Apple blokkeert ssd-upgradekit voor MacBook Air

Apple heeft ssd-fabrikant PhotoFast verzocht zijn aangekondigde ssd-upgradekit voor de nieuwe MacBook Airs niet op de markt te brengen. PhotoFast geeft vooralsnog gehoor aan het verzoek en legt de productie stil.

Apple zou de ssd-fabrikant vorige week hebben benaderd met het verzoek de productie van een ssd-upgradekit voor de nieuwe MacBook Airs te staken. Inmiddels heeft een productmanager bij PhotoFast bevestigd dat de ssd's voorlopig niet op de markt komen. Het bedrijf beschikt over een zogeheten MFi-licentie van Apple, waardoor het officiële Apple-accessoires mag uitbrengen, maar de ssd's vallen daar niet onder. De hoofdreden om toe te geven aan Apples verzoek zou de angst zijn om de licentie te verliezen. De modules zouden in toekomst nog op de markt kunnen komen, maar dan zou Apple daarvoor eerst goedkeuring moeten geven.

De ssd-module werd eind oktober aangekondigd en is opgebouwd rondom de SF-1200-controller van SandForce. Met sequentiële lees- en schrijfsnelheden van 250MBps zou de ssd volgens PhotoFast 30 procent sneller zijn dan die van Apple. Het bedrijf was van plan de ssd's te leveren in 64, 128 en 256GB-varianten. Mensen die een 13"-MacBook Air bij Apple bestellen, kunnen al kiezen voor een 256GB-ssd, maar voor het 11"-model blijft de maximale capaciteit op 128GB steken. Voor bezitters van de kleinste variant had de grootste PhotoFast-ssd de maximaal beschikbare capaciteit dus kunnen verdubbelen.

PhotoFast ssd-upgrade voor MacBook Air

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

30-11-2010 • 15:19

241

Reacties (240)

240
206
115
7
1
13
Wijzig sortering
Nou nou, wat een discussie weer naar aanleiding van een bericht over Apple. Apple verbied de verkoop van een officieel aftermarket product, omdat dit geen onderdeel is van de licentieovereenkonst. BIg Deal !! Ieder bedrijf doet dit. Volvo wordt ook niet blij als Bosch ineens ruitenwissers verkoopt als gelicenseerd Volvo product.

Zo'n licentie is gewoon Big Business voor PhotoFast. Ze verdienen geld aan het officieel voor Apple logo. Ze kunnen meer poen vragen voor hun producten. Het is nogal logisch dat wanneer je een licentie hebt, dat je je houd aan de afspraken.

Edit: Minstens 150 van de 200 berichten zijn enorm kortzichtig. Jammer dat er blijkbaar zo weinig kennis is over bedrijfsvoering, marketing en commerciële belangen.

[Reactie gewijzigd door Squeezert op 23 juli 2024 14:55]

nou één van de eerste zinnige reacties staat bijna helemaal onderaan.

'Vroeger' was de toon hier vaak anti-Microsoft, maar nu die nooit meer iets innovatiefs maken en zelden met iets interessants in het nieuws komen blaft iedereen maar tegen het steeds beter presterende en innovatieve Apple.

Altijd datzelfde gemiep over 'duur', 'kan zelfde in elkaar zetten voor de helft van het geld', 'gesloten', 'moet me houden aan de regels van Apple' etc.

Apple is altijd al heel strikt geweest wat betreft het zelf veranderen van de hardware, dus dit is eigenlijk helemaal geen nieuws. Zou het misschien kunnen dat Apple producten zo goed werken juist omdat ze volledige controle over de hardware hebben?

Ik kan dan misschien weinig tot niets veranderen aan mijn iMac, maar daar staat tegenover dat ik nog nooit een driver heb hoeven te installeren en al helemaal geen gezeik heb met allerlei vage problemen die ik altijd in Windows had (met name dat je computer steeds trager wordt naarmate de install ouder wordt).

Het enige dat nu nog vastloopt op mijn mac is microsoft office (en opera af en toe, maar dat past niet zo goed in mijn betoog :p).

[Reactie gewijzigd door SecondReality op 23 juli 2024 14:55]

"Ik kan dan misschien weinig tot niets veranderen aan mijn iMac, maar daar staat tegenover dat ik nog nooit een driver heb hoeven te installeren "

Als ik niets verander op mijn pc , gaat die idd niet op drivers vragen. Gelukkig veranderd er regelmatig wel wat met mijn pc omdat ik deze intensief gebruik.
omdat jij je pc intensief gebruikt verander jij je pc vaak? Die logica ontgaat mij.

Hiermee zeg je dus indirect dat mensen die een iMac hebben deze niet intensief gebruiken? :p

[Reactie gewijzigd door SecondReality op 23 juli 2024 14:55]

Anoniem: 312728 30 november 2010 15:22
Apple zoals ze zijn.

Ontopic: Je hoeft deze stick toch niet voor apple's te gebruiken? Ik bedoel hij toch ook bruikbaar in andere Windows pc's?
Of Apple-pc's ;)

Gewoon op de markt brengen als een "normale" USB3 geheugenstick, die heel toevallig ook op de Air gebruikt kan worden. Alleen zullen de Apple fanboys em dan niet kopen, omdat het geen Apple-officieel ding is.
Volgens mij snap je het apparaat niet helemaal. Het bestaat uit twee delen:
  • Een SSD om de bestaande SSD in de Air te vervangen. De vervangings-SSD zou sneller zijn dan de SSD die er al in zit, en is in ieder geval groter dan de SSD in de 11" Air.
  • Een USB3-omhulsel waar beide SSD's in passen (hoewel niet tegelijkertijd). Dan kun je eerst de nieuwe SSD erin stoppen om een image te maken van je oude SSD. Als je dan de nieuwe schijf erin hebt gebouwd kun je de oude SSD in dat omhulsel stoppen zodat die verandert in een grote, vrij snelle usb-stick.
Bron: nieuws: PhotoFast introduceert ssd-upgradekit voor nieuwe MacBook Air
Dus ze hebben een USB3 stick voor alle soort pc's gemaakt waar je een SSD in kunt schuiven in Apple's gestandaardiseerde Air-verpakking? :)

(sarcasme intended)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 14:55]

Gewoon op de markt brengen als een "normale" USB3 geheugenstick, die heel toevallig ook op de Air gebruikt kan worden.
Wat, en hopen dat Apple het niet door heeft?

Zoals het artikel al zegt, ze maken wel meer spul dankzij een licentie die ze van Apple hebben, en willen niet riskeren dat ze die kwijtraken. Ik denk niet dat ze dat met jouw truuk op het spel willen zetten.
Alleen is de aansluiting van het onderste product (dat dus bedoelt is om in de Air te steken binnenin) een Air-specifieke aansluiting. Dus daarmee kan je dus niets met een Windows PC.
En die USB stick tja, dat kan wel maar hoeveel mensen zitten er te wachten op een dure USB stick terwijl je een goedkope externe schijf kan kopen? Voor de snelheid moet je het in dit geval al niet doen (USB2 bottleneck, of je moet al een van de weinigen zijn met een USB3 aansluiting)
Alleen is de aansluiting van het onderste product (dat dus bedoelt is om in de Air te steken binnenin) een Air-specifieke aansluiting
Ik las dat het een standaard mSATA aansluiting is, oftewel niet Apple specifiek...
(Zie http://en.wikipedia.org/wiki/MacBook_Air )
Ik lag in het vorige nieuwsbericht dat het om een aangepaste versie ging van de Sata-interface. Ik ging dan uit dat het een aanpassing was die Apple zelf gemaakt had, maar mSata kan daar dus ook wel onder vallen.
Als je snel schokbestendig geheugen nodig hebt is zo'n op SSD-gebaseerde USB-stick perfect. Als je dan USB 3.0 nodig hebt in je PC doe je er gewoon een PCIe-kaartje in, toch?

Al met al erg zonde. Jammer dat Apple dit soort innovaties uit markt-technische redenen tegenhoudt.
Whieee Moderator Apple Talk @nehal3m30 november 2010 17:37
niet voor het een of ander, maar ik ken niet zo heel veel USB sticks die niet solid-state zijn eigenlijk ;)
En die USB stick tja, dat kan wel maar hoeveel mensen zitten er te wachten op een dure USB stick terwijl je een goedkope externe schijf kan kopen?
Die USB stick krijg je erbij om de oude module uit je Air in te steken, zodat je toch nog wat hebt aan die 64/128GB disk die nergens anders in past. Anders ligt die toch maar stof te verzamelen.
Gewoon als gewone USB3 stick uitbrengen en dan via 1 of andere vage constructie via china oid een USB2mPICe-converter op de markt brengen.
de bovenste wel ja maar de onderste heeft een mPCIe aansluiting
Voor zover ik weet zijn miniPCIe aansluitingen ook niet exclusief voor de Applesystemen hoor. Je ziet ze alleen niet zo heel veel, maar dat wil niet zeggen dat ze niet bestaan, maar 't ding ziet er precies zo uit als op m'n Zotac bordje.

[Reactie gewijzigd door TERW_DAN op 23 juli 2024 14:55]

In het andere nieuwsbericht staat het volgende:
Apple maakt gebruik van een aangepaste sata-interface om de langwerpige ssd met het moederbord te verbinden.
nieuws: PhotoFast introduceert ssd-upgradekit voor nieuwe MacBook Air

Als ik het vorige nieuwsbericht dus mag geloven is het ook geen mPCIe aansluiting..
(Edit: blijkt om een standaard mSata aansluiting te gaan)

[Reactie gewijzigd door Malantur op 23 juli 2024 14:55]

Ik ben het eens met iedereen die zegt dat het beperken van de vrijheid bijdraagt aan een stabiel en veilig systeem, maar dit is gewoon de consument een poot uitdraaien. Apple vraagt veelal een veelvoudig bedrag voor hun accessoires in verhouding met andere fabrikanten. Voor mij daarom nog steeds de reden om voorlopig geen Apple notebook aan te schaffen (ondanks dat ik erg te spreken ben over bijvoorbeeld iOS).

[Reactie gewijzigd door densoN op 23 juli 2024 14:55]

Anoniem: 89350 @densoN30 november 2010 15:26
Een monopoly binnen een vrij te kiezen markt vind ik geen monopoly. Als ik een auto koop zit ik ook vast aan bepaalde onderdelen. Alleen kies ik zelf welke auto ik koop.

Apple moet toch gewoon doen wat ze wil. Je weet donders goed wat je koopt en wat voor bedrijf het is..
Maar in dit geval mag PhotoFast dus niet doen wat ze willen! Dus is het wel degelijk gebruik/misbruik van de positie van Apple.

Daarnaast is dit inderdaad hoe Apple werkt.
Ze hebben volgens mij gevraagd om te stoppen, dat ze bang zijn hun licentie te verliezen is niet wat Apple heeft gezegd maar iets wat daar PhotoFast op de markt is gebracht.

Dat Apple heeft gedreigt met het ontnemen van de MFi licentie is een aanname die PhotoFast heeft gedaan.
..en wat zou dan de consequentie zijn als ze het verzoek weigeren?

...nee, hier hoef je niet langer over na te denken....
Je kan ook overdrijven. Zo vraagt Apple vaak inderdaad de hoofdprijs voor extra's. Zoals een upgrade van 4GB naar 8GB intern geheugen in een MacBook Pro voor minimaal 500 euro. Maar als je een beetje rondkijkt dan zie je dat er ook vanalles te krijgen is voor een stuk minder. Zo heb ik een kit besteld van 2x 4GB voor 130 euro. Apple blokkeert deze toch ook niet?

Ik heb dan ook zo'n idee dat deze USB-sticks wel op de markt zullen komen maar gewoon met wat vertraging :)
Dat valt vaak toch mee hoor, ik kan mijn macbook gewoon met geheugen van een andere partij uitrusten, idem voor de harddisk (of SSD), etc. Alleen kosten ze bij Apple zelf vaak veel geld, mede ook omdat bijv. het geheugen van error-correctie e.d. voorzien is, maar dan nog. De SSD in de Air zit volgens mij vast (toch?) dus dan is dit wel wat zuur, wat ik mij nu afvraag is of dit nu is vanwege dit soort licentie kwesties, of vanwege een probleem wat Apple zou kunnen hebben ontdekt.
offtopic:
Ja...daar gaan we weer. De comments met Apple is crap vliegen ons al weer om de oren...sigh...redactie: doe eens wat aan alle onzinnige en ongerelateerd Apple is K#T comments zodra de titel van een bericht Apple, OSX of iPhone bevat...pfff


Apple maakt een product waarin SSDs van 64 t/m 256 GB komen. Apple wil natuurlijk voorkomen dat iedereen de kleinste variant kiest en vervolgens upgrade. Dus verzoekt het Photofast om te wachten. Zal later ongetwijfeld vrijgegeven worden. Is het drang/dwang, geen idee, maar blijkbaar spint Photofast genoeg garen bij producten die onder de MFI licence uitgebracht worden en houdt zich dus kalm. Zeer waarschijnlijk hebben ze een deal gesloten (waar je nu niks over hoort) over het later leveren van de SSDs maar dan als Apple exclusive upgrade o.i.d...

Iets met een glas en een plas...
- Uiteraard spint Photofast garen bij de Apple licentie, al is het om het feit dat ze dat als marketingtool kunnen gebruiken. Daarnaast zullen ze toegang hebben tot interfacespecs van Apple waarmee ze hun product beter kunnen laten aansluiten op de Apple architectuur, wat functionaliteit en betrouwbaarheid ten goede zou komen, maar dat is speculatie mijnerzijds.
- Als Apple dit product inderdaad alsnog op de markt gaat brengen onder eigen label, dan lijkt me dit wel degelijk nadelig voor de consument, en iets om je over op te winden. Het betekent niets meer of minder dan dat Apple zich een deel van de opbrengsten uit innovatie van een derde partij wil toeëigenen, wat mogelijk is door de machtspositie die Apple heeft (zij definiëren namelijk voor een deel hun productarchitectuur, zijn in de positie om licenties te verlenen en zijn in het bezit van een waardevol imago op basis waarvan de licentie überhaupt waarde heeft).

Ik begrijp best dat dit bericht wordt verwelkomd op kritische reacties. Je kan je als consument altijd afvragen of een gesloten systeem te prefereren boven een open innovatiesysteem. Ook de geleerden zijn het daar niet over eens. Vooralsnog zal Apple maar één belang dienen, en dat is van zichzelf (en de aandeelhouders). Alleen voorzover customer satisfaction daaraan bijdraagt, zullen ze zich daarop richten.
offtopic:
Kijk dit bedoel ik nu met mijn post rechtstreeks hierboven. Een welhaast filosofische discussie over een al dan niet gesloten product. Als Apple niet groot was geworden met deze strategie was die strategie al lang aan de kant gezet. Apple wordt groot omdat mensen het blijkbaar gewoon kopen. Niks geks aan.
Waar zouden licenties nu daadwerkelijk voor zijn, ga nou eens terug naar de essentie en verplaats je in de schoenen van Apple - dat o-zo weinig mensen hier kunnen. Wat als het jouw produkt had geweest en je geeft licenties uit ?
Tjah ik heb daar een andere kijk op. Als Apple dat niet wil kunnen ze ook zorgen dat je niet de hoofdprijs betaald maar wat markt conform is.

Maarja ze maken mooi spul maar ben nooit eens geweest hoe ze te werk gaan daarom heb ik (wellicht nog) nooit iets van Apple gekocht.
offtopic:
Ik vraag me dan af wat voor gedachtegang dat is. Dat Apple iets zou moeten maken of doen omdat jij (lees 6 miljard anderen) het wil? Apple maakt wat en blijkbaar willen mensen dat hebben. Dat is de volgorde en nooit andersom natuurlijk. Apple mag luisteren maar hoeft/moet natuurlijk helemaal niets.


offtopic:
* niet begrijpt waarom z'n 100% on-topic post hierboven off-topic gemod wordt. @mods: daar is de <offtopic> tag voor uitgevonden en aangezet.*
offtopic:
Ik vraag me dan af wat voor gedachtegang dat is. Dat Apple iets zou moeten maken of doen omdat jij (lees 6 miljard anderen) het wil? Apple maakt wat en blijkbaar willen mensen dat hebben. Dat is de volgorde en nooit andersom natuurlijk. Apple mag luisteren maar hoeft/moet natuurlijk helemaal niets.
In een goeie markt wordt er voor Apple gekozen omdat ze goeie prijs/kwaliteit of prijs/hoeveelheid leveren. Dat is ook de enige manier waarop ze ervoor mogen zorgen dat de consument voor hun product kiest, door harde concurrentie dus.

Als ze echter ervoor zorgen dat de consument voor hun product kiest door de concurrentie de kop in te drukken met monopoliepraktijken, dat is oneerlijk en gewoonweg niet toegelaten in een vrije markt.

In een kapitalistische markt geldt dus: concurreren op kwaliteit, niet met monopolie-overmacht.

Toegepast op deze situatie is het dus zo:
1) ofwel verlagen ze de prijs van hun eigen SSD zodat ze de 3rd party fabrikanten van SSD's voor MBA's buiten spel zetten,
2) ofwel aanvaarden ze gewoon dat er concurrenten zijn die producten aanbieden voor een prijs lager dan waarvoor Apple hun producten aanbiedt

Volgens de juiste regels zou de consument sowieso de laagste prijs betalen voor de SSD, maar omdat Apple nu de 3rd party dwingt om de productie en verkoop van de SSD te stoppen, haalt Apple zijn doel (namelijk wél verkopen aan de prijs waaraan normaal niet verkocht zou worden), terwijl de consument met dat als enige keus opgescheept zit, en dus meer betaalt dan hij eigenlijk zou moeten moest Apple niet zo arrogant zijn.

Conclusie: zulke praktijken zijn slecht voor de consument, en goed voor Apple. Moest ik partij kiezen, dan zou ik resoluut voor de consument gaan, want bij die groep hoor ik tenminste.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 23 juli 2024 14:55]

Uit ervaring kan ik je vertellen dat commentaar op die manier en/of op hoe er gemod wordt vrijwel altijd resulteerd in een 0 of -1 rating :)
En niemand is opgevallen dat de productnaam wordt gebruikt op de USB stick? Dat er AIR op staat, wordt gelinkt met de MacBook Air. Apple zou in ieder geval dat kunnen laten veranderen.

Ben zelf fanatiek Applefanboy, maar dit gaat wel wat te ver ... Je moet gewoon via externe fabrikanten ook geheugen en HD"s kunnen halen voor in je Mac. Waar het vele malen goedkoper is ;p.
En niemand is opgevallen dat de productnaam wordt gebruikt op de USB stick? Dat er AIR op staat, wordt gelinkt met de MacBook Air. Apple zou in ieder geval dat kunnen laten veranderen.
Air is anders een heel normaal Engels woord, en het komt waarschijnlijk in tig andere producten ook voor. Natuurlijk is er een link, maar het is wel een bijzonder algemeen woord, dat het overal op zou kunnen slaan.
Jep. Maar in deze "context" linkt het overduidelijk naar de MacBook Air. Daar kunnen Apple's advocaten vast wat leuks van maken.

Maar feitelijk zou Apple dit niet kunnen verbieden, maar chanteren ze hiermee het kleinere bedrijf. Ze drukken het bedrijf van de markt door hun monopolie positie...

Het kleinere bedrijf wil niet zijn licentie kwijtraken, want dat zou zowat een faillissement opleveren. Als ze al die producten niet meer mogen verkopen.
Ze zouden niet bang moeten zijn om hun licentie kwijt te raken, zeker niet aan een bedrijf dat consumenten op een dergelijke manier benadeeld:

Jij koopt een mac/air book, je wilt graag wat meer opslag capaciteit, en jij gaat dan over tot aankoop van zo'n stick. Apple gooit roet in het eten door te zeggen dat dit niet mag. Voor zover ik weet, bezit jij de hardware, en mag je ermee doen en laten wat je wilt. Apple weet dit, dus gaan ze het bedrijf dat deze sticks levert, onder druk zetten.

Nu bezwijken ze voor de druk, en zullen deze sticks voor onbepaalde tijd niet meer gaan aanbieden. Klant de dupe, en het bedrijf erachter zou hier niet bang voor hoeven zijn. Want op deze manier lukt het Apple om het helemaal dicht te timmeren. Er is op deze manier wel degelijk sprake van monopoly/oneerlijke concurrentie, omdat je na aanschaf of de vrijheid niet krijgt, of Apple belet je in deze vrijheid door andere fabrikanten af te vallen.

Ik vind het jammer dat ze gezwicht zijn voor Apple, had Apple de licentie opgezegd, zou dit misschien andere fabrikanten aansporen tot hetzelfde, tot Apple beseft dat ze verder niemand hebben om hardware te leveren.
Het gaat helemaal niet om de stick. Het gaat om de upgradekit (waarschijnlijk voor de 1e generatie Macbook air). Maar de consument wordt niet gehinderd immers voor consument veranderd er niets, er was geen upgradekit te koop en er is nog steeds geen upgrade kit te koop. Misschien heeft Apple dit wel gedaan omdat de Sandforce controller niet goed samen gaat met een andere chip op het mainboard van de Air en dan hebben ze Photofast dus eigenlijk enorm gematst. We kunnen nu wel lopen brullen hoe erg het allemaal wel niet is, maar we weten amper wat en netto veranderd er niets dus eigenlijk maakt het niet uit.
Jongens jongens ...

Het bedrijf beschikt over een zogeheten MFi-licentie van Apple, waardoor het officiële Apple-accessoires mag uitbrengen, maar de ssd's vallen daar niet onder.

Kortom het bedrijf mag geen SSD's uitbrengen onder de MFI-licentie van Apple. Consumenten zouden zo ten onrechte het idee kunnen krijgen dat Apple de hardware heeft goedgekeurd, wat niet zo is. Daarom staat er ook dat de modules in toekomst nog op de markt zouden kunnen komen (onder de MFI-Licentie), maar dan zou Apple daarvoor eerst goedkeuring moeten geven.

Er is niemand die beweert dat je de SSD in je eigen Macbook Air niet mag vervangen, er zijn alleen geen SSD's met een MFI-licentie.

Lezen is ook een kunst (een goed artikel schrijven overigens ook).

[Reactie gewijzigd door Smokesausage op 23 juli 2024 14:55]

De vraag blijft nog, hebben ze het een label gegeven als officiele SSD-upgradekit van apple. Zo lang dit niet het geval is maakt het niks uit.
Anoniem: 365875 30 november 2010 16:56
Apple is een bedrijf apart en gebruikt de termen: "Revolutional" "Magic" en "Amazing"
Deze zijn vaak ook terug te vinden in het prachtig Design en OS van hun computers,

Dit neemt niet weg dat ik niet het volledige beheer van mijn eigendom in dit geval en Macbook Air, (trouwens welke ander Apple product) mag hebben in de vorm van het aanpassen van de HDD of het RAM geheugen,

Het kan wel in de Apple store maar dan heb je natuurlijk de "Apple-Tax"
In de vorm van Modellen die veel duurder uit zijn dan dat je het zelf doet je betaald dan meer voor de exact dezelfde Hardeschijf of RAM geheugen dan in een andere winkel en wil bewijze van spreken mijn hardeschijf of RAM ook gewoon zelf kunnen aanpassen zonder dat iets anders er over beslist dan ik zelf

Maar ik snap de reactie vanuit Apple ook wel.
Eén leverancier mag op basis van hun licentie met Apple dit specifieke product niet op de markt brengen. In hoeverre beperkt dat jouw recht op eigen beheer van je MBA?
SSD's blijven mooi, maar als jij ook kijkt naar de prestaties van de SSD's van Apple, dan zijn er veel betere op de markt!
Maar ik wil niet zeggen dat Apple 'crap' is. Dit is gewoon een misstap geweest. Dat maakt elk bedrijf wel eens.
SSD's blijven mooi, maar als jij ook kijkt naar de prestaties van de SSD's van Apple, dan zijn er veel betere op de markt!
En toch presteren de SSD's met een Toshiba controller beter onder OS X dan de SSD's met een Sandforce controller omdat de Toshiba SSD en OS X voor elkaar zijn geoptimaliseerd.

Dus ja, op papier presteert Sandforce beter maar in de praktijk dus niet.
Anoniem: 101094 @mstam30 november 2010 16:59
Ook zo'n kul praatje dat door Apple wordt verspreid..
Geloof niet alles wat er op internet wordt gezegd. Genoeg mensen die gelijke of betere prestaties halen met hun OCZ Vertex 2 onder OSX
alleen is het rare dat die OCZ's slechter gaan performen over tijd, door het gemis van TRIM in OSX, de Toshiba's in de AIR's lijken daar geen last van te hebben.
Nee hoor, de Garabage Collection feature in de Vertex 2 werkt prima onder OSX.
hoe enforce je dat ? idletime ?
Uitloggen uit je mac
Ook zo'n kul praatje dat door Apple wordt verspreid..
Niet door Apple verspreid. Er zijn mensen die een SSD met Sandforce controller gebruiken in hun iMac of MBP en die starten een stuk trager op dan de MBA met Toshiba controller. Conclusie: De Toshiba controller is beter geoptimaliseerd voor OS X en vice versa OS X beter voor de controller.
Grappig, ik kreeg in twee winkels te horen dat de memory op het mainboard was gesoldeerd en dat een upgrade niet mogelijk zou zijn. Nu dit achteraf wel mogelijk blijkt vind ik het bijzonder jammer dat Apple dit wil voorkomen.
Wat je nu koopt is 2e generatie Air en volgens de filmpjes op de Apple site is inderdaad de SSD vastgesoldeerd. Het kan wel eens zijn dat dit bij de eerste generatie Air niet het geval was.
De eerste generatie Airs had standaard geen SSD, dus die was zeker niet vastgesoldeerd op het mobo.

Ook bij de recente Airs is de SSD overigens niet vastgesoldeerd op het mobo. De SSD is precies gelijk aan de insteekkaart op het plaatje in het artikel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.