die het bronartikel bij de BBC hebben gelezen.
Het gaat niet alleen om pesten, het geeft veel meer mogelijkheden:
"They (de ouders) can allow or disallow certain contacts to call them, and they can set the times of day the phone can operate."
For instance, he explained, if parents wanted to switch off the phone during school hours, they could do so remotely from a website on their computer.
"If you put a child to bed, and we're talking about young adults here, those who are just under 16 years old, the parents often think they've gone to bed - but then they find out that they're texting very late into the night or accessing the web into the night," said Mr Goff.
According to a survey of 2,000 parents conducted by Bemilo, 40% of children from eight to 16 who own a mobile phone are sleep deprived, and 25% have been subjected to mobile phone bullying.

De PC thuis kan al afgesloten worden, die is het probleem niet.
Kunnen ze beter de ouders opvoedcursussen geven.
Weer zo een (domme) opmerking die te verwachten was. Bij opvoeding kun je hulpmiddelen gebruiken, en dit is daar een goed voorbeeld van.
Dit is inderdaad een goed voorbeeld van een hulpmiddel om de ouder het kind te laten pesten in plaats van kinderen onder elkaar.
Je kan namelijk niet afdwingen dat dit voor de juiste doeleinden (bescherming van het kind) wordt gebruikt, en niet als pressiemiddel.

Daarnaast zal een kind dat pest op andere manieren verder gaan als hij of zij wordt afgesloten, en een kind dat gepest wordt krijgt gewoon oogkappen op en 'ziet' het alleen niet meer.

Een beter iets is dat als er beledigende teksten in voor komen dat de sms/whatsapp/viber/email automatisch naar de mailbox van een ouder wordt doorgestuurd, zowel inkomend als uitgaand.
Je kan namelijk niet afdwingen dat dit voor de juiste doeleinden (bescherming van het kind) wordt gebruikt, en niet als pressiemiddel.
Je kunt van keukenmessen ook niet afdwingen dat men ze alleen in de keuken gebruikt? Afschaffen dan maar?
Daarnaast zal een kind dat pest op andere manieren verder gaan als hij of zij wordt afgesloten.
Het grote probleem met online pesten is dat het voor ouders/verzorgers/leraren moeilijk zichtbaar is. Als een perster niet meer op internet kan en dan verder in real life gaat pesten is dit veel beter op te merken en dus aan te pakken.
Een beter iets is dat als er beledigende teksten in voor komen dat de sms/whatsapp/viber/email automatisch naar de mailbox van een ouder wordt doorgestuurd, zowel inkomend als uitgaand.
Ik kan natuurlijk zeggen dat ik je aangezicht vergelijkbaar vind met het achtereinde van een melk-producerend dier, en je intellect vergelijkbaar met het diersoort dat graag in de modder speelt, en dat zal gewoon door dat filter heen komen.
Natuurlijk meen ik dat niet en is dit slechts ter illustratie van het feit dat een dergelijk filter niet werkt.
Ik kan natuurlijk zeggen dat ik je aangezicht vergelijkbaar vind met het achtereinde van een melk-producerend dier, en je intellect vergelijkbaar met het diersoort dat graag in de modder speelt, en dat zal gewoon door dat filter heen komen.
Het idee is hetzelfde ja, maar het komt een stuk aangenamer over. Eigenlijk nog wel grappig zelfs. En dat is precies het tegenovergestelde reactie die de andere kant wil bereiken natuurlijk.
Dit is misschien nog grappig, maar het is niet zo heel moeilijk iemand volledig onderuit te trappen zonder een scheldwoord of belediging te gebruiken.
Het opvoeden van een kind heeft toch als doe dat je dat kind klaar maakt voor de maatschappij? Door alle 'slechte' dingen in de maatschappij af te schermen maak je een kind niet klaar voor de maatschappij, het enige wat je dan doet is het kind een hand voor de ogen houden, en als het kind dan volwassen is staat het voor allerlei problemen die hij of zij vroeger nooit gehad heeft.
Anoniem: 399807 @Verwijderd123 mei 2012 11:25
Het opvoeden van een kind is niet alleen het 'klaar maken voor de maatschappij'. Dat suggereert dat we kinderen opvoeden om aan bepaaalde normen en waarden te voldoen. Wel, ik denk dat je dieper moet gaan.

Zoals ik al aangaf elders is de opvoeding van je kind een bijdrage aan de vorm van de maatschappij op termijn. Als je ze alleen wilt indoctrineren en doen aanpassen aan een soort status quo, hoe slecht die ook is, dan verandert er weinig in de wereld.

Ik zie bezit van GSM's bij kinderen niet als vaststaand gegeven. Of iets om naar te streven. Het is een uit de hand gelopen situatie wat mij betreft en daarmee de oorzaak van een nieuwe vorm van pesten. De maatschappij is 'slecht' omdat ouders geen grezen durven stellen en zeggen dat het kind geen GSM krijgt. Wat een boel potentiele narigheid moet je weer mee leren omgaan.

Als een kind ouder wordt zal het beter in staat zijn om te gaan met telefoon 'druk'. En ouderen pesten al minder met mobieltjes meen ik en zullen sneller de gevolgen ondervinden als ze zich als 'telefoon Tokki' gedragen. (Tm)

Je houdt een kind echt niet voor de gek als je een doel hebt voor je kind op langere termijn. Jij wilt je beste idealen zien opbloeien in je kind, dat je kind zal bijdragen aan een betere samenleving. Als je uit angst je kind in aanrakinjg brengt met iets slechts dat het maar eelt op de ziel krijgt, dan houd je dat kind pas voor de gek. En je begeeft je in een self-fulfilling prophecy wat betreft de vorm van de toekomstige maatschappij.

Er is een gebrek aan sturing en visie van ouders. Als ouders hun kind niet willen aanpassen aan een status quo maar kinderen betere waarden aanleren (en een flinke dosis technorealisme) dan verbeterd je de wereld beginnend bij je kind.

Wat me opvalt in deze uitwisseling is dat de reacties wel lijken te suggereren dat je kinderen geen restricties mag opleggen, dat ze recht hebben op alle privacy, dat je kinderen pest als je techniek gebruikt tot controle en interventie.

Nu zijn de meesten hier verzot op gadgets. Prima hoor. Maar nu is er dan via technische weg opvoeding mogelijk, wat wel hard nodig is in deze hyper-communicatieve wereld, en dan is het weer niet goed.

Ik concludeer dat mensen hier geen enkele vorm van restrictie accepteren. En sorry maar dat kan niet.
Moraalridderalarm. Kinderen worden gepest. Als jij denkt dat je dat als ouder kunt voorkomen dan zit je al mis met je aanname. Vaak is het al lastig zat om signalen van een gepest kind tijdig op te merken.

Net zo'n dooddoener als een kind dat goed opgevoed is gaat nooit aan de drugs. Helaas gebeurt dit wel.
Mij lijkt dit ook meer een verplaatsing van het probleem. Ik lees hier alles over 'gepeste kinderen'. Maar over de pesters zelf niet. En juist als ouders zo iets kunnen monitoren, kunnen zij gelijk zien wat voor engeltjes het zijn.

Natuurlijk klinkt dit leuk, maar dan toch gewoon zoals vroeger: buiten, school, etc.

Leuk idee hoor van Vodafone alleen zouden ze het niet onder de noemer 'tegen pesten' moeten lanceren, maar juist voor ouders die graag in willen zien wat hun kids doen en laten. Nu kan je natuurlijk al wel zien naar wie je sms't en belt. Maar nooit wat.

Al lijkt me dit ook erg k*t. Net als vroeger, van die ouders die mee kijken met je MSN ( gelukkig niet hier )

( Ik denk dat dit gretige aftrek zal hebben in de gebieden waar mensen ook een filter op hun internet willen hebben :) )
Anoniem: 399807 @morten23 mei 2012 11:37
Morten de fatalist? Ik denk dat veel pesterij te voorkomen is maar dat ouders te druk zijn om serieus bezig te gaan met die zaken. Ik ben als kind ontiegelijk gepest op school. Terwijl de juffen en de meesters ergens anders zaten te relaxen, werd ik nagejaagd door groepen kinderen omdat zij hun werk niet deden. En toen ik eens een stoel optilde en dreigde een pester de hersens in te beuken had ik het gedaan. Omdat de juf in een klas met 30 kids de boel niet kon overzien.

Ik heb nog trauma's van dat gepest. En jij zegt me ijskoud dat pesten niet te voorkomen is? Het is te voorkomen, maar dat heeft te maken met de waarden in de samenleving En er is geen waarde die stelt dat een klas op school klein genoeg moet zijn zodat de leraar toezicht kan houden.

En ook ouders kunnen meer doen. Toen mijn moeder eens een juf aansprak in de pauze over dit gepest, was er een pester zo brutaal terwijl ik bij mijn moeder stond om me nog aan te vallen. Nu weet ik niet wat er in de thuis situatie van dat kind gebeurde dat ie meende mij zo agressief te moeten bejegenen, maar als ik een kind heb dan meen ik dat het te rechtvaardigen is het kind te bedreigen nooit te pesten; de trauma's van zo'n bedreiging door ouders richting hun kids is beter voor de samenleving dan de trauma's vanwege gepest worden. Mijn kind zal NIET pesten, als ik merk dat ie dat flikt, is het niet te best.

Nu heb ik geen kids. Ik had geen leuke tijd als kind. Ik haatte mijn bestaan zo erg dat ik kinderen haatte. Het kinderleven was niet leuk. Daarom heb ik geen kinderen. Pesters hebben mij dat potentiele geluk ontnomen. Dus.. val lekker dood met je fatalisme.

Drugs zijn verder niet slecht. Drug gebruik is een zelf medicatie, zoals ik had kunne doen om om te gaan met de trauma's van dat pesten. Gelukkig gebruik ik geen drugs daarvoor.

Drug gebruik is soms ook gewoon een keuze.
Anoniem: 370671 22 mei 2012 14:40
Bij online pesten en via de telefoon is toch het grote voordeel ervan dat je die dingen uit kunt zetten en daarmee niet meer geconfronteerd wordt? Dit is volgens mij de beste oplossing. Simpel en effectief.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 370671 op 27 juli 2024 16:54]

Dat is wel heel erg kort door de bocht. Dus als iemand jouw Facebook is vol aan het blaffen met leuzen die voor jou pijnlijk zijn is de oplossing de PC uitzetten? Het blijft op je pagina staan. Iemand belt je en Sms't de vervelendste dingen. Dan is de oplossing telefoon uit? Dus je zal je liever isoleren en wegstoppen dan confronteren? Uiteindelijk wordt er toch wel een punt gevonden om iemand te pakken en begint het hele spel weer van voren af aan. Maar ondertussen ben je alle digitale communicatie kwijt en gaat het pesten over op de echte wereld.

Er is geen oplossing voor pesten. Het zit in de natuur van kinderen om elkaar te overrulen. Op lagere leeftijd zijn gevolgen van daden nou eenmaal niet tot nauwelijks zichtbaar omdat de hersenen nog niet hun volledige ontwikkeling hebben doorgemaakt.
Nou is dit geen excuus voor pesten, maar het heeft zeker een grote vinger in de pap.

Mijn punt is dat niks, ook geen nieuw abo-soort van Vodafone pesten tegen gaat. Zeker niet door digitaal pesten te negeren.
Ik zie de link naar het pesten niet zo? Lijkt me verder een handig initiatief voor de bezorgde ouder, maar ik blijf toch van mening dat dit soort restricties vaak meer interesse wekken..

Mocht dit mij overkomen op die leeftijd, dan had ik bijvoorbeeld zo snel mogelijk 'stiekem' gespaard voor een tweedehands goedkoop mobieltje zonder restricties.

[Reactie gewijzigd door KirovAir op 27 juli 2024 16:54]

Vrij simpel, als je kind geen internet meer heeft en smsjes niet binnenkrijgt / kan versturen kan hij ook niet meer digitaal pesten of gepest worden.
Ik ga een school tegen pesten oprichten. Ik plaats er geen deuren in. Pesten opgelost? Nee, dat heet struisvogelpolitiek.

Dit gaat meer een kwestie worden van ouders die hun kinderen willen pesten, onder de noemer 'opvoeden'. Luister je niet? Klik, data-abonnement uit.

Nuttiger lijkt mij een sim-kaart waarbij de ouders alle verzonden en ontvangen gegevens live kunnen inzien. Komt er een dreigtweet binnen van het loeder om de hoek, kun je 't meteen printen en onder de neus van de buurman houden. Wat nou "Dat doet mijn kind niet!"?

[Reactie gewijzigd door CodeCaster op 27 juli 2024 16:54]

ik vind het nog steeds het schenden van de privacy van een kind.

never mind ;-) u dont get my point

Maarja, eigenlijk vind ik ook dat kinderen geen telefoon moeten hebben..
het is alleen maar gruwelijk irritant als ze om de haverklap op hun telefoon kijken
tijdens kamp, voetbaltraining e.d.

[Reactie gewijzigd door looyenss op 27 juli 2024 16:54]

@ Looyens

Het schenden van privacy van een kind??
We hebben het hier over minderjarigen die een abbo op kosten van ouders hebben. 8)7

Moeten jouw kinderen net zoveel privacy krijgen als die 2 idioten die uiteindelijk een juwelier neergeschoten hebben?? "moeilijke jeugd" "ouders controleerden mijn data-abbonement niet en daarom ben ik zo slecht geworden" of zoiets?

wat een NON argument lever jij, ouders moeten altijd zorgen dat ze volwaardige controle houden! Kinderen kunnen erg gemeen zijn.. en zeker via afstandelijke digitale data
Kinderen moeten absoluut privacy hebben. Vroeger was het makkelijk: ik ga naar A terwijl ik stiekem naar B ging. En dat ging prima, heb er niks aan overgehouden. Juist de mentaliteit die jij voorstaat (àla ORDNUNG MUß SEIN!) resulteert in tegendraads gedrag. Als mijn moeder 24/7 zou willen weten waar ik ben, dan zie ik dat als een gebrek aan vertrouwen in mij. Ik zou dan eerder precies gaan doen wat ze niet wil, puur om een punt te maken. Als wij constant roepen dat Marokkanen 'kut' zijn dan moet je ook niet raar staan te kijken als dat bewaarheid wordt; je oogst wat je zaait.
Daarbij, totale controle bestaat niet. Jij kunt wel een internetfilter hebben, maar het vriendje van je kind niet. Idem voor tv, sms enz. Vroeg of laat worden ze geconfronteerd met zaken waar je niet blij van wordt, zowel online (porno) als offline (zelfs in mijn tijd werd al volop in coke gehandeld op de middelbare). Een goede opvoeding houdt in dat je je kind leert wat het verschil tussen goed en kwaad is, waardoor je kind zelf op zo'n moment de keuze maakt om iets wel of niet te doen, niet omdat jij als ouder dat wilt.
Daarom, laat iedereen in zijn waarde, inclusief minderjarigen, en je zult je een hoop kopzorgen besparen én een gelukkig(er) kind krijgen!
Dus, als jij dingen uitgevreten had en je ouder kwamen erachter dan kreeg je toch straf? Ik wel tenminste, en dan namen ze je speeltje een middag af en ging je voor straf naar je kamer.

Exact hetzelfde, alleen met nieuwe techniek.

Kinderen krijgen uiteraard de privacy, maar weer niet zo kort als eerder hierboven al eerder gesuggereerd werd.

Ze moeten zelf leren over goed en fout(incl. straffen die erop staan), maar iedereen hier vergeet even dat jouw kind ook de BOOSdoener kan zijn in pestende sms/tweet.Als je dan de macht hebt, dan straf je hem door de kraan met vodafone data op het afstandelijke pestmobieltje (tijdelijk)dicht te zetten.

Niets persoonlijk, maar in deze voorbeelden ben je dan hypocriet en waarvan het kind "het niet doet" . Dus ik weer de vader die jouw kind uiteindelijk dan maar de opvoedende tik zal geven.

Ik ben opgevoed met fatsoen, maar als een ander dat niet heeft...

Edit: ik ga overigens niet naar je leeftijd kijken, maar die duitse opmerking vind ik knap ongepast..

[Reactie gewijzigd door BAMMER op 27 juli 2024 16:54]

Ze moeten zelf leren over goed en fout
Hoe kan een kind nou zelf leren wat goed of fout is, zonder dat het referentiekader (jij als ouder) dat duidelijk maakt? Waarom denk je dat de meeste hangjongeren vaak ouders hebben die beide full-time werken? Precies.
maar iedereen hier vergeet even dat jouw kind ook de BOOSdoener kan zijn
Tuurlijk kan mijn kind ook dader zijn, maar dan nog vind ik straffen niet direct het juiste middel. Ik ben veel meer geïnteresseerd naar de reden waarom hij/zij het gedaan heeft, wat de oorzaak is. Daar zit de kern. Plat straffen is hetzelfde als kwajongens meteen de bak ingooien; die komen er na x maanden als volleerde criminelen uit. Dat is geen straffen, eerder het paard achter de wagen spannen in mijn ogen. Iets uithalen (of erger) is vaak een signaal, niet omdat het kind 'evil' is. Neem dat als uitgangspunt en je zult de kern van het probleem (en dus de last) kunnen wegnemen, zowel bij de dader als bij de slachtoffers.
(incl. straffen die erop staan)
Het enige wat je dan bereikt is zorgen dat je kind helemaal niks meer tegen je verteld, want vertellen = straf. Je kind zal dus een kei worden in het ontlopen van jouw straffen, een meester in liegen en bedriegen worden en doordat zijn/haar onderliggende issues niet aan de kaak worden gesteld, potentieel een heel ongelukkig iemand (zowel voor zichzelf als de omgeving).
Ik ben opgevoed met fatsoen, maar als een ander dat niet heeft...
Dialoog = toverwoord.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 27 juli 2024 16:54]

Wat ik niet begrijp is dat veel ouders van nu komen uit de tijd die jij hier beschrijft en het waarschijnlijk net zo hebben ervaren.
Ik ben nu 28 en wat je zegt klinkt allemaal bekend. Als ik echter kinderen zou krijgen dan zou ik ze echt niet de hele tijd in de gaten willen houden via digitale middelen. Ik zou ze net zo vrij laten als ik vroeger was.
Waar komt dit vandaan dat ouders hun kinderen tegenwoordig zo ongelofelijk in de gaten willen houden? Ik vind dat echt niet normaal en durf te zweren dat kinderen hier inderdaad juist tegendraads op reageren en het niets helpt.

Je kan het zelfs vergelijken met het kinderachtige opvoedende betuttelende BREIN vs TPB. Hoe meer BREIN TPB probeert te censureren, hoe meer mensen alternatieven gaan zoeken en net zo veel, dan niet meer, downloaden. Bemoeienis werkt averechts en zorgt voor tegendraadsheid.

Laat mensen en kinderen gewoon in hun waarde!
Ik snap het punt van BAMMER heel goed. Als kind moet je niet alles kunnen krijgen wat je wilt. Je moet dingen verdienen en andere zaken moeten bestraft worden. Alleen zullen de mening van het kind en de ouder sterk verschillen wat ze wel verdiend hebben en wat fout is en wat moet worden afgestraft.
Iedereen heeft wel eens dingen stiekem gedaan. Alleen je wist wel dat het niet mocht. Stel je voor je laat alles toe wat een kind doet, ook al ben je hier niet mee eens, dan weet het kind de grens niet meer en gaat hij opzoek naar een volgende grens.

Het pesten is zo'n grens. Als een kind niet snapt dat pesten verkeerd is, moet hij/zij hiervoor bestraft worden, zodat het er niet opnieuw gebeurd. Alleen met de hedendaagse technologie, gaat dit vrij moeizaam. Via MSN, SMS, Chat en whatsapp tegenwoordig kan elk kind makkelijk pesten zonder risico's.
Het afpakken van een telefoon kan als straf werken. Alleen hoe kom je erachter als een kind gepest wordt? Het gepeste kind gaat het niet 1 2 3 aan de ouder van de pester vertellen.
Een oplossing kan zijn om je kind te monitoren, alleen dan heeft het kind geen vrijheid en heeft het kind ook geen vrije keus maar iets ethisch goed of fout te doen.

Alleen vaak ligt het probleem bij de ouder, sommige pesters hebben ouders die hun kind te veel geven. Waardoor het kind dus geen grenzen kent. Deze ouders gaan niet zo'n monitorings simkaart kopen. Oftewel het probleem met deze simkaart helpt alleen pesters voor kinderen die niet al te veel vrijheid krijgen. En mijn mening komt juist dit pestgedrag, omdat hun ouders hun kind de hele tijd pesten.

Een beter plan zou zijn om een filter te installeren. Die mogelijke pesterijen doorstuurt naar de ouder.
@Tielenaar: In feite is het heel simpel: men wil tegenwoordig geen verantwoordelijkheid meer afleggen. En als jij je niet meer verantwoordelijk op wilt stellen, dan moet je niet raar staan te kijken als anderen daar a) misbruik van gaan maken (schofterigheid, diefstallen enz) of b) je heel erg betuttelend gaan behandelen (overheidsbeleid, disclaimers enz). A zie je bij de kinderen/jeugd, B zie je bij de ouders. Onverschilligheid is de tijdgeest op het moment...

[Reactie gewijzigd door TDeK op 27 juli 2024 16:54]

Kinderen moeten absoluut privacy hebben.
Ja. Maar ivm opvoeding is (wettelijk gezien) het recht op privacy van een minderjarige is niet hetzelfde als het recht op privacy van een volwassene. Idem met bvb zoiets als wettelijke aansprakelijkheid.
Kinderen moeten absoluut privacy hebben.
Dat is in strijd met de wet, kinderen zijn niet verantwoordelijk voor hun daden dat zijn de ouders en daarom hebben ouders het recht om alles van hun kind te weten, sterker nog ik vind dat ze dat ook moeten weten anders schiet je nogal te kort, ik snap dat je niet alles kan weten maar dat mag geen excuus zijn om niet je uiterste best te doen. Dat half slappe opvoeden van kinderen schiet niet echt op!

En kind is niet te vertrouwen onder andere dat maakt ze dus kind en kwetsbaar, kan nog niet 100% rationeel denken en daarom dragen hun ook niet de verantwoording, ouders/begeleiders hebben dat.

Als ouder kan je toch ook gewoon telefoon pakken en sms nakijken, heb je alle recht toe als ouder, is bijna je verplichting wat mijn betreft. Maar helaas hebben veel kinderen de ouders onder de duim, of hebben ouders niet genoeg interesse om uit te zoeken hoe het met hun kind gaat, oppervlakkige praatje en meer niet.

Totale controle begeleiding is niet mogelijk maar dat kan wederom geen excuus zijn om maar niks te doen! En als je het juist aanpakt werkt het kind gewoon mee en heb je ook geen huis met herrie!
Ook kinderen zouden een bepaalde vorm van privacy moeten hebben. Ik vind het bijvoorbeeld hoogst ongepast het dagboek van je kind door te bladeren en aan de inhoud directe consequenties te verbinden.
Overigens worden niet alleen kinderen van basisschoolleeftijd hiermee bedoeld, maar ook kinderen van bijna 18 waarbij de ouders wel financieel (betalen van abonnement) verantwoordelijk zijn maar niet voor de daden van het kind.
Kinderen van 16 en ouder zijn (in principe) zelf verantwoordelijk en aansprakelijk en in hun geval gaat het verantwoordelijkheids-argument dus niet op. Deze jongeren hebben wel recht op privacy maar de ouders zijn financieel verantwoordelijk (sim-kaart kopen) en zullen met deze sim-kaart dus wel de privacy van hun kind schenden.

Overigens is het constant afluisteren van een kind erg beperkend voor de geestelijke ontwikkeling. Wanneer ze dan 18 zijn hebben ze nog geen enkele levenservaring en ook daarop kan je het 'help het is een crimineel geworden'-argument loslaten...
Ik weet niet op wat voor school jij zat maar 'volop coke gehandeld op de middelbare'... Ik heb een redelijk grote school gezeten in een grote stad maar daar was wel drugs e.d. maar volop handel in coke niet.
Dit gaat denk ik ook voornamelijk om minderjarige van basisschool leeftijd. En ik zie het ook meer als hulpmiddel voor kinderen die gepest worden. Bij vervelende smsjes e.d kan de ouder direct te hulp schieten. Vaak durven deze kinderen er niet over te praten dus dit zou een oplossing hiervoor kunnen zijn. Ik vind wel dat er nog flink wat haken en ogen aanzitten. Want dit kan ook op een verkeerde (controle) manier gebruikt gaan worden.
daarom zeg ik ook dat ze niet eens een telefoon moeten hebben ;-)
Anoniem: 321896 @BAMMER22 mei 2012 17:01
Kinderen horen zoiets zelf op te lossen, zo ging 't vroeger en zo zou het nog steeds moeten gaan. Als je je daar als ouder mee gaat bemoeien en de last bij de ouders van de ander legt leert je kind het nooit. Leer je kinderen rustig dat ze, als ze gepest worden rustig de pester compleet af mogen ranselen. Dan leer je ze wat.

Nee, bel de ouders van de pester op en zorg dat ze geen smsjes of whatsappjes kunnen verzenden... dat zal ze leren!
Je kinderen allemaal geweld aanleren dat is de juiste instelling voor een beschaafde samenleving. 8)7
Geweldig idee. Probleem is in deze maatschappij dat vervolgens het pestkopje bij zijn ouders gaat klagen, die gaan weer zeuren bij de school en vervolgens heeft het gepeste joch het gedaan en is hij de boeman. Gaat em tegenwoordig niet meer worden.
Anoniem: 321896 @Andros22 mei 2012 17:54
Daarom ook duidelijk maken dat zoiets alleen buiten school gedaan mag worden. En als er dan vragen gesteld worden door de ouders van de pestkop of de school? Gewoon ontkennen.

probleem opgelost.
@looyenss: Zolang de ouder of voogd degene is die hierover beheert dan wordt er geen privacy geschonden.

Kinderen hebben m.b.t. hun ouders geen (vanaf de geboorte) tot weinig (laten we zeggen met 18 jaar) privacy. Hoe wil jij anders je kind opvoeden? Een kind kan niet de verantwoordelijkheid over zichzelf dragen, daar zijn ouders nou eenmaal voor.

Ook het beheer van de privacy van een kind is in handen van de ouders: bijvoorbeeld bepalen wie er beschikking mag hebben over medische of financiele gegevens, of wie je wel toestaat om je kind in bad te doen (oma) en wie niet (pedofiele buurman).
Ik vind dat kinderen geen privacy horen te hebben. Klinkt heel kort door de bocht, maar kijk wat er gebeurt als je je kind lekker zijn/haar gang laat gaan op social media of whoknowswhat.. Binnen no-time heb je tegenwoordig geen kind meer..
We delen hetzelfde geboortejaar en hebben dus vanaf jonge leeftijd toch al wat meegehad wat Internet betreft.

Heb jij te klagen gehad ov jouw kindertijd? Heb jij niet met Power Rangers of Teenage Mutant Ninja Turtles gespeeld? Heb jij niet stiekem porno plaats gekeken of uitgewisseld?

Ben jij dan een gecorrupteerde ziel?

Kinderen moeten de kans krijgen om kind te zijn en dat beslaat onder andere deugenieterij.

De kunst als ouder ligt erin het kind op te voeden en kennis bij te brengen over hoe met zo'n sitatuies om te gaan en het kind zélf naar de ouder laten toe te komen met een dreig sms/tweet/...

Niet de school, niet de provider, niet Vadertje Staat,...

Dat is alleszins mijn bescheiden mening en als ik kijk naar mijn opvoeding en de mensen rond mij, is daar niemand slechter van geworden.
Hoe vaak gebeurt dit nou helemaal?
Voed je kind gewoon fatsoenlijk op en waarschuw ze. Laat ze niet te veel achter de computer zitten, maar stuur ze ook af en toe de straat op (dat is gezond, weet je).
Of nee, wacht, dan zijn er weer enge mannen die ze met snoep busjes in lokken!

No risk, no fun.

Enge mannen zijn er altijd al geweest en of ze nu via internet of via busjes je kind ontvoeren, het is beter de bron aan te pakken dan je kind van alle plezieren te ontdoen. Ik klink misschien als troll, maar ik word echt deppressief van jouw mentaliteit.
Ik ben het helemaal eens met je mening over een kind en een telefoon. Als je ziet wat voor effect dat heeft op de zelfstandigheid van sommige kinderen.
Jou voorbeeld van kampen heeft bij ons ook tot de regel geleid mobiel mee = kind naar huis. De ervaring daarmee is simpelweg dramatisch, opeens ouders die voor je neus staan om hun kind op te halen. Zogenaamd om heimwee maar uiteindelijk altijd de ouder die het kind niet los kan laten.
Want ja, wat verwacht je als je aan je kind vraagt 'mis je mij niet?'.

Persoonlijk vind ik het argument veiligheid ook dubieus. Als er wat gebeurd is het mobieltje te laat of weg. Wat overblijft zijn onbenulligheden en je kind kunnen bellen als hij naar huis moet komen. Voor het laatste had ik een horloge ;)

On topic, het is natuurlijk een oplossing voor bepaalde problemen zo'n simkaart of app op de telefoon. Maar het is denk ik geen oplossing voor veiligheid of pesten of die dingen. Wel handig als je wilt dat je kind een mobieltje mee heeft en tegelijkertijd de kosten in de hand wilt houden.
Ik ga een school tegen pesten oprichten. Ik plaats er geen deuren in. Pesten opgelost? Nee, dat heet struisvogelpolitiek.

Dit gaat meer een kwestie worden van ouders die hun kinderen willen pesten, onder de noemer 'opvoeden'. Luister je niet? Klik, data-abonnement uit.

Nuttiger lijkt mij een sim-kaart waarbij de ouders alle verzonden en ontvangen gegevens live kunnen inzien. Komt er een dreigtweet binnen van het loeder om de hoek, kun je 't meteen printen en onder de neus van de buurman houden. Wat nou "Dat doet mijn kind niet!"?
Waarom moet dat real-time gebeuren?
Als ik al 3x verhaal ben komen halen bij de ouders van een pester en ik kan de 4e keer een overzicht meenemen van alle scheld-SMSjes en dreigtweets die hij de afgelopen maand naar mijn kind gestuurd heeft, dan lijkt me de case binnen no time afgedaan: of hij stopt, of hij kan zich melden op het politiebureau voor bedreiging/belediging....
[...]


Waarom moet dat real-time gebeuren?
Die data moet wel real-time bij de ouders aankomen en niet op de telefoon van kindlief blijven staan, want kinderen zijn slim genoeg om dat soort dingen gewoon te wissen als ze merken dat er stront aan de knikker is.
Inderdaad dit is gewoon symptoom bestrijding en niet de hoofdoorzaak van de pesterij. Een betere oplossing zou gewoon een app zijn waarmee je contacten kan blokken.
Anoniem: 399807 @CodeCaster23 mei 2012 11:07
CoderCaster snapt niet goed wat opvoeding is. Opvoeding is controle nemen en houden over je kind om het kind buiten gevaar te houden.

Mijn principiële punt is dat kinderen geen mobiele telefoons nodig hebben. Als ze die niet hebben dan wordt er niet via die dingen gepest. Maar helaas is de samenleving niet technorealistisch genoeg en ouders als zodanig ook niet. Het komt niet in ze op dat hun 12 jarige geen GSM behoeft te bezitten.

Maar zelfs nu de situatie zo is dat kids die krengen wel hebben, dienen ouders verantwoordelijkheid te nemen voor opvoeding. Dat betekent controle. En controle in een tijd van hyper-communicatie betekent dat je niet achteraf gaat beoordelen of de pedo contact had met je kind, of dat een pest SMS'je verstuurd werd. De schade is dan al geleden.

Bij opvoeding hoort correctie van slecht gedrag. Het is dan ook geen chantage zoals CodeCaster suggereert want een GSM is geen kinderrecht of zoiets. Blijkbaar vind hij het belangrijk dat kids kunne beschikken over gadgets. Misschien kijkt hij daarbij naar zijn eigen situatie?

Maar het is vreemd hij meent dat opvoeden iets anders is dan vooraf controleren, hij wel met een printsel naar de buurman zou stappen, bewijs in hand. Als kinderen pesten hetzelfde is als restricties opleggen voor eigen bestwil, omdat kids gevaren niet goed kunnen inschatten, is het dan ook geen vorm van pesten om met printsels naar de buurman te gaan op hoge poten? Ik vind het iig even kinderachtig.

Een kind heeft recht op een zekere mate van privacy. Als kind had ik niet veel privacy. Mijn moeder meenden dat omdat het huis van haar was ik mijn deur niet op slot mocht doen en dat ze ten alle tijde gewoon naar bonnen mocht lopen zonder kloppen. Het vreemde was dat mijn broer wel een sleutel had van zijn deur...

Daarom ben ik nu een privacy voorvechter. Maar een kind kan zaken doen achter dat scherm van privacy waar je als ouder wel verantwoordelijk voor wordt geacht te zijn. En daarom heeft een kind beperkte privacy. Om dezelfde reden als ik al noemde, kids kunnen de gevaren van bepaalde zaken niet goed beoordelen.

Ik stel voor dat iedere tweaker hier voordat ie kids neemt uiterst goed beseft dat wat zij hun kinderen toestaan wel de samenleving bepaalt van de toekomst en of het nu wl zo handig is dat kids met de ogen op hun GSM gericht rondlopen, misschien het verkeer negerend, al twitterend en SMS'end of bellend geld omzetten in nutteloze communicatie en welke gevolgen dat heeft voor hun persoonlijke groei in de zin van leren omgaan met leeftijdgenoten.

Echte communicatie gebeurt tussen mensen die elkaar in de ogen kunnen zien, elkaar letterlijk kunnen ruiken, de lichaamstaal zien, de kleding die men draagt en elkaar aanraken. Alle andere communicatie beschouw ik als secundair of tertiair.
Vrij simpel, als je kind geen internet meer heeft en smsjes niet binnenkrijgt / kan versturen kan hij ook niet meer digitaal pesten of gepest worden.
Maar kan ondertussen wel je facebook worden volgekladdert met haatberichten of valse roddels maar kun je niks terug doen of ze verwijderen tot je thuis bent, daarnaast kun je nog steeds gebeld worden en uitgescholden etc. etc.
Dus tenzij je alle communicatie afsluit, zal het niet meer dan de plank misslaan zijn, zoals met alle technologische hulpmiddelen die worden aangewendt om kinderen op te voeden....

En zefls dán kun je altijd nog ontdaan worden van je broodtrommel, je lunchgeld, etui's, boeken, rugzakken, schoenen en zelfs je ondergoed aan het board getaped terug vinden...alleen kun je je ouders nt meer bellen omdat ze je willen 'beschermen'...
Als iemand de Facebook van mijn kind vol haat zou zetten zou ik er persoonlijk mee naar de ouders en school van dat figuur gaan.
Geweldig, tegen de tijd dat jij bij dat kind bent is alles al netjes verwijderd. En de volgende keer dat je zoiets probeert geloven ze je nog niet eens meer.

En kom niet aan met screenshots, ook kinderen van 10 weten wat photoshop is tegenwoordig en komen dan net zo makkelijk met "haat" screenshots van jouw kind zijn kant.
Ja maar Rey, het is OOK dom om kids aan sociale media te laten doen. En gebeld worden kan niet als je kind geen GSM heeft. Dat kan alleen nog via de vaste lijn dan, of via de ouders, en dat lijkt nogal onwaarschijnlijk.

Laat kids maar eerst eens leren wat communicatie betekent, wat de gevolgen zijn van elkaar aanspreken. Laat ze eerst eens leren fatsoenlijk te articuleren en normale grammaticale constructies op te bouwen. Als ik kids van tegenwoordig hoor praten dan huilt mijn hart. Zal wel aan het onderwijs liggen. Maar ik snap wel dat SMS'en geen hulp biedt tijdens de taalvaardigheid. Dus laat ze eerst maar eens op een menselijke manier leren communiceren met elkaar op het schoolplein voordat we ze verslaafd maken aan gadgets.

Wat de rest betreft, volstrekt irrelevant, dat gedoe over boeken en rugzakken en zo.
Ik wel, als je ouders je mobiel monitoren zal je nog meer gepest worden omdat je ouders constant met alles mee kijken...

Alleen dat is niet de bedoeling.

[Reactie gewijzigd door MrBlueEyes op 27 juli 2024 16:54]

Ik zie de link naar het pesten niet zo? Lijkt me verder een handig initiatief voor de bezorgde ouder, maar ik blijf toch van mening dat dit soort restricties vaak meer interesse wekken..

Mocht dit mij overkomen op die leeftijd, dan had ik bijvoorbeeld zo snel mogelijk 'stiekem' gespaard voor een tweedehands goedkoop mobieltje zonder restricties.
Ik zou enkel een ander SIM kaartje hebben gekocht en die in de telefoon geduwd hebben :+
Ik snap het ook niet precies. Je stopt je kinderen toch in een sociaal isolement door ze af te sluiten van mobiel internet en sms?

Naja het kan me verder weinig boeien hoe onbekende ouders het doen, meer opties is niet verkeerd. En ik voed mijn kinderen wel op mn eigen manier op, niet zo iig!

De wereld is eng, en als je je kind continue beschermt zal hij zich nooit leren te verdedigen...
Je stopt je kinderen toch in een sociaal isolement door ze af te sluiten van mobiel internet en sms?
Want ze kunnen niet gewoon met klas- en schoolgenootjes communiceren zoals we al deden voor internet bestond.?
Wat ik heb begrepen is dat digitaal pesten via SMS / Internet een grotere vlucht heeft genomen, met name door de anonimiteit.

Of het afsluiten van data op een mobiel echter een oplossing is, valt te betwijfelen.
Het kan wellicht voorkomen dat een gepest kind pestberichtjes kan ontvangen, maar voorkomt niet dat anderen geen pestberichtjes over hem kunnen versturen.

Bij het afsluiten van data bij een pestkop kan hij/zij eenvoudig de mobiel van een vriendje gebruiken om door te gaan (en maakt het pesten nog anoniemer)
Wat ook eng is (no offence) is dat jij vindt dat je een kind in een sociaal isolement stopt door ze af te sluiten mobiel internet en sms! Wtf? Ik zou eerder beweren dat veel mensen, inclusief mezelf, juist minder sociaal geworden zijn door alleen maar naar dat stomme schermpje te zitten staren....
Ik zou mijn kind niet eens een mobiel geven tot ze in de 3e klas zitten oid.

"kind in een sociaal isolement stopt door ze af te sluiten van mobiel internet"

Waar gaat het heen met deze verwende kinderen.
Dat is pas slecht opvoeden.
Een kind dat 'anders' is zal veel meer moeite hebben om sociaal geaccepteerd te worden. Vroeger was dat het niet kunnen dragen van een stel Nike-schoenen, nu is dat geen Whatsapp of Facebook kunnen doen. Communicatie met andere mensen gaat in 2012 grotendeels via deze media, dus het afsluiten van een kind is hetzelfde als 'buitensluiten'.

Overigens zijn er ruim voldoende onderzoeken waaruit blijkt dat het Internet (nota bene een "communicatiemedium") een positief effect heeft op de mate waarin mensen met elkaar communiceren/sociaal bezig zijn.
Anoniem: 459359 22 mei 2012 14:39
Kun je je kind dan niet beter gewoon geen mobiel geven?
een kind kan ook 16/17 zijn. die wil zeker kunnen whatsappen en zou er ook volwassen genoeg mee om kunnen gaan, net zoals andere kinderen van hun leeftijd. helaas is dat niet altijd zo.
En die kopen dan maar lekker hun eigen mobiel :)

Besides, gewoon tracking software er op en ik kan berichten lezen, audio opnemen, fotos maken filmpjes maken, telefoon uitzetten noem maar op, als je het dan doet, die het dan gelijk goed
Waarom geef je uberhaupt een kind een mobiel die die overal mee naar toe neemt?
Gewoon een mobiel die alleen mee gaat als kind deur uit gaat (dus niet mee naar school) anders inleveren!

Probleem opgelost, ga maar eens socializen zonder internet werkt namelijk 10x zo goed

[Reactie gewijzigd door ytterx op 26 juli 2024 07:42]

Definieer "kind".....
Een zoon/dochter van 14, 16 geen mobiel meegeven?
Die kunnen ze ook zelf halen met een bijbaantje ;)
Juistem, zelf heb ik er ook voor moeten betalen doe maar gewoon van het zakgeld af als ze eigen mobiel willen.

leren ze gelijk de waarde van geld

[Reactie gewijzigd door ytterx op 27 juli 2024 16:54]

Goed punt, de hardcore mierenneukers vinden dat je kind bent tot de dag van je 18e verjaardag. Op dat moment wordt het kind magisch volwassen en is het meteen verantwoordelijk en verstandig. Iemand die wel zijn verstand gebruikt zal beseffen dat volwassenheid en verantwoordelijkheid niet aan een leeftijd gekoppeld zijn.
Ik kreeg juist een mobiel mee om mee naar school te nemen. Stel dat ik vier kilometer van huis en vier kilometer van school sta met een lekke band, is zon ding best handig. Ik denk dat digitaal pesten juist buiten school plaatsvindt, juist omdat een kind op school eerder "gewoon" gepest wordt.
Interessant initiatief, maar kan je dit ook niet voor andere doeleinden gebruiken of misbruiken? Bijv. een jaloers persoon die op deze manier de sms'jes van zijn partner kan bijhouden/blokkeren (natuurlijk moet diegene een simkaart aanschaffen voor de ander)?. En in hoeverre is dit in strijd met de netneutraliteit?
Verbieden wakkkerd de nieuwsgierigheid alleen maar aan, wat uiteindelijk resulteerd in stiekem alles doen achter de rug om van de ouders die denken dat ze alles kunnen afschermen.

Denk dat je beter een goede relatie met je kind (kinderen) moet opbouwen van jongs af aan, waarbij alles bespreekbaar is. Uitleggen waarom en hoe de dingen gaan en ze eventueel onder toezicht zelf zaken laten ontdekken, waarbij je ze kan helpen als het misgaat en kunt opvangen als ze naar je toe komen.

Bij elke leeftijd zijn dit weer andere zaken die ze ontdekken en leren, waarbij je natuurlijk niet overal letterlijk bij zal zijn, maar wel enigzins toezicht houdt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.