Philips voegt ISF-modes toe aan 8000- en 9000-hdtv-series

Philips gaat zijn nieuwe 8000- en 9000-hdtv's voorzien van ISF-kalibratiemodi. De Nederlandse fabrikant bouwt hiervoor een groot aantal testpatronen in. Met de nieuwe tv's is het ook mogelijk om de kleuren van Ambilight te kalibreren.

Met de nieuwe ISF-modi komt Philips tegemoet aan kritiek op de gebrekkige kalibratiemogelijkheden van de huidige Philips-tv's, onder meer in recensies van Tweakers.net. De nieuwe modellen in de 8000- en 9000-series krijgen Smart Picture-presets voor ISF Day en ISF Night. De eerste is bedoeld voor situaties met redelijk wat omgevingslicht, terwijl de tweede preset voor het kijken in een donkere kamer is bedoeld.

De gebruiker heeft de mogelijkheid om aanpassingen te doen aan de twee nieuwe ISF-modes, maar de instellingen kunnen ook beveiligd worden. Alle beeldmenuopties in ISF Day en ISF Night kunnen per broningang opgeslagen worden. Het is niet bekend met hoeveel punten de grijswaardenkalibratie uitgevoerd kan worden. Nu is dat er bij de huidige Philips-tv's slechts een, maar concurrenten als LG, Samsung en Panasonic maken al gebruik van twee of tien punten om de witbalans zo nauwkeurig mogelijk te krijgen.

Behalve de witbalans is het met het nieuwe systeem ook mogelijk om het kleurbereik aan te passen. Philips toonde op zijn Winter Media Event 2011 in Barcelona als voorbeeld een screenshot van het aanpassen van de 'tint', ook wel 'hue' genoemd, van de primaire en secundaire kleuren. Mogelijk kunnen ook de verzadiging en 'lightness' van de kleuren ingesteld worden.

Philips heeft nog een aantal andere verbeteringen doorgevoerd. Zo zal het bij de nieuwe modellen mogelijk zijn om contrast en helderheid van de backlight afzonderlijk in te stellen. Nu zijn die twee nog gekoppeld. Ook heeft Philips een groot aantal testpatronen ingebouwd, die gebruikt kunnen worden bij kalibratie. Philips volgt hiermee concurrent LG, die ook een aantal testpatronen voor kalibratie in zijn tv's heeft zitten. Dat aantal is echter kleiner dan bij Philips.

Uniek volgens Danny Tak, productplanner bij Philips, is de mogelijkheid om Ambilight te kalibreren. Dit is bijvoorbeeld handig voor de zogeheten bias-verlichting die door professionals wordt aangeraden bij het kijken naar beeld in een donkere ruimte. Een grijs licht achter de tv zorgt namelijk voor een rustiger beeld. Door dit te kalibreren volgens de D65-specificatie, dezelfde als bij de witbalans van de tv, is Ambilight in ieder geval geen storende factor. Ook als Ambilight dynamisch de kleuren aanpast aan het beeld, zou kalibratie ervan zinvol zijn, aangezien de op de muur geprojecteerde lichten soms afwijken van wat op het scherm vertoond wordt.

Philips Winter Media Event 2011 ISF-modes Philips Winter Media Event 2011 ISF-modes

Door Pieter Molenaar

10-03-2011 • 08:59

28

Reacties (28)

28
24
8
0
0
7
Wijzig sortering
Wij hebben een Philips. Ik stel het ding gewoon zo in dat het beeld me bevalt. Niks calibratie, niks gedoe met color spiders, gewoon een beetje aandacht besteden aan de instellingen. En bij aanschaf meteen, zonder ook maar te kijken, de showroominstellingen wijzigen.

Om Duke Ellington maar even te paraphraseren: "If it looks good, it is good"
Ben ik wel met je eens.

Het is net als in een duur restaurant iets eten.
Tuurlijk, dat is hoe het (een gerecht) hoort te smaken, maar als jij het niet lekker vind. Dan vind je het niet lekker.

Met andere woorden, prima dat mijn tv 'goed' is afgesteld. Maar als ik 'slecht' mooier vind, is dat voor mij beter. Klaar.
Mijn tv, mijn afstelling. En als mensen het er niet mee eens zijn, dan kopen ze maar lekker zelf een tv.
Anoniem: 168448 @Anthracite10 maart 2011 09:45
Zou je toch eens moeten doen. Er gaat dan een wereld voor je open ;-)
Ik vind het nog best moeilijk altijd. Wij hebben thuis een LG plasma tv, maar die kreeg ik niet goed gekalibreerd. zet je het ene goed, staat het andere weer fout. Zal wel meer aan mij liggen dan de TV ;)
Heb ik gedaan, maar dan voor mijn 2 stuks 22" TFT's die aan mijn desktop hangen. Als ik daat video op kijk, moet ik altijd contrast en kleurverzadiging bijregelen. Dus nee, bedankt, voor mij geen neutrale weergave op m'n TV.
Klinkt wel goed, maar kalibreren is altijd lastig zonder colorspider oid. 95% van de gebruikers laat hem waarschijnlijk op fabrieksinstellingen staan; instellingen met een belachelijk contrast en veel te rode/felle kleuren, zodat de TV er goed uit ziet onder het kunstlicht in de winkel. Als de dingen in de fabriek gewoon op sRGB instellen, dan hoef ik geen kalibratie -- al zou je dan iets nauwkeuriger voor omgevingsliocht kunnen kalibreren met de juiste hardware die bijna niemand heeft.
Zelfs oudere Philips TV's hadden al gewoon een winkel/demo en een thuis stand in het menu, waarmee je de kleuren in ieder geval een normale beginwaarde kan geven. Die is toch in nieuwere TV's niet verdwenen lijkt me?

Verder is het natuurlijk altijd prettig wanneer ze het gemakkelijker maken, mensen willen hier tegenwoordig steeds meer geld aan uitgeven. 10 Jaar geleden kon je hier geen cent mee verdienen, de reden dat al deze opties uit de Matchline tijd ook niet meer op de TV's zaten.
ISF calibreren met een colorspider is zelfs lastig ;)
Het goedkoopste wat in de buurt komt van degelijk spul is de X-rite i1Basic maar dat spul kost al zoveel dat je minimaal wel een paar monitoren moet doen wil je uberhaupt de kosten van een specialist eruit halen.
Mooie toevoeging, ik heb zelf ook een Philips met ambilight en ja ik ben een groot voorstander van de techniek. het kalibreren van de ambilight kleur is handig wanneer je muur bijvoorbeeld niet helemaal wit is, maar creme of licht geel of licht-"weet ik veel wat". dan kun je de kleur dus ook afstemmen op je achtergrond, waardoor ambilight nog beter tot z'n recht komt en of minder aanwezig of juist meer aanwezig. smaken verschillen nu eenmaal.
Dat werd tijd, kalibreren van die Philips tv's was (is) een ramp.
Anoniem: 396543 10 maart 2011 09:04
Yes, binnenkort weer een nieuwe TV aanschaffen dus.
Als dit goed uitgewerkt wordt blijft Philips bestaansrecht houden en kunnen ze (weer) meedoen met de andere jongens. Leuke en handige features!
"Een grijs licht achter de tv zorgt namelijk voor een rustiger beeld."

?!? Grijs licht? Zou dat ergens tussen wit licht en zwart licht zitten ofzo?
Misschien verduidelijkt deze video op Youtube het concept van een 'bias light' iets voor je.
"Een grijs licht achter de tv zorgt namelijk voor een rustiger beeld."

?!? Grijs licht? Zou dat ergens tussen wit licht en zwart licht zitten ofzo?
Zo zijn er ook pink noise en white noise, en blacklight natuurlijk ;)
Ik heb sinds kort een 7605, en moet zeggen dat het kalibreren best een gedoe is op de tv.
Zou handig zijn als ze dit in de volgende firmware update kunnen meenemen.
Ambilight is idd een verdomd leuke gimmick, maakt het kijken wel aangenamer.
Bij de 2010 modellen kun je iig ambilight beetje afstemmen op de kleur van de muur.
Zijn de calibratie mogelijkheden een software matige of hardware matige update van de nieuwe televisies.
Ik heb een maand geleden een 40PFL9705/H gekocht en die mag wel wat beter ingeregeld worden.
Ik vind het lastig om de flatscreen goed in te stellen ik vind het beeld niet echt optimaal, het zou mooi zijn als ik dat goed kon inregelen dmv een calibratie mogelijkheid.
Wat betreft die bias light, zoiets doe ik al een jaar of 15, dmv verlichting achter de tv, dat kijkt een stuk rustiger, dan komt het beeld niet zo op je af.

[Reactie gewijzigd door j.oostra op 23 juli 2024 05:45]

Lol typfoutje in het 2e screenshot "Cyaan" wat nederlands is, de rest is engels. Een a'tje te veel want het moet natuurlijk Cyan zijn :+

Ehh, veel te scherp voor zo vroeg in de ochtend :+

[Reactie gewijzigd door Ventieldopje op 23 juli 2024 05:45]

Lol typfoutje in het 2e screenshot "Cyaan" wat nederlands is, de rest is engels.
Ehh, veel te scherp voor zo vroeg in de ochtend :+
Moeten Nederlands en Engels niet met een hoofdletter ?
Een typfout in een screenshot is lastig verbeteren voor de tweakers.net crew ;)
Volgens mij begrijp je wat ze er mee bedoelen.......

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.