'Nikon 1-sensor is geschikt voor 4k-video'

De cmos-beeldsensor in de nieuwe Nikon 1- compacte systeemcamera is geschikt voor 4K-video, zo heeft Tetsuya Yamamoto, hoofd van Nikons ontwikkelafdeling in een interview verklaard. Ook wordt gewerkt aan lichtsterkere 1 Nikkor-lenzen.

In het interview op DPReview, afgenomen op de CES-beurs, zegt Yamamoto dat de Nikon 1-beeldsensor geschikt is voor 2K- en 4K-video, viermaal de resolutie van full hd, en dat Nikon van plan is om deze feature in de toekomst mogelijk te maken op het Nikon 1-platform. Uit de informatie is niet af te leiden of de 4K-videomogelijkheid voor de huidige Nikon 1 J1- en V1-modellen beschikbaar komt via een firmware-update of dat Nikon daarvoor nieuwe modellen zal introduceren.

Daarnaast is Nikon bezig met de ontwikkeling van lichtsterkere 1 Nikkor-lenzen voor het ilc-platform. Volgens Nikon is een bijkomend voordeel van lenzen met een grotere lensopening dat de fasedetectie-af van de Nikon 1-toestellen sneller werkt. Door het kleine sensorformaat denkt Nikon de lichtsterkere lenzen toch relatief klein te kunnen houden. Momenteel is de 10mm-primelens met een grootste diafragma van f/2,8 de meest lichtsterke lens in de line-up.

Het Nikon 1-systeem maakt als enige van de beschikbare compacte systeemcamera's gebruik van scherpstelling via fasedetectie, zoals door dslr's gebruikt wordt. Nikon heeft hiervoor af-punten op de beeldsensor geïntegreerd. Fasedetectie-af is over het algemeen sneller dan de contrastdetectie-af die andere ilc-camera's gebruiken.

Yamamoto reageerde ook op andere kritiekpunten. Zo overweegt Nikon voor de Nikon 1 V-serie de mogelijkheid om handmatig te kunnen schakelen tussen fasedetectie en contrastdetectie voor het scherpstellen, maar zal die mogelijkheid niet geboden worden voor de Nikon 1 J-serie. Ook zal Nikon misschien meer opties voor de Auto Iso-functionaliteit bieden om tragere sluitertijden bij mindere lichtomstandigheden te vermijden. Yamamoto heeft geen tijdlijn opgegeven voor de wijzigingen.

Door Pieter Molenaar

31-01-2012 • 13:31

51 Linkedin

Lees meer

Reacties (51)

51
50
16
2
0
28
Wijzig sortering
Toch een interessant platform. Je kunt er behoorlijke bizarre dingen mee uit halen. Zoals dit : http://nikonrumors.com/20...x-2000mm-f10-5400mm.aspx/
Het was maar een enigszins bizar voorbeeld van wat er door die 2,7 crop factor mogelijk is. Je kan ook combineren met standaard Nikon telelenzen en dan krijg je ineens de ideale camera voor de natuurfotograaf die geen statief wil meezeulen omdat een 300mm nu 810mm wordt:

voorbeeld natuurfotografie
wel leuk tot nu toe waren we gewend om full hd te zeggen of 1080p.
over jaar of 2 zal het standaard 4k worden :P
Over een jaar of 2 zullen we waarschijnlijk wel de eerste 4K tv's kunnen kopen voor bedragen met 5 cijfers (>€10.000), maar zo ver zijn we nog niet. Zolang er geen distributie via fysieke media, danwel streaming of broadcast is, zal je vrij weinig hebben aan een 4K tv. 1080P is op dit moment ook alleen nog maar fatsoenlijk te krijgen op Blu-Ray. 1080P streamen kan vaak ook al wel al vind ik dat doorgaans niet stabiel genoeg om ontspannen te kijken. 1080P over de kabel of satelliet is er nog niet of nauwelijks.
na ik denk dat prijs wel mee gaat vallen 10000 is wel erg veel. laten we houden tussen 5000 a 8000 :P en met blueray zal ook geen probleem er zijn al blueray schijven die capi van 250gb hebben. en ik denk dat vast wel genoeg is voor een film in 4k resul.

en hdmi kabels van tegenwoordig hdmi 1.4 ondersteund gewoon 4k
http://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_1_4/4K.aspx

alleen streamen word idd onmogelijk want het is al zowat onmogelijk 1080p te streamen :)
Capaciteit op schijfjes is het probleem niet zo, maar er is ook nog geen standaardisatie op dat gebied (schijfjes, codecs, etc). En dan hebben we het nog nieteens over ondersteuning van filmmaatschappijen: willen die überhaupt nog wel fysiek gaan verkopen of juist streaming/online? Uiteraard allemaal een kwestie van tijd :)
Digital Cinema Initiatives (DCI), a joint venture of the six major studios, published a system specification for digital cinema.[1] Briefly, the specification calls for picture encoding using the ISO/IEC 15444-1 "JPEG2000" (.jp2) standard and use of the CIE XYZ color space at 12 bits per component encoded with a 2.6 gamma applied at projection, and audio using the "Broadcast Wave" (.wav) format at 24 bits and 48 kHz or 96 kHz sampling, controlled by an XML-format Composition Playlist, into an MXF-compliant file at a maximum data rate of 250 Mbit/s. Details about encryption, key management, and logging are all discussed in the specification as are the minimum specifications for the projectors employed including the color gamut, the contrast ratio and the brightness of the image. While much of the specification codifies work that had already been ongoing in the Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE), the specification is important in establishing a content owner framework for the distribution and security of first-release motion picture content.
van Wikipedia, is welliswaar voor uitwisseling tussen bioscopen dmv HDDs, maar het geeft een indruk. Mijn vriendin heeft er pas een studie over gedaan en het is voor de meeste kleine bioscopen een te dure investering (projector+rest zit in de regio van €90000 per zaal).

[Reactie gewijzigd door analog_ op 1 februari 2012 02:23]

Waar moet een sensor aan voldoen om 4K video te kunnen opnemen? Volgens mij is de enige voorwaarde de resolutie. De rest lijkt me af te hangen van de verwerkingssnelheid van de processoren die het beeld verwerken. Daarom lijkt het me ook onwaarschijnlijk dat 4K video op de huidige Nikon 1 serie beschikbaar gemaakt wordt. Niemand zit te wachten op 4K video met 5 fps.
De processor in de 1-serie kan 600MB/sec verwerken. Uitgaande van een 4K beeldgrootte van 9MB kan het apparaatje dus 600/9=66 fps halen.
8-bit kleurendiepte bij 4096x3112 is ongeveer 35,5MB per plaatje, is bijna 17fps, niet rekening houdende met overhead.

[Reactie gewijzigd door Inny op 31 januari 2012 14:20]

Volgens mij worden de beelden door de camera realtime gecomprimeerd tot een iets kleiner bestand (lees: minder geheugengebruik per frame), zodat er een hoger aantal beelden per seconde mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 31 januari 2012 14:42]

Ja dat zal door de processor gedaan moeten worden.
Je moet zoals Inny ook al zegt, nog extra rekening houden met wat een geheugenkaartje aan data/s weg kan pompen, momenteel is dat vaak ook de limiterende factor! SD kaarten halen max 10MB/s terwijl de snelste CF kaart "maar" 100MB/s haalt. http://www.dpreview.com/news/2011/1/6/sandisk128gbcf Met een prijskaartje van over de 1000 euro ...

Kortom 4k video, leuk voor de pro's, (nog) niet haalbaar voor de many.
Nee hoor, standaard SDHC kaartjes kun je al redelijk goedkoop op class 16 krijgen (16 MB/s), en iets duurdere al op UHS-1x wat neerkomt op bijna 100MB/s...http://tweakers.net/pricewatch/300193/sandisk-extreme-pro-16gb-%2895mb-s%29.html
Dat is de processor, dat zegt nog niet zoveel over wat de sensor aan kan. Ik denk in ieder geval niet dat er een firmware uitkomt die de maximale filmresolutie omhoogbrengt van 1080/30p (of /60i) naar 4K op welke framerate dan ook. 1080/60p zou nog wel eens kunnen, de processor lijkt er snel genoeg voor.
Niet alleen de verwerkingssnelheid van de processor, maar ook de maximale output bandbreedte/snelheid van de sensor zijn belangrijk. Kijk bijvoorbeeld naar de 550D en de 7D. Beide hebben dezelfde sensor, maar de 7D haalt dankzij het dubbele aantal output channels 8 FPS en de 550D iets meer dan 3 FPS.
60 fps met volledige resolutie snel zat? Dat haalt de Nion 1 serie namelijk voor korte tijd. De sensor kan dus makkelijk deze snelheid aan, maar de verwerking ervan loopt achter.

@DeArmeStudent: Ik was misschien het woordje 'max' vergeten. 5 fps is leuk voor timelapse, maar als je gelimiteerd bent tot maximaal 5 fps denk ik dat veel mensen afknappen op de 4K video feature.
Nooit gehoord van time lapse?
De Nikon D4 gebruikt dezelfde processoren als de Nikon 1. Juist omdat Nikon 1 bekend staat dat het heel veel power heeft (60 frames op volledige resolutie). Ik denk dat het technisch wel zou kunnen om dit via een firmware-update te doen, alleen denk ik eerder dat ze een nieuw toestel zullen uitbrengen. Ik snap niet waarom ze de Nikon D4 niet dan geschikt maken voor 4K?
Ik denk dat er nog geen betaalbare 4K2K TV's bestaan... Dus in die zin kan je je afvragen of 't nu al veel nut heeft zo'n hoge resolutie te gebruiken bij 't filmen.
Ook op Full-HD schermen zie je het verschil tussen een 4K camera en 1080p wel hoor :P
Zoek voor de grap op youtube even 4K footage op :P

-edit-

link

[Reactie gewijzigd door IselMedia op 31 januari 2012 13:45]

Het verschil hangt echter minder van de resolutie af dan van andere factoren - sensor grootte, gevoeligheid, snelheid, compressiemethode (welk profiel, chroma subsampling niveau) bij opslag naar video formaat, etc.

Wil niet zeggen dat 1080p vs 4k qua resolutie alleen geen verschil maakt - als de 1080p rechtstreeks vanaf de sensor wordt genomen, i.p.v. het volle beeld teruggeschaald naar 1080p, dan mis je wel kleine details en heb je meer kans op moiré problemen; en als er wel in de camera teruggeschaald wordt dan mis je weer flexibiliteit in post.

Maar het grootste verschil gaat toch in die andere factoren liggen.
Even ter vergelijking: 4K komt overeen met de resolutie van celluloid, dus de kwaliteit van de 35mm bioscoopfilms :)
Beter nu al content dan straks de TV's zonder content, toch?
Een beetje het kip-ei probleem ja. Als er geen content is, dan is er geen vraag naar 4k TV's. Zijn er geen 4k TV's, dan is er ook geen vraag naar 4k content.
Ja maar als je nu wat filmt, is het toch beter om het in 4k op te nemen en dan gewoon te downsamplen naar 1080p?

Dan heb je later ook nog wat aan je materiaal als 4K wel in zwang raakt.
Daarom worden steeds meer films digitaal in 4k opgenomen met bijvoorbeeld RED camera's. Niet zozeer omdat dat nu al veel vertoond kan worden, maar vooral om het bronmateriaal toekomstbestendig te maken. Zelfs de meeste (digitaal projecterende) bioscopen gaan nog niet verder dan 1080P.
de meeste RED camera's kunnen zelfs 5k aan
dat is dan direct mooi meegenomen dat ze nog in bepaalde mate stabilisatie kunnen uitvoeren, zonder de 4k resolutie te verliezen...
juist wel omdat t nu al vertoond kan worden... imax is 4k.
Dat klopt, echter moet je ook in de tussentijd flink investeren in opslag en dat is geen kattenpis.
professioneel is alles al bijna 4K, ziet er daarom ook beter uit op je 1080P tv :Y)
De meeste Hollywood producties waarschijnlijk wel, maar daaronder zal het wel meevallen met het gebruik van 4K opname. 1080P 4:4:4 is meestal al heel wat :)
veel Europese low-budget films gebruiken tegenwoordig ook 2K en 4K red camera's.
in amerika lopen ze wel een beetje achter qua low-budget, ook qua special effects loopt hollywood zelfs achter op europa tegenwoordig 8)7
Naast dat het een mooie camera is (lekker simpel ding) en de uitgebreide featureset (voor een compactcamera) ook nog eens hoge kwaliteit, ik vraag me wel af wat zo'n apparaat nu moet gaan kosten?

@ hieronder Thx! zal ff sparen worden als ik het zo lees.

[Reactie gewijzigd door Blue_Entharion op 31 januari 2012 13:39]

Ik heb ook zo een camera gekocht. En ben er zeer blij mee. Enig minpunt is toch dat auto ISOfunctie niet helemaal lekker werkt als er wat minder licht is. (foto's binnenshuis bijvoorbeeld)

Ik ben dan ook zeer blij dat ze hier een update voor gaan uitbrengen. Hopelijk hoef ik niet al te lang te wachten.
Redelijke prijzen zijn het wel. Niet dat ze met een paar duizend euro beginnen gelukkig.
Anoniem: 174926
31 januari 2012 13:50
video bij nikon....?
moeten ze eerst wel manual functies toelaten...
met standaard kit lens zit je rond de 550 euro
Anoniem: 272481
31 januari 2012 13:42
Deze camera ziet er een beetje goedkoop/simpel uit. De witte versie ziet er een stuk mooier uit. Maar ik zie geen flitser of maakt deze camera als het wat donkerder al van zich zelf goede foto's?
De Nikon J1 heeft een pop-up flitser. De V1 heeft alleen een uitbreidingspoort voor een optionele (vrij dure) flitser.
"Windows XP geschikt voor ruimtereis naar Mars"

Ofwel, dit is een leuk marketing praatje van Nikon.
Alleen gaan zit die 4K video niet toepassen in de huidige versies van de V1/J1.
De man heeft duidelijk gezegd 'mogelijk' dat we deze feature toevoegen in toekomstige versies van ons mirrorless systeem.

"..and in the future we hope to incorporate [these functions]'."

Dat is toch nét even anders dan dat ze het ook gaan doen....

Dit is marketing prietpraat van Nikon die we eigenlijk méér gewend zijn van de Sony Playstation managers....

[Reactie gewijzigd door p0pster op 31 januari 2012 14:27]

De markt is op zijn zachtst gezegd ook nog niet echt rijp voor 4K video in consumentencamera's. Wat zou je met dat materiaal moeten? Er zijn geeneens (consumenten)schermen op de markt die het kunnen vertonen. 1080P met 50 of 60fps lijkt me veel nuttiger.
Wat te denken van de huis-tuin-en-keuken computer waar dit soort beelden vervolgens op gemonteerd gaan worden?
Het is vooral handig om te weten dat het in de toekomst mogelijk is zodat eventuele investeringen in het systeem (lenzen en dergelijke) ook in de toekomst bruikbaar blijven. Zou het niet mogelijk zijn, dan zou je mogelijk moeten overstappen om 4K video te kunnen gebruiken.

Verder is 4K handig wanneer je wil croppen of een digitale zoom wil doen op het beeldmateriaal. Ook voor het stabiliseren van beeld tijdens het monteren is een hogere resolutie handig.

Verder is het meestal zo dat wanneer een camera in een hogere resolutie kan opnemen, je met meer FPS kan opnemen in een lagere resolutie in verband met de verwerking en het wegschrijven van de data. Zo kunnen veel spiegelreflexcamera's opnemen in 1080p of 720/60fps. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten.
Ik begrijp niet helemaal wat je met 4K video moet als consument? 720p is over het algemeen al meer dan voldoende, je moet toch echt moeite doen om het verschil te zien tussen 720p en 1080p, laat staan 4K. En dan komen de schermen nog, om het verschil te zien tussen 1080p en 4K moet je toch wel een flink scherm hebben, en daar heeft 90% van de gebruikers geen ruimte voor. Een puur marketing praatje dus.
Je ziet het ook met de megapixel race op fotocamera's, deze is ook gestopt nu, en dat is maar goed ook.
Het verschil tussen 1080p en 720p is op mijn 40" TV toch duidelijk zichtbaar, het zijn 55% meer pixels.

Blu-rays en andere content in 1080p waren er allang voordat de meerderheid van Nederland een TV had die dat volledig ondersteunde. Dat zal vast met 4K ook zo zijn.
De aankomende Olympische Spelen worden al gedeeltelijk in 4K (en 3D) gefilmd!

Een 40" full HD TV heeft overigens een ppi van 55, waar het menselijk oog 300 ppi kan onderscheiden. Zo dicht zit je weliswaar niet op een TV, maar toch een groot verschil.

Ik denk dat de mensen die die willen vrij snel betaalbaar kunnen overstappen naar 4K.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee