'HTC en Samsung wilden HP's WebOS niet hebben'

HTC en Samsung wilden geen licentie op WebOS en waren ook niet geïnteresseerd in een overname van het platform. Dat zegt een analist van IDC tegen Tweakers.net. Alleen LG zou nog belangstelling voor het smartphoneplatform van HP hebben.

HP Pre 3HP heeft met alle grote telecombedrijven gesprekken gevoerd over de fabricage van WebOS-toestellen of een overname van het platform. "Dat HP nu heeft aangekondigd te stoppen met het ontwikkelen van WebOS en WebOS-hardware, toont dat de onderhandelingen zijn mislukt", zegt Francisco Jeronimo, analist van onderzoeksbureau IDC, in een interview met Tweakers.net. Volgens hem had HP deze aankondiging niet gedaan als er nog serieuze onderhandelingen werden gevoerd. "Dan snijdt HP zichzelf op een domme manier in de vingers."

Volgens Jeronimo zou alleen LG nog baat hebben bij een licentie op WebOS of een aankoop van het platform. "LG heeft zijn kaarten op Android gezet, maar is daar nog niet succesvol mee. Wellicht vinden ze dat ze, net als Samsung met Bada, een eigen platform nodig hebben." Het platform is echter niet aantrekkelijk, omdat providers buiten de Verenigde Staten nauwelijks interesse tonen. "Dan zijn er weinig mogelijkheden om toestellen te verkopen."

Binnen HP wordt gedacht dat er nog kans is op de verkoop van een WebOS-licentie aan een hardwarefabrikant, meldt The Next Web. Over de verkoop van het platform zou nauwelijks meer gesproken worden. Overigens zouden slechts enkele mensen binnen HP al voor de presentatie van de kwartaalcijfers op de hoogte van de aankondiging zijn geweest.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

19-08-2011 • 13:14

62 Linkedin

Reacties (62)

62
62
33
4
1
24
Wijzig sortering
Open source maken die hap :)

WebOS heb ik nog niet in handen gehad, maar schijnt soort van briljant te zijn.

Zo kan de community lekker bezig, kunnen we meer innovatie verwachten van dit OS dan wanneer het door een weinig relevant bedrijf wordt gekocht, en krijgen we misschien nog eens wat meer hardware met WebOS.
Pre3 met singlecore processor. Shame on HP.
Gaat "de community" dan ook de hardware maken?
Hoeft niet. Misschien onder het zelfde idee als android op de hd2 zoan idee. gewoon een speciale firmware voor telefoons met een open bootloader
Het zal moeilijk worden om een grote community warm te krijgen voor WebOS als ze ook al aan Android mee kunnen werken.
Het zal moeilijk worden om een grote community warm te krijgen voor WebOS als ze ook al aan Android mee kunnen werken.
Hoeft niet slecht te zijn hoor, beetje concurentie voor android is niet zo slecht hoor..
Misschien kunnen ze webos een beetje zakelijker maken en android meer voor Joe Doe.. Zoals Blackberry is voor de zakelijke markt..
Webos was toen het op de markt kwam een potentiele concurrent voor iOS en het toen ook opkomende android, nu is die situatie helaas niet meer hetzelfde en is de concurrentie te sterk (ook kwa functionaliteit).

Ik heb er nog wel eens mogen spelen op een pre en ik vind het geen overtuigende selling points hebben, wat dat betreft zou ik de voorkeur aan meego geven als alternatief, helaas zit ook daar een relatief onbetrouwbaar bedrijf achter waardoor ik weer voor android kies (met graagte overigens)
Grappig. Ik ben al dat open gezeur wel zat. Android was leuk voor de eerste maand en de maanden daarna niets meer dan frustratie.

Nee dank je. Geef me een OS welke wel soepel loopt en niet constant hapert omdat een bedrijf zonodig hun eigen crappy UI eroverheen moesten gooien. Ik moet nog een Android toestel voor 200 euro vinden welke soepeler en sneller loopt dan de iPhone 4. WP7 is de toekomst :)

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 19 augustus 2011 23:09]

ik vond de overname van palm door hp al vreemd. palm was al op sterfen na dood.
is trouwens niet de 1ste keer dat hp een zombie bedrijf overneemt, eerder hadden zal al DEC overgenomen, en zitten daar nu nog mee in de maag
Daar heeft HP niets mee te maken gehad.
DEC was door Compaq overgenomen (na een spectaculaire commerciele zelfmoord van DEC door te blijven hangen aan een dood platform, net zoals Control Data dat deed), specifiek om met de AlphaServers hardware te hebben die Windows NT 4.0 Server kon draaien op een schaal waar toendertijd de PC-servers nog niet aan toe waren. Uiteindelijk heeft dit bijgedragen aan de val van Compaq als merk, omdat non-Intel Windows het gewoon niet haalde, en toen heeft HP Compaq opgekocht, met name voor het aandeel in de zakelijke PC-markt (desktop en server). Nog steeds is het server-aanbod van HP gebaseerd op de ProLiant-series van Compaq.
Digital Equipment was nou niet echt een zombie-bedrijf (bovendien toen al overgenomen door Compaq). Ik gebruik nog vrijwel dagelijks systemen met OpenVMS, en vind het nog steeds een van de betere operating systems.
Toen Compaq DEC opkocht, was het op sterven na dood. VMS is en blijft een geweldig OS, en datzelfde geldt voor NOS/VE van Control Data (onbekend, maar mogelijk nog beter, verschillende technologieen daaruit zijn in de Intel-processoren beland). Ook de hardware-platforms van beide, de VAX/AlphaServer van DEC en de Cybers van CDC vromden terecht al een paar decennia een groot deel van de computer-wereld.

Beide organisaties hebben dezelfde commerciele blunder begaan, omdat ze geweldige product hadden, waar de hele organisatie emotioneel veel te sterk bij betrokken was door decennia ontwikkeling. Ze wilden niet inzien dat eind 80-er jaren het computer-landschap bepaald zou gaan worden door 3 OS-soorten :
- IBM's mainframes en AS/400's
- Microsoft Windows
- UNIX (en later Linux).

Beide organisaties hadden een zwaar ingeslapen verkoop-organisatie, omdat ze gewend waren dat bestaande klanten altijd terugkwamen voor nieuw spul, en dat nieuwe klanten zich wel vanzelf zouden aandienen. De schok kwam te laat om nog alles over een nieuwe boeg te gooien, DEC is opgekocht, CDC heeft nog een tijdje voortgeleefd op turnkey-applicaties gebaseerd op MIPS-hardware.
Ik was een groot fan zowel van de Dec Alpha processors als de oude Control Data systemen. Op de laatste heb ik zowel nog met ponskaarten op NOS/BE geprogrammeerd als op de net geintroduceerde interactieve terminals met NOS/VE. Nadat ik de CDS Cyber 173 herhaaldelijk op zijn knieeen bracht door de maximale processing tijd te overschrijden waardoor de ´hypervisor´ het process steeds kilde ben ik heel lief geadopteerd in het supercomputer programma en kreeg ik hele lange slots om mijn AI spul door te rekenen. Geweldige machine en een heerlijk OS. Voor de old timers hier de specs van de machine die Sara toen had staan http://www.bitsavers.org/...Cyber170_Mod173_Mar74.pdf

Als Gray niet weggelopen was bij CDC hadden ze nog een stuk langer meegelopen in de supercomputer race.

De Dec Alpha´s waren sensationeel in hun belofte duizend keer zo snel te worden in 25 jaar. Een hoop politiek gekonkel tussen de Dec top en Intel heeft de VX8 en VX9 projecten gekild waardoor Dec ging porten naar de tegenvallende Itanium. Windows NT op beide gebruikt en de Alpha was veel sneller.

Dec heeeft nog wel degelijk een nieuwe inspanning gepleegd om hun Windows NT systemen laag geprijsd aggressief op de markt te zetten en dat leek ook redelijk succesvol, maar de concurrentie met de echte low cost builders werd teveel. Het was ook in die tijd wel een prettig bedrijf om zaken mee te doen.

Het belang voor dit topic is dat ondanks het feit dat met name Dec een groot aantal OS´sen ondersteunde en een groot aantal processor architecturen het toch ten onder ging. Ook daar was er dus een enorme druk om te settlen op een beperkt aantal architecturen en verdwenen Mips,Alpha, Itanium van het toneel, leeft de PowerPC slechts voort bij IBM en in je playstation, werd Nos/VE vergeten, OpenVMS beperkt tot een kleine doelgroep en werden Windows NT en opvolgers samen met alle Unix varianten de overheersende OS´en.

Hetzelfde dreigt niet te gebeuren in de mobile market; sterker het is al gebeurd qua processors. Vrijwel alle mobiele devices zijn gebaseerd op de Mips achtige 32 bits Arm derivaten in de mobiele markt. Ook je iphone, ipad en noem ze maar op. De hardware implementaties in de vorm van een A4 chip, een of andere Cortex cpu of een Nvidia Tegra verschillen niet zo wezenlijk als de fabrikanten je willen doen geloven. Zelfs je TV, je toekomstige desktop en supercomputers gaan of zijn al de ARM kant op. Zie bijvoorbeeld http://pressroom.nvidia.c...57&xhtml=true&prid=705184.

De hardware verschraling gaat dus net zo. Patenten en R&D kosten maken het te moeilijk voor iedereen dan Intel om met alternatieven te komen.

Of de OS´sen voor de mobiele markt net zo gaan is voor mij nog de vraag. IOS en Android worden internationaal als de toekomst gezien met een beperkt aantal mensen dat gelooft dat Windows Mobile zich daar nog tussen kan wringen.

Ik zie dat anders.Een beperkt OS ontwikkelen is niet zo extreem duur als nieuwe processor architecturen en ontwikkelaars zijn in een andere positie dan 15 jaar geleden. Niet langer target je een processor architectuur met geoptimaliseerde C programma´s met wat inline assembly. Dát dwong tot een reductie in ondersteunde processors en OS.

Nu praat je over apps die voor het overgrote deel gewoon in HTML5 met evt. een pietsie JS geschreven kunnen worden. Kijk naar de Apple App store. Een fart, een spelletje, een muziekspeler en een download app voor het kopen van content als kranten, magazines, films etc kan allemaal gewoon via een browser met HTML5.

Apps zijn gewoon ouderwets. Ze zijn gemaakt voor HTML5 gangbaar was en in een tijd dat geheugenbeheer en processor capaciteit nét in staat waren om met een goede compiler code te genereren die je je scheet liet horen of je krant liet lezen.
Die tijden zijn voorbij. Een shortcut naar je browser volstaat voor meer dan 90% van de app markt. Ik steek mijn nek wel uit en kondig aan dat we over vijf jaar weer net zo zullen lachen om ´apps´ als we vijf jaar geleden deden toen ze geintroduceerd werden.

De conclusie is m.i. dan ook dat er veel meer OS´en geschikt zijn om te dienen als mobiel platform en dat de allesverstikkende ´hoeveel apps zijn er voor x´ irrelant wordt.
Het woord ecosysteem kan vervangen worden door cloud apps die gewoon net als Chrome books browser based zullen zijn.

[Reactie gewijzigd door max3D op 19 augustus 2011 23:04]

Apps zijn gewoon ouderwets.
Dat kan misschien wel zo zijn, maar op WP7, iOS en Android kan je ook gewoon HTML5 webapps/widgets maken, net als op WebOS. Maar je kan er ook nog eens snelle, complexe, high performance apps (games, multimedia) op draaien ook.
Cloud 'apps' werken niet zonder internet en dus is een apparaat dat uitsluitend cloud apps kan draaien waardeloos in die gebieden waar je dat niet permanent tot je beschikking hebt. Als je iedere week gemiddeld 5 uur 'burn out' hebt, dus geen electriciteit, als de doorgaande weg van de stad (150.000 inwoners exclusief buitenwijken) naar de buitenwijk (30.000 inwoners) onverhard is(of steenslag met kuilen), en er dus geen vaste telefoonlijn of andere kabels liggen, laat staan waterleiding of riool (je bent dus al blij met je electriciteit en handmatige waterpomp) dan ben je blij dat alleen die apps die informatie ophalen van elders (bellen, sms-sen, weerbericht, webbrowser, e-mail) een verbinding nodig hebben.
Naja op zich had WebOS ontzettend veel potentieel alleen HP heeft er niet alles uitgehaald. Buiten dat gaat de oorlog nu volledig tussen iOS en Android en dan moet je daar met WebOS maar tussen zien te komen.

Ik vind ook wel dat ze het snel opgeven, ze hebben Palm vorig jaar overgenomen en gooien nu al de handdoek in de ring wat betreft WebOS. Ik heb er nog nooit iets van voorbij zien komen, marketing, producten etc. het dook alleen af en toe op op een tech site.
Er zijn toch een paar grote releases geweest, maar die zijn meer in het thuisland geweest, de VS. Daar is de release van de touchpad bijvoorbeeld groots aangepakt: een zekere winkelketen had er wel 270.000 van op voorraad. Denk jij eens in hoe een grote boot vol tablets dat is die vanaf China naar de VS is gevaren!

Van die 270.000 (wat dus één tablet per duizend Amerikanen is) zijn er zo'n 24.000 verkocht en doorgaans werden ze niet als zeer positief ontvangen. Sterker nog: die grote winkelketen wil de restanten waar het mee zit niet meer verkopen en wil ze retourneren naar HP.

Men is blijkbaar alleen geïnteresseerd in Android en Apple tablets, die op dit moment een ongeveer 40-59 verdeling van de markt hebben, waarbij de meeste analisten een oligopolie omschrijven met een 40-20-40 verdeling tussen Google, Apple en een derde partij waarbij Microsoft vaak genoemd wordt.

Dat je er niets van gehoord hebt komt waarschijnlijk door je Europese roots: in heel Europa zijn er zo'n 12.000 verkocht, waarvan het merendeel toch wel binnen de grenzen van dat eiland wat men ook wel eens liefkozend de 51e staat van de VS noemt.

Edit: TvdW: ik wist het wel, zat alleen te twijfelen tussen "Yanks" of Amerikanen als term voor burger van de verenigde staten, en raakte zo m'n wiskundige dingetjes kwijt: de VS heeft rond de 300mln inwoners.

[Reactie gewijzigd door Umbrah op 19 augustus 2011 14:17]

Kleine opmerking: Amerika heeft 300 miljoen inwoners, niet 270.000. Dat is dus één tablet per ruim 1000 inwoners en dit is helemaal geen raar aantal voor een bedrijf als HP.
RIM (Blackberry) krimpt momenteel ook best snel, maar die zou ik niet zo snel uitvlakken. Die laatste 40% zou ik dan verdelen tussen MS en RIM.
Het ging HP wellicht niet zozeer om het bedrijf Palm, maar meer om de meer dan 1500 patenten die zij bezitten. In het huidige "Company A slaps Company B with a large stack of patents"-klimaat zou dit wel eens een goede strategische zet geweest kunnen zijn.
In het huidige "Company A slaps Company B with a large stack of patents"-klimaat
Hoewel je zeker wel gelijk hebt, is dat klimaat niets nieuws. Dit is zeker al 20 jaar aan de gang, en dat maakt het ook eigelijk steeds erger en erger. Nieuwere partijen zoals Google hebben geen enkele keuze dan zich tot de tanden bewapenen en net zo hard meeknokken met de oorlog.
Als dat zo zou zijn, dan had HP ook geen moeite en geld gestoken in nieuwe WebOS hardware lijkt me zo.
DEC is helemaal niet door HP overgenomen, maar door Compaq. Compaq heeft vlak voor de overname door HP het overgrote deel van het DEC/Alpha intellectueel eigendom aan Intel verkocht.

Edit: ah, was hierboven al gemeld...


Overigens gingen er een paar weken geleden nog geruchten rond dat Samsung wel een licentie op WebOS genomen zou hebben voor een toekomstige tablet.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 19 augustus 2011 16:32]

Het is toch totaal niet aantrekkelijk om nu nog met een nieuw platform te komen? Android, iOS en WP7 lijken me meer dan genoeg. Daarnaast heb je nog de overige platforms als Bada. Waar onderscheidt WebOS zich dan van de andere? Is het een goedkoop platform o.i.d.?
WebOS onderscheid zich in zoverre dat er een stuk meer potentiële ontwikkelaars voor zijn dan voor andere platformen. Apps op webOS worden namelijk geschreven in HTML, CSS en JavaScript. Deze technieken worden beheerst door miljoenen mensen, meer dan bijvoorbeeld het aantal mensen dat Objective-C kan en dus apps voor iOS kan maken. Al komen er de laatste tijd steeds meer tools om apps te maken met weinig programmeerkennis, in mijn ogen is webOS het platform waar je het makkelijkst een app voor kan maken.
Daar zullen WP7 ontwikkelaars het niet mee eens zijn. Het draait niet alleen om de programmeertalen, maar ook om de beschikbare tools. En dat is waar WebOs niet op niveau zit.
Probleem is dat je op iOS, WP7 en Android ook apps met HTML/CSS/JS kan schrijven, dat is niet iets unieks. Het grote nadeel van WebOS is juist dat je er *alleen* maar veredelde webapps voor kon maken, en dat er geen 'echt' applicatie framework als Dalvik/.NET/Cocoa voor is.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 19 augustus 2011 15:20]

Maar... Objective-C is een volwaardige taal en tja HTML, CSS en JavaScript zijn toch vooral voor opmaak van webpagina's gemaakt, niet voor echte applicaties. Anno nu zijn veel apps nog weinig anders dan een alternatieve weergave van een website. Maar met het toenemen van complexiteit van de tablets en smartphones (meer power, meer resolutie) zullen die apps minder nodig zijn (de gewone website doet het ook prima) en er meer echte apps komen van een hoger het complexiteit niveau (Excel voor iOS is niet ondenkbaar) en dan kun je nog wel met Objective C uit de voeten. Maar het kan ook de andere kant op gaan, dat applicaties in de cloud echt aanslaan, dat de webstandaarden volwassen worden en echte UIs mogelijk maken (is nu nog erg knullig) en dat tablets goedkope domme terminals worden (Google's chrome idee).
Goedkoop zeker niet. Kijk maar naar de prijzen van de Pre en Pre 2 in de Pricewatch. Namelijk € 499 en € 426 respectievelijk.

pricewatch: Palm Pre Zwart
pricewatch: Palm Pre 2 Zwart
De pas gelanceerde Pre 3 zou een adviesprijs hebben van 30000 INR in India of omgerekend $ 655 of € 457.

Qua specs - vergeleken met Android en WP7 alternatieven - zijn deze smartphones veel duurder. Daarbij biedt, bij mijn weten, WebOS geen vergelijkbaar ecosysteem. Ook WP7 heeft een achterstand op dit vlak, maar die wordt alsmaar kleiner. Biedt WebOS iets vergelijkend aan? Of een volwaardig alternatief op het hele app-eco-systeem?

WebOS biedt dus in mijn ogen
  • niets uniek genoeg aan.
  • Of het heeft wel unieke eigenschappen maar waar momenteel geen vraag naar is
  • Of - nog erger - HP kan de unieke eigenschappen niet succesvol communiceren naar de buitenwereld

[Reactie gewijzigd door c-mattic op 19 augustus 2011 13:31]

Anoniem: 126717
19 augustus 2011 13:22
"omdat providers buiten de Verenigde Staten nauwelijks interesse tonen. "
Waarom niet? Het is voor de klant, niet de provider? Als de klant laat blijken interesse te hebben voor het product, waarom wordt daar dan niet op ingesprongen? Hetzelfde verhaal met Meamo/MeeGo. Ook een prima product dat zich kan meten met de rest, maar ook daarbij zeggen de providers nee.

Voor hun netwerk maakt het niet uit welk OS er wordt gebruikt, en markt is er.
Als de klant geinteresseerd was, dan waren de verkoopcijfers van de Touchpad niet zo desastreus geweest.

Maar de groep die het misschien de minste afkeer tegen webOS zal zijn, zullen misschien degene zijn die eigenlijk een goedwerkend touchbased OS nodig hebben waar juist WEINIG 3rd party apps op zitten.

Ik denk hierbij aan amazon en b&n die hun tablets hiermee kunnen laden en de gebruiker kunnen binden aan hun bookstore. De Nook Color van B&N heeft het nadeel (voor b&n) dat deze op android draait en er dus makkelijk een custom rom opgezet kan worden, zodat veel kopers deze meer zien als een goedkope android tablet met goede hardware (ik was er 1 van).
Waarschijnlijk verkopen ze het nog tegen verlies/kostprijs zelfs

Als er webos op zit, dan zijn degenen die he tkopen, degene die ook echt geinteresseerd zijn in die tablets als reader. En effe een custom rom gaat niet zo makkelijk

[Reactie gewijzigd door kmf op 19 augustus 2011 13:32]

Providers willen alleen telefoons waar een behoorlijk marktaandeel voor is, en niet teveel verschillende merken en modellen, en zeker niet teveel verschillende platforms, ook i.v.m. technische ondersteuning. Zeker nu duidelijk wordt dat naast Android ook Windows onvermijdelijk is, zitten ze niet op dit te wachten.

Dat betekent dat de markt voor de WebOS-gebaseerde telefoons moet komen van mensen die de telefoon buiten de provider om willen kopen en voor een SIM-only abonnement gaan; dat is gewoonweg te weinig om het voor HP rendabel te maken.
Ik kan mij het bericht hier op tweakers nog herinneren en vond het ook vreemd. Android was al op aan het komen dus ik vond het vreemd dat HP een bedrijf als Palm, toch wel een 'has been' over nam schijnbaar voor Web OS. natuurlijk gun je HP dan het voordeel van de twijfel maar klaarblijkelijk pakt het nu toch nadelig uit voor HP.

Nu is HP natuurlijk een groot bedrijf maar als ze dit soort corporate tumors vrijwillig opslokken vraag ik me toch enigzins af welke bobo er daar aan het roer staat bij HP. Het is natuurlijk hun eigen keuze uiteindelijk.

Ik denk dat met Android, Windows Phone 7 en iOS iig voor voorlopig het gros van de mobiele (telefonie) O.S.-en is vastgelegd.

Natuurlijk zijn independed pogingen van bedrijven aan te moedigen maar ze zullen of heel spectaculair baanbrekend zijn of een niche markt vervullen willen ze echt kunnen ontplooien de komende jaren.

@Dreamvoid. Thanks for the info. :)
Het verklaard veel omtrend het HP en Palm OS gebeuren. Kapitaalverlies voor HP. Terecht dat Apotheker het roer omgooid mijns inzien.

[Reactie gewijzigd door Auredium op 19 augustus 2011 15:37]

Nu is HP natuurlijk een groot bedrijf maar als ze dit soort corporate tumors vrijwillig opslokken vraag ik me toch enigzins af welke bobo er daar aan het roer staat bij HP.
Dat was Mark Hurd, die bijna direct na de aankoop van Palm eruit geschopt is na (oa) een sexueel intimidatie schandaal. De nieuwe topman Leo Apotheker heeft het nog een jaartje aangezien, maar na de flops van de Pre en TouchPad blijkbaar geconcludeerd: "dit is hopeloos, weg ermee".

Dit lijkt overigens verbazend veel op het Kin fiasco bij Microsoft: eerst kochten ze voor 500 miljoen Danger Inc (van de in de VS immens populaire Sidekick telefoons), alle talentvolle mensen liepen weg (oa naar Android!), en na veel vertraging brachten ze de spectaculair crappy Kin op de markt. Die na een maand of twee al stilletjes verdween en onder het tapijt werd geschoven. Gelukkig had Microsoft nog WP7, maar HP heeft geen Plan B.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 19 augustus 2011 15:55]

MeeGo is helemaal een doodlopend weg, dus ik begrijp niet waarom LG daarvoor kiest.
Zou het? nieuws: Alliantie van autofabrikanten kiest MeeGo voor in-car software en nieuws: Toyota wordt lid van The Linux foundation

MeeGo is net zo dood als dat de auto dood is.

Autofabrikanten hebben een ander belang dan de makers van iOS, Android en WP7. En Intel heeft ook wat te verliezen.
Ja want met berichten van een jaar oud komen is wel heel erg overtuigend! Ja wohl!

Een jaar geleden was zowel Intel als Nokia nog enthousiast over Meego. Nu is dat omgeslagen naar wanhoop, omdat geen enkel bedrijf er tijd en geld in wil investeren.

Meego is een doodlopend weg, omdat er geen fabrikanten voor zijn maar ook geen ontwikkelaars. En dat Intel koppig blijft, leuk voor ze. Maar niet alles waar Intel aan werkt, gaat goed.
meego > webos imho
Niet echt, meego is ook deels gebaseerd op unix.. En is opensource.. , in tegenstelling tot webos
Als derde platform, want WP7 telefoons maken ze ook. En hebben ze niet ook nog Symbian en WM6 telefoons?
HP heeft niet aangekondigd te stoppen met webOS zelf, alleen gezegd dat het zou stoppen met produceren van de hardware. Helaas is het door de media opgeblazen waardoor er nu overal gezegd wordt dat HP stopt met webOS in het geheel. Aangezien HP ook wilt stoppen met PC hardware, ligt de blissing op te stoppen met zelf webOS hardware maken in dezelfde richting.

Daarnaast zou het stoppen van zelf hardware maken zijn oorzaak kunnen vinden in de recente overname van Motorola. Waar fabrikanten al aangegeven hebben niet met de maker van het platform te willen concurreren.

[Reactie gewijzigd door AltWouss op 19 augustus 2011 13:21]

De vraag is of LG er nu nog wel zin in heeft webOS te gebruiken, want HP stopt ermee, dus dan zijn ze straks de enige fabrikant die toestellen met webOS maakt. Zoals in het artikel staat:
Het platform is echter niet aantrekkelijk, omdat providers buiten de Verenigde Staten nauwelijks interesse tonen. "Dan zijn er weinig mogelijkheden om toestellen te verkopen."
En dan krijgen ze waarschijnlijk dezelfde problemen die HP had: Weinig apps, weinig interesse, weinig verkoop, waardoor ze niet veel aan het platform zullen hebben.

Ik denk dat de mobiele OS'en die groot en populair gaan worden of het al zijn al in de markt staan. En dat zijn dan vooral Android en iOS, denk ik. Daarnaast is Windows Phone nét niet te laat gekomen, waardoor Microsoft denk ik wel weer marktaandeel kan halen en als derde grote speler in de markt zal blijven, echter in de schaduw van iOS en Android. Symbian zal langzaam maar zeker sterven, en misschien dat BlackBerry met QNX nog kan overleven als kleine speler. Maar daarmee heb je wel alle belangrijke spelers, webOS zal als mobiel besturingssysteem denk ik nooit meer heel groot worden nu HP ermee gestopt is. Het zou alleen nog kans kunnen hebben als het ook op HP pc's word gezet, dan heb je toch een wat breder publiek, en dan zouden ze mensen weer kunnen overhalen een webOS-telefoon/tablet te kopen. Maar dat zal wel niet meer gebeuren, denk ik.

Edit: aanvulling

[Reactie gewijzigd door Chris7 op 19 augustus 2011 13:27]

Het hangt er een beetje vanaf hoeveel HP ervoor vraagt. Maar als "verzekering" dat Google na de aanschaf van Motorola Mobility geen gekke dingen gaat doen zou het een leuke investering kunnen zijn.

Samsung heeft Bada al, HTC heeft altijd nog de ODM-branch om op terug te vallen. Wie blijven er nog over? LG en SonyEricsson. Die laatste kwakkelt enorm, dus inderdaad, de enige overgebleven kandidaat lijkt LG.

Stiekem hoop ik dat ze het doen. WebOS als "budget" smartphoneOS zou zomaar kunnen werken. Meer apparaten zoals de Veer.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 19 augustus 2011 13:27]

Er zijn nu vijf OSsen op de markt die strijden om de gunsten van de OEMs: Android, WP7, MeeGo, Symbian en WebOS. Als grote fabrikant is het handig om je geld niet op 1 paard te zetten, maar op 5 paarden tegelijk gaat ook niet werken.

LG heeft al voor Android en WP7 gekozen, en experimenteert nog met MeeGo. Bovendien, LG heeft vorig jaar al een mooie voorspelling gedaan.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 19 augustus 2011 15:31]

Anoniem: 328088
19 augustus 2011 13:29
LG lijkt me een prima kandidaat voor WebOS.
Android toestellen zijn er momenteel al in overvloed.

Hopen is niet verboden toch? :P
Hopen is niet verboden toch? :P
Ik ben alleen bang dat er iemand een patent op heeft ;-)

Ik help 't je hopen, ik vind 4 grote partijen in de mobiele markt een goed streven, waarbij ik voor WebOS eigelijk meer kans zie dan voor WP7. (maar dan moet van WebOS de distributie wel wat breder worden dan alleen de USA, anders schiet je er geen fluit mee op)
Ook in Duitsland en UK worden WebOS devices verkocht, maar dan nog is de distributie beperkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee