Philips gaat zijn nieuwe 8000- en 9000-hdtv's voorzien van ISF-kalibratiemodi. De Nederlandse fabrikant bouwt hiervoor een groot aantal testpatronen in. Met de nieuwe tv's is het ook mogelijk om de kleuren van Ambilight te kalibreren.
Met de nieuwe ISF-modi komt Philips tegemoet aan kritiek op de gebrekkige kalibratiemogelijkheden van de huidige Philips-tv's, onder meer in recensies van Tweakers.net. De nieuwe modellen in de 8000- en 9000-series krijgen Smart Picture-presets voor ISF Day en ISF Night. De eerste is bedoeld voor situaties met redelijk wat omgevingslicht, terwijl de tweede preset voor het kijken in een donkere kamer is bedoeld.
De gebruiker heeft de mogelijkheid om aanpassingen te doen aan de twee nieuwe ISF-modes, maar de instellingen kunnen ook beveiligd worden. Alle beeldmenuopties in ISF Day en ISF Night kunnen per broningang opgeslagen worden. Het is niet bekend met hoeveel punten de grijswaardenkalibratie uitgevoerd kan worden. Nu is dat er bij de huidige Philips-tv's slechts een, maar concurrenten als LG, Samsung en Panasonic maken al gebruik van twee of tien punten om de witbalans zo nauwkeurig mogelijk te krijgen.
Behalve de witbalans is het met het nieuwe systeem ook mogelijk om het kleurbereik aan te passen. Philips toonde op zijn Winter Media Event 2011 in Barcelona als voorbeeld een screenshot van het aanpassen van de 'tint', ook wel 'hue' genoemd, van de primaire en secundaire kleuren. Mogelijk kunnen ook de verzadiging en 'lightness' van de kleuren ingesteld worden.
Philips heeft nog een aantal andere verbeteringen doorgevoerd. Zo zal het bij de nieuwe modellen mogelijk zijn om contrast en helderheid van de backlight afzonderlijk in te stellen. Nu zijn die twee nog gekoppeld. Ook heeft Philips een groot aantal testpatronen ingebouwd, die gebruikt kunnen worden bij kalibratie. Philips volgt hiermee concurrent LG, die ook een aantal testpatronen voor kalibratie in zijn tv's heeft zitten. Dat aantal is echter kleiner dan bij Philips.
Uniek volgens Danny Tak, productplanner bij Philips, is de mogelijkheid om Ambilight te kalibreren. Dit is bijvoorbeeld handig voor de zogeheten bias-verlichting die door professionals wordt aangeraden bij het kijken naar beeld in een donkere ruimte. Een grijs licht achter de tv zorgt namelijk voor een rustiger beeld. Door dit te kalibreren volgens de D65-specificatie, dezelfde als bij de witbalans van de tv, is Ambilight in ieder geval geen storende factor. Ook als Ambilight dynamisch de kleuren aanpast aan het beeld, zou kalibratie ervan zinvol zijn, aangezien de op de muur geprojecteerde lichten soms afwijken van wat op het scherm vertoond wordt.
:fill(white)/i/1299714942.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1299714943.jpeg?f=thumb)