Drie onderzoekers van verschillende Singaporese instituten hebben een energiegenerator ontwikkeld die gebruikmaakt van lichaamswarmte. De geringe energie die opgewekt wordt, kan onder meer gebruikt worden voor implantaten.
Voor het opwekken van elektriciteit gebruiken de drie Singaporezen een kleine mems-generator van 1 bij 1 centimeter. Op de chip zijn 30.000 thermokoppels aangebracht die spanning opwekken wanneer een temperatuurverschil tussen twee elektrodes bestaat. Het menselijk lichaam kan voor dat temperatuurverschil zorgen, maar de thermo-elektrische elektriciteitsgenerators kunnen ook in andere omgevingen met een temperatuurgradiënt ingezet worden.
Wanneer een temperatuurverschil van vijf graden bestaat tussen de twee metalen van de thermokoppels, kan een spanning van 16,7 volt worden opgewekt. Het vermogen is met slechts 1,3 microwatt een stuk lager, maar de energie kan bijvoorbeeld met behulp van accu's verzameld worden. De opgewekte energie kan gebruikt worden om medische implantaten aan te drijven of sensors op het lichaam van spanning te voorzien. Bovendien zou restwarmte van geïmplanteerde elektronica gerecycled worden door de generators.
De onderzoekers, Jin Xie en Hanhua Feng van het Institute of Microelectronics, een overheidsonderzoeksinstituut, en Chengkuo Lee van de Nationale Universiteit van Singapore verbeterden bestaande thermo-elektrische generators. Zij bouwden onder meer vacuümkamers tussen de contactpunten van de twee metalen waaruit de thermokoppels zijn opgebouwd, zodat de temperatuurgradiënt groter wordt. Ook werden koelvinnen aan de koude kant van de generators aangebracht om warmte af te voeren en zo het temperatuurverschil in stand te houden. De kleine mems-generators zijn bovendien te produceren door gebruik te maken van bestaande cmos-productietechnieken, wat ook de integratie met andere elektronica vergemakkelijkt.
