T-Mobile compenseert klanten niet voor grote storing - update

T-Mobile gaat klanten niet compenseren voor de grote storing van maandag. Hoewel ongeveer twee miljoen klanten een groot deel van de dag niet konden bellen, sms'en of internetten, is compensatie niet op zijn plaats, aldus T-Mobile.

Klanten kunnen zich met een klacht melden bij de klantenservice, zegt de provider. Op basis van de storing worden echter geen vergoedingen uitgekeerd. Een algemene compensatieregeling vanwege de storing gaat er niet komen. Daarvoor zou een storing van ongeveer acht uur te kort zijn, meldt woordvoerder Henny van der Heiden. "Het is voor ons ook overmacht en we moeten ergens een lijn trekken: dit viel voor ons net in de categorie waarbij we algemene compensatie niet op zijn plaats vinden."

Ongeveer twee miljoen klanten zijn getroffen door de storing van maandag, die werd veroorzaakt doordat een van de verbindingscentrales van T-Mobile uitviel. De exacte oorzaak van de uitval is nog altijd niet duidelijk. "Het bleek dat twee systemen in de centrale in conflict waren. Die systemen hebben we losgekoppeld, waarna het weer functioneerde." Deze specifieke storing kan zich niet meer voordoen, aldus Van der Heiden. "Maar we hebben te maken met geavanceerde techniek. Wij zijn niet de enige bij wie wel eens wat fout gaat."

Twee teams binnen T-Mobile waren bezig met oplossingen: het ene team wilde een backup-systeem online zetten, het andere was bezig met een oplossing van de storing. "Uiteindelijk bleek dat we de storing sneller konden oplossen dan de backup online zetten." Die backup staat niet klaar. "Daar moeten klantgegevens in gezet worden, dat heeft even tijd nodig." De storing werd maandagavond laat opgelost.

Update 13:37: T-Mobile heeft gevraagd om de tekst aan te passen, omdat veel klanten na het lezen van dit artikel individuele klachten zijn gaan indienen bij de klantenservice. "Op basis van de storing krijgt niemand een compensatie", zegt woordvoerder Roderick van Houten. "Individuele klachten nemen we altijd serieus. Maar op basis van de storing alleen krijgen mensen geen vergoeding. Dat hoeft men dus niet massaal te proberen."

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-03-2011 • 10:44

309 Linkedin

Reacties (309)

Wijzig sortering
Tja om nou te zeggen dat ik dat erg vreemd vind. Natuurlijk is het niet leuk als je zo'n 8 uur lang niet kan bellen of sms'en, maar als je kijkt naar uptime dan zitten ze zo alsnog boven de 99% met zo'n storing, als consument kan je, naar mijn mening, niet verwachten dat je een 100% uptime gegarandeerd krijgt, zou je zoiets willen dan moet je daar speciale zakelijke abonnementen voor afsluiten zoals ook bij internet gedaan wordt, die zijn met een reden duurder.
Immers, als internet 8 uur niet werkt dan verwacht je toch ook geen compensatie? Dan ben je allang blij dat het na die 8 uur weer werkt.
Voor een bedrijf kan die 8 uur al serieuze gevolgen hebben (gemiste klanten, boze klanten, ... )

Voor een particuliere klant zal het wel meevallen, maar afhankelijk van het moment van de dag kan het overeenkomen met je volledige "belmoment" van een dag.
In dat geval ben je eigenlijk 1/30 van je abonnementsgeld van die maand gewoon kwijt.

Enne ... backupssysysteem moet eerst nog klantengegevens krijgen ... dat is gewoon besparen op de service. In plaats van dan een clone in te zetten zodat je backup systeem ten allen tijde over de laatste DB kan beschikken.

Ze rekenen er gewoon op dat er niet zoveel klanten gaan klagen en ze zonder minder vergoeding moeten betalen.
Boze klanten? Die kan je toch gewoon uitleggen dat het overmacht is? Heb ook wel eens een vergadering gemist omdat het vliegtuig een lekke band had of dat er een vrachtwagen geschaard was. Laten we de boel niet groter maken dan het is: een telefoonstoring waar je als gebruiker niets aan kan doen.

Als ik morgen de A1 naar mijn werk neem omdat gisteren op de A2 een ongeluk was gebeurd is de kans weer net zo groot dat ik achter een ongeluk kom te staan. Dus van provider wisselen is de oplossing van het probleem niet. Geen enkele hardware en software setup is 100% betrouwbaar.
Voor een bedrijf moet je dan zorgen dat je een contract hebt waardoor compensatie mogelijk is, een contract waar uptime afspraken in gemaakt worden.
En natuurlijk zorgen dat je niet op alleen een mobiele telefoon bereikbaar bent.
een storing van 8 uur is te kort voor een tegemoetkoming ?!?

Sjezus, ik ben toch erg blij dat ik overgestapt ben naar een ander provider.
Het wordt daar steeds gekker :S
Precies, de impact van 8 UUR (!) niet gebruik kunnen maken van een communicatie middel waar in de gemiddelde organisatie de volledige bedrijfsvoering van afhankelijk is, is erg groot. Dit soort dingen mogen gewoon niet gebeuren bij een telco, het was bijzonder slecht dat het zolang heeft geduurd voordat er een 'backup' system werd aangezet, terwijl dat automatisch had moeten gebeuren toen het primaire systeem faalde.

De baas hier was iig zo over de zeik dat er meteen KPN abonnementen zijn besteld (800+ werknemers) en dat T-Mobile of opgezegd word en als ze niet meewerken afgekocht. Dit is het zoveelste incident met T-Mobile naast belabberde service en slecht bereik op veel plaatsen en de maat was vol.

De druk van Deutsche Telecom op winst maken en kostendrukken is blijkbaar zo groot dat een fatsoenlijk product neerzetten geen optie meer is voor T-Mobile. Wij merken dit ook in de zakelijk verbindingen die we via DT hebben. Die gaan zodra het contract afloopt d'r ook uit.

De arrogantie van T-Mobile om dit ook niet te compenseren zal waarschijnlijk nog meer mensen over de streep trekken om deze toko te laten voor wat het is.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer op 29 maart 2011 11:07]

Als je ergens in je bedrijfsvoering afhankelijk van bent, moet je ZELF een backupscenario hebben. Dus daar kan je T-Mobile niet voor aansprakelijk stellen. Tenzij je met hun een SLA hebt afgesloten waarbij ze jou een alternatief moeten geven als hun verbinding eruit ligt.
Dat neemt niet weg dat 8uur erg lang is en dat een backupsysteem van T-mobile in principe 24/7 paraat moet staan (met misschien een uurtje vertraging omdat er klantgegevens overgezet moeten worden).
Als je backupsysteem nog even bezig is met het overdragen van de klantgegevens dan is dat geen backupsysteem. Dan is dat een systeem wat mogelijk als backup kan fungeren. Van een backupsysteem verwacht ik dat daar al een acceptabele backup op staat zodat het niet meer dan 8 uur duurt om online te komen
Wh4ck0 zegt dat "Als je ergens in je bedrijfsvoering afhankelijk van bent, moet je ZELF een backupscenario hebben", zijn reactie gaat niet over het backupscenario van T-Mobile.
als de bedrijfsvoering in gevaar komt kun je hun wel aansprakelijk stellen.

het gaat hier om consumenten abbonomenten.
en als je die bedrijfsmatig gebruikt ben je zowiezo al fout bezig
Bedrijfsabonnementen waren anders ook gewoon getroffen. Mijn vader en ik hebben zakelijk abonnement maar konden ook niet bellen.
"Uiteindelijk bleek dat we de storing sneller konden oplossen dan de backup online zetten."

Met andere woorden, de back-up werd niet eens 'aangezet'. Het zou dus nog langer geduurd hebben.
Bedrijven hebben contracten waarin dit opgenomen is en die worden gewoon gecompenseerd.

En ik geloof je verhaal over je baas voor geen meter, want dan moet hij van alle providers een simkaart hebben voor alle telefoons in de origansatie, want KPN heeft vorig jaar een grote storing gehad en vodafone ook.

Als een dagje niet bellen bedrijfscritisch is, dan heeft een hij solide bedrijf opgebouwd, dus nogmaals ik geloof er geen zak van.
Zij hebben zelf ook omzet misgelopen in die acht uur, maar ze hadden heus wel ergens x uur gratis SMSen of een andere ludieke "Mea culpa" actie kunnen bedenken. Nu is de arrogantie inderdaad over de top. Het is een zakelijke afweging, maar de klant ervaart dat toch anders.

Ik had er geen last van terwijl ik nog aangemeld was (de hele werkdag eigenlijk), pas toen ik naar huis moest en onderweg het signaal kwijt was en opnieuw aan moest melden lukte dat niet meer. Dus het viel voor mij mee. Ik hoef daarom zelf geen compensatie. Maar toch is deze reactie van T-Mobile ontzettend klantonvriendelijk in mijn ogen, een minpuntje dat niet had gehoeven zeg maar. Ik had begrip voor de storing, voor hun reactie naar ons als klant niet.
Wanneer je voor alles afhankelijk bent van 1 provider ben je te dom om als bedrijf te overleven.
reken even uit .. 8 uur is net 0,1% van een jaar. T-Mobile heeft nog steeds een uptime van 99,9%.
Dat zal ik tegen mijn klanten zeggen als ik een keer 8 uur downtime heb op m'n servers. Wedden dat zij het (terecht) ook niet slikken? Ze nemen een zakelijke dienst af, ze verwachten daar ook dienstverlening op niveau bij.

T-Mobile kan het niet maken om hun klanten op deze manier in de kou te zetten. Je betaalt al genoeg aan zakelijke abonnementen, dan mag je daar ook gewoon een backup op verwachten. En niet een oud systeem wat eigenlijk al jaren uit staat.

Dagelijks of zelfs slechts wekelijks even die gegevens syncen naar je backup systeem is toch niet zo moeilijk? Dat het niet automatisch fail-overt is dan nog te behappen, dan kost het een kwartier om aan te zetten. Schijnbaar heeft T-Mobile gewoon geen idee wat er nodig is voor een redeljik backup systeem, nog minder wat er nodig is om hun reeds beschadigde reputatie te repareren. Vorige keer waren het de perikelen rond het 3G netwerk, wat veel te lang duurde.

[Reactie gewijzigd door MueR op 29 maart 2011 11:34]

Als jij 99.9 % uptime belooft in je SLA dan is 8 uur down dus geen reden tot klagen. Zo werken percentages.
Cranky much?
T-Mobile doet op telefonie/SMS gebied niet onder voor bedrijven als Vodafone of KPN. KPN is zelfs vaker offline als T-Mobile. En 99,5% zullen ze wel halen hoor...

Op internet gebied daarentegen is T-Mobile gewoon een ramp... (ik spreek uit ervaring)
Ik ben het met je eens dat internet crap is. Ik heb T-mobile 1 jaar gehad, en daarvoor had ik vodafone. Ik dacht dat Vodafone erg was. Maar toen ging ik naar T-mobile en dat werd gewoon erger. 3 maanden lang bijna geen internet bereik, telefoneren ging moeilijk. Sommige zeiden dat ik gewoon niet bereikbaar was. En dat werd alleen erger en erger (en nee, lag niet aan mobieltje).

Daarna was die grote storing waarvoor ik compensatie kreeg. Dat was het enigste beetje wat ik goed vond want ik zat er al mee. "waar betaal ik voor?" toen liep mn contract af en ben teruggerend naar Vodafone.

Internet is er veeeeel beter, telefoneren werkt ook erg goed en net zoals KPN en T-mobile hebben ze wel eens storingen maar de rest van de tijd kan ik tenminste wèl gebruik maken van de diensten!
mijn ervaring is anders: bij t-mobile krijg ik de snelheid die ze me aanbieden, bij kpn (hi) werd de snelheid overduidelijk op 128 kb/s afgeknepen terwijl 384 werd aangeboden.
op mijn klacht kreeg ik te horen dat het aan mijn toestel (HTC Hero) zou liggen, andere mogelijk was dat het aan de drukte en locatie kon liggen. geloof me, ik heb 't op zo'n beetje elke plek in nl uitgeprobeert, en ook op alle tijden.

toegegeven de dekking van t-mobile is minder goed, maar waar ze de snelheid wel kunnen leveren, leveren ze deze ook en wordt deze niet verder geknepen.

voor mij nooit meer kpn/hi!
hi is iets totaal anders dan KPN. ja ze zitten op het zelfde netwerk, maar dat netwerk is van KPN. Hi moet dus capaciteit inkopen. en als Hi meer wil kopen dan dat KPN kan/wil leveren dan gaat dat feestje niet door en mag Hi zelf een oplossing verzorgen. als de snelheid dus wordt geknepen dan ligt dat aan Hi en niet aan KPN dat erg nette snelheden levert hoor (14,4 mbps)
Jij hebt er veel verstand van.. Hi is 100% dochter van KPN, het is slechts een merknaam dat KPN voert. Hi hoeft niks in te kopen bij KPN, infrastructuur is identiek.
Telfort bv kan wel anders zijn. Ik weet niet hoe het op dit moment is. Maar in het begin van de overname was het zo dat Telfort wel op het KPN netwerk zat maar met zijn eigen apparatuur zoals backbones e.d. Daarom kun/kan je bij Telfort wel mindere kwaliteit verwachten.
Gelukkig ben ik al een tijdje weg bij deze provider.. zijn ze ook niet de grootste in NL met meer dan 4 mil klanten??
Ze zijn nog niet eens tweede. Ze hebben net iets minder dan een kwart van de aansluitingen waar KPN de helft heeft en vodafone net iets meer dan een kwart http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/14084.

Overigens vind ik een compensatie ook lichtelijk overdreven. Het is het risico van mobiele telefonie. Uiteraard is het klote als je last hebt van de storing, maar 8 uur vind ik ook te kort. Een dag lijkt mij zo'n beetje de grens. En voor bedrijven is het natuurlijk een ander verhaal, want die lopen wel omzet mis. Daar is waarschijnlijk een SLA mee afgesproken. Ik weet niet hoe dat bij T-Mobile zit, maar een goede SLA heeft geen 99% per jaar afgesproken, maar een percentage per dag. Anders kan T-Mobile er bijna 4 dagen uitliggen zonder dat T-Mobile hoeft te vergoeden. Ze zouden een SLA met een percentage per dag moeten afspreken, waarbij sommige dagen 100% moeten hebben. Zo kan ik me voorstellen dat het weekend een lager percentage mag hebben, maar doordeweeks moet het percentage hoger liggen.

Het idee van style2k vind ik trouwens wel een hele goede. style2k in 'nieuws: T-Mobile compenseert klanten niet voor grote storing'

Ik kan me niet voorstellen dat hier mensen echt groffe financiële of materiële schade hebben geleden. Als dat wel zo is, dan kan je dus zo'n klacht indienen.

BTW: ik heb geen aandelen T-Mobile, sterker nog, m'n volgende telefoon heeft ook geen T-Mobile denk ik. Ik was nu ook blij dat ik een Vodafone werktelefoon had, waar m'n privételefoon T-Mobile heeft.
Daarvoor zou een storing van ongeveer acht uur te kort zijn, meldt woordvoerder Hennie van der Heijden.
Ben ik de enige die acht uur voor een telefoniedienst wél lang vindt? Als het nu je alleen mobiele internetverbinding is, of je internetverbinding thuis, maar voor telefonie? :?

In acht uur kan een hoop gebeuren waarvoor je je mobiele telefoon nodig hebt. Zeker als je de klachten van bijvoorbeeld ING klanten hoorde, die daardoor geen TAN-codes meer konden ontvangen en dus effectief niet konden internetbankieren. Misschien valt dat onder luxe probleem, maar enige compensatie lijkt me voor zo'n grote storing toch echt wel op z'n plaats.
Is het de schuld van T-Mobile dat deze storing uberhaupt heeft plaats gevonden? Denk je niet dat T-mobile zelf genoeg omzet mist door deze storing? Dat men niet zelf ook nog eens veel geld kwijt is aan man-uren en materiaal kosten, om deze storing te verhelpen?

Daarnaast, is het de schuld van T-Mobile dat iemand zich compleet afhankelijk maakt van een enkel mobiel nummer? En als dat zo is, vind ik dat behoorlijk dom van die persoon: Als echt alles afhangt van jouw nummer, en je hebt geen back-up, dan houd je geen rekening met dingen die mis kunnen gaan. Wat nu als jouw mobiel zijn batterij kapot gaat, of gestolen word. Ben je daarna ook niet bereikbaar voor jouw klanten. Echter, is het verschil dat je nu niet iemand de schuld ervan kan geven.

Ik begrijp van heel veel mensen dat ze vragen over een compensatie, maar als als een ieder de Algemene Voorwaarden van een gemiddelde provider zouden doorlezen, zijn zij NOOIT aansprakelijk voor directe of inderecte schade geleden door een storing o.i.d. Daarna kan een provider beslissen of ze een compensatie WILLEN geven.

Ja 8 uur is lang, nee het is niet wereld-eindigend. Als dit voor jou wel het geval is, moet je echt eens nagaan, of je niet minimaal dan een Pre-Paidje zou nemen van een andere provider, om maar iets te noemen.

Even voor de duidelijkheid, ik ben geen klant van T-Mobile, dus ook geen fanboy ofzo, maar het verbaast me hoeveel mensen hier zo simpel over kunnen zeuren, alsof het bedrijf (in dit geval T-Mobile dus), er zelf niet genoeg problemen mee heeft.
Is het de schuld van T-Mobile dat deze storing uberhaupt heeft plaats gevonden? Denk je niet dat T-mobile zelf genoeg omzet mist door deze storing? Dat men niet zelf ook nog eens veel geld kwijt is aan man-uren en materiaal kosten, om deze storing te verhelpen?
Los van het feit of het echt de schuld is van T-mobile, had het probleem direct te maken met apparatuur van T-mobile. Uiteraard kan het een bugje geweest zijn, maar het kan net zo goed zijn dat iemand per ongeluk een wijziging heeft doorgevoerd die niet goed getest was. Uiteindelijk is het maar de vraag of T-mobile daar zélf achter gaat komen, laat staan de klanten.

Als T-mobile medelijden zou willen, moeten ze stoppen met het runnen van de onderneming, of kiezen voor een andere strategie dan zo veel mogelijk geld willen verdienen terwijl je zo dicht mogelijk op het randje loopt dat 'risico' heet. Wat het T-mobile gekost heeft qua uren en materiaal hoort dus gewoon onder het kopje risico, kiezen ze zelf voor!

Uiteindelijk raakt de klant het vertrouwen kwijt. Natuurlijk klaagt de klant: het mobieltje zit verweven in het dagelijks leven, vrijwel ieder heeft er één (of meer). Daarnaast zijn er ook nog zakelijke klanten (groot en klein). Het is niet alleen een onderbreking in de dienstverlening van T-mobile, veel klanten ervaren het kennelijk als een ongewenste onderbreking van hun dagelijkse sleur.

Uiteindelijk zou het hoofddoel moeten zijn om de klant zo tevreden mogelijk te houden, hóe precies doet er niet zo toe (in de beleving van de klant). Een bot statement wat T-mobile maakt past daar niet bij...lijkt mij :)
Ik ben ook geen klant van T-mobile maar ik vind 'simpel zeuren' wel heel erg makkelijk hoor. Ik zeg ook absoluut niet dat het wereld-eindigend is, maar ik vind wel dat T-mobile zich er wat makkelijk van af maakt op deze manier. Met een kleine compensatie hadden ze een hele hoop begrip gekweekt. En begrip kunnen ze wel gebruiken na de ellende van de laatste tijd (Youp o.a.). Zeker, dat gaat ze geld kosten, maar zo investeer je wel in je klantenbestand. Op deze manier voelen heel veel mensen het als (misschien wel onterecht): stik maar.

Natuurlijk zijn er veel meer redenen waardoor een persoon tijdelijk zonder mobiele telefonie kan zitten, maar daar kan die persoon zelf verantwoordelijk voor gehouden worden. Had je je batterij maar op moeten laden, had je je mobiel maar niet moeten laten slingeren in het klaslokaal.. Genoeg redenen, dat ben ik met je eens. Maar daar gaat het hier helemaal niet om; landelijk konden nu 2 miljoen mensen 8 uur lang niet bellen. Dat is wel even iets anders dan henkje die moeder niet kan bereiken omdat hij z'n lunchbox vergeten is. Bij wijze van ;)

Wat een provider wel of niet moet dat interesseert me overigens geen hol. Het gaat me om een stukje klantvriendelijkheid/good will van de kant van de provider en dat vind je nooit in de Algemene Voorwaarden. :)

[Reactie gewijzigd door Cloud op 29 maart 2011 11:53]

Met een kleine compensatie hadden ze een hele hoop begrip gekweekt.
Gezien de reactie van de gemiddelde consument zal een kleine compensatie ze enkel meer herrie opleveren. Uiteraard is het altijd veel en veel te weinig. Daarnaast erkennen ze daarmee ook meteen schuld, en zullen ze bij elke toekomstige storing meteen weer de portemonnee moeten trekken.
Ze erkennen nu toch ook schuld? Wie zou anders de schuldige moeten zijn? Je reacties doen overkomen alsof het heel normaal is dat een systeem 8 uur onbereikbaar mag zijn. De meeste ICTérs hier zullen bij hun baas niet aan moeten komen met een recovery plan wat 8 uur duurt. (en het had meer kunnen zijn, gezien de back-up niet opgestart is). Gezien de integratie van mobiele telefonie in onze samenleving vind ik ook in dit geval 8 uur niet kunnen.

Linksom of rechtsom gaan ze dit sowieso wel voelen in de portemonnee. T-mobile staat de laatste tijd niet in het zonnetje en dit gaat voor een groep klanten de druppel zijn.
Dat is inderdaad heel normaal.

Het gaat hier om een systeem met van zichzelf high availability functies, vergeet dat niet, geografisch verspreid en met clusters aan systemen die het voor elkaar overnemen.

Als je HA systemen down gaan is het niet gek dat noodoplossingen flink lang duren.

Het is geen ruimteshuttle dus je hebt geen backup van de backup van de backup, en zeker niet hot.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 29 maart 2011 14:34]

dat valt niet onder luxe problemen: internetbankieren is in 99% van de keren de enige manier om een rekening te betalen b.v.
Ja, want elke factuur die je binnen krijgt moet ook echt binnen 8 uur betaald worden... Als je het er zelf al op aan laat komen dat je je facturen op het aller allerlaatste moment wilt betalen, dan vraag je dr wat mij betreft gewoon om.
Als jij afhankelijk bent van je mobieltje voor internetbankieren dan is het juist goed dat dit gebeurd, dan ga je misschien eens verstandig worden en eens wat minder afhankelijk worden van een luxeproduct...
oe heel internet in NL lag eruit?? damn niks van gemerkt.
er bestaan vast nog wel ergens acceptgiro's ;-)
Is het de schuld van T-Mobile dat de ING het hele transactiesysteem afhankelijk heeft gemaakt van mobiele telefonie? T-Mobile levert enkel een telefoon en sms dienst, dat andere bedrijven dat gaan gebruiken voor zulke belangrijke zaken valt T-Mobile toch niet te verwijten?
Nee dat is absoluut niet de schuld van T-Mobile, dat zeg ik toch nergens? :) Ik zeg zelfs dat het mogelijk onder 'luxe probleem' valt. Het enige wat ik aan wil tonen is dat zo'n acht uur lange storing storing meer voeten in de aarde heeft dan alleen je 'vriendjes en vriendinnetjes' even niet kunnen bellen en smsen.

Te denken valt bijvoorbeeld ook aan mensen die in het Noorden des lands, afhankelijk zijn van een belbus voor vervoer. Of mensen die met autopech langs de weg staan (nee niet overal staan ANWB palen). Of... Tegenwoordig zijn we veel afhankelijker van mobiele telefonie dan je denkt.

Ik vind het dan ook te kort door de bocht om acht uur downtime op je internetverbinding gelijk te stellen aan acht uur niet kunnen bellen, smsen en internetten vanaf je mobiel. Want dat betekent dus dat je (afgezien van offline spelletjes) gewoon acht uur lang niets aan je mobiele telefoon hebt.
Maar wie heeft die afhankelijkheid gecreëerd? Die afhankelijkheid hebben we ons zelf opgelegd, dat is niet door T-Mobile gedaan. Waarom zou T-Mobile dan verantwoordelijk gehouden moeten worden voor dat soort problemen?
Als je zo enorm afhankelijk bent van een mobiele telefoon verbinding is het verstandig om te zorgen dat je een backup bij je hebt, zeker als je afhankelijk bent van een belbus. Echter tegenwoordig is iedereen het gewend dat infrastructuur altijd en overal werkt en denkt niemand zelf meer goed na over zulke zaken.
Je trekt het alweer veel te ver door. Ik geef alleen de effecten van de storing aan, niets meer dan dat. Natuurlijk kan iedereen een backup telefoon permanent op zak hebben van een andere provider. Net zoals iedereen ook twee pinpassen van twee verschillende bankrekeningen permanent op zak kan hebben. En een reserve batterij voor elke telefoon die ze ook bij zich hebben. Daar gáát het toch helemaal niet om? Zo kun je namelijk elke storing wel bagatelliseren onder het mom van 'eigen schuld dikke bult'. Het gaat om een stukje klantvriendelijkheid, niet over de verantwoordelijkheid of schuld per se.

T-mobile is niet verantwoordelijk voor de afhankelijkheid die de mensheid gecreëerd heeft van mobiele telefonie, dat is pure onzin. Het zou ze echter wél sieren als ze bij wijze van medeleven na zo'n enorme storing, iets aan compensatie doen. Hoe klein dan ook. :)
Haha dat vind ik nou zo ontzettend mooi...

We zijn allemaal verpest door mobiele meuk (maakt me even niet uit of het t-mobile, kpn, vodafoon, etc is)

Je kan namelijk ook gewoon op je fietsje stappen en naar een ING/bank Kantoor gaan. Dan neem je je legitimatie mee vraag je aan de medewerker (ja ja een echte face - to - face interactie).

Ik wil graag bedrag x overmaken van rekening nummer xyz naar rekening nummer abc. En voila het wordt overgemaakt. Ik weet dat je dan wat meer moeite moet doen maar agh vroeger moest men vuur maken met een vuursteen kan nu ook bijna niemand meer :)
Daarom werk ik nog met TAN-lijsten. 1 Kopie altijd bij me en 1 kopie ergens verstopt als backup op externe locatie :) Nooit last van. Daarnaast, authenticatie met SMS is levensgevaarlijk, ze hoeven je telefoon maar te jatten of je SIM te dupliceren :)
ik vind het associaal.
het is heel simpel . je betaald voor een maand dat is zeg 30 dagen dat is 720 uur als ze nu gewoon die 8 uur eraf tellen is er nix aan de hand en handelen ze het netjes af .
waarom altijd zo moeilijk doen . je betaalt tenslotte om bereikbaar te zijn voor de hele tijd en als er 8 uur storing is moet tmobile het gewoon netjes afhandelen .. en dat zou moeten geleden voor elke provider ..
eigenlijk zouden ze dat wettelijk moeten regelen dat elk uur storing gecompenseerd word ..
al is het maar een paar cent.
Een iPhone abonnement van 29.95 per maand kost je 4 cent per uur. Als je dus voor een storing van 10u dat terug moet geven als 'gebaar', dan scheelt je dat dus 40 cent op je abonnementskosten. Waar hebben we het nou over? De kosten die ze moeten maken voor die correctie zijn al hoger.
Je ziet het verkeerd... het gaat om het ongemak en dat is meer waard :O
Als je een grote fabriek een dag zonder stroom zet dan is het toch ook niet redelijk om de stroom van een dag te vergoeden :/
Daar heb je gewoon SLA's voor waar instaat wat wanneer gecompenseerd wordt. Dat iedereen contracten tekent en pas achter af gaat kijken wat de voorwaarden eigenlijk zijn heb je geen wet voor nodig maar bewustwording.
Zeker als het zakelijk belangrijk is, is het gewoon dom om daar niet voor af over na te denken en vragen over te stellen.
Ik betaal nog steeds per belminuut/sms, dat reken ik per maand af ja. Maar je betaalt niet voor een maand :p

Overigens wordt dit nou wel te gek. Vodafone heeft veel storingen (hoewel ik er zelf nooit last van heb), maar deze van T-Mobile was wel erg lang...
Het is jammer dat ik nog een maand of 10 aan m'n contract vast zit, maar één ding weet ik zeker. Nooit meer T-mobile! Wat een prutbedrijf is het eigenlijk. Ik heb nogsteeds problemen met 3G dekking en / of UMTS masten die aan hun capaciteit zitten en daardoor geen bitje data doorlaten (vooral bij Utrecht Centraal is het nógsteeds slecht).

Gister had ik ook problemen waarbij een aantal mensen mij niet konden bellen terwijl ik zelf wel kon bellen. Mensen om mij heen hadden er ook last van, maar die konden helemaal niks. Wel raar dat ik wel nog gewoon kon bellen ...
ja ik zal je een geheim vertellen .
alle telefoon providers zijn hetzelfde .
maar niet verder vertellen he :)
Dat is hetzelfde waar ik aan dacht over de mensen die hier zeggen dat ze over gaan stappen, het is niet dat Vodafone of KPN het het afgelope jaar beter gedaan hebben.
Niet?

Wel bijzonder dan dat we hier op werk op een terrein met de grote van een kleine woonwijk zga. geen bereik hebben met T-mobile 3G en vodafone en KPN gebruikers vol bereik hebben.

Het was zelfs zo erg op meerdere plekken (verspreid over heel noordelijk zuid-holland) dat de ICT een enquette gehouden heeft waar er nu wél bereik was met T-mobile.
In mijn woonwijk is T-Mobile de enige met vol bereik. De UMTS verbinding van KPN hier valt zelfs regelmatig (heb nooit langer dan 3 minuten via UMTS verbinding gehad) weg. Vodafone doet het beter.

Punt is dat je dit overal blijft tegenkomen. Ja T-Mobile is goedkoop en ja T-Mobile heeft een storing... Maar is het ooit opgevallen hoe ongelofelijk veel meer mensen klagen wanneer het T-Mobile is? Want als de storing bij vodafone was, ja dan kon het de beste overkomen, toch?
Ik was van het weekend in Bourtange en ik kreeg al SMS'jes 'welkom in Duitsland', terwijl mijn vader en zus (resp. KPN en T-mobile) gewoon bereik hadden. Elke provider heeft zo zijn problemen met dekking. Een ander voorbeeld is de Uithof: daar valt Vodafone terug op GPRS, terwijl ik met T-Mobile in het verleden wel gewoon HSDPA had.

Maar het grote verschil tussen Vodafone en T-Mobile is dat Vodafone tussen de datastoringen door gewoon goed werkt, terwijl ik bij T-Mobile, met vol bereik, er vaak nog steeds geen data door krijg, een soort continue datastoring. :P
Uhuh... En waarschijnlijk hebben die vodafone en KPN gebruikers op andere plaatsen weer een dead spot. Bij mij in huis is het namelijk precies andersom: T-mobile heeft dekking, vodafone maar amper. Dat wil niet zeggen dat het netwerk van vodafone slecht is. Dat wil ook niet zeggen dat het netwerk van T-mobile goed is...

Het enige dat je daar uit kunt concluderen is dat er GEEN mobiel netwerk is dat 100% dekking heeft in heel Nederland. De enige verklaring die ik zou kunnen bedenken voor het feit dat in jouw perceptie T-mobile slecht is, is dat je vaker op plaatsen komt waar T-mobile slechte dekking heeft, en minder vaak op plaatsen waar andere netwerken slechtere dekking hebben.

Voor mij geldt dat waarschijnlijk weer andersom. Verschil is dat ik het blijkbaar beter kan nuanceren dan jij. Overigens werk ik in de IT bij een bedrijf dat in het verleden de dekkingsmetingen deed voor zowel Vodafone als T-Mobile. Uit die metingen kan in ieder geval de conclusie getrokken worden dat GEEN netwerk in NL perfect is en dat ze allemaal "dead-spots" hebben, zij het op verschillende plaatsen
Vodafone heeft in ons bedrijf door het hele pand steunzenders moeten plaatsen vanwege geen bereik, met mijn t-mobile heb ik zonder die zender vol bereik en zelfs een fijne H voor data.

So what's your point exactly?
Om en rond Utrecht Centraal is het bereik inderdaad ronduit belachelijk slecht te noemen. Op mijn Blackberry krijg ik daar maximaal een GPRS verbinding en lukt het nieteens om mobiele websites te laden (tweakers.mobi!).
Mijn medestudenten die bij Vodafone of KPN/Hi zitten hebben naar mijn weten vrijwel altijd 3G dekking :(

[Reactie gewijzigd door Timb0 op 29 maart 2011 11:33]

8 uur kort misschien eens wat beter SLA contracten afsluiten... Niet dat ik niet zonder kan maar dit vind ik persoonlijk kort door de bocht. Alles lag eruit. Fijn als je geen alternatieven plannen hebt. Krijg je ervan als je bezuinigd en tijdens een implementatie proces geen previous trusted state voor handen hebt maar nog moet samen stellen nadat alles in de soep loopt. Als ik geen compensatie krijg stap ik dus mooi over.

klacht ingediend ben benieuwd

[Reactie gewijzigd door marquiss op 29 maart 2011 11:04]

Hoe weet jij dan dat ze daarop bezuinigd hebben? Ook dure hardware kan kapot gaan.
ik studeer ITIL en 8 uur is geen acceptabele tijd voor zo een hoge prioriteit van problemen. Al met al een slecht calamiteiten plan. Deze dingen moeten allemaal ingecalculeerd zijn. En om dat goed te regelen kost inderdaad een heleboel geld.

En als je dat voor lief neemt moet je ook je klanten voor lief nemen en niet roepen dat er geen compensatie komt. Dat vind ik nogal kort door de bocht.
ik studeer ITIL en 8 uur is geen acceptabele tijd voor zo een hoge prioriteit van problemen.
rofl; welk boek gebruik je in godsnaam als daar specifiek in benoemd staat dat 8 uur geen acceptabele doorlooptijd voor een incident is?
Al met al een slecht calamiteiten plan. Deze dingen moeten allemaal ingecalculeerd zijn. En om dat goed te regelen kost inderdaad een heleboel geld.
Ah, ik zie dat je inzicht hebt in de werkwijze van T-Mobile. Exact weet hoe de processen daar intern lopen, en wat voor apparatuur ze allemaal gebruiken. Daarnaast kun je ook exact nagaan op welke wijze deze storing is ontstaan, en op welke wijze deze vervolgens is opgelost.
Goed geargumenteerd bashen
|:(

[Reactie gewijzigd door Foamy op 29 maart 2011 12:01]

Het punt is dat hun highly redundant, highly available cluster blijkbaar plat is gegaan door een softwarematige fout in meerdere leden van de cluster. Dat kan gebeuren, en daar heb je dan inderdaad meestal geen backup van.

De enige systemen die hun HA nog live backuppen zijn banken en vluchtsystemen.
ik studeer ITIL en 8 uur is geen acceptabele tijd voor zo een hoge prioriteit van problemen.
ITIL is niet meer dan een set met "Best Practices" en zegt (o.a.) dat je over een downtijd afspraken moet maken. Nergens wordt er binnen ITIL een termijn van 8 uur als onacceptabel genoemd.

Ook in de praktijk maak je onderscheid naar diensten. En niet iedere dienst heeft een bepaalde serviceniveau.

Lijkt me dat je nog wat problemen kan verwachten met je tentamen.
Hoezo? Er kan prima bepaald worden dat 8 uur een acceptabele tijd is onder ITIL. Ook bij een hoge prioriteit.
Als jij zo'n slimme jongen bent, dan ga je T-Mobile de volgende keer toch even helpen. Dan zorg je meteen voor een goed configuratie management en hebben wij nooit meer last van conflicterende systemen.

Wat zei de winkelmedewerker trouwens toen jij bij het afsluiten van je abonnement begon te onderhandelen over je gegarandeerde uptime en prioritering van problemen?
Ongeveer 8 uur? Toen ik het door had was het voor drieën en na 1 uur 's nachts kon ik nog steeds niks! En niks is ook echt niks, viel net in dat zogenaamde selecte groepje dat zelfs niet kon internetten... Een storing van deze omvang is een compensatie waard, alleen t-mobile denkt weer aan zichzelf, zoveel klanten compenseren kost zeker weer teveel geld... Laat het eens een keer niet draaien om winst maar om de klanten, beetje lief zijn mag ook wel een keer!
Gisteravond 20:30 het eerst gemerkt dat er iets mis was, vanochtend 6:45 liep mobiel internet nog niet lekker.
Als ik reken met 2 miljoen klanten en 1 dag compensatie is gemiddeld 1-2 euro dan is compenseren inderdaad nogal een kostenpost.
weer een slechte service van tmobile .
(praat uit eigen ervaring) de service is zoiezo niet goed.

8 uur is vrij veel, ik zag dat ze wel 30.000 naar "de gekste dag" van bnn donneerde vanwege dit voorval. dat is goed natuurlijk , maar ze hadden beter iets ter compensatie kunnen doen van dat geld.

ze zijn al de laatste tijd slecht in de publiciteit.
dit gaat klanten kosten.
Nou liever 30.000 naar een echt goed doel dan 2 miljoen keer een euro naar klagend en zeikend Nederland.

Tsss, dat er überhaupt mensen bestaan die liever een paar cent compensatie hebben dan dat er een bedrag naar een goed doel gaat.

[Reactie gewijzigd door tukkerpaddy op 29 maart 2011 11:36]

Wat een haat tegen T-Mobile hier. Een storing kan gebeuren, Andere providers hebben ze ook wel eens. Persoonlijk vind ik dat T-Mobile het de laatste tijd juist goed doet. Ze hebben hun 3g capaciteit veel uitgebreid en verbeterd op bijna elke plaats waar ik kom en ze bieden nog steeds als enige een "Onbeperkt" mobiel internet abo aan, waarbij alleen de snelheid omlaag gaat als je teveel download, maar je niks extra's betaald.

Tja een storing van 8 uur, niet compenseren, Tja niet zo netjes tegenover je klanten maar ze zullen inderdaad wel ergens een lijn moeten trekken, En het is echt niet alsof t-mobile dat alleen doet. Veel bedrijven hebben iets in het contract staan dat je pas recht hebt op compensatie als je 24 uur achter elkaar geen gebruik kan maken van hun diensten (UPC heeft/had dat bijv). Mensen lijken dat hier niet te weten ofzo en worden boos omdat het in een nieuwsbericht wordt gezegd, Terwijl andere bedrijven gewoon hetzelfde doen vaak.
Veel bedrijven hebben iets in het contract staan dat je pas recht hebt op compensatie als je 24 uur achter elkaar geen gebruik kan maken van hun diensten (UPC heeft/had dat bijv).
Klopt. Dit soort clausules staan bijna zeker in de kleine lettertjes bij 9 van de 10 providers. Het kan nog gekker, bij UPC's product Chello staat zelfs dat ze de snelheid die ze jou dus verkopen als product niet kunnen garanderen en je bij gebreke dus pech hebt.
Alle klachten m.b.t. dit punt zijn dus "best effort".
1 2 3 ... 12

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee