Nederlanders blijken toch veelgebruikers sociale media

Nederlanders zijn toch veelgebruikers van sociale media als Hyves, Twitter en Facebook. Eerder bleek uit cijfers van Eurostat dat Nederland achterliep, maar het CBS leverde per ongeluk onjuiste percentages in bij de Europese statistiekenboer.

In plaats van de eerder gemelde 55 procent zit 92 procent van de Nederlandse jongeren tussen 16 en 24 jaar op sociale netwerken als Hyves, Facebook en Twitter. Daarmee staan Nederlandse jongeren op de tweede plaats van de 27 in het onderzoek meegenomen landen, als de cijfers van alle 26 andere landen wél kloppen. Ook volwassenen zitten meer op sociale netwerken dan de Eurostat-cijfers zeggen. Van de Nederlanders tussen 25 en 54 jaar oud is dat 54 procent, van de 55+-ers 31 procent. In de Eurostat-cijfers staan de percentages 26 en 13 procent.

Het is onduidelijk hoe de fout in de aangeleverde cijfers is geslopen. Het gaat om data die het CBS heeft verzameld voor Eurostat. Half januari komt het Nederlandse statistiekenbureau met een eigen bericht waarin de cijfers worden rechtgezet. Wanneer en of Eurostat rectificeert, is onduidelijk. Eurostat is op de hoogte van de fouten.

Dat de cijfers niet klopten, bleek nadat medewerkers van Hyves gingen informeren. Het sociale netwerk zegt in zijn eentje al meer dan de genoemde 55 procent van de jongeren te bereiken. Het CBS heeft aan Tweakers.net bevestigd dat de cijfers onjuist waren. Een reden voor de fout is niet genoemd.

De cijfers maken deel uit van een groot onderzoek naar internetgebruik in Europese landen. Eurostat, dat onder meer ook economische cijfers als de inflatie en werkloosheid binnen de EU bijhoudt, baseert zich op vragenlijsten die zijn ingevuld door in totaal meer dan 200.000 Europeanen uit 150.000 huishoudens in 27 Europese landen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-12-2010 • 11:40

50 Linkedin

Reacties (50)

50
46
27
0
0
0
Wijzig sortering
Dat boeit me totaal niet. Is alleen interessant als je adverteerder bent.
Wat me wel zorgen baart, is dat zo'n bedrijf grove fouten maakt en er door de markt (hyves) op moet worden gewezen dat het niet klopt. Want als ze dat fout doen, hoe zit het dan met dit:
Eurostat, dat onder meer ook economische cijfers als de inflatie en werkloosheid binnen de EU bijhoudt, baseert zich op vragenlijsten die zijn ingevuld door in totaal meer dan 200.000 Europeanen uit 150.000 huishoudens in 27 Europese landen.
Waar complete begrotingen en economisch beleid op worden afgestemd.
Ja dat is inderdaad wel zorgelijk (vooral voor zo'n bedrijf)

Uberhaupt, hoe kunnen ze die statistieken zien en dan gewoon denken: "Hmm, het zal wel kloppen ook al is het zo'n beetje 20-30% lager dan vrijwel al onze buurlanden"
Dat zou toch op z'n minst een belletje moeten laten rinkelen, zodat ze nog eens een dubbel check doen op die cijfers voor ze het publiceren.
Dit soort dingen, zoals sociale media, werken als een trend. De trend begint ergens en houdt ook ergens op. Stel NL zit aan het eind van de trend en het gebruik is flink aan het instorten, of NL staat aan het begin van de trend en de boel moet nog doorbreken. Beiden opties zijn best mogelijk, door al dat soort variabelen is het best wel gevaarlijk om van een fout uit te gaan bij een onverwacht resultaat. In veel gevallen klopt het namelijk wel, maar is de uitleg nog niet voor handen en is dat basis voor een vervolgonderzoek.
Wat mij nog meer verbaast, is het blind uitgaan van cijfers. Als onderzoeker heb je toch ook nog zoiets als 'gut feeling'? 55% van de jongeren? Succes met het vinden van jongeren die NIET actief is op sociale netwerken. Kent u zo iemand?

Dit is een beetje van het niveau:
203+342=27
Ook al heb je geen hogere wiskunde gestudeerd, dan nog lijkt me dat je zonder de exacte uitkomst te berekenen wel ziet dat dit niet klopt. Laat staan een onderzoeker.
Iets van 9 miljoen hyves leden min alle dubbele, inactieve en weetikveel accounts kom je al aan die 55% vermoed ik. Als je daar nog eens de mensen die alleen op facebook zitten bij telt kom je daar zo als nu blijkt dus met gemak overheen.
Ja, er staat inderdaad in het artikel dat Hyves alleen aan 55% komt. Ik ben dan wel benieuwd hoe ze corrigeren voor mensen met accounts bij verschillende services, het lijkt me dat je ook makkelijk boven de 100% uitkomt als je niet oplet (zeg maar 50% Hyves, 50% Twitter en 50% facebook en je hebt al 150% :))
Anoniem: 383438
@mvh23 december 2010 14:15
dude. Dit is statistiek. De kans op een gebeurtenis (gebruik sociale media) is nooit groter dan 1. Stel nu dat de vraag was op het survey: Gebruik je Sociale media op het internet (bv. Facebook, Hyves, Twitter, e.a.) dan stelt zich niet eens jouw "correctie" probleem. Je mag bij kansrekening (bijna) nooit zomaar kansen optellen.
Het is niet eens mogelijk om je hyves account op te zeggen, de functie is er. maar deze functioneerd niet; je krijgt een bevestigingsmail, en opheffen resulteert in een 404. Jah als je gebruikers niet een werkende mogelijkheid biedt om je account te beeindigen slinkt je userDB ook nooit :X
de optie is er; maar functioneerd niet; de actie wordt neit uitgevoerd door de server!!
vorige week met 3man getest - het werkt echt niet, hyves distancieerd zich uiteraard overal van en reageerd neit op mail. het is echt niet mogelijk om je hyves account te beeindigen.
Toch raar dan, gisteren heeft nog iemand uit mijn vriendenlijst zijn account verwijderd. Het kan dus wél.
(hoe weet ik dus ook niet)
Ik heb hem vorige week verwijderd. Lukte wel, na 3 keer. 1e keer kreeg ik een mailtje die ik moest bevestigen (uiteraard in de spambox). Bevestigd en er werd vertelt dat het op middennacht verwijderd de account verwijderd werd. 2 dagen later nog niet verwijderd. Nog een keer geprobeerd. Weer niets. Derde keer lukte het wel.
Ik heb Nederlanders altijd al een cultuurtje gevonden voor sociale media. "Gezelligheid" houden de meeste wel van, maar van thuis zitten ook :9

Overigens vraag ik me wel af of elke account ook meteen word geteld als inwoner. Ik ga er toch van uit dat er ontzettend veel dubbele accounts zijn.
Die 92% is inderdaad wel te verwachten voor een land als Nederland. 55% zou verrassend laag zijn. Hier in België is het een goede 85-90% gok ik, maar dat is dus ook maar een gok.
Twitter is hier een bijna niet gebruikt item. Ik ken er in ieder geval maar een handvol die op twitter zitten, terwijl bijna iedereen op facebook zit. Bovendien is het naar mijn ervaring ook heel zeldzaam denk 'k dat iemand wél op twitter zit, maar niet op facebook bijvoorbeeld.

[off-topic]
@vlaaing peerd:
Hoewel "gezelligheid" nu niet de indruk is die ik kreeg toen ik twee maanden geleden op bezoek was in de TU Delft. Iedereen zit daar met zijn vrienden aan een tafel, allemaal met een laptop voor hun neus en amper tegen elkaar aan het praten.. Misschien is het omdat ik een Belg ben, of misschien is het alleen daar zo, maar dat vond ik nu niet bepaald "gezellig"...
Ik schrok toch wel even toen ik dat zag, terwijl jullie zo'n losbollen op feestjes zijn! :)
Ik had al zo'n vermoeden dat de cijfers niet klopten. Iedereen die ik ken gebruikt Hyves, Facebook óf Twitter regelmatig. 55% was toch wel erg laag voor een land als Nederland.
92% vind ik daarentegen weer schrikbarend hoog!
Gaat om de jeugd hè. Alles boven of onder de jeugd scoort beduidend lager. Daarbij tel je al mee in die 92% als je ooit een accountje aangemaakt hebt en er nooit meer wat mee doet. Zijn genoeg van die passieve hyves, twitter en facebook accounts.
maar ondertussen hebben een heleboel mensen al in hun hoofd het idee dat wij Nederlanders beter zouden zijn omdat we meer irl contacten hebben, naar aanleiding van het vorige bericht.

Statistiek 8)7

[Reactie gewijzigd door tehsojiro op 23 december 2010 11:44]

kijk dit kan kloppen.. vorige keer zeiden de meeste hier al dat ze zelf verwachten dat het meer dan 55% was. ik zelf dacht ook dat dit veel hoger hoorde te liggen
Herp derp. Beter opletten bij het CBS. Ik vraag me af hoeveel van dit soort enorme statistiek-fouten onopgemerkt blijven.
Merk dat bij veel mensen de twitterhype over is. Je krijgt genoeg van al dat geblaat, en BN'ers hun geleuter gaat na paar maanden in herhaling vallen.

Hyves en/of Facebook gaat selectiever. Dat vind ik eerder sociale netwerken dan het broadcasting op Twitter.
Het probleem van twitter is dat het nog steeds geen critical mass heeft. Er zijn maar weinig mensen die op twitter zitten, dus bij twitter volg je dan maar de mensen die je niet persoonlijk kent. Het geleuter van BN'ers gaat na een dag al in herhaling vallen, waarom volg je die uberhaupt? Ik volg gewoon inspirerende mensen in de vakgebieden die ik interessant vind.

Wat betreft selectiviteit moet ik het toch echt met je oneens zijn. In de praktijk is twitter juist selectiever. Bij hyves en facebook ben je altijd wederzijds bevriend. Als iemand jou wil volgen en je wil dat toestaan, dan moet je diegene per se terugvolgen. Iemand "ontvrienden" bij facebook of hyves is "sociale moord" zei men gister in een documentaire over sociale media. Bij twitter kan het ook gewoon eenzijdig zijn. Iedereen bepaalt wie hij wel of niet wil volgen, onafhankelijk van of diegene terugvolgt. Als je iemand niet meer volgt dan kan diegene jou wel nog steeds volgen. Daardoor is twitter dus een lijst van alleen de mensen die je interessant vind, ipv een lijst van alle mensen die je niet wil kwetsen door hun vriendschapsverzoek te weigeren of te beëindigen.
Een goed voorbeeld hiervan is een willekeurige BN'er, die op facebook/hyves duizenden "vrienden" heeft, terwijl die BN'er op twitter waarschijnlijk maar enkele tientallen of honderden mensen volgt. Want daar kan hij namelijk veel selectiever zijn.
Ik vond het a raar, als je bv http://aworldoftweets.frogdesign.com/ bekijkt zie je NL in de bovenste regionen zitten, en dat met 17M mensen.

Anyway vond het al raar dat we zo laag stonden :)
Anoniem: 63628
@Azerox23 december 2010 15:37
De vraag is meer, wie het daadwerkelijk zijn, die zo actief zijn op twittert. Hier in NL bestormt iedere media, iedere organisatie en iedere marketingmalloot dat twitter als een op hol geslagen stier en post alles wat ze maar kunnen vinden. Ieder persbericht, ieder zinloos nieuwtje van iedere zinloze werknemer flikkert men op twitter, ondanks het gebrek aan "volgers". De meeste volgers zijn namelijk al die collega zinlozen die ook de meest idiote nieuwtjes spuien en dat allemaal onder het mom van marketing. Het houdt zichzelf zo actief inleven, terwijl het eigenlijk een minuscule wereld is die elkaar op blijft naaien.

Hoeveel "sociaal" contact hier bij komt kijken? Nou ik denk niet zo heel veel. Het grootste deel van (bijna heel) de doelgroep wordt volledig gemist en hoort er nooit wat van. Ja, op die manier kom je wel hoog te staan in statistieken, maar wat zijn die statistieken dan waard?
Whaha, de vorige discussie goed gevolgt, naar aanlijding van het vorige bericht... Van een van de laagste "socialmedia" landen, naar nummer 2... Da's toch een wereld van verschil..
T laat mij nogsteeds niet overhalen om hyves, twitter en de hele rambam te gaan gebruiken... Geef mij maar T.net en Soundcloud, voor de muzikant/ PC freak ruimschoots genoeg :)

Maar om even te twitteren... Heren, binnen een uurtje zit ik in de auto naar Oostenrijk, Fijne witte kerstdagen hier, en een High-end 2011!! :)

[Reactie gewijzigd door millman op 23 december 2010 14:54]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee