OCZ laat Vertex 4 en Thunderbolt-ssd zien

OCZ heeft een flink aantal van de aankondigingen die het op de CES deed, tijdens de Cebit dunnetjes overgedaan. Het bedrijf toonde echter ook zijn nieuwe Vertex 4, een solid state drive met nieuwe Indilinx-controller, en zijn Thunderbolt-ssd.

De Vertex 4 moet in de loop van april verkrijgbaar gaan zijn en zou dan, logischerwijs, iets duurder worden dan de Vertex 3 met SandForce-controller. De Vertex 4 maakt gebruik van een Indilinx Everest 2-controller, die synchroon flashgeheugen aanstuurt. Tijdens een demonstratie werden ongeveer 85.000iops gehaald, maar door de firmware verder te tweaken beoogt OCZ dat op te schroeven tot 90.000iops bij de release.

De Vertex 4 heeft een sata-600-interface, waarover sequentiële snelheden tot 550 en 500MB/s voor lezen, respectievelijk schrijven gehaald zouden worden. De Vertex 4 zou echter vooral uitblinken in prestaties op lange termijn en geen last van degradatie hebben. Ook moet de nieuwe controller even snel zijn met oncomprimeerbare data als met comprimeerbare data; de SandForce-controllers prefereren comprimeerbare data voor goede prestaties. De drive moet over een maand beschikbaar zijn.

Naast de Vertex 4 toonde OCZ een aantal producten op basis van de Kilimanjaro-controller, die het met Marvell ontwikkelde. Een pci-express-kaart met acht van dergelijke controllers zou 2,5 miljoen iops kunnen halen. De controller kan niet alleen voor pci-express-ssd's worden gebruikt, maar wordt ook voor zijn Thunderbolt-ssd met de naam Lightfoot ingezet. De externe ssd moet met 750MB/s kunnen kopiëren en zou ongeveer 2,5 dollar per GB gaan kosten. De capaciteiten van de Vertex 4 bedragen maximaal 2TB en de Lightfoot komt rond juni in varianten met 128, 256 en 512GB.

OCZ is niet het enige bedrijf met een Thunderbolt-ssd. Het Amerikaanse bedrijf Elgato komt met zijn variant, die het simpelweg de Thunderbolt SSD noemt. Het getoonde model had een capaciteit van 240GB, maar een 120GB-versie is ook verkrijgbaar. De snelheid is door de SandForce 14xx-controller lager dan die van OCZ's drive; Elgato belooft overdrachtssnelheden van 270MB/s.

Door Willem de Moor

Redacteur

09-03-2012 • 13:55

62 Linkedin

Reacties (62)

62
60
36
1
0
7
Wijzig sortering
Ik ben wel benieuwd naar de prestaties van de nieuwe Indilinx-controller. Het is een behoorlijke stap van OCZ om Sandforce links te laten liggen en volledig over te stappen op Indilinx-controllers. De prestaties op papier zijn in ieder geval veelbelovend.
OCZ is eigenaar van Indilinx dus zo vreemd is het niet.
Ik zie overigens nergens staan dat OCZ volledig overstapt op Indilinx controllers.
Nou, de Vertex-serie was tot nog toe voorbehouden aan de Sandforce-controller. Ze hebben onlangs de Octane en Petrol-serie uitgebracht op basis van Indilinx Everest, maar die serie valt enigzins tegen. De 512GB Octane is erg snel, maar de 128GB-versie kan zich niet meten met de concurrentie.

En nu wordt de Vertex 4 dus ook gemaakt op basis van een Indilinx-controller. Hopelijk kan die controller zich, ongeacht het aantal flashchips op het pcb, wel goed meten met de concurrentie. 512GB-ssd's zijn namelijk heel tof, maar de 128GB en 256GB-ssd's al in mindere mate, worden het meest verkocht.
De eerste Vertex had een Indilinx Barefoot controller, met voor die tijd heel aardige specs.
De eerste vertex Drives hadden echter net zoveel problemen als de Sandforce Vertex drives.
en de + was ook indilinx
True, de eerste Vertex daargelaten dus. Vertex II en III zijn Sandforce geweest.
Dus... alle vertexen van 1 tot en met 4 zijn SandForce, behalve de eerste en de vierde.
In de eerste tests vielen de Octane en Petrol wat tegen, de nieuwste firmware van 23 januari 2012 schijnt weer een stuk sneller te zijn.
Enhanced IOPS firmware

Zelf draai ik nog steeds de oude firmware. En ik moet zeggen dat ik super blij ben met de performance. Veel sneller dan de harddisk die ik eerst gebruikte en 2x zo snel als de oude indilinx-controller-solid2-SSD die al 2 jaar in m'n laptop draait.
Gezien de bak rotzooi die de SandForces recentelijk over zich heen kregen snap ik best dat ze de top-serie overschuiven. Er was al langer bekend dat de zandbakcontrollers speelden met compressie, en onder bepaalde omstandigheden (die te weinig getest werden, props voor Anand en anderen om dat boven water te krijgen) vielen ze heel hard om. Daarnaast is er de laatste tijd iets mis met de kwaliteitscontrole lijkt het, Vertex-3tjes vallen uit, lopen vast, of weigeren op andere manieren dienst. Da's niet goed voor je naam (die bij OCZ toch al eens in twijfel getrokken wordt).
De Vertex 4 zou echter vooral uitblinken in prestaties op lange termijn en geen last van degradatie hebben

Dat lijkt me dus sterk, Is het ook bekend wat ze hier dan bijvoorbeeld voor bedacht hebben. Dat zou ik nu intressant vinden. Het grootste struikelpunt voor mij is nu juist het gebruik op lange termijn en de betrouwbaarheid.
De Corsair Performance Pro-reeks met Marvell-controller is reeds performanter op lange termijn dan de meeste Sandforce-gebaseerde SSD's. Die hebben naast ondersteuning voor Trim ook nog een eigen garbage collection algoritme dat draait tijdens idle time.

Edit: Over betrouwbaarheid kan ik weinig zeggen. Een recent artikel op tomshardware toonde aan dat het testen van betrouwbaarheid een werk van lange adem is dat je niet op 1-2-3 klaart: http://www.tomshardware.c...rance-benchmark,3132.html

[Reactie gewijzigd door TheBlackbird op 9 maart 2012 14:29]

De Corsair Performance Pro-reeks met Marvell-controller is reeds performanter op lange termijn dan de meeste Sandforce-gebaseerde SSD's. Die hebben naast ondersteuning voor Trim ook nog een eigen garbage collection algoritme dat draait tijdens idle time.
Rechtstreeks uit het PR bericht of heb je ook daadwerkelijk bewijzen hiervoor?
Uiteraard: http://www.hardwarecanuck...-256gb-ssd-review-11.html

Om maar één link te geven, er zijn er nog die hetzelfde aantonen.
OCZ heeft niet een hele frisse reputatie op SSD gebied, maar Corsair kun je écht beter mijden!

Slechte support, techniek loopt bijna altijd (en blijvend) achter en ze vinden het nog vreemd als er veel over die houding geklaagd wordt (ze verwijderen heel actief klachten uit hun forum).

En ja, zelf de Corsair P3 gehad (vergelijkbare controller met de C300 van Crucial), man wat een drama en dat terwijl ze met een beetje betere firmware waarschijnlijk alles hadden kunnen oplossen.
Ik heb zelf de Corsair Performance Pro 256 GB en werkt perfect. De tijd zal uitwijzen of dat ook zo blijft.

Techniek die achterloopt geldt alleszins niet voor deze SSD, hij is in tests écht sneller dan de meeste andere SSD's op langere termijn.

[Reactie gewijzigd door TheBlackbird op 9 maart 2012 15:15]

Inderdaad, OCZ geeft tenminste nog gewoon toe dat ze zo nu en dan issues hebben met firmware en controllers. Hoeveel dat dan is laten ze liever achterwege, maar ze verwijderen problemen van klanten pas als die maanden oud zijn.

Corsair maakt volgens mij ook alleen de sticker zelf, voor de rest zijn ze afhankelijk van OEMs. Zolang het werkt heb je geen probleem, maar als het niet naar behoren gaat, zal dat niet echt opgelost worden.

Toch raar, want ze hebben in de DDR-Rammetjes toch een veel betere reputatie en ook hun voedingen zijn gewoon goed.
OCZ probeert tenminste nog problemen op te lossen, Corsair gaat er gewoon mee cashen. Corsair heeft destijds een kloon van de Crucial M4 gemaakt met dezelfde firmwarebugs. Op een gegeven moment heeft Crucial die bugs opgelost en de performance verbeterd. Wat Corsair te doen heeft: de gebruikers met een buggy SSD laten zitten en gewoon een nieuw model uitbrengen: dezelfde SSD met de nieuwe Crucial firmware.
vergelijkbare controller met de C300 van Crucial
C300s van voor 2010 hebben een firmware update nodig. Daarna doen ze het prima.
Dan moet je helaas een SSD met het veel duurdere SLC geheugen nemen, zoals de Intel 311 (5€/GB) die eigenlijk als cache-schijf is bedoeld.
het flashgeheugen is het probleem niet bij de OCZ drives, maar eerder de controller die loopt te flippen en vaak compleet dood gaat.
Even een lekenvraag; maar als het klopt wat je zegt klinkt het logisch dat je een nieuwe controller op bestaande geheugen kunt zetten toch? Vergelijk met een fiets waar de banden het snelst van slijten: nieuwe banden erop en je kunt er nog een hele tijd mee doen.

Zou grondstof-technisch trouwens ook niet zo'n gek idee zijn, maar vraag is dus een beetje of dit technisch uberhaupt mogelijk is.
Nee, want de controller weet dan niet waar wat staat. Elke controller heeft zijn eigen interface en eigen methode van opslag. Het is alsof je een racefiets van ATB banden probeert te voorzien, en het liefste ook even drie ventielen wil gebruiken. Dat gaat ook niet zomaar lukken ;)
het kan technisch wel, maar is niet handig. Immers de nieuwe controller is zeer waarschijnlijk compatible met het geheugen. Dus zou je het geheugen op een nieuw PCB kunnen zetten waar al een controller op zit. Maar van het geheugen zijn waarschijnlijk al een flink aantal schrijfcycli gebruikt dus is de levensduur al beperkt.
Inderdaad, veel slechter dan de Sandforce controller kan het niet worden, al ben ik na de laatste firmware update best tevreden over mijn OCZ SSD. De Vertex 4 maakt echter gebruik van een Indilinx Everest 2-controller. De specs zijn in ieder geval goed, nu de betrouwbaarheid nog...
Waarom die twijfel?
Anoniem: 190625
9 maart 2012 14:07
Tja en toch ben ik te spreken over mijn Vertex 2 120 gig firmware 1.35 die het naar alle waarschijnlijkheid nog geruime tijd zal uitzingen.
De break-in periode is voorbij en de prestaties zijn nog altijd prima en (klop klop) hij lijkt ook niet van plan om het te begeven.
En nee ik geloof niet blind wat SSDlife pro mij wijsmaakt.
Wat dus jammer is voor OCZ en/of Samsung want het betekend dat ik eenvoudig weg nog echt niet van plan ben om een andere of meerdere SSD's te kopen ..
Een is zat voor een strictly windows + apps only partitie
Kijk als het om backup en opslag ging ok maar daar heb ik mechanische schijven (genoeg) voor ..
Neemt niet weg ik kwijl wel hoor van zulk moois maar heb het (helaas?) niet nodig ..
Prestaties lopen terug. Vertex 2 120GB seq. 210 read en 70 write...
Maar dat is in praktijk niet merkbaar dus onbelangrijk
Onbelangrijk zou ik niet willen zeggen. Inderdaad, de gemiddelde intensieve computer gebruiker zal het niet ergerlijk vinden, maar je merkt met videobewerking en berekeningen in grote datafiles wel dergelijk het verschil tussen een maand oude en 12 maanden oude Vertex 2.

En dat is voor sommige typen gebruikers niet leuk en daarnaast krijg je gewoon als klant niet waarvoor je betaald hebt, als je de verpakking mag geloven.
dat is altijd zo, een oudere auto haalt ook de topsnelheid niet meer.
Wil je met een Vertex 2 niet altijd de 1.4+ firmware gebruiken dan? Ik heb nog een Vertex 1 SSD waar die firmware op staat, en daarmee zie je zo goed als geen performance degradatie vanwege de ingebouwde garbage collection die in de 1.4 firmwares zit (dit concludeer ik dan uit de grafiekjes die je op het internet tegenkomt van mensen die het getest hebben, in het dagelijks gebruik merk ik uberhaupt al niks van teruglopende prestaties of wat dan ook).
Volgens mij heb ik nog een oudere Firmware in m'n Vertex 1 zitten en ik heb ook geen echte problemen met degradatie. Na een maand werd het minder snel en daar bleef het bij.

Jammer maar helaas, hij doet het nog na al die jaren, dus ik ben allang blij.
De break-in periode is voorbij en de prestaties zijn nog altijd prima en (klop klop) hij lijkt ook niet van plan om het te begeven.
Dat zegt niks. Het vervelende van SSD's is dat als ze overlijden, ze dat meestal zonder aankondiging doen. Geen oplopende SMART tellertjes, geen geluidjes, niets.
Zo lang er nog geen Terabyte SSD’s zijn, is het allemaal niet zo belangrijk, dat read/write gedoe, 99% merkt geen verschil tussen een oude Intel G2 SSD bv. of CrucialM4 al dan niet op sataII of sata III.
Uiteindelijk gaat het alleen maar om betrouwbaarheid en prijs, en ik hoop voor OCZ dat ze met de Vertex4 beter scoren dan met de oude meuk in het verleden en weer betrouwbaar een merk worden.
²nd average user merkt het verschil niet tussen 1000 iops en 80000. Het is niet meer merkbaar sneller voor de mens. Ik heb luie vrienden die hun FW dus ook niet updaten omdat ze de performance al goed genoeg vinden.
Naast de Vertex 4 toonde OCZ een aantal producten op basis van de Kilimanjaro-controller, die het met Marvell ontwikkelde.
Ik ben blij dat met deze nieuwe vorm van SSD´s OCZ eindelijk afstapt van Sandforce controllers. Ik vertrouw die dingen voor geen meter meer.
Ik ben ook zeer benieuwd wat er bedoelt wordt met geen last van degradatie.
Als dat zo is zie ik dit icm het aantal iops wel als goede vervangen van vertex 2.
Anoniem: 369242
9 maart 2012 14:15
Ben ook in de markt voor een nieuwe SSD, afgaande op de meldingen over problemen met Sandforce controllers zou ik op gevoel inderdaad voor een SSD met Indilinx of Marvell controller gaan.
Heel goed om te zien dat de Thunderbolt interface steeds meer beschikbaar komt op allerlei hardware. Straks is iedereen gewend om externe schijven te hebben die bijna even snel werken als interne SATA disks. :)
De Vertex 4 heeft een sata-600-interface, waarover sequentiële snelheden tot 550 en 500MB/s voor lezen, respectievelijk schrijven gehaald zouden worden
De externe ssd moet met 750MB/s kunnen kopiëren
Ondertussen zijn dus externe schijven sneller dan interne: het wordt tijd voor SATA Express.
Zo'n Vertex 3 gekocht omdat die volgens specs best wel goed zou presteren nou dat viel enorm tegen en als je de recensies leest mag je blij zijn dat die het uberhaupt nog doet na een half jaar.

Ik hoop dat de 4 serie op de pijnbank gelegd kan worden om eens duidelijk te maken of die in ieder geval de prestaties geen pure laboratorium prestaties zijn maar ook in het echt (enigzins) de waarden benaderen.
Anoniem: 416698
9 maart 2012 14:05
De capaciteiten van de Vertex 4 bedragen maximaal 2TB

2 TB, dat beloofd nog wat. Alleen op de prijs zit je niet op te wachten.
Die Thunderbolt-SSD prijzen zijn ook niet mis :/
128 GB - $320
256 GB - $640
512 GB - $1280
nee belachelijk zelfs. voor hetzelfde geld koop je drie thunderbolt schijven van Lacie met dezelfde snelheid en 3X zoveel opslag.
nee belachelijk zelfs. voor hetzelfde geld koop je drie thunderbolt schijven van Lacie met dezelfde snelheid en 3X zoveel opslag.
Maar dat zijn volgens mij nou net weer geen SSD's.
Ik wou net zeggen, de interface is misschien even snel, maar wat erin zit niet lijkt mij zo...

Daarnaast, LaCie, bleh, neen, laat maar zitten joh, dat hoeft niet zo nodig...

(Staat altijd garant voor de goedkoopste, laagste klasse drive in hun externe producten)
€2,5 / gb :o --> 2048*2.5 = € 5120 niet bepaald een SSD die me aanspreekt dus :p
dat is de prijs per gb voor externe thunderbolt drives.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee