MWC: 'Nokia krijgt miljarden voor Windows Phone 7-deal'

Telefoongigant Nokia beweert miljarden dollars te krijgen van Microsoft om over te stappen op Windows Phone 7. Nokia-ceo Stephen Elop zei op de eerste dag van het Mobile World Congress dat 'Android verslaan' de hoogste prioriteit heeft.

Elop verdedigde tijdens zijn keynote Nokia's deal met Microsoft en hij zei het gevoel te hebben dat de hoogte van de bedragen onderbelicht waren gebleven bij de bekendmaking van vrijdag dat Nokia overstapt op Windows Phone 7 als OS. Het geld is vooral bedoeld voor het ontwikkelen en marketen van smartphones met Microsofts OS. Wanneer de eerste Windows Phone 7-Nokia's op de markt verschijnen is nog niet bekend, maar Elop gaf aan te hopen op nog dit jaar.

"Wij betalen Microsoft royalties voor het gebruik van zijn software. Hierdoor kan Nokia bezuinigen op het ontwikkelen van deze software. Al verbeteren we die eveneens intern", aldus Elop. "Het is ook belangrijk om te vermelden dat Microsoft ons diensten als Xbox en Bing levert. Zij leunen bijvoorbeeld op onze locatieafhankelijke diensten, en wij beschikken over een nieuwe bron van advertentie-inkomsten. Onze bijdrage is dat we van Windows Phone een concurrerend platform maken."

De vermelding van de bedragen komt nadat de reactie van investeerders en werknemers op de Windows Phone 7-deal anders waren dan Nokia had gehoopt: het Finse bedrijf verloor 14 procent op de beurs en werknemers gingen uit protest eerder naar huis. Elop meldde ook dat Google hoopte dat Nokia over zou gaan op Android. Nu ziet hij het verslaan van Googles OS als de hoogste prioriteit: "Daarna zijn partijen binnen het Windows Phone-segment onze directe concurrenten." Eldar Murtazin van Mobile-Reviews zei vrijdag dat Nokia nog steeds in gesprek is met Google, maar dit lijkt gezien de nieuwe uitlatingen van Elop onwaarschijnlijk.

Linux-groep LiMo hoopt volgens Reuters van Nokia's nieuwe pact te profiteren. Zij denken dat kleinere smartphonefabrikanten nu eerder geneigd zijn om naar alternatieve softwareplatforms te kijken, aldus LiMo-ceo Morgan Gillis. "Nu Microsoft en Nokia met elkaar in zee zijn gegaan, en Android snel algemener wordt, moeten andere toestelverkopers verder kijken. Anders krijgen zij net als pc-fabrikanten te maken met een instorting van marges."

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Luke van Velthoven

Stagiair

14-02-2011 • 13:26

137 Linkedin

Reacties (137)

Wijzig sortering
`Nokia-ceo Stephen Elop zei op de eerste dag van het Mobile World Congress dat 'Android verslaan' de hoogste prioriteit heeft.´

Tja, het lijkt erop dat Nokia van Microsoft is geworden. Eerste eerste doel van Nokia zou toch moet zijn meer telefoons te verkopen dan de concurrentie en dat is toch echt Samsung, LG, HTC en Apple. Dus als Nokia aandeelhouder ben je toch meer geinteresseerd in wat er in de toekomst door Nokia zal worden gemaakt, hoeveelheden winstverwachting, etc.
Android verslaan klinkt in mijn ogen als een doel van Microsoft (software fabrikant) die WP7 aanbiedt.
Komt ook nog bij dat de concurrentie als Samsung, LG en HTC al een geruime tijd WP7 telefoons aanbiedt, en als je daarbij optelt dat richtlijinen van WP7 vastliggen (en Nokia heeft aangegeven daar niet aan te tornen) wordt het verhaal nog meer een soort Microsoft verhaal.

En voor degenen die het nog niet wisten Elop is een ex MS topman en is de 7 grootste aandeelhouder van MS aandelen en hij bezit geen Nokia aandelen...
http://www.dailyfinance.c...s/institutional-ownership

Daarnaast heeft hij afgelopen vrijdag ook nog eens een andere oud MS topman op een belangrijke post neergezet.
http://www.engadget.com/2...microsoft-vet-chris-webe/

[Reactie gewijzigd door zap8 op 14 februari 2011 13:52]

Nokia en MS zijn gewoon een strategische alliantie aangegaan. Die kan beiden voordelen bieden. Nokia had zijn kaarten gezet op Meamo / MeeGo, wat een beetje aan het floppen was, en zat dus eigenlijk zonder OS.

Ze konden eigenlijk drie dingen doen:
 • Vol voor Windows Phone gaan
 • Vol voor Android gaan
 • Toestellen voor zowel Android als Windows Phone uitbrengen
Ik denk dat het wel klopt dat ze zich met Windows Phone beter kunnen onderscheiden; op de korte termijn toch zeker; er zijn al zoveel Android toestellen. Verder is het misschien ook wel heel slim van ze om geen mengelmoesje van OS-en aan te bieden maar zich vol te focussen op Windows Phone 7. Dan kunnen ze daar heel goed in worden.

We moeten het gaan zien, maar ik zie het zo somber nog niet in.

Dat Android verslaan meer een MS doel is... misschien, maar als Nokia nu al zijn kaarten zet op Windows Phone dan hebben ze er zelf ook veel belang bij dat dat OS succesvol wordt. In die zin is het dus logisch dat andere aanbieders van WP7 nog niet als concurrenten worden gezien, die bouwen immers mee aan hetzelfde platform.
´Dat Android verslaan meer een MS doel is... misschien, maar als Nokia nu al zijn kaarten zet op Windows Phone dan hebben ze er zelf ook veel belang bij dat dat OS succesvol wordt. In die zin is het dus logisch dat andere aanbieders van WP7 nog niet als concurrenten worden gezien, die bouwen immers mee aan hetzelfde platform.´

Tja, het enige dat ik me afvraag, mocht WP7 met behulp van Nokia een enorm succes worden. Krijgt Nokia opeens toch met al die Aziatische bedrijven (Samsung, HTC, etc.) te maken en ik vraag me af als ze die concurrentie wel aankunnen. De enige die van zo´n scenario direct profiteert is MS van die verdient aan licenties... Dus ik blijf het verslaan van Android toch in de eerste plaats een doel van MS vinden.

Een exclusieve deal van Nokia met MS (WP7 alleen voor Nokia) had ik nog enigszins kunnen begrijpen. Er zou dan echt iets door Nokia kunnen worden opgebouwd. Zoals de zaken er nu voor staan lijkt Nokia in de toekomst gereduceerd tot een van de vele hardwarebouwers van WP7 telefoons.

Overigens ook nog een interessant lijstje van wat er met vorige strategische mobiele partners van Microsoft gebeurde
link
http://www.asymco.com/201...trategic-mobile-partners/

[Reactie gewijzigd door zap8 op 14 februari 2011 15:10]

Helemaal mee eens! ;)
Ik denk dat het wel klopt dat ze zich met Windows Phone beter kunnen onderscheiden; op de korte termijn toch zeker; er zijn al zoveel Android toestellen. Verder is het misschien ook wel heel slim van ze om geen mengelmoesje van OS-en aan te bieden maar zich vol te focussen op Windows Phone 7. Dan kunnen ze daar heel goed in worden.
Het probleem is dat je bij WP7 overgeleverd bent aan wat MS er mee doet, terwijl je bij Android je eigen schil kan bouwen en daarmee mensen aan jouw merk kan binden. Ik heb een HTC Legend en kan bijna niet meer zonder alle extra functies die Sense biedt in vergelijking met bijv de Android versies van Motorola en Samsung.

Ook is het succes van WP7 op de lange termijn slecht omdat Nokia juist dan verdwijnt in de massa van alle hardwaremakers.
Als ze helemaal over gaan op bingmaps etc, wat blijft er dan over van hun eigen gratis navigatiedienst?
Die blijft. Google heeft geen offline kaarten. Nokia wel . De integratie betreft met name deze: http://maps.ovi.com..

Maar wat mij ontgaat is hoe en waarom Nokia die miljarden dollars ontvangt. Nokia betaalt per WP7 toestel aan MS. Maar ze delen in de advertentie-inkomsten, of zo? En ze krijgen ook betaald voor de ontwikkelkosten van WP7?

Android verslaan zal hem sowieso niet meer gaan worden. Zeker niet als je zo stringent voorschrijft aan welke specificaties het toestel moet voldoen.

Verder vind ik het eeuwige zonde dat Nokia nu ook wil verdienen aan het gebruik van het toestel, door middel van het analyseren van de data van de gebruiker. Naar mijn mening heeft Nokia (of welke fabrikant dan ook) daar helemaal niets mee te maken. Dat dit een model is voor gratis dienst als Google search, of Facebook, is tot daar aan toe. Maar een device wat ik voor vele honderden euro;s aanschaf, wil ik niet als mobiel advertentieplatform hebben. Dan nog liever Android, wat je veel meer de mogeijkheid geeft je zaken naar eigen believen in te richten.
Ik denk dat microsoft er een hoop voor over heeft om hun telefoon software
serieus op de markt te krijgen, ze willen niet echt weer een flop zoals het ervoor ging.
en daarom zullen ze waarschijnlijk graag goedkopere deals geven of zelfs geld betalen om een telefoon gigant als nokia aan hun kant te krijgen.
Ze hebben met hun game console ook de eerste jaren zwaar verlies geleden,
maar ze zijn nu wel een van de main players op de markt geworden.
Kapitaal hebben ze wel in het moederbedrijf, maar je hebt een grote speler
zoals nokia nodig om je systeem echt op de markt te krijgen.
Hoe ze het precies doen ik weet het niet, maar ze zullen het vast wel slim bedacht hebben.
alleen al deze aankondigingen zijn gigantische reclame voor microsoft die je anders bijna niet met een reclame campange kan evenaren.

[Reactie gewijzigd door bamboe op 14 februari 2011 14:57]

Ben het eens met je Analyse. Microsoft betaald Nokia waarschijnlijk om door de aanloop heen te komen, gegeven het nog lage marktaandeel. Alleen zie ik totaal niet in, hoe dit reclame voor ze is. Microsoft koop zichzelf nu in de markt, in plaats van dat ze van hun kwalitiet moeten hebben.
Hoop dat het een gezonde concurrentie strijd wordt, waar ze mekaar nog wel in leven laten.

[Reactie gewijzigd door elteck op 15 februari 2011 08:51]

Maar wat mij ontgaat is hoe en waarom Nokia die miljarden dollars ontvangt
Die vraag beantwoord Elop in 't filmpje:

Er is kennelijk weinig tot geen enkele vraag naar WP7 telefoons, dus die moet gecreëerd worden. Verder is het aandeel Nokia enorm in elkaar geflikkerd (miljarden "aangenomen" waarde verdampt dus), en Microsoft wist vermoedelijk wel dat dit zou gebeuren. Tevens betaalt Microsoft om gebruik te mogen maken van de naam "Nokia".

En vermoedelijk betaalden ze nog wat om hun directeurtje genaamd Elop op de hoogste stoel bij Nokia te krijgen, al zullen ze dat niet zo zeggen.

Verder moeten er nog de nodige mensen ontslagen worden, Qt ontwikkelaars, MeeGo ontwikkelaars, enzovoorts. Kortom, het compleet vermoorden van alle open projecten van Nokia, het dumpen van dat personeel en het volledig overstappen op de gesloten desktop-meuk van Microosft. Inclusief 'hertraining' van de huidige Nokia ontwikkelaars, want ze allemaal .NET leren enz. kost ze klauwen vol geld, en de ontwikkelaars die nu heel hard Nokia ontvluchten moeten vervangen worden. Dus wat huisjes in Tampere kopen en daar een stelletje .NET-ontwikkelaars een baantje bij Nokia bezorgen. Al dat soort kosten gaan als 'restructureringskosten' in de boeken.

Al dat gedoe kost geld, en daar betaalt Microsoft grof voor. Alles om GoldmanSachs tevreden te houden. Want als GS boos is en de rating 'gedegradeerd' wordt, flikkert de hele aandelenkoers van Microsoft in elkaar (á la Griekenland), zijn Bill Gates en Steve Ballmer miljarden kwijt, en kan Microsoft nog minder geld lenen voor het over de balk gooien van geld.
Dus wat huisjes in Tampere kopen en daar een stelletje .NET-ontwikkelaars een baantje bij Nokia bezorgen.
Stond er niet in die memo dat er ook wat afdelingen naar Silicon Valley verplaatst zouden worden? Dan lijkt het me makkelijker om maar gewoon alle developers 'weg te doen' bij Nokia en MS zelf alles te laten ontwikkelen, als ze toch bezig zijn :/

Ah, gevonden:
[...] and that Elop would start looking to Nokia's new Silicon Valley campus as its center of gravity, with execs and senior management expected to start spending more time outside Finland.

[Reactie gewijzigd door jbvo op 15 februari 2011 11:32]

0Anoniem: 116213
@pegagus14 februari 2011 23:55
Maar wat mij ontgaat is hoe en waarom Nokia die miljarden dollars ontvangt. Nokia betaalt per WP7 toestel aan MS. Maar ze delen in de advertentie-inkomsten, of zo? En ze krijgen ook betaald voor de ontwikkelkosten van WP7?
Het is een totaal.

1. [+] Nokia ontvant een ongebekend bedrag van Microsoft, zodat ze niet voor Android kiezen.
2. [-] Microsoft ontvangt licentie gelden voor het gebruik van WP7 op elke Nokia telefoon die verkocht wordt.
3. [+] Nokia heeft niet al het personeel meer nodig wat zich druk bezig houd met de huidige software ontwikkeling. Ze stoppen er niet helemaal mee, er blijft nog wat Symbian en MeeGo personeel over, maar er zullen toch in de aankomende weken (wat je kon horen in deel 1) berichten komen over vermindering. Of dat nu meteen ontslagen gaan worden weet ik niet, maar het zal uiteindelijk in een grote kosten verlaging gaan lopen, dus het lijkt wel duidelijk dat er mensen gaan verdwijnen die zich nu met de software kant bezighouden. Dit zijn tevens vaak duur betaalde personen, dus als er dan over een finaciële afschijvings periode wordt gekeken, dan lopen de besparingen inderdaad zeer snel op en miljarden is dan best mogelijk.

Er zijn meer factoren, maar dit zijn de belangrijkste. Ik denk dat Microsoft aardig in de buidel heeft getast om Nokia te overtuigen dat ze voor hun moeten kiezen, maar miljarden zal het niet geweest zijn. De echte besparing komt dus voornamelijk van punt 3, waarbij er dan vaak naar langere periodes wordt gekeken. Als ze dus 1000 man ontslaan die $125k per jaar verdienen, dan hebben we het al over een besparing van $2,5 miljard over 20 jaar.
Nokia is eigenaar van NavTeq... Is voor Microsoft dus wel een enorme aanwinst.
(en de reden waarom Nokia een product zoals Ovi Maps gratis kan aanbieden)
en Bing Maps gebruikt NU AL kaarten van NavTeq...
NU AL, ja idd... MAAR niet gratis!
Misschien begrijp ik je verkeerd, het is niet zo dat die twee nu vriendelijk samen gaan werken ;) Nokia gaat alleen telefoons met Windows 7 op de markt brengen, nothing else.
Die werden geloof ik geïntegreerd tot een WP7 navi dienst?
Ik begreep dat Ovi maps naar WP7 werd geport
Hun eigen navigatiedienst werkt ook off line en is meer zoals Tomtom.
Bing maps is een pure on line dienst.
Verder is Bing ook afhankelijk van goed kaartmateriaal en dat heeft Nokia dus in vooraad uit hun navigatiedienst
Bing maps is in Europa nog erg beperkt, waarschijnlijk zal Microsoft profiteren van de gegevens die Nokia de afgelopen jaren heeft verzameld. Voor Europese consumenten van Windows Phone 7 is dit dus hoogst waarschijnlijk wel een vooruitgang.
waarom stopt nokia nu met maemo en meego?
dat was veel belovend.
De N900 was een geweldig apparaat om te concureren met de 3gs
helaas:(
Omdat nog altijd maemo en meego in de kinderschoenen staan. Zeker als je iOS of Android hier tegenoverzet. Belangrijke vraag, simpel antwoord: De gemiddelde huis-tuin-en-keuken gebruiker wil simplicity, snelheid en stabiliteit. De tweaker wil daarnaast zijn gang kunnen gaan, doch is dat slechts een heel klein percentage gebruikers... Maemo en Meego bieden simpelweg niet de functionaliteit en kwaliteit die door de gebruiker worden gewaardeerd.
Omdat nog altijd maemo en meego in de kinderschoenen staan. Zeker als je iOS of Android hier tegenoverzet.
Meego is er nieuw en staat nog in zijn kinderschoenen. Maar Maemo was al een behoorlijk volwassen OS.

Waarom Nokia dit OS nooit echt op de markt gezet heeft is me een raadsel. IMO was het produktie rijp.
Maemo mag dan welliswaar behoorlijk volwassen zijn. Doch blijft het vreemd dat ik deze naam nooit/zelden naar voren hoor komen in een gesprek. Dit suggereerd dat het product niet veel gebruikt wordt op de wereld, en naar mijn mening is dat de ENIGE geldige test om te kijken of het product werkt... Een mooi verbeeld hiervan is Windows Vista. Men mag er van uitgaan dat Vista door Microsoft echt wel behoorlijk is getest. Echter komen de kinderziektes pas bovendrijven op het moment dat de gehele wereld aan het overstappen is op Vista. Idem voor Maemo, het product is niet ver verdeeld onder de consument, en dus staat Maemo naar mijn idee nog steeds in de kinderschoenen.

Dat het productie rijp is is een ander verhaal. Ik denk dat Nokia Maemo niet door wil voeren vanwege het feit dat het aanbod al zo groot is. De klant is tevreden met de opties die ze nu hebben, en er is dus geen reden om verder te investeren in producten waarvan de concurrentie nu al enorm is.
Volgens mij is Maemo dan ook maar op een een of twee toestellen uitgeleverd. De rest was allemaal S60 of recenter Symbian^3. Voordat Nokia meer toetsellen op basis van Maemo uit kon brengen (wat overigens nog steeds door de community verder ontwikkeld wordt) was het al door de prutsers in de top afgeschoten ten faveure van een nieuwe smaak samen met Intel - MeeGo. Wat mij betreft hebben ze met die beslissing dan ook de oorlog verloren, daarmee zijn ze te ver achterop geraakt. Het gaat om snelheid, en dan met name snel iets hebben wat goed werkt.
Waarom jij het nooit gehoord hebt is precies die reden: het heeft nooit een normale kans gehad. Terwijl het enorme potentie had.
Dat lijkt me duidelijk.
Telefoongigant Nokia beweert miljarden dollars te krijgen van Microsoft om over te stappen op Windows Phone 7. Nokia-ceo Stephen Elop zei op de eerste dag van het Mobile World Congress dat 'Android verslaan' de hoogste prioriteit heeft.
De eis van Microsoft zal ook zijn geweest dat gestopt zou worden met MeeGo.

Meego is uiteindelijke een concurrent van windows voor Tablet, Smartphone en Netbook.
Van de recente MeeGo berichtgeving was het wel duidelijk dat het voornamelijk richting een doodgeboren kindje aan het gaan was en er weinig veelbelovends aan was, dus denk niet dat MS dat heeft moeten eisen, waarschijnlijk was nokia blij zat om ervan af te zijn.
Van de recente MeeGo berichtgeving was het wel duidelijk dat het voornamelijk richting een doodgeboren kindje aan het gaan was en er weinig veelbelovends aan was
Ja de berichtgeving. :O

Als ik jouw was zou ik me een keer inschrijven op de mailinglists van Meego. Dan zie je dat er nog erg veel activiteit is.
Veel door Intel ontwikkelaars (commit messages).

De tijd zal het uitwijzen of/wanneer Meego groot wordt. Ik kan me niet voorstellen dat Intel er zoveel investeert in dit OS als het geen kans van slagen heeft

IMO is een van de grote voordelen dat je volledig native code op Meego kunt en mag gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 14 februari 2011 14:33]

Ja veelbelovend, maar niemand wilt het. Tja en Nokia heeft de boot in Smartphone wereld behoorlijk gemist. En ze hebben vaak gefaald (Symbian, Meego en Meamo). Dus ik kan de samenwerking met een grote softwareboer goed begrijpen. Eigenlijk hebben ze elkaar een beetje nodig op dit moment.
Het valt me lastig een stuk van Elop te lezen zonder bij het woord "we" Microsoft voor te stellen.

Zou hij zijn aandelen van Microsoft niet beter even overdragen aan Mevrouw Elop?
Zie bij MSFT

http://www.dailyfinance.c...s/institutional-ownership

Hoe kan het dat die Elop nog steeds op nummer acht staat in de aandeelhouderslijst van Microsoft?

Enfin dat heet dan business as usual.

Nu dat Nokia officieel MS Telecom division is en Android wil na-apen is het te hopen dat een fris bedrijfje het Linux open source phone concept verder uitbouwt.
Sterker nog, mr. Elop heeft als directeur van Nokia geen Nokia aandelen- of optiepakket. Dat is redelijk ongewoon voor een CEO van een groot bedrijf.
Maar aandelen van Microsoft heeft hij dus wel.
In Finland is hier redelijk wat opschudding over ontstaan.
Hij is momenteel zijn Microsoft aandelen aan het verkopen. Dit heeft hij nu moeten stoppen wegens de deal (anders is het verhandelen met voorkennis) en van zodra het weer mogelijk is gaat de rest van de Microsoft aandelen ook over de toonbank.
En tegen dan heeft hij ook Nokia aandelen...

Dat hij nr 8 is bij Microsoft heeft hij vandaag nogmaals ontkent.
En de CEOs die dat wel hebben zijn dan weer het type dat het liefst zo snel mogelijk het complete bedrijf aan een concurent verkoopt die meer per aandeel wil geven.
Eigenlijk is dit wel goed voor Google en Apple.
Beiden zijn anders binnen no time (of eigenlijk nu al) te dominant binnen dit segment en dan krijgen ze problemen met anti monopoloy wetgeving van US en EU.
Eigenlijk is dit wel goed voor Google en Apple.
Beiden zijn anders binnen no time (of eigenlijk nu al) te dominant binnen dit segment en dan krijgen ze problemen met anti monopoloy wetgeving van US en EU.
Ik denk dat zowel Google als Apple er heel blij mee zijn. Maar dan eerder omdat Nokia nu echt geen gevaar meer gaat zijn voor ze.
Nokia gaat niet met Microsoft in zee omdat ze weten dat het GEEN succes gaat worden.

Daarvoor zijn de belangen veel te groot.

Het blijft een risico met een redelijk onbemind OS. Maar ik heb niet het idee dat WP7 nu echt zo slecht is als men hier op het forum beweerd.

Als tweakers vind ik Android hartstikke goed en leuk. Maar belangrijker is dat ik goed kan bellen en mailen. Dat doet Android goed, beter zelfs dan de iOS4 apparaten die ik getest heb.
Maar dat wil niet zeggen dat ik denk dat ik dat met een WP7 toestel net zo goed kan, misschien wel beter.

Nee, ik denak dat binnen het zakelijk segment de WP7 serie best hoge hogen kan gaan gooien. Al was het alleen maar omdat je met .Net applicaties kunt ontwikelen.
En dat kan tot nu toe niet op iOS en of Android.
Nokia gaat niet met Microsoft in zee omdat ze weten dat het GEEN succes gaat worden.

Daarvoor zijn de belangen veel te groot.
Ik ben bang dat Nokia geen keuze hadden en dat de aandeelhouders voor korte termijn gaan. Ze hebben Nokia onder druk gezet waarschijnlijk al toen ze Stephen Elop binnen gehaald hebben.

Met deze deal zal Nokia dit financiële jaar (2011) geweldige winstcijfers kunnen presenteren. Dat het daarna over en uit is voor Nokia zal de alleen maar geld gedreven aandeelhouder niet boeien.
Nee, ik denak dat binnen het zakelijk segment de WP7 serie best hoge hogen kan gaan gooien. Al was het alleen maar omdat je met .Net applicaties kunt ontwikelen.
En dat kan tot nu toe niet op iOS en of Android.
.Net ja dat is wat je wil op een smartphone. Lekker langzaam bytecode ipv machine code.

Maar ja Microsoft zegt dat het goed is dan zal het wel kloppen. |:(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 14 februari 2011 14:19]

Ik denk dat beleggers (met over het algemeen weinig verstand van technische zaken) zich hebben gek laten maken door de verwachtingen die Elop schepte. De koers van Nokia schoot weken voor de bekendmaking omhoog. Na de bekendmaking van de deal hebben een aantal belegegrs hun winst genomen echter nu blijkt dat WP7 toch niet het droom OS dat vele beleggers verwachtten zakt de koers totaal in als een plumpudding.

Overigens strategisch gezien kon de run op Nokia aandelen voor de aankondiging ook nog wel eens gebruikt zijn door Elop om de samenwerking definitief door te laten gaan.

Het tweakers bericht boven lijkt vooral bedoelt te zijn om aandeelhouders gerust te stellen en de koers vandaag overeind te houden.
Het zou mij niets verbazen als MS opdracht had gegeven om aandelen Nokia op te kopen en tegelijkerrtijd analisten heeft aangezet om het verhaaltje te vertellen dat de beurs wil dat Nokia gaat samenwerken met Microsoft.

Ik vond die verhalen in de week voor de deal erg vreemd, want kort daarna waren zo'n beetje alle analisten erg kritisch over de samenwerking die steeds meer op een overname begint te lijken. Microsoft geeft dus miljarden aan Nokia. Microsoft heeft een enorm grote oorlogskas.

En ze bereiken hier meer mee dan een nieuw leven voor hun systeem dat een mislukte lancering had. Het is past ook in de strategie van Microsoft om open source zo veel mogelijk kapot te maken. Laten we even niet vergeten dat Microsoft Open source als een kanker ziet en niets ergert Microsoft meer als fabrikanten die opensource omarmen.

Opensource heeft de laatste tijd flinke klappen gekregen. Sun is overgenomen door Oracle waarmee Java en openoffice een steunpilaar verloren en de toekomst van MySQL onzekerder is geworden. Ook Larry Elison is geen echte fan van opensource.

Vervolgens is een andere grote steunpilaar van Opensource Novel overgenomen en het lijkt mij vrijwel zeker dat Microsoft hier wederom achter zit en zij wel bewust de poten onder de stoel van open source probeert uit te zagen.

Ook Nokia was een grote ondersteuner van opensource en die activiteiten worden met een klap de nek omgedraaid.

Een aantal keren leek het erop dat gamesplatforms naar Linux zouden komen en zonder duidelijke reden werd dit weer afgeblazen.

De bedoeling van Microsoft is duidelijk. Opensource mag van hen niet uitgroeien boven iets dat steunt op vrijwilligers. Het mag vooral geen marktacceptatie krijgen en grote bedrijven die opensource ondersteunen moeten op de een of andere manier geelimineerd worden.

De miljarden die Microsoft Nokia heeft geboden waren nodig om de leiding over te halen om iets te doen wat zakelijk gezien niet verantwoord was. Microsoft maakt ook geen enkele winst op WP7. Ze stoppen er miljarden in. Miljarden die ze alleen ooit terug zullen zien als wederom een zelfde soort monopolie kunnen vestigen als ze in PC-land hebben.

Op dezelfde manier hebben ze ook Sony proberen kapot te concurreren met prijzen onder de kostprijs, dumping heet dat. Op die manier hebben ze indertijd ook WordPerfect en Lotus onderuit gehaald met extreem lage prijzen voor Word en Excel. En kijk nu eens naar de prijzen voor office? Nadat ze de concurrentie hebben uitgeschakeld schieten de prijzen weer omhoog en wordt de winst binnengehaald.

Het zou daarom goed zijn als de Europese commissie deze deal eens goed tegen het licht gaat houden, want het is wederom een hele onwenselijke ontwikkeling. Niet alleen wordt hiermee de europese ambitie op deze belangrijke kennis markt kapot gemaakt, de hele manier van doen doet wederom denken aan dumping praktijken. Een systeem wordt zwaar onder de kostprijs verkocht en vervolgens nog eens met exrtra milarden toe gepushed.

Als MS slaagt zitten we nog hopenlozer aan deze monopolist met zijn onwelriekende zakenpraktijken opgezadeld. Als Europa zouden we deze Amerikaanse dominantie sowieso moeten afwijzen. En dat geldt niet alleen Microsoft. Ook voor Google zou er een Europees alternatief moeten zijn. Het is heel erg dom en kortzichtig om de Amerikanen maar alles in bezit te laten nemen.

Helaas, met een zak geld kan je sommige mensen alle moreel-ethische bezwaren en lange termijn nadelen zo laten vergeten. Wij staan bedrijven als Microsoft toe om monopolies te vestigen waardoor we veel te veel gaan betalen en vervolgens wordt geld ook nog eens gebruikt om in andere markten de concurrenten over te nemen.

De opta zou niet alleen bedrijven als KPN op zijn huid moeten zitten. Ook bedrijven als Microsoft zouden gebonden moeten worden aan maximum prijzen omdat er te weinig marktwerking is. En laat liever de EU geld geven aan Nokia om een eigen europees alternatief in de internationale overeind te houden. Dat doen de Amerikanen en Aziaten op hun manier ook. Wij doen het ook met de luchtvaart industrie en deze is minstens zo belangrijk.

In de internationale markt die nu aan het onstaan is, overleef je alleen als je eigen industrie kan beschermen tegen agressie van bedrijven uit andere landen. Doen we dat niet dan betalen wij als burger gewoon overdreven winstbelasting aan corporaties uit andere landen. En wij zullen daardoor steeds verder gaan verarmen, op dezelfde manier als dat wij ontwikkelingslanden dwongen hun grenzen open te stellen voor onze high margin products. Zo heeft Engeland van India, toen nog het rijkste land ter wereld een arm land gemaakt.

Internationale handel is leuk als het in je voordeel werkt, als het een netto geldstroom in jouw richting veroorzaakt. Niet als je gedwongen wordt de overdreven dure producten van anderen te kopen en zo alleen maar verarmt. Europa heeft enorme bedragen geinvesteerd en geleend aan de VS, maar dat geld komt niet terug, want ze lenen gewoon bij om de rente en aflossing te betalen. Omgekeerd gebruiken ze nu die overvloed aan geld om onze industrieen over te nemen. Want wij zitten nog steeds dat monopoliegeld van hen overeind te houden al hebben ze 100.000 miljard schuld. Als straks de dollar in elkaar stort kunnen wij naar ons centen fluiten, zelfs on pensioen gaat eraan, maar zij hebben belangrijke markten met ons eigen geld van ons overgenomen. Geld dat dan ineens niets meer waard is.

Amerikaanse bedrijven als Microsoft zouden wel eens mee mogen betalen om de Amerikaanse schuld af te lossen, maar ook dat doen ze ook niet, de belastingen worden laag gehouden. Dat doet een beetje denken aan Duitsland voor WW2. Toen wilden de socialisten ook de belasting verhogen om de grote industrieen die veel verdiend hadden aan WW1 mee te laten betalen aan de herstelbetalingen. Toen hebben deze Hilter gefinancierd om daar onderuit te komen. Die maakte wederom oorlog en vulde hun zakken nog een keer. Evenmin zijn de verantwoordelijken daar na de oorlog ooit voor veroordeeld.

Wij moeten oppassen dat wij niet onze eigen ondergang zitten financieren door monopolisten als Microsoft hun gang te laten gaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 15 februari 2011 02:26]

Ik ben het met je eens. De VS is op IT en telefoniegebied met Google, MS en Apple al allesoverheersend. De wereld is wat dat betreft volslagen afhankelijk van de VS. Ik snap ook niet goed waarom Amerika klaarblijkelijk de hemel op telefoniegebied. Waarom rijst er nooit eens iets op in Europa of een ander werelddeel?

Ja Europa heeft Nokia, nog steeds de grootste, maar ik ben bank dat Nokia binnen een paar jaar haar identiteit kwijt is en gewoon een grote Sony Ericsson wordt waar absoluut geen innovatie meer vandaan komt. Dansen naar de pijpen van Microsoft zal het worden.

Het alternatief? Google die alles van je wilt weten? (heb zelf een Wildfire en dat ding staat constant in contact met Google al heb je alle vormen van synchronisatie uitgezet :/ )

Apple? Je moet je moeder en drie organen verkopen voor zo'n iPhone. Je betaalt 150 tot 200 euro puur en alleen voor de appel. Maar goed, ze kunnen het vragen want de hele wereld en z'n moeder wil zo'n ding.

Ik vind het oprecht jammer van Nokia want ze hebben het gewoon opgegeven.
Het CV van meneer Elop al eens bekeken ? Hij komt bij MS vandaan. Hij zou de CEO van Juniper worden maar Ballmer vloog in zijn jet naar hem toe en wist hem persoonlijk binnen te halen. Korte tijd later werkt hij bij Nokia en kiezen ze daar voor W7 Phone.

Ik vind het er niet slecht uitzien hoor, dat W7 Phone, maar het is een onbewezen platform met weinig apps en een heel klein marktaandeel waar Nokia nu op gokt. Als het misgaat, dan gaat er wel een enorm bedrijf naar de knoppen, miljarden van MS of geen miljarden van MS
Gelukkig is Nokia een enorm bedrijf met een miljardenomzet en ongelooflijk veel patenten en kennis op het gebied van niet alleen de mobiele telefoons, maar ook van allerlei andere apparatuur die daarbij komt kijken. Nokia zal echt niet zomaar kapot gaan, ook al is er de laatste tijd behoorlijk mismanagement geweest. Vergelijk het een beetje met Feyenoord ;) Gehavend, maar om de drommel niet dood.
Dat je een groot bedrijf bent betekent niet dat je niet snel om kan vallen. Zeker in de technologie sector. En Nokia zet op het moment wel de joker in. Het is een beetje alles of niets. Ze hadden ook weinig keus als je kijkt naar de snelle daling van het marktaandeel. de extrapolaties spraken nou niet echt bepaald in hun voordeel. Best case scenario gaat het zoals met Apple na aantreden van Jobs. "You've got to make something happen."
Nu maar hopen dat ze met MS de juiste keuze hebben gemaakt.

Het is inderdaad wel zeer jammer voor de opensource community. Maar misschien is dit juist wel goed. Nokia klooide de laatste tijd ook maar wat aan met hun opensource projecten. Misschien is een tweede leven aanstaande.
Deze deal zal nokia de komende jaren als het goed gaat is mooie cijfers opleveren maar ze kunnen natuurlijk meteen hun kosten gaan drukken waardoor het direct geld oplevert.

Op android draaien we anders door middel van de davlik ook bytecode ipv machinecode en daar hoor je niemand over. En hoe sneller gsm's worden hoe minder groot dat probleem is.
En het is nou eenmaal een feit dat veel interne IT organisaties vooral met .net ontwikkelen (of java) en anders niet. Dus vanuit een kosten aspect kan dat heel belangrijk worden de komende periode.
Op android draaien we anders door middel van de davlik ook bytecode ipv machinecode en daar hoor je niemand over.
Op Android moet je eerst opstarten met Java. Maar je kunt nog gewoon machine code draaien.

Zie bijvoorbeeld Navit op Android.


Voor zover ik begrijp kan dit niet op WM7.
En hoe sneller gsm's worden hoe minder groot dat probleem is.
Dan gaat het nog steeds ten koste van je accu duur. Hoe zwaarder een CPU belast wordt hoe meer deze verbruikt.
En het is nou eenmaal een feit dat veel interne IT organisaties vooral met .net ontwikkelen (of java) en anders
Er zijn heel wat organisaties die ook in andere talen ontwikkelen. Qt is ook in opkomst, native programmeren voor alle populaire OSen met maximale performance.

Voor zover ik weet mag en kan er voor IOS ook in native/machine code ontwikkeld worden.
De bytecode is om te zetten in machinecode. Dus veel vertraging is daar niet.
Er zijn heel wat organisaties die ook in andere talen ontwikkelen. Qt is ook in opkomst, native programmeren voor alle populaire OSen met maximale performance.
En wie is de eigenaar/drijvende kracht achter Qt? Nokia :)
In eerdere berichten stond dat ze nog verder ermee gaan, maar waarom ze dat blijven doen is (volgens mij) niemand bekend. Dus hoever dat nog door blijft gaan is ook nog maar de vraag.
Omdat het niet enkel voor mobiele platforms is bedoeld. Worden ook prachtige crossplatform desktop applicaties mee geschreven.

Meeste recente voorbeeld van Qt in een programma dat ik me kan herinneren is de Rift beta installer. Meer dan eens Qtxxx.dll voorbij zien komen tijdens de installatie.
En wie is de eigenaar/drijvende kracht achter Qt? Nokia :)
De eigenaar c.q. copyright owner is Nokia.
De drijvende kracht zijn Nokia en de OSS community.
Qt is dual licensed GPL code.
In eerdere berichten stond dat ze nog verder ermee gaan, maar waarom ze dat blijven doen is (volgens mij) niemand bekend. Dus hoever dat nog door blijft gaan is ook nog maar de vraag.
De community zal dor blijven gaan. Ik hoop dat Qt verkocht gaat worden aan een andere bedrijf dat OSS een warm hart toe draagt.
Voor zover ik begrijp kan dit niet op WM7.
Het kan in principe wel, maar dan moet je directe vriendjes zijn met Microsoft. Als derde partij is Windows Phone (niet Mobile!) 7 voor de echte ontwikkelaar zo gesloten als het maar kan.

Qua geslotenheid kan zelfs Apple daar nog een puntje aan zuigen :N
De gemiddelde applicatie doet het prima met bytecode. Daarbij is dat onder Android net zo. Het de Dalvik engine die de java applicaties draaid en pas sinds 2.1 is er een Dalvik JIT die de java byte code omzet naar machine code.

.Net werkt net zo. Elke assembly wordt door de .Net CLR middels jit gecompiled voor het doelplatform.

Ik werk veel met .net en voor business applicaties is .net super. Wat betreft performance, de vertragingen in applicaties zit in wachten op (database) IO of SOAP calls. Echt vertragings problemen zitten vaak in het grafische gedeelte en dat is nu juist met .Net 4 (WPF) en ondersteuning voor DX opgelost.
Je weet dat Android ook bytecode gebruikt ipv machine code?
aandeel houders voor de korte termijn? Dan hoop ik niet dat ze dachten op hele korte termijn, 1ste dag -14% 2de dag -5%...
Mits de beurs van nokia zwaar onderuit gaat heeft niets met de keuze microsoft. Ceo heeft een mail gestuurt naar de werknemers met de woorden dat ze op een brandend boorplatform zitten. En natuurlijk is deze mail gelekt...

Wel spijtig dat ze dit moeten doen voor het sabyan platform, mits dit eigenlijk beter is als android en windows os. Maar ze hebben een 2tal jaar achterstand op deze markt van smartphones en is samen gaan met microsoft de enigste oplossing. Google eiste trouwens te veel winst participatie op deze telefoons.

Trouwens denk ik dat het voor de gewone gebruikers en dus de grote masse, het os er niet toe doet, maar het design van de telefoon.
.Net ja dat is wat je wil op een smartphone. Lekker langzaam bytecode ipv machine code.

Maar ja Microsoft zegt dat het goed is dan zal het wel kloppen. |:(
Dat klopt niet. Zowel .NET en Java draaien geen bytecode, maar zetten om naar machine-code vlak voordat de applicatie wordt gestart (JIT)

Just-In-Time
Nee, bij JIT wordt bytecode on-the-fly naar machine-code omgezet, dus terwijl de applicatie draait. Hoe je het ook wendt of keert, JIT is langzamer dan native code.
Weet jij wel dat j2ee in de zaken wereld dominanter is als .NET ?
Ik werk momenteel als software engineer in een grote ontwikkelings firma waar we beiden aanbieden en moet toch zeggen dat dit al een 2jaar aan het veranderen is.
even een voorbeeld qua banen aanbod monsterboard:
.net 13 pagina's aan hits
java 15 pagina's aan hits
ontloopt elkaar niet veel nee, maar goed.
Over mailen gesproken; http://www.youtube.com/wa...lCTPMcmAM&feature=channel

Youtube staat vol met vergelijkingsvideos van al die toestelletjes en dat WP7 bevalt mij wel.
Je weet natuurlijk wel dat Stephen Elop afkomstig is van Microsoft...?

Van WikiPedia:
Before starting at Nokia, Elop worked for Microsoft from January 2008 to September 2010 as the head of the Business Division, responsible for the Microsoft Office line of products, and as a member of the company's senior leadership team.
<offtopic>
O vandaar! Het viel me in die presentatie al op dat beide heren naar dezelfde communicatie trainer waren geweest. Hoe minder je zegt, hoe maar gebaren je moet maken, kennelijk. Elop bakt het het bruinst, met hele stukken van een gebaar per woord. Ik vond het hilarisch.
</offtopic>
Elop heeft nog $3 miljoen aandelen in Microsoft. Dus nee, die laat Nokia niet in iets investeren waardoor Microsoft de mobiele boot nog verder zou kunnen missen.
Ben bepaald geen Microsoft fan, maar denk wel degelijk dat Apple en Google ontzag hebben voor Microsoft. Bing is met een opmars bezig, die doorgaat, want het is de default op alle nieuwe pc's. En Microsoft heeft een patent zaak tegen Google lopen.
Het is echt jammer om te zien, hoe Microsoft als en octopus, alles probeert te beheersen, van PCs. games, zoekmarkt, telefoons, mp3 spelers. Alles successen van anderen moeten ze hebben.... helaas.
Eigenlijk is dit wel goed voor Google en Apple.
Beiden zijn anders binnen no time (of eigenlijk nu al) te dominant binnen dit segment en dan krijgen ze problemen met anti monopoloy wetgeving van US en EU.
Lijkt me heeeel erg sterk dat één van die twee een monopoly op smartphone OS-en zouden krijgen. Apple's OS is alleen voor Apples en kan dus alleen overnemen als Apple's smartphones dominant worden, en dat lukt niet omdat er een paar dozijn smartphonefabrikanten zijn. Google's OS wordt hem ook niet omdat Apple's smartphones populair zijn. Vat je hem?

Er is meer dan genoeg concurrentie op die markt. Zelfs zoveel dat Microsoft zijn eigen plekje in die markt met een miljardendeal met Nokia moet kopen, blijkbaar.

[Reactie gewijzigd door YopY op 14 februari 2011 14:20]

Apple is helemaal niet dominant. Die levert maar één telefoon met iOS, terwijl Google z'n OS naar heel veel telefoons heeft gekregen. De enige OS'sen die een beetje dominant zijn, zijn dus Android en Nokia's eigen S60 (ja, nog steeds).
Eigenlijk is dit wel goed voor Google en Apple.
Beiden zijn anders binnen no time (of eigenlijk nu al) te dominant binnen dit segment en dan krijgen ze problemen met anti monopoloy wetgeving van US en EU.
LOL apple en google lopen nog steeds ver achter op nokia en zijn totaal niet markt leidende. Doen ze wel graag geloven, maar ze zijn het niet. Nokia is marktleider met gewone telefoon maar ook met smartphono's. Andriod tweede, dan RIM en daarna pas de overhypte apple. |:(

Apple en google bubbel zal dit jaar hopelijk knappen, anders word de val alleen maar groter. Als de ihype voorbij is zal apple vallen als een baksteen, gebeurde vorig jaar al bijna, wellicht dit jaar dan? :D
Inderdaad, ik heb een aantal vrienden die vooral voor de aziatische markt mobile apps ontwikkelen en daar is het nog steeds symbian en java wat het belangrijkste is daarna pas apple, android ,RIM en windows.

En aangezien die markten steeds belangrijker worden heeft Nokia de strijd nog totaal niet verloren. Sterker nog door hun OS beleid(symbian/windows7/series 50/60 os) en gsm prijs beleid van absolute low-end tot high-end denk ik dat ze met deze strategie wijziging weer marktleider kunnen worden. Zeker aangezien uit de meeste reviews blijkt dat de hardware in het algemeen wel van top kwaliteit is.
Wij werken veel in Azie en inderdaad, Nokia is daar nog steeds een belangrijk merk. Echter, als je kijkt bij Smartphones zie je ook daar Android en Apple de markt beheersen. Het grote verschil is echter dat in landen als China een groot deel van de bevolking wel mobiele apps gebruikt maar geen Android of iOS phone kunnen betalen. Vandaar de grote vraag naar Java applicaties die ook op ZTE :X of Samsung telefoons kunnen draaien. Nu echter merken als Lenovo en ZTE ook naar Android aan het overstappen zijn (en voor extreem lage prijzen telefoons aanbieden) kan dat wel eens veranderen.
Ik ben benieuwd welke persconferentie jij hebt bijgewoond afgelopen vrijdag :? Het gehele Symbian platform is afgeschreven en zal de komende maanden worden uitgefaseerd tengunste van Windows Phone OS. Nokia's eigen S40 zal de onderkant van de markt gaan bedienen en WP OS zal de mid en high-end zijde bedienen.

Bovenstaande info heb ik van de presentatie slide van Nokia aangedaande het verbond met Microsoft. Zie ook: http://www.engadget.com/2011/02/11/rip-symbian/
Toch nog maat een keertje kijken: symbian blijft gebruikt worden voor bepaalde regio's en prijssegmenten. Letterlijk was het een stuk wolliger, maar daar kwam het wel op neer.
Ik zei ook duidelijk 'binnen dit segment' Nokia is dominant binnen de 'gewone' telefoons. Bij de high end smartphones kunnen ze nog geen potjes breken. daarvoor is het Symbian OS te rigide en krijgen ze dat niet op tijd aangepast. Als Symbian goed genoeg was hadden ze nooit een deal met Microsoft gesloten.
Ik zei ook duidelijk 'binnen dit segment' Nokia is dominant binnen de 'gewone' telefoons. Bij de high end smartphones kunnen ze nog geen potjes breken. daarvoor is het Symbian OS te rigide en krijgen ze dat niet op tijd aangepast. Als Symbian goed genoeg was hadden ze nooit een deal met Microsoft gesloten.
Nokia is ook marktleider in de smartphono markt, appel doet wel mee met hun 16% tegenover 36% van nokia, maar totaal niet dominant. Google en RIM doen het alweer heel stuk beter dan apple, apple moet het hebben van hun vast achterban die apple steeds tot een hype maakt, zogenaamde ihypers . :D
Nokia is nog steeds een marktleider maar de realiteit is wel dat er keer op keer meer aandeel wordt verloren. De interne memo van Elop geeft duidelijk aan dat ze een punt hadden bereikt dat het kritiek begon te worden.

Oh en dan nog iets: Een hype is een verschijnsel dat tijdelijk bovenmatige media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is. Quote uit Wikipedia. De iPhone is inmiddels al een jaar of vier op de markt dus het is al lang geen hype meer ;)
Nokia wilt problemen voor zijn, ze verliezen markt aandeel daar willen ze iets aan doen, zegt verder niks over dat ze marktleider zijn of niet. Ze vinden dat het voor hun nu tijd is om er iets aan te doen, hun leggen dus zichzelf iets op. Is niet zo dat nokia al onderaan staat, tegendeel is waar ze staan nog steed boven iedereen. Maar ze zijn bang dat ze het in de toekomst verliezen.

ihype komt elke nieuw model wat apple uitbrengt weer terug, iphone5 hype staat al in de start blokken.

Edit
Hype kan ook overdreven aandacht betekenen kort of langer termijn maakt verder niks uit, hype hoeft niet perse korte media aandacht te zijn. Kan ook overdreven aanprijzen van bepaald product zijn. ;)

Hype "door veel mensen gedeelde belangstelling"

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 14 februari 2011 16:36]

Is het ook bij je op gekomen dat de ihype aka iPhone, misschien gewoon een goed product is?
Het is niet heilig maar werkt gewoon erg prettig!
inderdaad... tis nu echt afgelopen met nokia ( windows ist nooit echt geweest... maar mochten er windows fan-boys bestaan: laat uw stem horen! aldus een linux fanboy... :s )
the king is dead, long live the king (htc? samsung? apple? wie o wie zal t worden?)
Nokia krijgt miljarden voor Windows Phone 7-deal

Kortom, Nokia is verkocht aan Microsoft.

Das weer leuk voor de aandeelhouders om te horen en de aandelen koers op te krikken.
Want ik geloof niet in deze 'deal' net zoals de aandeelhouders die het 14% lieten zakken.
Dat weet ik niet. Het verklaart in ieder geval wel waarom Android het niet is geworden. Een opensource project kan dat niet opbrengen. Google zal er ook wel voor passen om dat te betalen. Android groeit hard genoeg zo.
De verklaring dat het geen Android is, is vrij simpel. Google verdient flink (via advertenties) heeft de complete controle over de gebruiker (gmail, maps en browser) en hardware producenten mogen nog net een doosje om het OS bouwen maar zijn de controle vrijwel kwijt.

Bij Microsoft kan Nokia haar eigen store behouden, haar eigen navigatie doen en zelf de controle over de gebruiker houden.

Een deal met Google zou voor Nokia betekent dat men afscheid moet nemen van al haar toegevoegde waarde producten en prijsconcurrentie moet aangaan met bedrijven als ZTE. Bij Microsoft kan men en die toegevoegde waarde producten verder uitbouwen en heeft men geen last van de low cost producenten.

Android is dus een project wat enkel interessant is als je weinig tot geen eigen toegevoegde waarde hebt. Bedrijven als ZTE of Lenovo zijn pure hardwarebouwers en dus prima af met Android. En eigenlijk partijen zonder veel diensten als HTC, Samsung en Motorola ook. Nokia is echter de grote uitzondering en heeft (met misschien Sony Ericsson) een hoop eigen producten waar men aan kan verdienen.

Als Nokia voor Android gekozen zou hebben zou dat waarschijnlijk een soort van China Mobile constructie zijn geworden (men neme Android, sloopt er alles uit wat naar Google ruikt en vervang die diensten door je eigen producten) Microsoft biedt Nokia nu de mogelijkheid om datzelfde te doen en ook nog eens ondersteuning te krijgen van een grote OS leverancier. In feite levert Microsoft een flink deel van haar toekomstige potentiele revenue in aan Nokia. Daar was Google niet toe bereidt en dus is de Microsoft deal vele malen interessanter.

De vraag is of Nokia en Microsoft Windows Phone succesvol kunnen maken. Als dat lukt is Nokia veel beter af dan als men met Android in zee was gegaan. Lukt het niet, kan men altijd nog hardware producentje gaan spelen.
Google
heeft de complete controle over de gebruiker (gmail, maps en browser)
...

Vreemd, binnen een week na het ontvangen van mijn eerste Android phone heb ik 1) Opera geïnstalleerd, 2) "gewone" e-mail ingesteld, 3) Navdroyd geïnstalleerd (zodat ik ook offline in het buitenland kan navigeren).

Dat "complete controle" lijkt wel erg mee te vallen mits je als gebruiker daar aan denkt. Ik heb wel een GMail account voor de phone aangemaakt, maar dat was dacht ik alleen maar om Trillian en Navdroyd te kunnen kopen in de market - verder nooit gebruikt, en alle tracking instellingen zijn (denk ik) ook uitgeschakeld.
Nokia is niet verkocht aan Microsoft en Nokia krijgt geen miljarden van Microsoft. Het is een gevalletje interpretatie op wat er gezegd is. Er is namelijk niet gezegd dat Nokia miljarden krijgt maar zoals in dit artikel ook al gezegd wordt er kan potentieel miljarden bespaard worden in R&D.

Dat gebeurd echter alleen maar als Nokia per direct stopt met Symbian en MeeGo. Realistisch is dit bedrag dus niet echt. Ik vond dit artikel van The Register wel een goed artikel over de zaak:
Vind dit toch erg jammer. Er was niks mis met Symbian, als ze nou Win Phone 7 voor high end/dure modellen gebruikten en Symbian voor de rest was het prima geweest. Sowieso heeft windows phone zich nog niet bewezen. Dat is op zich niet erg maar als je als Nokia zijnde al in de knel zit waarom ga je dan in hemelsnaam op 1 paard wedden?
Ik vind het wedden op 1 paard (WP7) ook nogal bizar. De Aziatische concurrentie (Samsung, LG en HTC) is wat dit betreft heel wat slimmer geweest, gewoon kijken wat beste loopt en daar dan voor gaan. Op dit moment is dat blijkbaar Android.
Nokia had als gigant toch gewoon WP7 en Android en zelfs nog MeeGo telefoons uit kunnen brengen. Daarnaast hadden ze Symbian gewoon kunnen laten bestaan voor de goedkope modellen.
De stomste move van Elop is geweest dat ie gezegd heeftd at Symbiam uitgefrasseerd wordt en Meego op een zijspoor wordt gezet.
ze blijven symbian gebruiken en er komt ook nog gewoon meego dat is al bekend en stond zelfs in het stuk van paar dagen geleden .
mensen moeten wel eerst lezen he..
nokia zal ook nog steeds zijn goekope mobieltjes blijven maken en daar komt toch geen wp7 op dat zal symbian blijfen zoals het nu ook is

[Reactie gewijzigd door style2k op 14 februari 2011 14:36]

Nee inderdaad, er was niks mis met Symbian. Dat alleen Nokia nog over bleef in de Symbian foundation was heel toevallig :z

Ook heel toevallig dat alle partijen die de Symbian foundation hadden verlaten succesvol werden met Android. Samsung Galaxy S verkocht als tierelier, Sony Ericsson kon weer zwarte cijfers in de boeken noteren. Nee, Symbian was okay 8)7
Omdat dat paard dus een paar miljard in de kas stort. Ik zeg niet dat het een verstandige keus is.
The Register omschrijft het weer treffend. Personeel loopt weg, aandeelhouders dumpen het aandeel Nokia en de techneuten zijn nog niet echt enthousiast over WP7:

"Some investors are also waking up to the reality that Windows Phone 7 is much less advanced than many suppose. It is not a carrier-grade OS and lacks many of the tick-box features operators and users demand. In many ways it resembles Symbian circa 2001."

(http://www.theregister.co..._mwc_investor_assurances/)
maxxware Interessant artikel, nog een quote eruit

´A wire report claiming that "Microsoft is paying Nokia billions of dollars to switch to Windows Phone 7" is equally ill-founded.`


Het verhaal van een bak met MS geld lijkt meer een manier om de aandeelhouders gunstiger te stemmen. De koers Nokia staat inmiddels alweer 3 procent lager...
+1Anoniem: 126717
@zap814 februari 2011 14:12
New York:
http://www.bbc.co.uk/news...es/2/139070/one_month.stm

Frankfurt:
http://www.bbc.co.uk/news...es/5/127352/one_month.stm

De investeerders hebben duidelijk door dat er echt geen miljarden naar Nokia gaan.
Ik blijf het een vreselijk domme zet vinden.
The register is redelijk anti microsoft en heeft het vaker fout dan goed.....
Mijn advies: Als The Register zegt ga links. Ga dan rechts. In dit geval betekent het dus dat Nokia en Microsoft een gigantisch succes gaan krijgen. ;)
Misschien dat Nokia WP7 goed onder de aandacht brengt, want de gemiddelde consument weet volgens mij niet wat het is. Ik hoop ook dat ze met wat meer aansprekende modellen komen dan er nu zijn; de enige 2 WP7 phones die naar mijn mening de moeite waard zijn zijn de HTC HD7 en de Samsung Omnia 7, maar aangezien deze beide een verouderde chipset hebben wacht ik liever op nieuwere modellen.

Een qwerty toetsenbord (niet in portrait mode, zoals een Acer (?) telefoon nu heeft) lijkt me ook geen slecht plan.
Tja, mischien mischien. Als ik het goed begrepen heb is het helemaal nog niet duidelijk wanneer de nieuwe Nokia WP7 toestellen komen. Dit jaar of misschien toch pas volgend jaar. Daarnaast moeten ze toch concurreren met de Aziatische bouwers die over het algemeen toch allemaal net iets mooiere ontwerpen hebben (maar goed kwestie van smaak) en die ze al op de markt hebben.
Wat ik nergens lees, zou WP7 alsnog een succes worden kan Nokia dan de concurrentie met de Aziatische bedrijven dan wel aan? Denk dat ze het in elk geval erg moeilijk zullen krijgen.
Een qwerty toetsenbord (niet in portrait mode, zoals een Acer (?) telefoon nu heeft) lijkt me ook geen slecht plan.
Nu al de LG Quantum met Windows Phone 7
Alle WP7 telefoons hebben (voorlopig) dezelfde snapdragon chipset. Dit is een eis van MS. En wat is daar mis mee? Ding is snel zat.
Ik krijg gewoon het gevoel dat dit gewoon een slinkse overname van Nokia door Microsoft is.
Het is allemaal iets te toevallig.
Zeker als je dan ook nog bedenkt dat het geregeld is door een topman die eerst voor Microsoft heeft gewerkt :P
Dat baart mij ook zorgen. Ik snap niet dat een bedrijf het toe laat dat een top-man nog zo'n grote deal maakt met zijn oude bedrijf... Je zou bijna zeggen dat nokia een voor hun zeer slechte deal heeft gemaakt.

Epos heeft vast onderhandeld met het belang van M$ voor zijn ogen zoals hij al jaren gewent is.
Een paar miljard toe krijgen een slechte deal. Als de keuze was of Android te mogen gebruiken, zonder kapitaalinjectie van Google of WP7 gebruiken en wel een flinke kapitaalinjectie injectie dan is op korte termijn (en zover kijken aandeelhouders) wel degelijk een goede deal gesloten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee