Onderzoekers denken een techniek te hebben ontwikkeld die lasermicroscopen fijnere details kan laten tonen. De techniek zou ook kunnen worden gebruikt om 3d-nanostructuren te produceren en zelfs de datadichtheid in blu-rays te vergroten.
De techniek die de onderzoekers van het Franse Fresnel Instituut onder leiding van Anne Sentenac ontwikkelden, is gebaseerd op een 3d-lasermicroscopische techniek die 4Pi wordt genoemd. Daarmee wordt een laserbundel in twee bundels gesplitst. De ene bundel schijnt van bovenaf op het te bestuderen object, terwijl de tweede bundel van onderaf schijnt. Beide bundels interfereren met elkaar en maken op die manier het brandpunt ondieper, waardoor kleinere details kunnen worden onderscheiden.
Het afstellen en uitlijnen van beide bundels van een 4Pi-lasermicroscoop met behulp van lenzen maakt de microscopen echter duur, reden voor Sentenac en haar collega's om een alternatief te zoeken. Zij splitsten de laserbundel niet langer, maar plaatsten simpelweg een spiegel onder het sample. De interferentie tussen de originele en de gereflecteerde laserbundel is vergelijkbaar met die van 4Pi-microscopie, aldus de onderzoekers.
Een vloeibaarkristalmodulator werd gebruikt om de laserbundel zodanig te manipuleren dat twee brandpunten ontstonden. De ene werd direct op het sample gericht, terwijl het tweede brandpunt via de spiegel op het sample was gericht. Op die manier werd een brandpunt van 200nm groot gerealiseerd. De techniek zou niet alleen tot goedkopere microscopen voor onder meer biologen kunnen leiden, maar zou ook kunnen worden gebruikt om nanostructuren te etsen. Ook zouden blu-ray-schijven meer lagen kunnen krijgen, omdat het brandpunt van de laser minder diep is.