Ik was een groot fan zowel van de Dec Alpha processors als de oude Control Data systemen. Op de laatste heb ik zowel nog met ponskaarten op NOS/BE geprogrammeerd als op de net geintroduceerde interactieve terminals met NOS/VE. Nadat ik de CDS Cyber 173 herhaaldelijk op zijn knieeen bracht door de maximale processing tijd te overschrijden waardoor de ´hypervisor´ het process steeds kilde ben ik heel lief geadopteerd in het supercomputer programma en kreeg ik hele lange slots om mijn AI spul door te rekenen. Geweldige machine en een heerlijk OS. Voor de old timers hier de specs van de machine die Sara toen had staan
http://www.bitsavers.org/...Cyber170_Mod173_Mar74.pdf
Als Gray niet weggelopen was bij CDC hadden ze nog een stuk langer meegelopen in de supercomputer race.
De Dec Alpha´s waren sensationeel in hun belofte duizend keer zo snel te worden in 25 jaar. Een hoop politiek gekonkel tussen de Dec top en Intel heeft de VX8 en VX9 projecten gekild waardoor Dec ging porten naar de tegenvallende Itanium. Windows NT op beide gebruikt en de Alpha was veel sneller.
Dec heeeft nog wel degelijk een nieuwe inspanning gepleegd om hun Windows NT systemen laag geprijsd aggressief op de markt te zetten en dat leek ook redelijk succesvol, maar de concurrentie met de echte low cost builders werd teveel. Het was ook in die tijd wel een prettig bedrijf om zaken mee te doen.
Het belang voor dit topic is dat ondanks het feit dat met name Dec een groot aantal OS´sen ondersteunde en een groot aantal processor architecturen het toch ten onder ging. Ook daar was er dus een enorme druk om te settlen op een beperkt aantal architecturen en verdwenen Mips,Alpha, Itanium van het toneel, leeft de PowerPC slechts voort bij IBM en in je playstation, werd Nos/VE vergeten, OpenVMS beperkt tot een kleine doelgroep en werden Windows NT en opvolgers samen met alle Unix varianten de overheersende OS´en.
Hetzelfde dreigt niet te gebeuren in de mobile market; sterker het is al gebeurd qua processors. Vrijwel alle mobiele devices zijn gebaseerd op de Mips achtige 32 bits Arm derivaten in de mobiele markt. Ook je iphone, ipad en noem ze maar op. De hardware implementaties in de vorm van een A4 chip, een of andere Cortex cpu of een Nvidia Tegra verschillen niet zo wezenlijk als de fabrikanten je willen doen geloven. Zelfs je TV, je toekomstige desktop en supercomputers gaan of zijn al de ARM kant op. Zie bijvoorbeeld
http://pressroom.nvidia.c...57&xhtml=true&prid=705184.
De hardware verschraling gaat dus net zo. Patenten en R&D kosten maken het te moeilijk voor iedereen dan Intel om met alternatieven te komen.
Of de OS´sen voor de mobiele markt net zo gaan is voor mij nog de vraag. IOS en Android worden internationaal als de toekomst gezien met een beperkt aantal mensen dat gelooft dat Windows Mobile zich daar nog tussen kan wringen.
Ik zie dat anders.Een beperkt OS ontwikkelen is niet zo extreem duur als nieuwe processor architecturen en ontwikkelaars zijn in een andere positie dan 15 jaar geleden. Niet langer target je een processor architectuur met geoptimaliseerde C programma´s met wat inline assembly. Dát dwong tot een reductie in ondersteunde processors en OS.
Nu praat je over apps die voor het overgrote deel gewoon in HTML5 met evt. een pietsie JS geschreven kunnen worden. Kijk naar de Apple App store. Een fart, een spelletje, een muziekspeler en een download app voor het kopen van content als kranten, magazines, films etc kan allemaal gewoon via een browser met HTML5.
Apps zijn gewoon ouderwets. Ze zijn gemaakt voor HTML5 gangbaar was en in een tijd dat geheugenbeheer en processor capaciteit nét in staat waren om met een goede compiler code te genereren die je je scheet liet horen of je krant liet lezen.
Die tijden zijn voorbij. Een shortcut naar je browser volstaat voor meer dan 90% van de app markt. Ik steek mijn nek wel uit en kondig aan dat we over vijf jaar weer net zo zullen lachen om ´apps´ als we vijf jaar geleden deden toen ze geintroduceerd werden.
De conclusie is m.i. dan ook dat er veel meer OS´en geschikt zijn om te dienen als mobiel platform en dat de allesverstikkende ´hoeveel apps zijn er voor x´ irrelant wordt.
Het woord ecosysteem kan vervangen worden door cloud apps die gewoon net als Chrome books browser based zullen zijn.
[Reactie gewijzigd door max3D op 19 augustus 2011 23:04]