LG heeft naar verluidt de rechten op het besturingssysteem webOS overgenomen van HP. De Koreaanse elektronicafabrikant zou de software willen gebruiken als platform voor zijn smart tv's, terwijl Android het platform voor de smartphones van het bedrijf zou blijven.
Volgens Cnet heeft LG de overname zelf aangekondigd, maar op de site van LG is nog niets over de acquisitie te lezen en Cnet zelf heeft zijn bericht offline gehaald. De technologiesite schreef dat LG de broncode, gerelateerde documentatie, ontwikkelaars en websites met betrekking tot webOS overneemt voor een nog onbekend bedrag. Helemaal uit de lucht vallen komt de aankondiging niet: vorig jaar waren er al berichten over de interesse van het Koreaanse bedrijf in het platform voor zijn televisies.
Hoewel LG bij Android blijft voor zijn smartphones, kan uit een verklaring van de chief technology officer van LG, Skott Ahn, opgemaakt worden dat er wel degelijk andere apparaten met het besturingssysteem zullen worden uitgerust. "De overname levert een nieuwe manier voor LG op om een intuïtieve gebruikerservaring en internetdiensten naar een reeks elektronische consumentenapparaten te brengen". Het webOS-ontwikkelteam zou een centrale rol gaan spelen bij het Amerikaanse LG Silicon Valley Lab, naast webOS-faciliteiten in San Jose en Chicago.
De overname markeert een nieuwe fase in de roerige geschiedenis van webOS. Het platform moest aanvankelijk Palm uit het dal trekken en na de overname van Palm door HP, leek het er even op dat webOS breed uitgerold zou worden naar desktops, laptops, smartphones en tablets van dat concern. Na de flop van de TouchPad-tablet met het besturingssysteem trok HP echter de stekker eruit, waarna webOS als opensourceproject verder ging en de ontwikkeling bij een afzonderlijk bedrijf met de naam Gram verder ging. LG zou hebben beloofd de ondersteuning voor Palm-toestellen in stand te houden, maar niet bekend is wat de overname voor het opensourceproject inhoudt.
Update: LG heeft het nieuws bevestigd. Het Koreaanse bedrijf neemt tevens Open WebOS en het Enyo-platform onder zijn hoede.