'Google wil gamedivisie opzetten'

Google zou plannen hebben om een gamedivisie op te zetten. Deze nieuwe afdeling zou games moeten leveren voor een vernieuwd Google TV-platform. Aanleiding voor de geruchten is een vacature bij Google voor een productmanager.

De productmanager zal gaan werken bij de Games at Google-divisie in Googles hoofdkwartier Mountain View, zo blijkt uit de vacature. De Games at Google-divisie zou een geheel nieuw onderdeel zijn van de zoekgigant. Bij de functiebeschrijving is te lezen dat de productmanager zich onder andere bezig moet gaan houden met het aangaan van partnerships met andere bedrijven. Ook zou 'social gaming', waarbij games binnen de structuur van sociale netwerken zijn te spelen, een belangrijke rol spelen binnen de nieuwe gamedivisie. Of de divisie ook zelf games zal gaan ontwikkelen, is niet duidelijk.

Google heeft zelf nog niets losgelaten over zijn plannen met de Games at Google-afdeling, maar er gaan geruchten de ronde dat de zoekgigant onder andere met een omvangrijk aanbod van games een nieuwe poging wil wagen om het Google TV-platform naar voren te schuiven. Tot nu toe is Google TV nog onvoldoende van de grond gekomen en is de hardwarekeuze beperkt.

Onlangs werd nog bekend dat Google aan een groep van circa vijftig ontwikkelaars hardware heeft uitgedeeld in het kader van het 'Fishtank-programma'. Op deze settopbox zou Google TV 2.0 bovenop Android 3.1 moeten gaan draaien. De hardware bestaat uit een Intel CE4100-soc.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

26-06-2011 • 16:16

56 Linkedin

Reacties (56)

56
53
23
5
0
12
Wijzig sortering
Google heeft een framework aangekondigd waarmee je dezelfde gamecode native in Android en Google TV en via GWT (= JS + WebGL) op HTML5 canvas in de browser gespeeld kan worden. Ik denk dat Games at Google een platform wordt waar dit soort games kunnen worden aangeschaft kunnen worden en tegen elkaar kunnen worden gespeeld. Een soort Xbox Live voor Android/Chrome/andere browsers dus!
Er is nog geen centraal achievements / online systeem voor games op Android?
Vreemd dat iedereen meteen aanneemt dat Google games gaat maken. Wat hier gepresenteerd wordt lijkt me meer overeen te komen met dat wat Apple doet: een online systeem voor achievements, het bijhouden van scores en aanraden van nieuwe spellen.

Lijkt me heel wat logischer, gezien de wens van Google om ook een stukje uit de sociale markt te krijgen (Orkut, Buzz, Google Me, nu dit?).
Wordt dit een realistisch platform of van die spelletjes die je ook voor Android hebt aangezien Google TV losjes gebaseerd is op Android, toch?
Google TV 2.0 is zover bekend een stripped-down versie van android 3.1 (tenminste, de huidige versie).
Maar natuurlijk gaat een game porten van android naar google tv niet zo makkelijk worden (denk maar aan de tilt functie, ff je tv naar voren draaien om sneller te gaan in een racespel gaat al snel mis).
Ook moet er rekening worden gehouden met dat android games gelimiteerd zijn aan lage resoluties, beperkte input devices en beperkte performance. Mogelijk gaat dit bij google tv anders liggen.
En als je je telefoon gebruikt als (remote) controller?
Dat lijkt me wel. De pers was/is enthousiast over de wii u en eigenlijk heeft Google hierop al een voorsprong. De gemiddelde controler voor de games van Google is een smartphone of een tablet en die zijn stukje krachtiger dan de Wii u. (althans, voor zover bekent).

Eigenlijk is het een no-brainer. Om een game te spelen heb je een input device nodig. Het liefst zo uitgebreid mogelijk. Een phone of tablet leent zich hier uitstekend voor.

Indien google spelletjes van het niveau Wii kan aanbieden voor prijzen die we gewent zijn van iOS en android kan het een enorm succes zijn.

De hardware die nu in Google tv zit is achterhaalt. En voor zover ik de geruchten nog kan herinneren komt de volgende generatie Google tv met een Arm chip. In theorie is een kal-el (tegra3) voldoende om leuke games op je scherm te toveren.

In principe geld dit zowel voor Apple als Google. Als Nintendo niet uitkijkt komt de wii u achter de rest aanhobbelen en kan net al te laat zijn...
Maar de game hoeft niet op het Google TV apparaat te draaien. Dat kan gewoon op een sterke cloud server gebeuren. Zoals OnLive.

Plotseling zijn er geen limieten meer :D
Helemaal mee eens, en ik zie het woord 'cloud server' en 'google' ook wel in dezelfde zin zitten, alhoewel het waarschijnljik eerst US-only gaat zijn, daarna de andere Engelstalige landen, en daarna wij pas :(.
Op deze settopbox zou Google TV 2.0 bovenop Android 3.1 moeten gaan draaien. De hardware bestaat uit een Intel CE4100-soc.
De Intel CE4100-soc is een x86-chip. Ik weet dat Intel druk bezig is met het porten van Android van ARM naar x86, maar die scheen toch heel instabiel en brak te lopen? Dat is slechte reclame, waarom stoppen ze er geen ARM-chip in (van bijvoorbeeld NVIDIA, waarvoor Android 3.0 (3.1 ook?) geoptimaliseerd is), die zijn ook nog energiezuiger - al zal dat niet zoveel uitmaken voor een TV.
Ik denk dat ze voor Intel hebben gekozen om al de formaten te kunnen ondersteunen. Bij de ARM procs zie je vaak dat een extra chip nodig is om echt al de formaten soepel te kunnen afspelen (zie ook de media spelers in de wereld en bijv de ipad). De X86 chips hebben natuurlijk een hoop multimedia optimalisaties

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 27 juni 2011 09:00]

Zou dit een soort onlive systeem kunnen worden?
Aangezien het games voor de Google tv zijn. Of zouden ze alleen simpele spellen gebruiken? Anders kan ik me niet voorstellen dat er nieuwe/zware games op een tv gedraait gaan worden
Als je het artikel leest, zie je dat het in ieder geval ook om social gaming gaat, wat bijna altijd lichte games zijn. Of er ook een onlive-achtig deel komt is niet bekend, zover ik weet.
Ik kan mij herinneren dat die sjaak van Online al heeft aangegeven dat hun clients waarschijnlijk op iOS en Android gaan werken. Dit zou dus moeten gaan werken (al moeten we nog gissen naar de datums)
Google krijgt momenteel een beetje een monopolie op de software markt, (dat is momenteel nog een beetje overdreven gezegd) maar kijk maar eens rond, eigen besturingsysteem, internetbrowser, games

maar even ontopic, het lijkt me best een slecht idee om google games te laten ontwerpen? maar als je naar de stabiliteit en functionaliteit kijkt van google kan het nog best wel wat worden.

[Reactie gewijzigd door Berreber op 26 juni 2011 23:14]

Anoniem: 77640
@Berreber27 juni 2011 01:24
Waar staat dat Google games zou ontwerpen?

Ze gaan louter een platform creëren voor Google TV.
Waar staat dat Google games zou ontwerpen?

Ze gaan louter een platform creëren voor Google TV.
Klopt, Google zelf gaat zeker geen games ontwerpen, de bedoeling is dat er een game platform komt voor Google TV (en misschien ook wel voor Chrome en Android).

Vreemd is dat dit een jaar geleden ook al in het nieuws was:
http://techcrunch.com/2010/05/11/is-google-getting-back-into-the-gaming-business/

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 27 juni 2011 09:30]

Ja de stabiliteit van android. Geheid crashende games yea
Hopelijk komt google dan ook met hun eigen e-sports leagues. Ze hebben daar in ieder geval wel de middelen voor en het is een markt die steeds groter wordt.
En android 3.1 heeft ook gewoon drivers voor ps3/xbox en andere controllers inbegrepen, je zal dus wellicht gewoon er je controller op kunnen aansluiten.

http://www.youtube.com/watch?v=8eILB24YAQs
Google is een beetje de focus aan 't verliezen. In het begin deden ze dingen (Search, Mail, Maps) omdat ze dat 10x beter konden dan de concurrentie. Of omdat het eigenlijk nog niet bestond in de juiste vorm.

Intussen lijkt het alsof ze heel veel dingen willen doen "omdat anderen het ook doen". Google Buzz, Google +1... en nu Google Games.

Laat dat nou maar aan Dev studios over. Geef ze desnoods een zak geld, maar om dat in eigen beheer te gaan doen is gewoon niet slim.
Mwah een productmanager kan ook gewoon een afdeling draaien die focus legt op het aangaan van externe contracten. Zo creëren ze een band met de bedrijven en ze zorgen ervoor dat de verantwoordelijke ook echt een game man is (ipv de huidige directie en pm'ers) Het hoef dus helemaal niet te betekenen dat we Google Games krijgen, het betekend iig dat Google wat meer aandacht gaat geven aan games, dit kan dus ook gewoon optimalisatie betekenen zodat de nieuwe games tegelijk op Android en iOS uitgegeven kan worden (om maar een voorbeeld te noemen), ditzelfde zie je bij nVidea en ATI (amd) :)
Jezus, wat een enge wereld schets je daar. Dus een wereld waarin je Apple store hebt, Apple´s market voor games, apps en televisie programma´s, Apple computers en Apple telefoons hebben? O wacht, die hebben we ook al!

Wie iets tegen of voor Apple heeft, mag hier boven ook Sony invullen of whatever.

In alle ernst wat maakt het uit dat een bedrijf een groot aantal activiteiten opzet? Mitsubishi, Siemens, Samsung zijn allemaal reusachtige consortia die een enorme verscheidenheid aan produkten aanbieden en lopen veel meer uiteen dan de google consument gerichte IT activiteiten. Een Siemens kernreactor of een Siemens huis telefoon of reis je per high speed Siemens trein? Op zoek naar een buitenboord motor, een airco, een auto, een vliegtuig of cruiseship of gewoon een goede dye sub foto printer voor je kiekjes? Mitsubishi staat voor je klaar en zo kan je eindeloos doorgaan.

Wereld dominantie wordt bepaald door de afnemers en ik meen dat er ook Golfjes rondrijden, Kodak printers zijn en en ik een beeldscherm van Sony heb met een processor van Samsung.

Wat google doet is haar penetratie in huishoudens en in mindere mate het bedrijfsleven uitbreiden en dat lijkt me een goed idee. Ze hebben een sterke merk naam, ze worden al gebruikt op veel plaatsen en manieren, ze hebben voordeel van hun krankzining sterke informatie positie en waarom zouden ze die niet gebruiken.

Angry Bird levert naar verwachting meer dan een miljoen dollar per maand op aan advertentie inkomsten. Dat is is volgens de makers Roxio veel meer dan de paid app via IOS en het is een blijvende bron van inkomsten ipv een one off sale. Zie bijv. http://www.intomobile.com...oid-1-million-ad-revenue/ en de aardige video erbij.

Waarom zou Google de omweg via hun ads nemen als ze het rechtstreeks kunnen exploiteren. Een prima voorbeeld van het gebruik van Google´s informatie positie die tot gerichte ads leidt op een Android platform dat ze controleren. Synergie heet dat en die is er dus zeker in de casual games.

Het is slechts een voorbeeld waarom Google zal blijven uitbreiden zolang ze hun core activiteiten profijtelijk kunnen integreren in produkten. Er is daar meer potentieel dan de combinatie van tractor en supersport wagen en zelfs dat is gelukt voor wie zijn Lamborghini´s kent. De tractor divisie doet het nog steeds prima. Wie wil er niet snel bling bling oogsten :)
Zolang er concurrentie is kan het idd geen kwaad. Maar als 1 bedrijf zo groot wordt en alle concurrentie opkoopt zodat we dit bedrijf als enige optie houden voor Tv, Internet,Radio,...... dan hebben we een probleem.
Eng zeg. En dat terwijl ondertussen zo'n 90% van de computer gebruikers met een Microsoft besturingssysteem werkt. Eng vind ik dat niet, wel hinderlijk.
Anoniem: 80466
26 juni 2011 16:25
Dan moet Google snel een paar game bedrijven opkopen.
Google heeft de afgelopen tijd al 37 bedrijven opgekocht dus een paar meer maar dan ook niet uit.
Dan moet Google snel een paar game bedrijven opkopen.
Google heeft de afgelopen tijd al 37 bedrijven opgekocht dus een paar meer maar dan ook niet uit.
Al helemaal niet omdat ze een nog altijd redelijke pot geld hebben in de 'oorlogskas'. De laatste telling was geloof nog steeds zo'n 30 miljard.
36.675.000.000 in Q1 om precies te zijn
Geen gamebedrijf, maar een bedrijf dat bestaande games compatibel maakt met andere platforms, zoals TransGaming.
Anoniem: 406468
26 juni 2011 22:37
Mooi en aardig, of het nu een Game of Ranking platform wordt, maar het draait nog wel op Android, en we weten allemaal dat dit niet zo soepeltjes draait als wat je van een smartphone os tegenwoordig mag verwachten.
Dan moet je een apparaat met echte hardware kopen ipv dat ene koopje van 200,- :Y

We weten allemaal dat het dan wel soepel kan draaien!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee